Gość: ch IP: 195.116.198.* 17.09.04, 17:00 też mi rynek, skoro wszystko jest za darmo. jeśli coś jest warte 0 USD to czy ma się tego 10% czy 100% to nadal ma się 0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dejotMoros Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 17:06 Hehehe... To było do przewidzenia. Fakt, że IE króluje tak długo na rynku przeglądarek jest zaskakujący, podczas gdy dostępnych jest tak dużo o wiele lepszych propozycji, jak choćby Mozilla Firefox (tak to jest pełna nazwa Firefox'a, nie wiem czemu pisali o niej oddzielnie). Daje użytkownikowi pełną kontrolę nad procesem otwierania strony, blokuje reklamy, otwierające się w innych oknach (które dla zwykłego użytkownika są naprawdę frustrujące). Nie mówię, że nie ma ona błędów (czasami potrafi się przywiesić na chwilę, szczególnie przy radiowym łączu z Internerem), ale na pewno ma ich mniej niż IE, który nie potrafi nawet reklam blokować. Jedynym rozwiązaniem dla Microsoftu byłoby napisanie nowej przeglądarki, która była by naprawdę nie do przebicia, ale znając ich albo znowu odstawiliby jakąś kaszanę, albo im się poprostu nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 17:09 Niestety mylisz sie kolego, IE blokuje reklamy, SP2 sie klania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dejotMoros Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 17:13 Możliwe, że się mylę, przestałem używać IE już dawno, dawno temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Nie mylisz sie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 20:54 IE nie blokuje reklam pojawiacych sie na stronach internetowych, tylko te wyskakujace w nowych okienkach. Do tego, kto pare razy zasmakowal tab'ow z Firefox'a ten sobie nie wyobraza innego uzywania przegladarek internetowych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 17:24 Od kiedy jest dostępny SP2? A czy jest MSIE z blokadą popupów dla Win98? Upadek monopolu IE będzie korzystny nie tylko dlatego, że MSIE to dziurawe sito. Konkurencja obsługuje wiele efektownych technik, które nie są wykorzystywane do projektowania pięknych stron WWW, bo MSIE by ich nie był w stanie wyświetlić. Internet będzie ładniejszy gdy już większość użytkowników zacznie stosować coś normalnego (stawiam, że to Mozilla Firefox będzie główną przeglądarką za pięć lat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 17:27 SP2 jest dostępny od ledwie miesiąca i to dotyczy tylko XP. a jest ogromna ilość komputerów ze starszymi windami, gdzie nie ma innej możliwości niż alternatywna przeglądarka. Opera jest świetna, ale i tak wolę Firefoxa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 19:39 Mam Windows 2000. Jak mam zainstalować ten SP2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.daminet.pl 19.09.04, 15:34 Sp2 jest tylko do Win XP. Do Windows 2000 najwoszy dostepny jest Service Pack 4, ale nie poprawia on mozliwosci przegladarki(popup- blocker), ani nie wprowadza rozwiazan z WinXP(firewall, security center) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fv Nie myli się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 19:57 SP2 pozwala na blokowanie popupów. Mozilla sama z siebie może blokować: a) javascript lub jego wybrane elementy b) obrazki z poza servera z którego oglądamy stronę c) popupy Dodatek Adblock (darmowy, łatwy w instalacji: adblock.mozdev.org/) pozwala zablokować serwery, katalogi i poszególne pliki reklamowe, tak układając stronę że nie ma po nich śladu. Poza tym daje spis elementów a nad elementami flashem wyświetla przycisk, który pozwala zniszczyć je jednym kliknięciem. Dig this. Więc nie pisz, że IE potrafi blokować reklamy bo to brzmi niepoważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: 213.94.228.* 18.09.04, 20:15 nie blokuje reklam tylko popup-y zobacz co robi modul (extension) Adblock do firefox-a (tak sobie zainstaluj na chwile firefox-a (przeciez mozesz odinstalowac w przeciwienstwie do IE) i zciagnij ten "dodatek" mozna blokowac linki/obrazki/dostep uzywajac "*" jako maski czyli dodajac definicje "*/adv/*" znika wiekszosc reklam na stronach a jak wpiszesz "*hit.gemius*" nie obejmuja cie zadne statystyki dlatego tez widac tak malo mozilli ;) w statystykach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJK Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 18.09.04, 20:25 Tak, blokuje... Ale czemu dopiero teraz?! Konkurencja - Mozilla czy Opera ma to już od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.nsw.bigpond.net.au 19.09.04, 10:22 hehehheheh no sp2 swietna rzecz, szkoda tylko ze kilka programow nie dziala jak sie go zainstaluje tutaj mozecie znalezdz wcale nie krotka liste support.microsoft.com/default.aspx?kbid=884130&product=windowsxpsp2 zeby bylo smieszniej jedny z nich jest Virtual PC produkt MICROSOFT z 2004 :), wiec nie wiem jak wam ale mi sie wydaje ze niestety microsoft wypuscil nastepnego gniota :) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Jeżeli ten SP2 pod XP to odradzam :) 20.09.04, 15:53 SP2 dla XP-pro (English version) kompletnie rozmontowuje sytem. Te łaty są bardziej niebezpieczne od dziur, którem mają żekomo łatać. Niz dziewnego że ludzie rezygnują z produktów MS. Nawet jeseli ktos nie chce jeszcze przejść całkowiście na Linuxa to przynajlmniej używa niektórych programów niezależnych od tego molocha. Panowie i panie: w Linuxie jest przyszłość, Windows sypie sie pod własnym ciężarem :D GA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Firefox jest OK Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.attu.pl / *.attu.pl 17.09.04, 17:11 > lepszych propozycji, jak choćby Mozilla Firefox (tak to jest pełna nazwa > Firefox'a, nie wiem czemu pisali o niej oddzielnie). Mozilla Firefox i Mozilla to 2 różne przeglądarki, choć tej samej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barneu Re: Microsoft traci udziały... i dobrze im tak... IP: *.lodz.mm.pl 17.09.04, 22:33 Gość portalu: Firefox jest OK napisał(a): > Mozilla Firefox i Mozilla to 2 różne przeglądarki, choć tej samej firmy. jesli mamy byc skrupulatni to jest Mozilla Firefox i jest Mozilla Browser bedacy czescia pakietu Mozilla Suite, ale i tak pisanie o tych przegladarkach oddzielnie ma maly sens... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Jednak w pewnym sensie to to samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:11 Mozilla firefox, wczesniej firebird to tak naprawde przyszlosciowa wersji Mozilli. Wraz z osiagnieciem wersji 1.0 stanie sie nowa Mozilla. Przyjeto taka strategie, ze zdecydowano sie nowa Mozille napisac od poczatku, by uzyskac przegladarke szybka, niezbyt wymagajaca i maksymalnie konfigurowalna. Ta przegladarka to przyszlosc internetu. Jak swiadczy ogromny jej wzrost popularnosci juz udalo sie to uzyskac. A to jeszcze nie wszysko. Choc nie ma sie co oszukiwac, wczesniej czy pozniej to co mozna ja zrobic pojawi sie tez w IE. Ale MS musi sie pospieszyc bo juz jest daleko w tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Jednak w pewnym sensie to to samo IP: *.pl / *.smsnet.pl 19.09.04, 11:44 Nie jestem pewien, czy Mozilla to przyszłość.... Opera już jest szybka i na moim Pentium 90 z 48 MB RAM działa wyśmienicie, podczas gdy Mozilla wlecze się jak wół, a uruchamia bardzo długo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik81@tlen.pl Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 17:11 Zgodzę się z Tobą "ch" lecz błedy w systemach operacyjnych i wszystkim z tym związanym to normal. Co chwilę wychodzą łatki, a potem łatki do łatek itd.... Wiele z nich zawiera dziury przy czym komputer staje sie jeszcze łatwiej dostepny dla hakerów i to żadna nowość. Linux ma bezpieczne systemy, lecz prawie nie ma na nie gier i programów. Wielka szkoda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.idpan.poznan.pl 17.09.04, 17:16 > Linux (...) > prawie nie ma na nie gier i programów. Wielka szkoda!!! Buuuu ma gry poszukaj w google: klony Quake, Civilisation, symulacje: czołg, samolot, Medal of H. i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 17:41 Quake? Civilisation? No .. tego to chyba jeszcze tylko na telefony i zegarki nie ma. Pokaz mi na linuxa AvP2, Half-Life (2), Unreala 2, Starcrafta itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: 195.94.216.* 17.09.04, 18:04 Zerknij sobie na www.transgaming.com . To właśnie jedna z przyczyn dominacji MS - niewiedza i wyprane mózgi użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 22:21 Zadales sobie troche trudu zeby poczytac opinie uzytkownikow na stronie, ktora podales? Dziesiatki jesli nie setki problemow z uruchomieniem gier. Problemow, ktorych nie ma pod winda. Zreszta nie moja sprawa. Ja i tak nie uzywam linuxa z powodu braku porzadnych programow do obrobki dzwieku i muzyki, ktore moglbym zainstalowac w studio. To co do tej pory jest przypomina poziomem programy shareware sprzed 10 lat na PC. I tyle ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkaiser Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 18.09.04, 20:22 Co do gier masz niestety troche racji, bo one dzialaja przez emulacje Windowsa. Ale co do obrobki dzwieku duzo sie zmienilo przez ostatni rok: zobacz koniecznie www.ardour.org i lmuse.sourceforge.net/ a to jest tylko poczatek. Szczegolnie ardour jest daleko do przodu w stosunku do shareware sprzed 10 lat i wiekszosci innych, nawet komercyjnych programow (chyba, ze stac cie na pelnego Protoolsa, ale darmowy "trial" sie wiesza pod Windows zdecydowanie za czesto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.pwradio.pl 18.09.04, 21:18 > Zreszta nie moja sprawa. Ja i tak nie uzywam linuxa z > powodu braku porzadnych programow do obrobki dzwieku i muzyki, ktore moglbym > zainstalowac w studio. To co do tej pory jest przypomina poziomem programy > shareware sprzed 10 lat na PC. I tyle ... A przepraszam skąd możesz wiedzieć jak wyglądają programy na linuxa do obróbki dźwięku i muzyki? Z tego co piszesz wynika, że jesteś nieźle do tyłu. Jest kilka dystrybucji specjalnie przeznaczonych dla muzyków i "multimedialistów" (media activists). Może zainteresuj się projektem AGNULA, czyli dystrybucją linux-a dla muzyków, sponsorowaną przez Komisję Europejską. Jakiś miesiąc temu szukałem programów dla znajomego muzyka i znalazłem ich od groma i trochę. Dodatkowo znalazłem kilka informacji/opinii muzyków nt. systemów operacyjnych, z których wynikało że linux się do tego celu lepiej nadaje, bo ma mniejszy średni czy maksymalny czas "przestojów" w jądrze. Np. w jądrze 2.6 wprowadzono zmiany, o które prosili muzycy w liście otwartym do Linusa Thorwaldsa. W jądrze 2.4 były specjalne łatki dla muzyków, co nie było bardzo wygodne. Oprócz tego możesz się zainteresować dystrybucją DYNEBOLIC, która nie wymaga nawet instalacji, a ma być w założeniu kompletnym studiem multimedialnym, czyli jest tam wszystko co potrzebne do zbierania dźwięku/obrazu, obróbki i transmisji w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.attu.pl / *.attu.pl 17.09.04, 17:20 > dostepny dla hakerów i to żadna nowość. Linux ma bezpieczne systemy, lecz > prawie nie ma na nie gier i programów. Wielka szkoda!! Też żałuję. Szczególnie brak programów graficznych. Ale to się MUSI zmienić, wierzę w to wciąż, choć wiara ta jest coraz słabsza... Z drugiej strony gdyby Linux był tak popularny jak winda to zaraz by się okazało ile jest w nim dziur. Po prostu hakerzy koncentrują się na windzie zgodnie z zasadą "bić mistrza" ;) Nie jestem informatykiem, więc mogę się mylić co do powyższego, ale zdrowy rozsądek podpowiada, że tak właśnie by było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.idpan.poznan.pl 17.09.04, 17:36 > Też żałuję. Szczególnie brak programów graficznych. Ale to się MUSI zmienić, > wierzę w to wciąż, choć wiara ta jest coraz słabsza... To mogę ci powiedziec że szukasz programu GIMP 2.x Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek 20.09.04, 02:20 Gość portalu: user napisał(a): > > Też żałuję. Szczególnie brak programów graficznych. Ale to się MUSI zmien > ić, > > wierzę w to wciąż, choć wiara ta jest coraz słabsza... > To mogę ci powiedziec że szukasz programu GIMP 2.x Przed GIMPem jeszcze długa droga, podbnie jak przed innymi programami graficznymi dla linuxa, ostatnio mimo usilnych prób dałem sobie spokój, może i był bym w stanei opanowac któryś tak dobrze jak teraz znam photoshopa czy illustratora, ale te programy prawie w ogóle między sobą nie współpracują. Przy próbie importu do Scribusa pliku w formacie *.svg lub *.eps giną mi przezroczystści obiektów, fonty lub w ogóle program sią na tych plikach wywala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: 195.94.216.* 17.09.04, 18:07 > Z drugiej strony gdyby Linux był tak popularny jak winda to zaraz by się okazał > o > ile jest w nim dziur. Po prostu hakerzy koncentrują się na windzie zgodnie z > zasadą "bić mistrza" ;) Sztandarowy argument miłośników Windowsa, nie poparty żadnymi wiarygodnymi danymi, badaniami czy testami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze raz ja Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: 195.94.216.* 17.09.04, 18:11 > Z drugiej strony gdyby Linux był tak popularny jak winda to zaraz by się okazało > ile jest w nim dziur. Po prostu hakerzy koncentrują się na windzie zgodnie z > zasadą "bić mistrza" ;) To taki argument w stylu: "Gdyby Rolls-Royce'ów było tyle co fiacików, to też by były zawodne." :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciuś Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.morena.csc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 19:25 //Linux ma bezpieczne systemy, lecz //prawie nie ma na nie gier i programów. To jest niezły dowcip! Przypomina mi to wypowiedź naszej posłanki Begerowej, która twierdzi, że 80% programów jest pod Office a 20% pod Linux! Dla uściślenia: Nie ma bezpiecznych systemów operacyjnych. To jakiś mit. Zawsze znajdą się błędby i to niezależnie jak się system będzie nazywał. A jeżeli chcesz mieć bezpiecznego Linuksa to sam musisz go sobie poskładać i odpowiednio skonfigurować... Ciekawe ile osób potrafi taką sztukę??? Maciuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.pwradio.pl 18.09.04, 21:33 > To jest niezły dowcip! Przypomina mi to wypowiedź naszej posłanki Begerowej, > która twierdzi, że 80% programów jest pod Office a 20% pod Linux! Nie obrażaj pani Beger, bo tak nisko to ona nie upadła! Na pewno chodzi Ci o panią Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej i Sportu (uff... tytułologia) Hannę Kuzińską, która w swoim popisowym numerze (popis czystej głupoty) powiedziała m.in.: "Chciałam powiedzieć tak, że 90% oprogramowania w Europie rzeczywiście pisanych jest w Microsoft Office, natomiast ok. 5% w Linuksie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.daminet.pl 19.09.04, 15:43 > A jeżeli > chcesz mieć bezpiecznego Linuksa to sam musisz go sobie poskładać i odpowiednio Cos ci sie pomieszalo. Domyslna instalacja biurkowa dowolnego Linuksa, jest wystaczajaco bezpieczna. Pozamykane porty, brak uruchomionych serwerow, firewall, brak roota w liscie wyborow uzytkownikow. Jezeli jeszcze wezmie sie pod uwage, a np w SUSE mozna automatycznie sciagac poprawki, to system jest bardzo bezpieczny. Co innego konfiguracja pod serwer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FF I co z tego.... IP: *.toya.net.pl 19.09.04, 16:20 I co z tego linux jest systemem stworzonym przez programistów dla programistów. A właściwie to są klocki do poskładania w system. A nawet jeśli się jakiemuś laikowi uda, to po co komu bezpieczny desktop linuxa jeśli jest on do niczego nieprzydatny (brak programów lub gówniane programy (Openoffice hehehehe)). Co innego serwer :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: I co z tego.... IP: *.daminet.pl 19.09.04, 16:32 > I co z tego linux jest systemem stworzonym przez programistów dla programistów. Lepsze to niz system stworzony przez marketingowcow. > A właściwie to są klocki do poskładania w system. Sugerujesz ze rozwiazania Novella lub Red Hata to klocki? > A nawet jeśli się jakiemuś > laikowi uda, to po co komu bezpieczny desktop linuxa jeśli jest on do niczego > nieprzydatny (brak programów lub gówniane programy (Openoffice hehehehe)). Moze dla ciebie. Na szczescie nie jestes wyrocznia. Ja ma mase oprogrmowania dobrej jakosci. PS. Jakie masz zarzuty do OpenOffica. Moze eksport do pdf, swf`a, a moze uzupelnianie wrazow, lub mniejszy rozmiar plikow wynikowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: I co z tego.... 20.09.04, 03:11 Gość portalu: FF napisał(a): > A właściwie to są klocki do poskładania w system. A nawet jeśli się jakiemuś > laikowi uda, to po co komu bezpieczny desktop linuxa jeśli jest on do niczego > nieprzydatny (brak programów lub gówniane programy (Openoffice hehehehe)). Doskonale sprawdza się jako komputer typowo biurowy, poczta/www/edytor tekstu, Oppen Office to też już całkiem przyzwoity pakiet biurowy. Dystrybucje takie jak Knoppix czy Mandrake instalują się domyślnie już z całym oprogramowaniem jakie użytkownikowi może być potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eon Tylko Opera!!! IP: *.chello.pl 17.09.04, 17:22 na operę przesiadłem się ponad rok temu: szybkość, blokowanie wyskakujących okiem, gesty myszy, konfigurowalność i totalne bezpieczeństwo za darmo... mozilla jest niezła, ale nigdy nie skończona... a wszystko jest lepsze niz IE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 17:30 a jednak to ma znaczenie - MS mając monopol może dowolnie olewać wszelkie nie swoje standardy. spadek popularności IE oznacza mniejszą kontrolę nad rozwojem wielu technik internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw 721 tysięcy ściągnięć Firefoksa w ostatnich dniach IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 17:31 Niedawno ukazała się Mozilla Firefox 1.0PR. Na stronie spreadfirefox.com/ chcą osiągnąć milion ściągnięć w parę dni. 3 dni temu mieli 120 tysięcy. Dziś już 721 188, a do końca akcji zostało jeszcze 7 dni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozilla Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.idpan.poznan.pl 17.09.04, 17:31 EEEEE. IMHO ma znaczenie bo: 1) Produkcja przegladarek nie jest darmowa więc na kimś zarabia (pkt. 3) 2) Jeżeli firma daje Ci coś za darmo to na pewno jest to reklama. 3) Jeżeli tworzysz serwisy używające zaawansowanych technologii to programujesz je tylko dla popularnych przeglądarek. W przypadku IE trzeba kupić od M$ (mniej lub bardziej bezpośrednio) programy do ich tworzenia oraz pewnie licencje jeżeli mają to być strony komercyjne. 4) Jeżeli jesteś zwolennikiem teorii spiskowych: M$ przez IE może Cie śledzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aiki co za durnie w tej gazecie????????????? IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 17.09.04, 17:46 newsy o tym byly 2 miesiace temu w sieci, jak wam nie wstyd lenie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bystrzy inaczej Re: co za durnie w tej gazecie????????????? IP: *.stacje.agora.pl 17.09.04, 18:01 A dane za sierpień też były dwa miesiące temu? A Firefox 1.0 też wyszedł 2 miesiące temu czy 10 dni temu? Czasami, jak się chce być wyjatkowo bystrym, to wychodzi "bystro inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Ostatnia wersja opery wyszła jakiś miesiąc temu... IP: *.protonet.pl 17.09.04, 18:26 Ostatnia wersja opery wyszła jakiś miesiąc temu a ostatnia wersja IE ma 3 lata. Jedyne co z nią robili to łatali - żadnych usprawnień, żadnych nowości. A Opera testuje już wersję przegladarki z obsługa głosową - może czytać, można do niej mówić. To nie jest jakiś tam niepotrzebny bajer ale możliwość korzystania z internetu dla niepełnosprawnych. Użytkownicy IE nie wiedzą nawet co tracą, no bo skąd mają wiedzieć co to są karty, gesty, szybkie powiększanie całej strony, otwieranie stron środkowym przyciskiem myszki w tle, cache'owanie (przechowywanie) stron w pamieci RAM. Takich usprawnień nie znajdą w IE. A jeżeli ktoś chce statystykę jakich przeglądarek używają polscy internauci nie zajrzy na www.ranking.pl - to jest strona wymienionej w artykule firmy gemius: Pierwsza piątka wygląda tak: 1 MSIE - 5762964 - 91.6% 2 Opera - 255956 - 4.1% 3 Mozilla - 117933 - 1.9% 4 Firefox - 97173 - 1.5% 5 Netscape - 38280 - 0.6% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ostatnia wersja opery wyszła jakiś miesiąc te IP: *.protonet.pl 17.09.04, 18:31 Jakby ktoś chciał więcej inforamacji to podaje linki do polskich stron o Operze: www.operapl.prv.pl www.mojaopera.idu.pl operapl.net A ta jest od mozilli: www.vivamozilla.civ.pl Ale Opera i tak jest najlepsza (IMHO) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubs Re: Ostatnia wersja opery wyszła jakiś miesiąc te IP: *.stacje.agora.pl 17.09.04, 18:34 Tak sie składa, że dane z tekstu pochodzą od Gemiusa. Te same dane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ostatnia wersja opery wyszła jakiś miesiąc te IP: *.protonet.pl 17.09.04, 18:45 > Tak sie składa, że dane z tekstu pochodzą od Gemiusa. Ale napisałem że od gemiusa - gemius udostępnia taką statystykę na stronie www.ranking.pl. > Te same dane... No niedokładnie - w tekście podano 90.8% a to jest liczba użytkowników IE wśród zagranicznych użytkowników (czyli w większości polonusów). A wśród polskich użytkowników ilość jest inna: 91.6% IE. Także ilość przeglądarek jest inna zagranicą a inna w polsce. W naszym kraju następna po IE jest Opera dopiero potem Firefox i Mozilla. Na zachodzie jest inaczej. A na wschodzie to Opera wygrywa prawie z internet eksplorem. Na rosyjskiej Wikipedii Opera ma 23% a IE jakieś 50% :D. Podobnie jest w norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 19:54 Przesiadłem się z Internet Explorera na Operę, i... otworzyły mi się oczy. Różnica w funkcjonalności, szybkości i wygodzie działania jest nie-po-rów-ny-wal-na (oczywiście na korzyść Opery). Internet Explorer przy Operze jest jak furmanka przy sportowym samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ada.wierzbicka Tylko nie IE 18.09.04, 11:54 Piszę używająć Mozilli 1.7, nie znam Opery, nie podszedł mi Netscape. Na IE wywala mi wiele stron łacznie z Forum Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.acn.waw.pl 18.09.04, 19:36 Typowe argumenty użykowników zapatrzonych w ciekawostkę na rynku pt Linux. Zupełnie nie rozumiecie sedna problemu. Żadna firma, w tym Microsoft, nie ma na celu zrobienie najlepszego softwaru na świecie. W dużym uproszczeniu możnaby przedstawić to tak: jeśli przez K oznaczymy poniesione koszty na wyprodukowanie softwaru a przez Z zyski z tego płynące to celem jest maksymalizacja Z/K. Teraz rozważmy rynek przeglądarek pod koniec lat 90-tych. Wtedy to Microsoft poniósł duże koszty na produkcję IE, ale efektem było zdobycie 95% rynku prząglądarek, jednak chyba nikt nie zaprzeczy, że w tamtych czasach IE 6.0 był zdecydowanie najlepszy. Teraz minęło 6 lat i IE nadal ma 90% rynku, więc nie ma najmniejszego powodu aby Microsoft pompował jakąkolwiek kasę w IE, bo po co? Aby podnieść swój udział o 2%, może dla Firefoxa to byłby sukces, ale dla IE to bez znaczenia. Z drugiej strony zgodzę się w pełni, że przyszłość nie jest różowa dla IE. Należy się tego spodziewać, że software mający 6 lat jest gorszy niż ten, który powstaje teraz. Jednak widocznie nie jest to jeszcze taki etap, w którym potrzebna jest reakcja Microsoftu. Aktualnie produkty typu Firefox albo Opera nie wnoszą nic wartościowego do przeglądarek. Oczywiście posiadają pewne usprawnienia, ale nie wykracza to w znaczący sposób poza funkcjonalność IE. I tu naprawdę sądzę, że to czy przeglądarka blokuje popupy czy też nie, to nie wpływa na zmianę 50% rynku. Należy oczekiwać, że w najbliższej przyszłości pojawią się nowe własności przeglądarek. Np. wynienione sterowanie przegąldarki głosem, albo integracja z serwisami P2P, albo z VoIP albo Instant Messagerami. Jednak nie sądzę, aby Microsoft przespał i nie zareagował na nowe trendy na rynku przeglądarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales IP: *.acn.waw.pl 18.09.04, 23:10 Muszę przyznać, że nie jestem ekspertem w używaniu Firefoxa, ale mam go nawet zainstalowanego i nie zauważyłem jego przewag względem IE. Może mnie więc oświecisz i powiesz cóż takiego on ma? Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales 19.09.04, 11:03 naciśnij ctrl + t będzie fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 16:21 Muszę Cię zasmucić, ale posiadanie tabów nie jest rewolucją, która pozwoli FF zdobić 90% rynku. Powiem Ci, że nie masz się co silić na podawanie przykładów rewolucyjnych rozwiązań, które mają przeglądarki takie jak FF czy Opera, bo one ich defacto nie mają. Jeśli masz problem ze zdefiniowaniem pojęcia rewolucyjne rozwiązanie, to moim zdaniem dobrą aproksymacją jest stwierdzenie, że jest to funkcjonalność/zbiór funkcjonalności, który powoduje, że 70% użytkowników zaczyna używać danego sortwaru. Odpowiedz Link Zgłoś
roar Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales 19.09.04, 17:11 Gość portalu: fgklsdf napisał(a): > Powiem Ci, że nie masz się co silić na podawanie przykładów > rewolucyjnych rozwiązań, które mają przeglądarki takie jak FF czy Opera, bo one > ich defacto nie mają. Oczywiście. Rewolucyjne te rozwiązania były 10 lat temu. Teraz to jest STANDARD. A, że Internet Explorer i jego użytkownicy są ciągle w epoce kamienia łupanego... > że jest to > funkcjonalność/zbiór funkcjonalności, który powoduje, że 70% użytkowników > zaczyna używać danego sortwaru. No to dupa, nie oczekujmy rewolucji na rynku programów graficznych. I tak 90% użytkowników będzie używać Microsoft Paint, choćby się twórcy PhotoShopa, Corela i GIMPa zesrali. A co z nowymi, rewolucyjnymi grami?!? Nie będzie, nie będzie, i tak większość ludzi będzie tylko grać w Sapera w pracy. Tępota niektórych ludzi czasami mnie przeraża... Ale nie martw się, za parę lat MS wyda nowego IE, nareszcie cokolwiek zdatnego do użytku, i będziemy mieli "rewolucję". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 17:30 > No to dupa, nie oczekujmy rewolucji na rynku programów graficznych. I tak 90% u > żytkowników będzie używać Microsoft Paint, choćby się twórcy PhotoShopa, Corela > i GIMPa zesrali. A co z nowymi, rewolucyjnymi grami?!? Nie będzie, nie będzie, > i tak większość ludzi będzie tylko grać w Sapera w pracy. Widzę, że nie rozumiesz tego co napisałem, więc rozwinę temat w kontekście tego co napisałeś. Otóż podany przez Ciebie dotyczy niszowego rynku obróbki grafiki. Jeśli rozważysz ogół użytkowników, to jest całkiem pradopodobne, że dla 90% funkcjonalność oferowana przez MSPainta jest w zupełności wystarczająca, bo albo w ogóle nie używają programów do grafiki, albo używają go do jakichś trywialnych zastosowań. Nie wiem czy chcesz mnie przekonać, że PhotoShop jest lepszy od Painta, czy też chcesz powiedzieć, że Paint jest konkurencją przy np. obróbce zdjęć z aparatów cyfrowych?? Teraz rozważmy użytkowników, którzy już wiedzą co chcą robić z grafiką. Dla nich jest na rynku conajmniej kilka równorzędnych produktów. Czy to źle?? Oczywiście, że nie, ale to nie znaczy, że na tym rynku rewolucja jest niemożliwa. To, że taki produkt się nie pojawił wynika z tego, że software rozwiją się powoli i w warunkach konkurencji bardzo równomiernie, więc ciężko jest wymyśleś coś naprawdę rewolucyjnego. Jednak to nie znaczy, że jest to niemożliwe. Nawiązałeś do rynku gier. Biorąc pod uwagę analogiczną argumentację dotyczącą grupy ludzi grającej mogę Ci podać przykład rewolucji na tym rynku. Niestety nie jestem na bierząco, więc przykład jest z roku 1993. Otóż były sobie różne gray i nastąpił taki moment, że pojawił się DooM. I to jest właśnie rewolucja. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales 20.09.04, 00:33 Gość portalu: fgklsdf napisał(a): > Otóż były sobie różne gray i nastąpił taki moment, że pojawił się DooM. I to > jest właśnie rewolucja. nie wiem jakie są inne gray ale dooma przeszedłem obie części, w 3 jeszcze nie grałem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales 20.09.04, 00:27 Gość portalu: fgklsdf napisał(a): > Muszę Cię zasmucić, ale posiadanie tabów nie jest rewolucją, która pozwoli FF > zdobić 90% rynku. zabawne ale w moim wypadku zainstalowanie linuksa pozwoliło mi odkryć mozillę i tab browsing co zaowocowało przesiadką pod windowsem. dopiero potem zagłębiłem się w bezpieczeństwo itd. > Powiem Ci, że nie masz się co silić na podawanie przykładów rewolucyjnych > rozwiązań, które mają przeglądarki takie jak FF czy Opera, bo one ich defacto > nie mają. w takim razie na 100% nie ma ich IE. i teraz ciśnie się na usta pytanie: to co je ma? > Jeśli masz problem ze zdefiniowaniem pojęcia rewolucyjne > rozwiązanie, to moim zdaniem dobrą aproksymacją jest stwierdzenie, że jest to > funkcjonalność/zbiór funkcjonalności, który powoduje, że 70% użytkowników > zaczyna używać danego sortwaru. jeżeli używasz obcojęzycznego słowa to postaraj się je poprawnie odmieniać, a wracając do tematu - nie od dziś wiadomo, że IE zdobył swoją pozycję na rynku poprzez swoją 'obowiązkową' obecność w systemie windows a nie poprzez faktyczne zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 11:29 1) To, ze przegladarki internetowe wygladaja jak wygladaja nie jest dzielem Microsoftu. Mocno zaprzecze tezie, ze IE 6 byla najlepsza przegladarka kiedykolwiek. Ty tez powinienes, bo wlasnie Mozilla wtedy (tak jak i teraz Firefox) miala wbudowana integracje (szczegoly nizej) z IM lub P2P (osiol), ale jakos sie te pomysly nie przyjely, jednak taka mozliwosc istnieje. Tak na marginesie to jestem ciekaw jak sobie wyobrazasz przegladanie stron html z uzyciem glosu. 2) Glowna zaleta Firefox'a jest skalowalnosc. Filozofia jest taka: nie dostarczamy produktu ze wszystkimi bajerami tylko mozliwie mala rzecz, a kazdy dolozy i skonfiguruje co chce. Sa wiec oficjalne Extensions jak i nie oficjalne. Ale jeszcze raz podkreslam, rozszezenia sa wbudowana funkcjonalnoscia Mozilli Firefox'a, a nie jakimis hackowaniem jak w przypadku IE. Zobacz w Firefoxie Tools->Extensions albo w pasku do googlowania (nastepna zaleta Firefoxa) wpisz 'Extension Firefox' a pozniej zamiast otwierac poszczegolne strony w otwieraj je w nowych tabach (nie w nowych okienkach), u mnie skonfigurowane jest to tak, ze klikam srodkowy klawisz myszy na linku (lub dwa na raz w laptopie). Dodam to tego mozliwosc blokowania reklam (nie tylko popow) i masz naprawde rewolucyjna przegladarke. Dzieki skalowalnosci nie zdziw sie, ze bedziesz ja mial ja niedlugo tez na komorce, a jak chcesz sterowac ja glosem to mozesz sobie dopisc rozszezenie, jezeli juz takiego nie ma. 3) Dochodza sprawy zwiazane z bezpieczenstwem, zawsze jak place karta kredytowa uzywam tylko firefoxa. Odpowiedz Link Zgłoś
oo Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales 19.09.04, 11:45 > Mocno zaprzecze tezie, ze IE 6 byla najlepsza przegladarka kiedykolwiek. Była, była - 3 a nawet 2 lata temu. Ale już nie jest. > jak chcesz sterowac ja glosem to mozesz sobie dopisc rozszezenie, jezeli juz takiego nie ma. ROTFL, dobre!!! :D Jak tylko będę miał dziś trochę wolnego czasu, to dopiszę obsługę głosu dla FireFoxa ;))) Niestey, jeśli ktoś chce, żeby FF trafiał "pod strzechy", to z takiej bzdurnej argumentacji trzeba jak najszybciej zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 16:31 Ja rozumiem, że z Twojego punktu widzenia takie właśnie tworzenie softwaru jest fajne. Ale musisz zwrócić uwagę, że nie jest to porządane przez 90% użytkowników. Jest to związane z wieloma przyczynami. Otóż bardzo duża grupa ludzi korzysta tylko z 10% możliwości softwaru. Tak więc wiele osób w ogóle nie interesuje, że możesz sobie to czy tamto skonfigurować. Zauważ, że mało kto będzie miał ochotę konfigurować sobie skrót, którego nie ma natomiast ludzie szybko mogą się nauczyć skrótów, które już istnieją. Tu dobrym przykładem jest Word, w którym nie możesz definiować skrótów (przynajmniej ja nie wiem jak), ale za to masz kupe skrótów, o których nie masz pojęcia. Stąd dochodzimy do znacznie lepszej strategii marketingowej niż opisana przez Ciebie. Otóż użytkownik końcowy oczekuje gotowego produktu z określoną funkcjonalnościa, a nie jak Ty twierdzisz ram, które może łatwo konfigurować. Mylisz w tym miejscu dwie rzeczy. Otóż kwestia dodowania Extensions nie jest czymś co w jakikolwiek sposób interesuje użytkowanika, bowiem jest to Framwork aplikacji. Jest to narzędzie developerskie i bezsprzecznie w tej kwestii jest to wielka zaleta FF. W kwestii bezpieczeństwa, to jakie zaufanie masz do konkretnego softwaru jest Twoją prywatną sprawą i masz do tego pełne prawo. Ja np. nigdy nie używam karty do tranzakcji w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: WIdac, ze w zyciu firefox'a nie widziales 20.09.04, 02:44 > Otóż > użytkownik końcowy oczekuje gotowego produktu z określoną funkcjonalnościa, a > nie jak Ty twierdzisz ram, które może łatwo konfigurować. I tu też ma wybór ponieważ może np. wybrać Operę która pod względem funkcjonalności zostawiła konkurencję daleko w tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek 19.09.04, 11:02 jakiś czas temu MS w wielkim pośpiechu powołał znowu do życia grupę zajmującą się rozwojem IE. przez ostatnie 3 lata z silnikiem IE nie stało się nic i przez następne 2 conajmniej tez nic się nie stanie. jak sądzisz, o ile posuną się do przodu mozilla i opera, których rozwój idzie teraz pełną parą? microsoft straci klientów a może i nawet prowadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 16:35 Nie wiem czy wiesz jaka jest strategia rozwoju Microsoftu. Przecież już od wielu lat Microsoft zdobywa nowatorskie rozwiązania przez kupowanie innych firm. Nie wiem czy wiesz, że WindowsNT nie jest systemem napisanym przez Microsoft. Możesz sobie poczytać o próbach wejścia Microsoftu na rynek aplikacji do pracy grupowej, albo o przejęciu przez Microsoft firmy Navision i stworzenie w krótkim czasie Microsoft Businnes Solutions. W pełni zgadzam się jednak z stwierdzeniem, że jeśli Microsoft nic nie zrobi z IE to za kilka lat straci prowadzenie na rynku przeglądarek. Jednak wydaje mi się to mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek 20.09.04, 00:29 Gość portalu: fgklsdf napisał(a): > Nie wiem czy wiesz jaka jest strategia rozwoju Microsoftu. Przecież już od > wielu lat Microsoft zdobywa nowatorskie rozwiązania przez kupowanie innych > firm. Nie wiem czy wiesz, że WindowsNT nie jest systemem napisanym przez > Microsoft. Możesz sobie poczytać o próbach wejścia Microsoftu na rynek > aplikacji do pracy grupowej, albo o przejęciu przez Microsoft firmy Navision i > stworzenie w krótkim czasie Microsoft Businnes Solutions. znać od niedawna przeglądasz forum skoro nie znasz moich poglądów na temat praktyk i działalności firmy microsoft. > W pełni zgadzam się > jednak z stwierdzeniem, że jeśli Microsoft nic nie zrobi z IE to za kilka lat > straci prowadzenie na rynku przeglądarek. Jednak wydaje mi się to mało > prawdopodobne. a mnie wydaje się prawdopodobne wielce. już w tym momencie konkurencyje przeglądarki przegoniły IE a nowej wersji nie będzie jeszcze fługo długo - czas działa na niekorzyść MS. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek 20.09.04, 02:29 Gość portalu: fgklsdf napisał(a): > Aktualnie produkty typu Firefox > albo Opera nie wnoszą nic wartościowego do przeglądarek. Oczywiście posiadają > pewne usprawnienia, ale nie wykracza to w znaczący sposób poza funkcjonalność > IE. I tu naprawdę sądzę, Jeśli poprawną obsługe CSS 2 mozna uznać za "pewne usprawnienie" to masz racje:> Ta przeglądarka nie przestrzega żadnych standardów, nawet tych które wprowadził MS, właśnie się dziś męczyłem ponieważ genialny IE postanowił sobie interpretować style CSS po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fv Uprasza się nie pisać bzdur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 19:51 a) po pierwsze serwery się nie zawiesiły tylko łącze zostało wysycone b) po drugie jak jedna na 100 osób używa czegoś a zachęcone jej przykładem dwie następne zaczną to nie znaczy że coś jest hitem rynkowym c) po trzecie IE jest niewygodny, przestarzały i zacofany technologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko FIREFOX Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:28 i thunderbird zamiast głupiego outlooka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 00:52 Zanim M$ zaczął zdobywać ten rynek, to przeglądarki były kupowane. Z tego powodu Netscape stracił swoją pozycję. No i IE 3 była lepsza od ówczesnego N. Navigatora. Instalując przeglądarkę instalujesz "kanały" czy "ulubione", w któych są namiary wielu firm - to czysta reklama. Dołączanie IE do systemu operacyjnego to praktyka mająca na celu zmonopolizowanie rynku, czyli przestępstwo. Dołączanie najpopularniejszej przeglądarki do systemu operacyjnego ma wzmacniać jego atrakcyjność. Nie bez powodu nie udostępnili IE dla Linuksa. Nawet gdyby wszyscy przesiedli się na Linuksa, to żadna przeglądarka nie miałaby 90% rynku, bo jest ich tam wiele. Badania są obarczone pewnymi nieścisłościami. Weź pod uwagę, że nie wszyscy użytkownicy pozwalają umieszczać ciasteczka, a tylko ci są brani pod uwagę, co promuje w wynikach użytkowników nieświadomych lub nie zainteresowanych bezpieczeństwem. Druga rzecz do rozważenia, to fałszywa indentyfikacja - wiem, że Opera może przedstawiać się jako IE. Nieraz używam Konquerora i Galeona, które nie załapały się w tej statystyce, ale razem z innymi "niszowymi" stanowią jakiś-niezerowy kawałek rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotreq Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: 80.48.245.* 19.09.04, 11:59 Bill Gates wyznaje zasade że przegrany kontrakt liczy sie razy dwa: 1. Firma nie zarobiła 2. Inna firma zarobiła Wiec zmonopolizowanie rynku to nie dawanie zarobku konkurencji. Druga sprawa jest ze przegladarki alternatywne daja mozliwosc przedstawiania sie jako IE i z tego sie czasem korzysta. Zalozmy ze trafimy na atakujaca strone www. Pyta ona o tym przegladarki. Dostaje IE. Wiec atakuje jak IE a my mamy inna przegladarke i jestesmy bezpieczni. Co do reklam to Mozilla standardowo umozliwia blokowanie pop'upow. Dodatkowo po wgraniu plug-in'u Adblock umozliwia blokowanie reklam w plikach graficznych, flashu i wyskakujacych flash'ow. Polecam przejrzenie pluginow do mozilli. Znajduje sie tam wszystko. Od rozszerzen tabow przez wyszukiwanie w np allegro i encyklopediach i slownikach po gry uruchamiane na silniku przegladarki. Takze sa komunikatory i czytniki wiadomosci w formacie rss. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 16:44 > Bill Gates wyznaje zasade że przegrany kontrakt liczy sie razy dwa: > 1. Firma nie zarobiła > 2. Inna firma zarobiła > Wiec zmonopolizowanie rynku to nie dawanie zarobku konkurencji. Bardzo dobra strategia. Jak widać po efektach. > Polecam przejrzenie pluginow do mozilli. Znajduje sie tam wszystko. Od > rozszerzen tabow przez wyszukiwanie w np allegro i encyklopediach i slownikach > po gry uruchamiane na silniku przegladarki. Takze sa komunikatory i czytniki > wiadomosci w formacie rss. To wszystko prawda, ale niestety po ściągnięciu i zainstalowaniu takiej Mozilli nie ma tych pluginów a to dla większościu użytkowników oznacza, że one nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy bejbi Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.trustnet.pl 19.09.04, 15:40 > Netscape stracił swoją pozycję. No i IE 3 była lepsza od ówczesnego N. chyba kpisz ! Netscape 3 Gold potrafił obsługiwać JavaScript o czym IE nie śniło. N3 dorównał dopiero IE4. już nie mówiąc o tym, że (tutaj nie jstem powien, cyz IE 3 czy IE2) ale jedna z nich nie potrafiłą obsługiwać VirtualHostów ! czyli widziała tylko stronę www, któa miała stały IP, jak na jednym IP było wiele stron, to wyświetlałą pierwszą (niezależnie od nazwy domenowej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 16:41 > przeglądarki do systemu operacyjnego ma wzmacniać jego atrakcyjność. Nie bez > powodu nie udostępnili IE dla Linuksa. Masz pełną rację. Sam w czasach, kiedy nie było jeszcze Windows 2000 chciałem używać Linuxa, bo Windows 98 był strasznie gówniany, ale w końcu się poddałem, bo nie było pod nim wtedy przeglądarki godnej IE5. Za to Microsoftowi należy się podziw, bo było to bardzo dobre komenrcujne posunięcie. > Badania są obarczone pewnymi nieścisłościami. Weź pod uwagę, że nie wszyscy > użytkownicy pozwalają umieszczać ciasteczka, a tylko ci są brani pod uwagę, co > promuje w wynikach użytkowników nieświadomych lub nie zainteresowanych > bezpieczeństwem. Druga rzecz do rozważenia, to fałszywa indentyfikacja - wiem, > że Opera może przedstawiać się jako IE. Nieraz używam Konquerora i Galeona, > które nie załapały się w tej statystyce OK, to IE ma 88% rynku, jesteś ustatysfakcjonowany?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzywaniu IP: 82.160.22.* 19.09.04, 10:52 A mi się podoba każdy produkt wnoszący coś nowego! Od kilku lat używam Mozilli(jako pakietu)- ostatnio przesiadlem się na Firefoxa. Najlepsze jest to że ludzie ktorzy na codzien nie zwracaja uwagi na przegladarke nawet nie zdaja sobie sprawy z tego ze istnieje jakaś alternatywa - osobiscie przekonuje wszystkich znajomych do Firefoxa - i co sie okazuje ci ludzie po miesącu uzywania tej przegladarki nie wyobrazaja sobie dzialania pod IE. Oczywiście spotykam sie z osobami ozywajacych roznych PRZEKOMBIONWANYCH nakladek i dodatkow do IE (Avanty itp) - ale caly czas to jest Microsoft!!! Czesto slysze opinie o bledach wyswietlania stron pod Firefoxem (i ogolnie Gecko) - śmieszy mnie to!!! Każda źle napisana strona bedzie ZLE wyswietlana!!! jezeli widze bledy to znaczy ze webmaster nie zna sie na rzeczy i nie obchodzi nie gadanie ze 95% ptrzegladarek to IE wiec wszystko i tak wygada dobrze...Pisząc strony www ZAWSZE sprawdzam je pod Operą i Mozilla... chcialbym zeby w tym kraju każdy webmaster robil podobnie zanim strona pojawi sie w sieci. Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow FIREFOX-a (Mozilli) oraz oczywiście OPERĘ też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja OPERA - jeszcze mniejsza i bardziej funkcjonalna IP: *.protonet.pl 19.09.04, 13:25 Opera to nie tylko przeglądarka internetowa ale także klient poczty, grup dyskusyjnych, irca i rss-ów. Czyli taki kombajn. Mimo, źe ma więcej funkcji niż FF to jego wersja instalacyjna jest mniejsza od niego :) A w Operze np. pocztę można wyłączyć i wtedy mamy przeglądarkę ;) W przeciwieństwie do Firefoksa w Operze wszystko już jest dostępne od razu - nie trzeba ściagać dotatków takich jak np. gesty (ale można) Firefox jest dobry na szybkie przejście z IE na inną przeglądarkę - mało nowości. Opera jest już dla bardziej wymagających użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxthon Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.lcez.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 14:13 A ja mam wrazenie że w tym wątku produkowało się pod różnymi nickami co najwyżej 4 osoby. Tworząc niezdrową atmosferę, złudzenie że wszyscy używają firefoksa lub opery. Uzywam ff, opery sporadycznie, by nie wypasc z wprawy........ ale zawsze wracam do Maxthona. Mimo ze w statystykach w ogóle nie istnieje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.daminet.pl 19.09.04, 15:53 > ale zawsze wracam do Maxthona. Mimo ze w statystykach w ogóle > nie istnieje!!! Bo to jest Internet Explorer. Nie bedzie lepiej wyswietlal stron, nie dorobi sie lepszego silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 16:55 > ptrzegladarek to IE wiec wszystko i tak wygada dobrze...Pisząc strony www ZAWSZ > E > sprawdzam je pod Operą i Mozilla... chcialbym zeby w tym kraju każdy webmaster > robil podobnie zanim strona pojawi sie w sieci. Przeczytaj sobie mój post na temat kosztów wyrobu softwaru <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=15871467&a=15898049>. Chyba jasne jest, że nie jesteś w stanie zrobić strony, która będzie działać poprawnie pod wszystkimi dostępnymi przeglądarkami. Ponadto trzymanie się jakiegokolwiek standardu typu HTML4 nie ma najmniejszego sensu i nie prowadzi do dobrych wyników. Przypuśćmy, że masz programy A i B. B jest poprawny a w A roi się od błędów, ale jest jakiś podzbiór problemów, z którym A sobie radzi. Wydaje się, że tworzenie takich danych aby A sobie z nimi radził jest bezcelowe bo generuje dodatkowe koszty a zyski są znikome. Jednak w przypadku przeglądarek A=IE i ma on 90% rynku, więc rozumowanie powinno być takie, że strona na działać pod IE i jeśli działa pod B to OK, a jak nie to znaczy, że technologia tworzenia aplikacji jest zła i w tym miejscu trzeba coś zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 19.09.04, 17:51 > jasne jest, że nie jesteś w stanie zrobić strony, która będzie działać > poprawnie pod wszystkimi dostępnymi przeglądarkami. Za to ja potrafię zrobić taką, która działa w każdej przeglądarce. Taką, którą nawet ślepy (dosłownie) może przeglądać. Jak znajdziesz przeglądarkę, w której nie działa ta strona: orwellstat.hubertgajewski.com/ - daj mi znać :-) Strona wykorzystuje najnowsze technologie, ale jest kompatybilna ze starociami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 18:22 Jestem pod wrażeniem ;) Jednak nie zmienia to mojego zdania na ten temat i zaraz chcę uzasadnić dlaczego. Rozważmy zbiór przeglądarek $P$, które zostały udostępnione ludziom od 1996r. (np. nie upieram się). Rozważmy odpowienio ziarnisty zbiór funkcjonalności $F$ przeglądarek. Odpowiednio ziarnisty oznacza taki, aby nie było problemu ze zdefiniowaniem predykatu $obsługuje(p, f)$, gdzie $p\in P\land f\in F$. Sądzę, że nie jesteś w stanie zrobić strony działającej na wszystkim, ponieważ $\{f\colon \forall_{p\in P}obsługuje(p, f)\} $ jest pusty. Druga kwestia jest taka, że jeśli byś zrobił takie coś pracując w firmie robiącej WWW i przekroczyłbyś czas dwa razy to bym nie wahał się aby Cię wylać. Jednak potwierdzam, że strona jest fajna, choć może nie jest zbyt skomplikowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zszokowany Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: 207.140.211.* 19.09.04, 18:32 Przejrzałem pod ff. Rzeczywiście, pod względem zaawansowania, smaku, zastosowanych technik multimedialnej prezentacji przeżyłem szok. Tak cudnej prezentacji już dawno nie widziałem. Moje gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 18:38 Ej, no daruj sobie sarkazm, bo człowiek pewnie się nieźle napracował. Tylko pytanie po co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 21:03 Gość portalu: fgklsdf napisał(a): > Ej, no daruj sobie sarkazm, bo człowiek pewnie się nieźle napracował. Tylko > pytanie po co? ;) Praca dyplomowa - po to. Jedna uwaga - osoby, które przeglądały stronę w IE widok miały baaaardzo nieciekawy - strona jest tak zrobiona, że serwer najpierw odpytuje przeglądarkę, co ona obsługuje, a potem serwuje jej wszystko z czym sobie poradzi. W przeciwynym wypadku strony nie dałoby się W OGÓLE wyświetlić we wszystkich wersjach IE, starych Netszkapach i starych Operach. Przeglądarki te nie obsługują typu application/xthml+xml. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgklsdf Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.acn.waw.pl 21.09.04, 10:16 W wyższej szkole czegośtam czegoś w Nowym Sączu :) Cos mi się zdaje, że na informatyce na UW by tą Twoją stronkę wyśmiali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 20:22 Gość portalu: fgklsdf napisał(a): > W wyższej szkole czegośtam czegoś w Nowym Sączu :) Cos mi się zdaje, że na > informatyce na UW by tą Twoją stronkę wyśmiali. Tematem pracy są statystyki, a nie tworzenie stron. Przeglądałeś stronę w IE 6.0 i w Lynksie (tak się przynajmniej identyfikowałeś). W tych wygląda dość nieciekawie. Zerknij na zalecane wymagania. Przeglądarka internetowa: * graficzna * interpretująca typ plików application/xhtml+xml [IE nie obsługuje] * obsługujująca XHTML * dobrze obsługująca CSS2 [IE obsługuje szczątkowo] * mająca wsparcie dla standardu UTF-8 (Unicode) * wyświetlająca obrazki PNG [IE nie obsługuje kanałów alfa] * plugin Adobe SVG Viewer lub alternatywny (choć istnieją wersje przeglądarek obsługujuących SVG, robią to na razie w bardzo małym zakresie). To ostatnie jest do wyświetlenia animowanego wykresu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 20:39 Żeby ktoś nie mówił, że zmyślam z tą obsługą typów plików */xml przez IE. Odsyłam do strony W3C: www.w3.org/People/mimasa/test/xhtml/media-types/results Przeglądarki, które na ww. stronie w kolumnie 2, 3, 4 są oznaczone kolorem inny niż zielony - nie poradzą sobie z wyświetleniem wszystkiego na mojej stronie (np. nie załadują kilku plików z trzema stylami. Wyświetlą tylko to, co potrafią. I o to właśnie chodzi w WAI ( www.w3.org/WAI/ ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan myie2.com Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.espol.com.pl 21.09.04, 11:12 Nie wiem czy ty uważasz tutejszych forumowiczów za idiotów? ) Praca dyplomowa - po to. Jedna uwaga - osoby, które przeglądały stronę w IE ) widok miały baaaardzo nieciekawy - strona jest tak zrobiona, że serwer ) najpierw odpytuje przeglądarkę, co ona obsługuje,... Masz mi tu na forum WKLEIĆ kawałek kodu z twojej strony startowej, która odpowiedzialna jest za "odpytanie przeglądarki, co ona obsługuje" pod rygorem....uznania ciebie za i..! PS: a nawet gdybyś umiał detektwać przeglądarki (ale musiałbuś najpierw umieć), to czy "ZA TO" w tej twojej szkółce...dają dyplomy (praca dyplomowa?) Z poważaniem Żeby niebyło niedomówień, wklejam tu CAŁY Twój plik startowy: http://orwellstat.hubertgajewski.com/index.php (!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd") (html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl") (head) (meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /) (meta http-equiv="Content-Language" content="pl" /) (meta http-equiv="Expires" content="Sun, 15 Aug 2004 02:40:00 CET" /) (meta http-equiv="Cache-Control" content="no-cache" /) (meta name="author" content="Hubert Gajewski" /) (meta name="copyright" content="© 2003-2004 Hubert Gajewski" /) (meta name="keywords" content="Orwell, Stat, statystyki, system" /) (meta name="Description" content="Orwell Stat to system statystyk internetowych. Rozpoznaje ok. 40 wersji systemów operacyjnych i ok. 200 wersji przeglÄ…darek internetowych" /) (link rel="bookmark" href="#rightcolumn" title="PomiÅ„ menu" /) (link rel="bookmark" href="#menu_lokalne" title="Moje skróty" /) (link rel="bookmark" href="#logowanie" title="Logowanie" /) (link rel="index" href="/" title="Strona główna" /) (link rel="top" href="#top" title="Strona główna" /) (link rel="first" href="/" title="(ta strona)" /) (link rel="next" href="/about/" title="O systemie" /) (link rel="last" href="/contact/" title="Kontakt" /) (link rel="copyright" href="/#copyright" title="Prawa autorskie" /) (link rel="author" href="http://hubertgajewski.com" title="Autor serwisu" /) (link rel="help" href="/about/#co_to_jest" title="Pomoc" /) (title)Orwell Stat - Strona główna(/title) (/head) (body) (div id="topbar") (div id="topmenu") (h1)(a id="header" href="/" title="Strona główna" tabindex="1")Orwell Stat(/a)(/h1) (/div) (/div) (div id="topbar2") (/div) (div id="top") (/div) (! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flm Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: 193.151.96.* 21.09.04, 12:42 Jeśli strona jest pisana w PHP, to wykrywanie przeglądarki nie musi być widoczne w kodzie źródłowym strony, może być wykonywane w skrypcie na serwerze a potem na tej podstawie generowany jest odpowiedni kod strony. Sprawdziłem i faktycznie pod Firefoxem i Konquerorem ma ona nieco inny kod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan myie2.com Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.espol.com.pl 21.09.04, 13:21 Albo jesteś ślepy, albo trollujesz. Zobacz powyższy kod źródłowy spod IE. Wszędzie pod IE są odwołania, szukania do deklaracji CSS, chyba ze sto razy. Pan geniusz w pliku tym każe IE czytać te deklaracje.........Ale jak IE ma czytać skoro *******NIE MA***** określonych atrybutów, bo pan geniusz był łaskaw SPECJALNIE usunąć: 1./ <style></style> 2./ lub altennatywnie drugi plik.css, w którym byłyby te style!!! Konkludując, Pan geniusz, kaze pisać IE wg.mniej więcej takiego schematu. TE EKSPLORER, WYPISZ TO ZDANIE z PEWNĄ CZCIONKĄ..JAKĄ?, pyta się Eksplorer. A właśnie że nie opiszę ci tej czcionki, odpowiada geniusz. Nie dam dodatkowego pliku.css, dodaje geniusz. Ale każe Eksplorerowi wypisać, Pod Firefoksa, geniusz dodatkowy plik.css JEDNAK ""dołączył"" i... chwali się że Firefoks JEDNAK dobra przeglądarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 20:02 Gość portalu: fan myie2.com napisał(a): > Albo jesteś ślepy, albo trollujesz. Zobacz powyższy kod źródłowy spod IE. > Wszędzie pod IE są odwołania, szukania do deklaracji CSS, chyba ze sto razy. > > Pan geniusz w pliku tym każe IE czytać te deklaracje.........Ale jak IE ma > czytać skoro *******NIE MA***** określonych atrybutów, bo pan geniusz był > łaskaw SPECJALNIE usunąć: > 1./ <style></style> > 2./ lub altennatywnie drugi plik.css, w którym byłyby te style!!! > > Konkludując, Pan geniusz, kaze pisać IE wg.mniej więcej takiego schematu. Sprawa jest prosta. Serwis jest w PHP. Nie robiłem wcześniej sprawdzania akceptacji XML-owych typów plików i jak zobaczyłem u znajomej tą stronę w IE, to mnie wcięło. Białe tło, żółty pasek u góry, niedziałające linki (nie dało się w nie kliknąć). Mogłem tak zostawić, ale wtedy użytkownicy IE (40% przeglądających serwis) nie mogliby przeglądać strony. Sprawdzam obsługę XML-owych typów plików (*/xml) tak: $test_xml = explode(',', strtolower($_SERVER['HTTP_ACCEPT'])); foreach($test_xml as $xml) { if(ereg("xml", $xml)) { $accept_xml = true; break; } else { $accept_xml = false; } } Jeśli wynik jest TRUE na stronę jest ładowany kod ze stylami (również do animowanego wykresu w SVG), jeśli FALSE - nie jest ładowany. Style podane XML-em wymagają od przeglądarki obsługi tego typu plików. Oczywiście można zrobić style podawane nie-XML-owo specjalnie dla IE, dla Netscape 4.x itp., ale nie takie było założenie. Strona miała wykorzystywać różne nowe rzeczy, a dodatkowo być dostępna dla przeglądarek nie obsługujących nowości. Co ja na to poradzę, że IE 6.0 nie obsługuje rzeczy istniejących od 5 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan myie2.com Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.espol.com.pl 21.09.04, 20:51 A nie byłoby uczciwsze dołożenie w headerze twojego pliku takiego prostego kawałka kodu. Wtedy i wilk syty i owca cała: echo "<script>var appname=navigator.appName"; echo "if (appname=='Microsoft Internet Explorer'){"; echo "document.write('<link href=ie.css rel=stylesheet type=text/css>')"; echo "}else{}</script>"; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 21:06 Gość portalu: fan myie2.com napisał(a): > A nie byłoby uczciwsze dołożenie w headerze twojego pliku takiego prostego > kawałka kodu. Wtedy i wilk syty i owca cała: > > echo "<script>var appname=navigator.appName"; > echo "if (appname=='Microsoft Internet Explorer'){"; > echo "document.write('<link href=ie.css rel=stylesheet type=text/css>') > "; > echo "}else{}</script>"; Musiałbym zrobić osobny plik ze stylami specjalnie dla IE. Może kiedyś. Bo z tym obecnym, gdybym dołączył go w <link rel=...> trochę by się w IE rozjechało (IE nie obsługuje np. wykorzystany przeze mnie position:fixed z CSS). Poza tym do wykresu w SVG nie można załadować styli wykorzystując <link>. Podawane w zdalnym pliku muszą być podane w XML. Efekt: gdyby ktoś miał plugin Adobe SVG Viewer w IE - wykres by mu się posypał. Jeszcze jedna ważna uwaga: serwując kod danej przeglądarce nie sprawdzam jak się nazywa, tylko co obsługuje. Nie faworyzuję żadnej. Może w IE 7.0 poprawi się obsługa styli (mam na myśli CSS2) i rzeczy bazujących o XML. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan myie2.com Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.espol.com.pl 21.09.04, 21:21 Gość portalu: hg napisał(a): > Może w IE 7.0 poprawi się obsługa styli (mam na myśli CSS2) i rzeczy bazujących o XML. * Może poprawi a może będzie promował własne rozwiązania. Może wprowadzi nowe techniki filtrów i ty mpodobne cudactwa, które już teraz, od kilku lat, są z powodzeniem w IE stosowane. Znając MS$ przewiduję raczej to drugie. > Musiałbym zrobić osobny plik ze stylami specjalnie dla IE. Może kiedyś. Bo z tym * Wypadałoby dać IE też szansę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Firefox - jest szybki, MAŁY, i wygodny w uzyw IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 21:44 Gość portalu: fan myie2.com napisał(a): > * Może poprawi a może będzie promował własne rozwiązania. Może wprowadzi nowe > techniki filtrów i ty mpodobne cudactwa, które już teraz, od kilku lat, są z > powodzeniem w IE stosowane. Znając MS$ przewiduję raczej to drugie. Obyś się mylił. Już teraz można w CSS2 cuda tworzyć. Tyle, że ok. 90% korzystających z Internetu (IE-users) tego nie zobaczy. Ech... > * Wypadałoby dać IE też szansę. Jeśli firma Microsoft przedłuży mi (po studiach) licencję na IE 6.0 - pomyślę nad tym. W tym momencie nawet nie mam Windowsa zainstalowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Będę bronił Linuxa :D 20.09.04, 16:08 Chcę obalić mit jakoby Linux wciąż nie miał dobrych gier i programów użytkowych jak Windows. Otóż prawie każdy komercyjny produkt (a właściwie jego typ) ma swojego odpowiednika w Linuxie (kompilatory, bazy danych środowiska IDE i oczywiście gry!). Obecny poziom doświadczenia firm programistycznych pozwala na pisanie nowych aplicacji w kodzie (częściowo lub całkowicie) nieżaleznym od platwormy systemowej. Pierwszą grą tak napisana był "Terminator 2 - The shock" typowa strzelanka FPP podobna trochę do Quejków i innym Unrealów. Działała dokładnie tak samo na Linuxie, Windows, Amidze i nawet były wersje na Jabłuszko i Solarisa :D Takie metody pisania kodu pozwalają na rekompilację programu w prawie niezmienionej formie pod różnymi systemami (pewne zmiany należy wprowadzić przy przenoszeniu na inna platformę sprzętową). Zatem nadchodzą czasy gdy będziemy mogli sobie wbrać dany produkt z pośród 3 lub 4 wersji systemowych :) GA Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Będę bronił Linuxa :D 20.09.04, 17:23 linux (i UNIX generalnie) na razie spokojnie zaspokaja wymaganie uzytkownika ktory chce miec polaczenia internetowe i byc "cool". OO.org jeszcze nie jest na poziomie MS Office (idealem bylby powrot do WPO - jedyny profesjonalny zestaw na UNIXa, ale na razie Corel wiele nie robi) Nie ma odpowiednika: AP, Ilustratora, PageMakera i.t.p. Zadna z aplikacji ktorych uzywam w pracy nie jest napisana na inny OS niz windows. W zwiazku z powyzszym, w krainie desktop linux faktycznie jest jeszcze w powijakach i "komercyjne" produkty pod linux'a nie odpowiadaja jakoscia oprogramowaniu do windows czy OS X. Faktycznie dobrzy by bylo aby firmy takie jak np Adobe zaczely pisac wersje oprogramowania na linux'a. Gotowy jestem za to placic tak jak place za oprogramowanie do windows. Wyjasniam ze na codzien w domu uzywam FBSD (ktorego jestem wielbicielem), w pracy RH, FBSD, Solaris i OS X. Linux i UNIX maja jeszcz spory kawalek do przejscia nim "trafia pod strzechy". Waznym czynnikiem jest rowniez latwiejszy dostep do preinstalowanych systemow z serwisem. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Re: Będę bronił Linuxa :D 20.09.04, 18:21 " Nie ma odpowiednika: AP, Ilustratora, PageMakera i.t.p. " Powyższe aplikacje są dostępne w wersji "Jabłuszkowej" w sklepie Apple na PL. Politechniki w Warszawie :) GA Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Będę bronił Linuxa :D 20.09.04, 19:05 genialne... a co to ma wspolnego z linux'em? Odpowiedz Link Zgłoś
gray milion pobrań firefoksa w 4 dni 20.09.04, 18:23 za serwisem linux.pl : Kiedy panowie od Mozilli wypuszczali wersję pre-release Firefoksa 1.0 mówili, iż byliby bardzo zadowoleni gdyby w 10 dni od wydania zostało pobranych milion kopii ich przeglądarki. Dziś, po czterech dniach od pojawienia się nowego Firefoksa licznik w dziale download wskazuje magiczną liczbę 1,006,060 pobrań!!! Ich życzenie zostało spełnione i to w dwukrotnie krótszym czasie niż by sobie życzyli. Gratulujemy tego sukcesu zespołowi Mozilli, oraz zachęcamy do dalszej pracy i bicia kolejnych rekordów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Microsoft traci udziały w rynku przeglądarek IP: 80.51.240.* 25.10.04, 08:57 > też mi rynek, skoro wszystko jest za darmo. jeśli coś jest warte 0 USD to czy > ma się tego 10% czy 100% to nadal ma się 0 Misiu, to że swoim małym rozumkiem nie kumasz, że mozna mieć z tego kasę w sposób *pośredni*, to wyłącznie twój problem, puchatku. Link do firefoxa PL: www.firefox.pl (zaskoczeni adresem??) PS: Szef bezpieczeństwa Microsoftu używa FireFoxa: www.theinquirer.net/?article=18173 Niech mi ktoś znajdzie lepszą rekomendację. :D:> Odpowiedz Link Zgłoś