IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.04.04, 19:24
chcialbym sie zapytac, czy jest zgodne z prawem umieszczanie na swojej
stronie www linkow do artykulow albo do innych stron bez zgody autora strony??
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: LINKI IP: *.visp.energis.pl 27.04.04, 19:28
      Zgodne.
    • Gość: jap Re: LINKI IP: *.acn.waw.pl 27.04.04, 19:37
      Internet jest medium publicznym - każdy może zajrzeć. Niezgodne z prawem jest
      używanie (jako swojej) jakiejś strony lub jej części. Link nie jest
      kopiowaniem, jest wskazaniem adresu. Chyba, że prawnicy wymyślą coś nowego, co
      mnie wcale nie zdziwi!
    • jk13 Przeczytaj to!!! 28.04.04, 00:22
      Pozwól, że przytoczę Ci następujący cytat:

"Respektuj zawsze prawa autorskie. Bardzo często serwis początkującego
      webmastera składa się z informacji o nim samym i odsyłaczy do cudzych stron,
      które z jakichś powodów uznał za interesujące. Nie jest to w żadnej mierze
      naruszenie niczyich praw. Wręcz przeciwnie - to bezpłatna reklama. Wystrzegaj
      się natomiast kopiowania innych stron i wstawiania ich do swojego serwisu. Na
      jednej ze stron znalazłem dzieło, którego autor (spuśćmy litościwie zasłonę
      milczenia na jego tożsamość) po prostu skopiował mnóstwo stron z Wydawnictwa
      Lupus, wstawił je do swojego folderu na serwerze, wyciął informacje
      identyfikujące autorstwo i dołożył ikonkę z napisem "Głosuj na mnie".
      Zasugerował więc szerokiej publiczności, że jest ich autorem. W innym miejscu
      pojawił się nasz właśnie kurs HTML, a posiadacz strony wyciął po prostu
      informacje o autorze, czyli mojej skromnej osobie, i wstawił własne nazwisko
      (wielkimi literami, a jakże...), takim oto szybkim ruchem stając się "twórcą".
      Nie mamy oczywiście zamiaru sądownie ścigać niefortunnych plagiatorów (zapewne
      jakichś ambitnych młodzianów), a w tym miejscu sygnalizujemy jedynie, że już
      zwykła przyzwoitość i szacunek dla cudzego wysiłku nakazują honorowanie tych
      praw. Jeśli koniecznie chcesz skopiować cudze strony, zapytaj na wszelki
      wypadek ich autora, a już w ostateczności wyraźnie zaznacz, skąd pochodzą."

Źródło: Paweł Wimmer "Kurs HTML suplement do edytora Pajączek 2000 PRO v.4.8.1"

Pozdrawiam.
      • Gość: ja Re: Przeczytaj to!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.04.04, 10:39
        dzięki:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka