Dodaj do ulubionych

Microsoft już nie sprawdzi legalności Windowsów

23.06.06, 12:07

Aplikacja informowała o nas Microsoft właściwie każdego dnia. Piraci mieli się
czego obawiać. Choć WGA najczęściej wysyłało do centrali w Redmond kilka
pakietów, dzięki nim z łatwością można było zidentyfikować komputer, na którym
zainstalowano nielegalną kopię systemu operacyjnego.

A wystarczyło odrzucić instalację WGA.

Obserwuj wątek
    • Gość: avrook Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.c / 62.233.169.* 23.06.06, 12:37
      oczywiście, ale bez instalacji WGA nie można było aktualizować systemu.
      • Gość: ogon Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: 212.160.172.* 23.06.06, 12:53
        oczywiście, że można, ale nie w WindowsUpdate :)
        • Gość: FreakyMisfit Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 23.06.06, 21:02
          Np. Autopatcherem, prawda?
    • Gość: Karol Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.aster.pl 23.06.06, 13:53
      A może by choc troche obniżyli cene. 325zł to jedna czwarta moich poborów.
      Obniżą, kupię oryginał.
      • Gość: Ja Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 13:58
        Jak cię nie stać na samochód, to też idziesz i kradniesz, bo np. nowe BMW
        ksztuje 400.000PLN? Nie stać cię, to nie korzystaj...jest tyle darmowych
        systemów operacyjnych, choćby Linux - w tej chwili są dostępne dystrybucje nawet
        dla kompletnych laików.
        • Gość: konikoni Zbyt drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:06
          Tak tylko marza dla produktow rodziny windows wynosi 80% a dla takiego BMW ile ?
          • el_p Re: Zbyt drogi 23.06.06, 15:52
            Gość portalu: konikoni napisał(a):

> Tak tylko marza dla produktow rodziny windows wynosi 80% a dla takiego BMW ile
            > ?

czlowieku, gdzie ty taka marze znalazles??? Zreszta mowisz o sklepowej czy co?
            • Gość: konikoni Re: Zbyt drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 16:21
              Koszty pracy pracownikow , prezesow , koszty materialne , reklamy , prad dla
              komputerow doslownie wszystko po zsumowaniu stanowi okolo 20 % wartosci
              koncowej windowsa .
              Reszta owe 80 % to marza inaczej czysty zysk
              • Gość: kk Re: Zbyt drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 16:24
                ps.
                do tego dochodza ceny posrednikow czyli hurtownie i detaliczni sprzedawcy
              • Gość: wielka niewiadoma Re: Zbyt drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 19:21
                ciekawe dane... masz jakieś źródła, by potwierdzić to? wątpie... nie wiem, czy wiesz, ale MS zatrudnia dziesiątki tysięcy programistów tylko nad jednym systemem... pomnóż ich płace przez czas, jaki tworzą system (zobacz, jak długo Vista jest już tworzona), prąd, wymiana sprzetu, obsługa techniczna itd itp... myślisz, że to są grosze? Twoje 20%? jakoś w to nie wierze...
                • Gość: Tomek Re: Zbyt drogi IP: *.icpnet.pl 23.06.06, 19:55
                  Poszukaj na gazeta.pl. W 2004 lub 2005 Microsoft podał takie dane. Na Office
                  jest podobna...
                  • cyberrafi Re: Zbyt drogi 23.06.06, 21:16
                    Na programistach to małomiękcy zawsze oszczędzali. Widać to po jakości.
                    Zobaczcie jak się ślimaczą ich prace nad tą nieszczęsną Vistą. Zawsze byli
                    żałośni ale teraz już przechodzą siebie samych. Nawet Gates już od nich ucieka.
                    Całą kasę topią w reklamach, ropowszechnianiu bzdur zwanych popularnie FUD i
                    prawniczych intrygach. Jakże inaczej wydają pieniądze deweloperzy Debiana. Oni
                    nic nie marnują. Ponieważ system jest darmowy liczą się z każdym centem, który
                    otrzymają. Pomimo nieporównywalnie mniejszej kasy ich system jest wzorem jakości.
                    • Gość: boorack Re: Zbyt drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:00
                      True, choć dla użytkowników windowsa polecałbym raczej jakiś produkt pochodny
                      debiana, np. Ubuntu. Debian jest fajny ale na serwer. Na desktopie zaczyna być
                      użyteczny dopiero po znaczących przeróbkach których zwykły użytkownik nie zrobi.
                      • cyberrafi Re: Zbyt drogi 23.06.06, 23:07
                        E tam. Nic szczególnego nie musiałem przerabiać. A fakt, że mogłem sam sobie
                        wybrać co będzie w moim systemie bardzo mi odpowiada. Debian słynie z
                        niezawodności aktualizacji i dlatego moim zdaniem szczególnie nadaje się na
                        desktop. Najlepiej nadaje się do tego wersja "testing", żeby zawsze mieć
                        aktualne programy a jej stabilność jest i tak bardzo duża.
                • Gość: TT Re: Zbyt drogi IP: *.chello.pl 23.06.06, 21:01
                  Taak, a te setki miliardów Gatesa wzięły się z 5% marży
        • Gość: karburator Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:20
          Śmieszy mnie to porównywanie piractwa i kradzieży samochodów. Jakoś nie
          słyszałem o domowych kopiowarkach samochodów. Oczywiście oprogramowanie to
          wynik czyjeś inwestycji, ale ceny windowsa, podczas gdy jest on obecny na 90%
          komputerów na świecie, to czyste przegięcie. I nawet ten OEM byłby znośny gdyby
          zezwalali na wymianę płyty głównej. W biurowych maszynach to nie przeszkadza,
          ale np. ja non-stop modernizuję kompa. A płytę główną wymieniam najpóźniej co 2
          lata.
          • Gość: Red Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.acn.waw.pl 23.06.06, 19:50
            > I nawet ten OEM byłby znośny gdyby zezwalali na wymianę płyty głównej.

Przeciez w nowych zasadach OEM system nie jest juz przypisany do konkretnej
            czesci.
        • Gość: bujak śmieszny jesteś IP: *.broker.com.pl 23.06.06, 14:26
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Jak cię nie stać na samochód, to też idziesz i kradniesz, bo np. nowe BMW
          > ksztuje 400.000PLN? Nie stać cię, to nie korzystaj...jest tyle darmowych
          > systemów operacyjnych, choćby Linux - w tej chwili są dostępne dystrybucje nawe
          > t
          > dla kompletnych laików.

twoja naiwność nie zna granic, widać nie znasz praktyk monopolistycznych microsoftu

a ty myślisz że po co dobroduszny Bill funduje kompy w szkołach? Proste - żeby
          przyzwyczaić a tym samym uzależnic ludzi od korzystania z windowsa. Wszak
          wiadomo, że przyzwyczajenie to druga natura człowieka i pozniej siada taka
          sierotka przed linuchem i "ja nieponiemaj tego systemu". Później pracodawca musi
          siłą rzeczy kupić windę i offica bo blond sekretarka nie umie napisać podania w
          czymś innym niż w Office.

TO SZKOłY NAKRęCAJą PRZYSZłYCH KLIENTóW MICROSOFTU !!!

Teraz mala kalkulacja :
          Wyposażanie pracowni kosztuje 30 tys (zakładając że komputer kosztuje 3 tys).
          Przypuśćmy teraz że w szkole jest 6 klas po 25 uczniów (tylko na jednym roku
          !!!). Czyli 150 osób uczy się tylko i wyłącznie jak obsługiwać windowsa.
          Zakładając pesymistycznie że tylko połowa będzie potrzebowała komputera w
          przyszłości i że tylko połowa firam ma legalne oprogramowanie to wychodzi, że
          dla 30 osób będzie trzeba kupić legalnego windowsa za 500 zł średnio. Teraz
          załóżmy że 1/3 z tych osób będzie potrzebowala legalnego office'a (700 zł)
          Wychodzi na to że Microsoft na jednym tylko roczniku zarobi 23 000 zł (i tym
          samym inwestycja prawie się zwróci).

Weźmy jeszcze pod uwagę że komputery często służą w szkolach minimum 3 lata.
          • Gość: ja Re: śmieszny jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:55
            Tylko dlaczego przyjałeś, ze te osoby będą decydowały o wyborze OS w swoich firmach?
            Większość z nich zostanie bezrobotnymi lub wyjedzie za granicę.
            Jesli ktoś zostanie swoim własnym szefem to i tak jest SKAZANY na windows bo...PŁATNIK.
            Najwięcej o OS w firmach decdują informatycy, a ci znają INNE OSy i zapewniam cię że są powody dlaczego wybierają zwykle MS.

A komputery w domach uczniowie już mają i to zwykle z pirackim windowsem więc MS tu nie zarabia i raczej nie zarobi bo ściganie "domowych piratów" jest mało dochodowe (wiesz jakie kary płacą firmy?).
            • Gość: bujak Re: śmieszny jesteś IP: *.broker.com.pl 23.06.06, 21:51
              > Tylko dlaczego przyjałeś, ze te osoby będą decydowały o wyborze OS w swoich fir
              > mach?

nie chodzi o to że będą wybierać OS dla siebie, zauważ że większość pracodawców
              nie ma wykształcenia informatycznego, więc mają taki pracodawca myśli sobie "ja
              znam windowsa bo mam w domu i każdy zna windowsa czemu to zmieniać?"

> Jesli ktoś zostanie swoim własnym szefem to i tak jest SKAZANY na windows bo...
              > PŁATNIK.
              fakt zapomniałem o urzędzie skarbowym który ułatwia nam wszystkim życie :)

> Większość z nich zostanie bezrobotnymi lub wyjedzie za granicę.
              zakładam że bezrobotnymi w pierwszej kolejności zostaną ci skazani na pracę
              niebiurową

> Najwięcej o OS w firmach decdują informatycy, a ci znają INNE OSy i zapewniam c
              > ię że są powody dlaczego wybierają zwykle MS.
              szef ma zawsze racje (niestety), a skoro szef używa winshita to żaden informatyk
              nie wmówi mu nic innego. Tak niestety jest w przeciętnych firmach(oczywiście tam
              gdzie ludzie mają odrobinę oleju w głowie jest albo może być inaczej)

• p26 Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows 23.06.06, 14:32
          A cóż to za kradzież że sobie skopiuję na własny użytek,na prywatnym kompie
          system operacyjny lub jakiąś empetrójkę. Nikt przez to nie jest biedniejszy a i
          sam korzyści z tego jakiś nie czerpię. Przecież tym nie handluje.
          Poza tym Microsoft to monopolista i to nie jest takie proste obejść się bez
          Windowsa i pakietu Office. Ma to większość komputerów na świecie. Tak że
          powtórze za przedmówcą. Jak będzie to kosztować 100 zł to zastanowię się i może
          kupię. A darmowy system operacyjny zaistaluje wtedy, gdy Microsoft przestanie
          stosować praktyki monopolistyczne i kompy z różnymi systemami i rożnymi
          aplikajami zaczną być w pełni kompatybilne.
          • tpolar1 Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows 23.06.06, 19:15
            >A darmowy system operacyjny zaistaluje wtedy, gdy Microsoft przestanie
            > stosować praktyki monopolistyczne i kompy z różnymi systemami i rożnymi
            > aplikajami zaczną być w pełni kompatybilne.

Akurat!
            Windows jest prostszy i pelno jakichś pirackich kopii. Po jakiego wała instalować
            coś co ma instrukcję dłuższą niż kilka zdań?
            Tylko po co ta obłuda?
            • Gość: Logan Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 11:35
              > Windows jest prostszy i pelno jakichś pirackich kopii. Po jakiego wała
              > instalować coś co ma instrukcję dłuższą niż kilka zdań?

Po to by wiedzieć że jak np zalogujemy się do banku internetowego to hasło nadal
              tylko my będziemy znać ;-)
        • Gość: diablo Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: 212.244.117.* 23.06.06, 20:49
          Windows to całe BMW? czy tylko opona albo benzyna, albo jakis olej, bo moim
          zdaniem system to część wymienna. Komputer to samochód a system to dodatek aby
          ten samochód mógł jeździć a tu już działają mafie paliwowe itp aby ten samochód
          jechał. Porównywanie windowsa do BMW, chyba żarty.
        • 80c51 Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows 23.06.06, 22:24
          Znowu...
          Jak _SKOPIUJESZ_ mój samochód i kopię sobie weźmiesz, to nie mam nic przeciwoko
          temu.
        • Gość: RM dlaczego piractwo OS musi w Polsce istniec IP: 83.141.125.* 23.06.06, 23:40
          Owszem, jak mnie nie stac na BMW to go nie kupuje ale mam zawsze jakas
          alternatywe - autobus, rower, uzywany maluch. W OSach nie mam alternatywy.
          - szkola, studia, praca wymagaja znajomosci obslugi komputera w srodowisku
          Windows. Jesli nie bede mial w domu nie naucze sie tego. Czyli pierwsza rzecz
          dla ktorej musze miec windowsa
          - praca i przenosnosc dokumentow. Co z tego jak jedna jednostka (mam
          doswiadczenie w pracy w administracji publicznej) zainstaluje OpenSource jak od
          gory narzuca ze plik wynikowy ma byc w np. Excelu. Przy niektorych bardziej
          skomplikowanych arkuszach konwersja z OpenOffice do MS Excela jest praktycznie
          masohizmem
          - rozwoj zawodowy - jesli nie zainstaluje i nie przetestuje roznych systemow w
          tym serwerowych nie bede mial o nich pojecia
          - niechec do kupowania nowinek - powiedzmy ze kupilem oryginalenego Windows
          Millenium i po tygodniu stwierdzilem ze jest do kitu to czemu mam za to placic
          1/3 - 1/4 mojej pensji! (o ile sie nie myle MS tylko Viste wypuscil jako beta-
          trial)
          - polityka licencyjna (ostatnio zreszta zlagodzona) dotyczaca OEMow i ich
          przenosnosci a takze koniecznosc wymiany OSu na nowszy co pare lat
          - brak wystarczajacej ilosci oprogramowania i sterownikow dla systemuw
          Linuxowych (dla przecietnego smiertelnika, chcacego amatorsko obrabiac grafike,
          sluchac muzyki, korzystac z VoIP, miec TV w kompie itp i potrafiacego to
          wszystko skonfigurowac pod nie-windowsem)

Wnisek, jesli kiedys bede zarabial tak ze pojde do sklepu i kupie sobie nowego
          laptopa wowczas kupie go z legalnym OSem, poki w Polsce zarabia sie tyle ile
          sie zarabia i poki kroluja desktopy skladaki - nie wyobrazam sobie miec
          legalnego Windowsa! Zeby zachowac proporce cena windowsa:zarobki z zarobkami za
          granica, powinien on kosztowac w Polsce okolo 50 zl. Wtedy bym sobie go kupowal
          nawet co pol roku. Dodajmy ze do tego nie kazdy zadowoli sie wersja Home,
          niektorzy potrzebuja Pro wiec mowienie ze teraz kosztuje kolo 350 zl tez jest
          nie do konca prawdziwe.
        • Gość: burek Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.swa.inotel.pl 26.06.06, 19:49
          Nikt nie będzie mi rządził czy mam użyyać legalny czy nie legalny soft, a w
          szczególności taki pionek - pan morlniaczek
      • Gość: sams Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: 194.106.192.* 23.06.06, 14:13
        A propos tych mercedesów. Gdyby samochody posiadały taka licencję na użytkowanie
        ja np. Windows nikt normalny nie kupiłby samochodu. Producent nie ponosi żadnej
        odpowiedzialności za szkody powstałe na sprzęcie, czy utrate danych, nie daje
        gwarancji, że dany produkt w ogóle będzie działał na konfiguracji sprzętowej
        uzytkownika. Dlatego tez mozna zadać sobie pytanie za co sie tak naprawde płaci
        tej największej firmie IT na świecie.
    • Gość: frank Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.chello.pl 23.06.06, 14:32
      zły tytuł

okno - window
      okna - windows

więc co to takiego windowsy?
      • allerune Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows 23.06.06, 18:38
        a słyszałeś o czymś takim jak Nazwa Własna ?
    • patriota21wieku Kilka slow n/t monopolistow 23.06.06, 19:51
      Kilku ludzi tutaj stwierdzilo ze uzywanie nielegalnych kopii Windows jest ok bo
      Microsoft to monopolista.

Mam kilka pytan:
      1. W Polsce jest monopol na panstwowa tv i wszyscy musza placic abonament. Czy
      wy, co uzywacie kradzionych Windows, tez nie placicie tego abonamentu bo Polska
      t wstretny monopolista?

2. Artysta plastyk tez jest monopolista jesli chodzi o jego tworczosc, czy daje
      wam to prawo zeby kopiowac jego sztuke za darmo?

3. Dla palaczy: panstwo ma monopol na akcyze na papierosy i alkohol. Czy wy
      kupujecie te wyroby z przemytu czy normalnie w sklepie?
      • Gość: diablo Re: Kilka slow n/t monopolistow IP: 212.244.117.* 23.06.06, 20:44
        3 x TAK
        • Gość: kol@ Re: Kilka slow n/t monopolistow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 21:11
          hehehe..
      • cyberrafi Re: Kilka slow n/t monopolistow 23.06.06, 21:40
        1. Państwo, które pobiera abonament tv jest w moim mniemaniu złodziejem. Jak
        chcą mieć płatną tv to niech sobie sprzedają dekodery.
        Co do Windowsa to nie używam, gdyż mi się nie podoba. Jednakże mając firmę
        musiałbym posiadać jedną kopię w celu zainstalowania "Płatnika". Nie poczuwałbym
        się do płacenia za ten chłam. Winnym owego piractwa byłoby polskie państwo,
        które zrobiło "Płatnika" jedynie pod Windows (wielce prawdopodobne, że pod
        wpływem korupcji zresztą).
        2. Niekomercyjne (ale tylko niekomercyjne) kopiowanie sztuki powinno być dozwolone.
        3. Nie pijam lewego alkoholu wyłącznie w trosce o własne zdrowie a papirosów nie
        palę.
      • Gość: Sherwood Re: Kilka slow n/t monopolistow IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.06.06, 21:41
        1. nie oglądam telewizji
        2. chodzę na darmowe wernisaże, wystawy i koncerty
        3. Nie palę

A mimo to mam windowsa legalnego (kupionego razem z laptopem). Żeby nie piracić
        używam OpenOffice.
      • 666kgb Re: Kilka slow n/t monopolistow 23.06.06, 22:10
        patriota21wieku napisał:

> Kilku ludzi tutaj stwierdzilo ze uzywanie nielegalnych kopii Windows jest ok
        bo
        >
        > Microsoft to monopolista.

cwany (podstępny, zachłanny, korupcjogenny) monopolista - jestem na TAK
        >
        > Mam kilka pytan:
        > 1. W Polsce jest monopol na panstwowa tv i wszyscy musza placic abonament.
        Czy
        > wy, co uzywacie kradzionych Windows, tez nie placicie tego abonamentu bo
        Polska
        >
        > t wstretny monopolista?

TAK, TVP to wstrętny monopolista.
        >
        > 2. Artysta plastyk tez jest monopolista jesli chodzi o jego tworczosc, czy
        daje
        >
        > wam to prawo zeby kopiowac jego sztuke za darmo?

NIE, mam wkoło wielu innych którzy zrobią podobnie za darmochę :)
        >
        > 3. Dla palaczy: panstwo ma monopol na akcyze na papierosy i alkohol. Czy wy
        > kupujecie te wyroby z przemytu czy normalnie w sklepie?

a dlaczego nie z przemytu jeśli monopol to sedno zła ??
        wytłumacz mi ??
    • disperse Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows 23.06.06, 20:11
      Nie cena jest problemem, tylko biedna Polska. Majac miesiecznie ok 2000 euro
      wyplaty (wyjechalem z polski sporo czasu temu) stac mnie na kupienie nawet paru
      windowsow, bez wiekszego bolu...

Nauczcie sie myslec innymi kategoriami, bo rzeczy takie jak paliwo, spzret
      eletroniczny, software nigdy nie beda nizsze, tylko dla tego ze poziom
      ekonomiczny danego kraju jest tak straszliwie niski, i sila nabywcza jego
      mieszkancow jest mizerna...
      • 666kgb Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows 23.06.06, 22:13
        > Nauczcie sie myslec innymi kategoriami, bo rzeczy takie jak paliwo, spzret
        > eletroniczny, software nigdy nie beda nizsze, tylko dla tego ze poziom
        > ekonomiczny danego kraju jest tak straszliwie niski, i sila nabywcza jego
        > mieszkancow jest mizerna...

to niech o tym mysli wielki BILL
        dlaczego my ??
        • meerkat1 Kiedy bedzie 64-bitowa MS Vista za sto zlotych? 23.06.06, 22:22
          Jak amerykanscy programisci zgodza sie pracowac za 2000 PLN miesiecznie.
          • Gość: ant Re: Kiedy bedzie 64-bitowa MS Vista za sto zlotyc IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.06, 22:36
            > Jak amerykanscy programisci zgodza sie pracowac za 2000 PLN miesiecznie.

bo 29 999 zł /m-c z ich pracy zainkasuje wielki BILL ??
      • 80c51 Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows 23.06.06, 22:39
        Acha, a to jest właśnie trzeci rodzaj prawdy w/g bacy (dla przypomnienia:
        prowda, tyz prowda i g...o prowda). Jeszcze niedawno Windows w Turcji był sporo
        tańszy. I jakoś mógł.
    • Gość: kolisty a co z kołem? IP: *.aster.pl 23.06.06, 20:13
      Bo idąc tropem tzw praw autorskich wynalazca koła powinien za jego produkcję i
      obrót także pobierac opłaty. Ta sama zasada. Ktoś coś zrobił wziął pensję i
      pracuje dalej. To bez sensu by zyc do usranej smierci z praw autorskich do
      jednej płyty czy systemu komputerowego. Ok niech chroni go prawo ale rok-dwa-trzy.
      Pewnie szczęsliwi są obrońcy patentów i praw autorskich broniąc ich w kontekscie
      leków ratujących życie których zakup wynosi 700 usd przy kosztach produkcji 7
      usd !! przy braku zamienników.
      • 666kgb Re: a co z kołem? 23.06.06, 22:21
        Gość portalu: kolisty napisał(a):

> Bo idąc tropem tzw praw autorskich wynalazca koła powinien za jego produkcję i
        > obrót także pobierac opłaty. Ta sama zasada. Ktoś coś zrobił wziął pensję i

ja jestem spadkobircą wynalazcy - czekam na wpłaty i przelewy !!!
    • Gość: uzytkownik Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.chello.pl 23.06.06, 20:42
      ta aplikacja jest znana od 2001 roku, w wersji PL jest od 2 lat. Updates
      bezproblemowe, komp niewidoczny. Ameryki Amerykanie nie odkryli.

www.softworld.pl/?download=pobierz.php&id=325
      Narzędzia, które automatycznie mogą się łączyć z internetem bez informowania o
      tym użytkownika. Nie do końca wiadomo jakie informacje za ich pomocą przesyłane
      są do kwatery głównej Billa Gates'a. XPAntiSpy umożliwia wyłączenie
      podejrzanych funkcji w ciągu kilku chwil. Bez tego programu odnalezienie
      wszystkich funkcji i ich dezaktywacja zajmuje około 30 minut. Po co więc
      marnować czas. Program stworzony przez studenta informatyki jest całkowicie
      darmowy.

• Gość: Wacuś A czy słyszał kto o wiarygodnym przypadku... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.06, 23:12
      ...zrobienia użytku z informacji rzekomo przekazywanych do Microsoftu?
      Pomijam, że narzędzie WGA można po prostu usunąć z systemu i że instaluje się
      ono za zgodą użytkownika. Ogólnie rzecz biorąc - szkoda prądu na bzdurne
      komentarze. Nie chcesz płacić za Windows - nie używaj i nie instaluj. Obowiązku
      nie ma w odróznieniu od abonamentu RTV.
    • Gość: Sherwoo Dlaczego wysyła gdy legalny? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 24.06.06, 00:37
      Chcecie wiedzieć dlaczego aplikacja wysyła pakiety nawet, gdy windows jest legalny?

Proste:

Kupuję windowsa (1 kopię) i instaluję go na 20 komputerach w firmie. Jest to
      nielegalne bo mam prawo zainstalować na jednym. Dzięki tej aplikacji MS będzie
      wiedział, że system chodzi na 20 kompach (pewnie wysyła jakieś dane o procku,
      plycie itp) i może sprawić, że dowiem się, że mam nielegalny system.

Dzięki temu też MS może zbierać nr seryjne, które wydostały się na świat właśnie
      przez śledzenie częstości ich uzywania.
    • Gość: Yerzy Re: Microsoft już nie sprawdzi legalności Windows IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 26.06.06, 11:10
      Mnie żadna aplikacja o niczym nie informowała. Nie działa na Linuksie? To o co
      tyle szumu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka