Dodaj do ulubionych

Serwer www windows XP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:28
chcialbym pod windowsem postawic www i ftp. Pytanie jak ?
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Serwer www windows XP 09.03.05, 13:34
      WWW - np. Krasnal (pakiet: WWW + mySQL + PHP)
      FTP - ja uzywam TYPSoft FTP Server
      • mariuszr_77 Re: Serwer www windows XP 09.03.05, 15:42
        Krasnal chyab coś ostatnio słabiej się rozwija, ale jest alternatywa:
        www.wampserver.com/
    • user0001 Re: Serwer www windows XP 09.03.05, 15:49
      W sprawie www:
      Książka z której uczyłem się php polecała do nauki pod windowsem zestaw EasyPHP
      www.easyphp.org
      • Gość: Tech Re: Serwer www windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 17:10
        Moze zadam dziwne pytanie ale,
        nadaje sie do tego Windows XP Home ?

Poki co postawilem samego Apacha w wersji 2.0.53
        • user0001 Według mnie Windows XP odpada. 09.03.05, 17:19
          Według mnie Windows się do tego nie nadaje,

Od początku sieci strony stały na różnych systemach *nix'owych. A Windows jest
          używany do tego celu w dwóch skrajnych przypadkach: Gdy admin jest tak
          niekompetentny, że nie umie postawić żadnego *nix'a, lub gdy admin jest na tyle
          dobry, że wie jak ustawić zabezpieczenia w Windowsie (ale wtedy admin wybierze
          któregoś z Windowsów serwerowych)

W przypadkach pośrednich polecałbym raczej system na którym to działa i jest
          dobrze przetestowane. (Do wyboru GNU/Linux lub *BSD)
          • Gość: KT05 Re: Według mnie Windows XP odpada. IP: *.pronet.lublin.pl 09.03.05, 17:39
            Ale jeżeli chcesz się tylko pobawić w tworzenie skryptów np. PHP czy ASP to
            spokojnie Windows do testów wystarczy :)
    • Gość: r2d2__ Re: Serwer www windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:00
      nie wiem dokladnie do czego ma sluzyc serwerek, jesli tylko do tego zeby
      potestowac strony i kumple mogli sobie czasem cos sciagnac to polecam Xitami bo
      ma bardzo latwy konfig za pomoca strony WWW i jest na maxa intuicyjny.

Najlepiej zaopatrz sie tez w jakis dobry firewall bo wiadomo jakie z tym
      wbudowanym byly kiedys jaja i jakie windows ma trudnosci z bezposrednim
      dostepem do sieci :) Zwlaszcza ze po udostepnieniu uslug w sieci kazdy bedzie
      mogl wykryc ze cos siedzi pod twoim adresem i staniesz sie bardziej podatny na
      ataki.

Jesli planujesz cos wiekszego to WinXP odpada bo to system nieprzewidywalny,
      ktory ma setki programow i uslug mogacych byc potencjalnym zrodlem problemow.
      kolejny problem to zerowa konfigurowalnosc, system 'robi co chce'. W wypadku
      tworzenia czegos 'wiekszego' zastanow sie nad innym systemem. zawsze lepiej gdy
      usluge realizuje oprogramowanie majace objetosc 10mb niz system ktory na
      starcie zzera 1,5GB i 100mb pamieci wirtualnej, z direct-x, gradientami,
      latajacymi szmatami i szczekajacymi psami :)
      • Gość: Tech Re: Serwer www windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:45
        Prywatnosc jest wazna, jednakze chce postawic serwer dla kumpli, nie zaden
        profesjonalny serwis ;) Ponadto testowanie wlasnych stron z wykorzystaniem php
        jest wygodniejsze. Nie mam zamiaru po omacku obracac sie po Linuksie, gdyz na
        codzien i tak bez okienek sie nie obejdzie.

Swoja droga czy o ile ktos sie laczy z zewnatrz to wykorzystywac powinien tylko
        port 80 tak ?
        • Gość: r2d2__ Re: Serwer www windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:19
          Do takich zastosowan winXp ofkoz wystarczy :)

do www jest 80 a do ftp 21, ftp koniecznie na haslo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka