dzambii 19.07.08, 19:34 Jak w temacie. Oba sa dużo tańsze niż Aster. Umowa korzystniejsza, parametry też. Pytanie, czy to prawda. Prosze o opinie osoby, które korzystają z internetu jednej z tych firm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andy Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.acn.waw.pl 19.07.08, 21:00 Niby które parametry są korzystniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
polished Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 29.07.08, 11:05 owszem, teoretycznie parametry PLAYa sa lepsze - transfer do 1 MB/s za cene 45 PKN miesiecznie. Ale po kilku dniach uzytkowania jestem zdecydowany oddac modem i kupic net od Aster. Problem w tym, ze predkosc internetu przez HSDPA bardzo sie waha, czasem siega kilkuset bitow/s co bardzo utrudnia prace, zarowno przegladanie www jak np. sluchanie radia czy gry online. CO z tego, ze srednia predkosc jest przyzwoita skoro sa chwile, gdy jest stanowczo za wolno - chyba, ze ktos ma czas i nie korzysta z bardziej wyrafinowanych uslug. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dill Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 109.243.134.* 17.02.10, 10:19 zdecydownie odradzam play niby internet smiga dobrze ale czesto sie muli ogladanie filmikow to masakra ciagle zamula :/ modem mialem 2 razy w naprawie drugi raz na naprawe czekalem 40 dni bez modemu zastepczego oczywiscie zwrotu kosztow za zaplacony rachunek nie otrzymalem a ich konsultanci sa bardzo nie mili rozmowa z nimi to jak kopanie sie z koniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratlerek32 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.121.* 12.09.10, 15:50 nie polecam play ani ery mialem obydwa i stwierdzam ze ci operatorzy nabijają ludzi w butelkę jak sie tylko da wieczne problemy z transferem i nigdy z ich winy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlenka23 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.mofnet.gov.pl 13.09.10, 12:52 Orange i tak jest gorsze...Ja chcę zamienić na erę..tylko czy jest dobra.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antera Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.146.85.238.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.05.11, 21:50 ani era ani play ani tym podobna nędza, mam porównanie z netem w UPC i era bezprzewodowa, kabel śmiga a era się muli, co chwila wszystko spada do zera, wątek stary, ale nie dajcie się nabrać na nowe możliwości wszystko super na papierze, w rzeczywistości dno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.devs.futuro.pl 30.07.08, 10:57 W play'u możesz wziąć internet na próbę i w ciągu 7 dni oddać. Ja tak zrobiłem. Kilka dni było dobrze ale kilka tragedia. W porównaniu ze służbowym Blue Connectem Ery, ten ostatni sprawował się o niebo lepiej. Jednak zwróć uwagę, że w play za 45 zł masz limit transferu 5 GB a w Erze za podobne pieniądze masz limit tylko 500 MB. Podobny limit masz dopiero za pon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andkon Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.eranet.pl 01.08.08, 16:18 Mam bluconect ERY 2 m-ce,ktory aktualnie reklamuje (w limicie ciezko cokolwiek otworzyc a poza limitem praktycznie go niema )Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
seba81.3 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 22.09.08, 20:40 hej mam pytanie a da to cos ta reklamacja ja mam 8 miesiecy internet z ery dzwonilem co nich gadalem jak ciezko chodzi to co chwile znajdywali rozne wytlumaczenia gadali ze moge zerwac z nimi umowe ale to sa koszta 1200zl oni chyba na glowe upadli to ja przez te 2 lata co mam umowe zaplace tyle to wiec wole zeby lezal w domu w koncie gdzie jedym slowem sa zalosni robia ludzi w konia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zrospaczona Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.wilga-iskra.com.pl 06.10.09, 13:49 witajcie, ja posiadam internet w Erze (teoretycznie bo praktycznie nie mam...) umowa mi sie kończy pod koniec tego roku. 4 miesiące przed końcem umowy nie posiadam internetu. Era sie nie czuje winna ja też nie mam nic sobie do zarzucenia! rozmowy maile telefony doprowadziły do tego że się spotkamy w sądzie. NIGDY wiecej internet marki ERA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.telpol.net.pl 12.12.09, 00:44 nie wiem jak się skończy moja reklamacja ,mam nadzieję że do sądu nie będę musiała pójść,mam ten internet krótko ale po dwóch dniach użytkowania juz nie miałam dostępu ,w PLAY to wogole bezczelność bo gdy chciałam oddać po siedmiu dniach to okazało się że do rezygnacji potrzebny paragon na modem ,którego nie otrzymalam przy zakupie,mam umowę czy to nie wystarczy???????????rezygnację złożyłam ,pani w punkcie obslugi w MYSLOWICACH w REAL łaskawie mi ją przefaksowała ale modemu nie przyjęła bo to nie jest jej obowiazek,w tym punkcie to chyba jedynym obowiązkiem jest wciskanie klientom BUBLI,w telefoniczny punkcie obsługi za każdym razem mówią co innego,PARADOKS a ja informowałam się u prawnika i ten powiedział mi że do rezygnacji nie jest potrzebny żaden paragon,wystarczy nawet świadek zakupu,no ale co mam zrobić była już tam chyba z 5 razy , z internetu nie korzystam a faktura za internet przyszła do zapłacenia i chyba o to w tym wszyskim chodzi tym sieciom,nabić klienta w butelkę,myslę że ktoś się tym powinien zainteresować!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 13:19 są masakryczni, internet baznadziejny i zrywa, mam też komorki u nich ktore pod miastem nie mają zasięgu a w miescie tez nie na czesci osiedli w Krakowie, a cos z nimi załatwic to zawsze sa na nie ale to uroki korporacji które klienta takiego małego mają gdzies , wiadomo gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.xdsl.centertel.pl 23.02.11, 20:33 kolego pisz im podana ze sie nie wywiazuja z umowy ze to ci wogole nie dziala tak jak powinnio i wtedy mozesz zadac zerwania uwowy z tych przyczyn czyli z ich winy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.telpol.net.pl 12.12.09, 00:24 masz rację,tez jestem na etapie reklamacji,w limicie czekasz na otwarcie strony z 20min,a poza limitem nie rusza wogóle,przereklamowany bubel/// Odpowiedz Link Zgłoś
przemek.komorowski Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 01.08.08, 20:54 dzambii napisała: > Jak w temacie. Oba sa dużo tańsze niż Aster. Umowa korzystniejsza, > parametry też. Pytanie, czy to prawda. Prosze o opinie osoby, które > korzystają z internetu jednej z tych firm. Zależy Ci na mobilnym internecie, czy też będziesz raczej korzystał przede wszystkim w domu? Jeżeli to pierwsze, to zwróć uwagę na zasięg Play. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: florian@poczta.fm Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.mobile.playmobile.pl 12.08.08, 22:16 mam play za 45 zeta w józefowie i w wawie a transfer hm wyglada to tak jak ciagne np z rapishera plik 50kb/s to wtym samym czasie moge normalnie chodzic po necie i ciagnac inny plik robiac testy udało mi sie ciagnac 3 pliki na laczna wartosc 150-170kb/s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqra Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 212.124.244.* 21.08.08, 12:29 PLAY co jakiś czas wyrzuca z HSDPA, jest to bardzo irytujace... Jak na razie nie polecam - 5 do 10 minut np. sluchania radia przez internet, a potem zacinka i d..a blada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: playuser Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 89.108.253.* 25.08.08, 18:50 Jako użytkownik internetu w play`u mogę stwierdzić, że nie jest to czego sie spodziewałem, jestem teoretycznie w zasięgu gocław w Warszawie, ale jakość połączenia jest żenująca, często nie działają strony www pomimo ze jestem zalogowany do sieci - jeżeli masz cierpliwość to wybierz play`a w przeciwnym wypadku aster. Play nie ma odpowiedniej infrastruktury technicznej w stosunku do ilości abonamentów i będzie jeszcze gorzej. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzambii Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.aster.pl 01.09.08, 20:50 Dzięki za informacje. Korzystam stacjonarnie i absolutnie nie mam cierpliwości. Nawet w Aster awanturuję sie przy zwalnianiu. Czyli czekam dalej - może pojawi się u mnie UPC z telewizją... Odpowiedz Link Zgłoś
stenimi-pl Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 18.09.08, 15:33 na telixie znalazlem bardzo ciekawe porównanie tych internetów bezprzewodowych -wrzcam link www.telix.pl/artykul/artykul/z-komorkowym-modemem-w-polske-test-uslugi-iplus--orange-everywhere--blueconnect-oraz-playonline- 0,24254.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.eranet.pl 28.09.08, 21:03 ja mam ere za 48,80zł i korzystam w domu w centrum Kielce. Przed chwilą zrobiłem test prędkości www.speedtest.pl i oto moje wyniki: Upload: 37 kbps Download: 162 kbps nie jestem z tego zadowolony. Mam kartę edge "pcimpcia" zamierzam zmienić na Play /45zł/, jak będzie słaby to biorę plusa lub orange, z modemem hsdpa. internetu używam głównie do sprawdzania poczty, przeglądania allegro itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.eranet.pl 05.12.08, 17:20 Czytałam że trzeba zapłacić 1200 zł. kary za zerwanie umowy z Erą na Internet bezprzewodowy? Naprawdę aż tyle trzeba płacić? Powiariowali czy co. Ja kupiłam blueconnet i po przekroczonym limicie transferu zmniejszyła mi sie tak prędkość że prawie żadnej strony nie idzie otworzyć. Przypomnę że mieszkam w centrum miasta. Wg. mnie jest do bani. A u mnie już jest telewizja UPC. I właśnie dlatego chce zerwać umowę. Napiszcie cos o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 08:49 Trzeba czytać umowy, które się podpisuje i mieć pretensje do siebie, a nie do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szleker71 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.chello.pl 11.05.10, 19:43 te wszystkie debilne internety na karte sa do du...y ja mam 5 mega w upc place 60 zl i jestem bardzo zadowolony od 2 lat moze ze 2 razy gdzies byla przerwa na chwile a tak super film sciaga sie kolo od 0.5-2h z gornej polki wszystko dziala bardzo szybko polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.131.* 23.01.09, 16:10 Korzystam z internetu bezprzewodowego w play i niestety są problemy z zasięgiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.160.* 28.01.09, 23:21 Play ma zasięg tylko w większych miastach ale jak już go ma to łączysz się po HSDPA czyli transfer jest szybki (ja mam 1Mbit/s). Era działa w całej Polsce ale transfery u nich są kiepskie. Patrz też na limit ściąganych danych. W Erze masz 500MB na miesiąc (co osobiście wykorzystuję na oglądanie tylko stron i ściąganie poczty w 3 dni) a Play ma 5GB (w zupełności wystarcza pod warunkiem że nie ściągasz filmów). Mieszkam we Wrocławiu, Play Online mam czwarty miesiąc i nie mogę narzekać. Strony nie otwieraja sie zawsze odrazu (kwestia kilku - kilkunastu sek.) ale transfer jest gwarantowany i jeśli serwer w internecie na to pozwala to prędkość ściągania jest zawsze 1Mbit/s. Spowolnienia przy przeglądaniu WWW są spowodowane raczej kiepskimi czasami dostępu do serwerów nazw Play co myślę że z czasem poprawią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 198.178.236.* 05.02.09, 11:06 mam internet na karte w Play od ok 2 miesiecy. Na poczatku bylo w miare ok, teraz raczej porazka. Niby pokazuje ze jest w HSDPA a predkosci zblizonej do 1 MB/s chyba nigdy nie udalo mi sie osiagnac. Zazwyczaj download oscyluje w okolicach 30-50 kb/s. A co jest najbardziej wkurzajaceco jakis czas (w skrajynych przypadkach co pare minut) transfer osiaga wartosc 0,00 kb/s i wszystko stoi. Generalnie jakosc pracy podobna jak na starych dobrych modemach 56,5 kb ;) Na chwile obecna nie polecam Playa, mimo dobrej ceny Warszawa, Ursus Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marian_podgorski Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 22.04.09, 12:48 Może nie na temat (dotyczy tylko era i play), ale mam iPlusa na Ursusie i ostatnio dzieje się to samo. Połączenie się zawiesza co kilka sekund, transfer rzędu 50kb/s. Niestety stwierdzam znaczne pogorszenie się jakości iPlusa.. jeszcze jakiś czas temu 170 kb/s i żadnych zawieszek strony otwierały się błyskawicznie. Nie mówiąc już o tym, że na starym Ursusie bez anteny UMTS za trzy stówy (300 PLN) się nie obejdzie, bo inaczej idzie się pochlastać na wiecznie zapchanym Edge... Teraz to i już na HSDPA niestety jest to samo... nie polecam w tej lokalizacji. Zgłosiłem sprawę technikom, ale znając życie powiedzą mi, że punkt dostępowy jest obciążony, więc delikatnie mówiąc wolę zrezygnowąć i płacić 45 w Play i będę miał to samo (tyle, że 2,5 raza taniej). Aha, chodzi w miarę po 12 i z samego rana, ale nie po to płacę 110 pln, aby po nocach w necie siedziec.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmika Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 193.59.173.* 03.02.09, 15:26 Mam internet w PLAY i nie polecam! Bardzo wolno działa, mój modem już raz wymieniali, wymieniali też kartę sim. Teraz modem jest niby zepsuty, 2 tyg. był w naprawie, jak wrócił okazało się że dalej nie działa. I znów użeranie w salonie. A faktury dalej przychodzą. Nie kupujcie, bo to ściema. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.inetaccess.pl 06.02.09, 13:18 parametrami odbiega i to znacznie(szerokosc pasma, limit danych) play dziala tylko w technologi 3G czyli jedynie w duzych miastach generalnie wszystko zalezy czy internet ma byc mobilny oraz czy duzo ciagniesz fikołków ave --------------------- legionowo reklama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek / bielsko-b Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.216.* 07.02.09, 19:37 Nie wiem jak jest w erze , ale play jest rzeczywiście dobry tylko w zasięgu 3G, natomiast jeszcze gorzej jest z fakturami, te są dostarczane jak się chce i kiedy chce , aż WSTYD BY OPERATOR TAK SOBIE LEKCEWAŻYŁ ABONENTÓW... Nie zawierajcie umów z tym operatorem , oni jeszcze nie dorośli do świadczenia tych usług...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 09:07 Ja też kupiłem play na abonament. Trochę jestem rozczarowany gdyż zawsze korzystałem z kabla a tu! Lipa nawet nie mogę zagrać w karty on-line bo ludzie sie denerwują. Nie mowiąc już o oglądaniu filmików. Mam zasięg 3G ale prędkość jaką mam to jakieś 320-350 kb/s. Czyli do 1Mbit/s daleko. Mieszkam w mieście ponad 50 tyś mieszkańców. No lipa ale co zrobić jeszcze niecałe 18 miesięcy i koniec umowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 15:56 ja to bym na twoim miejscu sobie mobilniaka kupil w ipluse, jeszcze bys dostal 0,5 giga za friko na komorke do wykorzystania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.152.* 01.03.09, 16:10 mam w play internet 3 dni, od tego czasu więcej klnę i się denerwuję. Na moim macu mam straszne kłopoty z podłączeniem się do sieci. co chwila wyskakuje mi komunikat "nie można wynegocjować połączenia ze zdalnym serwerem PPP..." albo "nie wykryłem nośnej..." i tak na okręgło. A co do prędkości to speedtest.net pokazuje około 300-400kbps. jeden mega faktycznie się pojawiło - musiałem na nie czekać do późnego wieczora (przy czym, może to złudzenie, ale te jeden mega jakby wolniejesze niż na moim jednomegowym internecie po kablu. Reasumując - NIE POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrej Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 212.69.73.* 10.03.09, 11:28 jeśli chodzi o internet bezprzewodowy to zdecydowanie nie polecam, przynajmniej nie przy takiej infrastrukturze nadajników narazie lepiej coś po kablu, wystarczy porównać Odpowiedz Link Zgłoś
agbana Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 06.03.09, 18:11 Od kilku dni mam net w play i jestem Bardzo zadowolona!!! Też wcześniej czytałam fora na ten temat bo nie wiedziałam czy się zdecydować, dlatego teraz piszę swoją opinię. Skusiłam się na cenę i tylko 12mcy umowy. Słuchajcie wzięłam 5G/45zł i do tego najlepszy podobno modem E870. - Chodzi mi naprawdę szybko, no może czekam czasem parę sekund na otwarcie strony. Wcześniej miałam neostradę i działa prawie tak samo szybko. - Filmiki z YouTube też się ładują szybko i da się oglądać. - Łatwo da się kontrolować ile zużywa się transferu, wystarczy jedno kliknięcie na ikonkę na pasku. - po 4 dniach zużyłam ok 200MB, siedzę po kilka godz dziennie, przeglądam zwykłe strony, ale nic nie ściągam, nie oglądam filmów, nie słucham radia. Może u mnie działa dobrze bo jestem w centrum Warszawy, może tu jest dobry sygnał, może to modem, ale POLECAM!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał84 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.centertel.pl 26.03.09, 12:40 ja mam neta w orange mam1GB do sciągnięcia czy ja moge oglądć filmy na you tobe?bo mi powiedzieli ze jak oggladam to mi sie zapisuuje na dysk i tak jak bym to sciągał.rosze o waszaopinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sertic Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.toya.net.pl 01.05.09, 01:20 Witam mam takie pytanie konkretnie do tego co Pan opisał na swoim przykładzie co do ilosci zużytych 200MB przez 4 dni interesuje mnie ile dokładnie dziennie korzysta Pan z netu ile gdz.? i czy te 5GB wystarcza na 1 mieś. przy korzystaniu tylko ze stron bez sciągania itd..itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maaa Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.115.* 30.06.09, 23:28 ja od kilku godzin testuję playa i jest ok za 45zł - 10G...zobaczę za kilka dni...ale jak na razie dla osoby która nie ściąga dużo jest ok)))) Odpowiedz Link Zgłoś
valentino1986 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 10.03.09, 20:37 ja wybralem blueconnect i jestem zadowolony... Odpowiedz Link Zgłoś
kotekkk87 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 02.04.09, 13:51 Mam internet w PLAY od września, na początku myślałam że to był strzał w 10! Jednak jakoś od stycznia mam go serdecznie dość i czasem wole nie korzystać w domu z neta żeby się nie wkurzać. Modem ciągle się rozłącza tak sam z siebie a gdy chce ponowić połączenie to mimo że pokazuje mi że wszystko jest podłączone internet wcale się nie odpala. Czasem kilka razy muszę odłączyć i podłączyć internet żeby zadziałał. Oczywiście zgłosiłam to do Play ale oni najpierw wymienili kartę twierdząc że to jej wina a następnie zareklamowali modem co lepsze na modemie zastępczym dzieje się to samo... Jeśli macie inną możliwość to nie kupujcie Play bo to strata czasu i pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 165.72.200.* 19.05.09, 16:31 Dokładnie mam tak samo. Na poczatku bylo w maire dobrze. Śmigał całkiem niezle a od jakiegos m-ca zaczely sie problemy i w chwili obecnej jest masakra. Nie odpalaja strony mimo ze play jest polaczony i wszystko gra ;/ Jednym słowem jest to badziew i nie polecam. Niestety bylam w podbramkowej sytuacji i musialam go wziac. Wczesniej korzystalam z UPC 10- z kumpelami z mieszkani wzielysmy go na spole i wynislo nas po 33 zeta i naprawde swietnie hulał. Żałuję ze nia maja bezprzewodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzz Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.186.* 12.10.09, 05:27 no ja bym tak nie psioczyl na play bo tez korzystam z niego od2 tygodni i dziala swietnie,nic sie nie rozlacza itd, a najlepsze ze od momentu zainstalowania modemu byly dni ze strony sie nie ladowaly,mimo ze bylem permanentnie w sieci,modem pingowal adresy itd, dzwonilem na bok pleya, lazilem do punktu sprzedazy tegoz wyrazajac swoje oburzenie z powodu tak dziadowskiego internetu, cos tam radzili ale ich intencje szly na marne i coz sie okazalo po kolejnym dniu bez neta, przez przypadek odkrylem ze jedna z funkcji avasta blokuje www a dokladnie webshield, gdy to dziadostwo zdeaktywowalem, jak reka odjal, net smiga o kazdej porze dnia i nocy, jesli mimo zastepczego modemu masz dalej to samo, sugeruje szukac bledu w komputerze,zaleta modemu usb jest mozliwosc podlaczenia go gdziekolwiek, idz do kumpla,babci, wujka i tam sprawdz internet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.play-internet.pl 20.11.11, 18:16 Zainteresowała mie Twoja wypowiedź ..... . Ja mam tez inter. mob... w PLAY oraz antywirusa Avasta... Piszesz, że jedna z funkcji Avasta (webshield) blokowała ci strony www. Po jej usunieciu wszystko śmigało. Mam jednak pytanie ... Czy po usunięciu tej funkcji nie osłabie Avasta , który blokuje i informuje o zarażonych stronach ( wirusy) ........ . Proszę o odpowiedź w tym temacie Z poważaniem .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola @ Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 15:24 a ja jutro miałam iść po internet do play bo tam tanio.Gdzie jeszcze jest tanio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 89.108.223.* 21.04.09, 19:19 internet w play moze i jest tani ale za duzo to nie posciagasz bo jest diabelnie wolny no i ma limit . w umowie jest predkosc do 1mbit/s a najwiecej to mialem 400kbit/s . nie polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RybaPoznań Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.17.* 22.04.09, 19:08 szczerze polecam PLAY'a! Korzystam z niego stale od stycznia w Poznaniu, okazjonalnie w Szczecinie, Świnoujściu. Owszem prędkość ściągania pliku nie jest kosmiczna, ale z przeglądaniem stron www nie mam problemu, a do konieczności troszkę dłuższego odczekania na obejrzenie filmiku na youtubie już się przyzwyczaiłem. To, że modem czasem zgubi sygnał to chyba normalne. Zdarza mi się to dwa, może trzy razy na tydzień, od razu jest to sygnalizowane przez system i nigdy nie miałem problemów z szybkim powrotem "do żywych" :) Na + oczywiście limity - 5 czy 10 Gb, to niebo, a ziemia w porównaniu z konkurencyjnymi propozycjami i to w takiej cenie ( ja płacę 45zł za 10GB). Poza tym, umowę podpisuje się na 12 lub 18 m-cy (u innych umowa trwa 2x tyle!). Przekonała mnie również możliwość sprawdzenia oferty przez 7 dni za jedyne 9zł - żaden pieniądz, a człowiek przynajmniej może sprawdzić jak internecik działa w konkretnej lokalizacji. Gdybym miał wybierać jeszcze raz, to z pewnością wybrałbym PLAY'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorges Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.mobile.playmobile.pl 09.06.09, 01:02 jaka teraz stawka za posty sponsorowane?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukee Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.38.* 25.02.10, 20:42 powJa ci powiem że to wszystko zależy gdzie mieszkasz poprostu. Tak mi się wydaje. Ja mieszkam w centrum Warszawy i mam internet play na karte za 50 zeta mam 4 giga na 56 dni. I powiem wam ze to naprawde groszowa sprawa bo 25 zeta na miesiac to nie jest dużo. do odgladania stron mi w zupelnosci wystarcza ten internet. nie sciagam i nie ogladam na youtubie bo faktycznie wtedy jest zupelnie inny transfer ale przy chodzeniu tylko na strony, poczte itd to naprawde 1 giga miesiecznie to duzo. jezeli duzo filmow i sciagania to wtedy zupelnie inna bajka ale i tak play wygrywa bo przy tych stawkach co inni proponuja to przez godzine siedziena na yutubie miesieczny limit sie wykorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.telpol.net.pl 12.12.09, 01:01 to lepiej nie idz i nie przysparzaj sobie problemów,to co proponują to bubel,nie mówiąc o niekompetencji i arogancji pracowników ,może ich tak wyszkolili i taki mają model pracy O ZGROZOOOOOOOOOO!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eklusek Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 25.04.09, 00:05 W zadnym wypadku nie bierz internetu w play zamiast internetu z kabla. Play mobile to na chwile obecna tragedia, rwane transfery, predkosci po kilkadziesiat kB, generalnie jakosc na poziomie połączenia modemowego. Jak chcesz rzucac miesem wieczorami usilujac choc na chwile uzyskac polaczenie ze strona www.google.pl to smialo kup sobie play online, w innej sytuacji polecam jednak dostep przewodowy. Na chwile obecna mobilny dostep do netu w Play to mocna porażka. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
dadix3 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 12.05.09, 13:06 jaka porażka człowieku , mieszkam z 3km za miastem po za zasięgiem według mapy Playa i śmiga mi na maxa ściągam w przedziale 110/160 ja jestem zadowolony BARDZO i polecam PLAYa klusek napisał: > W zadnym wypadku nie bierz internetu w play zamiast internetu z kabla. Play > mobile to na chwile obecna tragedia, rwane transfery, predkosci po kilkadziesia > t > kB, generalnie jakosc na poziomie połączenia modemowego. Jak chcesz rzucac > miesem wieczorami usilujac choc na chwile uzyskac polaczenie ze strona > www.google.pl to smialo kup sobie play online, w innej sytuacji polecam jednak > dostep przewodowy. Na chwile obecna mobilny dostep do netu w Play to mocna > porażka. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asai Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 19:23 może to kwestia nie tyle zasiegu co modemu, ja po przesiadce na modem ZTE 636 zauważyłem że trochę lepiej łapie pole - im nowszy modem tym lepszy generalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.248.* 18.05.09, 07:11 Od niedawna używam internetu w Play. Jestem bardzo z niego zadowolona. Niestety nie mogę tego samego stwierdzić o osobie u której dokonywałam zakupu...nie poinformowała mnie o możliwościach jakie posiada Play by uzyskać większą śągalność plików i zostałam z 5GB:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lachu Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.96.* 19.05.09, 15:29 Mam od paru dni bezprzewodowy internet w play. No i ide do nich, zeby zerwac umowe (bo jeszcze 7 dni nie minelo). Nie wszystkie strony sie lduja (nawet google czesto nie odpowiada). I po przeczytaniu paru opini wydaje mi sie, ze to czy internet bedzie dzialal dobrze czy tez nie jest kwestia przypadku, moze szczesia, moze polozenia planet, faz ksiezyca, aktywnosci slonca (?). Szkoda slow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kundrie Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 89.108.223.* 26.05.09, 00:05 Mam mega kłopot z internetem Play :/ Raz śmiga tak, że aż miło popatrzeć, a dziś wieczorem modem prawie wylądował na ścianie, tak się wściekałam. Mieszkam na razie na terenie wojskowym na warszawskim Bemowie, myślałam, że to urządzenia wojskowe zakłócają działanie, choć teraz patrzę, a tu większość użera się z podobnym problemem. Wiadomości na GG często nie docierają, wywala mnie raz po raz, w godzinach 20 - 22 nawet nie mam co marzyć o necie :/ Wystarczy, że dam lapka na biurko pod jakimś niewłaściwym kątem, a tu już nie ma zasięgu :/ Sama nie wiem, co o tym myśleć. Może macie na to jakieś remedium? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nelly Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 94.254.184.* 16.07.09, 10:57 No więc u mnie (również Bemowo) jest jeszcze ciekawiej. Nie mogę nawiązać połączenia z siecią, nie mam ani jednej "gałązki". Próbowałam po 12 w nocy i około 7 rano. Za to w Rembertowie u moich rodziców śmiga aż miło. Niestety działać ma na Bemowie, więc się chyba z Playem pożegnamy. A szkoda, bo dwie koleżanki polecały mi, że działa. Jedna z Pragi (wcześniej Wola), druga z Wesołej, plus dużo korzysta na mieście... Ech:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gen. Bem Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.186.* 12.10.09, 05:42 Serfuj na dachu budynku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezert Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.unak.is 28.05.09, 00:53 Play - bałagan i niekompetencja. W lecie zeszłego roku skorzystałem z promocji w której można było wziąć modem na tydzień bez zobowiązań. Po pól roku dostałem fakturę na 1500pln za zerwanie umowy, i 3 miesiące zajęło mi odkręcanie całej afery plus kupę nerwów, gdyż konsultanci nie bardzo rozumieją język polski w piśmie! Napisałem łącznie 10 e-maili (w tym kilka przypominających,bo firma zdawała się o mnie zapomnieć), czekałem na odpowiedź średnio 10 dni. Traktowanie klienta jest na bardzo kiepskim poziomie, wielokrotnie dostawałem te same nic nie wyjaśniające odpowiedzi. Na dokładkę dostałem na koniec pismo od firmy windykacyjnej, z terminem 3 dniowym, mimo ze z Playem już miałem sprawę załatwioną, i to tez sam musiałem odkręcać, pokazując korespondencję z Play, bałagan do kwadratu. Według mnie była to kolejna próba naciągnięcia mnie na 1,5 tysiąca, na szczęście nie udana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.06.09, 18:50 ja mam iPlusa już 18 m=c i mogę powiedzieć że to jedno wielkie naciaganie klientów na kasę mam na myśli tych którzy nie mają możliwości założenia kabla mieszkam w zasięgu edge i problemów w złapaniem netu nie ma żadnych natomiast prędkość transferu danych jest naprawdę żenująca przy ściąganiu danych max 11,0 kb/a normalnie to 3-5kbs więc stronki wczytują się bardzo bardzo wolno dlatego nie polecam zamiany kabla na mobilny Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 06.06.09, 16:27 Na temat iPlusa lepiej nic nie mówić, ale i PLAY widzę nic lepszego, czy nie ma możliwości by w tym kraju można korzystać z normalnej bezprzewodowej usługi za przyzwoitą cenę, tak by nie tracić cennego zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki777 Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 14:18 Jak sami widzicie narazie w Polsce nie ma jeszcze żadnego przyzwoitego bezprzewodowego internetu (najgorsze jest Orange i Era),dlatego najlepiej zdecydować się na tanie rozwiązanie z duzym limitem transferu,czyli na PLAY,chyba że ktoś woli płacić za g..no ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.29.* 26.06.09, 14:01 W żadnym wypadku nie polecam PLAY. po pierwsze LIMIT - internet pada zazwyczaj w nieoczekiwanym momencie. Po drugie i w sumie najważniejsze. Mobilny internet z założenia powinien być MOBILNY. jednak słaby zasięg skreśla jego mibilność. Internet działa tylko i wyłącznie w większych miastach. Nie nadaje się na trasy lub do małych mieścin, gdzie po prostu nie działa!!! Jak dla mnie zmarnowana kasa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmm Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.115.* 30.06.09, 23:40 i tu się mylisz...jakorzystam z playa z małej miesciny i działa....to zależy od rozmieszczenia)) Odpowiedz Link Zgłoś
misiekityle Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 09.03.10, 00:14 Próbowałaś inne oferty? Ja próbowałem. PLAY wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.36.* 27.06.09, 12:16 jeśli chodzi o limity to faktycznie Play jest zdecydowanie najlepszy, 5 GB (około 160 MB na dzień ), a jeśli do nich przejdziesz z telefonią to 10 GB.nWszystko zależy od tego gdzie mieszkasz, w jakiej odległości od nadajnika,nnajlepiej sprawdzić na mapie - www.blogplay.eu/mapa-pozwolen-umts/ Ja mam w Playu, nadajnik w odległości 150 m i śmiga mi naprawdę ładnie (stale 3,6mB). Strony wchodzą dość szybko, choć faktycznie ssanie słabe (50 kB), no alenkażdy net bezprzewodowy jest w tym kiepski. Plusem jest napewno cena oraz limit transferu. Mam już 10 dni a wykorzystałem raptem 1,20 GB używając średnio 3-4 godziny dziennie. Jeżeli zatem masz dość blisko nadajnik zdecydowanie mogę Play polecić, przynajmniej wziąć na próbę 7 dni i sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
misiekityle Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 09.03.10, 00:19 Ale to jak serwer z którym się łączysz też ma wpływ na prędkość? Bo jak dużo gości to i korytarz ciasny. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaktrzewski Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 09:34 Obecnie mam zainstalowany internet poprzez linie telefoniczną w Gliwicach (neostrada). Często wyjeżdzam na wieś (Solarnia k/Kuźni Raciborskiej)wtedy używam laptopa. Pytanie: czy jest możliwe wykorzystanie internetu bezprzewodowego obsługującego jednocześnie komputer stacjonarny w Gliwicach oraz laptop na wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? 06.07.09, 14:03 Jestem po stronie Play. Kupiłam kilka dni temu i póki co wypróbowuje go w bloku, którego mapa zasięgu przecina na pół. :) Działa bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Zakrzewski Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 08:25 Obecnie mam zainstalowany internet poprzez linie telefoniczną w Gliwicach (neostrada). Często wyjeżdzam na wieś (Solarnia k/Kuźni Raciborskiej)wtedy używam laptopa. Pytanie: czy jest możliwe wykorzystanie internetu bezprzewodowego obsługującego jednocześnie komputer stacjonarny w Gliwicach oraz laptop na wsi? Z poważaniem T.Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturo Re: Internet bezprzewodowy PLAY czy ERA? IP: 188.33.28.* 15.07.09, 17:02 Jest możliwe :-) Możesz internetu bezprzewodowego używać w każdym miejscu w Polsce o ile jest zasięg. Oczywiście nie wszędzie jest taki sam zasięg. Sprawdź na mapie zasięgu jaki tam jest zasięg. Co do internetu bezprzewodowego to moim zdaniem najkorzystniejszy jest Play. 45 zeta miesięcznie i 5 GB transferu na miesiąc a w innych sieciach a tą cenę jest z 1 GB(to jest strasznie malutko). W średniej wielkości mieście mam zasięg HDSPA 7,2 Mb/s. Wprawdzie Play i tak działa maks 1 MB/s, ale to w zupełności wystarcza i prędkości mi naprawdę dochodzą do tego 1 Mb/s czyli około 128 KB/s. Co do spokojnego przeglądania internetu i ściągania plików(nie za dużych, żeby limitu nie przekroczyć) w zupełności wystarcza. Zasięg mi się nie rwie, a tylko czasami są problemy z niektórymi stronami. Ogólnie polecam Play, bo ma najlepszą cenę i już bardzo dobry zasięg (364 miasta w Polsce w HDSPA). Odpowiedz Link Zgłoś