Gość: kijem w... IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 07.06.06, 20:56 Coz... bogate firmy fonograficzne (i ich prawnicy) zrobia praktycznie wszystko, by klienci PRZEPLACALI za muzyke. W koncu, maksymalizacja zysku to jedyne co ich interesuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nath Re: Tanie piosenki pod ostrzałem IP: *.72-200-24.mc.videotron.ca 07.06.06, 21:03 Używam tej strony - polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Domyslam sie przyjacielu mojej kozy, ze uwazasz IP: *.sttl.mdsg-pacwest.com 09.06.06, 01:45 ze sztuka powinna byc wspierana przez rzad i tworzyc ku jego chwale. Gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Tanie piosenki pod ostrzałem 07.06.06, 21:33 Czyli rozwiazaniem jest zlodziejstwo nie ? Nie dziwne , ze Rosja jest uwazana za taka "Gorna Wolte" z rakietami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tanie piosenki pod ostrzałem IP: *.prio138.trustnet.pl 07.06.06, 22:22 Popieram niekomercyjne dzielenie się internautów muzyką. Nigdy natomast nie byłem zwolennikiem przyzwolenia zarabianiu na piractwie. Jednakże po ostatnich wyczynach organizacji typu riaa czy mpaa działalność piratów oceniam jako pożyteczną. Każde pomniejszenie zysków tych chciwych hien, jakimi są fonograficzne koncerny wyjdzie na dobre całej internetowej społeczności. Niestety nie sądzę aby piraci byli w stanie na tyle ograniczyć im dochody aby nie było ich już stać na korumpowanie polityków, zwane eufemistycznie lobbingiem. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Tanie piosenki pod ostrzałem 07.06.06, 22:51 Kto ciebie uprawnil do tego aby wyznaczac gdzie sie zaczyna a gdzie konczy chciwosc ? Jezeli twoim zdaniem muzyka jest za droga to nie kupuj - w ten sposob kompanie beda zmuszone do obnizenia ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Tanie piosenki pod ostrzałem IP: *.iu-bremen.de 07.06.06, 23:41 Pobieranie opłat za utwory, gdy ich autor nie żyje od kilkudziesięciu lat nazywan chciwością i mam prawo tak myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p2p Re: Tanie piosenki pod ostrzałem IP: *.acn.waw.pl 08.06.06, 01:06 A sciaganie utworow z p2p nazwiesz zapewne zaradnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Korupcja prawodawcow (Kongresu) IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 08.06.06, 01:40 Gość portalu: gość napisał(a): > Jednakże po ostatnich wyczynach organizacji typu riaa czy mpaa działalność > piratów oceniam jako pożyteczną. Każde pomniejszenie zysków tych chciwych > hien, jakimi są fonograficzne koncerny wyjdzie na dobre całej internetowej > społeczności. Niestety nie sądzę aby piraci byli w stanie na tyle ograniczyć > im dochody aby nie było ich już stać na korumpowanie polityków, zwane > eufemistycznie lobbingiem. Niestety korupcji ustawodawcow nie da sie zwalczyc. Gdy ostatnio FBI przeprowadzilo rewizje w mieszkaniu kongresmana (Demokraty) z Louizjany, znajdujac u niego w zamrazarce $100 tys swiezo otrzymanej lapowki, to nawet Republikanie sie oburzyli jakim prawem FBI z wykonawczej czesci rzadu uwaza, ze ma prawo zbierac dowody korupcji kongresmana. Bush jr kazal zwrocic zabrane dokumenty i w praktyce zamknac sprawe. Czyli lapowkobiorcy z Kogresu sa bezkarni chyba, za sami sie przyznaja lub lapowkodawca zacznie ich oskarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Tanie piosenki pod ostrzałem IP: *.iu-bremen.de 08.06.06, 02:50 > A sciaganie utworow z p2p nazwiesz zapewne zaradnoscia. Co ma piernik do wiatraka? Uważam, że zdzieranie kasy za utwory, których autor od dawna nie żyje jest nieuczciwe. Co mają do tego sieci p2p? Inna rzecz, że obecny system jest chory, ludzie powinni mieć prawo kopiować muzykę na własny użytek, a ograniczone powinno być tylko jej komercyjne wykorzystanie - sprzedawanie płyt lub puliczne odtwarzanie. A jak by się muzykantom i korporacjom taki układ nie podobał to niech nie nagrywają płyt. Nikt im kazać nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Tanie piosenki pod ostrzałem 08.06.06, 11:15 sam bedziesz sobie nucił ? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: Tanie piosenki pod ostrzałem 08.06.06, 15:44 Nie chodzi o to by wszystko było zupełnie za darmo. Chodzi o pewien kompromis pomiędzy interesem producentów a konsumentów. Wymiana muzyki w internecie jakoś nie spowodowała, że nie opłaca się tworzyć muzyki. Co więcej dochody z tego tytułu są wręcz niewyobrażalne. Niestety, koncerny fonograficzne wykorzystują swoje bogactwo do działań przeciwko miłośnikom muzyki np. forsowanie systemów drm. W skrajnych przypadkach posuwają się do działań wręcz kryminalnych (np. słynna sprawa z rootkitem na płytach CD). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Tanie piosenki pod ostrzałem 07.06.06, 23:12 warmi2 napisał: > Czyli rozwiazaniem jest zlodziejstwo nie ? ************************************** Rosjanie preferują złodziejstwo, Amerykanie lichwę. Nie widzę istotnej różnicy, poza tym, że złodzieje odsprzedają taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Tanie piosenki pod ostrzałem 07.06.06, 23:51 to jeszcze powiedz przez kogo? bo na pewno nie przez swiat.Jedynie niektorzy chorzy z wscieklosci polacy tak twierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.blues Audiofind.ru już zamknęli!! /no text IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc.ru Re: Audiofind.ru już zamknęli!! /no text IP: *.chello.pl 08.06.06, 00:05 ??? No chyba, że inne internety mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten sam Re: Audiofind.ru już zamknęli!! IP: *.orange.pl 08.06.06, 17:00 Gość portalu: gosc.ru napisał(a): > ??? > > No chyba, że inne internety mamy... zamknęli i ponownie otworzyli - tyle że muzyki w nim prawie nie ma; rozpacz!! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 USA - krwiopijca finansowy 08.06.06, 00:27 Swoją drogą to ciekawy fenomen, jak bardzo w USA rozpleniło się życie na cudzy koszt, z odcinania kuponów, zawoalowanego odpowiednim prawem pasożytnictwa, odsetek, opłat i licencji na wszystko i od wszystkich, słusznie lub nie. Gdyby można było USA opatentowałyby nawet powietrze i wprowadziły nań opłaty licencyjne dla całego świata, a same zamieniłyby się w jakiś giggantyczny, surrealistyczny bank z wszechobecnymi mackami. Jakoś ta postawa zupełnie nie jest zgodna z duchem PRACY protestanckiego kapitalizmu, który niegdyś panował w USA i uczynił ten kraj prężnym i potężnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awf [...] IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.06, 00:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus2 trafiony, zatopiony 08.06.06, 01:57 zabolalo? Uderz w stol a odezwia sie nozyce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Premium Re: USA - krwiopijca finansowy... IP: 132.170.7.* 08.06.06, 04:38 W sumie Ewa (niezaleznie od tego czy jest czerwona, rozowa, czy biala...) ma racje! Inny przyklad to gigantyczny monopolista "Microsoft", ktory wydaje software coraz gorszej jakosci, a - przy okazji - wciaz podnosi ceny na kolejne wersje swoich produktow. p.S. Rozumiem "awf", ze brak kultury nie boli, w koncu - to chamstwo prezentowane za zaslona anonimowosci! Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: USA - krwiopijca finansowy... 08.06.06, 06:14 To zamiast jeczec PO PROSTU PRZESTAN KUPOWAC. Proste nie ? Moze EU zalozy komitet, nalozy nowe podatki i za 20 lat wyprodukuje system operacyjny - bedzie tak po europejsku , tak samo krwiopijczo jak w USA z tym ze tam jest do dobrowolne a tutaj kazdy placi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p2p Re: USA - krwiopijca finansowy IP: *.acn.waw.pl 08.06.06, 01:05 Co maja patenty i oplaty licencyjne do oplat, ktore naleza sie spadkobiercom artysty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Etyka Kalego firmy Sony i innych IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 08.06.06, 01:30 Gość portalu: p2p napisał(a): > Co maja patenty i oplaty licencyjne do oplat, ktore naleza sie spadkobiercom > artysty? Zgadzam sie, ze dla wynalazcy, autora utworu, czy dla wykonawcy nalezy sie oplata i ochrona jego praw do pobierania oplat za jego utwor lub wynalazek. Natomiast nie rozumiem dlaczego twierdzisz, ze spadkobiercom naleza sie oplaty? Republikanie zwolnili od podatkow dzieci dziedziczace milionowe czy miliardowe spadki po swoich rodzicach, bo od nich dostaja najwiecej pieniedzy na swoje kampanie wyborcze. W efekcie podatki w Stanach maja placic tylko ci co pracuja, a nie ci co dostaja fortuny bez pracy i kupili sobie od kongresmenow ochrone przed podatkami federalnymi. Firma Sony wydaje miliony na kupowanie praw od tych samych kongresmenow. Wedlug mnie to jest zwykla korupcja, a prawa uzyskane za lapowki mozna i nawet nalezy ignorowac. Kali w powiesci Sienkiewicza mowil, ze moralne jest gdy on ukradnie krowe, a niemoralne gdy jemu ukradna. Ta moralnosc jest popularniejsza na swiecie niz nam sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Etyka Kalego firmy Sony i innych 08.06.06, 06:17 " Republikanie zwolnili od podatkow dzieci dziedziczace milionowe czy miliardowe > spadki po swoich rodzicach, bo od nich dostaja najwiecej pieniedzy na swoje > kampanie wyborcze." Nie baranie .. glownie dlatego ze tak jest uczciwie poniewaz te pieniadze byly uczciwie zarobione przez ludzi i rzad nie ma zadnego prawa do tych pieniedzy tylko dlatego , ze owi ludzie odeszli. Mama cie nie nauczyla ze sie nie kradnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: USA - krwiopijca finansowy 08.06.06, 06:20 Czy ty zdajesz sobie sprawe , ze owe "wlasnosci intelektualne" pochodza w 95% z USA ? Jak to sie ma do "plenienia na cudzy koszt" ? Czy znowu jak zwykle odruchowo rzygowiny wylewasz gdziekolwiek w temacie pojawi sie "USA" ? Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 w globalizacji korporacje dyktują politykę rządom 08.06.06, 00:34 w przypadku USA jest to szczególnie jaskrawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulken nie tylko w rosjii IP: *.adsl.alicedsl.de 08.06.06, 01:45 w niemczech tez istnieje podobna strona tylko ze tam sciagac mozna wszystko fotoszopa, najnowsze filmy na dvd i stare, muzyke w calych albumach . Placi sie chyba 9 € i mozna zassac chyba do 5 GB danych jak dasz pare € wiecej to masz bez ograniczen. wszystko dziala legalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: panie Mis IP: *.hrl.com 08.06.06, 02:00 pierwszy raz slysze , a zawodowo zajmuje sie podatkami w USA , ze sa zwolnieniea podatkowe od dziedziczonej fortuny, kto panu naopowiadal takich bzdur. Jezeli ktokolwiek dziedziczy nieruchomosc( lub otrzymuje w darze) nie placi podatku dopoki jej nie sprzeda, jezeli ma te nowa nieruchomosc w innym stanie moze traktowac ja jako tzw secondary residence i placi tylko podatek od nieruchomosci jezeli dom jest splacony, najczesciej jednak taki dom jest wynajmowany, i zyski z wynajmu sa oprocentowane. Oczywiscie mozna dziedziczy wartosciowe obrazy , bizuterie itp , od tego nie ma podatku dopoki sie nie spieniezy. Natomiast zyski z papierow wartosciowych dziedziczonych sa opdatkowane.Oczywiscie nikt nie trzyma w USA wiekszej gotowki w banku na rachunku czekowym czy oszczednosciowym. Niestety oplaty licencyjne i tantiemy sa chronione prawem wlasnosci intelektualnej, nie widze powodow dlaczego tworca za posrednictwem wytworni fonograficznej nie mialby prawa domagac sie za to pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Premium Re: do pana doradcy podatkowego... IP: 132.170.7.* 08.06.06, 04:43 "gosciu"... jezeli zajmujesz sie zawodowo podatkami w USA to z cala pewnoscia powinienes wiedziec co to jest tzw. "estate tax"! I chodzi tu wlasnie o ZNIESIENIE owego "estate tax"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cabernet.merlot Re: do pana doradcy podatkowego... IP: *.res.east.verizon.net 08.06.06, 09:38 Przeciez Ci o tym napisal. Nie placi sie "real estate tax" gdy odziedziczony dom nie byl splacony gdyz przyjmujac niesplacony dziedziczy sie rowniez dlug do splacenia. Wedlug twoje logiki, ktos kto przejmuje ujemny spadek i chce splacac dlug, ktorego zmarly nie zdazyl splacic, powinien jeszcze dostac doplate za wspomaganie kredytodawcy. To nie musi byc wesole jesli Twoj dluznik umrze i nie zostawi gotowki. Ale zyski z wynajmu takiego domu sa opodatkowane. Czy nie wydaje ci sie to logiczne? Chcialbys odziedziczyc dlug do splacenia i jeszcze placic od tego podatek? Ile podatkow moze panstwo nakladac na te same pieniadze? Czy jest ono nienasycone? Motywacja do pomnazania majatku jest czesto mozliwosc zapewnienia dostatku rodzinie. Gdy sie ta motywacje ludziom odejmie to nikt nie bedzie chcial niczego pomnazac. Po co? By uszczesliwic obcych sobie ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx DRM IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 02:56 A propos muzyki, chlopcy z rzadu chca nam zrobic spore kuku w temacie DRM... Radze zainteresowac sie tematem, poki jeszcze mozna. Wiecej szczegolow tutaj: www.di.com.pl/news/14007,Nie_chcesz_DRM_w_Polsce_Podpisz_sie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Tanie piosenki pod ostrzałem 08.06.06, 08:47 Kto mi wytlumaczy fenomen? Muzyka w I-tunes to pliki zkompresowane stratnie. Koszt jednego pliku - 99centow, co przy plycie wiekszej niz 12utworow daje cene wyzsza niz za audio cd. Odpadaja im koszty dystrybucji, produkcji itp, muzyki mozna sluchac tylko na pewnej liczbie urzadzen, jakosciowo jest znacznie gorsza niz audio-cd, a mimo to jest drozsza? Drugi fenomen: Kupuje walek verbatimow zeby zrobic sobie archiwizacje- place % na zaiks(czy inna instyrucje), wkladam plyty do nagrywarki za ktora tez musialem oddac % zaiksowi, ide na xero place %, kupuje xero place %. Za co?????? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzkasprzyk Internet to wolność 08.06.06, 08:54 Internet to równe prawa dla wszystkich niezależnie od tego czy sa zamożni czy też nie. (&&%^$#%*& elita nie bedzie juz mogła skutecznie ograniczać dostepu do wiedzy, rozrywki i informacji. Bo wszystko jest dla wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
drakoniusz RIAA mówi amerykańskim politykom co mają robić 08.06.06, 11:46 Ale i nie dziwota - przecież ktoś musi zapłacić za ich kampanie wyborcze... Panie i panowie oto demokracja, którą eksportujemy do Iraku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Debilizm na tym forum jest przerazajacy, IP: *.sttl.mdsg-pacwest.com 09.06.06, 01:51 Kto ma placic artystom? Rzad? Mamy do dzis tego przyklady. Forumisci chcieli by wolna tworczosc bez cenzury i bez usluznosci dla rzadu ale DARMO. Tragiczna krotkowzrocznosc. Czy nie rozumiecie ze by tworzyc trzeba zarabiac pieniadze w dzisiejszym swiecie. Zr Mecydeuszy dzis nie ma a sponsorowanie rzadow doprowadzilo do dziel takich jak miedzynarodowka i plakaty na pierwszego maja. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Debilizm na tym forum jest przerazajacy, 09.06.06, 23:03 Artyści mogą zarabiać na koncertach. Tu chodzi o monopol koncernów muzycznych. Bo im mało, ciagle mało. Jeszcze więcej trzeba. Rosję to oni mogą pocałować..wiadomo gdzie. A tak na marginesie, ciekawe co to za paradoks historii, że w Rosji panuje prawdziwa wolność, a w USA totalitaryzm. To wszystko jedno czy ten totalitaryzm narzuca dyktator czy bogate koncerny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Groszek Re: Tanie piosenki pod ostrzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 11:01 Brawo "Gazeta" świetna reklama pirackiej strony! Szkoda, że jak coś takiego kupię to to żeczywiście jest nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekwski Re: Tanie piosenki pod ostrzałem IP: *.nat.dsuj.pl 13.06.06, 20:03 Tak sie zastanawiam, jak jest z prawem w Polsce? Czy jesli zakupie cos w allofmp3 to bedzie nielegalne a jak zaplace w itunes to bedzie legalne? czy moze mi ktos to wytlumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś