Gość: Tech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:28 chcialbym pod windowsem postawic www i ftp. Pytanie jak ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.gregor Re: Serwer www windows XP 09.03.05, 13:34 WWW - np. Krasnal (pakiet: WWW + mySQL + PHP) FTP - ja uzywam TYPSoft FTP Server Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: Serwer www windows XP 09.03.05, 15:42 Krasnal chyab coś ostatnio słabiej się rozwija, ale jest alternatywa: www.wampserver.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: Serwer www windows XP 09.03.05, 15:49 W sprawie www: Książka z której uczyłem się php polecała do nauki pod windowsem zestaw EasyPHP www.easyphp.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tech Re: Serwer www windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 17:10 Moze zadam dziwne pytanie ale, nadaje sie do tego Windows XP Home ? Poki co postawilem samego Apacha w wersji 2.0.53 Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Według mnie Windows XP odpada. 09.03.05, 17:19 Według mnie Windows się do tego nie nadaje, Od początku sieci strony stały na różnych systemach *nix'owych. A Windows jest używany do tego celu w dwóch skrajnych przypadkach: Gdy admin jest tak niekompetentny, że nie umie postawić żadnego *nix'a, lub gdy admin jest na tyle dobry, że wie jak ustawić zabezpieczenia w Windowsie (ale wtedy admin wybierze któregoś z Windowsów serwerowych) W przypadkach pośrednich polecałbym raczej system na którym to działa i jest dobrze przetestowane. (Do wyboru GNU/Linux lub *BSD) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT05 Re: Według mnie Windows XP odpada. IP: *.pronet.lublin.pl 09.03.05, 17:39 Ale jeżeli chcesz się tylko pobawić w tworzenie skryptów np. PHP czy ASP to spokojnie Windows do testów wystarczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2__ Re: Serwer www windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:00 nie wiem dokladnie do czego ma sluzyc serwerek, jesli tylko do tego zeby potestowac strony i kumple mogli sobie czasem cos sciagnac to polecam Xitami bo ma bardzo latwy konfig za pomoca strony WWW i jest na maxa intuicyjny. Najlepiej zaopatrz sie tez w jakis dobry firewall bo wiadomo jakie z tym wbudowanym byly kiedys jaja i jakie windows ma trudnosci z bezposrednim dostepem do sieci :) Zwlaszcza ze po udostepnieniu uslug w sieci kazdy bedzie mogl wykryc ze cos siedzi pod twoim adresem i staniesz sie bardziej podatny na ataki. Jesli planujesz cos wiekszego to WinXP odpada bo to system nieprzewidywalny, ktory ma setki programow i uslug mogacych byc potencjalnym zrodlem problemow. kolejny problem to zerowa konfigurowalnosc, system 'robi co chce'. W wypadku tworzenia czegos 'wiekszego' zastanow sie nad innym systemem. zawsze lepiej gdy usluge realizuje oprogramowanie majace objetosc 10mb niz system ktory na starcie zzera 1,5GB i 100mb pamieci wirtualnej, z direct-x, gradientami, latajacymi szmatami i szczekajacymi psami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tech Re: Serwer www windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:45 Prywatnosc jest wazna, jednakze chce postawic serwer dla kumpli, nie zaden profesjonalny serwis ;) Ponadto testowanie wlasnych stron z wykorzystaniem php jest wygodniejsze. Nie mam zamiaru po omacku obracac sie po Linuksie, gdyz na codzien i tak bez okienek sie nie obejdzie. Swoja droga czy o ile ktos sie laczy z zewnatrz to wykorzystywac powinien tylko port 80 tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2__ Re: Serwer www windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:19 Do takich zastosowan winXp ofkoz wystarczy :) do www jest 80 a do ftp 21, ftp koniecznie na haslo Odpowiedz Link Zgłoś