Dodaj do ulubionych

1052 kbps ??

IP: *.skwer / 217.153.142.* 12.07.04, 09:12
Czy to dużo ? Przed chwilą otrzymałem taki wynik na www.numion.com
Obserwuj wątek
    • Gość: JP Re: 1052 kbps ?? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 12.07.04, 09:21
      Ja ma 1350 kb/s i boleje za tak malo.
      • Gość: jck.x Re: 1052 kbps ?? IP: *.skwer / 217.153.142.* 12.07.04, 09:45
        tak, ale Ty piszesz ze Stanów ...
    • gray Re: 1052 kbps ?? 12.07.04, 17:18

zależy od tego jakie masz łącze nominalnie - jeżeli 5Mbps to jest źle ;-)
    • Gość: Arturo Re: 1052 kbps ?? IP: *.localdomain / 80.51.240.* 12.07.04, 17:59
      >1052 kbps ??
      >Czy to dużo ? Przed chwilą otrzymałem taki wynik na www.numion.com

Nie rozśmieszaj mnie!
      Ja jestem na łączu osiedlowym i przed chwilą miałem ok. 600 kbps. I muszę Ci
      powiedzieć, że ostatnio właśnie się poprawiło.
      Co mają powiedzieć użytkownicy tzw. Taniej Neostrady, którzy mają DO 128 kbps,
      a płacą prawie 2 razy tyle co ja za osiedlówkę. Zwróć uwagę na słowo "DO", a
      więc 128 może być jedynie czasami, a najczęściej wynik może być dużo niższy. Za
      łącze DO 512 kbps musieliby już zapłacić 3 razy tyle co ja. I tutaj też jest
      słowo "DO".
      Naprawdę mogą się zdenerwować twoimi wygłupami użytkownicy modemów, którzy mają
      łącze rzędu kilkudziesięciu kbps i jeszcze muszą się rozliczać z każdego
      impulsu telefonicznego.
      To tak jakbyś jeździł sportowym Mercedesem i płakałbyś, że szybsze jest
      Ferrari. Nie zauważyłbyś, że większość na naszych drogach ma Toyoty, Fiaty,
      Volkswageny czy Skody i wcale nie narzekają, a nawet się cieszą?
      Podobną opinię wyrażałem już gdy jakiś mądrala wypisywał bzdury na temat
      swojego komputera. Wierz mi, że nie sprzęt decyduje o jego użyteczności lecz
      osoba z niego korzystająca. Pewnie niejedna mądra osoba pracująca na modemie
      więcej z niego wyciąga niż niektórzy pseudo-informatycy mający ponad 1 Mbps na
      stałym łączu...
      • gray Re: 1052 kbps ?? 12.07.04, 18:43

możesz powiedzieć o co konkretnie ci chodzi?
    • Gość: Arturo Re: 1052 kbps ?? IP: *.localdomain / 80.51.240.* 12.07.04, 21:33
      >możesz powiedzieć o co konkretnie ci chodzi?

O nic mi nie chodzi. Nie pisałem, aby się wymądrzać. Wyprowadza mnie jednak z równowagi, gdy ktoś mając ponad 1000 kbps zastanawia się czy to nie za wolno.
      Właśnie czytałem, że bardzo ceniony przeze mnie Piecyk Gazowy korzysta z Neostrady 128 kbps. Jakoś nie narzekał z tego powodu...
      Sprawdzałem właśnie, że za łącze do 1000 kbps z kablówki musiałbym zapłacić ponad 200 zł/miesiąc. Dla kogoś kto tak jak ja płaci 55 zł w sieci osiedlowej, jest to znaczna różnica.
      • Gość: jck.x Re: 1052 kbps ?? IP: *.skwer / 217.153.142.* 13.07.04, 01:23
        Stary, kurde, gdzie wyczytałeś że ja narzekam. Mam osiedlową sieć i chciałem
        tylko zdobyć porównanie .
      • gray Re: 1052 kbps ?? 13.07.04, 09:18
        Gość portalu: Arturo napisał(a):

> O nic mi nie chodzi. Nie pisałem, aby się wymądrzać.

a właśnie tak ci wyszło.

> Wyprowadza mnie jednak z równowagi, gdy ktoś mając ponad 1000 kbps zastanawia
        > się czy to nie za wolno.

to się nazywa 'zawiść' - niskie uczucie.

poza tym nie pytał czy to wolno tylko czo to dużo - jest pewna subtelna róznica.
        nie wpadłeś na to, że ktoś może nie wiedzieć ile to tak naprawdę jest?

> Właśnie czytałem, że bardzo ceniony przeze mnie Piecyk Gazowy korzysta z
        > Neostrady 128 kbps. Jakoś nie narzekał z tego powodu...

przez pare lat miałem łącze 128kbps i też nie narzekałem. teraz mam symetryczne
        512kbps z limitem 18GB transferu/m-c za 99 złotych. czy to oznacza, że jestem
        gorszy i mam się nie odzywać?

> Sprawdzałem właśnie, że za łącze do 1000 kbps z kablówki musiałbym zapłacić
        > ponad 200 zł/miesiąc. Dla kogoś kto tak jak ja płaci 55 zł w sieci osiedlowej,
        > jest to znaczna różnica.

w dialogu jest dostępny DSL 1024/256kbps poniżej 200zł/m-c - jeżeli potrzebny ci
        taki transfer to zapraszam. jeżeli masz obecnie łącze 128kbps to za
        dziesięciokrotny przyrost downloadu zapłacisz około 3 razy więcej - to chyba
        opłacalne.
    • Gość: Arturo Re: 1052 kbps ?? IP: *.localdomain / 80.51.240.* 13.07.04, 11:40
      Aktualnie na łączu osiedlowym za 55 zł/mies. mam 500-700 kbps, czyli za
      dwukrotny wzrost prędkości zapłaciłbym niemal 4 razy więcej. I to jeszcze pod
      warunkiem, że taka szybkość ponad 1000 kbps jest cały czas. Gdy czytałem ofertę
      kablówki z mojego rejonu, było zaznaczone przy prędkości, że jest DO 1024 kbps.
      W Neostradzie gdzie również wyraz DO występuje, wiem że predkość 512 kbps nie
      występuje stale. Gdy robiłem test ich prędkości na komputerze w siedzibie TpSA,
      pokazywało mi 200-300 kbps.
      • gray Re: 1052 kbps ?? 13.07.04, 12:26
        Gość portalu: Arturo napisał(a):

> Aktualnie na łączu osiedlowym za 55 zł/mies. mam 500-700 kbps, czyli za
        > dwukrotny wzrost prędkości zapłaciłbym niemal 4 razy więcej.

jeżeli występują takie wahania prędkości pobierania danych to prawie pewne jest,
        że łącze jest nieskolejkowane lub zrobiono to źle - to nagminna przypadłość
        'sieci osiedlowych'. poza tym sztywne przydzielenie takiego pasma każdemu
        użytkownikowi przy takich opłatach jest dla małej osiedlowej instytucji raczej
        niemożliwe.

> I to jeszcze pod
        > warunkiem, że taka szybkość ponad 1000 kbps jest cały czas. Gdy czytałem
        > ofertę kablówki z mojego rejonu, było zaznaczone przy prędkości, że jest DO
        > 1024 kbps.

nikt nigdy ci nie zagwarantuje stałego transferu żeby później nie miał przez to
        nieprzyjemności chyba, że zakupisz profesjonalne łącze, np. polpak-t z tpsa.
        możesz wtedy wykupić sobie gwarantowany transfer, tzw. CIR, i przy 64kbps CIRu
        są to koszty rzędu 175zł dodatkowo za miesiąc. dodajmy, że łącze 1Mb kosztuje
        ponad 1500 złotych/m-c. no, ale za technologię ATM/frame-relay niestety się płaci.

> W Neostradzie gdzie również wyraz DO występuje, wiem że predkość 512 kbps nie
        > występuje stale. Gdy robiłem test ich prędkości na komputerze w siedzibie
        > TpSA, pokazywało mi 200-300 kbps.

w technologii DSL bardzo ważnym czynnikiem warunkującym prędkość jest stan łącz
        a tpsa, pomimo ciągłej wymiany i usprawniania, na najlepszy stan techniczny łącz
        narzekać niestety nie może.
        • Gość: vidmo Re: 1052 kbps ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 20:34
          Date/time Throughput

1 13 lipca 2004 20:30:06 64428 Bps 515 kbps
          2 13 lipca 2004 20:29:10 49785 Bps 398 kbps
          3 13 lipca 2004 20:27:45 35297 Bps 282 kbps
          4 13 lipca 2004 20:27:00 3813 Bps 31 kbps
          Gray możesz to skomentować?Spójrz na czas pomiarów...każdy pomiar większy.
          Od 31 kbps do 515 kbps w ciągu zaledwie 2 min.Zawsze tak mam.

• Gość: vidmo Re: 1052 kbps ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 20:40
            drugi pomiar po rozłączeniu, i po kilkuminutowej przerwie ponowene sprawdzenie
            1 13 lipca 2004 20:40:34 66663 Bps 533 kbps
            2 13 lipca 2004 20:39:31 7254 Bps 58 kbps
          • gray Re: 1052 kbps ?? 13.07.04, 21:13

rozumiem, że to test z numion.com

numion do testowania pasma używa banerów różnych firm, instytucji itp. itd.
            które są ściągane do okna przeglądarki.

przy pierwszej próbie przeglądarka nie zna adresów IP serwerów musi więc pobrać
            je od serwera DNS, następnie nawiązuje połączenie z serwerem - to może chwilę
            potrwać, w tym czasie nie przesyłane jest prawie nic - a następnie przystępuje
            do pobrania żądanego pliku.

przy próbach kolejnych serwer DNS szybciej podaje adresy IP ponieważ ma je w
            pamięci podręcznej adresów ostatnio uzyskiwanych a przeglądarka nie musi
            zazwyczaj ustanawiać na nowo połączenia ponieważ poprzednie jest podtrzymywane
            aby dane były ściągane sprawniej i serwer nie musiał przetwarzać dużej liczby
            'handshake'ów' przez cały czas.

przy kolejnych połączeniach liczba znanych adresów IP jest uzyskiwana coraz
            szybciej, coraz więcej połączeń jest ustanowionych a dane napływają bez przerwy
            co skutkuje wysokim wynikiem w teście.

takie jest moje wyjaśnienie tego fenomenu nie potrafię ci natomiast wyjaśnić
            dlaczego pierwsza próba jest tak słaba ponieważ nie powinna taka być.

jeżeli korzystasz z serwera DNS tepsy to wszystko powinno być w porządku chyba,
            że coś jest niewporządku właśnie z serwerem.
            • Gość: vidmo Re: 1052 kbps ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 21:18
              Dzięki za wyjaśnienie.Jest to sieć osiedlowa,czy ma to jakieś naczenie?
              • gray Re: 1052 kbps ?? 14.07.04, 08:22

i sieć osiedlowa pozwala ci na wyciągnięcie 512kbps? w takim wypadku na routerze
                nie jest uruchomione żadne kolejkowanie albo uruchomione jest źle.
                • Gość: vidmo Re: 1052 kbps ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 10:42
                  Nie mam pojęcia,i nie mam odniesienia.Nie wiem jak chodzi np.neostrada,czy inne
                  łącza.Jest różnie,ale nigdy nie jest tak,żeby nie mogło być lepiej.Chyba to
                  wymaga stałego dozoru administratora.Dzięki...
                  • gray Re: 1052 kbps ?? 14.07.04, 11:39

podział niewielkich łącz na wielu użytkowników wymaga dobrze przemyślanego
                    kolejkowania danych na routerze czyli przydzielenia każdemu użytkownikowi z
                    osobna odpowiedniej części pasma oraz ustawienie odpowiednich priorytetów dla
                    poszczególnych usług np. zapytania DNS i ruch http oraz poczty powinien być
                    przepuszczany do i z internetu jako pierwszy natomiast wszelkie p2p na końcu.
                    nie wszyscy potrafią to zrobić i nie wszystkim wychodzi.
    • Gość: Arturo Re: 1052 kbps ?? IP: *.localdomain / 80.51.240.* 13.07.04, 20:52
      Grey napisał:
      >jeżeli występują takie wahania prędkości pobierania danych to prawie pewne
      >jest, że łącze jest nieskolejkowane lub zrobiono to źle - to nagminna
      >przypadłość 'sieci osiedlowych'. poza tym sztywne przydzielenie takiego pasma
      >każdemu użytkownikowi przy takich opłatach jest dla małej osiedlowej
      >instytucji raczej niemożliwe.

To 500-700 kbps podałem Ci tylko dla orientacji w jakim przedziale ostatnio
      miałem odczyty. I gdyby nawet takie wahania występowały w krótkim czasie to nie
      wiem czy wielu nazwałoby to niestabilnością.
      Gdyby w ciągu kilku sekund były przeskoki z 70 na 700 to wtedy bym się martwił.
      I jeśli takie pasmo w sieci osiedlowej jest niemożliwe to nie wiem dlaczego
      akurat mi takie przydzielono. Zrozumiałe byłoby to gdyby administrator sieci
      był moim kumplem albo chociaż sąsiadem z bloku. Ale ja go nigdy jeszcze na oczy
      nie widziałem, nawet nie wiem ilu ludzi kieruje tą siecią. Kilka razy tylko
      dzwoniłem na numer z rachunku w sprawach technicznych (np. gdy pokazywał mi się
      jakiś komunikat, a ja nie byłem pewien czy to są zmiany w sieci, czy próbuje mi
      się ktoś włamać).
    • maciej-d Re: 1052 kbps ?? 13.07.04, 22:38
      444 kbps
    • Gość: aaa Re: 1052 kbps ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 09:01
      moim zdaniem to tylko ci ze stanow sie chwala jakie tooni lacza nie maja i
      tyle:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka