Dodaj do ulubionych

Orange zastąpi Ideę w poniedziałek

• Gość: ZIBIIZA Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.proxnet.3s.pl 16.09.05, 08:47
      mam dwa abonamentowe telefony idei jeden 4 lata drugi 3lata wszystko jest
      fajnie poza jakoscia w jednym mieszkaniu [moim ] mam wyswietlane trzy
      miejscowosci gliwice rude i zabrze. nawet z balkonu jest trudno wykonac
      polaczenie na trasie z auta ten sam koszmar .przejechanie pod jakimikolwiek
      tramwajowymi drutami lub obok to rozłaczona rozmowa. to sie nadaje tylko do
      rozmow na stacjonarne lub wysyłania sms . mysle ze po polaczeniu nic sie nie
      zmieni na leprze dalej ten sam gnój
      • Gość: kajka Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.godula.net / *.godula.net 16.09.05, 21:15
        Ja zrezygnowałem z Idei z powodu że telefon stojąc w jednym miejscu, a sprawdzałem na noki,motoroli i siemensie potrafił przełanczać sie miedzy piecioma stacjami bazowymi i na swoim wyswietlaczu mogłem zobaczyś takie miejscowości jak Radzionków,Zabrze Rokitnica,Świetochlowice,Chorzów,Bytom no i moja Ruda Śląska kupowałem nowe baterie do telefonu o większej pojemniści i na marne telefon max wytrzymywal ze trzy dni , a wszystko przez tą dwuzakresowość Idei.Sprawiłem sobie nr w Plusie i mam święty spokoj .
    • Gość: mumin jak to się wymawia? IP: *.sejm.gov.pl 16.09.05, 09:07
      oranż czy orandż... z angielska czy z fransuska?
      • Gość: gosc Re: jak to się wymawia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 09:43
        Firma Orange jest firma powstałą w Angli, jednak pakiet wiekszosciowy wykupili
        francuzi. Powinno wumawiac sie korzystajac z jezyka angielskiego. Mysle, ze my
        jako klienci wyjdziemy na + na rebrandingu. Rzecz w tym, ze firma musi teraz
        myslec rozsadnie. Nie moze pozwolic sobie na wywalenie milionow na cala te
        akcje (chocby reklama) i jednoczesnie obnizyc ceny. Podejrzewam, ze w przeciagu
        3-6 miesiecy ceny DO WSZYSTKICH spadna z 70 gr (POP 80 gr) najpierw do 60, a
        pozniej do 30 gr. Stanie sie tak poniewaz beda musieli sie stac konkurencyjni.
        Gdy Vodafone i T-Mobile (za jakies 2 lata z tego co czytalem) beda chcieli
        wejsc na polski rynek takze beda musieli poniesc spore koszty i JEDNOCZESNIE
        obiezyc ceny, by zrownac sie z ORANGE - chwyt marktingowy ... bedzie im troszke
        trudniej, aczkolwiek wyszstko sie wyjasni bo to jest jeszcze sporo czasu :)
        Beda mogli dobrze zbadac rynek. Tak czy owak ORANGE ma faktycznie
        najnowoczesniejsza siec i gdy tylko wprowadzi mozliwosc zmiany operatora bez
        zmiany numeru przechodze z abonamentu na pre-paid :P Jakos taniej :)
        • Gość: Endriu Re: jak to się wymawia? IP: *.chello.pl 16.09.05, 16:32
          No wlasnie powinno sie wymawiać z angielskiego, a te barany w telewizji( w
          reklamach ) nie potrafią nawet tego poprawnie wymówić - żenada =/
    • Gość: Norbert WYPROWADZANIE KASY Z POLSKI!!! IP: *.umk / 149.156.233.* 16.09.05, 09:08
      przcież aby wytłumaczyć ludziom co to jest ORANGE trzeba wydać kupe kasy!!!
      jakby ją zainwestowali w promocje oraz ten 1.6% to by pozyskali tych
      klientów !!! to jest temat dla prokuratury!!!!
    • Gość: teufel Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.toya.net.pl 16.09.05, 09:19
      Orange Go! NIE zastąpi POPa
    • Gość: Marrta Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.lot.pl 16.09.05, 09:35
      A na osłodę mamy niby bezpłatny koncert STINGa ! Za naszą kasę.
      • Gość: Tomek Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.netvisao.pt 16.09.05, 10:00
        Masz racje Marta. Postapili z nami okrutnie. Kolejna afera, a prokuratura i
        fiskus gapia sie bezradnie. Zrobcie cos wreszcie, puszkowac aferzystow! Mamy
        dosc afer.
        • Gość: wyjdzmy z IDEI Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.netvisao.pt 16.09.05, 10:03
          Proponuje wyjsc z IDEI do Ery lub Plusa. Co o tym myslicie? Chyba przyjma nas
          na fajnych warunkach. Aferzystom i zlodziejom mowimy nie. Puszkowac drani, na
          co czeka prokuratura? Sprawdzac wszystko, kto tym razem nakradl!!!
          • Gość: popieram Wyjdzmy z IDEI IP: *.netvisao.pt 16.09.05, 10:05
            Afera, zlodzieje, lapownicy. Prokuratura do boju! Jestem za wyjsciem z IDEI,
            skoro oni nie licza sie z nami. Obojetnie czy do Ery, czy Plusa.
        • Gość: Bemol Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: 62.29.138.* 16.09.05, 10:04
          Bojkotujmy aroganckich złodziei - mam w dupie Stinga, nie jestem przekupny
          • Gość: Edek Wyjdzmy z IDEI IP: *.netvisao.pt 16.09.05, 10:06
            Tez mam gdzies Stinga i ten koncert. Bojkotujmy IDEE. Prokuratura, lapac
            aferzystow i puszkowac!
          • kuzynone Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 10:38
            Wiele osób pisze tutaj że chętnie przejdzie do sieci Orange gdy od października
            zaczną werbowac klijentów pozostawiająć im numer innego operatora. Jest to
            jakiś pomysł ale nie wiem czy doczytali państwo do końca warunki ustawy
            mówiącej o przechodzeni do innych sieci. Mianowicie jest tam zapis mówiący że
            Operator może nałożyć jednorazową zapłatę na abonamenta za przejście do innej
            sieci z tym samym numerem. Tak jest w całej europie że by móc zostać z starym
            numerem musisz zapłacić. Tyle że tu pojawia się kolejny problem. W większości
            krajów w ustawie zapisano górną stawkę takiej opłaty. Np o ile się nie mylę w
            Szwecji jest to równowartość 100 dol. Więc nie byłbym takim optymistą że bez
            problemu zachowamy nasze numery chyba że sieć Orange weźmie na siebię te koszty.
          • mike-great Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 11:39
            Ty nie jesteś przekupny - ale Sting tak. Zeszmacił się coś ostatnio. Chyba
            zapomniał "Roxanne" i podobne rzeczy, które stworzył. A teraz tylko kasa, i
            pierdzenie na scenie.

Gość portalu: Bemol napisał(a):

> Bojkotujmy aroganckich złodziei - mam w dupie Stinga, nie jestem przekupny
      • mike-great Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 11:36
        Fujaro - jaki bezpłatny bilet? Nawet jak go dostałeś za 1 platnego sms-a (czyli
        za darmo) to inni wysłali 50 i mają pomarańczowe gooowno. A kasa w kasie
        francuskich łączników, którzy postrzegają nas, Polaków, jako kompletnych
        baranów.

Gość portalu: Marrta napisał(a):

> A na osłodę mamy niby bezpłatny koncert STINGa ! Za naszą kasę.
    • Gość: yareq Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: 81.15.190.* 16.09.05, 10:47
      cholera likwidują kartkę w POPie 150+30, ale... :(
    • Gość: Angela_21 Obrażacie się jak małe dzieci!!! IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 10:49
      Walnijcie głową w mur, może wtedy trochę otrzeźwiejecie. To że ORANGE łączy się
      z IDEĄ to przecież nie koniec świata! Z tego możemy mieć raczej tylko korzyści
      jak straty. ORANGE daje nam nowe rozwiązania, technologię, które to zmniejszą
      koszty rozmów itp., ale oczywiście narpiew trzeba ponieść jakieś nakłady
      finansowe, żeby otrzymać jakiś zysk. Co wy macie wspólnego z ekonomią, bo
      według mnie jest zaledwie kilka osób, które coś z tego kumają. żeby mieć
      przychód trzeba mieć koszty, więc na początku na pewno nie dadzą nam niskich
      cen jeśli nie będą wprowadzone nowe rozwiązania technologiczne. a co do 1,6%
      które będzie odprowadzane dla ORANGE to najnormalniejsza rzecz na świecie.
      Poczytajcie sobie coś o franchisingu (wiem, że to nie to samo co rebranding,
      ale może tych nieświadomków uświadomi coś, chociaż wątpię). na tej zasadzie
      prowadzą działalność chociażby Mc`Donalds czy Tele Pizza. Dostają technologię,
      markę itp., a część kasy oddają na zewnątrz. boże mam wrażenie, że jesteśmy
      jakimś zacofanym narodem. Jeszcze nikt nie wie, co dokładnie się stanie, a tu
      już jakaś masowa histeria. żabojady pewnie każą nam mówić po francusku przez
      telefony. Boże zlituj się nad tymi nieświadomymi życia ludżmi. A poza tym po co
      kupujecie różne towary pochodzenia zagranicznego, po co kupujecie w
      supermarketach z zagranicznym kapitałem??? Zastanówcie się nad sobą!!!
      • Gość: antyżabojad Likwidują kartkę POP 150+30 ?? IP: 81.15.190.* 16.09.05, 10:52
        Likwidują kartkę POP 150+30 ??
      • baron_85 Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 11:14
        ładny bełkot... gdzie się tego nauczyłaś? z matury z polskiego pewnie miałas 5,
        bo tam też trzba było lać wodę...
        >a co do 1,6%
        które będzie odprowadzane dla ORANGE to najnormalniejsza rzecz na świecie.

Pokaż mi ekonomistko kraj, w którym zapłacono więcej? Czekam...
        • Gość: elibre Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! IP: *.reynet.pl 16.09.05, 11:36
          dokladnie to mialem napisac! nie chodzi o samo przejscie ale o SPOSOB
          zagarniania kasy. Spojrz co sie dzieje z (tfu!) tepsa! Ja wiem dosyc dokladnie,
          bo mam kilkoro znajomych w (tfu!) tepsie. Wyprowadzanie kasy nic poza tym! Tak
          mowi kobieta z zarzadu i moja kolezanka. I nie mam powodu, zeby jej nie
          wierzyc. To dlaczego mam miec powod do myslenia ze z judea bedzie inaczej?
          • innymacuser Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 17.09.05, 14:21
            Kobieta z zarzadu.... hehhehehehehheheee.... a o ktora ci dokladnie chodzi?
            www.tp.pl/otp/o_firmie/zarzad/
            • anna-dark Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 17.09.05, 21:17
              No może któryś z nich to kobieta? Z Francuzami to nie wiadomo. Przecież tyle
              razy ich Angole najeżdżali...

innymacuser napisał:

> Kobieta z zarzadu.... hehhehehehehheheee.... a o ktora ci dokladnie chodzi?
              > www.tp.pl/otp/o_firmie/zarzad/
        • Gość: Angela_21 he he IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 12:44
          tak się składa, że z matury miałam same piątki, a z egzaminu zawodowego 6.
          jestem technikiem ekonomistą, teraz studiuję na WSB we Wrocku na rachunkowości
          i finansach przedsiębiorstw, teraz siedzę w KGHMie (wiesz co to jest?
          gigantyczna firma, do której byle kto się nie dostanie, tym bardziej ty!). Nie
          chodzi o to czy to jest najwięcej na świecie. bo jakbyśmy dawali tylko 0,5% to
          też byście histeryzowali) a jak ty taki mądrala, to wymień z 10 krajów i ile
          dają procentowo za licencje itd. w ramach rebrandingu (wiesz co to? bo to już
          prościutkie! mam nadzieję, że dla ciebie też :>).
          • Gość: Bols Re: he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:30
            Fajna jesteś, gratuluję podejścia. Na pewno wiele w życiu osiągniesz. France
            Telekom stosuje typowe ceny transferowe, jeśli wiesz co to jest. No i gratulacje
            za zdaną maturę na same piątki. Na pewno tacy ludzie jak ty są szansą dla Polski.
            • Gość: Angela_21 ehh IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 13:36
              słuchaj jak popatrzysz na tą całą rozmowę, to jest żałosna. Sam przyznaj. Można
              się pośmiać. przynajmniej my tu polewamy. grożenie sobie Lepperem itd.
              poczekamy zobaczymy. wybacz, ale na żałosne opinie trzeba żałośnie odpowiadać.
              a ja osiągnę coś w życiu, jeśli nie wierzysz, bo w szkole średniej już
              dostawałam propozycje pracy w księgowości. to chyba muszę mieć jakąś wiedzę...
              pozdrawiam
          • Gość: Pan Technolog Re: he he IP: *.chello.pl 16.09.05, 19:06
            Angela, Prymusko!

piszesz w klimacie żółtodzioba (jasne, prymusa) co to dostał swojego pierwszego
            dżoba w korporacji i myśli, że złapał życie za rogi. Niewiele to ma wspólnego z
            tematem wątku, ale dobrze wiedzieć, że tak Ci się szczęści.

Nie mam się jednak, że rebranding w przypadku IDEI oznacza coś szczególnego czy
            przełomowego w kwestii technologii czy oferty. Uważam, że jest wręcz przeciwnie
            - to, że FT podejmuje takie kroki jest raczej podyktowane zakończeniem głównego
            etapu inwestycji w infrastrukturę sieci oraz pojawieniem się zysków z polskiej
            operacji. Od teraz nie trzeba już wiele wydawać, firma zaczyna być na plusie a
            zabieg z wprowadzeniem globalnej marki powinien dać dodatkowy 'boost' i wzrost
            (wszak sami mówią, że spodziewają się zająć pozycję lidera na rynku).
            Nie podzielam również zdania niektórych wypowiadających się tu osób, że nastapi
            jakiś drastyczny przełom w ofercie, jakieś tąpnięcie cenowe. Będzie tak jak było
            - pod płaszczykiem rynkowej rywalizacji operatorzy (funkconujący w quasi zmowie)
            powolutku będą zmniejszać ceny (bo inaczej się nie da) licytując się małymi
            stawkami, tak małymi jak się da, by jak najdłużej zarabiać jak najwięcej.
            To, co mogłoby przynieść odświeżenie na rynku (czyli gwałtowny spadek cen) to
            dopuszczenie do gry kolejnego operatora z prawem do korzystania z infrastruktury
            działających sieci. Była na to nadzieja, gdy o licencję wystąpił Hutchinson
            Whampoa, jednak odkąd przepadł i koncesję dostała NETIA... obawiam się, że
            szanse na szybką zmianę sytuacji zostały zminimalizowane. Jeszcze długo będzie
            drogo i pewnie nadal będzie roaming między Orange Polska a Orange Reszta Świata.
            Peace Out!
          • Gość: Miedzio Re: he he IP: *.chello.pl 16.09.05, 19:14
            Zapomniałaś dodać, że KGHM to WIELKA PAŃSTWOWA FIRMA, przechowalnia nomenklatury
            i miejsce wielu przeogromnych afer gospodarczych... Ilu ludzi z kierownictwa
            KGHM znalazło się za kratkami i o jakie kwoty chodziło, wiesz? PAMIĘTAJ - TO SĄ
            PIENIĄDZE WSZYSTKICH POLAKÓW! Znam tam ludzi, którym Ty z Twoją pozycją musisz
            się zapewne codziennie kłaniać. Nie mówią dobrze o swoim chlebodawcy, więc nie
            pusz się dziewczyno i nie wywyższaj tutaj.
      • mike-great Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 11:43
        Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i TPSA przez
        France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - 4
        najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). Jak wam się
        podoba? Bo mnie wcale nie!

Gość portalu: Angela_21 napisał(a):

> Walnijcie głową w mur, może wtedy trochę otrzeźwiejecie. To że ORANGE łączy
        się
        >
        > z IDEĄ to przecież nie koniec świata! Z tego możemy mieć raczej tylko
        korzyści
        > jak straty. ORANGE daje nam nowe rozwiązania, technologię, które to zmniejszą
        > koszty rozmów itp., ale oczywiście narpiew trzeba ponieść jakieś nakłady
        > finansowe, żeby otrzymać jakiś zysk. Co wy macie wspólnego z ekonomią, bo
        > według mnie jest zaledwie kilka osób, które coś z tego kumają. żeby mieć
        > przychód trzeba mieć koszty, więc na początku na pewno nie dadzą nam niskich
        > cen jeśli nie będą wprowadzone nowe rozwiązania technologiczne. a co do 1,6%
        > które będzie odprowadzane dla ORANGE to najnormalniejsza rzecz na świecie.
        > Poczytajcie sobie coś o franchisingu (wiem, że to nie to samo co rebranding,
        > ale może tych nieświadomków uświadomi coś, chociaż wątpię). na tej zasadzie
        > prowadzą działalność chociażby Mc`Donalds czy Tele Pizza. Dostają
        technologię,
        > markę itp., a część kasy oddają na zewnątrz. boże mam wrażenie, że jesteśmy
        > jakimś zacofanym narodem. Jeszcze nikt nie wie, co dokładnie się stanie, a tu
        > już jakaś masowa histeria. żabojady pewnie każą nam mówić po francusku przez
        > telefony. Boże zlituj się nad tymi nieświadomymi życia ludżmi. A poza tym po
        co
        >
        > kupujecie różne towary pochodzenia zagranicznego, po co kupujecie w
        > supermarketach z zagranicznym kapitałem??? Zastanówcie się nad sobą!!!
        • jurek7 Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 11:49
          mike-great napisał:

> Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i TPSA przez
          > France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - 4
          > najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). Jak wam się
          > podoba? Bo mnie wcale nie!

Cała sytuacja może się nie podobać (mi też się nie podoba), ale nie pisz bzdur
          o wrogim przejęciu, bo na czym innym polega.
          • mike-great Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 11:51
            Pewnie - Kulczyk oddał France Telecom udziały w TPSA w imię przyjaźni francusko-
            polskiej im. Bohaterskich Obrońców Polski z 1939r.

jurek7 napisał:

> mike-great napisał:
            >
            > > Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i TPSA pr
            > zez
            > > France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - 4
            > > najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). Jak wam
            > się
            > > podoba? Bo mnie wcale nie!
            >
            > Cała sytuacja może się nie podobać (mi też się nie podoba), ale nie pisz
            bzdur
            > o wrogim przejęciu, bo na czym innym polega.
            >
            • Gość: tralala Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! IP: *.mad1.adsl.uni2.es 16.09.05, 12:32
              To ty mike sie obrazasz na wszystko.
              Z twoich wypowiedzi wynika, ze malo kapujesz.
            • Gość: odwazny Re: DUZO KRZYKU ...jalowa dyskusja IP: *.mad1.adsl.uni2.es 16.09.05, 13:55
              Niesamowite, zachowujemy sie jak male dzieci z przedszkola.
              Konkurencja rynkowa, jak macie cos lepszego do zaproponowania - PROPONUJCIE -
              kto nam broni.
              Pytanie: skad wezmiemy fundusze, kasy rzadowe PUSTE, bezrobocie, nedza.

A moze operatzy amerykanscy beda lepsi???????

Ha....ha............. jalowa dyskusja.

• Gość: Angela_21 popieram IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 13:56
                przecież to żałosne. już wierzę że sie wypiszecie
              • anna-dark Re: DUZO KRZYKU ...jalowa dyskusja 16.09.05, 14:03
                No właśnie chyba przez takie transferowanie zysków (do spółek-matek za granicę)
                mamy: likwidację miejsc pracy, obniżanie pensji tym, co zostają (np. w TPSA)
                lub ulegli outsourcing'owi, w konsekwencji takie duże bezrobocie w Polsce.
                Mechanizm ten stosuje wiele spółek z kapitałem zagranicznym (nie tylko w
                telekomunikacji, sprzedaży sieci handlowych, bankowości).

Gość portalu: odwazny napisał(a):

> Niesamowite, zachowujemy sie jak male dzieci z przedszkola.
                > Konkurencja rynkowa, jak macie cos lepszego do zaproponowania - PROPONUJCIE -
                > kto nam broni.
                > Pytanie: skad wezmiemy fundusze, kasy rzadowe PUSTE, bezrobocie, nedza.
                >
                > A moze operatzy amerykanscy beda lepsi???????
                >
                > Ha....ha............. jalowa dyskusja.
                >
            • Gość: pracownik tpsa guzik wiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 19:51
              Tpsa jest cały czas blokowana ponieważ jest operatorem wiodącym i nie może
              obniżać cen kiedy jej się podoba połowa promocji jest odrzucana wszystkim sie
              wydaje, ze to takie proste obnizyc ceny...nie moi mili to jest takie proste . w
              zeszłym miesiacu opracowaliśmy 13 promocji wiecie ile przeszło 2!!!
              • anna-dark Re: guzik wiecie 17.09.05, 21:19
                Wiesz dlaczego? Bo France interesuje niszczenie polskich firm, lub tego, co
                nich zostało polskiego. I, oczywiście - drenaż kieszeni polskich klientów,
                konsumentów.

Gość portalu: pracownik tpsa napisał(a):

> Tpsa jest cały czas blokowana ponieważ jest operatorem wiodącym i nie może
                > obniżać cen kiedy jej się podoba połowa promocji jest odrzucana wszystkim sie
                > wydaje, ze to takie proste obnizyc ceny...nie moi mili to jest takie proste .
                w
                >
                > zeszłym miesiacu opracowaliśmy 13 promocji wiecie ile przeszło 2!!!
          • anna-dark Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 12:59
            A na czym polega to całe zamieszanie z Orange i Idea, oraz TPSA i France
            Telecom?

jurek7 napisał:

> mike-great napisał:
            >
            > > Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i TPSA pr
            > zez
            > > France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas - 4
            > > najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). Jak wam
            > się
            > > podoba? Bo mnie wcale nie!
            >
            > Cała sytuacja może się nie podobać (mi też się nie podoba), ale nie pisz
            bzdur
            > o wrogim przejęciu, bo na czym innym polega.
            >
            • jurek7 Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 13:28
              anna-dark napisała:

> A na czym polega to całe zamieszanie z Orange i Idea, oraz TPSA i France
              > Telecom?
              >
              > jurek7 napisał:
              >
              > > mike-great napisał:
              > >
              > > > Nikt się nie łączy!!! Idea została wrogo przejęta, podobnie jak i T
              > PSA pr
              > > zez
              > > > France Telecom. Ot, cała historia. Oczywiście z korzyścią dla nas -
              > 4
              > > > najdroższe koszty rozmów telefonicznych na świecie (stacjonarne). J
              > ak wam
              > > się
              > > > podoba? Bo mnie wcale nie!
              > >
              > > Cała sytuacja może się nie podobać (mi też się nie podoba), ale nie pisz
              > bzdur
              > > o wrogim przejęciu, bo na czym innym polega.
              > >

Wrogie przejęcie polega w skrócie na tym, że zmienia się kontrola nad danym
              przedsiębiorstwem przy sprzeciwie zarządu lub rady nadzorczej. Trochę tu nie
              pasuje taka definicja, prawda?
              • anna-dark Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 13:31
                A czy zarządy i rady nadzorcze Idea i TPSA mogły się sprzeciwić? Bo się za
                bardzo w tym nie orientuję, ale słyszałam, że nie za bardzo mogły.

jurek7 napisał:

Wrogie przejęcie polega w skrócie na tym, że zmienia się kontrola nad danym
                przedsiębiorstwem przy sprzeciwie zarządu lub rady nadzorczej. Trochę tu nie
                pasuje taka definicja, prawda?
                • jurek7 Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 13:35
                  anna-dark napisała:

> A czy zarządy i rady nadzorcze Idea i TPSA mogły się sprzeciwić? Bo się za
                  > bardzo w tym nie orientuję, ale słyszałam, że nie za bardzo mogły.

Podstawowe pytanie: czy się sprzeciwiły?
                  Nie? To nie ma wrogiego przejęcia.
                  Zresztą w ogóle nie może być o tym mowy, skoro od wielu lat firmy te są pod
                  kontrolą FT. W ostatnim czasie nic się tutaj specjalnie nie zmieniło.
                  • anna-dark Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! 16.09.05, 13:39
                    Czyli oni są naszymi przyjaciólmi? To dobrze, bo już się martwiłam.

jurek7 napisał:

> anna-dark napisała:
                    >
                    > > A czy zarządy i rady nadzorcze Idea i TPSA mogły się sprzeciwić? Bo się z
                    > a
                    > > bardzo w tym nie orientuję, ale słyszałam, że nie za bardzo mogły.
                    >
                    > Podstawowe pytanie: czy się sprzeciwiły?
                    > Nie? To nie ma wrogiego przejęcia.
                    > Zresztą w ogóle nie może być o tym mowy, skoro od wielu lat firmy te są pod
                    > kontrolą FT. W ostatnim czasie nic się tutaj specjalnie nie zmieniło.
                    >
                    >
      • Gość: prostyobserwator Re: Angela ma racje IP: *.mad1.adsl.uni2.es 16.09.05, 14:01
        tylko, ze my Polacy - nie chcemy slyszec , ze ktos ma racje.

Pozdrowienia dla Angeli,
      • Gość: mbarto Re: Obrażacie się jak małe dzieci!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.09.05, 17:14
        Ty moze i sie znasz na ekonomii, ale z czytaniem to chyba cos nie bardzo. To, ze zmieniana jest nazwa marki nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o technologie. Jak niby wg Ciebie orange laczy sie z idea? buhaha. To nie jest zadna nowa firma, jest to jedynie zmiana nazwy Idea na orange. i idz sie walnij glowa w mur
    • Gość: pawel ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA ROAMING W ORANGE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:03
      ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA ROAMING W ORANGE?
      MAJAC TERAZ TELEFON W IDEI WYJADE ZA GRANICE. ILE ZAPLACE ZA ROZMOWY?
      • mike-great Re: ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA ROAMING W ORANGE? 16.09.05, 11:46
        Zapłacisz tak samo drogo jak do tej pory. Naiwni - myśleli że w ramach Oranżady
        nie będzie roamingu - a tu kuku - roaming bez zmian, czyli płać Polaku jak za
        zboże (bo francuski rolnik to nie orze na ugorze)

Gość portalu: pawel napisał(a):

> ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA ROAMING W ORANGE?
        > MAJAC TERAZ TELEFON W IDEI WYJADE ZA GRANICE. ILE ZAPLACE ZA ROZMOWY?
    • lexlex We Francji to najdrozszy operator i 16.09.05, 11:06
      najmniej osob korzysta z jego uslug
      • mike-great Re: We Francji to najdrozszy operator i 16.09.05, 11:48
        Dlatego zyskami z Idei muszą pokryć problemy budżetowe Orange i France Telecom
        we Francji. To jest to "tworzenie inwestycji i miejsc pracy w Polsce" przez
        zagraniczną firmę. Oranżada - żenada !

lexlex napisała:

> najmniej osob korzysta z jego uslug
        • Gość: unijny z Francji Re: We Francji to najdrozszy operator i IP: *.mad1.adsl.uni2.es 16.09.05, 12:37
          Mylisz sie kolego, Orange we Francji ma dobre taryfy - nie zauwazylem, aby byly
          wyzsze od innych. Nie zapominaj, ze ceny na rynku francuskim sa kontrolowane
          przez specjalne instancje - obrona
    • framberg Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 11:11
      Po co zmieniać to co dobre - by dostać kupę kasy.
      Po za to płacić 1,6% - by odbić sobie to robiąc wspólne, masowe zakupy,
      redukując administrację, redukując centra rozliczeń, redukując strategie
      regionalne do jednej światowej (co najwyżej z narodowymi odmianami), by
      zapewnić wymienność i kompatybilność usług, by skoncentrować badania (i nad
      sprzętem, i nad rynkiem), by powiększyć rynek łącząc go itd. itd.
      Czy klienci na tym wygrają ? - zobaczymy.
    • maryla77 Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 11:19
      Osobiscie nie widze dla siebie zadnych korzysci z tego polaczenia
      firm.Korzystam z idea POP gdzie minuta rozmowy kosztuje ponad 0,75 gr. to
      stanowczo za duzo. Jezeli w najblizszym czasie stawka ta nie ulegnie
      zmniejszeniu to po prostu zrezygnuje z uslug IDEI.
    • Gość: Dave A ustawa o jezyku polskim ?? IP: 193.43.93.* 16.09.05, 11:28
      Czy mozna stosowac obce slowa jesli wystepuje polski odpowiednik ?? Dlaczego
      nie "Pomarancza" albo "Pomaranczowy" tylko "Orange" ?? Ciekawe czy mozna
      zaskarzyc ta zmiane za niezgodnosc z ustawa o jezyku ?
      • jurek7 Re: A ustawa o jezyku polskim ?? 16.09.05, 11:30
        Gość portalu: Dave napisał(a):

> Czy mozna stosowac obce slowa jesli wystepuje polski odpowiednik ?? Dlaczego
        > nie "Pomarancza" albo "Pomaranczowy" tylko "Orange" ?? Ciekawe czy mozna
        > zaskarzyc ta zmiane za niezgodnosc z ustawa o jezyku ?

Nie można. Ustawa nie dotyczy między innymi nazw własnych i znaków towarowych.
    • Gość: aja Odkupienie od FT 34% udziałów w Idea/Orange IP: *.idg.com.pl / *.idg.com.pl 16.09.05, 11:47
      "Prezes Józefiak poinformował, że w drugiej połowie października TP przedstawi
      strategię rozwoju na najbliższe lata i zdecyduje, czy odkupić od FT resztę (34
      proc.) udziałów komórkowego operatora" - cytat. Chyba nie ma się nad czym
      zastanawiać? Francuzi, do których należy TP na pewno zdecydują, aby od siebie
      samych odkupić udziały w Idea/Orange i w ten sposób wyprowadzić kasę z Polski
      do Francji. Pytanie tylko po co zmiana nazwy Idea na Orange, skoro zaraz ten
      operator będzie "czysto polski"?
      • Gość: jusek Re: Odkupienie od FT 34% udziałów w Idea/Orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 14:18
        Dokladnie tak - Franca Telekom "wydoi" TP SA, czyli jej klientów na kolejne
        grube pieniądze sprzedając sobie akcje Centertela. Nie liczmy również na nowe
        technologie, bo jakie nowe technologie przekazala Franca TP SA, no chyba,że
        mówimy o "Blękitnej Linii" ;)
    • Gość: jus Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:00
      Przeczytałem państwa wypowiedzi, chcialbym zwrócić wam uwagę na kilka spraw.
      Po pierwsze we współczesnym biznesie nikt nikomu za darmo niczego nie daje, co
      w praktyce oznacza, że koncert Stinga, abstrahując od jego wartości
      artystycznej opłacili użytkownicy sieci Idea, gdyż to oni dostarczyli
      operatorowi zysków pozwalających na sfinansowanie tego wydarzenia.
      Po drugie zabieg polegający na zmianie nazwy z Idea na Orange ma charakter
      czysto podatkowy, gdyż spowoduje znaczny przepływ gotówki z Polski do Francji.
      Szczególnych zysków użytkownikom sieci Idea to nie przyniesie, gdyż dostęp do
      nowych technologii, jako spółka-córka francuskiego koncernu Idea ma w tej
      chwili. Potencjalne straty są możliwe, a nawet wielce prawdopodobne. Jakie?
      1,6% obrotu za samo prawo używania nazwy to bardzo dużo. Nikt z państwa nie
      zauważył chyba, że w istocie polski operator nie straci swej autonomii, będzie
      odrębną firmą, na własnym rozrachunku, a mówienie o "połączeniu" jest chwytem
      marketingowym. W ostatecznym rozliczeniu może się okazać, że polski operator
      przynosi swemu francuskiemu udzialowcowi straty, w związku z czym należy
      podnieść ceny połączeń lub abonamentu. Ewentualnie ceny telefonów.
      Kolejna kwestia to podatki. Idea "łączy się" z Orange w celu uniknięcia
      opodatkowania na terenie Polski zysków, które przynosi Idea. Teoretycznie nie
      powinno nas obchodzić jakie decyzje podejmuje wlaściciel spółki.
      lecz w praktyce brak wpływów podatkowych z tak dużych firm skutkuje
      podniesieniem podatków dla najmniej zarabiających.
      A efekt jest następujący:
      "I kto za to płaci? Pan, Pani: spoleczeństwo!"
      Pozdrawiam was wszystkich serdecznie. I proszę nie cieszcie się przesadnie
      z "połączenia" Idei z Orange, gdyż w praktyce oznacza to dla nas, szarych
      obywateli wzrost kosztów. W ostatecznym rozrachunku może o 1 gr miesiecznie,
      może więcej, ale zawsze wzrost, nie spadek, gdyż to konsument i podatnik
      finansują tego rodzaju wydatki (straty budżetu).
      • Gość: Pro Jus Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.chello.pl 16.09.05, 19:24
        BraWo! Najlepszy post jak dotąd. Dziękuję, Pozdrawiam!
    • Gość: kasia przeciez centertel jest francuski IP: 81.80.218.* 16.09.05, 12:15
      telekomunikacja nalezy do franc telekom a centertel do telekomunikacji wiec
      wszytko kreci sie we francuskich lapach
      wiec przejecie ideii przez orange nic nie zmienia i tak oni kreca nasza kasa
    • meth.p Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 12:16
      Ja zamierzam bojkotowac decyzje o rezygnacji z wypracowanej polskiej marki
      symbolicznie, czyli w dniu zmiany nazwy. Za moja decyzja stoi wiecje argumentow
      - PTK Centertel oszukuje klientow w reklamach, jakoby "laczenie sie" z Orange
      mialo unowoczesnic technologie firmy i wprowadzic idee do ogolnoeuropejskiego
      zasiegu tej sieci (a jak wiadomo za rozmowy w sieci Orange np. w UK bedzie sie
      placilo takie same oplaty roamingowe jak dotad).

Dzieki klamstwom i bezsensownej decyzji porzucania polskiej dobrej marki PTK
      Centertel/France Telekom traci jednego klienta - mnie. Mam nadzieje, ze nie
      tylko ja decyduje sie na zmiane operatora, zachecam do tego wszystkich. Wybor
      nowej firmyz achowam dla siebie - jest to bez roznicy.

Pozdrawiam.
    • Gość: Welcome to Poland POZYCJĘ NA RYNKU NIE MIERZY SIĘ LICZBĄ KLIENTÓW IP: *.eranet.pl 16.09.05, 12:23
      ..to żenujący błąd w myśleniu ! :))
      No ale w Polszcze jest dopuszczalny...
    • Gość: Pierre do Le Perra ja uciekam i jeszcze numer im zabiore ;-P IP: *.bremultibank.com.pl 16.09.05, 12:26
      nie wiem jak licza ten wzrost, ale ja uciekam... ;-D
    • Gość: NIE dla Orange. Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.acn.waw.pl 16.09.05, 12:27
      Zmienianie czegos co jest dobre i doplata jesycye 1,6% pryzchodow (nawet jak
      nie bedzie zyskow) jest chore.
    • Gość: massacre Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:33
      a co z Idea ekstraklasa? Zmieni nazwe na Orange Ekstraklasa?
    • Gość: zdziwiony minuta kosztuje 80 gr a ma byc 60 IP: *.icpnet.pl 16.09.05, 13:14
      to dlaczego pisza ze nic sie nie zmieni?
      • anna-dark Re: minuta kosztuje 80 gr a ma byc 60 16.09.05, 13:15
        Właśnie - będzie tak pięknie.

Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

> to dlaczego pisza ze nic sie nie zmieni?
    • Gość: fred Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: 130.75.58.* 16.09.05, 13:19
      no to w poniedzialek rezygnuje z Idei/ORANGE, francuzi tak pilnuja swojego
      jezyka aby nie zaszwedaly sie tam obce wyrazy, a my Polacy musimy uzywac ich
      gwonianej nazwy...
      PA PA ideo
    • Gość: Angela_21 sranie w banie IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 13:24
      zobaczymy ile z was faktycznie zrezygnuje z IDEI czy ORANGE!!! teraz tak
      gadacie i w ogóle jakimiś Lepperami i Giertychami się straszycie. Luzujcie i to
      bardzo!!!
    • Gość: stefan Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:25
      bo moze wzrost obrotow wyniesie 10% i dlatego warto zaplacic z tego 1,6% za logo
      • anna-dark Re: Orange zastąpi Ideę w poniedziałek 16.09.05, 13:38
        Przy promocji obroty wzrastają, ale po promocji trzeba koszty z czegoś płacić -
        miesiąc w miesiąc. Wykładając dużą kasę na rebranding i promocje we wrześniu,
        trudno będzie robić kolejne promocje - a Christmas tuż tuż (i napewno pozostali
        gracze na rynku nie będą oddawać pola bez walki o klienta). Efekt? Klienci
        Orange zapłacą za francuskie fanaberie.

Gość portalu: stefan napisał(a):

> bo moze wzrost obrotow wyniesie 10% i dlatego warto zaplacic z tego 1,6% za
        log
        > o
    • Gość: ryland a pakiet masz gadane? IP: *.evdic.krakow.pl / 195.150.92.* 16.09.05, 13:35
      czy ktos sie orientuje czy opcja masz gadane zostaje w orange? bo jesli nie to
      faktycznie zajefajna promocja zamiast 30 gr - 60 wewnątrz sieci:( jakby ktos
      wiedział niech napisze. thx:)
      • Gość: Angela_21 Re: a pakiet masz gadane? IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.09.05, 13:39
        No jak jesteś w IDEI, to wszystkie usługi świadczone przez nią, będą teraz
        świadczone przez ORANGE
        • Gość: ryland Re: a pakiet masz gadane? IP: *.evdic.krakow.pl / 195.150.92.* 16.09.05, 14:07
          jesteś pewien/na? bo ja słyszałem, że ta usługa bedzie anulowana. na pewno smsy
          zostaja ale nie wiem jak z ta usługą. można gdzieś o tym poczytać?
        • anna-dark Re: a pakiet masz gadane? 16.09.05, 18:11
          To ty w KGHM-ie siedzisz???
          Ładne kwiatki. Zamiast Plus-a wspierać, Oranżadę pijesz!

Gość portalu: Angela_21 napisał(a):

> No jak jesteś w IDEI, to wszystkie usługi świadczone przez nią, będą teraz
          > świadczone przez ORANGE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka