baha42 13.09.04, 12:50 Zostałam obdarowana wiaderkiem aronii.Po oczyszczeniu jej i umyciu wsypałam ją do miski przesypując warstwy cukrem.Co można z niej zrobić? Może ktoś z was zna przepis na sok. Prosze napiszcie. Basia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mkhj Re: Aronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 15:00 Ja robie dżemo-powidła. Wsypuje do pojemnika i do mikrofali pod nieszzczelnym przykryciem. Jak zmieknie, przecieram żeby skórki i pestki zostały na sitku. Przecier do gara plus cukier i gotować po malutku az zgestnieje. Jeśli przed przetarciem jest dużo soku to częśc odlewam, słodzę, gotuje i pasteryzuje w butelkach. wszystko to jest pycha. Mozna zamiast długo smażyc użyc cukru żelującego. I tez jest fajne. Pozdrawiam mkhj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata68 Re: Aronia IP: *.zmigrod.jarsat.pl 13.09.04, 15:03 sok robilam za pomocą sokowirowki jest b.cierpki lepszy po zmieszaniu z sokiem z jablek piję bo zdrowy Marmolada z aroni i jabłek całkiem dobra po dodaniu soku z cytrwny jest mniej cierpka Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Aronia 13.09.04, 19:07 POdobno aronię przed przetworzeniem należy zamrozc,to straci swą gorczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Aronia 13.09.04, 19:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15484497&a=15484497 Tam jest tez post ( mojego autorstwa, hyhy) o mrozeniu :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkhj Re: Aronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 07:44 A ja właśnie lubię aronię za tę jej goryczkę. Odpowiedz Link Zgłoś