Dodaj do ulubionych

Tworzenie stron WWW

03.08.05, 09:17
Witam szanownych Forumowiczów.

Jedno proste pytanko : Od czego zacząć ?

Jaki program ? Jaka ksiażka ?

Bardzo proszę o porady

Mam nareszcie teraz trochę czasu aby rozwinąć się w temacie WWW
Obserwuj wątek
    • Gość: wafel23 Re: Tworzenie stron WWW IP: *.crowley.pl 03.08.05, 13:43
      programik to front page
      • martinezbb Re: Tworzenie stron WWW 03.08.05, 23:13
        Gość portalu: wafel23 napisał(a):

> programik to front page

Jak już radzić to dobrze !!!

Na początek polecam Edytor znaczników, a jak już się poduczysz to the best jest Dreamweaver !!!
    • qgv Re: Tworzenie stron WWW 03.08.05, 13:44
      publisher jest lepszy, najłatwiejszy programik do tworzenia www, robisz co
      chcesz, nie musisz znać html. Jest w pakiecie MS Office 2003
      • Gość: damianek Re: Tworzenie stron WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 12:41
        Rzeczywiście jest bardzo prosty w obsłudze. Zainstalowałem sobie go. Dla
        amatorków jest idealny.
      • Gość: korti Re: Tworzenie stron WWW IP: *.szpitalna.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 19:40
        Zgadzam sie co do publishera bo sam na nim zaczynałem, potem robił na frontpage
        a potem przeżuciłem sie na php a do już zupełnie inna robota
        • Gość: Dawid Re: Tworzenie stron WWW IP: *.reynet.pl 24.08.05, 20:37
          zapomniał bym jak zapisujesz potem to co zrobiles to nazwa.html ;) w ten sposob
          przynajmniej sie czegos nauczysz a nie kozystanie z programikow i edytorow w
          nich zawsze jest ograniczona mozliwosc i nie zawsze mozesz zrobic konkretnie to
          czego potrzebujesz a taka wiedza sie czesto przydaje :)
      • kurant78 Re: Tworzenie stron WWW 26.08.05, 23:57
        NAJPIERW PRZECZYTAJ COS O HTMLu bo porady w stylu nazwa programu nic ci nie
        dadza skoronie bedziesz znał podstaw. Nie wszytskoda sie zrobic w programach.
        Czasem trzeba wklepywać ręcznie.

Pozdrawiam
        Kurant kurant@kki.net.pl
    • mika_p Re: Tworzenie stron WWW 03.08.05, 17:07
      Zacząć trzeba od chęci zrobienia konkretnej strony i poszukiwać rozwiązań,
      które umożliwią realizację wizji.
      Jeśli masy czas i ochotę na zapoznanie sę z gołym kodem, to najlepsza i
      polecana strona to ta:
      webmaster.helion.pl/kurshtml/beginner/beginner.htm
      Klepiesz w notatniku, zapisujesz jako plik htm i wychodzą ci dzieła takie jak
      to:
      amanda.radom.net/~mika_p/galeria-zolwiowa.htm
      a potem to:
      republika.pl/nieroby_sm/
      Mam jeszcze taką stronę z kursem:
      web.reporter.pl/html/
      ale jeszcze z niej nie korzystałam, jak mnie dorywa natchnienie, to na razie
      radzę sobie przy pomocy tego pierwszego adresu.

Poznanie zasad pisanie gołego kodu ma te zalete, ze jak stworzysz cos prrzy
      pomocy edytora i bedziesz chciał poprawic recznie, to bedziesz wiedziec gdzie
      tego szukac.
      • m.gregor Re: Tworzenie stron WWW 03.08.05, 22:57
        To ja dopowiem: ten ostatni kurs ktory podalas to wg. mnie najlepszy jaki znajduje sie w sieci.

Po drugie: odradzam uzywanie wszelkiego rodzaju graficznych programow do tworzenia (np. FrontPage czy Pajączek - tego kretyna ktory polecil Ci Publisher'a do tworzenia strony zignoruj prosze bo to jeszcze gorszy pomysl niz tworzenie strony w Wordzie) z racji tego ze tworza one nieczytelny kod pelen zbednych wpisow i smieci. Jesli chcesz sie nauczyc to najlepiej zaczac od poznania HTML'a. Jak juz obedziesz sie z HTML'em i poznasz wiekszosc znacznikow to przerzuc sie na PHP. Umozliwi Ci to Tworzenie dynamicznych stron. Do PHP dolacz mySQL (bazy danych) i juz mozesz stworzyc prosty portal (oczywiscie sa gotowe rozwiazania np. PHPBB ale z praktyki wiem ze jak sie stworzy jakis dzialajacy engine od podstaw samemu to radosc jest niesamowita). Jakbys miala jeszcze jakies pytania to sluze pomoca: m.gregor@gazeta.pl
        • party5 Re: Tworzenie stron WWW 25.08.05, 20:58
          Potrzebuje rady - chce isc na kurs (40 tygodniowy) w ktorego sklad wchodza
          nastepujace moduly: Introduction to Web Design, Intermediate Web Design,
          Dreamweaver for Webdesigners i Programing with Java Script. To na poczatek,
          potem istnieje mozliwosc by isc dalej. Mam za soba prace (i zszargane nerwy) z
          Front Pagem, ktorego szczerze nienawidze. Czy dobrze robie czy poprzestac na
          internecie i tutkach? Poradzcie
    • intermaniak Re: Tworzenie stron WWW 04.08.05, 08:13
      A najlepiej jak takie pytania zadasz na odpowiednim forum GAZETY ,czyli tu :

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18839
      • Gość: gozin Re: Tworzenie stron WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:11
        > A najlepiej jak takie pytania zadasz na odpowiednim forum GAZETY ,czyli tu :
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18839

Tylko ze tamto forum jest pół-martwe i nie każdy ma cierpliwość żeby czekać
        kilka dni na konkretną odpowiedź. A tworzenie stron WWW jak najbardziej dotyczy
        tematyki internetu:]
    • Gość: tubu5000 Lepiej nie :) IP: *.chello.pl 05.08.05, 14:28
      W tej chwili za cene porownywalna z oplata za hosting strony www mozna kupic
      tzw. CMS (System zarzadzania trescia - jak chcesz moge Ci jakis link podrzucic),
      gdzie nie interesuje Cie fizyczna budowa stron, tylko jej tresc i wyglad.

Ktos Ci moze powiedziec ze w miesiac sie nauczysz robic strony, ale prawda jest
      taka, ze nie bedziesz robic tego dobrze (wiekszosc stron w internecie do niczego
      sie nie nadaje), zeby robic profesjonalne strony trzeba znac dobrze HTML, CSS
      ale tez standardy, niuanse ktore z doswiadczeniem tylko przychodza... Wiec
      jezeli chcesz podejsc profesjonalnie i nie dolaczac do stada amatorow, ktorych
      stronki sa na poziomie barow mlecznych, to albo gotowy CMS albo zlec to
      programiscie XHTML. Serio, osob ktore zrobia dobra stronke czy portal w Polsce
      moze ze 100-200. Sam robie silniki do aplikacji webowych, ale nie zdecydowalbym
      sie kodowanie bez pomocy doswiadczonego kodera XHTML. Pozdrawiam

ps. jezeli sie jednak uprzesz to przynajmniej czytaj nowsze tutoriale np.
      www.w3schools.com/html/default.asp
      • Gość: Pajęczarz WWW Re: Lepiej nie :) IP: *.ccc.de / *.ccc.de 07.08.05, 08:16
        Gość portalu: tubu5000 napisał(a):

> W tej chwili za cene porownywalna z oplata za hosting strony

A kto tu wspominał o PŁACENIU za cokolwiek ???

Najwięcej stron internetowych na świecie jest na DARMOWYCH kontach www :)

> zeby robic profesjonalne strony

Czyli jakie ???

> osob ktore zrobia dobra stronke czy portal w Polsce moze ze 100-200.

A niech i będzie ich nawe...2 osoby - to co z tego ???
        Czy to znaczy,że MNIE - kompletnemu amatorowi - nie wolno zrobić OSOBIŚCIE
        strony jaka mi się podoba ???

• Gość: Kt0s Re: Lepiej nie :) IP: *.pronet.lublin.pl 07.08.05, 10:12
          > > zeby robic profesjonalne strony
          >
          > Czyli jakie ???

A to jest ciekawa kwestia - czym jest profesjonalna strona.

Jak dla mnie jest to strona, która: została wykonana zgodnie ze standardem
          XHTML, wykorzystuje divy (+ CSS) do pozycjonowania zamiast tabelek; a przede
          wszystkim - nie jest nafaszerowana migającymi banerami czy czymś, jest ładnie
          wyglądająca (pojęcie względne), ma prawidłowo dobrane kolory i elementy
          graficzne, jest czytelna, nie zmusza do używania Javy czy Flasha aby po niej
          nawigować... do tego powinna tak samo dobrze "chodzić" pod różnymi przeglądarkami.
          • Gość: __^..^__ Re: Lepiej nie :) IP: *.ccc.de / *.ccc.de 07.08.05, 15:46
            Gość portalu: Kt0s napisał(a):

> Jak dla mnie jest to strona, która:...

>ma prawidłowo dobrane kolory

Tak jak np. jasny tekst na ciemnym tle : www.cdrinfo.pl

> nie zmusza do używania Javy czy Flasha

Bez JAVY tego www.cdrinfo.pl nie obejżysz w ogóle :(

Czy te strony robili fachowcy czy normalne patałachy ???
            Ot zagryzka :)

__^..^__

• tubu5000 Re: Lepiej nie :) 07.08.05, 17:31
          > Czy to znaczy,że MNIE - kompletnemu amatorowi - nie wolno zrobić OSOBIŚCIE
          > strony jaka mi się podoba ???

Wolno, ale po co? Hołduje zasadzie, że róbmy to na czym sie znamy, a reszte
          zostawmy innym - wydaje mi się, że to prosta recepta na dobrze zorganizowane
          społeczeństwo ;)
          • intermaniak Re: Lepiej nie :) 07.08.05, 18:28
            tubu5000 napisał:

> Hołduje zasadzie, że róbmy to na czym sie znamy, a reszte
            > zostawmy innym

Nie wiem dlaczego jeszcze tego postu moderator nie skasował ? ;)
            Przecież takie rady to śmierć dla tego typu forów !

Większosć użytkowników komputerów absolutnie nie zna się na nich (co widać po
            treści pytań !) i hołdując powyższej zasadzie musiliby oni ciągle korzystać z
            serwisów komputerowych a nie porad tego forum.
            Niektórzy to nawet powinni w ogóle nie odbierać kompów z serwisu - tak dla
            pewności,żeby już nic w nim nie spieprzyć :)

• mika_p Re: Lepiej nie :) 08.08.05, 20:12
            tubu5000 napisał:

> Wolno, ale po co? Hołduje zasadzie, że róbmy to na czym sie znamy, a reszte
            > zostawmy innym - wydaje mi się, że to prosta recepta na dobrze zorganizowane
            > społeczeństwo ;)

Po co uczyć się haftu krzyżykowego, jak za całkiem niewielkie pieniądze można
            sobie kupić dowolny obrazek wykonany ta techniką i powiesić na ścianie ?
            Po co uczyć się jak robić pizzę, skoro za całkeim niewielkie pieniądze można
            sobie taką zamówić z dowozem do domu ? A w dodatku upieczona w prawdziwym piecu
            opalanym drewnem wiśniowym, a nie w amatorskim piekarniku gazowym ?
            Po co pisać wypracowania, jak za niewielkie pieniądze mozna kupić porządny
            tekst napisany przez specjalistę-polonistę ? Ups... zagalopowałam się ?
            • Gość: filip Re: Lepiej nie :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 16:02
              Dla satysfakcji własnej? Dlatego, że warto się uczyć przez całe życie? Dlatego,
              że fajnie jest coś samemu stworzyć, a nie tylko kupować gotowe rozwiązania?
              pozdrawiam,
              Filip
      • Gość: korti Re: Lepiej nie :) IP: *.szpitalna.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 19:44
        Z CMS polecam system jportal, sam go używam.
        przykład na mojej stronie: www.korti.boo.pl
    • Gość: Art Re: Tworzenie stron WWW IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 18:47
      >Wolno, ale po co? Hołduje zasadzie, że róbmy to na czym sie znamy

Tylko, że dzisiejsi specjaliści też przed paroma laty byli laikami w swojej
      dziedzinie. Takie zdobywanie nowej wiedzy na coraz wyższym poziomie nazywa się
      edukacją.

>wydaje mi się, że to prosta recepta na dobrze zorganizowane
      >społeczeństwo ;)

W takim społeczeństwie byłby 1% wykształconych specjalistów, a pozostałe 99%
      byłoby na poziomie wiedzy podstawowej. Może byłoby dobrze zorganizowane, ale
      niestety niedouczone...
      • Gość: tubu5000 Re: Tworzenie stron WWW IP: *.chello.pl 08.08.05, 13:44
        > Tylko, że dzisiejsi specjaliści też przed paroma laty byli laikami w swojej
        > dziedzinie. Takie zdobywanie nowej wiedzy na coraz wyższym poziomie nazywa się
        > edukacją.

Znaczy się większość specjalistów których znam zaczynali od tego, że albo
        zajmowali się grafiką, konstruowaniem interfejsów w MS-DOS albo byli to
        programiści i jak wszedł internet, to po prostu rozszerzali swoją wiedzę. Moim
        zdaniem to jest mit, że osoba która nic nie wie o programowaniu i projektowaniu
        funkcjonalności stron/aplikacji zacznie robić coś dobrze.

Dlatego polecam CMS, a jak to nie wystarczy to będzie oznaczać, że faktycznie
        zaczynasz czuć ten klimat. Natomiast ani robienie stron w Notatniku ani we
        FrontPagu nie uwazam za dobre jak ktos zaczyna, bo jedyne co z tego wyjdzie to
        strona w stylu www.motorower.com.pl/
        • mbucz Re: Tworzenie stron WWW 08.08.05, 13:51
          Bleee, to prawie tak brzydkie, jak pierwsza wersja WP, z tym, że ona jest z 1995
          roku:
          www.w-p.pl/WP/
        • Gość: iica Re: Tworzenie stron WWW IP: *.pan.pl 19.08.05, 13:00
          > Znaczy się większość specjalistów których znam zaczynali od tego, że albo
          > zajmowali się grafiką, konstruowaniem interfejsów w MS-DOS albo byli to
          > programiści i jak wszedł internet, to po prostu rozszerzali swoją wiedzę.

Sugerujesz, że nikt kto zaczął pracować na komputrze PO "wejściu internetu" nie
          powinien uczyć się HTML? A ci twoi specjaliści w końcu się zestarzeją i
          poumierają, i co wtedy? Nikt nie bezie robił nowych stron?
          :))))
      • Gość: iica Re: Tworzenie stron WWW IP: *.pan.pl 19.08.05, 13:02
        > W takim społeczeństwie byłby 1% wykształconych specjalistów, a pozostałe 99%
        > byłoby na poziomie wiedzy podstawowej. Może byłoby dobrze zorganizowane, ale
        > niestety niedouczone...

Nie, nie byłoby w ogóle specjalistów, bo każdy specjalista kiedyś był laikiem.
        Skoro laikom nie byłoby wolno zdobywać wiedzy, to skąd by się wzięli
        specjaliści?
        :))))
    • Gość: kama Re: Tworzenie stron WWW IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 07.08.05, 21:45
      można też zajrzec tutaj

www.kurshtml.boo.pl/
      • Gość: tubu5000 Re: Tworzenie stron WWW IP: *.chello.pl 08.08.05, 14:36
        no wlasnie, ta stronka to dobry przyklad ze nie wystarczy znac html :)

zeby byc konstruktynym proponuje wiec zaczac ogladac:
        firewheeldesign.com/ i ich projekty, a jak ktos lubi flasha to cos z
        naszego podworka: maxweber.com/
        • jakaja3 Re: Tworzenie stron WWW 18.08.05, 12:29
          polecam system entro.pl, nie trzeba HTML a mozna skorzystac z dostepnych
          szablonów

www.entro.pl
          • szpak_zam Re: Tworzenie stron WWW 22.08.05, 17:26
            najlepiej pomęczyć sie w html lub innym języku. Pójście na szablony i esytory
            graficzne to łatwizna i mało daje. Mozesz "podlgądac" kod szablonów i dobrych
            www - pomaga. Ja korzystam z edhtml - duży plik pomocy i nie zaśmieca kodu.

pozdrawiam
        • wasyl9 Re: Tworzenie stron WWW 23.08.05, 01:22
          Gość portalu: tubu5000 napisał(a):

> no wlasnie, ta stronka to dobry przyklad ze nie wystarczy znac html :)
          >
          > zeby byc konstruktynym proponuje wiec zaczac ogladac:
          > firewheeldesign.com/
          i ich projekty, a jak ktos lubi flasha to cos z
          > naszego podworka: maxweber.com/

SAMO BADZIEWIE
          • Gość: ciekavy Re: Tworzenie stron WWW IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 23.08.05, 17:44
            a czy mozna zaczac od razu od PHP i przejsc do SQL,czy lepiej wczesniej
            zaznajomic sie z HTML?

a co do flash'a to ostatnio jakas straszna moda sie na to robi,a mnuie to raczej
            wnerwia...
            • Gość: jeszcze raz ciekav Re: Tworzenie stron WWW IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 23.08.05, 17:47
              chodzi mi o to,czy mozna darowac sobie jakiekolwiek inne i zaczac od razu od PHP
              i dojść do SQL?
              • Gość: programista Re: Tworzenie stron WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 13:32
                Bez znajomosci chociazby podstawowej htmla nie masz co zabierac sie za php czy
                sqla. Php jest jezykiem skryptowym po stronie serwera, ktorego kod wplatasz w
                htmla, sluzy do generowania dynamicznego kodu html. Czyli czesc statyczna
                strony umieszczasz w htmlu, a to co ma sie zmieniac (np cena lub ilosc towaru w
                sklepie internetowym) generuje ci php w postaci dodatkowego htmla. Czasem
                potrzebujesz tez bazy danych, tutaj wchodzi sql, czyli jezyk operacji i zapytan
                do bazy danych, moze byc w mysql czy tez w postgresie, mssql czy systemie baz
                danych dowolnego producenta i pod dowolny system operacyjny. Bo przeciez
                administrator sklepu tez musi te ceny jakos zmieniac i gdzies musza one byc
                zapamietane - do tego sluza wlasnie bazy danych i systemy CMS (content
                management system) - wtedy mozna je zmieniac wchodzac na strone
                administracyjna. Zreszta do tworzenia dynamicznego kodu mozesz tez wykorzystac
                inne jezyki - na przyklad moga to byc servlety javy albo tez asp. Generalnie
                jednak wszystko sprowadza sie do tego, ze przegladarka musi dostac kod htmla
                zeby go zrenderowac, wiec niezaleznie od tego czy ten html sam napiszesz
                recznie, przy pomocy jakiegos badziewia typu frontpage, czy tez wygeneruje ci
                go program napisany na przyklad w php, zawsze na htmlu sie konczy. Ponadto
                ostatnio odchodzi sie juz od pozycjonowania elementow stron www przy pomocy
                elementow htmla takich jak tabele na rzecz stylow css, wiec wazne jest, by
                kursy z ktorych ktos chce sie zaczac uczyc byly w miare aktualne i zgodne z
                aktualnymi wytycznymi w3c.
          • Gość: tubu5000 Re: Tworzenie stron WWW IP: *.chello.pl 05.09.05, 12:48
            Pewnie preferujesz grafike w stylu bilboardow na trasie na Gdansk:
            "Grill-TIR-Wieprz - TANIO"
    • camel_3d od nauki o kolorach... 23.08.05, 23:18
      wypada poznac zasady typografii i kolorow, kompozyji i ukladania strony. reszta
      to juz tylko nauka programu do grafiki 2D i jakiegos do budowy stron.
      bez tego strobisz tylo beznadziejna stronke...
    • Gość: shms Re: Tworzenie stron WWW IP: *.dami.pl 24.08.05, 18:56
      ja polece Pajaczka cream software bo sama jestem amatorem i na tym programie
      krok po kroku sama nauczylam sie htmla. pieknie, lopatologicznie, nie za duzo,
      nie za malo. slowem dla ludzi.

moze inne programy sa lepsze, bardziej wypasione, ale jedno jest pewne -
      nauczylam sie robic stronki od zera.
      • Gość: Gasper Re: Tworzenie stron WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 19:14
        ja znam html i wystarczy mi winshitowy notatnik..
    • Gość: Dawid Re: Tworzenie stron WWW IP: *.reynet.pl 24.08.05, 20:34
      Powiem może jak ja zaczynałem. Wejdz w gogle wpisz kurs HTML otworz pierwsza
      lepsza strone otworz notatnik zacznij od napisania szablonu
      <html>
      <head>
      </head>
      <body>
      </body>
      </html>
      nastepnie czytajac kurs html na stronie probuj wszystko samemu zastosowac i
      zapamietuj polecenia nic prostszego z czasem bedziesz chcial sprawdzic co juz
      pamietasz i jak ci wyjdzie zrobisz pierwsza strone rezultat bedzie raczej marny
      ale od czegos trzeba zaczac potem jak juz perfekcyjnie opanujesz html zaczna ci
      wychodzic coraz ciekawsze strony mozesz sie wzorowac na innych dla przykladu
      zagladac w kod zrodlowy przypadkowej strony ktora ci sie podoba potem zacznij
      nauke css przyda sie do małego upiększenia wizualnego strony a dalej juz samo
      pujdzie :).
      • Gość: ktoś temat IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 10:24
        lepiej założyć sobie stronke na www.miasto.interia.pl
    • Gość: Martynka Re: Tworzenie stron WWW IP: *.mikolow.net / 213.17.138.* 25.08.05, 16:36
      <!
    • xxx131 Re: Tworzenie stron WWW 27.08.05, 02:49

Polecam na poczatek: Nvu
      A bardziej zawansowane: Dreamweaver
      Frontpage tez dobry, ale generuje sporo smiecia, a to duze ograniczenie...
    • marzena5555 Re: Tworzenie stron WWW 05.09.05, 20:43
      Jak wstawić gotową stronę www na serwer tak aby wszyscy mogli ją oglądać??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka