Dodaj do ulubionych

Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 00:37
najgorsze są podrobione strony internetowe banków;). co jakiś czas dostaję maile żebym uzupełnił dane swojej karty kredytowej na "stronie citibanku". ciekawe czy ktoś się jeszcze na to łapie? to jest phishing. uważajcie.

businesscomments.blogspot.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Zza Big Wody Klamstwo spowszednialo-oszustwo jest bezpodatkowe IP: *.union01.nj.comcast.net 24.05.05, 01:09
      Lapia sie na to setki ludzi bo tych e-maili jedzie w siec miliony. Ja dostaje
      dziennie kilka niekoniecznie z "bankow" z ktorymi mam czy mialem cos wspolnego.
      Jest to gra liczbowa lub lowienie ryb za pomoca nalotow dywanowych.

Danymi sie handluje. Kazdy kto chce moze kupic listy adresowe - spisy e-maili
      idace w setki tysiecy.
      • Gość: Che Re: Klamstwo spowszednialo-oszustwo jest bezpodat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 22:34
        Podrobki robia mali lokalni producenci- Co to za pierdoly?
        np. przeddstawiona podrobka Vegety to produkt jedenego z najwiekszych koncernow
        UNILEVER www.unilever.pl/produkty/show.asp?brand=Amino
        Znaczy ze wielcy tez podrabiaja innych mniejszych
    • Gość: mbishop Fałszerstwa w różnych formach są stare jak świat IP: *.attu.pl 24.05.05, 02:35
      I dopóki będą ludzie, którzy się dają nabierać, dopóty bedą fałszerze :)
      • Gość: arnie-tore to nie jest nabieranie!!!!!!!!!!!! IP: *.inter / *.inter-c.pl 25.05.05, 11:28
        To nie jest nabieranie. Skoro idę to Biedronki czy innego taniego marketu, to
        kupując taką podróbę mam świadomość, że jakościowo produkt ten nie jest równie
        dobry jak oryginał, więc o pomyłce nie może byc mowy - po prostu kupuję to, co
        jest tańsze nawet za cenę jakości.

Gadanie więc koncernów, że "fałszerze" psują im markę jest bzdurą, bo większość
        ludzi umie odróżnić herbatę Liptona od badziawskiej herbaty Lider Price po 2
        grosze za zaszetkę.
    • Gość: ajak Wszystkie drogi prowadzą do Belwederu IP: 209.183.20.* 24.05.05, 05:33
      • Gość: gosc USA Re: falszerstwo IP: *.ventca.adelphia.net 24.05.05, 07:48
        nigdy nie spotkalem sie zt ym w Stanach aby w ten sposob podszywano sie i
        reklamowano jakies towary, prawo tego zabrania.Mysle ze znowu
        przyslowie "nieuczciwy jak Polak"NIestey nikt nie szanuje tego kraju
        • Gość: stuk_puk Re: falszerstwo IP: *.pu.kielce.pl 24.05.05, 09:05
          Spie...aj na drzewo, ok? Wyjechałeś stąd kmiocie to siedź zadowolony w tym swoim
          amerkykanowie, czuj się "porządnym" człowiekiem i nie wpierniczaj się w sprawy
          które już ciebie nie dotyczą. Bredzisz, że "niestety nikt nie szanuje tego
          kraju" a ty szanujesz?! Wyjechałeś stąd i to ma być szacunek? Zacznij może od
          siebie dobrze? Nadęty, głupawy bufon.
          • Gość: . A co to za tekst? Zlodziejem jestes ze zlodziei IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.05.05, 22:24
            wspierasz?
          • Gość: robkostalowowolak Re: Spie...aj na drzewo, ok? IP: *.221.susc.suscom.net 25.05.05, 01:54
            Gość portalu: stuk_puk napisał(a):

> Spie...aj na drzewo, ok? Wyjechałeś stąd kmiocie to siedź...
            > Wyjechałeś stąd i to ma być szacunek? Zacznij może od
            > siebie dobrze? Nadęty, głupawy bufon.

Człowieku! Zastanów sie co piszesz! Wyjazd do innego kraju nie oznacza braku
            szacunku do Polski- jedynie wybór, którego wielu z nas musiało(chciało?)
            dokonać. Polska jest tak moja jak i Twoja, wiec nie mów, zeby emigranci na jej
            temat nic nie mówili. Dzięki emigracji bowiem 60% Polaków mieszkających w
            Polsce ma za co życ! Wyraznie opinii na temat innych ludzi kierując sie tylko
            ich jednym postem świadczy niestety o Twoim malucznictwie, ale, no cóż...
            Kielce w końcu to niewielka miejscowaść...
            Pozdrawiam emigrantów.
            rs
            • Gość: Hmm Re: Spie...aj na drzewo, ok? IP: *.zchpolice.com 25.05.05, 07:55
              > temat nic nie mówili. Dzięki emigracji bowiem 60% Polaków mieszkających w
              > Polsce ma za co życ!

Taa... Jasne. Ciekawe jak to sobie wyliczyłeś.

> Wyraznie opinii na temat innych ludzi kierując sie tylko
              > ich jednym postem świadczy niestety o Twoim malucznictwie, ale, no cóż...

On wyraził opinię (nie popieram formy) dot. tylko tej konkretnej osoby, która
              faktycznie napisała głupiego i obraźliwego posta.

> Kielce w końcu to niewielka miejscowaść...

Sam pewnie żyjesz w jakieś dziurze
        • Gość: tomekk Re: falszerstwo IP: 62.89.110.* 24.05.05, 09:22
          na pewno sie nie spotkałeś, a to dlatego, że ani me ani be po angielsku... Wiec
          nie bardzo czaisz, o czym mowa w telewizji. Zostały ci tylko kreskowki hanna
          barbera, te, w których nie ma dialogów, są tylko śmieszne sytuacje. Twoj poziom,
          nieprzyjacielu. Wracaj do czyszczenia trupów w kostnicy, skoro taką fuszkę sobie
          załatwiłeś buraku
          • Gość: . Kolejny zlodziej od wspierania zlodziei? Angielski IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.05.05, 22:27
            to moj jezyk ojczysty, wiem, co mowia w telewizji, a nawet powiesci w jezyku
            angielskim mi tu sie publikuje i sprzedaje. I co? Tez z podobnym zjawiskiem sie
            nie spotkalem - poza kolorowymi oszustami z rynkow ;)
            • pandada Re: Kolejny zlodziej od wspierania zlodziei? Angi 25.05.05, 00:06
              A Pepsi i Coca-Cola? Ale oni chyba razem działają i dzielą rynek. Tak jak w PRL część kraju miała Pepsi a inni Coca-colę.
              A amerykańskie nieudane remaki znanych i dobrych filmów zagranicznych?
              A piwo które udaje czeskiego Budweisera?

Racja, że nie tylko mali podrabiają dużych, bo tu chodzi o renomę produktu. Wielkie firmy często dorabiają się na produkcji szajsu, a wiele małych stawia na jakość. Często duże firmy kradną pomysły mniejszym.
              Nawet polskim mleczarnim zachodnie giganty podbierają pomysły na produkty.

No ale GW jest przecież w służbie wielkich. Tak samo współczuli obżeranym hipermarketom (chociaż dużo więcej żywności dają hipery na przemiał), a nie zająknęły się obżeranych i okradanych mniejszych sklepach, dla których jest to prawdziwy problem.
        • Gość: Anty-Buschland Re: falszerstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:06
          To może nie jesteś w tych stanach co trzeba? W końcu zawsze myślałem, że Hameryka to "kraj wolności". Ale widać, że tam "wolność" ogranicza się do pozwolenia na zastrzelenie sąsiada, kiedy on próbuje pożyczyć coś bez twojej wiedzy.
          • Gość: . WOLNOSC popelniania KRADZIEZY? Ale z taka IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.05.05, 22:28
            "wolnoscia" to do Polski, nie zas do USA. Jak ty smiesz, czlowieku, do jednej
            hanby polskosci dokladac kolejna hanbe - obrone do upadlego POLSKIEGO zlodzieja?
        • Gość: greg Re: falszerstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 19:50
          i jak zwykle zazdrość czy nie wiem o co chodzi.I co wam przeszkadza ludzie ze
          ktos jest za granica i wyrazil swoja opinie?? Boli was to czy jak??A lecicie
          tam i popracujcie to porozmawiamy.A prawda jest taka ze nasz narod jest narodem
          zawistnym i zlodziejskim.A prawo mamy takie ktorego nikt nie egzekwuje i tak
          pozostanie przez x lat.
        • Gość: Magdalin Re: falszerstwo IP: 195.136.253.* 25.05.05, 00:33
          Bzdury, dopiero w Stanach jest takich podróbek mnóstwo, spotykałam się z nimi
          bardzo często w każdym supermarkecie - nieznaczna zmiana literki, nazwa do
          złudzenia przypominająca oryginał. Były to lata 90-te, może teraz się to zmieniło.
        • Gość: Paweł Do Amerykanina z krwi i kości IP: *.dint.wroc.pl 25.05.05, 08:20
          Co Ty k.... wiesz o tym kraju, jak by powiedział Boguś Linda. Nie chce mi się z
          Tobą gadać. To ja już sobie pójdę co tak będę sam siedział.
          Ty BURAKU z USA.
        • Gość: beLLiCoSe Re: falszerstwo IP: *.crowley.pl 25.05.05, 11:26
          > reklamowano jakies towary, prawo tego zabrania.Mysle ze znowu
          > przyslowie "nieuczciwy jak Polak"NIestey nikt nie szanuje tego kraju

Nikt nie szanuje tego kraju za granica przez takich patafianów jak ty i tobie
          podobnych prostaczków popierdzielających po Jackowie w sandałkach i białych
          skarpetkach, nie umiejących się po angielsku przedstawić ale mówiacych na
          autostradę "hajłej". Wy dajecie świadectwo krajowi nie my tu na miejscu
    • Gość: Jakub Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.powen.priv.net / *.powen.com.pl 24.05.05, 08:53
      W mojej firmie mamy taki problem, że firma nieuczciwa nie tylko imituje nasz
      produkt , lecz wręcz oznacza go w sposób tożsamy z naszymi oznaczeniami.
      Skierowaliśmy sprawę do sądu, sprawa ciągnie się trzy lata, sąd przez pół roku
      nie potrafi powołać biegłego sądowego, a nieuczciwy nabija sobie kieszeń
      kosztem nas i psując renomę nasze firmy
      • plopli Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę 24.05.05, 09:38
        Twój opis jest dość ogólny. Nie wyjaśniasz np. czy wasze oznaczenie jest
        zarejestrowanym znakiem towarowym. Jeśli tak, to nie rozumiem, dlaczego nie
        uzyskaliście zakazu dystrybucji w drodze postępowania zabezpieczającego. W
        przypadku tożsamości oznaczeń (i towarów) to w zasadzie powinien być automat.
        • Gość: Kuba Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.powen.priv.net / *.powen.com.pl 24.05.05, 14:21
          Znaki towarowe są zastrzeżone, sąd pierwszej instancji wydał postanowienie o
          zabezpieczeniu tymczasowym , ale sąd apelacyjny z "ostrozności" pocesowej je
          uchylił, więc to nie jest automat
          • plopli Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę 24.05.05, 15:40
            Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Znaki towarowe są zastrzeżone, sąd pierwszej instancji wydał postanowienie o
            > zabezpieczeniu tymczasowym , ale sąd apelacyjny z "ostrozności" pocesowej je
            > uchylił, więc to nie jest automat

Zaskakujące. Jednak uchylę się od merytorycznego ustosunkowania się do sprawy,
            gdyż mam po temu zdecydowanie zbyt mało danych.
            Przykro mi tylko, że takie sytuacje w ogóle mają miejsce. Jeśli rzeczywiście
            mamy do czynienia z wykorzystywaniem oznaczenia identycznego z zarejestrowanym
            znakiem towarowym, to reakcja wymiaru sprawiedliwości powinna być tyleż szybka
            co skuteczna. Nawet kosztem upadku naruszyciela.
    • Gość: DEDAL Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 09:07
      A jak nazwać wprowadzenie do obrotu towarów nie wykazujących cechy reklamowane
      jako autentyczne. Np wszystkie telewizory mają zawyżone parametry tj przekatnia
      orazu 29" czyli 29,x 2,54 cm = 73,66cm, w istocie mają 68,5cm,i to wszystkie
      telewizory. W Niemczech, Usa,przekątna obrazu podawana jest i w calach i w cm.
      Na skierowaną do UOKiK skargę od 2 miesięcy brak odpowiedzi czyli olewają
      sprawę.Jaki jest sens napiętnowania skoro nikt nie przenosi żądnej kary za to.
      • Gość: tomekk Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: 62.89.110.* 24.05.05, 09:25
        przekątna kineskopu ma 29 cali, niestety jego część jest niewidoczna, przykrywa
        ja obudowa. Oczywiscie, jest to nacioągane, ale producent nie kłamie...
        teoretycznie...
      • pandada Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę 25.05.05, 00:10
        Wystarczy zmierzyć przekątną monitora. Zresztą w instrukcji są dane na temat rzeczywistego rozmiaru widzianego obrazu.
    • Gość: WK Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.ig.pwr.wroc.pl 24.05.05, 09:45
      Równie nieuczciwy jest powszechny proceder "markowych" producentów, którzy na
      rynku polskim sprzedają towary o nazwie identycznej jak na Zachodzie ale o dużo
      gorszej jakości (proszki do prania, kosmetyki, kawa, itd.). Oczywiście wtedy
      producent jakoś nie musi "bronić swojej marki".
    • Gość: Blacky Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: 213.25.206.* 24.05.05, 10:11
      No i bardzo dobrze precz z koropracjami ktore np chca miec czerwony kubek dla
      siebie. To chamstwo i niebawem wszystko bedzie zarejestrowane i za to ze ktos
      bedzie sobie chcoial sciane pomalowac na fioletowo bedzie musial placic za
      farbe licencje zezwolenie itd..... SKANDAL
      • Gość: malayali blacky poruszyl ciekawa kwestie.... IP: *.bctel.ca 24.05.05, 10:38
        jest niestety druga strona medalu ; otoz firmy z wielka kasa i z gromada
        prawnikow na "payrollu" zaczynaja sobie zastrzegac wszystko co fajne . Chcesz
        uzyc do czegos zdjecie ladnego kota na niebieskim tle ;to Cie P&G od razu
        pozwie bo sobie ladnego kota zastrzegli.... etc. wiec w tej sprawie to
        faktycznie jestem w rozterce bo jak tak dalej pojdzie to nowe ,male firmy beda
        mogly uzywac tylko jakiejs ohydy bo wszystko fajne bedzie juz zastrzezone przez
        jakiegos zapobiegliwego i nadzinego zyda.
      • Gość: Paweł Ciupak Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:14
        Przyznam ci tu rację, ale na przyszłość daj w swoich komentarzach mniej emocji. Ja nie mam nic przeciwko tzw. znakow towarowym, ale niech będzie to coś całkowicie wymyślonego i oryginalnego, a nie na przykład pospolita rzecz z jakąś cechą. Tak więc nie mam nic przeciwko zastrzeganiu np. logo Jabbera (_stylizowana_ żarówka), ale nie np. _prawdziwej_ żarówce pomalowanej na, powiedzmy, czerwono.
    • Gość: miniu Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:05
      Najśmnieszniejsze są chińskie podróby elektroniki: Thompsonic, Panascanic,
      Kasyo, Sunny i inny bazarowy szmelc. Pomysłowość i naiwność ludzka czasami mnie
      zadziwia :)
      • pandada Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę 25.05.05, 00:16
        Buty Pumma, Adonis, Mike.

Ale to nie żadne podrabianie tylko żerowanie na ludzkiej pobieżności i powierzchowności. Na tym samym bazują twórcy markowych kampanii, którzy chcą, aby ich produkt kojarzył się z czym innym niż sobą samym. Np piwo ma się kojarzyć z seksem, margaryna z dzieciństwem, a posiadanie konta w banku z zamożnością.
    • Gość: zuza Moja firma wygrała z wielkim międzynarodowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:15
      koncernem Unilever. Trochę to trwało ale w końcu musieli zmienić opakowanie
      prawie identyczne jak nasze, produkowane od kilkudziesięciu lat.
      • pawel.plinta Re: Moja firma wygrała z wielkim międzynarodowym 24.05.05, 11:58
        Brawo Zuza!
    • Gość: DarkDante Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 19:25
      W "Biedronce" są same takie podróbki.
      Raz byłem bo chciałem kupić Delicje i kawę Nescafe. Nie było, ale za to były
      bardzo podobne nie znane mi produkty.
      • Gość: edyta Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 23:35
        Bo klienci Biedronki to elita małokumających i wrzucają do koszyka barachło
        najgorszej jakosci, byle tanie nie bylo. Nie kalkulują, że czasem paradoksalnie
        taniej jest kupić produkt droższy ale lepszy. A jak do tego ma logo podobne do
        markowego, to już na pewno tego nie dostrzegą, omamieni "dżemem lepszym niż od
        babci" za 89 groszy.
    • Gość: Unilever I BARDZO DOBRZE ŻE PODRABIAJĄ! IP: *.ramtel.com.pl 24.05.05, 21:02
      precz z markami gigantycznych koncernów!
    • Gość: ash Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.chello.pl 24.05.05, 21:15
      łatwiej jest konkurować marketingiem niż jakością i to są skutki.
    • elfhelm Kucharek też robi w jajo Vegetę... 24.05.05, 21:50
      niebieski kolor, motyw kucharza z wąsami. Polo cocta też ma kolorystykę napoi
      łudząco podobną do CC.
      • Gość: ... Re: Kucharek też robi w jajo Vegetę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 22:18
        Polo Cocta na Polskim rynku pojawiła się duuuużo wcześniej... O ile sie dobrze
        orientuję (a jak by nie było mogę orientować się źle bo owych czasów Polo Cocty
        nie pamiętam... ;) )
        Pozdrawiam
        • elfhelm Re: Kucharek też robi w jajo Vegetę... 25.05.05, 16:24

Gość portalu: ... napisał(a):

> Polo Cocta na Polskim rynku pojawiła się duuuużo wcześniej... O ile sie
          dobrze
          > orientuję (a jak by nie było mogę orientować się źle bo owych czasów Polo
          Cocty
          >

zgadza się, ale kolorystyka obecnych butelek przypomina serię coca coli. Kiedyś
          raczej tak nie wyglądała :)
    • Gość: rye Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.chello.pl 24.05.05, 22:14
      Tak długo jak to jest legalne, nie widzę powodu do nagonki (chyba, że artykuł
      został z góry zamówiony). Przedsiębiorca korzystając z luk w prawie (tudzież z
      mechanizmów, które powinny być ustawowo zabronione, a nie są) robi w konia
      konsumentów jak chce i kiedy chce. Dobrze, jeśli na tym przedsiębiorcy żeruje
      inny. Pokazuje to tylko, że domaganie się liberalizacji rynku obraca się również
      przeciwko możnym. Ja mogę tylko takim praktykom przyklasnąć z radością !
    • Gość: r6 joe monster.org i gazeta.pl IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 24.05.05, 22:35
      ktore jest prawdziwe bo czasem teksty sa podobnie glupie.
    • Gość: hamburg Ale żeby podrabiać PKN Orlen to juz kpina :) IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.05.05, 22:46
      Ja rozumiem wypromowane marki Unilevera, albo P&G, ale Orlen no nie wiem, mnie
      tam ta marka nie przyciaga na stację
      • Gość: kfaaju do hamburga IP: *.bctel.ca 25.05.05, 11:08
        firma Orlen przyciaga zlodziei. Wiec 80% gosci ,szczegolnie tych w drogich
        brykach i z kierowca, tam tankuje .
    • Gość: marcin "tanim kosztem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 23:25
      "tanim kosztem" - co to za polszczyzna panowie redaktorzy wielkiej gazety? gdzie
      logiki was uczono? "niskim kosztem", "niskim"! albo "tanio"! ale nie "tanim
      kosztem", toż to masło maślane...
      • Gość: gosc polszczyzna wg PWN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 23:48
        sjp.pwn.pl/haslo.php?id=26195
        • Gość: marcin Re: polszczyzna wg PWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 00:17
          słownik dopuszcza "tanim kosztem", co wydaje mi się totalnym brakiem logiki
          językowej... cóż...
          • Gość: marcin Re: polszczyzna wg PWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 00:27
            jeszcze dodam opinie:

je.pl/zhch
            je.pl/dw81
            • Gość: korektorka Re: polszczyzna wg PWN IP: 195.205.22.* 25.05.05, 09:21
              no tak, grunt to być mądrzejszym od PWNu :)
    • Gość: chaobella Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: 210.245.126.* 25.05.05, 04:42
      Polska to pikus w porownaniu z Azja: podrobki najwiekszych marek zamiataja bruk
      albo pysznia sie na polkach ekskluzywnych centrow handlowych. Jak mawiaja
      Wietnamczycy - moze to i kopia, ale ORYGINALNA:-).
      www.saigon.blox.pl
      • Gość: m123 Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę...?? IP: *.netcologne.de 25.05.05, 08:05
        niekoniecznie tak jest do konca z podrabianiem marki.. . Wiele koncernow np.
        produkuje dla sieci handlowych, np. w Tesco na polce obok kawy Nestle
        znajdziemy kawe Tesco, jest to ciagle jeszcze produkt NEstle - w innym
        opakowaniu, tanszy, (i zazwyczaj jakosciowo nieco rozniacy sie od markowej
        kawy).
    • Gość: Szalony wyzeracz Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: 217.153.32.* 25.05.05, 08:44
      Widzialem w sieci LIDL podrobionego batona MARS-ochyda w smaku.Do tego byla
      oczywiscie cala gama MARS-a
      • Gość: Geleks Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę IP: *.fanet.pl / 213.25.178.* 25.05.05, 11:51
        Tak jakby Mars wogole byl dobry:). Markowe produkty nie zawsze maja wysoka
        jakosc a ich zaleta jest to ze sa namolnie promowane.
    • maruda38 Re: Łatwiej podrobić, niż wypromować własną markę 25.05.05, 11:02
      przeciez "golym okiem" widac, ze to podrobki - slepy by dojrzal - chyba, ze
      jakis wiesniak widzi tylko kolory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka