Dodaj do ulubionych

Jak wybierać notebooka

21.09.05, 17:11
rotfk:), relatywnie nie drogi, 3200,
widac ze artykul oplacany, za 3200, mozna mniec wiele lepszy,
oprocz tego tylko informatycy moga w pelni wykorzystac mozliwosci,
drogich lapopow, wiekszosci wystarczy tani laptop z duzym dyskiem, do filmow:)
Obserwuj wątek
    • arczi82 Re: Jak wybierać notebooka 22.09.05, 09:26
      Chlopie i tu sie mocno myslisz bo za te kwote 3200 nie kupisz napewno w zadnym
      sklepie duzo lepszego sprzetu opartego na procesorze Intel seri (M).
      POnizej przykladowe kompy zapewne wiecej by sie znalazlo ale nei chcialo mi sie
      szukac. wiecej na www.komputronik.pl

Acer TravelMate 2313WLMi (WinXP Home) LX.T9105.263
      15,4"WXGA / Intel Celeron M 370 (1.5GHz/1M/400) / 512MB (2x256) / 60GB / DVD-
      Dual DL / k. Sieciowa 10/100 i WiFi OEEE 802.11b/g / Microsoft Windows XP Home
      EN/PL 3299,-

Acer TravelMate 2313WLMi (WinXP Pro) LX.T9106.110
      15,4"WXGA / Intel Celeron M 370 (1.5GHz/1M/400) / 256MB / 40GB / DVD-Dual DL /
      k. sieciowa 10/100 i WiFi OEEE 802.11b/g, Microsoft Windows XP Professional
      EN/PL 3199,-

Pozdrawiam
      • Gość: wali7 Re: Jak wybierać notebooka IP: *.77.classcom.pl 25.09.05, 22:57
        Zależy do czego potrzebujemy laptopa - ja używam go do sieciowania (www i poczta) pod Operą 8.5, pisania tekstów Wordem i jakiś arkusz kalkulacyjny pod Excellem sie trafi. Do tego celu używam, kupiony lata temu (proszę się nie śmiać!) Compaq N100 (K6-2 475 MHz, 192 MB ram, dysk 5 GB!) - dzisiaj wart jakieś 500 zł. Do wszystkich wymienionych celów wystarcza... Niestety, z uwagi na walnięte złącze matrycy nie nadaje się on za bardzo do przenoszenia, ponieważ lubi ona (matryca) odmówić działania, najczęściej po dłuższej sesji w plecaku czy torbie. Chociaż ostatnio odwiedził ze mną Kanadę i zniósł to dobrze.
        Moim zdaniem, jak przy każdym komputerze, kluczem do sukcesu jest dobre zdefiniowanie celów: jaki rodzaj oprogramowania/gier, jakie dane będą obrabiane na laptopie, czy laptop będze dużo podróżował i czy na ramieniu właściciela, czy raczej samochodem/samolotem. Być może okaże się, że nada się i zupełnie stary dziadek, jak mój. Po co przepłacać?
        Za 2-3 miesiące znowu planuję dłuższą podróż, i na tę okoliczność zamierzam kupić coś nowszego od "dziadka" - procesor 700-1000 MHz, dysk do 20 GB powinien wystarczyć, i coś co dla mnie jest ważne - waga - przeciętny laptop to 3-4 kg, ja laptop noszę ze sobą, więc musi być jak najlżejszy (3.5 kg obecnego czuć w plecaku) - max 1.5 kg. Laptopy z taką wagą zazwyczaj są pozbawione FDD (zupełnie niepotrzebne obecnie - mamy przecież pendrive) i CD (dla mnie CD potrzeba tylko do instalacji oprogramowania, zresztą sporo można przeżucić przez sieć). Niektóre modele Sony Vaio spełniają te wymagania, i od nich zamierzam zacząć poszukiwania.
        Czyli najważniejsze - odpowiedzieć sobie na pytanie "co i gdzie będę robił na laptopie".
    • diabel-tasmanski Re: Jak wybierać notebooka 23.09.05, 10:41
      żenujący poziom tego artykułu. Same ogólniki.
      Jeżeli już kotś chcial doradzać to fajnie by było jakby zaznaczyl że taki wybór
      polega na osiagnieciu kompromisu miedzy sprzecznymi wymadaniami.
      np.
      szybszy procesor,większy ram,wiekszy ekran , rozbudowany uklad graficzny =
      krótszy czas zycia na bateriach, albo wieksza masa urzadznia.
      wiele portów, napedów = wieksze wymiary i masa.

Jeżeli po przeczytaniu artykulu który ma doradzać w zakupie notebooka nie
      pozostanie przekonaie że kompromis w doborze parametrow jest niezbędny to znaczy
      że artykól nie radzi jaki model kupić tylko mówi że:
      Szybszy prcesor jest szybszy od wolniejszego.
      Większy ekran jest większy od mniejszego
      itd.
      Oczywiście to prawda tyle że to chyba wiedzial każdy przed przezczytaniem
      artykulu, a tekst i tak nic mu nic doradził. Na pewno tytul nie powienien
      brzmieć: "Jak wybierać notebooka".
      • diabel-tasmanski Re: Jak wybierać notebooka 23.09.05, 11:01
        Poprzedni mój post zwracał uwage na niedociagnięcia artykulu.
        Zrobiłem to dlatego że wierze że krytyczne uwagi moga poprawić jego poziom.
        Kilka tygodni temu w auto-moto był artykul o instalacjach gazowych, tam tez na
        początku były błędy. Po dyskusji na forum autor poprawił błędy i teraz jest juz
        o wiele lepiej - nie ma błędów a jak ktoś chce dokładnych informacji to może
        zagłebić sie w temat. Jednak czytelnik po lekturze na właściwe ogółne spojrzenie
        na temat.

p.s
        dobrze że w artykule znalazło sie stwierdzenie:
        "Pamiętaj, że GHz w notebooku to nie to samo, co GHz w desktopie."
        przydał by się chociaż ogólny przeglad procesotów - tabelka z porównniniem ich
        wydajności i funkcji oszczędzania energii.
        • zosia_2 Re: Jak wybierać notebooka 25.09.05, 14:19
          beznadziejny ten artykul, serio
          jestem wlasnie w trakcie poszukiwania notebooka i pierwsze co sie rzuca w oczy
          takiej laiczce jak ja to prezentacja tylko i wylacznie technologii intela
          podczas gdy na rynku polowa laptopow ma procesory firmy amd ktora tez chyba
          (??) wprowadzila cos w stylu centrino, u nich to sie nazywa turion i power now
          od takiego artykulu oczekiwalabym ze porowna mozliwosci procesorow czy tych
          platform oferowanych przez obie firmy bo wlasnie to jest to co wyroznia
          notebooki od pc
          a takie informacje ze jedne laptopy waza 4 kg a inne 2,5 to mozna znalezc w
          kazdym internetowym sklepie, nie mowiac juz o rewelacjach na temat Mauritiusa -
          po co to komu, chyba dla wierszowki
          • Gość: ziom Re: Jak wybierać notebooka IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 25.09.05, 17:16
            Wiesz, moim zdaniem dobrze, że radzą kupić laptopa z prockiem Intela. Do
            stacjonarnego owszem - tylko AMD (cena, wydajność)...natomiast w laptopach
            zdecydowanie lepiej sobie radzi Intel póki co. Jak będzie dalej czas pokaże.
            Pozdro600!
          • Gość: Gość Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 15:18
            Przejrzyj inne artykuły na tej stronie - żadna z opcji (Intel czy AMD) nie
            została ominięta. Jakby mieli pisać 100x to samo, to bez sensu :)

Np. tu jest porównanie AMD i Intela:
            pccentre.pl/Article12700.htm
            A tu dokładna analiza Centrino wraz z porównaniem wszystkich Pentium M:
            pccentre.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=13459&pagenum=3&mode=thread&order=0&thold=0
            (choć brakuje informacji o rzeczywistej wydajności, ale pewnie po prostu nie
            mieli dostępu do wszystkich układów)

No i mogliby w każdym tekście dawać odnośniki do poprzednich artykułów, żeby
            komentarze innych Zos się nie pojawiały :P (choć w teście tego wypasionego Asusa
            W2 takie powiązania już są). Zwróćice też uwage na świetny ranking mobilnych
            kart graficznych:
            pccentre.pl/Article13453.htm
            Jestem na tak jesli chodzi o ich teksty :)
            • Gość: Krzyś Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 15:24
              Chyba ci sie cos pokiełbasiło :P :D Nie komentujemy tekstu z PC Centre tylko
              artykuł z Gazety :D
            • Gość: dg Re: Jak wybierać notebooka IP: *.aster.pl 24.01.07, 20:20
              chcę kupić laptopa do 4 tyś., do grafiki głównie photoshop i illustrator, może
              ktoś mi coś polecić
              • Gość: Aronia Re: Jak wybierać notebooka IP: *.szpitalbp.pl 14.06.07, 15:43
                witam ,czy ktos juz Ci cos polecił ,mam ten sam problem
        • trilbi Re: Jak wybierać notebooka 25.09.05, 14:37
          "Nie porównuj prędkości procesorów. Pamiętaj, że GHz w notebooku to nie to samo,
          co GHz w desktopie. Energooszczędne procesory Intela pracują inaczej niż
          procesory w desktopie, jednak im procesor szybszy, tym lepszy."

Hm, a ja jednak tego nie rozumiem. Najpierw nie porównuj prędkości, a potem
          jednak że im szybszy tym lepszy. I w zasadzie zarówno w PCtach jak i Laptopach
          procesor decyduje o wydajności. A to że z jednymi procesorami pracuje dłużej niż
          z innymi to inna bajka. No i rzeczywiście już dla przyzwoitości można by się
          powstrzymać od ciągłego reklamowania technologii Intela. Albo gdzieś zaznaczyć,
          że artykuł sponsorowany.
          • diabel-tasmanski Re: Jak wybierać notebooka 25.09.05, 15:38
            z tym nieporownywaniem predkosci to rzcaj chodziło autorowi o to że nie nalezy
            sądzić że pentium M 2GHz jest o 50% wolniejszy od P4 3GHz.
            Najlepiej bylo by porównać i technologie mobilne Intela i AMD.

p.s
            moim zdniem artykuł wcale nie jest sponsorowany. Centrino to naprawde
            dopracowana platforma - dlatego warta jest uwagi. Ale to moje osobiste zdnie.
            Artykuł powinien zapoznać czytelnika ze wszystkimi mozliwościami mozliwosciami
            by ten mogl swidomie dokonać zakupu.
          • Gość: Zdziwiony O co chodzi z ta szybkoscia? IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 25.09.05, 18:49
            Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego 2,00G w stacjonarnym to nie to samo co
            2,00G w laptopie?
            • nom73 Re: O co chodzi z ta szybkoscia? 25.09.05, 19:23
              Gość portalu: Zdziwiony napisał(a):

> Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego 2,00G w stacjonarnym to nie to samo co
              > 2,00G w laptopie?

To jest to samo, jeżeli chodzi o częstotliwość taktowania procesora. :-)
              Ale nie można powiedzieć, że procesor jednej frmy 2GHz jest szybszy od drugiego
              procesora z częśtotliwością taktowania 1,5GHz.
              Tak jest np. z procesorami Intela i AMD, ten drugi ma niższe częstotliwości
              taktowania ale porównywalną albo nawet wyższą wydajność.
              Poza tym mobilne procesory AMD mają bardzo dobrze rozwiązanie zarządzanie
              energią, procesor sam dostosowuje mnożnik i napięcie zasilania w zależności od
              aktualnego obciążenia nawet kilkadziesią razy na sekundę.
    • mcjack Re: Jak wybierać notebooka 25.09.05, 14:29
      Co mysliscie o takim sprzecie:
      Pentium 4 2,6GHz
      GeForce FX Go5200
      40GB
      512 DDR
      CDRW - DVDROM
      15,1'' TFT XGA
      modem, siecowka 10/100 oraz Wi-Fi
      Wbudowany czytnik CF I i II/MS/SM/MMC/SD
      Cena 2600zl.
      Jedyna wada tego laptopa to brak mobiulnego procesora, i dlatego pracuje na bateriach ok. 2h. Na szczescie i tak notebook jest uzywany zazwyczaj w domu.
      Wiec co myslicie o takim sprzecie za takie pieniadze?

• nie_dzielny Re: Jak wybierać notebooka 25.09.05, 15:59
        hmm, 10 razy sie zastanow, zanim kupisz laptopa bez procesora M. Skoro uzywasz tylko w domu, to moze lepiej kupic kompa stacjonarnego - zawsze wyjdzie taniej. A jesli jednak chcesz czasami popracowac na bateriach, zainwestuj jednak w procesor mobilny (nawet sporo wolniejszy)
    • witoldyna Notebook do 2 tyś.? 25.09.05, 14:30
      Czy może mi ktoś coś doradzić? Potrzebuję notebooka do domu. Komputer nowy mam,
      ale potrzebuję jeszcze czegoś, z czym usiądę w łóżku, ściągnę późno w nocy (mama
      się denerwuje gdy siedzę długo przy kompie "bo jest za głośny", a przy tym sama
      często siedzi przy komputerze i niestety wtedy ja nie mogę robić swoich rzeczy).
      Istotna jest dla mnie możliwość sprawnego przeglądania stronek www, używania
      programu gg no i oczywiście możliwość korzystania z worda, excela i innych
      programów pomagających w obliczeniach.
      • trilbi Re: Notebook do 2 tyś.? 25.09.05, 14:42
        Jest sporo sklepów sprzedających Laptopy po-leasingowe. Są zazwyczaj w dobrym
        stanie, i można sobie porządny model sprzed paru lat kupić. Ja osobiście uważam,
        że IBM Thinkpady miały bardzo dobrą konstrukcję, i się dobrze trzymają (Miałem
        do czynienia z kilkoma różnymi).
        Wystarczy dobrać cenowo, bo w zasadzie aplikacje tego typu będą na wszystkich
        chodzić (no chyba że Office 2003 professional, to może się przydać coś
        mocniejszego). Ewtl wtedy na procek i RAM trzeba by zwrócić uwagę.
        No i wygodniej mieć wbudowaną kartę sieciową.
      • gzoom Re: Notebook do 2 tyś.? 25.09.05, 15:53
        Proponuję IBM ThinkPad T23 (większy ekran, napęd CD) bądź któryś z małych X22-
        X30 z pamięcią 256MB i dyskiem 5400rpm. Są lekkie, ciche i trwałe, nie grzeją
        się nadmiernie. Powinny w zupełności wystarczyć do opisanych zastosowań, a ceny
        na poziomie 1500-2000PLN.
      • nie_dzielny Re: Notebook do 2 tyś.? 25.09.05, 16:01
        Mozesz pomyslec o sprowadzeniu czegos z usa. Na tym sie zawsze oszczedza;-)
      • Gość: d g Re: Notebook do 2 tyś.? IP: *.aster.pl 24.01.07, 20:17
        chce kupić laptopa do 4 tyś., do grafiki głownie photoshop i illustrator, może
        ktoś mi poradzi
    • qawsedrftg ważne, by nie kupić M$-Windows 25.09.05, 14:49
      ta nieudolna namiastka systemu operacyjnego kosztuje drogo i trudno kupić
      komputer bez niej! (chyba że kiepkiej marki w rodzaju California Access). To
      skandaliczny monopol, zważywszy na jakość produktu. Linuksy ładnie działają na
      laptopach. Ale jeśli ktoś musi, uczciwa cena to 20 złotych (Stadion X-lecia,
      moim zdaniem i tak za dużo).
      • gzoom Re: ważne, by nie kupić M$-Windows 25.09.05, 15:57
        Owszem, Linux ładnie chodzi na laptopie - jeżeli poświęci się parę dni na jego
        odpowiednie skonfigurowanie :)

Szanujemy Twoje zdanie, masz możliwość używania dowolnego systemu operacyjnego.
        • qawsedrftg ale nie mam możliwości nie kupienia M$ 25.09.05, 16:04
          naprawdę. W Polsce w ogóle trudno jest kupić notebook bez tego (...), a już na
          pewno nie taki jaki by się chciało. I nie należy tu pisać, że to wolny rynek,
          wybór klientów, itd, bo nawet w tym liberalnym USA sporo monopoli już poległo.
          No chyba że tam też jest socjalizm :)

Problemy z konfiguracją wynikają głównie z zamkniętych sterowników. Chcę kupić
          kartę WiFi na USB i niestety to jest loteria - będzie działać czy nie... I tak
          aż dziwne, że internet albo płyty CD są (z grubsza) niezależne od systemu.
          • gzoom Re: ale nie mam możliwości nie kupienia M$ 25.09.05, 16:20
            Niechciałbym skłamać, ale wydaje mi się, iż jest możliwość zwrócenia systemu
            M$, nawet w wersji OEM po zakupie, przed użyciem. Oczywiście nie rozwiązuje to
            problemu, że trzeba go najpierw kupić, niemniej jest to częściowe rozwiązanie.

Koło zamknięte, system mało popularny, bo mało sterowników i oprogramowania, a
            producenci nie tworzą na tą platformę, bo mało popularna - i bezpłatna, a na
            czymś trzeba zarobić.
            • qawsedrftg przecież zarabiają sprzedając sprzęt 25.09.05, 16:33
              a sterowniki nierzadko piszą niezależne zespoły, problemem jest udostępnienie
              specyfikacji. Coraz częściej producenci chipsetów sponsorują projekty
              sterowników. Ale i tak niekiedy producent coś sknoci i mimo wspierania
              chipsetu jest kłopot...
          • tymon99 Re: ale nie mam możliwości nie kupienia M$ 29.01.07, 10:40
            qawsedrftg napisał:

> kartę WiFi na USB i niestety to jest loteria - będzie działać czy nie...

zawsze możesz sprawdzić i kupić taką co działa. polecam
            www.linuxquestions.org/hcl
    • gzoom Ogórkowa wariacja na temat laptopów :) 25.09.05, 15:39
      Procesor Centrino nie ma wbudowanego modułu WiFi. Porównanie Toshiby Portege i
      IBM ThinkPad T43 to żenada. Co ma podstawka na kawę, wiatraczek, czy dostępność
      WiFi na Mauritiusie wspólnego z laptopem? Brak wzmianki o konkurencyjnej
      platformie AMD. Brak omówienia zużycia energii przez poszczególne podzespoły.
      Brak omówienia trwałości elementów (obudowy, zawiasów, zaczepów matrycy).
      Klasyczne podejście "im szybszy procesor tym lepszy komputer", nie
      uwzględniające wydajności chipsetu, pamięci, czy szybkości dysku twardego
      (obecnie wąskie gardło w laptopach). Zdjęcia z aparatu można wysłać w świat
      przez WiFi czy komórkę przy użyciu laptopa za 1000PLN.

Trzeba mieć blade pojęcie o temacie, o którym się pisze. Może wykorzystać inne
      źródła, niż gazetka Media Markt? I pomyśleć, że pozostałe artykuły na gazeta.pl
      są na podobnym poziomie?!

Chciałem znaleźć coś na plus w tym artykule, na razie ciężko idzie, ale jak się
      czegoś doszukam, to napiszę ...

PS. A wystarczyłoby inaczej zatytułować artykuł, np. "ogórkowa wariacja na
      temat laptopów" :)
      • Gość: KG Re: Ogórkowa wariacja na temat laptopów :) IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 25.09.05, 19:05
        nie obrażaj gazetki Media Markt :)

jak na moje to artykul jest gorszy niz artykuł z Komputer Świat :p
        chociaz myslałem że Ks to maksymalne DNO, Wybiórcza jest jednak gorsza !
    • adramelech13 Re: Jak wybierać notebooka 25.09.05, 16:34
      Zmienmy nazwe artykulu na: ktory laptop dla snoba.Wybaczcie mosci Panie i
      Panowie,ale po takiej prezentacji mozna wcisnac najwiekszy bubel za najwyzsza
      cene.Ile osob kupi lapa za 15 klockow lub ze znaczkiem konika o nazwie
      zaczynajacej sie na "F..."? Jako sprzedawca: statystycznie ludzie kupuja lapy z
      granicy 3-5 tysiecy, chca wiedziec ile zyje bateria,ile usb,ile rzeczy mozemy w
      nim wymienic i czy ma system operacyjny a nie czy moge przeslac zdjecie sledzia
      z Mauritiusa do Bangladeszu.
    • Gość: raptus Re: Jak wybierać notebooka IP: *.ipt.aol.com 25.09.05, 17:33
      za 1100$ tutaj w USA sa nowe wypasy z centrino lub P IV 3.2 GHz 512-1GB ram 80-
      100GB hdd i radeonem X700.. do tego np media center jak w tym HP na ktorym
      teraz siedze :)

ceny w polsce sa po prostu smieszne :D
    • boba222 Już sam tytuł 25.09.05, 17:42
      nie daje nadziei na to, że w artykule znajdzie się coś rzeczowego i na poziomie.
      Jeśli ktoś tytułuje artykuł "Jak wybrać notebooka" (a nie "notebook"), to nie
      można po nim oczekiwać profesjonalizmu...
      • Gość: dziadek z laptopem Re: Już sam tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 18:15
        zupelnie nie przygotowany runelem na laptoma w Media Marktcie na poczatku roku
        i kupilem nowiutkiego f-my "hp" nx 9020.Po pol roku uzytkownia dysk do wymiany.
        Po 2 tyg. pracy zaczal sie zawiszac znow serwis mial robote n ijestem
        przestraszony bo nie wiem co mnie jeszcze czeka!!!!!!A wydalem nie malo bo 3
        tys.zl bez systemu operacyjnego. Zaczynam watpic w ta firme czy jj laptpy sa
        naprawde dobre i w te cale Media Markt. Czy slusznie? Kto mnie pocieszy lub
        dobije???????? Narazie dziala bo pisze ten list.Uzywam go w domu nie zawodowo.
        Mam 65 lat i jestem dziadkiem wielokrotnym t.zw. recydywa.Ale jak widac garne
        sie jeszcze do zycia.
        • Gość: Dziadek Jasiek Media Markt??! Tam sie nie kupuje laptopów!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 18:44
          Zapewniam cie, ze gdybyś go kupił w normalnym salnie czy sklepie -wyłącznie- z
          laptopami, nie miałbyś w ogóle problemów - przez najbliższe 3 lata. W
          hipermarketach - bo takim też jest MediaMarkt - nie kupuj nic! Juz nawet Niemcy
          chodzą do swoich Media Marketów nie po to, żeby coś kupić, ale żeby
          przetestować dany sprzęt i poźniej go kupić... w innym sklepie.
    • Gość: macusx APPLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 18:07
      Hmmm czyzby autor nie znal komputerow przenosnych firmy Apple? Artykul zaczyna sie od wyliczenia
      nowinek. To Apple zostal wybrany najbardziej innowacyjna firma na swiecie moze wiec warto poszerzyc
      swoja wiedze? Proponowalbym konsultacje u redakcyjnego kolegi Wojtka O. No i cenowo to chyba Apple
      jest tanszy? :) Pozdrowka
    • Gość: prudent1 Re: Jak wybierać notebooka IP: 69.245.100.* 25.09.05, 18:12
      Nie przyjmujcie tego artykulu az tak "sierozno", to tylko felietonik na temat
      laptopow i tyle! Wlasnie pisze na laptopie Toshiba Satellite M35X-S161 o
      dobrych, ale nie bardzo dobrych parametrach. Ale przy tej okazji opowiem Wam,
      jak tu, tzn. w okolicach Detroit,go kupilem.Nie jestem Billem Gates, wiec
      czekalem cierpliwie, nawet bardzo cierpliwie na tzw. okazje. Gazetki sklepowe z
      Best Buy, Comp USA,Circuit City, Office Depot itp. czytalem uwaznie (to takie
      sklepy nazwijmy "elektroniczne"). No i wreszcie przed tzw. Dniem Prezydenckim
      tj.21 lutego br. doczekalem sie!!!! Cos naprawde extra! Otoz w gazetce z
      Circuit City ukazalo sie informacja, ze taka Toshibe (za chwile podam te
      parametry) oraz 2 prezenty w postaci drukarki Canon i routera bezprzewodowego
      firmy Belkin mozna bedzie kupic za $599.99, czyli $600 !!! Nie do wiary wrecz!
      W niedziele tuz przed godzina otwarcia bylem na miejscu, ludzi fura, ale
      dostalem "Toszibke". Cala ta sprawa polega na tym, ze placisz karta kredytowa,
      juz dokladnie nie pamietam, ale cos $1150,dostajesz specjalne kartki z
      bonifikata, wracasz do domu, wycinasz zadane numery i kody kreskowe z kartonow,
      wypelniasz te kartki bonifikatowe i wysylasz pod wskazany adres. Po okolo 6
      tygodniach przysylaja Ci czeki w sumie na $ 550, czyli rzeczywiscie placisz
      tylko to, co bylo napisane! Teraz dane: Inter Celeron M Processor 350, czyli
      1.30 GHz, 15,4 " WXGA display (ekran), 512 MB, 60 GB hard drive,DVD/CD
      RW,wireless 802.11 bg (bezprzewodowy)- patrz ten Belkin,Microsoft Windows XP
      Home i dalej juz nie bede nudzil. Od tego czasu takiej okazji nie spostrzeglem,
      a dalej uwaznie czytam te gazetki.Moje potrzeby zaspokaja Toszibka az z duzym
      nadmiarem! Acha! Od polskiego, czyli naszego superinformatyka dostalem w
      nagrode za wypatrzenie takiej okazji piekna, skorzane torbe na Toszibke.
      Przyznam, ze bylem szczesliwy :):):). Polscy informatycy sa tu w wilekiej
      cenie. Np. ten, ktory podarowal mi te torbe, jest szefem kilku grup
      amerykanskich informatykow. Raduje sie serce, raduje sie dusza, gdy polski
      intelekt na podboj swiata wyrusza!!! Tylko cholera, kto zostanie w kraju -
      zapytal mnie pewien polonus. Otoz nie uwierzycie, ale czesc z nich wraca do
      kraju i robi swietna robote, tak, tak, to nie bzdury Wujka Jozia, tylko prawda!
      Serdecznie pozdrawiam "stuknietych" amatorow laptopow...
    • Gość: Mateusz A gdzie Apple? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 25.09.05, 18:14
      Dziwne jakos, ze do redaktorow Gazety nie dotarlo, ze najbardziej stabilne
      notebooki to Apple. O unikatowym deseniu to juz nie wspomne...
      • Gość: KG Re: A gdzie Apple? IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 25.09.05, 19:11
        design...

ja mam słabość do Sony VAIO :)
        jak dla mnie rewelacja - niestety ciężko osiągalne
    • Gość: levelx Tekst sponsorowany przez Intel. IP: 195.205.11.* 25.09.05, 18:15
      • Gość: Dziadek Jasiek Najstabilniejszy i najpewniejszy to Intel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 18:46
        Od 6 lat używam tylko tych procesorów i jestem zadowolony. Na szczęście nie
        musiałem sprawdzać innych - bo mam Intela i pewnie ja wcześniej padne niż on :P
    • Gość: Prudent1 Re: Jak wybierać notebooka IP: 69.245.100.* 25.09.05, 18:27
      Jeszcze cos do mojego poprzedniego postu. Kilka tygodni temu moja Lepsza Polowa
      kupila skaner za.... $5 ! Jak? Znowu tzw. okazja. Wypatrzyla gdzies, ze sa
      skanery, HP Scanjet 2400, za $5 (???), no i w ten sam sposob, co ja, zaplacila
      $45, wypelnila te kuponu itd.itp. i po jakims czasie przyslali czek na $ 40!
      Sluzy nam ten skaner bardzo dobrze.
      Pozdrawiam
    • Gość: Info Re: Jak wybierać notebooka IP: *.nwrk.east.verizon.net 25.09.05, 19:36
      No i oczywiście zapomniano o Sony ;-) widocnie nie zapłacili autorowi, hehehe.

Dotychczas byłem użytkownikiem DELLa Latitude C610 z prockiem 1Ghz, super
      sprzęt, ale rozsypał sie po 4 latach jechania na nim po 16 h na dobe. Jeżli
      ktoś chce kupić dobry i niezawodny, oraz tani (tani w serwisowaniu także)
      sprzęt, polecam właśnie to. No a jeżeli chodzi o mobilne lapy, czyli zabawki do
      podróży to chyba mało co pobije serie lapów Sony T350. Waga koło kilograma, 10
      cali wyświetlacz, 9 h bateria. Cena w USA - 1800$. Wszystko w cenie -
      nagrywarka wewnętrzna (!!!), 2 x USB, super brite matryca, 60Gb dysk, Bluetooth
      oraz wbudowany modem EDGE (!!!!), czego nie spotyka się w innych lapach,
      wystarczy włożyć kartę sim. (nie jestem przedstawicielem Sony, o nie, ale ta
      zabawka jest super).

Autor artykułu na maxxa spłycił temat, wszystko opisane jest pobieżnie.
      Zupełnie pominięte, ale wynikające z moich doświadczeń z lapami, a miałem sporo
      przenośnych kompów jest to:

- Najlepsze i najtrwalsze, IBM, chociaż zdeczko toporne,mające mało bajerów i
      drogie.

- Nienajtrwalsze - miękkie trzeszczące obudowy, ale super w użytkowaniu - DELL,
      ale seria profesjonalna, nie te tanie - omijać z daleka

- Dno kompletne - HP i Compaq - wady konstrukcyjne, psują się bez umiaru, ale
      maja 'alians strategiczny' z MS, hehehe, UNIKAĆ. Miałem kiedyś C Armada,
      skończyło sie 'tylko' na spalonej płycie głównej i uszkodzonym flopie.

- Sony - nie wiem, właśnie kupiłem zabawkę i mam od miesiąca, zobaczymy, na
      pierwszy rzut oka to coś pomiędzy PC a Applem, ładny z zewnątrz, twardy,
      spolidnie i z głową wykonany, duzo portów (ale nie ma LPT - CZEMU), super
      matryca, nie najlepsza karta wifi (jakis intel 2200), używam zewnętrznej
      Orinoco Gold na PCMCIA.

Generalnie - omiajać lapy niebrandowane, lepiej kupić cos używanego ale z
      renomą, niż nowego śmiecia nieznanej firmy. Firma bankrutuje, i juz nie ma
      update biosa, nowych sterowników, etc. A później to kłopot.

Lap to komputer osobisty, narażony na wiele 'stresów'. Mój dell spadł
      niejednokrotnie ze stołu, ostatnio wylałem całą butelkę piwa na klawiaturę
      (wymiana klawiatury i touchpada), ale działa dalej po osuszeniu i kąpieli w
      alkoholu (tym razem spirytusie). Lap musi być poręczny, w miarę ładny i
      niezawodny, niezbyt ciężki. Warto zwrócić uwagę jakie ma porty i ile (np PS2,
      Svideo, LPT, jakie i ile USB), jak twarda jest klapa i jej łączenia z kompem
      (DELL jest kiepski pod tym względem, zawiasy się wyrabiają szybko), Sony jest
      ultra - twardy, ale to też niedobrze.

Jest jeszcze sporo innych kwestii, ale zostawiam to autorowi do poprawki ;-)
    • Gość: Mileq A AMD? IP: *.uib.no 25.09.05, 20:02
      Artykuł jest całkowicie stronniczy. Przecież oprócz procesorów Intel istnieją
      również procesory AMD, które mają tę zaletę, że są znacznie tańsze, choć krócej
      trzymają na bateriach niż Centrino (bo ok. 2h) i są nieco cięższe (komputer
      rzędu 3kg, podczas gdy z Centrino da się zejść niżej). Niemniej jednak jeśli nie
      zamierzamy dużo podróżować z notebookiem albo i tak podróżujemy samochodem - to
      dlaczego nie AMD? Wtedy zdecydowanie lepiej mieć więcej pamięci RAM lub większy
      dysk za tę samą cenę bo wtedy komputer będzie nadal wydajny przy kolejnych
      wersjach oprogramowania.
      Druga sprawa - połączenie do sieci bezprzewodowej wcale nie musi być wbudowane w
      procesor! To nieprawda że tylko Intel Centrino to umożliwia!
    • Gość: gosc Re: Jak wybierać notebooka IP: *.icpnet.pl 25.09.05, 20:43
      Co sądzicie o notebookach firmy aristo?maja dobra cene oraz niezla gwarancje
      (door to door).Ale czy w praktyce jest tak pieknie?
    • Gość: user ostatnia aktualizacja 13-10-2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 21:00
      pretty fresh...
    • Gość: heptaparaparsinokh czemu nie jest brane pod uwage Apple? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 21:12
    • sz.marchewka BEZ WINDOWSA BEDZIE SPORO TANIEJ 25.09.05, 22:19
      Tylko trzeba sie odwazyc na Linuksa.
      • hanatol Re: BEZ WINDOWSA BEDZIE SPORO TANIEJ 25.09.05, 22:54
        sz.marchewka napisał:

> Tylko trzeba sie odwazyc na Linuksa.

Problem polega na tym, ze trudno takiego kupić.
        Z tego co się zorientowałem bez windy mozna kupić:
        Acer i HP (ale tylko jakieś beznadziejne modele) albo jakieś lokalne wyroby w
        rodzaju Aristo czy California Access.

Na razie najlepsze bezwindowe notebooki jakie znalazłem to asusy.
        • singielek1 Re: Asus, LG 02.10.05, 09:38
          A propos Asusa, co sądzisz własnie o lapach Asusa lub LG z platformą Centrino
          dla zaawansowanego użytkownika ?
          Proszę o komentarz.

Pozdrawiam.
        • Gość: GERICOM Re: BEZ WINDOWSA BEDZIE SPORO TANIEJ IP: *.chello.pl 04.10.05, 20:11
          mozna z Linuxem miec takze GERICOM co prawda Linux SuSE ale dziala bez problemu,
          osobiscie polecam LINUX DEBIAN o wiele prostszy.
      • Gość: mc Re: BEZ WINDOWSA BEDZIE SPORO TANIEJ IP: *.range86-128.btcentralplus.com 25.09.05, 23:24
        To skoro "jak wybierac" jest w tytule to slow kilka o Linuxie. Nie polecam
        osobom ze mala iloscia czasu (wlasnie nie chce mi sie szukac przelacznika do
        polskiej klawiatury).
        Trzeba faktycznie spedzic kilka dni i przerzucic troche stron w internecie zeby
        Linux (Fedora 4 w moim przypadku) w miare dzialal. Przede wszystkim instalacja
        karty Wi-Fi to jest drobny problem wiec warto miec rowniez dostep do netu z
        innego Kompa zanim zaczniemy ozywiac naszego Linuxa.
        Ale jak juz mamy dostep do Netu... to jest to calkiem dobra opcja.
        Mam HP nx6110 - tanie, malo bajerow i mozna kupic bez systemu Windows. W tej
        cenie sa lepiej wypasione np. Aristo ale nie odwazylem sie.
        A i widzialem ostatnio Mac-a. Cacko dopracowane w kazdym calu - jak nie jestes
        slepym wielbicielem Windows albo Linuxa to jest to chyba calkiem fajna opcja.

• Gość: goscUSA Re: troche na temat IP: *.ventca.adelphia.net 26.09.05, 06:54
          kupilem Della w USA za 600 dol dla kuzyna w Polsce, wyslalem , okazala sie ze
          musial zaplacic clo 300 dol, i tak sie mu oplacilo ale niesmak pozostal -
          Unia/Polska chce zarobic ,jak to biedny,i jak mozna robuc biznes z biedakami
          ktorzy bronia sie clami
        • Gość: xhack Re: bez windows IP: *.77.classcom.pl 26.01.07, 22:38
          Gość portalu: mc napisał(a):

> Trzeba faktycznie spedzic kilka dni i przerzucic troche stron w internecie zeby
          > Linux (Fedora 4 w moim przypadku) w miare dzialal.

może lepiej byłoby zacząć od w miarę aktualnej wersji? fedora core 4, to o dwie
          do tyłu..
    • Gość: Miki Re: Jak wybierać notebooka IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 06.11.05, 22:43
      Tylko Mac czlowieku... Gamonie pecetowcy...
    • Gość: Ruk Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 13:45
      Zaciekawił mnie Fujitsu S7020 - wprawdzie jest drogi, ale bardzo ciekawy :]
      Zainteresoanych odsyłam do świetnej recenzji tego modelu:
      pccentre.pl/Article13292.htm
      Niestety, to jedyny tego typu artykuł w polskim internecie - model ten
      testowali również Czesi, ale niestety nie znam języka :/
    • Gość: Madzia Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 14:09
      Od niedawna jestem posiadaczką LG E200 i to jest sprzet ,w ktory warto zainwestowac.
    • Gość: heures Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 14:20
      przede wszystkim to do czego chcesz używać to trzeba przemyśleć, bardzo ważny
      jest procesor ja jestem zwolennikiem intela w tej kwestii do tego musi mieć
      dobrą pamięć nie wiem jaka firmę preferujesz ale myśle ze taki jest spoko
      www.agito.pl/acer/acer_aspire_5920g1a1g16n_lxags0x187.493.327387.html
      www.agito.pl/toshiba/toshiba_satellite_l4014h.499.325623.html
      jakie masz preferencje odnośnie producenta?
      • Gość: offset Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:47
        Ja uważam że Lg robi teraz spoko laptopy sam kozystam z ich lapka i jestem bardzo zadowolony działa szybko i płynnie.
        • Gość: ania Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:53
          my w firmie pracujemy na laptopach LG i jesteśmy zadowoleni wszystko sprawnie chodzi
          • Gość: sławek Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:06
            ja mam LG E 500 jestem z niego zadowolona ,chodzi bez zarzutów
            • Gość: palikot Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 07:00
              ja natomiast mam LG R 700 ,m takie parametry
              Ekran: 17" 1440x900
              Wielkość dysku: 250GB
              Procesor: Core 2 Duo T5450 1,67
              Wielkość pamięci RAM: 2GB
              dałem nie wiele bo niecałe 3600 ,wiec myślę ze jak na taki sprzęt to niedrogo :)
              • Gość: filozof Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:50
                masz fajnego laptopa z dobrymi parametrami,ja mam E 500 mam słabsze parametry
                niż ty ale mój tez jest dobry
                • Gość: gosc Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 14:51
                  tak te LG maja dobre laptopy
                  • Gość: pingwin Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 23:10
                    no tylko mało jeszcze jakoś są dostępne u nas,znaczy sie tak mi sie wydaje bo
                    sie przyznam ze jeszcze nie widziałem
                    • Gość: TEREN Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 20:11
                      JA TAM STAWIAM NA LAPTOPA A NIE NA SKłADKA
        • Gość: wenus Re: Jak wybierać notebooka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 20:51
          tak ja właśnie sobie zamówiłem przez internet mam go dostać w przyszłym tygodniu
          • Gość: riper Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 17:32
            dobrego wyboru dokonałeś a ile zapłaciłeś?
            • Gość: borowczyk Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 00:29
              ja mam taki 15,4"
              Procesor: Pentium T2370 1,73
              dysk 160GB
              Waga: 2,7kg
              RAM: 1GB
              Karta graficzna: Intel Graphics Media Accelerator X3100
              dobrze chodzi,i nie jest drogi
              • Gość: borowczyk Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 00:37
                oj nie dodałem jaka firma a wiec to jest LG E510
              • Gość: tata Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 01:14
                no to fajne parametry i proszę niecałe 1880 zl bo sprawdziłem
                • Gość: gość Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 22:12
                  no to weś na takie parametry to niewiele kosztuje, spoko
                  • Gość: gośc Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 13:33
                    zgadzam sie za takie pieniaszki ,bardzo sie opłaca go zakupić
                    • Gość: notnot Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 16:12
                      ja niestety nie posiadam laptopa ,bo nie mam kasy żeby kupić ale laptop to
                      świetna sprawa
                      • Gość: gość Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 20:59
                        ciężko powiedzieć jaki ,zależy do czego ma służyć i ile kasy masz do wydania
                        • Gość: gość Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 19:06
                          nio właśnie,czy to on ma do grania być czy do pracy
      • Gość: gość Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 23:53
        dokładnie ,po pierwsze to do czego ma ci służyć i ile kasy chcesz wydać
        • Gość: urbaś Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 20:49
          trzeba pochodzić po różnych forach i poczytać opinii innych którzy już maja ,ja
          tak zrobiłem i jestem zadowolony z zakupu
          • Gość: gość Re: Jak wybierać notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 00:41
            pochodziłem posprawdzałem i wybrałem LG E 500

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka