Dodaj do ulubionych

szerokość wyświetlanych stron WWW

28.07.06, 15:04
Zastanawia mnie dlaczego większość stron WWW (głównie portale) nie wyświetlają
się na szerokości całego ekranu, tylko w wąskim pasku pośrodku (lub jakoś tak
dziwnie po lewej jak np www.pcworld.pl).
Owiele przyjemniej przegląda się stronę która dostosowywuje się do szerokości
całego ekranu.(np. alegro i wiele innych)
Obserwuj wątek
    • scandia Re: szerokość wyświetlanych stron WWW 28.07.06, 15:16
      Hmm, nie bardzo rozumiem, ale spróbuje po prostu zmienić rozdzielczość ekranu :)
    • Gość: Szczery Do Bólu Re: szerokość wyświetlanych stron WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:28
      sebkam napisał:

> Zastanawia mnie dlaczego większość stron WWW (głównie portale) nie wyświetlają
      > się na szerokości całego ekranu, tylko w wąskim pasku pośrodku (lub jakoś tak
      > dziwnie po lewej jak np www.pcworld.pl).

Te forum też ma białe PASY po ubu stronach ! :)

Nie zauważyłeś tego ??? :(

> Owiele przyjemniej przegląda się stronę która dostosowywuje się do szerokości
      > całego ekranu.(np. alegro i wiele innych)

ALLEGRO ??? =:O

Też ma białe PASY po obu stronach !

img144.imageshack.us/img144/8515/allegrosg6.png

Tego TEŻ nie zauważyłeś ??? =:O

• sebkam Re: szerokość wyświetlanych stron WWW 28.07.06, 15:30
      zmiana szerokości nie ma nic do rzeczy (zresztą paranoją byłoby zmienianie
      szerokości każdego oglądanego serwisu :-) )
      wejdź np: na www.gazeta.pl (wyświetla na środku), www.pcworld.pl (po lewej) i
      www.alegro.pl, www.merlin.pl (dostosowywuje się do szerokości ekranu i wyglądają
      SUPER)
      Moje pytanie brzmiało dlaczego niektóre strony wyswietlają się na całym ekranie,
      a większość niestety nie :-(
      • Gość: weldon Re: szerokość wyświetlanych stron WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:47
        Tak są zrobione, bo komuś się tak podobało?

Rzecz gustu.

pzdr
        • Gość: ajeto Re: szerokość wyświetlanych stron WWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:43
          Ludzie kupują monitory 19 calowe, a potem mają dwa dupne pasy po obu stronach :)
          ajeto
      • Gość: Szczery Do Bólu Re: szerokość wyświetlanych stron WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 19:10
        sebkam napisał:

> wejdź np: na www.gazeta.pl (wyświetla na środku), www.pcworld.pl (po lewej) i
        > www.alegro.pl, www.merlin.pl (dostosowywuje się do szerokości ekranu i
        wyglądają
        > SUPER)

A ty NORMALNY jesteś ???

Przecież www.allegro.pl wcale NIE DOSTOSOWUJE SIĘ - jak pokazałem na
        obrazku !!!

Zresztą www.pcworld.pl też NIE !!!

• sebkam Re: szerokość wyświetlanych stron WWW 28.07.06, 20:31
          Zapewniam Ciebie, że jestem normalny (a Ty zapewnejesteś nadpobudliwy - sory za
          dygresję niepołączoną bezpośrednio z tematem)
          Napisałem że serwis pcworld wyświetla się po lewej stronie ekranu, a nie na
          środku (niedość, że nie odpowiadasz na temat, to na dodatek nie czytasz uważnie
          postów...)
          co do alegroo: przejdź ze strony powitalnej gdzieś dalej do jakiejś kategorii.
          BTW: tematem mojego postu jest DLACZEGO tylko niektóre serwisy wykorzystują cały
          dostepny ekran, a nie spieranie się o poszczególne strony www, które
          przytoczyłem tylko jako przykład i nie są tematem przewodnim postu.
          BTW2: choć i to nie jest powiązane z tematem nie mam monitora 19" :-)
    • Gość: falcon Re: szerokość wyświetlanych stron WWW IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.07.06, 20:44
      Dlatego, że szerokość strony jest sztucznie ograniczana. (możesz zajrzeć do kodu
      strony i poszukać parametru "width")

Normalnie dokumenty HTML operują na całej szerokości okna przeglądarki, lecz
      jeśli ktoś ma monitor o bardzo dużej rozdzielczości, efekt wizualny może być
      opłakany. Stąd przyjmuje się, że minimalną rozdzielczością jaką powinien mieć
      użytkownik jest np. 800x600 i do niej przystosowuje się dokumenty. Być może
      takie proste obejście tego problemu wynika z także działania najpopularniejszej
      przeglądarki czyli IE (ale przepraszam jeśli się mylę), która nie rozpoznaje
      CSS-ów ułatwiających ograniczanie szerokości dokumentu, bez ograniczania jej na
      "sztywno".

Można oczywiście robić wiele wersji dokumentu na wiele różnych rozdzielczości,
      ale podejrzewam, że wymaga to więcej pracy niż daje efektu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka