Dodaj do ulubionych

Nowa kampania Microsoftu wyśmiana

05.09.08, 20:16
Wcześniej Microsoft znany był głównie z kiepskich systemów; od dzisiaj również
z reklam...
Obserwuj wątek
    • Gość: wah-master każda porażka Imperium cieszy IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.09.08, 22:47
      Dlaczego nie masz wiedzieć jak działa i co robi twój System?
      Lub chociaż mieć teoretyczną szansę się dowiedzieć.
      Dlatego wolę Linux.
      • Gość: noobzdie Re: każda porażka Imperium cieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 23:02
        > Dlaczego nie masz wiedzieć jak działa i co robi twój System

Tia linux, srinux i tak nie wiesz jak działa bo ci by życia nie starczyło żeby
        wszystkie źródła przeczytać.
        • nikodem_73 Re: każda porażka Imperium cieszy 05.09.08, 23:54
          Tu nie chodzi o możliwość czytania źródeł (naprawdę niewielki odsetek ludzi to
          robi). W Linuksie większość programów wręcz zasypuje użytkownika/administratora
          informacjami i to bardziej opisowymi niż "wystąpił błąd".

Ponieważ Linux przez długi czas był tworzony przez geeków dla geeków stąd była
          inna filozofia - użytkownik miał ŚWIADOMIE włączyć jakąś usługę aby osiągnąć
          określoną funkcjonalność. I wadą tego podejścia było to, że "nie-geecy" po
          prostu patrzyli jak łoś na sanie. I stąd rosnąca popularność takich dystrybucji
          jak openSUSE, Fedora, Mandriva czy Ubuntu. Tam większość programów przychodzi
          prekonfigurowanych - tak aby "jakoś" działały (podejście identyczne z MS).
          Różnica polega jednak na tym, że reszta funkcjonalności JEST dostępna - właśnie
          dla tych dla których "default" to za mało. Przykładowo - istnieją defaultowe
          konfiguratory do firewalla, lecz są tylko ociupinkę bardziej rozbudowane niż ten
          z Windows XP. Różnica polega na tym, że w Linuksie, jeśli posiadasz wiedzę
          administracyjną możesz sobie go rozbudować. I to bez napisania linijki programu.

W podejściu MS masz "Użytkownik" -> "Developer" - nie ma miejsca dla
          "PowerUsera, który coś chciałby sobie w systemie pozmieniać".
          • Gość: Gość Re: każda porażka Imperium cieszy IP: *.acn.waw.pl 06.09.08, 00:13
            > Przykładowo - istnieją defaultowe konfiguratory do firewalla, lecz
            > są tylko ociupinkę bardziej rozbudowane niż ten z Windows XP.

Masło maślane - po pierwsze nie zaśmiecajmy języka potworkami w stylu
            "defaultowe" skoro jest odpowiedkik - "domyślny". Po drugie - jeżeli już to nie
            "domyślny konfigurator" dla firewalla tylko "domyślne reguły" dla firewalla. Po
            trzecie każdy firewall można w podobny sposób skonfigurować w Win więc co to za
            atrakcja?
            • Gość: M. Re: każda porażka Imperium cieszy IP: 62.52.27.* 06.09.08, 22:44
              Jaki firewall? Zapora... :)
              • absurdello Zapora to jest do wody a tu jest ściana ognia 24.10.08, 21:46
                Nie mieszajmy wody z ogniem ;))
          • Gość: mtr Re: każda porażka Imperium cieszy IP: *.nsn-inter.net 06.09.08, 08:47
            Nie jestem fanboyem tego czy tamtego systemu, ale majac w Windowsem nieco wiecej
            wspolnego niz na domowym komputerze stwierdzam, ze power userom daje on rownie
            wielkie mozliwosci co Linux.
    • Gość: Szu Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 00:07
      Ta reklama mi się bardzo podoba, nie wiem do czego się przyczepili "Internauci".
    • m4t Nowa kampania Microsoftu wyśmiana 06.09.08, 00:54
      No nic, Bill zrezygnował z pracy w Microsoft bo jak w tej reklamie jest pokazane
      miał (ma) problemy nie tylko z Vistą :).

Pozdrawiam
    • Gość: Szczecinomaniak Po Microsofcie jedzie się dla zasady... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 01:06
      Internauci wyśmiewają Microsoft chyba tylko dla zasady: czego by nie zrobili, spotka się z miażdżącą krytyką. To sytuacja odwrotnie proporcjonalna do Apple, działająca na zasadzie: co zrobi Jobs jest super cool wizjonerskie itd., co pokazuje Gates/Ballmer jest krytykowane, dziwne że wszelkie 'złe uczynki' MS są jakoś zapominane w przypadku XBoxa 360.
      • smutas Re: Po Microsofcie jedzie się dla zasady... 25.10.08, 05:36
        Jak to nikt nie krytykuje Jobsa? Ja go krytykuje :-) Bill i Steve to te same
        charakterki i co za tym idzie ta sama mentalnosc obu firm. Z tym, ze Apple robi
        to ladniej i stabilniej. Ani stworzenie DRM / iTunes, ani pojscie w strone
        gadzetow nie uwazam za cool. Zwlaszcza, ze mozna je uzywac w sposob latwy a
        czasem nawet wylaczny tylko w zestawiniu z innymi elementami tej samej firmy.
        Prawa autorskie prawami autorskimi, ale to jest chore by nie moc odtworzyc
        KUPIONEGO utworu na innym sprzecie niz Apple a do tego jesli zdecydujemy sie nie
        przedluzac "udzialu" w iTunes to nie moc odtworzyc go wogole. Idac tym tropem to
        powinnismy doczekac sie telewizorow tylko do Polsatu, odbiornikow radiowych bez
        skali tylko RFM-FM i szlanek do Tyskiego, w ktorych inne gatunki piw NATYCHMIAST
        zamienia sie mocz.
        cheers
    • Gość: V Nowa kampania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 01:12
      Rety... Czy w "Gazecie" nikt już nie czuwa nad poziomem
      merytorycznym tekstów? Przecież ta notatka autorstwa "mib" to
      kompletny bełkot...
    • Gość: chiron Nie kampania wyśmiana, tylko jedna z reklam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 01:26
      Poczekajmy do następnej reklamy. Ta pierwsza mogła być celowo durna, by poruszyć media i zwrócić na siebie uwagę. Microsoft ma poważne problemy na wielu frontach (OOXML przegrywa z ODF, wiele firm wstrzymuje migrację na Vistę, otworzył sie rynek małych netbooków, na których Linuks walczy z XP, zwykli ludzie coraz chętniej kupują Maki itp.). Lepiej żeby im się ta kampania reklamowa udała (choć niektórzy mądrzy mówia, że MS jest już w spirali śmierci
    • Gość: guest Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.socal.res.rr.com 06.09.08, 01:29
      It's funny.I didn't find it's boring; Seinfield is always funny.
      It's hard to believe thou they spent $300 mil , rather $30 mil, but
      who cares.
    • Gość: Gosc Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.nyc.res.rr.com 06.09.08, 02:05
      It's Jerry not Jarry you idiot ;)
    • Gość: jacek Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: 80.177.209.* 06.09.08, 02:10
      zgoda, linux sminux, ja od lat już używam maci, mimo że w robocie jestem
      zmuszany do windoza i rzecz biorąc teraz, jak jest możliwośc zainstalowania
      windoza na macu ... po prostu nie kumam czemu ludzie nadal kupują te parszywe
      maszyny.
    • Gość: malicious Delicious? Raczej precious - przez ceny. IP: *.vide-sat.pl 06.09.08, 06:34
      .
    • Gość: jkm Microsoft. Prawie tak budzący sympatię jak Google. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 06:58
      Prawie robi wielką różnicę.
    • roar Re: Nowa kampania Microsoftu wyśmiana 06.09.08, 07:37
      Wyśmiana? Raczej ludzie chwalą sobie te filmiki, za ich kompletną abdurdalność właśnie. Nie widzę też jakoś takiego morza parodii, jakie powstały do (znakomitej, swoją drogą) kampanii Apple "I'm a PC, I'm a Mac".

Wyśmiany to został ostatnio Google za wypuszczenie niedopracowanego i fatalnie zabugowanego Chrome'a.
    • jedyny.resistance Oczywiście wszyscy krytykanci 06.09.08, 08:59
      siedza na systemie Windowsa, hehehehehe
      • Gość: ka2 Bynajmniej IP: 193.110.229.* 06.09.08, 09:24
        nie... nie wszyscy.
        Od 5 mam w związku z wykonywaną pracą mam dostęp do legalnego i darmowego dla
        mnie oprogramowania Microsoftu - wszystkie wersje Windows i pakiety biurowe. i
        co? ano nic - dziękuje, postoję. wystarczy, że w pracy muszę używać MS Win.
        Na żadnym z moich komputerów ani komputerów które składam znajomym czy rodzinie
        Windowsa nie ma, nie było i nie będzie. I wszyscy jakoś są zadowoleni. Wolność
        rządzi.
        • jedyny.resistance No to nie rozumierm krytykanctwa 06.09.08, 09:42
          posiadaczy Linuxa, ja siedzę na XP i nie krytykuję Linuxa choć on tez nie powala
          z nóg
          • Gość: umlaut Re: No to nie rozumierm krytykanctwa IP: 193.110.229.* 06.09.08, 10:15
            to może przykład z branży motoryzacyjnej, żeby było łatwiej zrozumieć:
            powiedzmy tak: ja jeżdżę Volvo ale mam prawo uważać, że Maluch to samochód do
            d..., chociaż nigdy go nie miałem. Mam prawo? Tym bardziej, jeśli z każdej
            strony ktoś mi próbuje tego malucha wcisnąć na siłę, każąc za to słono płacić,
            pomimo, że Volvo rozdają za darmo. Nie mówiąc już o tym, że niektóre parkingi
            pod różnymi instytucjami mają tabliczki "tylko dla małych fiatów", państwo
            wydaje miliony PLN z kieszeni podatników na oryginalne chlapacze z logo FSO do
            swojej floty służbowych maluchów, a w ZUSie nie chcą z Toba gadać jak nie
            przyjedziesz maluchem. To co, mam prawo krytykować czy nie?
            • jedyny.resistance Moze w takim razie jeszcze prościej 06.09.08, 10:36
              co komu do domu jak chałupa nie jego, twoje myślenie świadczy o jedynym słusznym
              stereotypie myślenia, sa ludzie którzy wolą malucha i to ich sprawa, mnie to nie
              interesuje ale zawsze należy uszanować decyzję innych bo to ich sprawa, ja mam
              Rovera i nie narzekam na malucha bo go nie mam.
        • Gość: i4 Re: Bynajmniej IP: *.acn.waw.pl 06.09.08, 23:05
          > Na żadnym z moich komputerów ani komputerów które składam znajomym
          > czy rodzinie Windowsa nie ma, nie było i nie będzie.

Nie wiem czemu jesteś dla nich aż taki okrutny.
      • Gość: Pawel Re: Oczywiście wszyscy krytykanci IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.09.08, 16:17
        Oczywiscie ...nie wszyscy. Ja siedze na Fedorze w domu, a w pracy stoja maszyny
        a na nich Red Hat a na xeniku m. in. badam sobie wirusa zwanego vista.
      • Gość: Cerber Re: Oczywiście wszyscy krytykanci IP: *.adsl.alicedsl.de 23.10.08, 21:17
        Jasne! ale na XP, a nie na dennej Viście! Od pięciu lat żadnych problemów z
        kompem. A frajerzy niech męczą się na Linuxach. Strata czasu i wysiłku.
    • Gość: c-nik ___ Niech sie stosuja do standardow... ____ IP: *.136.udn.pl 06.09.08, 09:15
      Wystarczy, ze zaczna stosowac ogolnie przyjete standardy, nie robia na zlosc
      uzytkownikom i innym firmom oraz pozwola uzytkownikom na swobode uzywania
      swego systemu.

A juz bedzie dobrze.
    • Gość: andy Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.mobile.playmobile.pl 06.09.08, 09:29
      Windows śmierdzi :o) Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Maczka oraz
      oczywiście szcześliwym użytkownikiem OS Xa i powiadam Wam... prostota,
      intuicyjność, zabawa. Jestem zakochany :o)

Nigdy więcej Majkroshitu :o)

Pozdrawiam
      • Gość: o2 Re: Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.acn.waw.pl 06.09.08, 23:07
        > Windows śmierdzi :o)

Nie chcę cie zasmucać ale jak tego maczka nie umyjesz to też zacznie śmierdzieć.
        Taka już natura rzeczy ....
    • Gość: Darmen Jaki OS IP: *.ists.pl 06.09.08, 10:04
      taka kampania :)
    • Gość: gość Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.08, 10:04
      Wcześniej microsoft był znany z dobrego marketingu teraz jest znany ze słabego
      marketingu i słabego oprogramowania.
    • Gość: ops Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.chello.pl 06.09.08, 10:22
      Strata forsy, Windows jes śmieszny i bez reklam... :D
      • Gość: Realista Re: Nowa kampania Microsoftu wyśmiana IP: *.acn.waw.pl 06.09.08, 23:08
        Eee tam - śmieszny to jest dopiero Linux ze swoim brakiem porządnych programów
        czy MacOSX ze swoim pseudo bezpieczeństwem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka