Gość: viva IP: 85.17.19.* 16.04.08, 16:59 Czekamy na tradycyjne obszczekiwanie Windowsa przez Linuksiarzy. No panowie, do roboty... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PPC Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: 217.153.207.* 16.04.08, 17:06 Phi. Linuksiarze. Ja to mam ubaw z blacharzy :-) Get a Mac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iks Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.acn.waw.pl 16.04.08, 17:46 > Phi. Linuksiarze. Ja to mam ubaw z blacharzy :-) Get a Mac ;-) Maki to wdzięczny temat dla ludzi z działu marketingu Apple. Użytkownikom Maków można wmówić wszystko i wyciągnąć od nich ostatnia rentę babci ... Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, 16.04.08, 17:52 Nie oceniaj nas po sobie. Kupujemy Maki za własne pieniądze, bo nas na to stać. Nie musimy rzucać się na byle "żer dla skner" czy raczej żer dla podbierających rentę babci. Ale masz rację: taniocha, w tym umysłowa, nadal dyktuje stadardy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 18:05 > Nie oceniaj nas po sobie. Kupujemy Maki za własne pieniądze, bo nas na > to stać. Nie musimy rzucać się na byle "żer dla skner" czy raczej żer > dla podbierających rentę babci. Ale masz rację: taniocha, w tym > umysłowa, nadal dyktuje stadardy w Polsce. Przypomina się stary dowcip o ruskich nowobogackich: "- Patrz jaki mam nowy krawat, kupiłem za $8000 - Ale ty głupi jesteś, gdybyś się spytał pokazałbym gdzie kupić taki sam za $15000" Tylko idiota przepłaca za klamota którego i tak za 3 lata wyrzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX Mam XP SP3 i jest OK i żadnej Visty nie kupuje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.08, 19:44 Mam XP SP3 i jest OK i żadnej Visty nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iks Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.acn.waw.pl 16.04.08, 19:26 > Kupujemy Maki za własne pieniądze, bo nas na to stać. Nie musimy > rzucać się na byle "żer dla skner" czy raczej żer dla podbierających > rentę babci. Jeśli sądzisz, że wybór jest tylko między składakami z hipermarketu a Makami to jak widzę masz świetne rozeznanie rynku. Faktycznie lepiej pozostań przy makach. A co do taniochy umysłowej to masz rację - najlepszym tego przykładem są użytkownicy maków wypisujący peany na temat swoich komputerów pod wiadomościami, które ich nie dotyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A111 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.chello.pl 16.04.08, 20:23 przykładem są > użytkownicy maków wypisujący peany na temat swoich komputerów pod wiadomościami > , > które ich nie dotyczą. coraz więcej widać też zdenerwowanych windziarzy, którzy widzą że wdepnęli w g@ ale ich ograniczenie umysłowe nie pozwala im z ww. g@wna wyleźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że czytają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 21:01 > coraz więcej widać też zdenerwowanych windziarzy, którzy widzą że > wdepnęli w g@ ale ich ograniczenie umysłowe nie pozwala > im z ww. g@wna wyleźć Jak byś nie zauważył to artykuł był o porównaniu Visty do XP, więc kto niby Twoim zdaniem miałby go czytać jak nie windziarze? I paru frustratów spod flagi "moja komputera być najlepsza komputera na świecie", pewnikiem przerośnięte dzieci świętej wojny atarowców z commodorowcami. Najlepszy jest taki komputer który najlepiej spełnia wymagania swojego użytkownika za jak najmniejszą cenę. Prywatnie uważam że obecnie jest to pecet-składak (można samemu złożyć lepszego, tańszego, lepiej dostosowanego do potrzeb użytkownika a jak się chce to i bardziej bajeranckiego od "markowych", trzeba tylko he he wiedzieć jak i z czego) dual boot XP + Linux. Natomiast przydatności Makówy do czegokolwiek oprócz nadymania się "stać mnie na taki drogi komputer" (patrz dowcip o noworuskich parę postów wyżej) jakoś dostrzec nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.chello.pl 16.04.08, 21:39 Najlepszy jest taki komputer który najlepiej spełnia wymagania swojego użytkownika za jak najmniejszą cenę. Prywatnie uważam że obecnie jest to pecet-składak dual-boot... jesteś zatem hobbystą albo namiętnym graczem... bo niby po co dwa systemy, dwa środowiska, podwójna robota? albo desktop Linuksa komuś odpowiada i po co wtedy system W? albo nie, bo np. brakuje aplikacji, to wtedy linux zbędny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 22:47 > jesteś zatem hobbystą albo namiętnym graczem... bo niby po co dwa > systemy, dwa środowiska, podwójna robota? > albo desktop Linuksa komuś odpowiada i po co wtedy system W? > albo nie, bo np. brakuje aplikacji, to wtedy linux zbędny Jeżeli można samemu wybierać na jakich programach się pracuje to zazwyczaj efektywniejszy jest Linux (głównie dlatego że open source pisze się tak żeby działało a nie po to żeby robiło wrażenie na targach) ale czasem zdarza się że trzeba coś robić na tym a nie innym programie (tzn. nie można programu zastąpić innym podobnym), wtedy zazwyczaj program jest pod Windows. Aktualnie na moim poletku proporcje czasu pracy kształtują się fifty-fifty. A co do "podwójnej" roboty to nie przesadzajmy - poza małym zestawem standardowym (przeglądarka, poczta, office i parę innych) na każdym systemie instaluje się to co jest NA NIM potrzebne. Aplikacji nie instaluje się podwójnie tylko po to żeby były, a instalację "od zera" robi się raz na 2-3 lata. Strata czasu na instalowanie 2 systemów jest niczym w porównaniu z czasem zyskanym na używaniu każdego z nich do tego w czym jest mocny zamiast szarpania się na siłę "a ja udowodnię że to się da zrobić pod tym systemem lepiej niż pod tamtym czy siamtym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GROSZ-ek Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.merinet.pl 20.04.08, 18:35 Święte słowa !!! Ja linuksa używam do łażenia po Internecie, a Windows - jeszcze 98 SE - do Płatnika i liczenia PIT-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.PHY.TCU.EDU 26.04.08, 08:40 W pełni popieram. Dodam jeszcze, że za chwilę możliwa będzie praca na obu systemach JEDNOCZEŚNIE czyli nie tylko dual boot ale i dual system. A co do Makówek, to miło wyglądające kompy i super w specyficznych zastosowaniach, ale jeśli chodzi o soft to trudno z Windą i Pingwinami różnej maści konkurować (Linuch ma jeszcze tę zaletę że jest systemem "na miarę", czyli każdy może wybrać sobie dystrybucję która mu najbardziej pasuje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podwójny Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.bb.sky.com 30.04.08, 23:13 Nie za chwile a juz od dawna. Polecam virtualbox albo VMWARE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmmm Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.debica198.tnp.pl 11.05.08, 14:28 No to faktycznie macie ambitne zastosowania, płatnik, albo www.... nie rozśmieszajcie mnie. A co z grafiką? Gdzie topowe programy macie na Lunuxa? Z 3d to powiedzmy, że jest Maya choć z ograniczoną funkcjonalnością, ale narzędzia typu Ilustrator, Photoshop czy Flash to są konkretne zastosowania, a nie bzykanie po stronach albo używanie płatnika. Tylko proszę mi tutaj nie pisać o Gimpach bo już na dzisiaj limit śmiechu wyczerpałem. Drażni mnie takie wciskanie na siłę Linuxa tam gdzie sobie on rady nie daje czy sugerowanie, że rozwiązaniem na wszystko jest Linux, oczywiście nie chodzi mi tutaj o żadne wojny liczę, że Linux w końcu się odbije od dna w zakresie oprogramowania specjalistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xi0 Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.acn.waw.pl 20.05.08, 15:20 Ja sie zgadzam - specyficzno-specjalistyczny system windows powinien byc tylko dla specjalistow. Dla normalnych ludzi linuks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryn Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.gdynia.mm.pl 20.04.08, 14:12 Żałosne, długo jeszcze macie zamiar prowadzić dyskusję o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dies Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:05 Zgadzam sie. Smiac mi sie chce jak ktos pielegnuje zasade "Zastaw sie a postaw sie" i kombinuje jak zrobic zeby 'imponowac' i byc 'na topie'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielki przedwieczn Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.phoenix-trading.co.uk 14.05.08, 17:24 nie ma to jak zakupic cos na co nikt nie produkuje oprogramowania. Nieliczne wyjatki potwierdzaja regule. Wobec powyzszego - jako przycisk do papieru moge uzyc czegos bardziej porecznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.wroclaw.mm.pl 24.04.08, 00:17 Wydać dwa razy więcej za komputer z dokładnie takimi samymi flakami który w dodatku nie obsłuży 95% interesującego mnie software'u bez i tak zainstalowania na nim XP z Boot Camp'a (statystyka dla software'u w ogólności pewnie jest podobna)? TOŻ TO GENIALNY PLAN JEST! W DROGĘ, KU KOMPUTERLANDII! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmmmm Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.debica198.tnp.pl 11.05.08, 14:33 Nie jestem posiadaczem Maca ani jego fanatykiem, ale jak mi ktoś pisze o takich samych flakach to już widzę jakie pojęcie ma o Macach. Czy dwa Xeony, serwerowa płyta główna, w pełni 64 bitowy system, wydajna pamięć i jeszcze kilka rzeczy to według ciebie to samo co w przeciętnym PC? Gdyby przyszło ci złożyć Peceta w podobnej konfiguracji co Mac to niewiele taniej by cię to wyszło, a pozostaje jeszcze kwestia systemu, który sensownie sobie z tym poradzi. Więc przestańcie ględzić, że posiadacze Maców to snoby bo zaczynam odnosić wrażenie, że piszą to ludzie, którzy nie są w stanie sobie na Maca pozwolić lub nie ma to sensu i mierzą każdego swoją miarką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMTe Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.06.08, 20:50 Jedno ci powiem, poszukaj sobie na sieci, że pod względem wydajnościowym odpowiednio dobrany PC bije Maki na głowę. www.macworld.pl/artykuly/37747.html i nie pomaga im wcale super 64-bitowa architektura, super szybka pamięć itp. itd. Zwykły 32-bitowy procek lepiej sobie radzi z codziennymi zadaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp_user Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: 91.199.30.* 16.04.08, 17:08 > Czekamy na tradycyjne obszczekiwanie Windowsa przez Linuksiarzy. No > panowie, do roboty... A myslałem, ze pierwszy wpis będzie: a ja mam Linuxa i gwiżdze na MS :-) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: 78.52.228.* 16.04.08, 17:44 ja wlasnie pare dni temu usunelam win vista i zainstalowalam xp-sp2, wreszcie dzialaja mi wszystkie programy a komputer chodzi 2 razy szybciej i stabilniej. do tego sam system zajmuje tylko 3 gb a nie 10 czy nawet troche wiecej jak w vista. Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, 16.04.08, 19:37 > A myslałem, ze pierwszy wpis będzie: a ja mam Linuxa i gwiżdze na MS A co masz za szybko, zbyt stabilnie, zbyt duzo wolnej pamieci i ogolnie nudy? Zainstaluj compiz-fusion i emerald na WM :) Poczujesz sie jak po przesiadce na Viste - wolniej, jakies migajace bajery i losowe pady sterownika grafiki. Ale za to jak ladnie. Konkurencja wysiada. W Viscie tez wlasciwie mialo byc tylko ladniej (bo wszystko inne wypadlo z planu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe chcialbys :P IP: *.gprs.plus.pl 16.04.08, 17:42 A tak na powaznie, to BT dzis pod Winda zadzialal slabo i po 3 restartach. Pod Linuksem od kopniecia. Ale, zwracajac honor, jestem specem raczej od Linuksa :) Rzeczy specjalistyczne robie pod Win2k w VirtualBoksie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przekolo VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mieć IP: 195.136.143.* 16.04.08, 17:43 Jak w temacie. Kupno 4GB ram obecnie kosztuje tyle co 5 miesięcy temu 2 GB. A vista najbardziej ze wszystkiego potrzebuje właśnie RAMu. Jak się go ma dużo i system siedzi cały w pamięci, to wszystko działa optymalnie. Jeśli masz mało pamięci albo stary komputer to nie oczekuj czytelniku że system będzie działał optymalnie. Teraz kiedy byle pecet jest w stanie bez problemu uciągnąć ten system, pozycja na rynku pownna się wzmocnić kosztem XP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: VISTA wymiata - to bullshit IP: 78.52.228.* 16.04.08, 17:46 nie prawda, wcale nie jest szybki i nie dziala tam wszystko jak nalezy mam 3 gb ram i po zainstalowaniu xp komputer WRESZCIE dziala bardzo szybko i stabilnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j@ro Re: VISTA wymiata - to bullshit IP: *.aster.pl 24.04.08, 07:39 pewnie masz dysk 500 GB który twój xp rozpoznaje i bezproblemowo dzieli na partycje co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vfdbg Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.wro.vectranet.pl 16.04.08, 18:31 system windows vista siedzi caly w ramie - ciekawe dosc :)uczyles sie informatyki w szkolce niedzielnej?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiczowstrzymywacz Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: 89.231.192.* 16.04.08, 19:30 No dobrze ale jak to się ma do sytuacji gdy producenci notebooków na siłę pakują Vistę bo mają ciche umowy z MS, w sytuacji gdy owe notebooki mają góra 1gb ramu?! I co ma zrobić konsument? kisić się na Notebooku z 1gb ramu i Viście? To masochizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j@ro Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.aster.pl 24.04.08, 07:42 a ktos ci kaze notebooka kupować??? taki ci potrzebny jest czy idziesz za modą? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie 28.04.08, 02:27 Gość portalu: j@ro napisał(a): > a ktos ci kaze notebooka kupować??? taki ci potrzebny jest czy idziesz za modą? Riposta na miarę hobbysty, co komputera używa do grania w pasjansa i pisania obraźliwych komentarzy na forach... Pracujesz przy kompie? Ja tak. Pracujesz całe życie przy tym samym biurku? Ja nie. Mając notebooka, rozstawiam sobie stanowisko pracy w ciągu kilku minut (potrzebnych na wykopsanie kogoś z wygodnego krzesła). Z własnym oprogramowaniem (specjalistycznym, raczej mało kto takie ma), z własnym systemem, z własną konfiguracją, z własnym układem klawiatury. I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiczowstrzymywacz Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.debica198.tnp.pl 11.05.08, 14:35 Tobie nawet nie ma sensu odpowiadać na wręcz zwalający z nóg kontrargument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielki przedwieczn Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.phoenix-trading.co.uk 14.05.08, 17:32 a owszem - lapek moze sie przydac. A ty nie strugaj wioskowego medrca bo jak na razie nic madrego nie powiedziales. Poza tym - poszukaj mocniejszych lapkow - spokojnie znajdziesz takie z wieksza iloscia ramu. O dellu 1730 nie wspominam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingwin ja mam 512 mb. używam linuxa, który śmiga jak IP: *.tktelekom.pl 16.04.08, 19:50 pszczółka. raczej mnie nie przekonasz na nowe, lepsze gó.. z M$. Odpowiedz Link Zgłoś
loban1980 Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie 16.04.08, 22:37 Nie ma potrzeby teraz kupować nowego komputera co dwa lata jak kiedyś. Ja mam Athlona 2,6 i wszystko co używam chodzi mi bez zarzutu. Nie będę specjalnie dla super zasobożernego systemu Vista kupował nowego sprzętu. MS ma nauczkę, żeby nie przesadzać ze wspieraniem producentów nowych komputerów. Szkoda mi tylko nabywców, którzy nie mają wyboru i muszą ten szajs kupić np. z notebookiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIstax64 Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.xdsl.centertel.pl 04.06.08, 14:04 Nie masz racji, sprzęt to nie wszystko. Sam posaidam niezły sprzęt, a system sypie się z każdej strony, kopmuter i aplikacje działają bardzo powoli, czasami się zawieszają - mimo ciągłych aktualizacji. I już zdecydowałem się, że przesiądę się z powrotem na XP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ServicePack Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszenie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.08, 17:45 Przeglądam rozmaite dokumenty (white papers) oraz artykuły Microsoftu i nigdzie nie widzę zapowiedzi jakiegoś kolosalnego przyspieszenia czy w ogóle przyspieszenia po instalacji SP1. Ten mit stworzyli dziennikarze rozmiatych pisemek dla egzaltowanych użytkowników. Na przykład, kopiowanie plików jest usprawnione ale w sieci. Po prostu powalają mnie takie tytuły jak "Kolega używa XP i śmieje się z ciebie?". To kolejny mit stworzony przez dziennikarzy i powtarzany przez różnej maści ekspertów. Po premierze XP na łamach tej gazety obwieszczono, że w pracy nic lepszego niż Win2000 nie może się przydać; w domu - że najlpeszy jest Win98SE. I że ogólnie XP jest do bani. Teraz okazuje się, że nic lepszego niż XP sympatykom systemów Microsftu przydażyć się nie może. Jakieś pranie mózgów tu urządzacie? Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszeni 16.04.08, 17:56 > Teraz okazuje się, że > nic lepszego niż XP sympatykom systemów Microsftu przydażyć się nie > może. Jakieś pranie mózgów tu urządzacie? Ależ nie. Czytaj staranniej. To jest stwierdzenie, że sympatycy systemów Microsoftu mogą co najwyżej liczyć na XP, bo to najlepsze na co kopistów z Redmond stać. Niby tak samo a nie to samo, prawda? Konkluzja jest raczej smutna dla M$-fanboyów - będzie już tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX User Re: Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszeni IP: *.acn.waw.pl 16.04.08, 19:33 > Konkluzja jest raczej smutna dla M$-fanboyów - będzie już tylko > gorzej. Na szczęście nie aż tak źle jak na rynku otwartych systemów ... na którym to jak widać trwa konkurs pt "Kto wyprodukuje tysięczną dystrybucję ten zgarnia nagrodę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 18:09 > Po premierze XP na łamach tej gazety obwieszczono, że w pracy nic > lepszego niż Win2000 nie może się przydać; w domu - że najlpeszy > jest Win98SE. I że ogólnie XP jest do bani. Teraz okazuje się, że > nic lepszego niż XP sympatykom systemów Microsftu przydażyć się nie > może. Jakieś pranie mózgów tu urządzacie? I co w tym dziwnego że przetestowane systemy są lepsze od pełnych błędów nowości? Przy kolejnej przesiadce napiszą że najlepsza jest Vista i znowu będą mieli rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XPvsVista Re: Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszeni IP: 82.160.117.* 16.04.08, 21:27 Mam w domu kompa z XP, 2.2 GHz i 256 MB RAM i drugiego kompa z Vistą Home Basic, 1.5 Ghz, 2 Gb RAMu. Oba działają równie szybko. Jeżeli chodzi tylko o szybkość to faktycznie użytkownicy XP mogą się śmiać z użytkowników Visty. Kupa kasy, nowy komp i zero przyspieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cooba75 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, 16.04.08, 17:55 www.joemonster.org/art/8524/Nowy-system-operacyjny-Microsoftu-rzadzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Jak by Vista była Made in Israel to by była dla IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.04.08, 19:02 Gazety Wyborczej cymes co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: Jak by Vista była Made in Israel to by była??? IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 23.04.08, 15:58 Czy wszyscy osobnicy jednoznacznie zaliczajacy sie do kategorii "myslacych inaczej" musza jednoczesnie szargac slowo "Polak"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true Superfetch, prefetch, cache, precache...wodotryski IP: 80.217.137.* 16.04.08, 19:03 Wszystko się zaczęło pieprzyć od czasu gdy microsoft postanowił bawić się w przewidywanie przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Dobrze już była, teraz już tylko z górki IP: *.chello.pl 16.04.08, 19:32 im szybciej przsiadka na normalne systemy tym mniej kłopotów w przyszłości a ci co czekają na W7 mówię: naiwni jesteście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX Mam XP SP3 i jest OK - żadnej Visty nie kupuje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.08, 19:39 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX Mam XP SP3 i jest OK - żadnej Visty nie kupuje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.08, 19:40 l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingwin się robi viva. "the wow start now", hehehehe !!! IP: *.tktelekom.pl 16.04.08, 19:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX Mam XP SP3 i jest OK - żadnej Visty nie kupuje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.08, 19:43 Mam XP SP3 i jest OK - żadnej Visty nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manhu Re: A XP kupiłeś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 13:57 A niby jak? Pewnie, że kupił, zapewne pirata ale kupił, bo raczej nie zainstalował linuxa by ściągnąć XP z netu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubełek Re: A XP kupiłeś? IP: *.PHY.TCU.EDU 26.04.08, 08:45 O MSDNAA słyszeli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: A XP kupiłeś? IP: *.chello.pl 24.05.08, 09:23 > O MSDNAA słyszeli? ten program dla Zulusów pn. Akademia wciskania kitu? wzorowany na sukcesie kupienia Ameryki od Indian za szklane korale? O tym słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
savrin Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. 16.04.08, 19:51 Korzystałem z systemow MS na komputerze w domu gdzieś do początku zeszłego roku. Nie chciałem sie przesiadać z uwagi na specyficzne oprogramowanie z którego korzystam a którego nie było na linuxa. Drugim powodem byla "kobylasta" vista, która wszędzie zbierała cięgi. Zainstalowałem ja sobie na vmware, trochę sie pobawiłem i doszedłem do wniosku, ze czas na zmiany. Tak naprawdę nie takie wielkie bo próbowałem zabawy z red hat-em 7 i wtedy odpuściłem. Drugie podejście do linuxa jako systemu w domu to fedora 8 i jak dla mnie to dziesiątka. Pamiętam, że jednym z powodów dla których kiedyś odpuściłem był netscape, który często nie wyświetlał a jak już to "różnie". Teraz mam firefoxa z którego korzystałem już od dawna na windzie :) Według mnie linux poszedł niesamowicie do przodu jeżeli chodzi multimedia i sterowniki ( pomijam SB bo to firma dla mnie przegrana, zawsze korzystałem z ich rozwiązań i nawet nie przeszło mi przez myśl, że nie maja driverów do linuxa. Okazało się, że nie mają ale od kiedy SB Pro nie jest szczytem i można mieć karte na plycie z wyjściem SPDIF, wszystkie bajery ze zniekształcaniem dźwięku są o kant ... potłuc ). Nie wiem jak można porównywać dystrybucje linuxa z MS, przecież one są za darmo ???!!! Na pewno nie jestem wyznawcą linuxa ( mam MCSE :) ale jeżeli ktoś chce sobie oglądać filmy, słuchać muzyki, tworzyć dokumenty itd. to spokojnie może mieć system za który nie musi płacić. Nie musi też posiadać tajemnej wiedzy ;) Musi być trochę inteligentny :) Odpowiedz Link Zgłoś
loban1980 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, 16.04.08, 22:42 dobrze gada, flacha dla kolegi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głupi jezdem Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.chello.pl 16.04.08, 22:17 A co to jest windows? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ./MatriX'u Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.aster.pl 16.04.08, 22:23 tak naprawde SP1 jest zbiorem wszystkich wydanych do tej pory "łat" M$ dodal tez trozhe zmian w powloce, i tyle vista jest "rozdmuchana" biblioteki - koszmarnie wielkie - a to z powodu szybkosci prac nad tym OS'em - nie da sie przygotowac dedykowanych dll'i, wiec korzysta sie z uniwersalnych, w ktorych wykorzystuje sie np. 10% funkcji. byc moze M$ dodal w SP1 pprawione sterowniki i uaktualnil baze o nowe ? nie wiem, nie korzystam prywatnie z visty - i nie zamierzam, mam MAC'a, i w dalszym ciagu nie zaluje tego zakupu. moze, gdy M$ w 2009/10 wypusci nowego OS'a, i w oparciu o doswiadczenia z Vista- zrobi to naprawde dobrze, to moze wroce do PC z Windows. Odpowiedz Link Zgłoś
loban1980 Wreszcie ktoś przerwał tą propagandę 16.04.08, 22:29 Szacunek dla artykułu. Windows Vista to lipa. A mnie nie stać na 20 rdzeniowy procesor, 30 GB RAM i grafikę z pamięcią 1GB aby to guano dobrze chodziło. Windows XP śmiga jak trzeba i odradzam wszystkim zakup Visty. Pracuję na niej w pracy i dobrze , że mam daleko do okna, bo brakuje już mi cierpliwości. Jutro idę po dodatek za pracę w ciężkich warunkach. Napędzanie rynku sprzętu komputerowego w końcu odbiło się czkawką dla MS. Z zainteresowaniem śledzę nowe odsłony Ubuntu i dojrzewam aby całkiem wyplenić system Windows z mojego komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Wreszcie ktoś przerwał tą propagandę IP: 195.90.102.* 11.05.08, 19:05 Stary jestem, słyszłem to wiele razy. Windows 95 to była porażka w porównaniu z 3.11. 3.11 w porównaniu z MS DOS'em. Amiga była lepsza od PC, wprowadzenie NT było katastrofą, ale był on i tak lepszy od 2000. A XP było spiskiem firmy na M i w ogóle nie działało. A do lokomotyw krowy miały stracić mleko... Teraz XP jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Wreszcie ktoś przerwał tą propagandę IP: *.metal.agh.edu.pl 13.05.08, 14:10 skoro 20 rdzeniowy procesto i 30 gb ramu to trzemu grafika tlyko 1gb. tak mnie to po prostu ciekawi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfa Odpowiedz IP: *.globalconnect.pl 02.06.08, 11:00 Bo gość ma obecnie celerona 466 z 128 mega ramu i 4 megową kartą graficzną - różnica między ram a pamięcią karty około 30 razy więc tak samo sobie założył :> I nie dziwię się, że na takiej konfiguracji XP chodzi lepiej. Swoją drogą taki konfing jest bardzo popularny w polskich firmach, ja sam musiałem się męczyć na celleronie 900 z 256mb ramu. Na szczęście ostatnio wymienili i jest nowy sprzęt, chociaż też nie rewelka. Odpowiedz Link Zgłoś
loban1980 Reklama MS. Chętnie wcisne Windows Viste :) 16.04.08, 22:53 Takiej propagandy i wciskania na siłę trefnego towaru, to chyba jeszcze nie było w historii nawet tak zepsutej firmy jak MS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.04.08, 22:55 Nie wiem czemu ludzie narzekaja na wydajnosc Visty? Mam Quada Q6600 i wszystko smiga :-) np. system laduje sie w 20 sek. Uzywam tez Ubuntu, ale moim zdaniem Linux, to jeszcze nie system dla normalnego uzytkownika (laika). Np. Kupilem nowy sprzet i instaluje Ubuntu 1. Instalacja ? System nie bootuje z powodu bledu w jadrze. 2. Po miesiacu wychodzi nowa wersja z lata. Instalacja bez problemu... 3. Internet? WLAN nie dziala. Na Ubutu Forum znalazlem, link do zrodel z poprawionym sterownikiem. 4. Blad kompilacji! I znowu internet i szukanie ( dobrze ze mialem jeszcze starego Laptopa). 5. Kompilacja i instalacja nowego sterownika bez problemu. Jestem online :-) 6. Sciagam najnowsze laty systemu,reboot - WLAN znowu nie dziala ! 7. Na forum znajduje rozwiazanie i wszystko ponownie dziala. 8. Ubuntu rules. Hipotetyczna sytuacja: Daje plytke mojej dziewczynie i mowie "Zamontuj sobie Linuxa" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.chello.pl 17.04.08, 13:15 Vista to masakra...myślałam że się przyzwyczaję, ale nie da się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hornet Srutu-tu-tu, majtki z drutu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 15:03 a ja mam tak: chipset x48, najnowszego xeona x3350 45nm 2,66gHz 4-jajowego, 8giga ramu ddr2-1066mHz, radeona hd3870 dysk 1TB i viste ultimate 64bit. śmiga nie jak "pszczólka" ale jak dobrze wypasiony szerszeń. przy 8giga ramu system na dzien dobry zużywa 0,9giga ram ale dla reszty programow zostaje 7 GIGABAJTÓW ram. pracuje na najnowszym autocadzie 2009 64 bit i to jest GIT! i nie ma tego na ŻADNEGO maca ani linuxa i tu nikt nie podskoczy, ot, co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hornet Re: Srutu-tu-tu, majtki z drutu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 15:05 p.s. polecam gorąco ten artykuł, dla umiejących czytać po angielsku: www.tomshardware.com/reviews/vista-workshop,1775.html Odpowiedz Link Zgłoś
dodekx Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. 17.04.08, 21:15 dobra może i jestem początkującym informatykiem, ale z vista chcąc nie chcąc użeram się od sierpnia. Dobra przyznam sie przez piersze 3 tygodnie nie wywalilem jej tylko z tego powodu ze nie chcialo mi sie szukac sterownikow do karty graficznej. Ale generalnie jestem zadowolony z mojego pamieciozernego zwierzatka. Trzeba sie z niego nauczyc korzystac i tyle. owszem vistas jest wolniejsza na 32 bitowym procesorze z 512 ramu ale juz jak sie ma 4 rdzenie 4 g ramu to nie ma innego wyburu, jak chcemy zeby kompik lazil po ludzku. Vista przewysza XP np wygladem, panelem sterowania, uciazliwym pytaniem sie czy na pewno chce cos zrobic, wiec nie usuniemy sobie czegos przez przypadek. w Viscie szybciej sie szuka niz w xp plikow, latwiej sie aktualizuje. A co do windowsow to beda jeszcze zyc dlugo i szczesliwie bo jest wiecej softa i bedzie wiecej bo programistow sie uczy pisac pod windows i pentiumowskie procesory, a i windows jest prosciej obslugiwac i nie trzeba sie uzerac z emulatorami bibliotek, instalacja firewalla. fakt na windows jest wiecej wirusow niz np na macka ale to kwestia czasu. Pierwszy powazny wirus na macka zbierze duzo zniwo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek.macos Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.wro.vectranet.pl 18.04.08, 12:24 Zauważcie, proszę, iż testowano Vistę 32-bitową. Poproszę o wyniki testów na x64! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulala Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.chello.pl 21.04.08, 10:22 to taki spóźniony żart z okazji Prima aprilis od microsoftu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierny wróg RP Durnie IP: *.rcb.vectranet.pl 23.04.08, 11:47 Nadszedł "ten" dzień. Po miesiącach oczekiwania na witrynie Windows Update dostrzegłeś upragniony pakiet Service Pack 1 do Visty .... woooow no i ch*j po tym jak po angielsku ... zainataluje taki durny polski kowalski takiego SP1 i ku**a nie wie o co chodzi bo to nie jest w jego durnym dzikim(polskim[naszczał na ciebie ojczyzno]) jezyku Odpowiedz Link Zgłoś