Dodaj do ulubionych

Internet blueconnect w laptopach ASUS AMD sempron

16.06.06, 23:32
Chciałem się Was poradzić czy ma ktoś internet typu blueconnect w laptopie
firmy asus z procesorem AMD sepron. Jeśli tak to jakiej karty pcmcia używa do
tego bo chyba napewno nie globtrotera fusion 3g (czy cos takiego). Otóż ja
nabyłem taką kartę z usługą blueconnect po czym wyszło że nie współpracuje ona
z asusami z AMD sempron. Przepychanki z ERA o zwrot karty ,i oddanie mi
pieniedzy wraz z rozwiazaniem umowy trwały 3 miesiace ale sie udało. Szwagier
prawnik ich troche przycisnał (wystarczyły pisemka i jakieś paragrafy w nich).
Niestety jestem zmuszony szukac dalej możliwosci posiadania bezprzewodowego
internetu bo takiego potrzebuje . Doszły mnie słuchy że z tymi feralnymi
asusam współpracują karty merlin ale słyszałem tylko o merlnie U 530 ale ona
nie posiada EDGE . Czy moze ktoś ma asusa i wpsólpracuje ona z merlin u 740?
Z góry dzięki za info.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Internet blueconnect w laptopach ASUS AMD sem 17.06.06, 07:49
      A niby dlaczego nie chce wspolpracowac. Procesor nie ma tutaj nic do gadania.
      Problemy z biosem (oczywiscie uaktualniles), problemy ze sterownikami (masz
      najnowsze), problemy z systemem opracyjnym (uaktualniona wersja, bez wirusow,
      smieci i dziwacznych modyfikacji - najlepiej sprawdzic na czystej uaktualnionej
      instalacji o ile masz problemy).
      Userzy uwielbiaja zwalac wine na zlo tego swiata;)
      • blackalfa Re: Internet blueconnect w laptopach ASUS AMD sem 17.06.06, 08:11
        Napisałem że jest to wina procesora AMD Sempron bo tylko komputery wyposażone w
        ten procesor miały objawy typu: gasnie monitor, komputer pracuje, ale nie
        reaguje na nic. Przeglądałem różne fora, np www.bez-kabli.pl i własnie tam
        znalazłem ze z merlinami współpracują te procesory ale tylko wymienili: merlin
        u530. Cała sprawa sie rozbija o to ze procesor AMD Sempron jest mniej stabilny i
        obciążony takim pożeraczem prondu jak karta GSM/UMTS/EDGE poprostu sie zawiesza,
        nadmienie że nic nie dało ustawianie opcji zasilania w laptopie.Nie mniej
        szykuam Ciągle czy ktoś ma np w takim komputerze merlina u 740 lub jakąs inna
        karte i czy to dobrze działa.
        • kell99 Re: Internet blueconnect w laptopach ASUS AMD sem 17.06.06, 18:50
          Napisales do AMD? Najlepiej napisz do kilku dziennikow tez, bo oskarzasz AMD o
          blad w ich procesorach. Pamietasz (pewnie nie) jaki byl medialny halas o bledy w
          pierwszych P60? Zarobisz na lepszego laptopa;)
          • blackalfa Re: Internet blueconnect w laptopach ASUS AMD sem 17.06.06, 22:53
            Heh, Kell99 słuchaj ,pokusiłem się o bycie namolnym i zadzwoniłem do servisu
            Asusa w Polsce która prowadzi chyba niezależna firma X . Dzwoniłem ja
            ,dzwoniła moja żona za kazdym razem udawaliśmy kogoś innego, w którymś telefonie
            pan z serwisu powiedział : Firma Asus oficialnie potwierdziła że jej laptopy z
            procesorem AMD Sempron moga mieć problemy ze współpracą z niektórymi kartami
            GSM,UMTS,EDGE ???!!! Zamurowało mnie. A kto mnie o tym poinformował? Przecież
            mój laptop był reklamowany jako super "mobilny" . Szczerze mówiąc nie mam czasu
            ( bo sił nie brak) na szarpanie sie po sądach z Takimi firmami, wole poszukać
            kogoś kto może wypróbował inną karte która pracuje jednak na takich
            procesorach.W internecie przeczytałem list na forum jakiegoś "kierownika" który
            podjął decyzje o zakupie takich laptopów tylko że fujitsu czy jakoś tam z
            takimi procesorami . I co? Skucha! Naraził firme na koszty , zamówił blue
            connecty , i takie zestawy laptop + blueconnect ni w cholere pracować nie
            chiały. Koleś osiwiał co wynikało z listu bo zakupił sprzęt dla przedstwicieli
            handlowych i związał firmę 2 letnia umową z erą na blueconnect na parę kart a
            tu lipa. Ten dopiero miał ciepło. Ja się wyluzowałem , blueconnect udało mi się
            umowę rozwiązać , neta mam w pracy ,laptopa traktuje jako domkowy komputer tylko
            mu neta brak :/.
            • kell99 Re: Internet blueconnect w laptopach ASUS AMD sem 18.06.06, 17:29
              To Asus ma problemy, a nie AMD!!! Powodow moze byc masa dlaczego nie chce
              dzialac. Oczywiscie masz najnowszy BIOS. Jezeli nie, to taki problem jest
              najczesciej rozwiazany w nowszej wersji BIOS i/lub sterowniku karty.
              Takie rzeczy gdy cos nie chce dzialac sa najczesciej problemem producenta
              (Asusa) i BIOSu, a nie procesora...
              • blackalfa Re: Internet blueconnect w laptopach ASUS AMD sem 18.06.06, 20:09
                Ok ,dzieki za info trzeba bedzie tez poszukać speca od biosu, bo wtym nie kazdy
                umie pogrzebać żeby nie napsuć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka