Dodaj do ulubionych

Ilu jest polskich internautów na emigracji?

03.04.06, 16:15
oj wielu jest Polaków, wielu.

Wielu porządnych ludzi, czesto tęskniących, często zapracowanych. Czasem mają
swoje życie, czasem są bardzo z Polską związani.

Niestety spora czesc Polaków na obczyźnie to zgniuśniałe oszołomy. Takich mi
żal. Przecież wiadomo, że to wynik ciężkiego życia, może jakichś kompleksów,
może złych doświadczeń, poniżeń.

Tylko że lecząc swoje kompleksy, lub zabijając nudę - przy okazji przyczepiają
"gębe" porządnym Polakom. Z naszego punktu widzenia - tym mieszkającym
zagranicą, z punktu widzenia obcokrajowców: wszystkim :(
Obserwuj wątek
    • Gość: adri Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 16:43
      Kilku znajomych zniesmaczonych wyborem Kaczej Grypy w Polsce nie wróciła do kraju i zamierza pozostać w brytani (gdzie otworzyli knajpę) przeczekać do lepszych czasów
      przez net komunikujemy się codziennie...]
      • Gość: mariusz Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.pl 03.04.06, 17:31
        Kilku znajomych zniesmaczonych wyborem Kaczej Grypy w Polsce nie wróciła do kr
        > aju i zamierza pozostać w brytani (gdzie otworzyli knajpę) przeczekać do lepszy
        > ch czasów
        > przez net komunikujemy się codziennie...]

Aż wybiorą wyborcy Olejniczaka na prezydenta :)
    • mal49 Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? 03.04.06, 16:48
      Za dużo, gdy chcą pozostających w kraju głupków pouczać jak ma wyglądać
      np.polska polityka, przy czym sami gremialnie głosują na tych co nie należy...
    • Gość: wkrótce-londyńczyk Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 16:57
      Myślę, że łącze 8mb można spokojnie uznać za "szerokopasmowe" a z tego co sprawdzałem to opłata miesięczna wynosi... 9 GBP !!!
      • Gość: Stanislaw Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 03.04.06, 17:12
        + ok. 15GPB za telefon. Nie zmienia to faktu, ze to niewielki odsetek zarobkow (nawet minimalnych).

Pozdrawiam
        Stanislaw
        Dublin, Eire
        • Gość: wkrótce-londyńczyk Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 17:23
          pewnie ze niewielkich :) żeby kupić telefon Samsung D600 musze nasuwac w PL cały miesiac (zarobki netto 1300) a w UK... 3-4 dni, wykonując śmiesznie prostą pracę.
    • Gość: darek Melduje sie jeden - Moskwa IP: 195.128.52.* 03.04.06, 17:05
      Moze jeszcze ktos z Moskwy?
      • Gość: Schuja Re: Melduje sie jeden - Moskwa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.04.06, 17:51
        W tej statystyce jak zwykle wybiorcza bzdurzy.WNiemczech ma byc 2 mln
        Polakow.Przeciez wiekszosc z nich wyparla sie tej waszej polskosci i jako z
        NARODOWEGO pochodzenia Niemcy przyjela i posiada niemieckie obywatelstwo. Po
        prostu okreslili sie narodowo jako Niemcy. Aze przy okazji sa dwujezyczni to i
        nie dziwota ,ze wchodza TAKZE na polskie forum.Ale to nie sa wiecej zadni
        Polacy.Kazdy z nich w odpowiednim czasie zlozyl i podpisal ,zupelnie
        dobrowolnie ,oswiadczenie o poczuwaniu sie Niemcem i przynaleznosci do
        niemiecczyzny.Tak ze niech sie tutaj nie pieprzy bzdur polskich i nie uprawia
        taniej propagandy.
        • Gość: Kein_Volksdeutsch Trudne wybory IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.04.06, 18:11
          Jeśli mieszkasz w Niemczech to wiesz, że wybór "pochodzenia" był przez długie
          lata jedynym sposobem pozostania tam na godziwych warunkach, więc może dał(a)byś
          spokój z tym "określaniem się narodowo jako NIemcy." Kto mógł wygrzebać przodka
          to go wygrzebywał po to, aby nie spędzić reszty życia chowając się przed
          policją. Ale szerzej - nie pojmuję, jak to się ma do wizji zjednoczonej Europy.
          Dziwi mnie, że Polska została przyjęta do Unii z jednego względu - trudno chyba
          o bardziej zajadły i zaściankowy nacjonalizm, wytykanie palcem, kto "czysty
          Polak," a kto nie.
          • Gość: Schuja Re: Trudne wybory IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.04.06, 18:19
            Co ty tu walisz o trudnych wyborach.To byl wolny wybor.Nikt nikogo nie zmuszala
            juz nie bzdurz o opcji przesladowanego przez polska milicje.Kto to udowodnil
            ten mial ,jako Polak OD RAZU prawo do AZYLU w Niemczech.Do niemieckosci
            PRZYZNAWALI sie D O B R O W O L N I E wszycsy ,ktorzy wg okreslenia niemieckiej
            ustawy o narodzie niemieckim mieli PRAWO poczuc sie Niemcami.To ,ze
            wg .waszego ,polskiego odczucia sa to zaprzancy, sprzedawczyki i swolocze to
            inny problem .Wasz ,polski problem.
            • jarek.kucypera Re: Trudne wybory 03.04.06, 18:33
              > Wasz ,polski problem

Aaaa, czyli ty nie nasz, tylko jakiś polskojęzyczny innostraniec ? Wyszło szydło
              z worka ;)

J.K.
            • Gość: Kein_Volksdeutsch Re: Trudne wybory IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.04.06, 18:46
              Obawiam się, że masz kłopoty ze zrozumieniem polskiego. Nie mówiąc o trochę
              nieprzyjemnym stylu wypowiedzi.
              Ja nie mówiłem, że kogoś uważam za zaprzańca. Wręcz przeciwnie, szanuję to jako
              wolny wybór, co więcej, nie widzę nic złego w poczuwaniu się do związku z
              obydwoma krajami - Polską i nową ojczyzną. Nb. sam mieszkam poza krajem.
              Z azylem w Niemczech było fajnie, ale przecież dość szybko się skończyło, mniej
              więcej ok. roku 1985-86, wiem, bo tam byłem i się poważnie zastanawiałem. A
              chodziło mi o prześladowanie przez niemiecką, a nie polską policję, ktora miała
              przecież prawo pytać rutynowo o status imigracyjny nawet w czasie kontroli
              drogowej - kilku moim zdajomym zdarzyło się odstawienie na granicę.
        • Gość: Michal Re: Melduje sie jeden - Moskwa IP: *.dyn.bbeyond.nl 03.04.06, 19:04
          Coś ty, schuja spadł?
        • Gość: ulisse Re: Melduje sie jeden - Moskwa IP: *.pool8260.interbusiness.it 03.04.06, 19:33
          Gość portalu: Schuja napisał(a):

Przeciez wiekszosc z nich wyparla sie tej waszej polskosci i jako z
          > NARODOWEGO pochodzenia Niemcy przyjela i posiada niemieckie obywatelstwo. Po
          > prostu okreslili sie narodowo jako Niemcy

Obywatelstwa polskiego zrzekl sie minimalny odsetek, a dzieki Bogu, nie traci
          sie polskiego obywatelstwa przyjmujac obce. Zdarzaja sie oczywiscie tacy
          bardziej niemieccy niz sami Niemcy ( tych jest sporo ) ku drwinie i pogardzie
          samych Niemcow, ktorzy bez komplexow i chetnie przyznaja sie do obcych korzeni.
          To jest wlasnie taki maly "polaczek", ledwie dostal Ausweiss i Sozialhilfe, i
          juz wszem i wobec chwali sie dziadkiem z SS. Lyso ci, szuja?
          • Gość: marcin120 Re: Melduje sie jeden - Moskwa IP: *.96-81-70.mc.videotron.ca 03.04.06, 20:52
            Nie wiem jak jest w niemczech bywalem tam tylko jako turysta. Wiem natomiast
            jak jest w Kanadzie. Tutejsza polonia mimo ze bardzo sklocona {ale to juz tak
            jest z polakami, ze jak jest nas wiecej jak trzech to klopot} jest bardzo
            przywiazana do swoich korzeni i manifestujemy swoja polskosc. Ogolnie na 10
            tutejszych polakow 9 nie wstydzi sie swojej polskosc. Jak wszedzie zdarzaja sie
            i tacy co to sa bardziej kanadyjscy od kanadyjczykow ale tych nikt nie trawi
            ani miejscowi ani my.
            • Gość: ulisse Stara Europa IP: *.pool870.interbusiness.it 03.04.06, 21:42
              Tak, Niemcy to przypadek specjalny; piep. historia. Wsrod zakomplexionej czesci
              polonii istnieje rywalizacja - kto jest bardziej niemiecki. Zaczyna sie od
              akcentu a konczy na sposobie strzyzenia trawy. Samo spoleczenstwo niemieckie
              oceniam pozytywnie; praktycznie Niemcy sa bardzo podobni do Polakow. Brzmi to
              troche kontrowersyjnie, ale ci ktorzy znaja troche swiata i inne kultury
              (Francja, Wlochy, Grecja) wiedza o czym mysle...
    • Gość: z Chicago Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.04.06, 17:47
      Mieszkając w tym ogromnym polonijnym mieście spotykam również ludzi
      zgorzkniałych, zmęczonych i samotnych. Ale kiedy odwiedzam Polskę, mam wrażenie,
      że jest ich tam o procentowo o wiele więcej. Skąd ten stereotyp ciężkiego losu
      emigranta, kompleksów i poniżeń? Polacy mają się tu na ogół dobrze, zarabiają
      znakomicie, budują domy, prowadzą firmy, zakładają rodziny i jeszcze mają czas
      na hobby. Dzięki więc za troskę, ale jest trochę źle skierowana.
      Co do rzeczy przprawiających "gębę" to ydaje mi się, że np. bezrefleksyjny
      rasizm nowo przybyłych z kraju z czasem zanika kiedy poznaje się osobiście ludzi
      z innych kultur, o co w kraju trudno.
      Uważam natomiast, że emigranci powinni zastanowić się, czy mają prawo głosować w
      polskich wyborach kiedy w Polsce nie mieszkają. Moim zdaniem - nie.
    • Gość: Majkel Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.bredband.comhem.se 03.04.06, 17:57
      100.000 Polakow w Szwecji? Chyba sie cos komus pomylilo...ja bym powiedzial, ze
      jest o polowe mniej.
      • titta Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? 03.04.06, 20:33
        A na jakiej podstawie? Gdzie mieszkasz? Bo ja bym powiedziala, ze wiecej.
        Oczywiscie trzeba odroznic "stara emigracje" od przyjerzdrzajacych na
        truskawki/jagody ale jak sie ich do jednego worka wrzuci...
        • Gość: Majkel Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.bredband.comhem.se 03.04.06, 21:11
          Mieszkam w Uppsali. Mi chodzi o stara emigracje. Na poludniu Szwecji i w
          regionie Sztokholmu jest najwiecej Polakow. Moze z tymi co przyjezdzaja na
          zarobek i wracaja byloby 100.000, ale jakos ta liczba do mnie nie przemawia. Ze
          starej emigracji nie jest wiecej niz 50.000 tak mi sie wydaje i z tego co sie
          orientuje.

pzdr
          Majkel
    • Gość: Roman Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 18:12
      Wydaje się, że informacja podająca dane o liczbie wejść na strony portali dla
      potencjalnych reklamodawców winna być bardzo ważna. Nawet w przypadku chińskich
      internautów. Bowiem utrwalenie w świadomości Chińczyka, czy internauty z innego
      kraju, marki (nazwy), loga danej firmy (nawet jeśli jest niezrozumiała w danym
      języku) może jej pomóc wejść na dany rynek ze swoimi produktami znacznie taniej
      i szybciej. Nazwy i loga często pozostają w naszej świadomości, pamięci, a w
      związku z tym mamy większe zaufanie do takich rzeczy aniżeli do rzeczy, których
      nie znamy. Ponadto są w naszym kraju firmy, które już są obecne, bądź chcą być
      obecne na przykład na rynku chińskim i informacja o liczbie internautów
      chińskich odwiedzających polskie portale byłaby istotna. Tu raczej nie można
      mówić o Polakach czy Polonii. Producenci na tych portalach mogliby w odpowiedni
      sposób reklamoawć się, a portale pozyskać dodatkowe dochody.
      • Gość: ats press vienna Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.3.14.vie.surfer.at 03.04.06, 18:35
        jak mozna napisac ze jest sie kilka lat w niemczech i jestem
        niemcem.polska....zawsze jest piekna i fantastyczna,a ludzie bardzo mili i
        zapracowani.no coz cos za cos,ale nie mozna sie wzajemnie opluwac.a niestety
        polako -niemcy sa najgorsi.mieszkajacych w polsce pozdrawiam z wiednia.niemcow
        nie.korzystam z internetu i jest to super sprawa www.dorotheum.at
        • Gość: bolo Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.06, 18:55
          dopiero za granica stalem sie prawdziwym patriota, jak wyjezdzalem to mialem
          ochote splunac w strone ojczyzny, a dzis sobie cenie Polske :), teraz juz wiem,
          ze ojczyzna to nie tylko te matoly u gory, ktore caly moj rocznik (84- i
          wczesniejsze) nazwaly czarnymi chmurami na niebie Polski! ich mam gdzies! pozdro
          dla rodakow z frankfurtu nad menem! a jest nas tu trochu! ;)
          • Gość: marcin120 Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.96-81-70.mc.videotron.ca 03.04.06, 19:06
            Pozdrowienia z Montrealu tutaj tez nas jest "paru"
            • Gość: Elle Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 03.04.06, 19:58
              pozdrowienia z Paryza , nas jest tez tutaj "paru", wcale nie zgorzknialych,
              wrecz odwrotnie - pelnych zycia, optymizmu mimo ciemnych chmur zbierajacych sie
              nad Francja. Ale zawsze przeciez jest wyjscie - powrot do Kraju pelnego
              usmiechnietych, zyczliwych, uczciwych, enrgicznych Rodakow.
    • Gość: piter skype IP: *.gen.twtelecom.net 03.04.06, 19:18
      Uzywajcie skype! i wpisujcie ze mowicie po polsku w profilu. jestem w san
      antonio od 2 miechow i jeszcze zadnego polaka stad nie spotkalem
      • Gość: marcin120 Re: skype IP: *.96-81-70.mc.videotron.ca 03.04.06, 20:38
        urzyweam skypa wpisany jezyk jest polski tak ze jak chcesz pogadac to szukaj, a
        zreszta moj namiar marcin120591.
      • Gość: Elle Re: skype IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 03.04.06, 20:57
        ja tez uzywam skype, gadu-gadu,MSN a gdy ktos w Polsce nie ma internetu to
        dzwonie do niego poprzez voipStunt lub voipdiscount.Polecam.
    • Gość: miedza Re: Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.psd.vodafone.ie 03.04.06, 20:13
      Jak Gemius nie bada? Jestem w Irlandii, używam karty Vodafone 3G i już z 8 razy
      sie dobijali z ankietą
    • Gość: tolek Dodajcie jeszcze mojego szwagra w Australii !!!!! IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:02
    • Gość: mol.de a mozna po polsku?? IP: *.infonet.ee / *.infonet.ee 03.04.06, 21:54
      jestem autonauta, telefononauta,internauta,roveronauta,rolkonauta- nie jestem
      kosmonauta i mam was wszystkich gdzies ze swoimim dziwolagami jezykowymi,
      pozdrawiam z emigracjji, czyli kosmosu dla was tam w polandowie
    • Gość: Ola Ilu jest polskich internautów na emigracji? IP: *.lns1-c11.dsl.pol.co.uk 03.04.06, 21:56
      Jest Nas wiele.ja dodaje z 20-30 osob z jednej miescinki w Wielkiej Brytanii
      • Gość: Ela Witajcie..i w RPA tez jest Nas sporo.. IP: 5.6.2R1D* / *.saix.net 04.04.06, 00:50
        Europejska emigracja ma o niebo lepiej: polska telewizja w zasiegu reki, polskie
        czasopisma.. tutaj nic z tych rzeczy, Polonii nie mozemy odbierac,nie mowiac juz
        o tym, ze wejscie na serwer Polskiego Radia w godz 8-17 mozna pomarzyc..
        Pozostaje skype lub..Radio Maryja:)I co sie dziwic ze Polacy z zagranicy w
        wiekszosci sa tak krytycznie nastawieni do polskiej rzeczywistosci, skoro
        czasami jedyna informacja na codzien, bez wielkogodzinnego klikania na "connect"
        to prawicowe media.
        Pozdrawiam z Johannesburga (tez mam wpisany j. polski ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka