Dodaj do ulubionych

Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku

26.10.07, 20:30
Autor chyba nie widział tego systemu. Inaczej dostrzegłby, że nie ma
tam aplikacji, tylko programy, zamiast pulpitu jest biurko, a zamiast
folderów są katalogi.
Obserwuj wątek
    • Gość: konishiko Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.10.07, 20:51
      Ech, tylko jak zwykle polski dystrybutor przegina z cenami. W USA Leopard
      kosztuje 129 dolarow, czyli jakies 350 zlotych...
      • Gość: pijotr Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.net.autocom.pl 26.10.07, 20:56
        Zarządzi! Może wreszcie odsetek posiadaczy jabłuszek w Polsce
        troszke wzrośnie...
      • Gość: ap Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.dyn.optonline.net 27.10.07, 01:22
        $69 plus 8.375%tax w NYU computer store,
        ale musi byc kupiony przez studenta z legitymacja.
    • Gość: SADkiller apple polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 21:30
      mam nadzieje ze w krotce APPLE przejmie rynek polski od SAD'u,
      100% jawnej marzy na plycie to przegiecie, plus dostepnosc produktow
      jest straszna, mam mac'i od 8 lat, i wszystkie kupilem poza SADem,
      brrrrrrrr...
      • Gość: Pewex Re: apple polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 00:30
        Skargi i zażalenia do Apple nie do SAD'u. Apple już zaczyna pod względem supportu, jeden rok i nieograniczona pomoc dla posiadaczy komputerów, jeden telefon dla ipod/iphone :P ale tak poza tym to problem cen to nie tylko problem z Apple, ale też np. z Adobe, jest to liczone na zasadzie 1$=1E, to że w stanach 129$, to w Europie 129E, a to już cena się zmienia :) sprawdziłe wchodząc na naszych sąsiadów zza odry 129 OJRO :))) i w UK 89 funciaków :) więc skargi i zażalenia nie do SAD'u, tak szczerze mówiąc to mnie SAD zaskoczył na + myślałem że da 599PLN :)
        • Gość: BS Re: apple polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 17:15
          No racja, Pantera byla powyzej 600zl, Tygrys troche ponizej, a Leopard
          juz 5 stowek.. Tanieje..
    • Gość: kl poniechaj czepiania się! ;) IP: *.plus.com 26.10.07, 21:58
      i tak wiadomo, o co chodzi. Artykuł jest bardzo dobry jak na niespecjalistyczne
      polskie pismo.
    • Gość: Boa Hmm, podgląd plików to ma być nowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 22:40
      przecież w Windows to jest od dawna...
      • Gość: altcomputing Re: Hmm, podgląd plików to ma być nowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 23:18
        1. Nie wiesz jak to wyglada w MacOS X, 100x lepiej, wiem bo mam.

2. Podglady tworzone sa do bardzo duzej liczby formatow plikow,
        rzadko sie zdarza zeby podgladu nie bylo.

3. film mozna obejrzec, mp3 posluchac, pdf przegladac strona po
        stronie itp, wszystko spojne.

4. Slideshow dostepny po zaznaczeniu wielu obrazkow, z interfejsem
        takim samym jak normalny podglad, jedynie z dodatkowymi przyciskami
        "<" i ">"

5. Wszystko schludnie i mile dla oka animowane, 0% obciazenia CPU,
        wszystko robi karta graficzna.

6. MacOS X 10.5 jest SZYBSZY od MacOS X 10.4 (na tym samym
        MacBooku)...

Vista... gdzie jestes?

• Gość: wojt-kowa Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.adsl.hansenet.de 26.10.07, 22:54
      zdecydownie Leos! Tak jak bylo juz w reklamie:
      ASTA LA VISTA ... V I S T A!!!! Vista w porownaniu to jak kiepski
      dowcip.Nie bez powodu Apple przeciagnelo o pol roku date premiery!
      Kochani... najpierw sie przekonajcie i przetestujcie... a potem szybko
      przejdzcie na Macki.Polecam :)
      • Gość: Roman A działają na nim gry i można go spiracić? IP: *.kolornet.pl 26.10.07, 23:23
        NIE. Więc dalej będzie miał 3% udziału w rynku.
        • Gość: feliX Re: A działają na nim gry i można go spiracić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 23:55
          no nie można. i dobrze. bo zostanie lekki posmak elitaryzmu. ukłony z jabłucha.
          • Gość: lpt1 Re: A działają na nim gry i można go spiracić? IP: *.acn.waw.pl 28.10.07, 01:00
            > no nie można. i dobrze. bo zostanie lekki posmak elitaryzmu. ukłony z
            > jabłucha.

Mylisz snobizm z elitaryzmem. Elitarny to jest np Sparc.
        • Gość: Pewex Re: A działają na nim gry i można go spiracić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 00:34
          tak istnieją gry,od zawsze niezawodnego Blizzarda który nigdy nie zapomina o starych posiadaczach PowerPC :D prze Westwood'a, i obecnie EA, a poza tym na nowych makach możesz do gier sobie postawić Windowsa i już przestanie Cię uwierać brak gier...do gier to są konsole :) pozdro ze starego niektórzy mówią że ostatniego prawdziwego jabza G5 :P ;)
        • Gość: BS Re: A działają na nim gry i można go spiracić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 17:17
          Nie po to kupowalem Maka zeby na nim grac...
        • Gość: sunboy Re: A działają na nim gry i można go spiracić? IP: 193.239.126.* 28.11.07, 00:48
          1. Jest kilka gier.
          2. Można, nielegalnie, dzięki jakimś patch'om odpalić ten system na zwykłym PC. Szkoda że tylko nielegalnie...
    • Gość: abc Lepszy piracki windows IP: *.kolornet.pl 26.10.07, 23:21
      za darmo i popularny, wszystko działa.
    • Gość: rorio Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.10.07, 01:20
      Nudy! Wszystkie te "nowości i rewolucje" są w KDE od 100 lat. A KDE + Beryl bije
      wszystko.
      • Gość: mruwek Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.chello.pl 27.10.07, 01:28
        E tam. Mnie Gnom bez żadnych compizów i berylów też starcza. Ważne że
        system(Ubuntu :D) szybki, bez zwisów i wirusów.
        • Gość: Dexter Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.10.07, 15:34
          Ocho... Odezwali się fanboye Linuxa. Psia ich mać....
          • Gość: xy Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.10.07, 16:24
            ...powiedział macfanatyk z nutką wyższości w głosie...
            • algimin po polsku to powinien nazywac się Lewart to nazwa 27.10.07, 19:02
              polska, cena jest za wysoka chyba, że te 500zł
              byłoby na domową licencję na 5 stanowisk?
              Na razie prędziej kupię XP za 250 zł, bo mam
              na to mnóstwo programów, a i Linuxa darmowego
              zawsze instaluję obok windy, głupia polityka cenowa właśnie powini to sprzedawąć
              promocyjnie maksymalnie
              po 100zł to może jakby opanowali z 20-30% polskiego rynku i było to dobre mogli by
              podnieść cenę do poziomu Visty czy XP.
              • Gość: BS Re: po polsku to powinien nazywac się Lewart to n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 20:32
                499 brutto to cena za pudelkowa wersje. Lepiej zobacz ile kosztuje
                pudelkowe (box) Windows. System do nowego Maka jest darmowy. Ale o
                czym ja tu mowie, przeciez prawie wszyscy maja pirackie Windowsy...
          • Gość: rorio Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.10.07, 19:11
            Ocho, odezwał się szpecjalista. Mam propozycję: poczytaj sobie informacje o
            wydaniach kde i wtedy pogadamy. Psia twa nać.
            • Gość: makjuzer Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 20:13
              >rorio< poczytaj sobie informacje o wydaniach kde i wtedy pogadamy
              LOL, to Ty chcesz gadać o książkach czy systemach okienkowych? Bo po czytaniu to
              można chyba tylko o tym pierwszym. KDE używam od jakichś 8 lat, Mac OS'a od 2.
              Wybacz, ale KDE do OS X'a startu nie ma. Ani pod względem wyglądu, ani
              szybkości, ani stabilności, ani ergonomii.
              >algimin< Na razie prędziej kupię XP
              No jak nie masz maczka, to wydanie 5 setek na pudełko które możesz sobie co
              najwyżej postawić na blaszaku to rzeczywiście stanowczo za dużo.
              >mruwek< Mnie Gnom bez żadnych compizów i berylów też starcza
              Nie wątpię, że starcza. Ale lepsze jest wrogiem dobrego (że o kiepskim nie
              wspomnę), prawda?
              • Gość: roo Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.07, 10:16
                hmm, ciekawa wypowiedz.
              • Gość: rorio Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.07, 10:48
                Rozumiem, że z czytaniem ze zrozumieniem pewne wybitne jednostki miewają
                problemy, więc napiszę jeszcze raz: <<Początek wypowiedzi>>wszystkie nowości w
                macosie są w KDE od kilku lat. <<Koniec wypowiedzi>>
                <<Komentarz dla dociekliwych>>Czytanie informacji o wydaniu(whatsnew), pozwala
                na ustalenie, kiedy dana opcja została dodana<<Koniec komentarza>>
              • algimin Re: Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku 28.10.07, 16:59
                ... myślałem, że to już system na dowolego nowego Pentiuma
                jeśli mam jeszcze sobie kupić maka za 2000zł to senks;)mam w domu
                dwa kompy jeden powyżej 2200mhz, drugi dwurdzeniowy.

Zrobić stronkę w html, jakąś grafikę, coś popisać w oOO,
                obejrzeć jakiś film czy pograć, na cholerę mi jakiś mak
                na razie kupiłbym tego OSa na zasadzie próby
                czy ciekawostki...

Gość portalu: makjuzer napisał(a):
                > Wybacz, ale KDE do OS X'a startu nie ma. Ani pod względem wyglądu, ani
                > szybkości, ani stabilności, ani ergonomii.
                > >algimin< Na razie prędziej kupię XP
                > No jak nie masz maczka, to wydanie 5 setek na pudełko które możesz sobie co
                > najwyżej postawić na blaszaku to rzeczywiście stanowczo za dużo.
    • Gość: kamikadze Leopard - pierwszy Mac OS X po polsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 14:11
      Wolę oryginala. Bardzie sprawny i czuje sie bezpieczniej. znacie idęę paly-fair?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka