Dodaj do ulubionych

Jak Hitler stał się memem

05.02.10, 17:38

"Dobro kulturowe, którym jest film Upadek 'opada' zatem 'w dół' - od
producenta do odbiorcy. Kiedy 'opadnie' nie jest już jednak tym samym - jest
czymś nowym, jest elementem kultury odbiorców posługujących się internetem" -
stwierdza Siuda."

Staje się kiczem?

Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Mój dobry Marudo ! IP: 88.220.124.* 05.02.10, 19:42
      Niekoniecznie kiczem. Nową jakością z której i Ty się narodziłeś Smerfie
      • Gość: H_Lecter Mmmmm ta pani jest po prostu baardzo apetyczna!! IP: *.adsl.wanadoo.nl 06.02.10, 00:02
      • Gość: r Re: Mój dobry Marudo ! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.02.10, 02:07
        tak zabawa Hitlerem zabawa w Hitlera. Gasna ludzie ktorzy to pamietaj jak on bawil sie europa.
        • Gość: pasternak jesteś naiwny i niedoświadczony IP: *.chello.pl 06.02.10, 12:50
          czyli albo dziecko albo osoba jak dziecko.

Tak działa mózg i tak leczy traumę.
          Śmiechem.
          Tak się scala ludzką siatkę ideami.
          • Gość: 4 Re: jesteś naiwny i niedoświadczony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.10, 19:21
            > Tak działa mózg i tak leczy traumę.
            Czyją traumę? 20-latków z imprez elektro?
      • maruda.r Re: Mój dobry Marudo ! 06.02.10, 15:28
        Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> Niekoniecznie kiczem. Nową jakością z której i Ty się narodziłeś Smerfie

Otóż to. Nową jakością. Nie buduję więc swojego wizerunku doklejając awatar
        Smerfa Marudy czy powtarzając jego ulubione powiedzonko. Mogę swobodnie
        zamieszczać opinie korzystając z innego, dowolnego pseudonimu. Zmiana pseudonimu
        nie zmieni treści.

• Gość: Baron Re: Jak Hitler stał się memem IP: *.acn.waw.pl 05.02.10, 23:00
      Upadek FTW. Ta scena będzie przerabiana do końca świata :D
    • grenzoid Jak Hitler stał się memem 05.02.10, 23:17
      Bardzo trudno jest podjąć tematykę naukową za pomocą języka codziennego.
      Wartościowa publicystyka popularno-naukowa jest rzadkością. Niestety tak jak w
      przypadku Dawkinsa, tak sprawdza się to w przypadku autorki artykułu. A może
      po prostu chodzi o umiejętności literackie ? Wszak publicystyka również
      zalicza się do tej dziedziny kultury.
    • ilpalazzo Jak Hitler stał się memem 05.02.10, 23:22
      No to może taki przykład:

www.youtube.com/watch?v=bGNhACJyawk
      Warto zaznaczyć, że wprowadzenie RSiUN najprawdopodobniej spowoduje wycięcie 4chan, ae i podobnych, czyli memetycznej awangardy. Oczywiście dla dobra dzieci.
      • Gość: normalny Re: Jak Hitler stał się memem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 23:31
        akurat nie byloby zle, gdyby taki np porypany vichan padl.. 4chan bywa
        przynajmniej smieszny, te nasze polskie klony to zenada w wykonaniu gimbusow.
      • songo3000 Re: Jak Hitler stał się memem 05.02.10, 23:57
        ilpalazzo napisał:

> Warto zaznaczyć, że wprowadzenie RSiUN najprawdopodobniej spowoduje wycięcie 4c
        Śledząc rozwój Freenet-u mogę mieć w d. 'wiedzących lepiej co dla mnie dobre' :)

Pozdrawiam,
    • Gość: melan [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.10, 23:42
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: belfer [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 23:46
      • wintar [...] 06.02.10, 00:27
        • wintar [...] 06.02.10, 02:58
          No i usunęli mój post z klasycznym demotem „sieg fail”.
    • Gość: gosc gdzie szukac IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.10, 00:29
      meme mozna znalez na knowyourmeme com
      i na jedynym chyba polskim serwisie o tem memes pl
    • Gość: tivruski Jak Hitler stał się memem IP: *.torun.mm.pl 06.02.10, 01:11
      a jakie to memy wprowadził wykop i demotywatory? bo jakoś nie zdarzyło mi się
      takich jeszcze spotkać?
    • erroid Jak Hitler stał się memem 06.02.10, 04:13
      "Za pomocą teorii memów można tłumaczyć fakt, dlaczego technologia 3D - mimo
      iż pojawiła się kilkadziesiąt lat temu - dopiero teraz wkracza pod
      przysłowiowe strzechy."

a mi się wydawało że to ewolucja animacji komputerowej i zwiększona liczba
      kin, w których ta projekcja stała się w końcu możliwa - już nie tylko w IMAX w
      który króluje system IMAX ale w praktycznie każdym dowolnie innym kinie
      wyposażonym w projektor w systemie Dolby 3D.
    • Gość: Wolak Tits or GTFO IP: 212.180.160.* 06.02.10, 07:16
      gazeta robi znowu reklamę 4chan?
    • mr.hell czy Hitler to ideolog przymusu podatkowego? 06.02.10, 09:26
      i administracyjnej cenzury słów i wyrazów? ]:O)
    • Gość: szlagmnietrafi Prze-ra-ża-ją-ce!! IP: *.ghnet.pl 06.02.10, 10:14
      Nie wiem co bardziej - samo zjawisko, czy wypowiedzi na tym forum. Oto
      największy zwyrodnialec tego świata stał się przedmiotem popkulturowych
      analiz, a szanowni forumowicze zastanawiają się która strona lepsza....

Może przydałaby się przejażdżka w bydlęcym wagonie przez pół Polski? Albo parę
      dni pod bombami w Warszawie, czy Londynie? A może rekonstrukcja przesłuchania
      na Gestapo?

Odechciało by się memów-sremów.
      • gem58 Re: Prze-ra-ża-ją-ce!! 07.02.10, 01:07
        > Oto największy zwyrodnialec tego świata stał się przedmiotem
        > popkulturowych analiz

Największy zwyrodnialec? Stalin był znacznie gorszy, a i tak wymiękał przy takim
        np. Leninie & Dzierżyńskim!

Nie wierzcie we wszystko co wam piszą!
    • Gość: Summa technologiae Jak Hitler stał się memem IP: *.nplay.net.pl 06.02.10, 10:18
      A ja jestem zdania, że to jedno wielkie p...lenie. Ludziki się nudzą, bo są syte, ciepło, nie trzeba chwilowo strzelać do nikogo, a rozrywek jest aż za dużo. To se memy wymyślili dla opisu zjawiska, które można nazwać inaczej: nuda sytego mieszczucha. Ludwik Stomma kiedyś fajnie zjechał Dawkinsa i tą jego wydumaną teorię.

Nie zdziwię się jak zaczną wykładać memetykę i będzie można zostać profesorem memotechnologii stosowanej. Coś jak mniemanologia stosowana tylko mniej śmiesznie. Zidiocenie następuje wszak w tempie geometrycznym... O... Zapodałem właśnie nowego mema!
      • Gość: 4 Re: Jak Hitler stał się memem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.10, 19:46
        > Nie zdziwię się jak zaczną wykładać memetykę i będzie można zostać profesorem m
        > emotechnologii stosowanej.
        Już można, co prawda nie z memetyki, ale z podobnie "naukowych" dziedzin. Polecam poczytać co się dzieje np. na niektórych uczelniach Europy Wschodniej.
    • Gość: stulejarz Demotywatory i wykop to pikiś przy tym co dzieje IP: 81.15.145.* 06.02.10, 10:46
      Demotywatory i wykop to pikiś przy tym co dzieje się na forum F23 które działa
      na pewnym znanym portalu, nię będęim robił reklamy tym ludziom ale wystarczy
      wpisać w google Forum F23.
      • Gość: znuzony Re: Demotywatory i wykop to pikiś przy tym co dzi IP: *.ip.netia.com.pl 06.02.10, 10:56
        czytam te komenty i szlag mnie trafia z ta nasza poprawnoscia i wiecznym
        ubolewaniem... byla wojna byla byly okrucienstwa byly bylo strasznie bylo ale
        nie musimy cale pokolenia tym zyc, ciesze sie ze ludzie na bazie czegos co
        wyniklo z czegos strasznego buduja cos innego... rodzice mojej mamy przezyli
        wojne byli mali ale ja pamietaja a moja mama teraz oglada na yt przerobki
        hitlera a potem opowiada o tym babci i jakos babcia ktora pamieta tamte
        okrucienstwa nie wzywa ze to brak szacunku... ludzie powinni miec otwarte glowy
        a nie stechle umysly nastawione tylko na ubolewanie i wieczne uzalanie sie
        • tw.zenek To ja czekam na musical: "Adolf Hitler Superstar" 06.02.10, 11:42
          Pewnie by ci się podobał jako człowiekowi z "otwartym umysłem". Muszę jednak
          powiedzieć, że naziści byli prekursorami "otwierania umysłów" - już od dziecka.
          A robili to w ten sposób, że walili główką dziecka o ścianę. Co prawda dzieci
          raczej tego nie przeżywały, no ale wszystkie początki są trudne. Za to dziś mamy
          dzieci internetu, dla których Hitler to: "taki śmieszny facet, co śmiesznie
          wrzeszczy".
          • Gość: znuzony Re: To ja czekam na musical: "Adolf Hitler Supers IP: *.ip.netia.com.pl 06.02.10, 12:02
            uwazam ze smiech jest dobry na wszystko oby z klasa... moja swietej pamieci
            ciocia ktora byla zarliwa katoliczka potrafila na pogrzebie zazartowac lub
            wesolo wspomniec zmarlego tylko poto bo uwazala ze rozpamietywanie co bylo zle i
            co przynosi smutek prowadzi tylko do goryczy... a ona wola sie usmiechac, i
            dlatego ja nie widze nic zlego w tym jesli ktos w sposob inteligentny nasmiewa
            sie z okrucienstw wojny.... znasz film zycie jest piekne? jesli tak to masz
            odpowiedz....
            • Gość: 4 Re: To ja czekam na musical: "Adolf Hitler Supers IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.10, 19:36
              Faktem jest, że dla współczesnego nastolatka Hitler i nazizm nie są odbierane jak historia, która naprawdę się wydarzyła, tylko jak produkt popkultury. (jak Darth Vader np.) Nie twierdzę, że to dobrze. Z tego powodu tragedia II Wojny Światowej się odrealnia, przez co nauka, jaka miała płynąć dla przyszłych pokoleń gdzieś znika, a umysł "otwiera się" na odbiór zbrodniczych ideologii XX wieku (nazizm, komunizm) w sposób niekoniecznie negatywny.
              Takie przeróbki jak "Hitler: W poszukiwaniu elektro" jednak nie są przyczyną, a skutkiem takiego stanu rzeczy i trudno mieć do ich twórców o to pretensje. Poza tym są czasem faktycznie śmieszne.
    • Gość: Jurand Jak Hitler stał się memem IP: *.man.olsztyn.pl 06.02.10, 12:34
      Wykop? Demotywatory?... Sorry, serwisy może i świetne, ale memy swój żywot w
      świadomości polskiego internauty zaczynają na JoeMonsterze. Niezaleznie czy są
      to memy światowe(pedobear,chuck norris) czy lokalne (ale urwal, daj kamienia,
      jozin z bazin) - wyplywaja wlasnie w tym serwisie.
    • Gość: 4 Memetyka to NIE jest nauka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.10, 19:19
      Memetyka nie jest i nigdy nie była nauką. Ma co prawda takie ambicje, ale do naukowości wiele jej jeszcze brakuje. Jest niefalsyfikowalna, opiera się na wątłych hipotezach, niejasnych pojęciach, nie wiadomo, czy i jak odnosi się do rzeczywistości. To, że wymyślił ją Dawkins, nie sprawia jeszcze, że należy traktować ją (przynajmniej na chilę obecną) poważniej niż psychoanalizę czy astrologię.
    • marek.lipski Charles Chaplin i The Great Dictator.Replikator? 07.02.10, 05:47
      Dawkins wymienił trzy cechy charakterystyczne jakiegokolwiek
      replikatora:
      copying-fidelity: wierność - im wierniejsza jest kopia, tym bardziej
      po kilku aktach kopiowania przypomina pierwotny wzorzec; jeśli obraz
      jest reprodukowany poprzez robienie kopii, oryginał wkrótce stanie
      się nierozpoznawalny;
      fecundity: płodność - im szybsze jest kopiowanie, tym powstanie
      więcej replikatorów. Przemysłowa maszyna drukarska produkuje więcej
      kopii tekstu niż kopiarka biurowa.
      longevity: długowieczność - im dłużej trwa jakakolwiek forma
      replikatora, tym więcej zostanie wykonanych z niej kopii. Obrazek
      wykonany patykiem na piasku może zniknąć, zanim ktokolwiek zrobi mu
      zdjęcie czy w jakikolwiek sposób zreprodukuje.
      Istnieja setki teorii.Czy Dawkins jako ateista i humanista ma racje?
      Czy jego teoria ewolucji biologicznej jest "realna"?
      Czy jego "Bog urojony" przekonuje?
      Czy tez program DNA dominuje rowniez nad Panem Clinton Richard
      Dawkins?Krytykuje religię jako "niebezpieczny nonsens, który uczy
      wrogości wobec innych ludzi"?Krytykuje również kreacjonizm, wiarę w
      zjawiska nadnaturalne i tzw. medycynę alternatywną?Czy tez
      markenting?
      • Gość: gregorkozubek Re: Charles Chaplin i The Great Dictator.Replikat IP: *.zone13.bethere.co.uk 07.02.10, 09:04
        "Czy jego teoria ewolucji biologicznej jest "realna"?! Co masz na mysli? Nie znam zadnej teorii ewolucji biologicznej Dawkinsa. Przy okazji pragne zauwazyc, ze slowo "teoria" w odniesieniu do ewolucji biologicznej nie oznacza czegos co prawdopodobnie jest prawdziwe! Slowo teoria jak wiele slow nie ma (niestety?) jednego znaczenia!
        • marek.lipski Re: Charles Chaplin i The Great Dictator.Replikat. 07.02.10, 19:41
          Odp.dla gregorkozubek.The Selfish Gene.W książce Samolubny gen
          przedstawił koncepcję ewolucji,w której jednostką doboru naturalnego
          jest gen.W książce Fenotyp rozszerzony aby odeprzeć krytykę zbyt
          metaforycznego języka dowodził, że działanie fenotypu nie ogranicza
          się do ciała danego organizmu, ale rozciąga się na środowisko,
          włączając w to także ciała innych istot.To tak na marginesie jego
          teorii ewolucji biologicznej.
          Specjalnie podaje,wyjatkowo "strawne"menii,uniwersalne dla kazdego
          a nie tylko dla specjalistow,delikatesowej kuchni,mistrza
          Clinton Richard Dawkins.Jesli masz czas dla linkow?

pl.wikipedia.org/wiki/Richard_Dawkins
          de.wikipedia.org/wiki/Richard_Dawkins#Biologie_und_biologische_Evolution
          pl.wikipedia.org/wiki/Ewolucja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka