Gość: ja IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.04.04, 19:24 chcialbym sie zapytac, czy jest zgodne z prawem umieszczanie na swojej stronie www linkow do artykulow albo do innych stron bez zgody autora strony?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jap Re: LINKI IP: *.acn.waw.pl 27.04.04, 19:37 Internet jest medium publicznym - każdy może zajrzeć. Niezgodne z prawem jest używanie (jako swojej) jakiejś strony lub jej części. Link nie jest kopiowaniem, jest wskazaniem adresu. Chyba, że prawnicy wymyślą coś nowego, co mnie wcale nie zdziwi! Odpowiedz Link Zgłoś
jk13 Przeczytaj to!!! 28.04.04, 00:22 Pozwól, że przytoczę Ci następujący cytat: "Respektuj zawsze prawa autorskie. Bardzo często serwis początkującego webmastera składa się z informacji o nim samym i odsyłaczy do cudzych stron, które z jakichś powodów uznał za interesujące. Nie jest to w żadnej mierze naruszenie niczyich praw. Wręcz przeciwnie - to bezpłatna reklama. Wystrzegaj się natomiast kopiowania innych stron i wstawiania ich do swojego serwisu. Na jednej ze stron znalazłem dzieło, którego autor (spuśćmy litościwie zasłonę milczenia na jego tożsamość) po prostu skopiował mnóstwo stron z Wydawnictwa Lupus, wstawił je do swojego folderu na serwerze, wyciął informacje identyfikujące autorstwo i dołożył ikonkę z napisem "Głosuj na mnie". Zasugerował więc szerokiej publiczności, że jest ich autorem. W innym miejscu pojawił się nasz właśnie kurs HTML, a posiadacz strony wyciął po prostu informacje o autorze, czyli mojej skromnej osobie, i wstawił własne nazwisko (wielkimi literami, a jakże...), takim oto szybkim ruchem stając się "twórcą". Nie mamy oczywiście zamiaru sądownie ścigać niefortunnych plagiatorów (zapewne jakichś ambitnych młodzianów), a w tym miejscu sygnalizujemy jedynie, że już zwykła przyzwoitość i szacunek dla cudzego wysiłku nakazują honorowanie tych praw. Jeśli koniecznie chcesz skopiować cudze strony, zapytaj na wszelki wypadek ich autora, a już w ostateczności wyraźnie zaznacz, skąd pochodzą." Źródło: Paweł Wimmer "Kurs HTML suplement do edytora Pajączek 2000 PRO v.4.8.1" Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Przeczytaj to!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.04.04, 10:39 dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś