adaxis01
23.09.15, 17:37
Postanowiłem poeksperymentować z IE11 i programik w javascript z ActiveX -niby lokalnie wszystko hula OK, ludzie się dziwią, że bez serwera można przepytywać bazy MS Access i MS SQL, ale mam kilka dziwnych problemów, związanych z pracą w sieci w domenie (w pracy) -objawy:
a). link do bazy -aby się poprawnie połączyć to muszę użyć odwrotnych ukośników - problem niby rozwiązany, ale nie wiem dlaczego ta sama przeglądarka inaczej interpretuje pracując w sieci a inaczej lokalnie?
b). również debugowanie wykazało błędy i na sieci musiałem usunąć wiele "przecinków" w jquery, jqplot, z którymi IE radził sobie lokalnie i które na C:\ nie były interpretowane jako błędy -dla mnie to b. dziwne i nieoczywiste!
c). strona w sieci jest blokowana, więc włączam javascript i ActiveX oraz ustawiam niski poziom zabezpieczeń -to wtedy znowu krzyczy IE, że mam niebezpiecznie niskie uprawnienia, ponadto i tak wymaga potwierdzenia komunikatu o niebezp. zawartości.
d). jeśli zrealizuję wymagania c), to ostatecznie strona i tak nie otwiera się, długo muli, wyskakuje komunikat o zbyt długo działającym kodzie javascript. Podejrzewam o AV lub Firewall lub inne blokady sieciowe, bo dlaczego ta sama przeglądarka pracuje i otwiera te strony lokalnie (zasoby na C:\), a nie pracuje na dysku sieciowym? Nawet zmiana linkowania do dysku sieciowego (eliminacja mapowania!) też nie pomaga :(
e). w jaki sposób dodać do zaufanych witryn zasoby dysku sieciowego, tzn. konkretnego katalogu? Bo możliwe, że wsieci mamy wyższą ochronę oraz AV, firewalle i stąd może jakieś dodoatkowe blokowanie?
B. dziwne, że na C:\ pięknie hula, a na sieciowym zawiesza się i nie można nawer debuugera uruchomić :(
Problem dot. programowania w javascript bez serwera, ale oczywiście wygląda, że problem nie dot. kodu (strony pracują b. dobrze i szybko na dysku C:\), bo to najprawdopodobniej problem sieciowy, ale jaki? Bardzo proszę o pomoc.