Dodaj do ulubionych

Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA?

19.07.08, 19:34
Jak w temacie. Oba sa dużo tańsze niż Aster. Umowa korzystniejsza,
parametry też. Pytanie, czy to prawda. Prosze o opinie osoby, które
korzystają z internetu jednej z tych firm.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andy Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.acn.waw.pl 19.07.08, 21:00
      Niby które parametry są korzystniejsze?
      • polished Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 29.07.08, 11:05
        owszem, teoretycznie parametry PLAYa sa lepsze - transfer do 1 MB/s za cene 45
        PKN miesiecznie. Ale po kilku dniach uzytkowania jestem zdecydowany oddac modem
        i kupic net od Aster. Problem w tym, ze predkosc internetu przez HSDPA bardzo
        sie waha, czasem siega kilkuset bitow/s co bardzo utrudnia prace, zarowno
        przegladanie www jak np. sluchanie radia czy gry online. CO z tego, ze srednia
        predkosc jest przyzwoita skoro sa chwile, gdy jest stanowczo za wolno - chyba,
        ze ktos ma czas i nie korzysta z bardziej wyrafinowanych uslug.
      • Gość: dill Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 109.243.134.* 17.02.10, 10:19
        zdecydownie odradzam play
        niby internet smiga dobrze ale czesto sie muli ogladanie filmikow to masakra
        ciagle zamula :/

modem mialem 2 razy w naprawie drugi raz na naprawe czekalem 40 dni
        bez modemu zastepczego
        oczywiscie zwrotu kosztow za zaplacony rachunek nie otrzymalem
        a ich konsultanci sa bardzo nie mili rozmowa z nimi to jak kopanie sie z koniem
      • Gość: ratlerek32 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.121.* 12.09.10, 15:50
        nie polecam play ani ery mialem obydwa i stwierdzam ze ci operatorzy nabijają ludzi w butelkę jak sie tylko da wieczne problemy z transferem i nigdy z ich winy
        • Gość: Marlenka23 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.mofnet.gov.pl 13.09.10, 12:52
          Orange i tak jest gorsze...Ja chcę zamienić na erę..tylko czy jest dobra..
        • Gość: antera Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.146.85.238.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.05.11, 21:50
          ani era ani play ani tym podobna nędza, mam porównanie z netem w UPC i era bezprzewodowa, kabel śmiga a era się muli, co chwila wszystko spada do zera, wątek stary, ale nie dajcie się nabrać na nowe możliwości wszystko super na papierze, w rzeczywistości dno!
    • Gość: pepe Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.devs.futuro.pl 30.07.08, 10:57
      W play'u możesz wziąć internet na próbę i w ciągu 7 dni oddać. Ja tak zrobiłem. Kilka dni było dobrze ale kilka tragedia. W porównaniu ze służbowym Blue Connectem Ery, ten ostatni sprawował się o niebo lepiej. Jednak zwróć uwagę, że w play za 45 zł masz limit transferu 5 GB a w Erze za podobne pieniądze masz limit tylko 500 MB. Podobny limit masz dopiero za pon
      • Gość: andkon Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.eranet.pl 01.08.08, 16:18
        Mam bluconect ERY 2 m-ce,ktory aktualnie reklamuje (w limicie ciezko
        cokolwiek otworzyc a poza limitem praktycznie go niema )Pozdrawiam
        • seba81.3 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 22.09.08, 20:40
          hej mam pytanie a da to cos ta reklamacja ja mam 8 miesiecy internet
          z ery dzwonilem co nich gadalem jak ciezko chodzi to co chwile
          znajdywali rozne wytlumaczenia gadali ze moge zerwac z nimi umowe
          ale to sa koszta 1200zl oni chyba na glowe upadli to ja przez te 2
          lata co mam umowe zaplace tyle to wiec wole zeby lezal w domu w
          koncie gdzie jedym slowem sa zalosni robia ludzi w konia
          • Gość: zrospaczona Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.wilga-iskra.com.pl 06.10.09, 13:49
            witajcie, ja posiadam internet w Erze (teoretycznie bo praktycznie
            nie mam...) umowa mi sie kończy pod koniec tego roku. 4 miesiące
            przed końcem umowy nie posiadam internetu. Era sie nie czuje winna
            ja też nie mam nic sobie do zarzucenia! rozmowy maile telefony
            doprowadziły do tego że się spotkamy w sądzie. NIGDY wiecej internet
            marki ERA!!!!!
            • Gość: iwo Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.telpol.net.pl 12.12.09, 00:44
              nie wiem jak się skończy moja reklamacja ,mam nadzieję że do sądu
              nie będę musiała pójść,mam ten internet krótko ale po dwóch dniach
              użytkowania juz nie miałam dostępu ,w PLAY to wogole bezczelność bo
              gdy chciałam oddać po siedmiu dniach to okazało się że do rezygnacji
              potrzebny paragon na modem ,którego nie otrzymalam przy zakupie,mam
              umowę czy to nie wystarczy???????????rezygnację złożyłam ,pani w
              punkcie obslugi w MYSLOWICACH w REAL łaskawie mi ją przefaksowała
              ale modemu nie przyjęła bo to nie jest jej obowiazek,w tym punkcie
              to chyba jedynym obowiązkiem jest wciskanie klientom BUBLI,w
              telefoniczny punkcie obsługi za każdym razem mówią co
              innego,PARADOKS a ja informowałam się u prawnika i ten powiedział mi
              że do rezygnacji nie jest potrzebny żaden paragon,wystarczy nawet
              świadek zakupu,no ale co mam zrobić była już tam chyba z 5 razy
              , z internetu nie korzystam a faktura za internet przyszła do
              zapłacenia i chyba o to w tym wszyskim chodzi tym sieciom,nabić
              klienta w butelkę,myslę że ktoś się tym powinien
              zainteresować!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: mario Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 13:19
            są masakryczni, internet baznadziejny i zrywa, mam też komorki u nich ktore pod
            miastem nie mają zasięgu a w miescie tez nie na czesci osiedli w Krakowie, a cos
            z nimi załatwic to zawsze sa na nie ale to uroki korporacji które klienta
            takiego małego mają gdzies , wiadomo gdzie
          • Gość: lysy Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.xdsl.centertel.pl 23.02.11, 20:33
            kolego pisz im podana ze sie nie wywiazuja z umowy ze to ci wogole nie dziala tak jak powinnio i wtedy mozesz zadac zerwania uwowy z tych przyczyn czyli z ich winy ...
        • Gość: iwo Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.telpol.net.pl 12.12.09, 00:24
          masz rację,tez jestem na etapie reklamacji,w limicie czekasz na
          otwarcie strony z 20min,a poza limitem nie rusza
          wogóle,przereklamowany bubel///
    • przemek.komorowski Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 01.08.08, 20:54
      dzambii napisała:

> Jak w temacie. Oba sa dużo tańsze niż Aster. Umowa korzystniejsza,
      > parametry też. Pytanie, czy to prawda. Prosze o opinie osoby, które
      > korzystają z internetu jednej z tych firm.

Zależy Ci na mobilnym internecie, czy też będziesz raczej korzystał przede
      wszystkim w domu?
      Jeżeli to pierwsze, to zwróć uwagę na zasięg Play.
      • Gość: florian@poczta.fm Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.mobile.playmobile.pl 12.08.08, 22:16
        mam play za 45 zeta w józefowie i w wawie a transfer hm wyglada to tak jak
        ciagne np z rapishera plik 50kb/s to wtym samym czasie moge normalnie chodzic po
        necie i ciagnac inny plik robiac testy udało mi sie ciagnac 3 pliki na laczna
        wartosc 150-170kb/s
        • Gość: sqra Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 212.124.244.* 21.08.08, 12:29
          PLAY co jakiś czas wyrzuca z HSDPA, jest to bardzo irytujace... Jak
          na razie nie polecam - 5 do 10 minut np. sluchania radia przez
          internet, a potem zacinka i d..a blada...
    • Gość: playuser Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 89.108.253.* 25.08.08, 18:50
      Jako użytkownik internetu w play`u mogę stwierdzić, że nie jest to czego sie
      spodziewałem, jestem teoretycznie w zasięgu gocław w Warszawie, ale jakość
      połączenia jest żenująca, często nie działają strony www pomimo ze jestem
      zalogowany do sieci - jeżeli masz cierpliwość to wybierz play`a w przeciwnym
      wypadku aster. Play nie ma odpowiedniej infrastruktury technicznej w stosunku do
      ilości abonamentów i będzie jeszcze gorzej.

Pozdrawiam,
    • Gość: dzambii Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.aster.pl 01.09.08, 20:50
      Dzięki za informacje. Korzystam stacjonarnie i absolutnie nie mam
      cierpliwości. Nawet w Aster awanturuję sie przy zwalnianiu. Czyli
      czekam dalej - może pojawi się u mnie UPC z telewizją...
    • stenimi-pl Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 18.09.08, 15:33
      na telixie znalazlem bardzo ciekawe porównanie tych internetów
      bezprzewodowych -wrzcam link
      www.telix.pl/artykul/artykul/z-komorkowym-modemem-w-polske-test-uslugi-iplus--orange-everywhere--blueconnect-oraz-playonline-
      0,24254.html
    • Gość: dd Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.eranet.pl 28.09.08, 21:03
      ja mam ere za 48,80zł i korzystam w domu w centrum Kielce.
      Przed chwilą zrobiłem test prędkości www.speedtest.pl i oto moje wyniki:

Upload: 37 kbps
      Download: 162 kbps

nie jestem z tego zadowolony. Mam kartę edge "pcimpcia"

zamierzam zmienić na Play /45zł/, jak będzie słaby to biorę plusa lub orange, z
      modemem hsdpa.
      internetu używam głównie do sprawdzania poczty, przeglądania allegro itp.
      • Gość: Agnieszka Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.eranet.pl 05.12.08, 17:20
        Czytałam że trzeba zapłacić 1200 zł. kary za zerwanie umowy z Erą na
        Internet bezprzewodowy?
        Naprawdę aż tyle trzeba płacić? Powiariowali czy co.
        Ja kupiłam blueconnet i po przekroczonym limicie transferu
        zmniejszyła mi sie tak prędkość że prawie żadnej strony nie idzie
        otworzyć.
        Przypomnę że mieszkam w centrum miasta.
        Wg. mnie jest do bani.

A u mnie już jest telewizja UPC. I właśnie dlatego chce zerwać umowę.
        Napiszcie cos o tym.
        • Gość: Jaro Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 08:49
          Trzeba czytać umowy, które się podpisuje i mieć pretensje do siebie,
          a nie do innych.
        • Gość: szleker71 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.chello.pl 11.05.10, 19:43
          te wszystkie debilne internety na karte sa do du...y ja mam 5 mega w upc place
          60 zl i jestem bardzo zadowolony od 2 lat moze ze 2 razy gdzies byla przerwa na
          chwile a tak super film sciaga sie kolo od 0.5-2h z gornej polki wszystko dziala
          bardzo szybko polecam
    • Gość: Gość Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.131.* 23.01.09, 16:10
      Korzystam z internetu bezprzewodowego w play i niestety są problemy z zasięgiem
      • Gość: jogi Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.160.* 28.01.09, 23:21
        Play ma zasięg tylko w większych miastach ale jak już go ma to łączysz się po
        HSDPA czyli transfer jest szybki (ja mam 1Mbit/s). Era działa w całej Polsce ale
        transfery u nich są kiepskie. Patrz też na limit ściąganych danych. W Erze masz
        500MB na miesiąc (co osobiście wykorzystuję na oglądanie tylko stron i ściąganie
        poczty w 3 dni) a Play ma 5GB (w zupełności wystarcza pod warunkiem że nie
        ściągasz filmów). Mieszkam we Wrocławiu, Play Online mam czwarty miesiąc i nie
        mogę narzekać. Strony nie otwieraja sie zawsze odrazu (kwestia kilku -
        kilkunastu sek.) ale transfer jest gwarantowany i jeśli serwer w internecie na
        to pozwala to prędkość ściągania jest zawsze 1Mbit/s. Spowolnienia przy
        przeglądaniu WWW są spowodowane raczej kiepskimi czasami dostępu do serwerów
        nazw Play co myślę że z czasem poprawią.
        • Gość: gosc Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 198.178.236.* 05.02.09, 11:06
          mam internet na karte w Play od ok 2 miesiecy. Na poczatku bylo w
          miare ok, teraz raczej porazka. Niby pokazuje ze jest w HSDPA a
          predkosci zblizonej do 1 MB/s chyba nigdy nie udalo mi sie osiagnac.
          Zazwyczaj download oscyluje w okolicach 30-50 kb/s. A co jest
          najbardziej wkurzajaceco jakis czas (w skrajynych przypadkach co
          pare minut) transfer osiaga wartosc 0,00 kb/s i wszystko stoi.
          Generalnie jakosc pracy podobna jak na starych dobrych modemach 56,5
          kb ;)
          Na chwile obecna nie polecam Playa, mimo dobrej ceny

Warszawa, Ursus

Pozdro
          • marian_podgorski Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 22.04.09, 12:48
            Może nie na temat (dotyczy tylko era i play), ale mam iPlusa na Ursusie i
            ostatnio dzieje się to samo. Połączenie się zawiesza co kilka sekund, transfer
            rzędu 50kb/s. Niestety stwierdzam znaczne pogorszenie się jakości iPlusa..
            jeszcze jakiś czas temu 170 kb/s i żadnych zawieszek strony otwierały się
            błyskawicznie. Nie mówiąc już o tym, że na starym Ursusie bez anteny UMTS za
            trzy stówy (300 PLN) się nie obejdzie, bo inaczej idzie się pochlastać na
            wiecznie zapchanym Edge... Teraz to i już na HSDPA niestety jest to samo... nie
            polecam w tej lokalizacji. Zgłosiłem sprawę technikom, ale znając życie powiedzą
            mi, że punkt dostępowy jest obciążony, więc delikatnie mówiąc wolę zrezygnowąć i
            płacić 45 w Play i będę miał to samo (tyle, że 2,5 raza taniej). Aha, chodzi w
            miarę po 12 i z samego rana, ale nie po to płacę 110 pln, aby po nocach w necie
            siedziec..
    • Gość: mmika Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 193.59.173.* 03.02.09, 15:26
      Mam internet w PLAY i nie polecam!
      Bardzo wolno działa, mój modem już raz wymieniali, wymieniali też
      kartę sim. Teraz modem jest niby zepsuty, 2 tyg. był w naprawie, jak
      wrócił okazało się że dalej nie działa. I znów użeranie w salonie. A
      faktury dalej przychodzą. Nie kupujcie, bo to ściema.
      pozdrawiam
    • Gość: kp Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.inetaccess.pl 06.02.09, 13:18
      parametrami odbiega i to znacznie(szerokosc pasma, limit danych)
      play dziala tylko w technologi 3G czyli jedynie w duzych miastach
      generalnie wszystko zalezy czy internet ma byc mobilny oraz czy duzo
      ciagniesz fikołków
      ave

---------------------
      legionowo reklama
      • Gość: jurek / bielsko-b Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.216.* 07.02.09, 19:37
        Nie wiem jak jest w erze , ale play jest rzeczywiście dobry tylko w zasięgu 3G,
        natomiast jeszcze gorzej jest z fakturami, te są dostarczane jak się chce i
        kiedy chce , aż WSTYD BY OPERATOR TAK SOBIE LEKCEWAŻYŁ ABONENTÓW... Nie
        zawierajcie umów z tym operatorem , oni jeszcze nie dorośli do świadczenia tych
        usług......
        • Gość: maniek Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 09:07
          Ja też kupiłem play na abonament. Trochę jestem rozczarowany gdyż
          zawsze korzystałem z kabla a tu! Lipa nawet nie mogę zagrać w karty
          on-line bo ludzie sie denerwują. Nie mowiąc już o oglądaniu
          filmików. Mam zasięg 3G ale prędkość jaką mam to jakieś 320-350
          kb/s. Czyli do 1Mbit/s daleko. Mieszkam w mieście ponad 50 tyś
          mieszkańców. No lipa ale co zrobić jeszcze niecałe 18 miesięcy i
          koniec umowy :)
    • Gość: qwert Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 15:56
      ja to bym na twoim miejscu sobie mobilniaka kupil w ipluse, jeszcze bys dostal
      0,5 giga za friko na komorke do wykorzystania
      • Gość: mar Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.152.* 01.03.09, 16:10
        mam w play internet 3 dni, od tego czasu więcej klnę i się
        denerwuję. Na moim macu mam straszne kłopoty z podłączeniem się do
        sieci. co chwila wyskakuje mi komunikat
        "nie można wynegocjować połączenia ze zdalnym serwerem PPP..."
        albo
        "nie wykryłem nośnej..."
        i tak na okręgło.
        A co do prędkości to speedtest.net pokazuje około 300-400kbps. jeden
        mega faktycznie się pojawiło - musiałem na nie czekać do późnego
        wieczora (przy czym, może to złudzenie, ale te jeden mega jakby
        wolniejesze niż na moim jednomegowym internecie po kablu.
        Reasumując - NIE POLECAM!

• Gość: andrej Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 212.69.73.* 10.03.09, 11:28
          jeśli chodzi o internet bezprzewodowy to zdecydowanie nie polecam, przynajmniej
          nie przy takiej infrastrukturze nadajników narazie lepiej coś po kablu,
          wystarczy porównać
    • agbana Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 06.03.09, 18:11
      Od kilku dni mam net w play i jestem Bardzo zadowolona!!! Też
      wcześniej czytałam fora na ten temat bo nie wiedziałam czy się
      zdecydować, dlatego teraz piszę swoją opinię.

Skusiłam się na cenę i tylko 12mcy umowy. Słuchajcie wzięłam 5G/45zł
      i do tego najlepszy podobno modem E870.
      - Chodzi mi naprawdę szybko, no może czekam czasem parę sekund na
      otwarcie strony. Wcześniej miałam neostradę i działa prawie tak samo
      szybko.
      - Filmiki z YouTube też się ładują szybko i da się oglądać.
      - Łatwo da się kontrolować ile zużywa się transferu, wystarczy jedno
      kliknięcie na ikonkę na pasku.
      - po 4 dniach zużyłam ok 200MB, siedzę po kilka godz dziennie,
      przeglądam zwykłe strony, ale nic nie ściągam, nie oglądam filmów,
      nie słucham radia.

Może u mnie działa dobrze bo jestem w centrum Warszawy, może tu jest
      dobry sygnał, może to modem, ale
      POLECAM!!!!!
      • Gość: Michał84 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.centertel.pl 26.03.09, 12:40
        ja mam neta w orange mam1GB do sciągnięcia czy ja moge oglądć filmy na you
        tobe?bo mi powiedzieli ze jak oggladam to mi sie zapisuuje na dysk i tak jak bym
        to sciągał.rosze o waszaopinie
      • Gość: Sertic Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.toya.net.pl 01.05.09, 01:20
        Witam mam takie pytanie konkretnie do tego co Pan opisał na swoim
        przykładzie co do ilosci zużytych 200MB przez 4 dni interesuje mnie
        ile dokładnie dziennie korzysta Pan z netu ile gdz.? i czy te 5GB
        wystarcza na 1 mieś. przy korzystaniu tylko ze stron bez sciągania
        itd..itd...
      • Gość: maaa Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.115.* 30.06.09, 23:28
        ja od kilku godzin testuję playa i jest ok za 45zł - 10G...zobaczę za kilka dni...ale jak na razie dla osoby która nie ściąga dużo jest ok))))
    • valentino1986 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 10.03.09, 20:37
      ja wybralem blueconnect i jestem zadowolony...
    • kotekkk87 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 02.04.09, 13:51
      Mam internet w PLAY od września, na początku myślałam że to był strzał w 10!
      Jednak jakoś od stycznia mam go serdecznie dość i czasem wole nie korzystać w
      domu z neta żeby się nie wkurzać. Modem ciągle się rozłącza tak sam z siebie a
      gdy chce ponowić połączenie to mimo że pokazuje mi że wszystko jest podłączone
      internet wcale się nie odpala. Czasem kilka razy muszę odłączyć i podłączyć
      internet żeby zadziałał. Oczywiście zgłosiłam to do Play ale oni najpierw
      wymienili kartę twierdząc że to jej wina a następnie zareklamowali modem co
      lepsze na modemie zastępczym dzieje się to samo...
      Jeśli macie inną możliwość to nie kupujcie Play bo to strata czasu i pieniędzy...
      • Gość: mag Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 165.72.200.* 19.05.09, 16:31
        Dokładnie mam tak samo. Na poczatku bylo w maire dobrze. Śmigał
        całkiem niezle a od jakiegos m-ca zaczely sie problemy i w chwili
        obecnej jest masakra. Nie odpalaja strony mimo ze play jest
        polaczony i wszystko gra ;/
        Jednym słowem jest to badziew i nie polecam. Niestety bylam w
        podbramkowej sytuacji i musialam go wziac. Wczesniej korzystalam z
        UPC 10- z kumpelami z mieszkani wzielysmy go na spole i wynislo nas
        po 33 zeta i naprawde swietnie hulał. Żałuję ze nia maja
        bezprzewodowego.
      • Gość: buzz Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.186.* 12.10.09, 05:27
        no ja bym tak nie psioczyl na play bo tez korzystam z niego od2
        tygodni i dziala swietnie,nic sie nie rozlacza itd, a najlepsze ze
        od momentu zainstalowania modemu byly dni ze strony sie nie
        ladowaly,mimo ze bylem permanentnie w sieci,modem pingowal adresy
        itd, dzwonilem na bok pleya, lazilem do punktu sprzedazy tegoz
        wyrazajac swoje oburzenie z powodu tak dziadowskiego internetu, cos
        tam radzili ale ich intencje szly na marne i coz sie okazalo po
        kolejnym dniu bez neta, przez przypadek odkrylem ze jedna z funkcji
        avasta blokuje www a dokladnie webshield, gdy to dziadostwo
        zdeaktywowalem, jak reka odjal, net smiga o kazdej porze dnia i
        nocy, jesli mimo zastepczego modemu masz dalej to samo, sugeruje
        szukac bledu w komputerze,zaleta modemu usb jest mozliwosc
        podlaczenia go gdziekolwiek, idz do kumpla,babci, wujka i tam
        sprawdz internet
        • Gość: Ryszard Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.play-internet.pl 20.11.11, 18:16
          Zainteresowała mie Twoja wypowiedź ..... . Ja mam tez inter. mob... w PLAY oraz antywirusa Avasta... Piszesz, że jedna z funkcji Avasta (webshield) blokowała ci strony www. Po jej usunieciu wszystko śmigało. Mam jednak pytanie ... Czy po usunięciu tej funkcji nie osłabie Avasta , który blokuje i informuje o zarażonych stronach ( wirusy) ........ .
          Proszę o odpowiedź w tym temacie

Z poważaniem ....
    • Gość: wiola @ Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 15:24
      a ja jutro miałam iść po internet do play bo tam tanio.Gdzie jeszcze jest tanio?
      • Gość: derek Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 89.108.223.* 21.04.09, 19:19
        internet w play moze i jest tani ale za duzo to nie posciagasz bo
        jest diabelnie wolny no i ma limit . w umowie jest predkosc do
        1mbit/s a najwiecej to mialem 400kbit/s . nie polecam .
        • Gość: RybaPoznań Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.17.* 22.04.09, 19:08
          szczerze polecam PLAY'a! Korzystam z niego stale od stycznia w
          Poznaniu, okazjonalnie w Szczecinie, Świnoujściu. Owszem prędkość
          ściągania pliku nie jest kosmiczna, ale z przeglądaniem stron www
          nie mam problemu, a do konieczności troszkę dłuższego odczekania na
          obejrzenie filmiku na youtubie już się przyzwyczaiłem. To, że modem
          czasem zgubi sygnał to chyba normalne. Zdarza mi się to dwa, może
          trzy razy na tydzień, od razu jest to sygnalizowane przez system i
          nigdy nie miałem problemów z szybkim powrotem "do żywych" :) Na +
          oczywiście limity - 5 czy 10 Gb, to niebo, a ziemia w porównaniu z
          konkurencyjnymi propozycjami i to w takiej cenie ( ja płacę 45zł za
          10GB). Poza tym, umowę podpisuje się na 12 lub 18 m-cy (u innych
          umowa trwa 2x tyle!). Przekonała mnie również możliwość sprawdzenia
          oferty przez 7 dni za jedyne 9zł - żaden pieniądz, a człowiek
          przynajmniej może sprawdzić jak internecik działa w konkretnej
          lokalizacji. Gdybym miał wybierać jeszcze raz, to z pewnością
          wybrałbym PLAY'a.
          • Gość: gorges Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.mobile.playmobile.pl 09.06.09, 01:02
            jaka teraz stawka za posty sponsorowane??
            • Gość: lukee Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.38.* 25.02.10, 20:42
              powJa ci powiem że to wszystko zależy gdzie mieszkasz poprostu. Tak
              mi się wydaje. Ja mieszkam w centrum Warszawy i mam internet play na
              karte za 50 zeta mam 4 giga na 56 dni. I powiem wam ze to naprawde
              groszowa sprawa bo 25 zeta na miesiac to nie jest dużo.
              do odgladania stron mi w zupelnosci wystarcza ten internet.
              nie sciagam i nie ogladam na youtubie bo faktycznie wtedy jest
              zupelnie inny transfer ale przy chodzeniu tylko na strony, poczte
              itd to naprawde 1 giga miesiecznie to duzo. jezeli duzo filmow i
              sciagania to wtedy zupelnie inna bajka ale i tak play wygrywa bo
              przy tych stawkach co inni proponuja to przez godzine siedziena na
              yutubie miesieczny limit sie wykorzysta.
      • Gość: iwo Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.telpol.net.pl 12.12.09, 01:01
        to lepiej nie idz i nie przysparzaj sobie problemów,to co proponują
        to bubel,nie mówiąc o niekompetencji i arogancji pracowników ,może
        ich tak wyszkolili i taki mają model pracy O ZGROZOOOOOOOOOO!!!!!!!!
    • eklusek Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 25.04.09, 00:05
      W zadnym wypadku nie bierz internetu w play zamiast internetu z kabla. Play
      mobile to na chwile obecna tragedia, rwane transfery, predkosci po kilkadziesiat
      kB, generalnie jakosc na poziomie połączenia modemowego. Jak chcesz rzucac
      miesem wieczorami usilujac choc na chwile uzyskac polaczenie ze strona
      www.google.pl to smialo kup sobie play online, w innej sytuacji polecam jednak
      dostep przewodowy. Na chwile obecna mobilny dostep do netu w Play to mocna
      porażka. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!
      • dadix3 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 12.05.09, 13:06
        jaka porażka człowieku , mieszkam z 3km za miastem po za zasięgiem według mapy Playa i śmiga mi na maxa ściągam w przedziale 110/160 ja jestem zadowolony BARDZO i polecam PLAYa

klusek napisał:

> W zadnym wypadku nie bierz internetu w play zamiast internetu z kabla. Play
        > mobile to na chwile obecna tragedia, rwane transfery, predkosci po kilkadziesia
        > t
        > kB, generalnie jakosc na poziomie połączenia modemowego. Jak chcesz rzucac
        > miesem wieczorami usilujac choc na chwile uzyskac polaczenie ze strona
        > www.google.pl to smialo kup sobie play online, w innej sytuacji polecam jednak
        > dostep przewodowy. Na chwile obecna mobilny dostep do netu w Play to mocna
        > porażka. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!
        • Gość: Asai Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 19:23
          może to kwestia nie tyle zasiegu co modemu, ja po przesiadce na modem ZTE 636
          zauważyłem że trochę lepiej łapie pole - im nowszy modem tym lepszy generalnie
    • Gość: Karina Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.248.* 18.05.09, 07:11
      Od niedawna używam internetu w Play. Jestem bardzo z niego zadowolona. Niestety nie mogę tego samego stwierdzić o osobie u której dokonywałam zakupu...nie poinformowała mnie o możliwościach jakie posiada Play by uzyskać większą śągalność plików i zostałam z 5GB:-(
    • Gość: lachu Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.96.* 19.05.09, 15:29
      Mam od paru dni bezprzewodowy internet w play. No i ide do nich, zeby zerwac
      umowe (bo jeszcze 7 dni nie minelo). Nie wszystkie strony sie lduja (nawet
      google czesto nie odpowiada). I po przeczytaniu paru opini wydaje mi sie, ze to
      czy internet bedzie dzialal dobrze czy tez nie jest kwestia przypadku, moze
      szczesia, moze polozenia planet, faz ksiezyca, aktywnosci slonca (?). Szkoda slow...
    • Gość: Kundrie Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 89.108.223.* 26.05.09, 00:05
      Mam mega kłopot z internetem Play :/ Raz śmiga tak, że aż miło popatrzeć, a dziś
      wieczorem modem prawie wylądował na ścianie, tak się wściekałam. Mieszkam na
      razie na terenie wojskowym na warszawskim Bemowie, myślałam, że to urządzenia
      wojskowe zakłócają działanie, choć teraz patrzę, a tu większość użera się z
      podobnym problemem. Wiadomości na GG często nie docierają, wywala mnie raz po
      raz, w godzinach 20 - 22 nawet nie mam co marzyć o necie :/ Wystarczy, że dam
      lapka na biurko pod jakimś niewłaściwym kątem, a tu już nie ma zasięgu :/ Sama
      nie wiem, co o tym myśleć. Może macie na to jakieś remedium?
      • Gość: Nelly Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.184.* 16.07.09, 10:57
        No więc u mnie (również Bemowo) jest jeszcze ciekawiej. Nie mogę nawiązać
        połączenia z siecią, nie mam ani jednej "gałązki". Próbowałam po 12 w nocy i
        około 7 rano. Za to w Rembertowie u moich rodziców śmiga aż miło. Niestety
        działać ma na Bemowie, więc się chyba z Playem pożegnamy. A szkoda, bo dwie
        koleżanki polecały mi, że działa. Jedna z Pragi (wcześniej Wola), druga z
        Wesołej, plus dużo korzysta na mieście... Ech:(
      • Gość: Gen. Bem Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.186.* 12.10.09, 05:42
        Serfuj na dachu budynku:)
    • Gość: dezert Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.unak.is 28.05.09, 00:53
      Play - bałagan i niekompetencja.
      W lecie zeszłego roku skorzystałem z promocji w której można było wziąć modem na
      tydzień bez zobowiązań. Po pól roku dostałem fakturę na 1500pln za zerwanie
      umowy, i 3 miesiące zajęło mi odkręcanie całej afery plus kupę nerwów, gdyż
      konsultanci nie bardzo rozumieją język polski w piśmie! Napisałem łącznie 10
      e-maili (w tym kilka przypominających,bo firma zdawała się o mnie zapomnieć),
      czekałem na odpowiedź średnio 10 dni. Traktowanie klienta jest na bardzo
      kiepskim poziomie, wielokrotnie dostawałem te same nic nie wyjaśniające
      odpowiedzi. Na dokładkę dostałem na koniec pismo od firmy windykacyjnej, z
      terminem 3 dniowym, mimo ze z Playem już miałem sprawę załatwioną, i to tez sam
      musiałem odkręcać, pokazując korespondencję z Play, bałagan do kwadratu. Według
      mnie była to kolejna próba naciągnięcia mnie na 1,5 tysiąca, na szczęście nie udana.
      • Gość: mariusz Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.06.09, 18:50
        ja mam iPlusa już 18 m=c i mogę powiedzieć że to jedno wielkie naciaganie
        klientów na kasę mam na myśli tych którzy nie mają możliwości założenia kabla
        mieszkam w zasięgu edge i problemów w złapaniem netu nie ma żadnych natomiast
        prędkość transferu danych jest naprawdę żenująca przy ściąganiu danych max 11,0
        kb/a normalnie to 3-5kbs więc stronki wczytują się bardzo bardzo wolno dlatego
        nie polecam zamiany kabla na mobilny
        • sauber1 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 06.06.09, 16:27
          Na temat iPlusa lepiej nic nie mówić, ale i PLAY widzę nic lepszego, czy nie ma
          możliwości by w tym kraju można korzystać z normalnej bezprzewodowej usługi za
          przyzwoitą cenę, tak by nie tracić cennego zdrowia?
          • Gość: miki777 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 14:18
            Jak sami widzicie narazie w Polsce nie ma jeszcze żadnego przyzwoitego bezprzewodowego internetu (najgorsze jest Orange i Era),dlatego najlepiej zdecydować się na tanie rozwiązanie z duzym limitem transferu,czyli na PLAY,chyba że ktoś woli płacić za g..no ;)
    • Gość: Iza Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.29.* 26.06.09, 14:01
      W żadnym wypadku nie polecam PLAY. po pierwsze LIMIT - internet pada zazwyczaj w
      nieoczekiwanym momencie.
      Po drugie i w sumie najważniejsze. Mobilny internet z założenia powinien być
      MOBILNY. jednak słaby zasięg skreśla jego mibilność. Internet działa tylko i
      wyłącznie w większych miastach. Nie nadaje się na trasy lub do małych mieścin,
      gdzie po prostu nie działa!!!

Jak dla mnie zmarnowana kasa...
      • Gość: hmmmm Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.115.* 30.06.09, 23:40
        i tu się mylisz...jakorzystam z playa z małej miesciny i działa....to zależy od rozmieszczenia))
      • misiekityle Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 09.03.10, 00:14
        Próbowałaś inne oferty? Ja próbowałem. PLAY wygrywa.
    • Gość: internauta Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.36.* 27.06.09, 12:16
      jeśli chodzi o limity to faktycznie Play jest zdecydowanie najlepszy, 5 GB
      (około 160 MB na dzień ), a jeśli do nich przejdziesz z telefonią to 10
      GB.nWszystko zależy od tego gdzie mieszkasz, w jakiej odległości od
      nadajnika,nnajlepiej sprawdzić na mapie - www.blogplay.eu/mapa-pozwolen-umts/
      Ja mam w Playu, nadajnik w odległości 150 m i śmiga mi naprawdę ładnie (stale
      3,6mB). Strony wchodzą dość szybko, choć faktycznie ssanie słabe (50 kB), no
      alenkażdy net bezprzewodowy jest w tym kiepski. Plusem jest napewno cena oraz
      limit transferu. Mam już 10 dni a wykorzystałem raptem 1,20 GB używając średnio
      3-4 godziny dziennie. Jeżeli zatem masz dość blisko nadajnik zdecydowanie mogę
      Play polecić, przynajmniej wziąć na próbę 7 dni i sprawdzić.
      • misiekityle Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 09.03.10, 00:19
        Ale to jak serwer z którym się łączysz też ma wpływ na prędkość? Bo jak
        dużo gości to i korytarz ciasny. ;)
    • Gość: Zaktrzewski Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 09:34
      Obecnie mam zainstalowany internet poprzez linie telefoniczną w Gliwicach (neostrada). Często wyjeżdzam na wieś (Solarnia k/Kuźni Raciborskiej)wtedy używam laptopa.
      Pytanie: czy jest możliwe wykorzystanie internetu bezprzewodowego obsługującego jednocześnie komputer stacjonarny w Gliwicach oraz laptop na wsi?
      • pluskotka Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 06.07.09, 14:03
        Jestem po stronie Play. Kupiłam kilka dni temu i póki co wypróbowuje go w bloku,
        którego mapa zasięgu przecina na pół. :) Działa bez zarzutu.
    • Gość: T.Zakrzewski Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 08:25
      Obecnie mam zainstalowany internet poprzez linie telefoniczną w Gliwicach (neostrada). Często wyjeżdzam na wieś (Solarnia k/Kuźni Raciborskiej)wtedy używam laptopa.
      Pytanie: czy jest możliwe wykorzystanie internetu bezprzewodowego obsługującego jednocześnie komputer stacjonarny w Gliwicach oraz laptop na wsi?
      Z poważaniem T.Z.
      • Gość: Arturo Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.28.* 15.07.09, 17:02
        Jest możliwe :-)
        Możesz internetu bezprzewodowego używać w każdym miejscu w Polsce o ile jest
        zasięg. Oczywiście nie wszędzie jest taki sam zasięg.
        Sprawdź na mapie zasięgu jaki tam jest zasięg.

Co do internetu bezprzewodowego to moim zdaniem najkorzystniejszy jest Play. 45
        zeta miesięcznie i 5 GB transferu na miesiąc a w innych sieciach a tą cenę jest
        z 1 GB(to jest strasznie malutko). W średniej wielkości mieście mam zasięg HDSPA
        7,2 Mb/s. Wprawdzie Play i tak działa maks 1 MB/s, ale to w zupełności wystarcza
        i prędkości mi naprawdę dochodzą do tego 1 Mb/s czyli około 128 KB/s. Co do
        spokojnego przeglądania internetu i ściągania plików(nie za dużych, żeby limitu
        nie przekroczyć) w zupełności wystarcza. Zasięg mi się nie rwie, a tylko
        czasami są problemy z niektórymi stronami.
        Ogólnie polecam Play, bo ma najlepszą cenę i już bardzo dobry zasięg (364 miasta
        w Polsce w HDSPA).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka