Dodaj do ulubionych

Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni...

IP: 85.17.19.* 16.04.08, 16:59
Czekamy na tradycyjne obszczekiwanie Windowsa przez Linuksiarzy. No panowie,
do roboty...
Obserwuj wątek
    • Gość: PPC Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: 217.153.207.* 16.04.08, 17:06
      Phi. Linuksiarze. Ja to mam ubaw z blacharzy :-) Get a Mac ;-)
      • Gość: Iks Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.acn.waw.pl 16.04.08, 17:46
        > Phi. Linuksiarze. Ja to mam ubaw z blacharzy :-) Get a Mac ;-)

Maki to wdzięczny temat dla ludzi z działu marketingu Apple. Użytkownikom Maków
        można wmówić wszystko i wyciągnąć od nich ostatnia rentę babci ...
        • babaqba Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, 16.04.08, 17:52
          Nie oceniaj nas po sobie. Kupujemy Maki za własne pieniądze, bo nas na
          to stać. Nie musimy rzucać się na byle "żer dla skner" czy raczej żer
          dla podbierających rentę babci. Ale masz rację: taniocha, w tym
          umysłowa, nadal dyktuje stadardy w Polsce.
          • Gość: dc99 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 18:05
            > Nie oceniaj nas po sobie. Kupujemy Maki za własne pieniądze, bo nas na
            > to stać. Nie musimy rzucać się na byle "żer dla skner" czy raczej żer
            > dla podbierających rentę babci. Ale masz rację: taniocha, w tym
            > umysłowa, nadal dyktuje stadardy w Polsce.

Przypomina się stary dowcip o ruskich nowobogackich:
            "- Patrz jaki mam nowy krawat, kupiłem za $8000
            - Ale ty głupi jesteś, gdybyś się spytał pokazałbym gdzie kupić taki sam za $15000"

Tylko idiota przepłaca za klamota którego i tak za 3 lata wyrzuci.
            • Gość: ZX Mam XP SP3 i jest OK i żadnej Visty nie kupuje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.08, 19:44
              Mam XP SP3 i jest OK i żadnej Visty nie kupuje.
          • Gość: Iks Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.acn.waw.pl 16.04.08, 19:26
            > Kupujemy Maki za własne pieniądze, bo nas na to stać. Nie musimy
            > rzucać się na byle "żer dla skner" czy raczej żer dla podbierających
            > rentę babci.

Jeśli sądzisz, że wybór jest tylko między składakami z hipermarketu a Makami to
            jak widzę masz świetne rozeznanie rynku. Faktycznie lepiej pozostań przy makach.
            A co do taniochy umysłowej to masz rację - najlepszym tego przykładem są
            użytkownicy maków wypisujący peany na temat swoich komputerów pod wiadomościami,
            które ich nie dotyczą.
            • Gość: A111 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.chello.pl 16.04.08, 20:23
              przykładem są
              > użytkownicy maków wypisujący peany na temat swoich komputerów pod wiadomościami
              > ,
              > które ich nie dotyczą.

coraz więcej widać też zdenerwowanych windziarzy, którzy widzą że
              wdepnęli w g@ ale ich ograniczenie umysłowe nie pozwala
              im z ww. g@wna wyleźć
              • Gość: dc99 Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że czytają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 21:01
                > coraz więcej widać też zdenerwowanych windziarzy, którzy widzą że
                > wdepnęli w g@ ale ich ograniczenie umysłowe nie pozwala
                > im z ww. g@wna wyleźć

Jak byś nie zauważył to artykuł był o porównaniu Visty do XP, więc kto niby
                Twoim zdaniem miałby go czytać jak nie windziarze? I paru frustratów spod flagi
                "moja komputera być najlepsza komputera na świecie", pewnikiem przerośnięte
                dzieci świętej wojny atarowców z commodorowcami.

Najlepszy jest taki komputer który najlepiej spełnia wymagania swojego
                użytkownika za jak najmniejszą cenę. Prywatnie uważam że obecnie jest to
                pecet-składak (można samemu złożyć lepszego, tańszego, lepiej dostosowanego do
                potrzeb użytkownika a jak się chce to i bardziej bajeranckiego od "markowych",
                trzeba tylko he he wiedzieć jak i z czego) dual boot XP + Linux. Natomiast
                przydatności Makówy do czegokolwiek oprócz nadymania się "stać mnie na taki
                drogi komputer" (patrz dowcip o noworuskich parę postów wyżej) jakoś dostrzec
                nie mogę.
                • Gość: ee Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.chello.pl 16.04.08, 21:39
                  Najlepszy jest taki komputer który najlepiej spełnia wymagania swojego
                  użytkownika za jak najmniejszą cenę. Prywatnie uważam że obecnie jest to
                  pecet-składak dual-boot...

jesteś zatem hobbystą albo namiętnym graczem... bo niby po co dwa
                  systemy, dwa środowiska, podwójna robota?
                  albo desktop Linuksa komuś odpowiada i po co wtedy system W?
                  albo nie, bo np. brakuje aplikacji, to wtedy linux zbędny
                  • Gość: dc99 Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 22:47
                    > jesteś zatem hobbystą albo namiętnym graczem... bo niby po co dwa
                    > systemy, dwa środowiska, podwójna robota?
                    > albo desktop Linuksa komuś odpowiada i po co wtedy system W?
                    > albo nie, bo np. brakuje aplikacji, to wtedy linux zbędny

Jeżeli można samemu wybierać na jakich programach się pracuje to zazwyczaj
                    efektywniejszy jest Linux (głównie dlatego że open source pisze się tak żeby
                    działało a nie po to żeby robiło wrażenie na targach) ale czasem zdarza się że
                    trzeba coś robić na tym a nie innym programie (tzn. nie można programu zastąpić
                    innym podobnym), wtedy zazwyczaj program jest pod Windows. Aktualnie na moim
                    poletku proporcje czasu pracy kształtują się fifty-fifty.

A co do "podwójnej" roboty to nie przesadzajmy - poza małym zestawem
                    standardowym (przeglądarka, poczta, office i parę innych) na każdym systemie
                    instaluje się to co jest NA NIM potrzebne. Aplikacji nie instaluje się podwójnie
                    tylko po to żeby były, a instalację "od zera" robi się raz na 2-3 lata. Strata
                    czasu na instalowanie 2 systemów jest niczym w porównaniu z czasem zyskanym na
                    używaniu każdego z nich do tego w czym jest mocny zamiast szarpania się na siłę
                    "a ja udowodnię że to się da zrobić pod tym systemem lepiej niż pod tamtym czy
                    siamtym".
                    • Gość: GROSZ-ek Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.merinet.pl 20.04.08, 18:35
                      Święte słowa !!!

Ja linuksa używam do łażenia po Internecie, a Windows - jeszcze 98 SE - do
                      Płatnika i liczenia PIT-ów.
                      • Gość: PC Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.PHY.TCU.EDU 26.04.08, 08:40
                        W pełni popieram. Dodam jeszcze, że za chwilę możliwa będzie praca
                        na obu systemach JEDNOCZEŚNIE czyli nie tylko dual boot ale i dual
                        system. A co do Makówek, to miło wyglądające kompy i super w
                        specyficznych zastosowaniach, ale jeśli chodzi o soft to trudno z
                        Windą i Pingwinami różnej maści konkurować (Linuch ma jeszcze tę
                        zaletę że jest systemem "na miarę", czyli każdy może wybrać sobie
                        dystrybucję która mu najbardziej pasuje).
                        • Gość: podwójny Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.bb.sky.com 30.04.08, 23:13
                          Nie za chwile a juz od dawna.
                          Polecam virtualbox albo VMWARE.
                        • Gość: hmmmmm Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.debica198.tnp.pl 11.05.08, 14:28
                          No to faktycznie macie ambitne zastosowania, płatnik, albo www.... nie
                          rozśmieszajcie mnie. A co z grafiką? Gdzie topowe programy macie na Lunuxa? Z 3d
                          to powiedzmy, że jest Maya choć z ograniczoną funkcjonalnością, ale narzędzia
                          typu Ilustrator, Photoshop czy Flash to są konkretne zastosowania, a nie
                          bzykanie po stronach albo używanie płatnika. Tylko proszę mi tutaj nie pisać o
                          Gimpach bo już na dzisiaj limit śmiechu wyczerpałem. Drażni mnie takie wciskanie
                          na siłę Linuxa tam gdzie sobie on rady nie daje czy sugerowanie, że rozwiązaniem
                          na wszystko jest Linux, oczywiście nie chodzi mi tutaj o żadne wojny liczę, że
                          Linux w końcu się odbije od dna w zakresie oprogramowania specjalistycznego.
                          • Gość: xi0 Re: Artykuł był dla windziarzy, dziwisz się że cz IP: *.acn.waw.pl 20.05.08, 15:20
                            Ja sie zgadzam - specyficzno-specjalistyczny system windows powinien byc tylko
                            dla specjalistow. Dla normalnych ludzi linuks.
          • Gość: maryn Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.gdynia.mm.pl 20.04.08, 14:12
            Żałosne, długo jeszcze macie zamiar prowadzić dyskusję o wyższości Świąt
            Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia ?
          • Gość: Dies Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:05
            Zgadzam sie. Smiac mi sie chce jak ktos pielegnuje zasade "Zastaw sie a postaw
            sie" i kombinuje jak zrobic zeby 'imponowac' i byc 'na topie'.
          • Gość: wielki przedwieczn Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.phoenix-trading.co.uk 14.05.08, 17:24
            nie ma to jak zakupic cos na co nikt nie produkuje oprogramowania.
            Nieliczne wyjatki potwierdzaja regule. Wobec powyzszego - jako
            przycisk do papieru moge uzyc czegos bardziej porecznego
      • Gość: gość Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.wroclaw.mm.pl 24.04.08, 00:17
        Wydać dwa razy więcej za komputer z dokładnie takimi samymi flakami
        który w dodatku nie obsłuży 95% interesującego mnie software'u bez i
        tak zainstalowania na nim XP z Boot Camp'a (statystyka dla
        software'u w ogólności pewnie jest podobna)?

TOŻ TO GENIALNY PLAN JEST! W DROGĘ, KU KOMPUTERLANDII!
        • Gość: hmmmmmm Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.debica198.tnp.pl 11.05.08, 14:33
          Nie jestem posiadaczem Maca ani jego fanatykiem, ale jak mi ktoś pisze o takich
          samych flakach to już widzę jakie pojęcie ma o Macach. Czy dwa Xeony, serwerowa
          płyta główna, w pełni 64 bitowy system, wydajna pamięć i jeszcze kilka rzeczy to
          według ciebie to samo co w przeciętnym PC?
          Gdyby przyszło ci złożyć Peceta w podobnej konfiguracji co Mac to niewiele
          taniej by cię to wyszło, a pozostaje jeszcze kwestia systemu, który sensownie
          sobie z tym poradzi. Więc przestańcie ględzić, że posiadacze Maców to snoby bo
          zaczynam odnosić wrażenie, że piszą to ludzie, którzy nie są w stanie sobie na
          Maca pozwolić lub nie ma to sensu i mierzą każdego swoją miarką.
          • Gość: eMTe Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.06.08, 20:50
            Jedno ci powiem, poszukaj sobie na sieci, że pod względem wydajnościowym odpowiednio dobrany PC bije Maki na głowę. www.macworld.pl/artykuly/37747.html i nie pomaga im wcale super 64-bitowa architektura, super szybka pamięć itp. itd. Zwykły 32-bitowy procek lepiej sobie radzi z codziennymi zadaniami.
    • Gość: xp_user Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: 91.199.30.* 16.04.08, 17:08
      > Czekamy na tradycyjne obszczekiwanie Windowsa przez Linuksiarzy. No
      > panowie, do roboty...

A myslałem, ze pierwszy wpis będzie: a ja mam Linuxa i gwiżdze na MS :-) pzdr.
      • Gość: kaja Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: 78.52.228.* 16.04.08, 17:44
        ja wlasnie pare dni temu usunelam win vista i zainstalowalam xp-sp2, wreszcie
        dzialaja mi wszystkie programy a komputer chodzi 2 razy szybciej i stabilniej.
        do tego sam system zajmuje tylko 3 gb a nie 10 czy nawet troche wiecej jak w vista.
      • kell99 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, 16.04.08, 19:37
        > A myslałem, ze pierwszy wpis będzie: a ja mam Linuxa i gwiżdze na MS

A co masz za szybko, zbyt stabilnie, zbyt duzo wolnej pamieci i ogolnie nudy?
        Zainstaluj compiz-fusion i emerald na WM :) Poczujesz sie jak po przesiadce na
        Viste - wolniej, jakies migajace bajery i losowe pady sterownika grafiki. Ale za
        to jak ladnie. Konkurencja wysiada. W Viscie tez wlasciwie mialo byc tylko
        ladniej (bo wszystko inne wypadlo z planu).
    • Gość: pepe chcialbys :P IP: *.gprs.plus.pl 16.04.08, 17:42
      A tak na powaznie, to BT dzis pod Winda zadzialal slabo i po 3 restartach. Pod
      Linuksem od kopniecia. Ale, zwracajac honor, jestem specem raczej od Linuksa :)
      Rzeczy specjalistyczne robie pod Win2k w VirtualBoksie.
    • Gość: Przekolo VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mieć IP: 195.136.143.* 16.04.08, 17:43
      Jak w temacie. Kupno 4GB ram obecnie kosztuje tyle co 5 miesięcy
      temu 2 GB. A vista najbardziej ze wszystkiego potrzebuje właśnie
      RAMu. Jak się go ma dużo i system siedzi cały w pamięci, to wszystko
      działa optymalnie.
      Jeśli masz mało pamięci albo stary komputer to nie oczekuj
      czytelniku że system będzie działał optymalnie. Teraz kiedy byle
      pecet jest w stanie bez problemu uciągnąć ten system, pozycja na
      rynku pownna się wzmocnić kosztem XP.
      • Gość: kaja Re: VISTA wymiata - to bullshit IP: 78.52.228.* 16.04.08, 17:46
        nie prawda, wcale nie jest szybki i nie dziala tam wszystko jak nalezy
        mam 3 gb ram i po zainstalowaniu xp komputer WRESZCIE dziala bardzo szybko i
        stabilnie
        • Gość: j@ro Re: VISTA wymiata - to bullshit IP: *.aster.pl 24.04.08, 07:39
          pewnie masz dysk 500 GB który twój xp rozpoznaje i bezproblemowo dzieli na
          partycje co???
      • Gość: vfdbg Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.wro.vectranet.pl 16.04.08, 18:31
        system windows vista siedzi caly w ramie - ciekawe dosc :)uczyles sie
        informatyki w szkolce niedzielnej?:D
      • Gość: kiczowstrzymywacz Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: 89.231.192.* 16.04.08, 19:30
        No dobrze ale jak to się ma do sytuacji gdy producenci notebooków na siłę pakują
        Vistę bo mają ciche umowy z MS, w sytuacji gdy owe notebooki mają góra 1gb
        ramu?! I co ma zrobić konsument? kisić się na Notebooku z 1gb ramu i Viście? To
        masochizm.
        • Gość: j@ro Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.aster.pl 24.04.08, 07:42
          a ktos ci kaze notebooka kupować??? taki ci potrzebny jest czy idziesz za modą?
          • nessie-jp Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie 28.04.08, 02:27
            Gość portalu: j@ro napisał(a):

> a ktos ci kaze notebooka kupować??? taki ci potrzebny jest czy idziesz za modą?

Riposta na miarę hobbysty, co komputera używa do grania w pasjansa i pisania
            obraźliwych komentarzy na forach...

Pracujesz przy kompie? Ja tak. Pracujesz całe życie przy tym samym biurku? Ja
            nie. Mając notebooka, rozstawiam sobie stanowisko pracy w ciągu kilku minut
            (potrzebnych na wykopsanie kogoś z wygodnego krzesła). Z własnym oprogramowaniem
            (specjalistycznym, raczej mało kto takie ma), z własnym systemem, z własną
            konfiguracją, z własnym układem klawiatury.

I
          • Gość: kiczowstrzymywacz Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.debica198.tnp.pl 11.05.08, 14:35
            Tobie nawet nie ma sensu odpowiadać na wręcz zwalający z nóg kontrargument.
          • Gość: wielki przedwieczn Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.phoenix-trading.co.uk 14.05.08, 17:32

a owszem - lapek moze sie przydac. A ty nie strugaj wioskowego
            medrca bo jak na razie nic madrego nie powiedziales.

Poza tym - poszukaj mocniejszych lapkow - spokojnie znajdziesz takie
            z wieksza iloscia ramu. O dellu 1730 nie wspominam

• Gość: pingwin ja mam 512 mb. używam linuxa, który śmiga jak IP: *.tktelekom.pl 16.04.08, 19:50
        pszczółka.

raczej mnie nie przekonasz na nowe, lepsze gó.. z M$.
      • loban1980 Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie 16.04.08, 22:37
        Nie ma potrzeby teraz kupować nowego komputera co dwa lata jak kiedyś. Ja mam
        Athlona 2,6 i wszystko co używam chodzi mi bez zarzutu. Nie będę specjalnie dla
        super zasobożernego systemu Vista kupował nowego sprzętu. MS ma nauczkę, żeby
        nie przesadzać ze wspieraniem producentów nowych komputerów. Szkoda mi tylko
        nabywców, którzy nie mają wyboru i muszą ten szajs kupić np. z notebookiem.
      • Gość: VIstax64 Re: VISTA wymiata - trzeba tylko dobry sprzęt mie IP: *.xdsl.centertel.pl 04.06.08, 14:04
        Nie masz racji, sprzęt to nie wszystko. Sam posaidam niezły sprzęt,
        a system sypie się z każdej strony, kopmuter i aplikacje działają
        bardzo powoli, czasami się zawieszają - mimo ciągłych aktualizacji.
        I już zdecydowałem się, że przesiądę się z powrotem na XP.
    • Gość: ServicePack Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszenie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.08, 17:45
      Przeglądam rozmaite dokumenty (white papers) oraz artykuły
      Microsoftu i nigdzie nie widzę zapowiedzi jakiegoś kolosalnego
      przyspieszenia czy w ogóle przyspieszenia po instalacji SP1. Ten mit
      stworzyli dziennikarze rozmiatych pisemek dla egzaltowanych
      użytkowników.
      Na przykład, kopiowanie plików jest usprawnione ale w sieci.
      Po prostu powalają mnie takie tytuły jak "Kolega używa XP i śmieje
      się z ciebie?". To kolejny mit stworzony przez dziennikarzy i
      powtarzany przez różnej maści ekspertów.
      Po premierze XP na łamach tej gazety obwieszczono, że w pracy nic
      lepszego niż Win2000 nie może się przydać; w domu - że najlpeszy
      jest Win98SE. I że ogólnie XP jest do bani. Teraz okazuje się, że
      nic lepszego niż XP sympatykom systemów Microsftu przydażyć się nie
      może. Jakieś pranie mózgów tu urządzacie?
      • babaqba Re: Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszeni 16.04.08, 17:56
        > Teraz okazuje się, że
        > nic lepszego niż XP sympatykom systemów Microsftu przydażyć się
        nie
        > może. Jakieś pranie mózgów tu urządzacie?

Ależ nie. Czytaj staranniej. To jest stwierdzenie, że sympatycy
        systemów Microsoftu mogą co najwyżej liczyć na XP, bo to najlepsze
        na co kopistów z Redmond stać. Niby tak samo a nie to samo, prawda?
        Konkluzja jest raczej smutna dla M$-fanboyów - będzie już tylko
        gorzej.
        • Gość: ZX User Re: Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszeni IP: *.acn.waw.pl 16.04.08, 19:33
          > Konkluzja jest raczej smutna dla M$-fanboyów - będzie już tylko
          > gorzej.

Na szczęście nie aż tak źle jak na rynku otwartych systemów ... na którym to jak
          widać trwa konkurs pt "Kto wyprodukuje tysięczną dystrybucję ten zgarnia nagrodę".
      • Gość: dc99 Re: Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 18:09
        > Po premierze XP na łamach tej gazety obwieszczono, że w pracy nic
        > lepszego niż Win2000 nie może się przydać; w domu - że najlpeszy
        > jest Win98SE. I że ogólnie XP jest do bani. Teraz okazuje się, że
        > nic lepszego niż XP sympatykom systemów Microsftu przydażyć się nie
        > może. Jakieś pranie mózgów tu urządzacie?

I co w tym dziwnego że przetestowane systemy są lepsze od pełnych błędów
        nowości? Przy kolejnej przesiadce napiszą że najlepsza jest Vista i znowu będą
        mieli rację.
      • Gość: XPvsVista Re: Szanowny Autorze, kto obiecywał przyspieszeni IP: 82.160.117.* 16.04.08, 21:27
        Mam w domu kompa z XP, 2.2 GHz i 256 MB RAM i drugiego kompa z Vistą Home Basic,
        1.5 Ghz, 2 Gb RAMu. Oba działają równie szybko. Jeżeli chodzi tylko o szybkość
        to faktycznie użytkownicy XP mogą się śmiać z użytkowników Visty. Kupa kasy,
        nowy komp i zero przyspieszenia.
    • cooba75 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, 16.04.08, 17:55
      www.joemonster.org/art/8524/Nowy-system-operacyjny-Microsoftu-rzadzi
    • Gość: Polak Jak by Vista była Made in Israel to by była dla IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.04.08, 19:02
      Gazety Wyborczej cymes co ?
      • Gość: kaczo i boso Re: Jak by Vista była Made in Israel to by była??? IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 23.04.08, 15:58
        Czy wszyscy osobnicy jednoznacznie zaliczajacy sie do
        kategorii "myslacych inaczej" musza jednoczesnie szargac
        slowo "Polak"???
    • Gość: true Superfetch, prefetch, cache, precache...wodotryski IP: 80.217.137.* 16.04.08, 19:03
      Wszystko się zaczęło pieprzyć od czasu gdy microsoft postanowił bawić się w
      przewidywanie przyszłości.
    • Gość: A1 Dobrze już była, teraz już tylko z górki IP: *.chello.pl 16.04.08, 19:32
      im szybciej przsiadka na normalne systemy
      tym mniej kłopotów w przyszłości

a ci co czekają na W7 mówię: naiwni jesteście
    • Gość: ZX Mam XP SP3 i jest OK - żadnej Visty nie kupuje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.08, 19:39

.
    • Gość: ZX Mam XP SP3 i jest OK - żadnej Visty nie kupuje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.08, 19:40
      l
    • Gość: pingwin się robi viva. "the wow start now", hehehehe !!! IP: *.tktelekom.pl 16.04.08, 19:42
    • Gość: ZX Mam XP SP3 i jest OK - żadnej Visty nie kupuje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.08, 19:43
      Mam XP SP3 i jest OK - żadnej Visty nie kupuje.
      • Gość: Pinezka A XP kupiłeś? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.08, 21:20
        • Gość: manhu Re: A XP kupiłeś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 13:57
          A niby jak? Pewnie, że kupił, zapewne pirata ale kupił, bo raczej nie zainstalował linuxa by ściągnąć XP z netu:)
          • Gość: Kubełek Re: A XP kupiłeś? IP: *.PHY.TCU.EDU 26.04.08, 08:45
            O MSDNAA słyszeli?
            • Gość: A1 Re: A XP kupiłeś? IP: *.chello.pl 24.05.08, 09:23
              > O MSDNAA słyszeli?

ten program dla Zulusów pn. Akademia wciskania kitu?
              wzorowany na sukcesie kupienia Ameryki od Indian za
              szklane korale?

O tym słyszałeś?
    • savrin Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. 16.04.08, 19:51
      Korzystałem z systemow MS na komputerze w domu gdzieś do początku zeszłego roku.
      Nie chciałem sie przesiadać z uwagi na specyficzne oprogramowanie z którego
      korzystam a którego nie było na linuxa. Drugim powodem byla "kobylasta" vista,
      która wszędzie zbierała cięgi. Zainstalowałem ja sobie na vmware, trochę sie
      pobawiłem i doszedłem do wniosku, ze czas na zmiany. Tak naprawdę nie takie
      wielkie bo próbowałem zabawy z red hat-em 7 i wtedy odpuściłem. Drugie podejście
      do linuxa jako systemu w domu to fedora 8 i jak dla mnie to dziesiątka.
      Pamiętam, że jednym z powodów dla których kiedyś odpuściłem był netscape, który
      często nie wyświetlał a jak już to "różnie". Teraz mam firefoxa z którego
      korzystałem już od dawna na windzie :) Według mnie linux poszedł niesamowicie do
      przodu jeżeli chodzi multimedia i sterowniki ( pomijam SB bo to firma dla mnie
      przegrana, zawsze korzystałem z ich rozwiązań i nawet nie przeszło mi przez
      myśl, że nie maja driverów do linuxa. Okazało się, że nie mają ale od kiedy SB
      Pro nie jest szczytem i można mieć karte na plycie z wyjściem SPDIF, wszystkie
      bajery ze zniekształcaniem dźwięku są o kant ... potłuc ). Nie wiem jak można
      porównywać dystrybucje linuxa z MS, przecież one są za darmo ???!!! Na pewno nie
      jestem wyznawcą linuxa ( mam MCSE :) ale jeżeli ktoś chce sobie oglądać filmy,
      słuchać muzyki, tworzyć dokumenty itd. to spokojnie może mieć system za który
      nie musi płacić. Nie musi też posiadać tajemnej wiedzy ;) Musi być trochę
      inteligentny :)
      • loban1980 Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, 16.04.08, 22:42
        dobrze gada, flacha dla kolegi
    • Gość: głupi jezdem Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.chello.pl 16.04.08, 22:17
      A co to jest windows?
    • Gość: ./MatriX'u Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.aster.pl 16.04.08, 22:23
      tak naprawde SP1 jest zbiorem wszystkich wydanych do tej pory "łat"
      M$ dodal tez trozhe zmian w powloce, i tyle
      vista jest "rozdmuchana" biblioteki - koszmarnie wielkie - a to z
      powodu szybkosci prac nad tym OS'em - nie da sie przygotowac
      dedykowanych dll'i, wiec korzysta sie z uniwersalnych, w ktorych
      wykorzystuje sie np. 10% funkcji.
      byc moze M$ dodal w SP1 pprawione sterowniki i uaktualnil baze o
      nowe ?
      nie wiem, nie korzystam prywatnie z visty - i nie zamierzam, mam
      MAC'a, i w dalszym ciagu nie zaluje tego zakupu.
      moze, gdy M$ w 2009/10 wypusci nowego OS'a, i w oparciu o
      doswiadczenia z Vista- zrobi to naprawde dobrze, to moze wroce do PC
      z Windows.
    • loban1980 Wreszcie ktoś przerwał tą propagandę 16.04.08, 22:29
      Szacunek dla artykułu. Windows Vista to lipa. A mnie nie stać na 20 rdzeniowy
      procesor, 30 GB RAM i grafikę z pamięcią 1GB aby to guano dobrze chodziło.
      Windows XP śmiga jak trzeba i odradzam wszystkim zakup Visty. Pracuję na niej w
      pracy i dobrze , że mam daleko do okna, bo brakuje już mi cierpliwości. Jutro
      idę po dodatek za pracę w ciężkich warunkach.
      Napędzanie rynku sprzętu komputerowego w końcu odbiło się czkawką dla MS. Z
      zainteresowaniem śledzę nowe odsłony Ubuntu i dojrzewam aby całkiem wyplenić
      system Windows z mojego komputera.
      • Gość: M Re: Wreszcie ktoś przerwał tą propagandę IP: 195.90.102.* 11.05.08, 19:05
        Stary jestem, słyszłem to wiele razy. Windows 95 to była porażka w
        porównaniu z 3.11. 3.11 w porównaniu z MS DOS'em. Amiga była lepsza
        od PC, wprowadzenie NT było katastrofą, ale był on i tak lepszy od
        2000. A XP było spiskiem firmy na M i w ogóle nie działało. A do
        lokomotyw krowy miały stracić mleko...
        Teraz XP jest najlepsze.
      • Gość: sss Re: Wreszcie ktoś przerwał tą propagandę IP: *.metal.agh.edu.pl 13.05.08, 14:10
        skoro 20 rdzeniowy procesto i 30 gb ramu to trzemu grafika tlyko 1gb. tak mnie
        to po prostu ciekawi :)
        • Gość: Alfa Odpowiedz IP: *.globalconnect.pl 02.06.08, 11:00
          Bo gość ma obecnie celerona 466 z 128 mega ramu i 4 megową kartą graficzną -
          różnica między ram a pamięcią karty około 30 razy więc tak samo sobie założył :>

I nie dziwię się, że na takiej konfiguracji XP chodzi lepiej.
          Swoją drogą taki konfing jest bardzo popularny w polskich firmach, ja sam
          musiałem się męczyć na celleronie 900 z 256mb ramu. Na szczęście ostatnio
          wymienili i jest nowy sprzęt, chociaż też nie rewelka.
    • loban1980 Reklama MS. Chętnie wcisne Windows Viste :) 16.04.08, 22:53
      Takiej propagandy i wciskania na siłę trefnego towaru, to chyba jeszcze nie było
      w historii nawet tak zepsutej firmy jak MS.
    • Gość: Gosc Re: Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.04.08, 22:55
      Nie wiem czemu ludzie narzekaja na wydajnosc Visty? Mam Quada Q6600 i wszystko
      smiga :-) np. system laduje sie w 20 sek.

Uzywam tez Ubuntu, ale moim zdaniem Linux, to jeszcze nie system dla normalnego
      uzytkownika (laika).
      Np. Kupilem nowy sprzet i instaluje Ubuntu
      1. Instalacja ? System nie bootuje z powodu bledu w jadrze.
      2. Po miesiacu wychodzi nowa wersja z lata. Instalacja
      bez problemu...
      3. Internet? WLAN nie dziala. Na Ubutu Forum znalazlem, link do zrodel z
      poprawionym sterownikiem.
      4. Blad kompilacji! I znowu internet i szukanie ( dobrze ze mialem jeszcze
      starego Laptopa).
      5. Kompilacja i instalacja nowego sterownika bez problemu. Jestem online :-)
      6. Sciagam najnowsze laty systemu,reboot - WLAN znowu nie dziala !
      7. Na forum znajduje rozwiazanie i wszystko ponownie dziala.
      8. Ubuntu rules.

Hipotetyczna sytuacja: Daje plytke mojej dziewczynie i mowie "Zamontuj sobie
      Linuxa" :-)
    • Gość: kama Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.chello.pl 17.04.08, 13:15
      Vista to masakra...myślałam że się przyzwyczaję, ale nie da się.
      • Gość: hornet Srutu-tu-tu, majtki z drutu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 15:03
        a ja mam tak: chipset x48, najnowszego xeona x3350 45nm 2,66gHz 4-jajowego,
        8giga ramu ddr2-1066mHz, radeona hd3870 dysk 1TB i viste ultimate 64bit. śmiga
        nie jak "pszczólka" ale jak dobrze wypasiony szerszeń. przy 8giga ramu system na
        dzien dobry zużywa 0,9giga ram ale dla reszty programow zostaje 7 GIGABAJTÓW
        ram. pracuje na najnowszym autocadzie 2009 64 bit i to jest GIT! i nie ma tego
        na ŻADNEGO maca ani linuxa i tu nikt nie podskoczy, ot, co!
        • Gość: hornet Re: Srutu-tu-tu, majtki z drutu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 15:05
          p.s. polecam gorąco ten artykuł, dla umiejących czytać po angielsku:
          www.tomshardware.com/reviews/vista-workshop,1775.html
    • dodekx Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. 17.04.08, 21:15
      dobra może i jestem początkującym informatykiem, ale z vista chcąc nie chcąc
      użeram się od sierpnia. Dobra przyznam sie przez piersze 3 tygodnie nie
      wywalilem jej tylko z tego powodu ze nie chcialo mi sie szukac sterownikow do
      karty graficznej.
      Ale generalnie jestem zadowolony z mojego pamieciozernego zwierzatka. Trzeba sie
      z niego nauczyc korzystac i tyle. owszem vistas jest wolniejsza na 32 bitowym
      procesorze z 512 ramu ale juz jak sie ma 4 rdzenie 4 g ramu to nie ma innego
      wyburu, jak chcemy zeby kompik lazil po ludzku. Vista przewysza XP np wygladem,
      panelem sterowania, uciazliwym pytaniem sie czy na pewno chce cos zrobic, wiec
      nie usuniemy sobie czegos przez przypadek. w Viscie szybciej sie szuka niz w xp
      plikow, latwiej sie aktualizuje.
      A co do windowsow to beda jeszcze zyc dlugo i szczesliwie bo
      jest wiecej softa i bedzie wiecej bo programistow sie uczy pisac pod windows i
      pentiumowskie procesory, a i windows jest prosciej obslugiwac i nie trzeba sie
      uzerac z emulatorami bibliotek, instalacja firewalla. fakt na windows jest
      wiecej wirusow niz np na macka ale to kwestia czasu. Pierwszy powazny wirus na
      macka zbierze duzo zniwo ;-)
    • Gość: zbyszek.macos Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.wro.vectranet.pl 18.04.08, 12:24
      Zauważcie, proszę, iż testowano Vistę 32-bitową. Poproszę o wyniki testów na x64! :)
    • Gość: Ulala Vista SP1 - czasem szybciej, czasem wolniej, ni.. IP: *.chello.pl 21.04.08, 10:22
      to taki spóźniony żart z okazji Prima aprilis od microsoftu.
    • Gość: Wierny wróg RP Durnie IP: *.rcb.vectranet.pl 23.04.08, 11:47
      Nadszedł "ten" dzień. Po miesiącach oczekiwania na witrynie Windows Update dostrzegłeś upragniony pakiet Service Pack 1 do Visty .... woooow no i ch*j po tym jak po angielsku ... zainataluje taki durny polski kowalski takiego SP1 i ku**a nie wie o co chodzi bo to nie jest w jego durnym dzikim(polskim[naszczał na ciebie ojczyzno]) jezyku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka