Dodaj do ulubionych

Pożegnanie z ATI

01.09.10, 16:48
Całe moje życie na produktach Nvidii...

Lecz od mniej więcej 2lat przesiadłem się na ATI, uważam,że postąpiłem słusznie. Fanboy'stwo szkodzi czasami własnej kieszeni.

POLECAM! - testkomorek.blogspot.com/ ekstra blog
Obserwuj wątek
    • seerengie Re: Pożegnanie z ATI 01.09.10, 18:41
      miałem ATI na dwóch komputerach i nie żałuję, teraz przesiadłem się na nvidie i mimo większej ceny i podobno lepszych osiagów nie zauważam różnicy
    • pbe64 Re: Pożegnanie z ATI 01.09.10, 20:44
      Miałem kartę ATI X1900 od 2006 do 2008, wyprodukowaną jeszcze przed połączeniem z AMD i wtedy były z nią same kłopoty. Zdarzało się, że do odpalenia konkretnej gry trzeba było robić downgrade sterowników, bo najnowsze nie działały poprawnie. Poza tym ATI przynajmniej wtedy lubiła się latem przegrzewać.
      Z nVidią nie miałem takich kłopotów. Miałem 4Ti i 6600 przed 2006, a od 2008 9650GT. Jeżeli AMD nie zrobiło kroku do przodu w tych kwestiach, to wolę jednak nVidię - trochę wolniejszą i trochę droższą, ale pracującą stabilniej.
    • kosmiczny_swir Re: Pożegnanie z ATI 01.09.10, 20:49
      A ja zawsze z ATi miałem problemy ze sterownikami, i pod Windows i pod Linuxem więc wynalazków ATi unikam. Do laptopa może być zintegrowany chip Intela, baterię oszczędza.
    • cezaryk Re: Pożegnanie z ATI 01.09.10, 21:30
      Niby dlaczego taka decyzja jest zaskakująca?
      AMD potrzebuje umocnić swoją markę, to raz.
      CPU i GPU coraz blizej siebie, na wspólnym kawałku kwarcu, to dwa.
      Trzy, tlumaczyciel/autor artykulu podnosi sam. Nalepka AMD obok intel inside - to jest warte duuuzo pieniędzy straconych dla intela.
      Więc niby dlaczego ma być zaskakująco?
    • srb.srooba Re: Pożegnanie z ATI 01.09.10, 23:03
      cezaryk dokładnie o to samo miałem autora zapytać :) Każdy w branży wiedział, że to nastąpi i dlaczego. Od dawna można było też z dużą dozą prawdopodobieństwa powiedzieć kiedy się to stanie. Że już nie wspomnę o tym, że ten 'news' ma już parę dni :D Wina sezonu urlopowego? :)
    • prasco Re: Pożegnanie z ATI 02.09.10, 00:15
      A co to jest ATI? Aaaa to taka firma, która miała szanse robić dobre karty do powszechnego sprzętu, ale sprzedała się firmie "kogucik" i poległa w boju z kartami NV i Intela. Trzeba się było związać z Intelem a nie ble badziewiem.
    • sidian Re: Pożegnanie z ATI 02.09.10, 01:37
      Yyyy... A od kiedy to ATI polegla w boju z NV? Z tego, co widze, to sprzedaje sie wiecej ATI niz GForce'ow. Nigdy nie bylem fanboyem zadnej marki, zmienialem karty w zaleznosci od tego, jaka byla najlepsza w momencie, kiedy kupowalem komputer. Teraz mam akurat jakies ATI (HD5970 chyba) i jestem z niego bardzo zadowolony. Wczesniej mialem 3860x2 (czy cos takiego) i bylem znacznie mniej zadowolony. Za to wczesniej mialem GF9800GX2 i bylem tak niezadowolony, jak tylko niezadowolony moze byc klient. Kazdej marce zdarzaja sie wpadki, ale ostatnimi czasy ATI znacznie rzadziej. Do tego jeszcze ta roznica w cenie i opoznienie w obsludze DX11 u NV... No nie wiem, czy ATI to taka fatalna marka.
    • szpon Re: Pożegnanie z ATI 02.09.10, 10:46
      Bardzo dobre posunięcie. Karty ATI są obecnie o wiele lepsze niż jeszcze te produkowane powiedzmy 2 lata temu. Nie ma już problemów ze sterownikami czy stabilnością. Sam mam HD4870 na GDDR5 i miło się gra w zarówno starsze jak i nowe tytuły. Do tego sprzętowy encoder/dekoder HD dostępny za free a nie jak u nvidii za słoną dopłatą do specjalnego oprogramowania (a przynajmniej wcześniej tak było).
    • fotoholik7 Re: Pożegnanie z ATI 02.09.10, 11:34
      Nie lubie AMD, ale lubiłem ATI, szkoda.
    • rozbojnick Re: Pożegnanie z ATI 02.09.10, 12:21
      @prasco
      Kto poległ, to poległ...: pclab.pl/news42646.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka