Dodaj do ulubionych

Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika

07.06.11, 11:45
Witam,
szukam obecnie dobrej oferty internetowej.
W grę wchodzą głównie 2 propozycję:
- Tepsa z promo na " Wymarzony Internet"
- Netia z "No Limits"

czy coś, poza tym operatorami, ewentualnie jeszcze jest godnego uwagi na rynku?

Jak wygląda współpraca z Tepsą w kwestii Neostrady.
(proces zamawiania, oczekiwania na realizację usługi itd)?
Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi operatorami, i może podzielić się swoim spostrzeżeniami.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.multimo.pl 07.06.11, 17:09
      Z Tepsą bywa różnie, ale ogólnie jest lepiej niż kiedyś.

Netia świadczy usługi na linii TP SA, więc jeśli wystąpi jakiś problem techniczny, to Ty zgłaszasz go Netii, a ta (jeśli problem występuje na wyższym poziomie) ściga Tepsę, więc proces się wydłuża. Sama TP SA, jeśli szwankować będzie Neostrada, zareaguje szybciej. Tak to wygląda w teorii.
      • galtom Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 08.06.11, 13:22
        Tak jak kolega pisal jest wtedy gdy korzystasz z netu w technologi BSA 9bit stream access). W takim ukladzie oferta TPSA wyjdzie ciut taniej.
        Jesli w Twojej lokalizacji jest za to mozliwe swiadczenie uslugi w ramach technologii LLU lub jeszcze lepiej na sieci wlasnej Netii 9tego sie dowiesz na ich info linii) - to Netia jest zdecydowanie lepszym wyborem, szczegolnie jesli wybierzesz No Limits.
        • agniesia454 Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 10.06.11, 12:28
          przyjrzałam się trochę bliżej szczegółom oferty Netii i TP, i w Netii trochę przeraża mnie opłata aktywacyjna malejąca z każdym miesiącem.
          Mam wrażenie, że robi się z tego taka trochę lojalka na 2 lata (o ile dobrze zrozumiałam)
          W Tepsie mam niby możliwość wyboru okresu trwania umowy, 12 lub 24 miesiące (z czego dwa pierwsze abonamenty są za 0zł), więc znaczniej korzystniej to wygląda.
          Ale sama już nie wiem :(

• galtom Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 10.06.11, 15:25
            Ale oplaty nie placisz przy aktywacji tylko gdybys chciala odejsc. Przynajmniej wiesz na czym stoisz. Operator ponosi jakis koszt podlaczajac Cie do swojej sieci i Netia swoj wycenia na tyle. Co miesiac beda Ci to odciagac az zniknie - jesli odejdziesz wczesniej (co mozesz zrobic) po prostu pokrywasz roznice.

Zobacz ile to samo - odejscie w czasie umowy kosztuje w TPSA :-)
          • wrednyluke Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 16.09.11, 16:41
            Oczywiście, że robi się z tego lojalka na 2 lata :) Takie było zamierzenie Netii. W Tepsie jednak masz dokładnie tak samo działającą lojalkę, tylko że od 10 do 20 razy większą ("ulga przydzielana jest od razu na cały okres trwania umowy" - i sprawdź tabelę ulg).
    • laptopek24 Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 10.06.11, 14:42
      Nigdy nie lubiałem TP SA, ale muszę przyznać, że ostatnia oferta TP jest dosyć ciekawa odnośnie ceny.
      Co do Netii to i tak idzie to po kablach TP, a jakość obsługi jest bardzo słaba.
      • agniesia454 Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 13.06.11, 13:50
        @galtom,
        ale czy nie jest to pewnego rodzaju przymus (opłata aktywacyjna znikająca dopiero po 25 miesiącach).
        Czy jak zdecyduje się na No Limits, to w ciągu tych dwóch lat będę mogła w ogóle zmienić ofertę?
        Szczerze mówiąc, patrząc obecnie na to co dzieje się w TP (często nowe promocje),
        wolałabym podpisać umowę na rok czasu i potem mieć możliwość skorzystania z nowej promocji, a nie ciągle jak w Netii tkwić w tym samym.
        Przynajmniej, tak mi się wydaje.
        • galtom Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 13.06.11, 14:45
          O ile wiem to w przypadku no limits nie bedziesz musiala.

z bloga netii wynika, ze jesli w Twojej lokalizacji poprawi sie pradkosc laczy, dojdzie telewizja czy cokolwiek innego to w przypadku oferty "no limits" bez limitu - automtycznie zostanie Ci to wlaczone i tyle.
          We Worcku np. Netia dziala juz w technologi VDSL (a beda ja wprowadzac w nowych lokalizajach - po wakacjach ma sie zrobic wiecej ruchu w tej sprawie). I ludzie w ramach nop limits (ta sama cena) maja lacza do 80Mbit/s i TV za free (podstawowy pakiet netii) www.netia.pl/netia_dla_domu,telewizja.html

Tu gdzie mieszkam mam dobra lokalizacje i faktycznie lacze dzialami z predkoscia ponad 20 mega.

Tak jak pisalem - jesli maja Cie podpiac na BSA i nie mam szans na LLU za kilka miechow to idz tam gdzie taniej. Jesli masz LLU lub ich miedz i dobra predkosc sieci to wg mnie lepiej zostac w netii.
          • Gość: Jacko Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 20.06.11, 14:13
            Ja mam z Netii,niedawno podpisałem umowę i jestem zadowolony. Działa całkiem sprawnie, do tego niezła oferta.
            • Gość: breslau Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 67.159.5.* 21.06.11, 01:06
              Popieram! Mam właśnie LLU netiowskie i jest elegancko. Do tego mam teraz za free antywirusa od f-secure i jeszcze 1 gb dysku wirtualnego też za free. cudo!
              • misia24.monika Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 21.06.11, 08:52
                Z Tepsą miałam nieprzyjemne przejścia, niemożność zrezygnowania z umowy, horrendalne rachunki, ale podobno już nauczyli się dbać o klienta. Netia z kolei często ma braki w dostawie internetu, szczególnie w mniejszych miejscowościach,

-----------------------------
                Hurtowa wysyłka sms - tylko profesjonalne kampanie sms
                • Gość: Kornik Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 10.10.11, 16:28

z tepsą jest róznie, z netia lepiej:)
                  • Gość: blavatnik Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.ecatel.net 11.10.11, 15:02
                    tu sie zgodze zalatwienie czegokolwiek z tepsa to pikus przy problemach z netia, wiem bo z tej pierwszej przeszedlem do drugiej, tepsa to masakra a netia przynajmniej jest firma z ludzka twarza - np. daje za darmo 1 giga dysku wirtualnego, a co tepsa komu dala za darmo, oprucz reklam z sercem i rozumem?
                    • Gość: asked Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.open.pl 20.10.11, 12:21
                      Powiem tak... Czekam na podłączenie internetu z NETII... Czekam już 1,5 miesiąca, gdzie internet miał zostać podłączony w ciągu 2 tygodzni. Potem było 3 tygodnie, potem 4 a potem już byłem odsyłany co 24h. Do teraz ich badziewny router razi czerwoną diodą informującą, że jesli chcę skorzystać z internetu to mam iśc do kafejki internetowej albo katować łącze 3g.
                      Dzwoniąc do Netii nie uzyskałem żadnych informacji nt, tego co się dzieje w kwestii podłacznenia. Co więcej!!! Technik był u mnie w piątek a oni do dziś (czwartek następnego tygodnia) nie mają o tym informacji!!! Heh... Jak poprosiłem o to żeby się skontaktowali telefonicznie z podwykonawcą i ustalili co się dzieje w tej sprawie to powiedzieli że nie mają z nim kontaktu telefonicznego... WTF??! JA mam do nich nr telefonu a oni nie?! Zadzwoniłem więc do formy, która świadczy usługi dla netii i jak się dowiedziałem przekazali informacje (cały protokół podłaczenia) w niedzielę! Tak tak! W niedzielę!!! Netia od poniedziałku do czwartku nie ma o tym fakcie zielonego pojęcia!
                      Dzwoniąc na infolinię jestem zbywany, zapewniany, że ktoś i kiedyś się odezwie w tej sprawie, a internetu jak nie było tak nie ma do dziś.
                      Żeby bardziej Wam uzmysłowić jaka to kiepska firma dodam że mieszkam w Warszawie! W samym centrum miasta a nie w jakiejś wiosce gdzie jeździ 1 autobus na dobę! Centralę Netii mam przy klatce (ok. 100-200 m).
                      Szczerze radzę... Zastanówcie się 2x zanim zadzownicie do Netii.
                      Zrozumiełem już sens ich reklam...tych z szympansami... Oni nas (Klientów) tak traktują a jak się coś wykrzaczy to"drogi Kliencie jesteśmy z tobą ale radź sobie sam"...
                      I taka to NETIA.
              • kuteroser Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 21.06.11, 16:03
                Gość portalu: breslau napisał(a):

> Popieram! Mam właśnie LLU netiowskie i jest elegancko. Do tego mam teraz za fre
                > e antywirusa od f-secure i jeszcze 1 gb dysku wirtualnego też za free. cudo!

Ja też mam antywirusa z Netią, działa całkiem nieźle. więc popieram!
                • Gość: poznaniak Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.f-secure.com 07.08.11, 18:17
                  Ja polecam (ale tylko osobom w Wielkopolsce, bo poza nią nie ma) sieć INEA - bardzo dobra, dba o użytkowników i też ma pakiet bezpieczeństwa: forum.gazeta.pl/forum/w,37,125901548,,Netia_czy_TP_dla_przecietnego_uzytkownika.html?v=2
          • wrednyluke Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 16.09.11, 16:42
            Przeniesienie na VDSL dotyczy tylko oferty z telewizją, dla samego Internetu nie.
      • Gość: bratek Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 95.154.230.* 16.08.11, 00:54
        Ja też nigdy nie "lubiałem" tepsy - spróbuj coś załatwić na ich infolinii, w porównaniu z tym netia jawi się rajem na ziemi... w netii fajną opcją jest też że dostajesz taką skrzynkę własną do backupu i do 1 GB nic nie płacisz, ja korzystam i mi się podoba
        • Gość: aussierules Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.ecatel.net 22.08.11, 02:49
          gdzie to niby mają? to ten wirtualny dysk, tak?
          • Gość: natlucco Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 67.159.36.* 22.08.11, 16:30
            Tak, zgadza się, Wirtualny Dysk. Do 1 GB nic się nie płaci, a potem coś chyba koło 15 zł miesięcznie jeżeli się to przekroczy.
      • Gość: Pawelec Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 19.09.11, 15:00
        Ja w przeciwieństwie do Tepsy nigdy nie miałem problemu z obsługa netii!
    • mariusz3000 Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 21.06.11, 13:54
      Jak masz dobry dostęp do Netii, to lepsza jest właśnie ona . Czasem słyszałem jednak , że Netia ma trochę problem z przestrzenną dostępnością swojej oferty. Moje wiadomości pochodzą z przed pół roku, kiedy to próbowałem skorzystać z oferty Netii. Pod względem parametrów i kosztów oferta była lepsza, ale niemozliwa do realizacji dla mnie. www.ofertypromocje.pl/okazje_internet-bez-limitu-z-netia-spotem_11634.php Teraz wygląda to jeszcze ładniej. Mi natomiast pozostała TP SA i Neostrada. Jakoś Netia nie mogła do mnie dotrzeć ;)) .
      • Gość: tomada Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 15:51
        wejdź też na porównywarkę ofert internetowych
        www.tp.pl/b/static/campaigns/filtruj/index.html
        Tam będziesz miała szczegółowe zestawie oferty TP i Netii.
        Masz również podgląd do innych operatorów.
        • Gość: derek Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 67.159.36.* 13.07.11, 16:44
          nie cena jest najważniejsza, wszystkiego w porównywarce nie wylukasz. o problemach z neostradą chodzą już legendy, a ja jako użytkownik netii od trzech lat nigdy nie miałem z nią kłopotu i moi znajomi też nie. jakieś tam przyrzeczenia co do przepustowości i różnych pobocznych benefitów na papierze wyglądają ładnie. ja tam wolę stabilne łącze nie rwące się i z antywirusem profesjonalnym za grosze.
          • Gość: Mat Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 25.07.11, 17:04
            To co polecasz?
            • Gość: derek Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 67.159.36.* 26.07.11, 20:38
              Ja osobiście polecam UPC z pakietem smartguard, używam już bardzo długo i nie miałem żadnych problemów.
    • Gość: . Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 13:01
      Netia to zło:
      wyborcza.biz/finanse/1,107408,9944084,Wydali_zly_modem_do_mobilnego_internetu__Kare_mial.html
      • Gość: lipincott Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 67.159.36.* 26.07.11, 20:41
        stary proszę cię, telekomuna się tyle razy skompromitowała, ja jestem klientem netii i jeszcze nie zdarzylo im się mnie zawieść, a telekomunie wielokrotnie...
        • Gość: neborak Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 95.154.230.* 16.08.11, 00:48
          Netia, tylko Netia, mam od lat, szybki i bezpieczny internet.
    • Gość: Fanaberia Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.11, 17:48
      Pominę kwestię jakości oferowanych usług- nie były takie złe. Ale zwrócę uwagę na to, że od użerania się z wariatami osiwiejesz. Moją umowę sfałszowano, możliwość składania reklamacji - do 3 razy sztuka - może coś tam wynegocjujesz (mi się udało rozwiązać umowę rok przed końcem jej obowiązywania bez kary pieniężnej), ale kilka miesięcy po rozwiązaniu umowy nadal nękają mnie pismami, że mam zapłacić faktury, które były naliczane wg umowy którą oni posiadają (kopii). Tymczasem ja w momencie, gdy zorientowałam się, że umowę sfałszowali przedstawiciele firmy netia płaciłam wg oryginału, który posiadałam (różnica w cenie 50%, czyli ponad 400zł). Z pewnością odradzam pakiet OneOffice.
      Tak na zakończenie dodam, że wystosowałam pismo wzywające do zaprzestania nękania mnie wezwaniami (w tych pismach grożą ograniczeniem świadczonych dla mnie usług). Zobaczymy jak to się zakończy. Masz wiele opini na temat firmy netia - większość z nich negatywnych. Wpisz w wyszukiwarkę.
      • Gość: Krystyna_z_gazowni Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.centertel.pl 01.08.11, 13:06
        Ja wziełabym pod uwagę jeszcze UPC też mają ciekawą ofertę.
        • Gość: sonix Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.centertel.pl 01.08.11, 13:13
          Ja też używam z UPC, zaproponowali mi dodatkowo pakiet z antyywirusem, i jak na moje wymaganie jest niezły.
          • Gość: rychulec Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 95.154.230.* 01.08.11, 19:46
            Netia też ma pakiet bezpieczeństwa (ten sam, jeżeli mnie pamięć nie myli) i jest dużo szybksza.
            • Gość: Golec Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 22.08.11, 14:44
              Ja korzystam z netii, juz od paru dobrych lat, nigdy nie mialem problemu.
              • Gość: garfield Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 67.159.36.* 30.08.11, 15:21
                Jak dla mnie Netia rządzi, mam drugi miesiąc i jest super, żadnych przerw szybkie łącze i dostałem jeszcze pakiet bezpieczny internet i witualny dysk za darmo
              • Gość: Krokus Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 06.09.11, 15:15
                Ja z TP nie chce miec nic współnego, a Netia nie jest zła.
                • Gość: burka Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.play-internet.pl 07.09.11, 00:27
                  "Netia nie jest zła"? Dżizas, w porównaniu z TP to kosmos, zupełnie inna - można by powiedzieć - kultura działania. Nigdy jeszcze nie miałam problemu z tą siecią. Zastanawiam się nawet, czy mobilnego by sobie nie wykupić, bo często jeżdżę w tereny gdzie zamiast Internetu wiatr hula w polu i tylko Play na kartę mnie ratuje. Kojarzy ktoś czy Netia ma też dobry mobilny?
                  • Gość: gore Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 74.63.112.* 12.09.11, 23:27
                    Mobilny w Netii jest całkiem na poziomie, znajomy ma i nie słyszałem, żeby narzekał.
      • Gość: ja_brzoza Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 95.154.230.* 07.08.11, 16:19
        Dlatego ja się cieszę względnym spokojem, który mam jako użytkownik UPC. Naprawdę wszystko jest proste jak drut, absolutnie wszystko mogę sobie załatwić przez telefon albo ich stronę i jeszcze dostałem w pakiecie jakieś tam zabezpieczenia (panowie od instalacji mówili, że podobno bardzo dobre - zainstalowałem i jak na razie wszystko gra).
        • Gość: Magnum Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 22.08.11, 15:09
          Ja polecam z Multimedia, nigdy nie miałem zadnych problemów, a poza tym dbaja o klienta.
          • Gość: tresetr Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 29.08.11, 15:58
            Ja tez jestem ich stałym Klientem i nigdy nie miałęm problemów. Na Tepsie przejechałem się jakis czas temu
    • Gość: shorty.com.pl Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.serv-net.pl 23.08.11, 14:13
      Ja zawsze słyszałem same negatywne opinie jeśli chodzi o neostradę.. słaba prędkośc za takie ceny. Polecam ją jedynie tym którzy nie mogą ze względu na lokację wybrać innego internetu

---
      Tekst linka
      • Gość: luku Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 29.08.11, 16:17
        To chyba jedyny plus neostrady - dostepność. Poza tym widze tylko minusy.
      • Gość: Tukan Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 12.09.11, 16:29
        tepsa wiele razy mnie zawiodła, potem miałem UPC, nie było źle, ale z Netii jesten manbardziej zadowolony.
    • Gość: gugu Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.elektrosat.pl 25.08.11, 21:01
      hejka, wiem ze w promocji Orange Freedom można dostać w
      pakiecie też mobilny internet sytuacja jest analogiczna do posiadania
      neostrady + internet mobilny Orange Free/ Z technologicznego punktu
      widzenia możliwe ze to tak dziala, kosztowo lepiej wypadnie oferta Orange
      chyb
    • katalognetbe Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 07.09.11, 13:51
      tp, netia to tandeta.
      • Gość: gryczan Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 74.63.112.* 12.09.11, 23:20
        TP to się zgodzę, na pewno tego szajsu nigdy w życiu już nie wezmę. Ale z Netii jestem bardzo zadowolony, mam szybkie i stabilne łącze, przy tym jeszcze dodatkowo antywira i wirtualny dysk za niewielkie pieniądze. W tepsie o takich luksusach można pomarzyć.
    • lady.godiva Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 13.09.11, 09:09
      Ja wybrałam Orange na linii telefonicznej, zwłaszcza że mam telefon komórkowy w tej sieci i dostałam 30 złotych na rozmowy. Prędkość 6 MB za cenę tej z TPSy 1 MB
    • woytheck Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 16.09.11, 16:04
      a nie masz możliwości skorzystania z usług innego operatora? przecież te dwa molochy to tragedia finansowa dla klienta: bulisz przymusowo za telefon ok 50 zł minimum + internet, gdzie mając np niezależny od tepsy czy netii internet możesz mieć na tym samym numerze telefonu Voipa za pewnie 6 zł miesięcznie
      • Gość: szczun Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.ecatel.net 20.09.11, 00:58
        tu się zgodzę, korzystam z inei - regionalnego operatora u nas w Poznaniu. ceny niższe i jakość obsługi nieporównana, nigdy więcej TP. a teraz jeszcze dostałem do testowania jakiś antywirus - podobno dobry i niedrogi
        • Gość: miko Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.11, 18:00
          o i tu Cię poprę, siedzę u familii poza Wielkopolską i strasznie narzekają na tepsę, a w Inei faktycznie wszystko fajnie. z tego antywirusa chyba będę korzystał też jak będzie trzeba płacić - 10 zł na dwa kompy to nie jest dużo
    • freqq5 Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 20.09.11, 18:39
      Sam osobiście proponuje Netie, ale jest jeszcze opcja wyboru internetu UPC, podobno bardzo dobry internet do 8 MB/s
      • Gość: Pret Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.devs.futuro.pl 26.09.11, 15:45
        Ja mam od UPC od dawna i nigdy nie miałem żadnych problemów. Obsługa ok, jakość też nie najgorsza.
        • Gość: marmelada UPC jest ok! IP: 95.154.230.* 27.09.11, 01:36
          Też mam UPC już od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Prędkość OK, przerw nie ma, w pakiecie antywirus i płacę niedrogo.
      • Gość: psychoneurosis Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 95.154.230.* 02.10.11, 18:02
        o ja też mogę UPC polecić - 2 lata śmiga bez problemu internet, TV mi się tylko ze dwa razy zawiesiło, przy tym niedrogo i dużo usług dodatkowych. a przy podpisywaniu nowej umowy da się ponegocjować :)
    • chrys7 Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 01.11.11, 09:50
      Witam.

Jestem klientem, niestety ...

(post traktuje o usługach WLR - BSA)

Moje spostrzeżenia nt. "firmy" NETIA "świadczącej usługi" (czyt. próbującej świadczyć usługi) telekomunikacyjne :

1] I linia wsparcia tzw. "info linia 801 802 803" pod kątem rejestracji/obsługi zgłoszeń:

a] brak spójnej wiedzy wśród "personelu na I linii wparcia";

b] notoryczne wprowadzanie klientów w błąd (brak podstawowej wiedzy merytorycznej=brak odpowiedniego przygotowania do udzielania pomocnych informacji);

c] w wielu przypadkach brak rzetelności w wykonywaniu obowiązków (tworzenie zapisów w historii zgłoszeń zawierających błędne dane);

d] bardzo częsta rotacja personelu (Pan/Pani prowadząca temat już u nas nie pracuje);

e] bardzo częsty brak fundamentalnych podstaw kultury osobistej (wchodzenie w zdanie, przełączanie w trakcie rozmowy na "poczekalnię=odsłuchanie relaksacyjnej muzyki");

f] personel zatrudniany dosłownie z "łapanki" brak aktywnych funkcji: audi, vide, sile.

2] Usługi telefon / dostęp do internetu:

a] zaprzestanie działania którejkolwiek usługi = kilku/kilkunastu/kilkudziesięcio - dniowy brak dostępu do usługi;

b] maksymalne (czyt. regulaminowe) czasy realizacji zgłoszeń dotyczących awarii oraz co najważniejsze ich usunięcia przez firmy podwykonawcze (zapewne winne są tutaj umowy SLA);

c] przenoszenie usług z lokalizacja A (NETIA WLR BSA) do lokalizacji B (były aktywne usługi na łączach TP SA na poprzednim właścicielu) wydaje się być zadaniem niewykonalnym w XXI wieku w wydaniu "firmy" NETIA (zalecam rozpocząć temat minimum 1 miesiąc przed przedsięwzięciem, spisać datę, godzinę oraz nazwisko osoby która utworzy zgłoszenie w systemie oraz co najważniejsze odczyta je po wprowadzeniu do SYSTEMU w celu uniknięcia "nieporozumień" (przy czym NETIA zaleca max. 21 dni przed zmianą lokalizacji));

d] reklamacje usług (korekty faktur ...) - najlepiej tematy prowadzić i załatwiać telefonicznie po upływie okresu rozliczeniowego = wystawieniu faktury (szkoda nerwów i rzeźbienia pism, papieru, tuszu, ...);

Spostrzeżenia swoje zbudowałem na podstawie przeprowadzonych (wielogodzinnych) rozmów z łącznie kilkunastoma pracownikami firmy NETIA "różnego szczebla wtajemniczenia" na przestrzeni ostatnich 3 miesięcy.
    • aliyah33 Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 07.11.11, 13:08
      Mnie TP kiedyś, dość dawno temu, oszukało na rachunkach - sprawa wylądowała w sądzie i wyrok na moją korzyść. Od tego czasu unikam TP jak ognia. Netia kiedyś była w porządku, teraz trochę pogorszyła się jeżeli chodzi o podejście do klienta. Zależy więc chyba od doświadczeń z tymi operatorami. Ja mimo wszystko polecam Netię - internet w dobrej cenie, w TP jest drożej i niekoniecznie pewniej :)
    • tymur82 [...] 10.11.11, 07:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: netia Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: 193.239.60.* 04.12.11, 13:31
        Jak ktoś ma jakieś pytania w sprawie internetu z Netii można pisać na maila rafal.pk@poczta.fm
        • Gość: TP czy NETIA? Netia czy TP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.11, 20:49
          Chcesz Netię? Przeczytaj!

Kończy Ci się umowa?
          Chcesz zmienić operatora?
          Z Neostrady na Netię?
          Z Netii na Neostradę?
          Może chcesz przenieść też Telefon?

Chcesz zarobić? Pracuje w branży, zapłacę do 100zł za zmianę operatora na Netię lub TP S.A.

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz: netiatp@interia.pl
          Zyskujesz Ty, zyskuje ja ;)
    • Gość: wiesiek Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.12, 01:58
      z daleka od netiiwiesiek
    • angielski_lublin Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 01.09.13, 15:09
      Wybór nie jest prosty, postaram się zrobić proste zestawienie.

UWAŻAJCIE NA HACZYKI W UMOWACH, REGULAMINACH I PROMOCJACH OBU TYCH DOSTAWCÓW !!!

NETIA

Opłaty aktywacyjne za internet w promocji " na czasie II www":
      [img]https://googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/oplataktnetia.jpg[/img]
      Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/oplataktnetia.jpg

Ceny internetu przy umowach są zależne od technologii w której macie internet i szybkości łącza!
      W Netii są 4 technologie: BSA, LLU, CU, WiMAX.
      Ceny internetu są zależne od tego w, której z tych technologi macie świadczoną usługę internetu. Wyglądają one następująco przy umowach na 24 MIESIĄCE w promocji " na czasie II www":
      Promocja " na czasie II www" obowiązuje od 01.06.2013 roku do 31.12.2013 roku (okres ten może ulec skróceniu).
      WARIANT 1 - OPŁATY Z FAKTURĄ PAPIEROWA:
      [img]https://googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/netia1oplaty.jpg[/img]
      Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/netia1oplaty.jpg
      WARIANT 2 - OPŁATY Z E-FAKTURĄ:
      [img]https://googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/netia2oplaty.jpg[/img]
      Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/netia2oplaty.jpg

TP VEL Orange

Opłaty aktywacyjne za internet w promocji "Wyjątkowa Moc Internetu":
      [img]https://googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeydnF1TkkzYTFZUkE/tppromoint.jpg[/img]
      Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeydnF1TkkzYTFZUkE/tppromoint.jpg

Ceny internetu
      przy umowach są zależne od szybkości łącza!
      Wyglądają one następująco przy umowach na 24 MIESIĄCE w promocji "Wyjątkowa Moc Internetu":
      Promocja "Wyjątkowa Moc Internetu" obowiązuje od 14.03.2013 roku do 31.12.2013 roku (okres ten może ulec skróceniu).
      WARIANT 1 - OPŁATY Z FAKTURĄ PAPIEROWA:
      Opłata aktywacyjna wzrośnie do 99,90 zł a opłata aktywacyjna i opłata instalacyjna do 199,90zł!
      Comiesięczne opłaty za internet będą wyglądały tak jak w wariancie 2.

WARIANT 2 - OPŁATY Z E-FAKTURĄ:
      [img]https://googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeydnF1TkkzYTFZUkE/tpoplaty.jpg[/img]
      Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeydnF1TkkzYTFZUkE/tpoplaty.jpg
    • staska99 Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 24.09.15, 14:53
      Netia, zdecydowanie, spróbuj sobie. Mają neta za grosz teraz i to przez 6 miesięcy a później jakieś grosze. Zależy oczywiście od pakietu, ale i tak wychodzi mało. Polecam :) No i śmiga jak trza...
    • beatamilc Re: Netia czy TP - dla przeciętnego użytkownika 02.10.15, 13:18
      Dla przeciętnego użytkowniak nie ma to znaczenia. ;) I taka jest prawda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka