Dodaj do ulubionych

Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 22:42
Dokumenty Google to fajna sprawa. Szkoda tylko, że do pracy nie wystarczają,
tak jak Office.
Obserwuj wątek
    • danf Folder reklamowy Google, Inc. 06.10.08, 08:39
      Widzę, że się bardzo staracie promować Google ;>

A tak serio: jest jedna rzecz, która sprawia, że MSO albo OO.o zawsze będą
      lepsze od aplikacji Googlowych, dysk twardy od Google Drive'a, itp. Otóż
      istnieją takie stany rzeczywistości, kiedy człowiek nie ma dostępu do netu -
      np. kiedy używa się laptopa w przypadkowym miejscu. W takich chwilach człowiek
      może potrzebować dostępu do 'ważnych' rzeczy, albo 'ważnych' aplikacji. Poza
      tym, czy naprawdę musimy sami dawać Google wszystkie dane, jakie mamy?
      • havokkk Re: Folder reklamowy Google, Inc. 06.10.08, 08:47
        W rzeczy samej. Używaj gmail, googlowskiego kalendarza, googlowskiego arkusza i
        edytora, GoogleDrive a na koniec podpisz cyrograf dla Google.

Dywersyfikacja to podstawa.
      • Gość: jangcy nie ma firmy na swiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 10:06
        o zdrowych zmysłach, która pliki firmowe trzymalaby na zewnetrznych serwisach
        dostepnych przez internet. Bo brak wspoldzielenia informacji (nie korzystam z
        google w tej kwestii ale nie sadze zeby w arkuszach byl dostep do danych w
        innych arkuszach, a trudno budowac cokolwiek w firmie bez tego), uzaleznienie
        od netu, i najwazniejszy - udostepnienie tajemnic na zewnatrz.
        Zatem dominacja aplikacji googla to mit. CO najwyzszej w zastosowaniach
        domowych, ale badzmy szczerzy kto w domu robi prezentacje w powerpoincie czy
        tworzy arkusze kalkulacyjne na jakies wlasne uzytki.
        • Gość: mekong Re: nie ma firmy na swiecie IP: *.xdsl.centertel.pl 06.10.08, 10:52
          Tak.
          Z małym zastrzeżeniem - obsługa IT outsource'owana do firmy zewnętrznej (ale nie
          takiej z Doliny Krzemowej, tylko z sąsiedniej dzielnicy) to też wypuszczenie
          danych na zewnątrz. Ale tak strasznie jakoś nie przeraża, bo nie udostępniamy
          danych Wielkiemu Bratu.
        • boulihacker Re: nie ma firmy na swiecie 06.10.08, 13:59
          Już Ty osiołku wiesz, co robią wszystkie firmy na świecie. Bosz, co tu za
          przemądrzałość panuje...
      • Gość: Tigre Re: Folder reklamowy Google, Inc. IP: *.crowley.pl 06.10.08, 10:12
        > Poza tym, czy naprawdę musimy sami dawać Google wszystkie dane, jakie mamy?

Dokładnie!
        A poza tym nasuwa się jeszcze jedno pytanie ...
        Jeśli coś jest za darmo, tak jak opisywane aplikacje online Googla, to kto za to
        płaci? A jeśli płaci to jakie ma z tego korzyści? Bo jakieś korzyści przecież ma ;)
      • Gość: Developer Re: Folder reklamowy Google, Inc. IP: *.acn.waw.pl 06.10.08, 14:29
        To akurat mocno średni argument. Po to jest Google Gears, żeby te
        problemy rozwiązać.
    • zezowaty_cyklop mały programik Google Desktop 06.10.08, 08:44
      Programik mały i rzeczywiście wyszukuje błyskawicznie, ale indeks dosyć szybko
      osiąga rozmiar gigabajtowy.
      • boulihacker Re: mały programik Google Desktop 06.10.08, 14:01
        A gigabajt dysku to ile teraz kosztuje? 60 groszy?
    • Gość: eeeee Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz.. IP: *.cmbg.cable.ntl.com 06.10.08, 08:54
      a po 9 miesiacach niekorzystania z konta google nam wszystko pieknie
      skasuje
    • Gość: Jarek Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 08:55
      Jasne! Jeszcze tylko raz w roku trzeba wysłać zeznanie podatkowe i niedługo
      panowie z Google będą wiedzieli co jadasz na śniadanie. No prawdziwi samarytanie!
      • mreck Re: Koniec z instalacją programów, Google da ci w 06.10.08, 08:59
        serio? A czy w tym Google Office też moge programować automatyzację?
    • Gość: Cyp Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz... IP: *.centertel.pl 06.10.08, 09:00
      I wszystko fajnie tylko pozostaje kwestia połączenia internetowego, które
      wszechobecne nie jest i w przypadku awarii prądu lub sieci można zostać z ręką
      w nocniku.
      Idealnych rozwiązań nie ma. Swoją drogą ciekawe, ze skoro google już
      opracowało takie sprytne programiki, to nie można ich sobie zainstalować w
      zwykłej wersji offline tylko trzeba być podłączonym do sieci jak na smyczy.
    • Gość: q Re: Koniec z instalacją programów, Google da ci w IP: *.wroclaw.mm.pl 06.10.08, 09:17
      Jasne, że nie. Nawet patrząc wyłącznie na prędkość działania, potencjalne
      problemy z łączeniem się z serwerem, itd., sprawiają, że nie jest to aplikacja,
      którą można by zamienić MS lub Open Office'a.
      • kotdachowy Re: Koniec z instalacją programów, Google da ci w 06.10.08, 09:22
        POczekajcie kilka lat- kazdy bedzie mial w laptopie internet bezprzewodowy.
        Obecnie jakis blueconnect czy jak mu tam jest kosztowny, ale to sie zmieni.
        WOwczas bedzie dostep z kazdego miejsca.
        • Gość: abc I razem z bezprzwodowym Internetem będziemy mieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 09:29
          również wszyscy - raka. Bo taki zgiełk w eterze nie może pozostać bezkarny.
          • Gość: a Re: I razem z bezprzwodowym Internetem będziemy m IP: *.man.poznan.pl 06.10.08, 10:07
            I krowy pzestana sie niesc...
            • Gość: ą Re: I razem z bezprzwodowym Internetem będziemy m IP: *.xdsl.centertel.pl 06.10.08, 10:55
              Indyk z kurą, panie. Indyk z kurą.
    • Gość: jerry i tym sposobom IP: *.multisoft.com.pl 06.10.08, 09:21
      Google wszystko będzie o nas wiedział. Amen
      • Gość: rtv Re: i tym sposobom IP: *.wwnet.info 06.10.08, 12:45
        gazeta.pl widać ma umowę z google w której jest fragmencik o "dyskretnej"
        promocji produktów google, bo kto już udostępnia system poczty dla gazeta.pl?:D
        a swoją drogą jaki szaleniec będzie trzymać tajne dokumenty firmowe która
        zarabia na informacji?? hahaha no i już nie mówię o tym że google zawsze jest w
        becie, nie ukończone serwisy... makabra
    • freewolf Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz.. 06.10.08, 09:27
      Przepraszam autora tekstu - jaka instalacja? Czego? Wszystko
      wystarczy zainstalować raz. Jeden jedyny. Od tego są takie programy
      jak Norton Ghost, żeby kolejne instalacje nie były potrzebne -
      wystarczy zrobić kopię zapasową dysku tuż po instalacji wszystkiego,
      a potem odpalać ją za każdym razem, gdy chcemy odświeżyć system.
      Zamiast formatowania. Rozwiązanie szybkie, łatwe i przyjemne.
      A aplikacje online? Gdyby nie to, że Internet nie jest dobrem
      ogólnodostępnym (a nie chce mi się dodatkowo płacić za dostęp przez
      komórkę w rodzaju blueconnect) można by rozważać ich używanie. To
      się sprawdzi, ale to raczej pieśń przyszłości.
    • Gość: kobik Re: Koniec z instalacją programów, Google da ci w IP: 82.32.21.* 06.10.08, 09:36
      Ja w pracy często pracuje z arkuszami o rozmiarach 10-30MB albo bazami danych w
      access 50MB wzwyż. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że otwarcie tego w
      przeglądarce będzie po pierwsze bezpieczne, po drugie efektywne....
    • Gość: Andi A za lat x powstanie świat Google IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 09:45
      No cóż. Autor tego materiału oczywiście chciał dobrze ale prezentacja tego jak dla mnie nie wyszła za dobrze. Ledwo udaje nam się wyjść ze szponów świata Microsoftu a już szykuje się nowy... Googla. Co osobiście uważam za groźniejsze gdyż w rękach jednej firmy znajdą się prawie wszystkie aspekty naszego życia. Nie jest to pocieszające gdy wiadomo, że firma ta raczej słowo „prywatność” nie traktuje zbyt poważnie a przecież to dopiero początek. Jak dla mnie moja prywatność nie ma ceny i wolę wydać te kilkaset złotych poświęcić na potrzebne mi oprogramowanie niż później się zastanawiać czy moje życie prywatne i/lub zawodowe nie jest wykorzystywane do jakiś nadrzędnych korporacyjnych celów. Można tutaj przypomnieć o istniejącej już technologii (jeszcze niewdrożonej dzięki amerykańskim stowarzyszeniom, które skrytykowały ten pomysł), która jest w stanie przeczytać zawartość maili w Gmail i na jej podstawie przygotować później ofertę reklamową jaka ma być do ciebie wysyłana... a to przecież tylko początek, który obrazuje aż nadto jaki jest kierunek firmy. Więć ja mówię dziękuję... nie skorzystam
    • Gość: grefel Kolejny artykuł sponsorowany od Google IP: *.pljtelecom.pl 06.10.08, 09:46
      Wygląda jakby żywcem przepisany z ulotki reklamowej. Co za bezczelność. Można
      przynajmniej podpisać że autorem tekstu jest dział marketingu Google.
    • Gość: Alien Gogle chce cie przywiązać... IP: 89.174.79.* 06.10.08, 09:51
      ...do ich aplikacji, przeglądarki, użytkownik google jest owijany siecią i
      stanie sie niebawem pożywką dla reklamodawców gogle. Człowiek nawet nie zdaje
      sobie sprawy z tego jak został zmanipulowany.
    • Gość: Fungus Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz... IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 10:00
      Google jak Wielki Brat - widzi wszystko.
    • webbo-pl Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz.. 06.10.08, 10:03
      Artykuł zwyczajnie zachęca do przetwarzania coraz większej ilości informacji w sieci. Czy to wygodne, że coraz więcej naszych prywatnych informacji będzie przewijać się przez sieć?

----------------------
      O anonimowości w Internecie: webbo.pl
    • Gość: gzoom Re: Koniec z instalacją programów, Google da ci w IP: *.ozas.com.pl 06.10.08, 10:12
      Autor tego artykułu skończył edukację komputerową na poziomie
      Notatnika, i funkcje bardziej rozbudowanych aplikacji biurowych nie
      są mu potrzebne.

Wszyscy się zgooglujmy, a za parę lat firma Google zmieni nazwę na
      Matrix Ltd.... ;)
    • Gość: zim Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz.. IP: *.chello.pl 06.10.08, 10:14
      He, he... autor chyba sam nie próbował korzystać z Google Documents. Kiedyś padł
      mi system na laptopie i jakoś nie miałem przy sobie płytki instalacyjnej MS
      Office. Postanowiłem wypróbować Googlowy edytor tekstu.

Trudności pojawiły się już na początku... Google stwierdziło, że dokument jest
      za duży i nie może go zaimportować. Musiałem kombinować i dzielić na części.

Dokument generalnie składał się z tekstu, tabelek, obrazków, do tego trochę
      wklejonych arkuszy z excella, no i mniej więcej tyle. Aha, no i jeszcze parę
      schematów zrobionych we wbudowanym programie worda.

W końcu jakoś udało mi się zaimportować dokument w kawałkach. Obrazki zostały,
      tekst został, ale za to wszystkie tabelki i diagramy zniknęły.

Próbowałem jakoś to naprawić, ale nie za bardzo to jakoś szło, po godzinie
      zrezygnowałem.

Spróbowałem też konkurencyjny pakiet, chyba nazywał się Zoho, ale problemy
      zupełnie takie same...

Generalnie, wniosek nasuwa się jeden. Googlowy edytor tekstu może śmiało
      konkurować, ale z WordPadem. Obie aplikacje dają mniej więcej podobne
      możliwości. WordPad jest też w zasadzie bezpłatny, do tego jest zdecydowanie
      szybszy.
      • Gość: kyzb Re: Koniec z instalacją programów, Google da ci w IP: *.xdsl.centertel.pl 06.10.08, 11:02
        Tyle, GD nie sprostało w sytuacji, kiedy sromotnie zawiodło coś innego, co w
        żadnym wypadku nie powinno było zawieść. Awaria zasilania, awaria sprzętowa to
        co innego, ale pad systemu?
        I to jest prawdziwy problem.
    • Gość: ukra Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz.. IP: 88.156.160.* 06.10.08, 10:16

Najeżdżacie na autora, ale facet ma racje!

Korzystam z dobrodziejstw googla, nie ze wszystkich oczywiście, ale z dużej
      części i co do kilku przemyśleń się zgadzam:
      - Pisanie "przepisu na mazurka" dla cioci wcale nie musi odbywać się w MS Office
      i 300MB instalce, to samo tyczy się excela,
      - Integracja wielu usług ma dużo plusów i jeden największy - z każdego miejsca
      mamy dostęp do wszystkiego,
      - 99% użytkowników internetu/komputerów to NIE informatycy, tylko userzy typu
      "lamer": otworzyć "Internet" i przejrzeć onet to już wyczyn, odebrać poczte,
      zobaczyć fotki na NK i to wszystko - stąd pakiet google im w zupełności wystarczy,
      - o dostępność internetu bym się martwił coraz mniej, siedząc na szczycie tatr
      możemy odbierać maile, za niedługo mobilna technologia kilku MB będzie dostępna
      wszędzie, jak dziś TV.

Jak ktoś profesjonalnie używa access'a, excela itd. to sobie zainstaluje MS
      Office, ale 95% osób to amatorzy, którym wystarczy to co oferuje google. Nie
      potrzebują automatycznej korespondencji, VBS i innych bzdur, szczytem potrzeb i
      możliwości jest tabelka z zestawieniem ile wydano w tym miesiącu na benzynę w
      rozliczeniu dziennym.
    • nie_lubie_marchewki Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz.. 06.10.08, 10:20
      to już wolę zainstalować linuxa, gdzie w przeciwieństwie do windowsa, wraz z
      zainstalowaniem systemu ma się od razu wszystkie podstawowe programy: pakiet
      biurowy KOffice, przeglądarkę, klienta poczty, odtwarzacz multimedialny -
      Kaffeine, odtwarzacz muzyczny - Amarok, komunikator - kadu, kilka programów
      graficznych i wiele innych, słowem to, czego nie mam w windowsie. ZA DARMO.
    • Gość: ox troche za rozowo to wyglada w tym newsie IP: *.paylane.park.gdynia.pl 06.10.08, 10:33
      Google nie jest lekarstwem na wszystko. Jak wszystko inne wejdzie w swoja
      nisze, ale klasyczne oprogramowanie zostanie. A konkurencja wyjdzie
      uzytkownikom na dobre. Rozwiazania oferowane przez WEB 2.0 rozwiazuja pare
      problemow, ale tez stwarzaja nowe, wiec nie ma co oczekiwac, ze wszystko zrobi
      sie samo.
    • ooolooo Koniec z instalacją programów, ujawnij swe dane... 06.10.08, 10:34
      Super pomysl! Najlepiej wszytkie swoje dane zapisac na czyims serwerze i
      czekac az ktos je rozpowszechni. Jeden pan w Chinach wierzyl w tajemnice
      koprespondencji, a teraz siedzi w wiezieniu dzieki Yahoo. Google jest tak samo
      dyskretne. Ponadto, wlamanie na konto mailowe nie jest trudne.
    • Gość: brombs Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz... IP: 91.199.48.* 06.10.08, 10:43
      wszystko ładnie pięknie, a co z bezpieczeństwem, wole lokalne kopie na CD lub
      innych nośnikach. A jeżeli już na serwerze tylko dane zaszyfrowane. Nikt mi
      nie da gwarancji że moje dane nie zostaną przeskanowane.
    • Gość: najszybszy debil chrome ROTFL IP: *.chello.pl 06.10.08, 10:49
      "Google Chrome

To najnowszy produkt Google. Alternatywna przeglądarka pomimo, że jeszcze w wersji beta, to już otrzymała miano najszybszej ze wszystkich dostępnych na rynku."

Jakieś testy potwierdzające, że jest najszybsza?
      (Zwłaszcza po otwarciu kilku zakładek).

Liczby... liczby podawaj pan, panie autor a nie pie*** pan tekstów reklamowych.
      • Gość: czysciciel Re: chrome ROTFL IP: *.xdsl.murphx.net 06.10.08, 13:55
        dobre hehehe
    • patman Próbowałem używać Dokumentów Gógla 06.10.08, 11:30
      Mimo, że jestem bardzo pozytywnie nastawiony do wynalazków tej firmy, moja ocena tego rozwiązania jest niska. Funkcjonalność na poziomie Wordpada nie pozostawia złudzeń co do przyszłości tego narzędzia.
    • Gość: gosc_pawel Koniec z instalacją programów, Google da ci wsz... IP: *.uni.lodz.pl 06.10.08, 12:07
      Niby wszystko fajnie, ale zwróćcie uwagę na pkt 11.1 warunków korzystania z
      serwisów spółki Google, .."Użytkownik udziela spółce Google bezterminowej,
      nieodwołalnej, obowiązującej na całym świecie (globalnej), bezpłatnej i
      niewyłącznej licencji na reprodukowanie, dostosowywanie, modyfikowanie,
      tłumaczenie, publikowanie, publiczne wykonywanie, publiczne wyświetlanie i
      rozpowszechnianie Treści dostarczanych, publikowanych lub wyświetlanych przez
      Użytkownika w Serwisie lub za jego pośrednictwem." W praktyce Google będą
      dysponować wszystkim co umieścimy w serwisie jak swoim własnym. To chyba jest
      dość duża cena?????
      • agatsu Bezpieczenstwo 06.10.08, 12:58
        Dokladnie.
        Dorzucilabym do tego jeszcze brak szyfrowania transferu danych: wlasciwie od
        razu moge opublikowac swoja prace: tylko kto mi pozniej zaplaci, jak wszystko co
        wymysle bedzie dawno ogolnodostepne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka