Dodaj do ulubionych

Boski tryb w Windows 7

IP: 89.174.38.* 05.01.10, 10:55
Polecam lekturę wpisu blogowego jednego z pracowników Microsoftu:
brandonlive.com/2010/01/04/the-so-called-god-mode/
Można się z niego dowiedzieć, dlaczego notka p. Cieślaka mogłaby nosić tytuł "Tryb Lubienia szczeniaków w Windows 7" i dlaczego byłby to równie idiotyczny tytuł, jak obecny.
Obserwuj wątek
    • Gość: PW Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpicie.. IP: *.polskieradio.pl 05.01.10, 12:19
      ... i jest sobie pustym folderem.
      • Gość: blebleble Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: *.spray.net.pl 05.01.10, 13:03
        A ja stworzyłem w viście i działa.
        • Gość: asd Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 13:18
          a ja nie polecam robic tego na viscie x64... serio serio
      • Gość: Tie Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 13:28
        bo trzeba go nazwać dokładnie jak jest w tekście
        (GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}) a nie tylko GodMode. W zasadzie
        to zamiast GodMode może być cokolwiek, aby reszta pozostała niezmieniona. Na
        Vista 32bit działa.
      • Gość: 4ad Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 05.01.10, 19:28
        Wystarczy po GodMode postawić kropkę:))) i zadziała
        • Gość: asd Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 22:46
          na vista x64 tez dziala - w taki sposob, ze co chwile wiesza explorera...
          • Gość: batlan Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: *.gl.digi.pl 05.01.10, 23:46
            no wlasnie... ja tez pokusilem sie sprawdzic... teraz czeka mnie format
            systemu... chyba ze poradziliscie sobie w inny sposob?
            • Gość: yoper Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: 195.93.222.* 06.01.10, 07:22
              Przerabiałem to samo wczoraj. Wystarczy usunac ten folder z miejsca w którym został stworzony i problem znika. Niestety pod windowsem jest on
              niewidoczny a kumunikat baardzo przeszkadza. Proponuje usunąć ten
              folder przy pomocy drugiego systemu uruchomionego z np. drugiego dysku.
              Tryb awaryjny w windowsie nie pomaga!!!
              • Gość: pracujący rencista Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 12:05
                Trzeba wejść do systemu awaryjnie Z WIERSZEM POLECEŃ! Wczoraj udalo mi
                się przywrócić system.W razie problemów przykład usunięcia folderu. Za
                pomocą linii komend przejść tam gdzie został umieszczony folder i
                usunąć go:
                cd tam_gdzie_jest_folder
                rd GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
                • Gość: batlan Re: Bzdura. Utworzyłem taki folder na C, na pulpi IP: *.gl.digi.pl 06.01.10, 17:42
                  Na szczescie zawsze na dysku c trzymam totalcomander'a. Z pod tego
                  prostego programiku bez problemu usunalem folder z pulpitu - polecam!

Niestety zanim do tego doszedlem system zupelnie sie rozjechal i nie
                  obeszlo sie bez przywracania systemu, ale po krotkiej walce z
                  Kasperskim (ktory blokowal operacje na plikach systemowych) udalo sie
                  postawic system z dnia poprzedniego...

No i tak konczy sie czytanie gazetki z rana popijajac kawe i ta mysl:
                  "glupi folder zawiesza system? niemozliwe.... ctrl+c, ctrl+v..." i
                  pare godzin z glowy...

Pozdrawiam!
    • Gość: Reduktor Będzie więej reklam 7-ki w gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 12:28
      Spodziewajcie się kolejnych ciekawostek o nowym Windows. W końcu Agora robi
      polski portal MSN dla Microsoftu.
    • jerzyjerzyjerzy "Boski tryb" w Windows 7 05.01.10, 12:49
      Gier typu FPP, nie FPS .
      • Gość: thr Re: "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.01.10, 13:06
        czysto technicznie fps (first person shooter) jest dobrze uzytym skrótem :)
      • Gość: zenek Re: "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 13:07
        FPS jest podzbiorem gier FPP.
        FPP nie musi wymagać God Mode, jako że nie determinuje to charakteru gry a tylko
        tryb widzenia.
      • Gość: wyborca_z_dworca Re: "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.jmdi.pl 05.01.10, 13:11
        Zarówno FPP jak i FPS jest poprawne.
        FPP - First Person Perspective
        FPS - First Person Shooter
      • Gość: kanji Re: "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.ip.netia.com.pl 05.01.10, 13:11
        LoL gościu nie każdy FPP jest FPS! A GodMode jest właśnie głównie
        wzięty z FPS rozwiń nazwy a napewno skumasz!
      • Gość: ppp Re: "Boski tryb" w Windows 7 IP: 62.21.94.* 05.01.10, 13:34
        FPS to pierwotne określenie tego typu gier, FPP ma trochę szersze znaczenie...
      • Gość: TGR Re: "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.multi-play.net.pl 05.01.10, 17:26
        FPP = First Person Perspective FPS = First Person Shooter - to gry
        tego samego typu ;)
      • Gość: fhtagn! Re: "Boski tryb" w Windows 7 IP: 89.167.88.* 05.01.10, 18:12
        FPP - First Person Perspective
        FPS - First Person Shooter
        Nie widzę błędu w artykule.
    • Gość: polcz "Boski tryb" w Windows 7 IP: 94.254.238.* 05.01.10, 13:00
      U mnie sztuczka działa-virtualbox-win 7 ultimate.
    • Gość: emcza "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 05.01.10, 13:49
      ło matko, ale wynalazek. w swoim OS wystarczy że wpiszę su hasło roota i mam
      to samo :-) .
    • Gość: Mario Mam Windows 7 od 3 miesięcy i jestem super zadowol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 13:53
      WIndows 7 jest genialny. To najlepszy system jaki dotychczas
      powstał. Niektóre aplikacje jak Adobe Photoshop, Lightroom i inne
      wykorzystujące wielordzeniowy procesor i adresowanie 64-bitowe
      dostały co najmniej 2x kopa w stosunku do XP. Interfejs jest piękny
      i ma wiele nowych super funkcji, jak na przykład mksymalizacja okien
      po dojechaniu do górnej krawędzi i układanie okienek na ekranie
      gestami. Windows 7 jest zajebisty! Polecam wszystkim.
      • prorok_lebioda Re: Mam Windows 7 od 3 miesięcy i jestem super za 05.01.10, 14:02
        Ty spamujesz tak w czynie społecznym czy ci za to płacą?
        • Gość: Czesław Re: Mam Windows 7 od 3 miesięcy i jestem super za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 18:32
          Już widzę jak pojawi się pozytywna (i uzasadniona) opinia o Windows,
          to już wokół zaroi się od linuxowego robactwa, co tylko niucha
          jakiegoś artykułu o Microsoft, który by to robactwo mogło oblepić.
          Ale cóż można robić na tym Linuxie? Żadnych poważnych programów
          tylko przeglądarka internetowa i wpisywani głupot na forach
          internetowych.
          • Gość: ciekawski kotek co to są poważne programy? IP: 80.48.2.* 05.01.10, 20:24
            wiesz, ja korzystam z tak trywialnych dupereli jak serwer oracle i jdeveloper. jakie zatem są poważne wg ciebie "poważny" człowieku?

autocad ponoć nie pójdzie ale ja nie jestem architektem. no, dawaj mądralo, panie poważny - czekam ;-)
            • Gość: JoteM Re: co to są poważne programy? IP: *.netpark.pl 05.01.10, 20:44
              dalej? ok. na windows pojdzie WSZYSTKO!!!!!!!!!!!!!!!! na linuksa
              napewno nie. cos jeszcze mam dodać? poza tym mój czas jest cenny i
              nie zamierzam spędzać przy literaturze i samym kompie całych nocy.
              ja chcę KUPIĆ (nie kombinować - dla takich jest linuks) i mieć
              DZIAŁAJĄCE! a nie sprawdzać fora i pytać o pozwolenie czy mogę coś
              zainstalować. TO JEST WOLNOŚĆ? brednia. taka sama wolnośc jak za
              apple i mac. Chcesz wolnośc więc płać! (Dezerter). Jasne że za win
              się płaci i wszystko jest za kasę, ale ja chcę mieć kompa i TO
              kupiłem. Ja nie kupiłem mównicy wolnościowej! to jest urządzenie, a
              jeśli dla kogoś to ideologia to ja wysiadam.
              • testereks o komercyjnym linuxie nie słyszeli? n/t 06.01.10, 09:54
          • i-marszi Re: Mam Windows 7 od 3 miesięcy i jestem super za 05.01.10, 21:19
            Maple
            Matlab
            LabView
            gcc

Dość poważne ?
            • Gość: im Re: Mam Windows 7 od 3 miesięcy i jestem super za IP: 91.192.144.* 05.01.10, 22:32
              dodam do tego jeszcze wszelkie programy do sterowników PLC stosowanych w przemyśle, oprpgramowanie HMI i SCADA. ogólnie cały przemysł i automatyka opierają się o Windows i naprawdę Linux nie ma tam szans. takie rzeczy tylko pod Windows
      • Gość: krining Re: Mam Windows 7 od 3 miesięcy i jestem super za IP: 81.219.207.* 05.01.10, 14:24

Od 15 lat jest dla mnie normą rozpoznawanie po nagłówku pliku.
        Usuń rozszerzenie z jakiegoś pliku w Windzie i wtedy się okaże jaki to super
        system...
        • Gość: Czesław Re: Mam Windows 7 od 3 miesięcy i jestem super za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 18:38
          Tak, normalni ludzie nie mają co robić tylko rozszerzenia z plików
          usuwać, aby nie wiadomo co udowodnić. Trzaśnij sobie porządnie
          baranka o najbliższą ścianę linuxowcu a przyjdzie opamiętanie.
          Dzięki temu może wreszcie ujżysz prawdę o Linuxie, że możesz go
          sobie w tyłek wsadzić, ale nikt nawet tego nie zauważy, bo jesteś
          jedyny, który się tym badziewiem zajmuje.
          • Gość: ciekawski kotek czesiu, nie pierd0l ! merytorycznie proszę IP: 80.48.2.* 05.01.10, 20:27
            dlaczego "badziewie"? ale nie chcę odpowiedzi typu "bo ja tak uważam". konkrety
            poproszę.

ps. normalni ludzie nie muszą usuwać rozszerzeń - domyślna konfiguracja windowsa
            sama je ukrywa. nie wiem po co - no chyba, że dla czesia który rozpoznaje pliki
            wykonywalne po kolorowej ikonce.
    • Gość: A1 Powrót do źródeł: czyli system dla Graczy IP: *.chello.pl 05.01.10, 14:04
      i tylko dla graczy... a do
      poważnych zastosowań są poważne systemy...
      • Gość: gari do poważnych zastosowań są poważne systemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 15:30
        > i tylko dla graczy... a do
        > poważnych zastosowań są poważne systemy...

Do poważnych powiadasz baranku? Większość twojego komputera (software i
        hardware) została zaprojektowana na Windowsie.
        • Gość: A1 Re: do poważnych zastosowań są poważne systemy IP: *.chello.pl 05.01.10, 18:12
          > Do poważnych powiadasz baranku? Większość twojego komputera (software i
          > hardware) została zaprojektowana na Windowsie.

umyj się i idź spać...
          • Gość: gari Re: do poważnych zastosowań są poważne systemy IP: *.chello.pl 05.01.10, 18:21
            > > Do poważnych powiadasz baranku? Większość twojego komputera (software i
            > > hardware) została zaprojektowana na Windowsie.
            >
            > umyj się i idź spać...

Z tobą? Chętnie
          • Gość: im Windows to poważny system IP: 91.192.144.* 05.01.10, 22:35
            cały przemysł opiera się o Windows i nie ma żadnej alternatywy. Siemens, Rockwell, NI, Fanuc, PLC, panele. Wszędzie Windows i nigdzie nie ma Linuxa. Programuje się pod Windows, HMI działa pod Windows. Co Ty wiesz o poważnych zastosowaniach?
            • Gość: fiut Re: Windows to poważny system IP: *.chello.pl 05.01.10, 22:53
              > cały przemysł opiera się o Windows i nie ma żadnej alternatywy. Siemens, Rockwe
              > ll, NI, Fanuc, PLC, panele. Wszędzie Windows i nigdzie nie ma Linuxa. Programuj
              > e się pod Windows, HMI działa pod Windows.

Naprawdę na PCtach świat się nie kończy...

• Gość: pit Re: Windows to poważny system IP: *.acn.waw.pl 05.01.10, 23:10
                Mówisz o jakiś GUI do oprogramowania sterowników automatyki? A może
                jeszcze powiesz, że same sterowniki mają w sobie windowsa? Przypomina
                mi się, jag gościu po technikum drzewnym twierdził, że jest programistą
                bo oprogramowuje obrabiarki CNC. Jak chcesz sobie zobaczyć gdzie jest
                używany linuks to zapraszam
                tutaj
            • Gość: smutas Re: Windows to poważny system IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.01.10, 01:50
              Przemysl moze i jest mocno zwiazany z Windowsem. Zreszta maszyny CNC nie wymagaja niczego wiecej ponad Win98. Tak samo jak z bankomatami, ktore robia jedna, jedyna rzecz przez cale swoje istnienie i nawet nie musza / nie powinny miec dostepu do sieci.

Z drugiej strony cala telekomunikacja siedzi na uniksach i pochodnych systemach np. Linux, BSD... Co w tym dziwnego, ze do roznych zadan stosuje sie rozne narzedzia?
              • Gość: gari Re: Windows to poważny system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 10:14
                > Z drugiej strony cala telekomunikacja siedzi na uniksach i pochodnych systemach
                > np. Linux, BSD... Co w tym dziwnego, ze do roznych zadan stosuje sie rozne nar
                > zedzia?

Oczywiście masz rację, głupotą jest tylko pisanie, że Windows nadaje się tylko
                do gier.
          • Gość: nkab Re: IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 11:22
            coś mi się wydaje, że to dzieło uniwersyteckich unixowców.

Andrzej.
    • Gość: asdsa "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 14:16
      "ło matko, ale wynalazek. w swoim OS wystarczy że wpiszę su hasło roota
      i mam
      to samo :-) " co myslisz ze tylko unix tak potrafi windows'i tez sie
      tak da i nawet nie trzeba sie root'owac problem polega na taym ze na
      oko wydaje sie ze klikanie ikonek jest szybsze ale jak sie czaji juz
      dobrze skladnie komend i rozne kruczki to o wiele szybciej jest to
      poprstu wpisac:P
    • Gość: qba "Boski tryb" w Windows 7 IP: 62.189.175.* 05.01.10, 14:37
      no przecież to skrót do Panelu Sterowania. I nic więcej. Nawet ikonka folderu
      się zmienia na identyczną. Wielkie mi mecyje, przecież Panel Sterowania to też
      folder z zestawem funkcji... :-)
    • Gość: PolakSlowian Nie wiedzialem o tym. Bardzo przydatne, dzieki. IP: 85.121.241.* 05.01.10, 14:43
      .
    • Gość: tak "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.ostnet.pl 05.01.10, 14:56
      Developer w angielskim i polskim znaczy cos innego, , malpowac latwo;-).
    • Gość: lukass "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 14:58
      Nie mam nic do WINDOWSA itp. ale śmieszą mnie te newsy reklamowe w GW. Ten
      cały godmode to zwykły skrót do panelu sterowania. Niedługo będzie news, że
      Windows potrafi niezwykłą rzecz jaką jest bezpośrednie usuwanie plików (bez
      przenoszenia do kosza) gdy się je zaznaczy i kliknie shift+del.

Generalnie to powinni pisać nad artykułem, że tekst reklamowany i nikt by nie
      klikał, a tak człowiek myśli, że naprawdę jest coś nowego w Windowsie.
    • Gość: pas5 "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.dint.wroc.pl 05.01.10, 15:52
      W Windows 95 już to było:
      smallvoid.com/article/windows-special-folders.html
      czyli żadna nowość...
    • Gość: boski Diego Jaki boski tryb? Toz to zwykly panel sterowania! IP: *.microsoft.com 05.01.10, 16:06
      Nie znalazlem w folderze niczego, czego nie da sie zrobic z poziomu panelu
      sterowania!
      • Gość: ciekawski kotek no tak ale nie musisz wklikiwaćsię w podopcje, IP: 80.48.2.* 05.01.10, 20:29
        tylko wszystko masz rozwinięte na jednym poziomie. po prostu wygodne.
        • Gość: Ijonus Re: no tak ale nie musisz wklikiwaćsię w podopcje IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 05.01.10, 21:53
          No dokładnie, wsio pod ręką. Podobuje mnie się to, folder zajął u mnie
          zaszczytną pozycje w prawym górnym rogu pulpitu, tuż pod ikoną kosza ;) Na Win7
          x64 działa bez problemu jakby ktoś pytał.
    • Gość: lolz "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 16:21
      taki panel sterowania, tylko że z jeszcze większym bajzelem. było wczoraj
      bodajże na wykopie.
    • Gość: Radek "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.jjs-isp.pl 05.01.10, 16:34
      " [...] wystarczy, że użytkownik stworzy nowy folder, a następnie nazwie go: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} [...]"
      " [...] Próby uruchomienia jej w Windows Vista 64-bit zwykle kończyły się zawieszeniem systemu. [...] "
      Czy to oznacza, ze w Mindows Vista 64bit po utworzeniu katalogu o tej bezsesnsownej nazwie system sie zawiesza?! To chore!
    • Gość: dzondzon "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.elk.net.pl 05.01.10, 17:48
      fps - first person shooter
    • Gość: Lucysyf "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 17:52
      ogólnie gier, bo w sumie niemal w każdej grze można "czitować"
    • Gość: bart wklepalem do kuchenki i wyskoczyl prosiak! IP: *.54.19.212.static.telsat.wroc.pl 05.01.10, 17:58
      wklepalem do kuchenki i wyskoczyl prosiak!

dzięki ci M$!

;P
    • z_uk Nexus One 05.01.10, 20:22
      A gdzie informacja o jednej z najwiekszych premier?
    • Gość: hehe "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.net.autocom.pl 05.01.10, 21:49
      Znaczy chodzi o to, ze korzystanie z Windows to cos jak walka z wrogiem, te klimaty? :) LOL dobrze ze sa systemy operacyjne ktore nie
      sa wrogami uzytkownikow..
    • Gość: Jaszczur "Boski tryb" w Windows 7 IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 11:03
      "Korzystanie z niej jest niezwykle proste - wystarczy, że użytkownik stworzy
      nowy folder, a następnie nazwie go:
      GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}."

Oooo... faktycznie bardzo proste. Ten ciąg znaków jest niezwykle intuicyjny i
      z pewnością każdy od razu go zapamięta.

AmigaOS 4.1 jest lepszy
    • Gość: radek Re: Boski tryb w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 12:09
      Bede pozywał gazete za ten artykuł. "godmode"
      wysypał mi całkowicie exploatora, a mam viste 32 bit.
      Nie zdążyłem wydrukować umowy dla kontrahenta.
      Najprawdopodobniej pożegnam sie ze stanowiskiem.
      Mam nadzieję ze odszkodowanie które wywalcze , zrekompensuje mi straty.
      Pozdrawiam.

• Gość: smutas Re: Boski tryb w Windows 7 IP: *.dsl.bell.ca 06.01.10, 17:10
        Znajdz chwilke i przeczytaj EULA Windowsa - Microsoft nie odpowiada za
        "zniszczenia" spowodowane przez ich produkt. Jesli nie chcesz uzywac Windowsa to
        ewentualnie moga zwrocic ci jego koszt, lub 5 dol US.

MS cie nie pozdrawia :-)

cheers

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka