Dodaj do ulubionych

Wydajniejsze LEDy

27.01.11, 13:52
To ciekawe. Ciągle czytam, że świetlówki energooszczędne mają sprawność rzędu 60-80%. LED miały mieć sprawność wyższą. A teraz jeszcze wzrosła dwukrotnie?! To jaka ona jest 120%? 200%? Skonstruowali perpetuum mobile, które daje więcej światła niż pobiera energii?
Obserwuj wątek
    • cree-is-me Re: Wydajniejsze LEDy 27.01.11, 14:45
      Wilczek:
      Przeczytaj uważnie tekst, tam mówi się o dwukrotnym zwiększeniu emisji światła, a nie o sprawności.
    • cracovian Re: Wydajniejsze LEDy 27.01.11, 16:31
      Znowu ci idioci Amerykanie cos wymyslaja. Polscy geniusze ta technike jeszcze przed wojna opanowali. Teraz Chinczycy patenty ukradna i tak sie swiat bedzie krecil jak zawsze.
    • asocjacja_w Re: Wydajniejsze LEDy 27.01.11, 16:36
      Ostatnio w LIDL widziałem żarówki ledowe typu
      SMED trzy watowe po dwadzieścia pięć złotych
      to atrakcyjna cena , trwałość 60 tyś godzin !!!
    • zderzenie.szarych.komorek Re: Wydajniejsze LEDy 27.01.11, 17:29
      "cree-is-me" masz problem z myśleniem ? Jeśli to co o sprawności świetlówek i LED pisze wilczek1968 to znaczy, że obecnie LED'y emitują w postaci światła widzialnego więcej niż 60-80% energii jaka jest dostarczana do nich w postaci prądu elektrycznego.

Jeśli nowe diody miałyby emitować dwa razy tyle światła to znaczyłoby to iż energia emitowana w postaci światła widzialnego wynosi co najmniej 120% energii dostarczonej w postaci prądu elektrycznego !!! Czy słyszałeś może kiedyś o zasadzie zachowania energii ???

Powyższe uwagi dotyczą bezsensownego toku myślenia prezentowanego przez "cree-is-me" - każdy inżynier, matematyk czy fizyk na pewno zrozumiał - pozostali mogą ale nie muszą ;-)

Wracając do meritum - "wilczek1968" podał nieprawdziwe dane:
      efektywność energetyczna świetlówek kompaktowych wynosi 8?11.45% a białych LED 0.66?22.0% - zatem dwukrotne zwiększenie efektywności tych diod (do 44%) jest możliwe i nie będzie to perpetuum mobile.

Informacje o efektywności energetycznej (czyli mocy wypromieniowanej w postaci światła widzialnego w stusunku do mocy dostarczonej do źródła światła w postaci energii energetycznej) podaję za Wikipedią (gdzie też są podane źródła informacji zawartych w niżej podanym zestawieniu):

en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy#Overall_luminous_efficacy

PS. Zamiast pisać co się wie, to Państwo "wilczek1968" oraz "cree-is-me" powinni wiedzieć co piszą. Mnie zabrało dwie minuty by znaleźć (wiarygodne mam nadzieję) źródła informacji.
    • netka.k Re: Wydajniejsze LEDy 27.01.11, 20:43
      to mnie oswiecilo CLC GAME CATE LIKES CANDY
    • squadack Re: Wydajniejsze LEDy 27.01.11, 22:30
      Cóż, wykładniczy wzrost wydajności LEDów skończył się już jakiś czas temu.
      Co do nieśmiertelności lamp wyładowczych, to autor też się myli - dwukrotny wzrost wydajności LEDów oznaczałby detronizację lamp wyładowczych właśnie. Szczególnie w samochodach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka