Dodaj do ulubionych

Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3

• Gość: cinash Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.sds.uw.edu.pl 12.06.08, 20:45
      Opera zawsze była lepsza (jeśli chodzi o szybkoś, niezawodność, bezpieczeństwo itp.) od Firefoxa. Jedyną jej "wadą" było to, że nie była open source, co nie zgadza się z dzisiejszymi trendami.
      Innymi słowy Opera przegrywa na razie przez swojego rodzaju poprawność polityczną:(
    • Gość: src Pasek kart IP: *.ghnet.pl 14.06.08, 06:12
      Jeśli zdarza Wam się jednoczesne otwarcie wiele nowych zakładek w Operze, lepiej zastanówcie się, czy warto instalować Operę 9.50.

Zmienił się pasek kart, w ten sposób że przycisk "nowa karta" przesuwa się w prawo wraz z nowymi kartami. I nie można zmienić tego w ustawieniach pasku. Ponieważ na starcie otwieram zwykle kilka(naście) nowych zakładek, było to dla mnie bardzo irtyujące. Właśnie odinstalowałem nową Operę 9.50.

Stara Opera 9.27 po całej tej operacji wymagała nie tylko reinstalacji, ale też usunięcia plików użytkownika, nadpisanych przez Operę 9.50.
      • Gość: :) Re: Pasek kart IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.08, 16:45
        Ja po prostu ten przycisk usunęłam.... :D wg mnie jest niepotrzebny skoro nową kartę można otworzyć z menu podręcznego.

Mam nowa Operę od ok. dwóch godzin i działa świetnie, szybciej niż 9.2x jakby to jeszcze było możliwe...
      • Gość: gosc Re: Pasek kart IP: 76.216.115.* 14.06.08, 17:46
        Opera jest dla ludzi potrafiących logicznie myśleć. Zamiast odinstalowywać aplikację z powodu jednego głupiego przycisku wystarczyło pomyśleć, że pewnie musi istnieć skrót klawiszowy który robi to samo.....(ctrl + t dla przyszłych niezorientowanych którzy chcieli by z tego jakże poważnego problemu odinstalowywać Operę ;) )
        • Gość: nauczaj mnie Re: Pasek kart IP: *.onecik.pl 15.06.08, 10:11
          Wow, więc udało ci się znaleźć ten skrót klawiszowy? Faktycznie najlepszy dowód, że naprawdę potrafisz logicznie myśleć. Geniuszu skrótów klawiszowych, ja twój marny uczeń i podnóżek dla twej niezgłębionej mądrości, kornie błagam o przebaczenie i pożądam dalszych twoich nauk.

Ale czy nie przyszło ci do głowy, że ktoś może mieć inne od ciebie przyzwyczajenia jeśli idzie o interfejs użytkownika? Dla kogoś kto używał bez przerwy tego przycisku, nawet tak drobna zmiana interfejsu może być uciążliwa? Powrót do kombinacji klawiszy to krok do tyłu. A jeśli Opera nie wyróżnia się już na plus interfejsem użytkownika (nie chodzi tu tylko o schrzaniony pasek kart, ale też szerego innych drobnych ale irytujących zmian) to czemu nie zmienić przeglądarki np. na firfoksa?
          • Gość: lucas Re: Pasek kart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 10:45
            Nie prościej było przenieść ten przycisk z końca na początek, ja tak zrobiłem wystarczy przytrzymać shift złapać za przycisk i przenieść gdzie się chce. 2 sekundy roboty, ale co tam lepiej przeinstalować operę. lol
          • Gość: PLANET Re: Pasek kart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 10:58
            Gdybys pomyslal, to zainstalowalbys klasyczna skorke (stara, niezmieniona, wzieta chocby ze starej Opery) i nie mialbys podobnych problemow.

Twoja ocena, ze pasek kart jest schrzaniony, jest tylko i wylacznie Twoja i subiektywna, wiec nie oceniaj globalnie - ja uwazam wprost przeciwnie, ze jest udany.

I sam wiem, co znaczy sila przyzwyczajenia :) Bez starych skrotow klawiszowych i bocznego paska takze nie pouzywalbym nowej 9.5.

A to, ze nie potrafisz skonfigurowac przegladarki, nie znaczy ze przegladarka jest zla, swiadczy raczej o czyms zupelnie innym, ale wnioski wyciagnij juz sobie sam... :)

Firefox jest pod tym wzgledem duzo gorszy i ma jednak mocno rozniacy sie interfejs od 'starej' Opery - "to czemu nie zmienić przeglądarki np. na firfoksa?" - chocby dlatego, ze jest calkiem INNA. I w sporej wiekszosci przypadkow, gorsza. Rozumiem, ze zamiast pomyslec troche, zeby dostosowac interfejs pod siebie, wolisz uczyc sie nowego ? (i calej reszty przegladarki takze, tak przy okazji ?) BREDZISZ.

Chociaz z drugiej strony, powinien zostac opublikowany tutorial dla starych uzytkownikow Opery "jak sprawic, aby 9.5 byla jak poprzednie wersje".
            • Gość: PLANET Re: Pasek kart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 11:03
              Aha - i dziala takze opisany ponizej sposob z przesuniem paska.

Naciskasz Shift+F12 (skrot do konfiguracji wizualnej), przesuwasz drag & dropem przycisk z prawej strony przed pierwsza karte, po czym prawym klikiem na starym przycisku, usun z..., zatwierdzasz po krzyku.

Ale mozna i wrocic do starego interfejsu, tylko trzeba MYSLEC.

Tylko i az tyle.
    • Gość: Opera user Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.olsztyn.mm.pl 15.06.08, 13:11
      Jak dla mnie tekst stronniczy. Nie wiem czy osoba pisząca ten artykuł zdaje sobie sprawę że niektóre elementy z FF3 miała już wcześniejsza wersja Opery. Owszem na liska powstaje sporo innowacji ale i tak mniej dziurawą i stabilną wersją przeglądarki jest opera. Ciekawe czemu w artykule nie wspomniano chociażby o wynikach w teście ACID w których FF3 wypada gorzej od Opery. Co do funkcjonalności obydwu przegladarek wg mnie są one podobne aczkolwiek Opera oferuje więcej funkcji bez potrzeby instalacji pluginów o czym również nie wspomniano.
    • zofiauk Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 16.06.08, 07:38
      na dzień dzisiejszy nie w przyszłości nie wiadomo ...
    • Gość: mm Głupawy ten artykół. IP: *.gawelczyk.com 16.06.08, 11:01
      Dlaczego niby Opera miałaby zabrać jakikolwiek procent rynku firefoxowi? Autor przewiduje, że Firefox w wersji 3 będzie gniotem? No chyba, że chodziło o wywołanie kolejnej "świętej wojny trolowej", bo inaczej nie da sie nazwać obecnych wypowiedzi na forum.

Moim zdaniem Firefox zyska kolejne punkty kosztem IE. A zwolennicy Opery pozostaną przy swoim. No i nie będzie już takiego super hiper wzrostu jak do tej pory, bo Ci którym przeszkadzało pseudo-nowoczesne i wolne IE już przeszli na Firefoksa.
    • Gość: operafan Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 89.174.67.* 16.06.08, 12:03
      "Wśród nowości znalazł się inteligentny pasek adresu"
      W operze ta funkacja jest już od bardzo dawna, więc nowością bym tego nie nazwał. I to bez żadnych pluginów. Wystarczy kliknąć prawym klawiszem na pole tekstowe i wybrać "utwórz wyszukiwarkę". Prawdę mówiąc tym szczegółem opera zdobyła moje serce. Nie wyobrażam sobie surfowania bez tego.
    • Gość: TWUJ-MUJ TWOJA STARA! IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.08, 15:10
      TWOJA STARA GONI FIREFOXA INTERNET EXPLORER
      RZĄDZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111111111
    • edi15ta Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 16.06.08, 21:40
      Co wy pieprzycie. Opera wcale nie jest najgrozniejszym konkurentem FF.
      Udzial tej przegladarki w rynku jest marginalny. Zdecydowanie wyzszy
      udzial ma Safari.
      • Gość: lil Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.dsl.bell.ca 17.06.08, 19:18
        tak tak i safari zawojuje rynek PCtow...
    • k_r_m jednak lepsza? 17.06.08, 00:05
      powoli, z naciskiem na powoli przekonuję się do opery, jednak jest szybsza i nie
      obciąża tak komputera, czyli ma zalety dla których się kiedyś przesiadłem z IE na FF

zróbcie sobie test, otwórzcie kilka stron w zakładkach w FF i Operze, a
      następnie włącznie managera zadań i zobaczcie zużycie pamięci (wirtualnej też),
      Opera zużywa nieco ponad 1/3 tego co FF!

jest kilka rzeczy, która mie denerwuje w operze, brakuje też narzędzi do
      ułatwiających tworzenie stron, ale do codziennego użytku chyba się przekonam
      • Gość: krzysiek Re: jednak lepsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 16:18
        Opera kiedys byla mala i szybka, porownywalna z k-meleonem, jednak w wersji 9.5
        ma tyle tego naladowane ze zaczyna przymulac, natomiast ff3 jest coraz
        mniejszy... ponadto opera ma kiepski silnik do javascriptu, i wiele framerowkow
        js po prostu nie smiga tak jak pod ff. Ponadto gdy strona jest zle napisana to
        opera zupelnie zle to wyswietla. Wole uzywac ff niz co chwile wsciekac sie ze
        jakas strona zle wyglada.
        Ponadto ff3 juz obsluguje color rgba i border-radius... jak opera dojdzie do
        takiego poziomu to pogadamy
        • Gość: velandil Re: jednak lepsza? IP: *.iteam.pl 17.06.08, 16:49
          > Opera kiedys byla mala i szybka, porownywalna z k-meleonem, jednak w wersji 9.5
          > ma tyle tego naladowane ze zaczyna przymulac, natomiast ff3 jest coraz
          > mniejszy...

Mimo to Opera wciąż jest szybsza, a w FF trzeba zainstalować mnóstwo pluginów, które dodatkowo spowalniają działanie przeglądarki, żeby otrzymać te same funkcjonalności, które w Operze mamy już na starcie...
          • Gość: Let Re: jednak lepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 23:09
            FF coraz lżejszy? Goły FF3 jakieś 26MB, Opera o jakieś 10MB mniej.
            Co do szybkości przerabiania skryptów JS - jest dokładnie odwrotnie - FF muli mi strasznie na skryptach a Opera nawet zadyszki nie złapie.
        • Gość: misiek Re: jednak lepsza? IP: 193.30.160.* 30.06.08, 17:43
          Chyba jednak opera jest szybsza. O ile operę mogę używać na komputerze z Pentium
          MMX 166MHz (mój ojciec korzysta z takiego komputera do dzisiaj), o tyle
          Firefox-a, lub moją ulubioną przeglądarkę Seamonkey już nie. Co gorsza FF nie
          jest demonem szybkości nawet na komputerach z Pentium III 1GHz w porównaniu
          choćby z IE (sprawdzone na moim starym komputerze). Chyba zostanę przy
          Seamonkey, nie jest może najszybsze, ale jest najwygodniejsze jak dla mnie (wraz
          z multizillą).
    • Gość: atari Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.range86-138.btcentralplus.com 17.06.08, 18:25
      A mi sie nie laduje gmail nma operze - wpisuje haslo - i sie przeladowywuje ... ktoś wie co i jak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka