m_rzepecki 05.09.08, 20:16 Wcześniej Microsoft znany był głównie z kiepskich systemów; od dzisiaj również z reklam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wah-master każda porażka Imperium cieszy IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.09.08, 22:47 Dlaczego nie masz wiedzieć jak działa i co robi twój System? Lub chociaż mieć teoretyczną szansę się dowiedzieć. Dlatego wolę Linux. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noobzdie Re: każda porażka Imperium cieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 23:02 > Dlaczego nie masz wiedzieć jak działa i co robi twój System Tia linux, srinux i tak nie wiesz jak działa bo ci by życia nie starczyło żeby wszystkie źródła przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: każda porażka Imperium cieszy 05.09.08, 23:54 Tu nie chodzi o możliwość czytania źródeł (naprawdę niewielki odsetek ludzi to robi). W Linuksie większość programów wręcz zasypuje użytkownika/administratora informacjami i to bardziej opisowymi niż "wystąpił błąd". Ponieważ Linux przez długi czas był tworzony przez geeków dla geeków stąd była inna filozofia - użytkownik miał ŚWIADOMIE włączyć jakąś usługę aby osiągnąć określoną funkcjonalność. I wadą tego podejścia było to, że "nie-geecy" po prostu patrzyli jak łoś na sanie. I stąd rosnąca popularność takich dystrybucji jak openSUSE, Fedora, Mandriva czy Ubuntu. Tam większość programów przychodzi prekonfigurowanych - tak aby "jakoś" działały (podejście identyczne z MS). Różnica polega jednak na tym, że reszta funkcjonalności JEST dostępna - właśnie dla tych dla których "default" to za mało. Przykładowo - istnieją defaultowe konfiguratory do firewalla, lecz są tylko ociupinkę bardziej rozbudowane niż ten z Windows XP. Różnica polega na tym, że w Linuksie, jeśli posiadasz wiedzę administracyjną możesz sobie go rozbudować. I to bez napisania linijki programu. W podejściu MS masz "Użytkownik" -> "Developer" - nie ma miejsca dla "PowerUsera, który coś chciałby sobie w systemie pozmieniać". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: każda porażka Imperium cieszy IP: *.acn.waw.pl 06.09.08, 00:13 > Przykładowo - istnieją defaultowe konfiguratory do firewalla, lecz > są tylko ociupinkę bardziej rozbudowane niż ten z Windows XP. Masło maślane - po pierwsze nie zaśmiecajmy języka potworkami w stylu "defaultowe" skoro jest odpowiedkik - "domyślny". Po drugie - jeżeli już to nie "domyślny konfigurator" dla firewalla tylko "domyślne reguły" dla firewalla. Po trzecie każdy firewall można w podobny sposób skonfigurować w Win więc co to za atrakcja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: każda porażka Imperium cieszy IP: 62.52.27.* 06.09.08, 22:44 Jaki firewall? Zapora... :) Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Zapora to jest do wody a tu jest ściana ognia 24.10.08, 21:46 Nie mieszajmy wody z ogniem ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtr Re: każda porażka Imperium cieszy IP: *.nsn-inter.net 06.09.08, 08:47 Nie jestem fanboyem tego czy tamtego systemu, ale majac w Windowsem nieco wiecej wspolnego niz na domowym komputerze stwierdzam, ze power userom daje on rownie wielkie mozliwosci co Linux. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szu Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 00:07 Ta reklama mi się bardzo podoba, nie wiem do czego się przyczepili "Internauci". Odpowiedz Link Zgłoś
m4t Nowa kampania Microsoftu wyśmiana 06.09.08, 00:54 No nic, Bill zrezygnował z pracy w Microsoft bo jak w tej reklamie jest pokazane miał (ma) problemy nie tylko z Vistą :). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinomaniak Po Microsofcie jedzie się dla zasady... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 01:06 Internauci wyśmiewają Microsoft chyba tylko dla zasady: czego by nie zrobili, spotka się z miażdżącą krytyką. To sytuacja odwrotnie proporcjonalna do Apple, działająca na zasadzie: co zrobi Jobs jest super cool wizjonerskie itd., co pokazuje Gates/Ballmer jest krytykowane, dziwne że wszelkie 'złe uczynki' MS są jakoś zapominane w przypadku XBoxa 360. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Po Microsofcie jedzie się dla zasady... 25.10.08, 05:36 Jak to nikt nie krytykuje Jobsa? Ja go krytykuje :-) Bill i Steve to te same charakterki i co za tym idzie ta sama mentalnosc obu firm. Z tym, ze Apple robi to ladniej i stabilniej. Ani stworzenie DRM / iTunes, ani pojscie w strone gadzetow nie uwazam za cool. Zwlaszcza, ze mozna je uzywac w sposob latwy a czasem nawet wylaczny tylko w zestawiniu z innymi elementami tej samej firmy. Prawa autorskie prawami autorskimi, ale to jest chore by nie moc odtworzyc KUPIONEGO utworu na innym sprzecie niz Apple a do tego jesli zdecydujemy sie nie przedluzac "udzialu" w iTunes to nie moc odtworzyc go wogole. Idac tym tropem to powinnismy doczekac sie telewizorow tylko do Polsatu, odbiornikow radiowych bez skali tylko RFM-FM i szlanek do Tyskiego, w ktorych inne gatunki piw NATYCHMIAST zamienia sie mocz. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V Nowa kampania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 01:12 Rety... Czy w "Gazecie" nikt już nie czuwa nad poziomem merytorycznym tekstów? Przecież ta notatka autorstwa "mib" to kompletny bełkot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiron Nie kampania wyśmiana, tylko jedna z reklam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 01:26 Poczekajmy do następnej reklamy. Ta pierwsza mogła być celowo durna, by poruszyć media i zwrócić na siebie uwagę. Microsoft ma poważne problemy na wielu frontach (OOXML przegrywa z ODF, wiele firm wstrzymuje migrację na Vistę, otworzył sie rynek małych netbooków, na których Linuks walczy z XP, zwykli ludzie coraz chętniej kupują Maki itp.). Lepiej żeby im się ta kampania reklamowa udała (choć niektórzy mądrzy mówia, że MS jest już w spirali śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.socal.res.rr.com 06.09.08, 01:29 It's funny.I didn't find it's boring; Seinfield is always funny. It's hard to believe thou they spent $300 mil , rather $30 mil, but who cares. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.nyc.res.rr.com 06.09.08, 02:05 It's Jerry not Jarry you idiot ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: 80.177.209.* 06.09.08, 02:10 zgoda, linux sminux, ja od lat już używam maci, mimo że w robocie jestem zmuszany do windoza i rzecz biorąc teraz, jak jest możliwośc zainstalowania windoza na macu ... po prostu nie kumam czemu ludzie nadal kupują te parszywe maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malicious Delicious? Raczej precious - przez ceny. IP: *.vide-sat.pl 06.09.08, 06:34 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkm Microsoft. Prawie tak budzący sympatię jak Google. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 06:58 Prawie robi wielką różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
roar Re: Nowa kampania Microsoftu wyśmiana 06.09.08, 07:37 Wyśmiana? Raczej ludzie chwalą sobie te filmiki, za ich kompletną abdurdalność właśnie. Nie widzę też jakoś takiego morza parodii, jakie powstały do (znakomitej, swoją drogą) kampanii Apple "I'm a PC, I'm a Mac". Wyśmiany to został ostatnio Google za wypuszczenie niedopracowanego i fatalnie zabugowanego Chrome'a. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance Oczywiście wszyscy krytykanci 06.09.08, 08:59 siedza na systemie Windowsa, hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka2 Bynajmniej IP: 193.110.229.* 06.09.08, 09:24 nie... nie wszyscy. Od 5 mam w związku z wykonywaną pracą mam dostęp do legalnego i darmowego dla mnie oprogramowania Microsoftu - wszystkie wersje Windows i pakiety biurowe. i co? ano nic - dziękuje, postoję. wystarczy, że w pracy muszę używać MS Win. Na żadnym z moich komputerów ani komputerów które składam znajomym czy rodzinie Windowsa nie ma, nie było i nie będzie. I wszyscy jakoś są zadowoleni. Wolność rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance No to nie rozumierm krytykanctwa 06.09.08, 09:42 posiadaczy Linuxa, ja siedzę na XP i nie krytykuję Linuxa choć on tez nie powala z nóg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umlaut Re: No to nie rozumierm krytykanctwa IP: 193.110.229.* 06.09.08, 10:15 to może przykład z branży motoryzacyjnej, żeby było łatwiej zrozumieć: powiedzmy tak: ja jeżdżę Volvo ale mam prawo uważać, że Maluch to samochód do d..., chociaż nigdy go nie miałem. Mam prawo? Tym bardziej, jeśli z każdej strony ktoś mi próbuje tego malucha wcisnąć na siłę, każąc za to słono płacić, pomimo, że Volvo rozdają za darmo. Nie mówiąc już o tym, że niektóre parkingi pod różnymi instytucjami mają tabliczki "tylko dla małych fiatów", państwo wydaje miliony PLN z kieszeni podatników na oryginalne chlapacze z logo FSO do swojej floty służbowych maluchów, a w ZUSie nie chcą z Toba gadać jak nie przyjedziesz maluchem. To co, mam prawo krytykować czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance Moze w takim razie jeszcze prościej 06.09.08, 10:36 co komu do domu jak chałupa nie jego, twoje myślenie świadczy o jedynym słusznym stereotypie myślenia, sa ludzie którzy wolą malucha i to ich sprawa, mnie to nie interesuje ale zawsze należy uszanować decyzję innych bo to ich sprawa, ja mam Rovera i nie narzekam na malucha bo go nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i4 Re: Bynajmniej IP: *.acn.waw.pl 06.09.08, 23:05 > Na żadnym z moich komputerów ani komputerów które składam znajomym > czy rodzinie Windowsa nie ma, nie było i nie będzie. Nie wiem czemu jesteś dla nich aż taki okrutny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Oczywiście wszyscy krytykanci IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.09.08, 16:17 Oczywiscie ...nie wszyscy. Ja siedze na Fedorze w domu, a w pracy stoja maszyny a na nich Red Hat a na xeniku m. in. badam sobie wirusa zwanego vista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cerber Re: Oczywiście wszyscy krytykanci IP: *.adsl.alicedsl.de 23.10.08, 21:17 Jasne! ale na XP, a nie na dennej Viście! Od pięciu lat żadnych problemów z kompem. A frajerzy niech męczą się na Linuxach. Strata czasu i wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c-nik ___ Niech sie stosuja do standardow... ____ IP: *.136.udn.pl 06.09.08, 09:15 Wystarczy, ze zaczna stosowac ogolnie przyjete standardy, nie robia na zlosc uzytkownikom i innym firmom oraz pozwola uzytkownikom na swobode uzywania swego systemu. A juz bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.mobile.playmobile.pl 06.09.08, 09:29 Windows śmierdzi :o) Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Maczka oraz oczywiście szcześliwym użytkownikiem OS Xa i powiadam Wam... prostota, intuicyjność, zabawa. Jestem zakochany :o) Nigdy więcej Majkroshitu :o) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.acn.waw.pl 06.09.08, 23:07 > Windows śmierdzi :o) Nie chcę cie zasmucać ale jak tego maczka nie umyjesz to też zacznie śmierdzieć. Taka już natura rzeczy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.08, 10:04 Wcześniej microsoft był znany z dobrego marketingu teraz jest znany ze słabego marketingu i słabego oprogramowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ops Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.chello.pl 06.09.08, 10:22 Strata forsy, Windows jes śmieszny i bez reklam... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.acn.waw.pl 06.09.08, 23:08 Eee tam - śmieszny to jest dopiero Linux ze swoim brakiem porządnych programów czy MacOSX ze swoim pseudo bezpieczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś