Dodaj do ulubionych

Cztery technologiczne hity na 2009 rok

IP: 204.153.88.* 31.12.08, 14:55
Zapomnieliscie o Apple TV w wideo internetowym oraz Blockbuster (Blockbuuster
jest duzo wieksza firma niz Netflix ale dopiero w tym miesiacu wszzedl na
rynek wynajmu wideo internetowego).

Tak sie sklada ze ja korzystam na codzien z Apple TV zarowno wynajmu filmow
jak i YouTube oraz moich wlasnych bibliotek filmowych.

A z tym dzwiekiem sorrunund to po prostu zdechnie, bo klientela jest mala. nie
da sie zastapic dzwieku Home Theater dzwiekiem symulowanym z malej
powierzchni. Mozna sobie robic poglosy (robiono to juz dawno w przenosnych
boomboxach lepszej jakosci juz w latach osiemdziesiatych), ale to nie jest to
samo. reszta dla mnie troche smieszne jest sprzedwanie duzego multimedialnego
telewizora.... z wbudowanymi gownianymi glosnikami. To zajmuje przesztrzen
(telewizor jest dla wizji przede wszystkim czyli obraz z jak najmniejsza ramka
wokol panela jest najwazniejszy), nie daje poprawnego dzwieku i wyglada
oblesnie jak wydaniu produktow Sony (jeden z nich mam , ale co robic?
Alternatywa bylby jakis Bang&Olufsen z Europy).
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Cztery technologiczne hity na 2009 rok IP: *.acn.waw.pl 31.12.08, 16:12
      Ja bym postawił na jakąś nową technologię zabezpieczeń gier, programów czy
      filmów. Bo ten caly drm sprawia za duzo problemow legalnym użytkownikom. A jak
      wyszlo by jakies lepsze i przede wszystkim – nie do złamania zabezpieczenie to
      było by duzo latwiej. Najlepiej jeszcze aby nie windowalo cen oprogramowania :)
      • d_arek_d Re: Cztery technologiczne hity na 2009 rok 31.12.08, 17:28
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Ja bym postawił na jakąś nową technologię zabezpieczeń gier,
        programów czy
        > filmów. Bo ten caly drm sprawia za duzo problemow legalnym
        użytkownikom. A jak
        > wyszlo by jakies lepsze i przede wszystkim – nie do złamania
        zabezpieczen
        > ie to
        > było by duzo latwiej. Najlepiej jeszcze aby nie windowalo cen
        oprogramowania :)

1. Dlaczego nowe zabezpieczenia oprogramowania, muzyki, filmów
        miałyby być ważniejsze niż nowe technologie sprzętu?
        2. Co byłoby dużo łatwiejsze gdyby wyszło jakieś lepsze i przede
        wszystkim nie-do-złamania (takie okreśnienie o ile się nie mylę w
        ogóle nie istnieje) zabezpieczenie?
        3. Co to jest ten "drm", który ma sprawiać tyle problemów legalnym
        użytkownikom?
        4. Dlaczego nowe zabezpieczenie miałoby lub nie miałoby windować cen
        oprogramowania skoro bieżące ceny nie mają żadnego związku z kosztem
        uzyskania (produkcja, realna wysokość marży itp) danego produktu?
        5. Dlaczego komukolwiek, kto nie ma bezpośrednich korzyści z tego,
        miałoby tak zależeć na zabezpieczeniach, bardziej niż na możliwości
        kupna nowego technologicznie sprzętu, a co za tym idzie kupienia
        taniej sprzętu poprzedniej generacji....?
        • smutas Re: Cztery technologiczne hity na 2009 rok 01.01.09, 20:53
          DRM to nic innego jak restrykcyjne zarzadzanie prawami, gdzie nabywca tych praw
          nie nabywa. Idealnym przykladem sa empetrojki "kupione" w iTunes, ktore po
          pierwsze dzialaja bezproblemowo tylko na produktach Apple ( bez koniecznosci
          cudowania i konwertowania). Po drugie nie dzialaja wcale jesli nabywca zdecyduje
          na nie przedluzanie subskrybcji w iTunes. Ograniczenie do max. trzykrotnego
          kopiowania...
      • kell99 Re: Cztery technologiczne hity na 2009 rok 02.01.09, 09:12
        Lista jest super. Szczegolnie to zarzadzanie energia. Teraz wiem dlaczego
        unowoczesniajac komputer musialem wywalic 420W zasilacz i zastapic go 750W - no
        ale ten nowy ma podobno 83% sprawnosci wiec ogolnie powinno byc odrobine
        bardziej ekologicznie - przynajmniej tak dlugo jak nie wlaczej jakiejs gry ;)

A co do zabezpieczen/DRM to nie ma problemu. Tak szybko jak zauwazysz, ze jest
        jeszcze zycie poza Windows tym szybciej przestaniesz sie przejmowac
        uciazliwoscia zabezpieczen. Denerwuja cie zabezpieczone filmy/muzyka? To ich nie
        kupuj i szukaj alternatyw. W zyciu nie kupie muzyki w formacie WMA/AAC skoro
        moge kupic plyte cd i skonwertowac do ulubionego formatu, albo kupic wysokiej
        jakosci mp3 (w wielkim swiecie niezabezpieczona muzyke sprzedaje np amazon).
    • starybaca A gdyby tak nie rozwijać już żadnych technologii? 31.12.08, 18:14
      Tak naprawdę, wszystko już jest.

Szybkie komputery, media do zapisu danych o ogromnej pojemności,
      ogromnych rozmiarów ekrany, doskonałej jakości dźwięk, niezliczona ilośc filmów,
      muzyki, gier - po jaką cholerę trzeba nam więcej?

Na płaszczyźnie intelektualnej ludzkość osiągnęła maksimum już bardzo dawno
      temu. Kto nie wierzy, niech poczyta pisarzy antycznych: oni powiedzieli już
      wszystko, co było istotne, a nasza literatura i sztuka to tylko marne
      naśladownictwo.

W dziedzinie technologicznej, mam wrażenie, jesteśmy blisko maksimum.
      Wszystkie użyteczne technologie już są, a już teraz wiele nowych technologii
      przynosi więcej szkody, niz pożytku. Dalszy "postęp" technologiczny moze co
      najwyżej sprawę pogorszyć...
      • 4v chyba kiepsko spędzasz Sylwestra stąd ten pesymizm 31.12.08, 18:51
        w dziedzinie technologii jesteśmy zerem. po prostu zerem.

komputery, wynalezione ledwo chwilę temu, to dziś wielkie, obce człowiekowi,
        tępe, powolne i proste maszyny. filmy muzyka i gry? to technologia? ja bym
        raczej zaliczył do sztuki, no ale każdy ma swój gust i swoje typologie.

w dziedzinie technologii jesteśmy zerem. po prostu zerem.

umieramy na prostackie choroby typu rak czy zawał. żyjemy krótko i kiepsko.
        nadal musimy jeść, spać i sr... jak zwierzęta. to uwłaczające dla istot
        inteligentnych. istoty inteligentne powinny same decydować o swoim życiu i
        śmierci. to wolność wyboru.

powiem więcej - inteligentne istoty powinny móc decydować o tym jak chcą
        wyglądać. nie w tak ograniczonym stopniu, jak dziś: fryzura, umięśnienie,
        tatuaż. jak chciałbym mieć 3m wzrostu, skrzela i niebieską skórę? czemu nie? ale
        jeszcze nie dziś.

o tak prostackich sprawach jak wykorzystywanie potęgi fuzji jądrowej,
        antymaterii, możliwości jakie dają nam twory naturalne (słońce, jądro Ziemi)
        chyba nie muszę wspominać. a nanotechnologia, słyszałeś o tym w ogóle? genetyka?
        moim skromnym zdaniem, w technologii osiągnęliśmy może 1%. to co wielkie jeszcze
        przed nami.

tak wiem, wiem, dla Ciebie i Tobie podobnych będe bredzącym fantastą,
        dzieciakiem zafascynowanym SF, jednym słowem idiotą. cóż, pożyjemy zobaczymy.
        jak bym 100 lat temu opowiadał o komputerach, promach kosmicznych czy głupiej
        kuchence mikrofalowej też bym został uznany za niespełna rozumu.

Współczuję 90% społeczeństwa braku wyobraźni. Co gorsza, on się objawia nie
        tylko w tak hm... smutnych postach jak Twój. Objawia się w owczym pędzie
        kredytowym, głosowaniu na populistów politycznych, dokonywaniu bzdurnych decyzji
        w zakupie takiego czy innego dobra.

a przede wszystkim - w wychowaniu swoich dzieci na tępe masy, zamiast świadome
        siebie jednostki.

Szczęśliwego Nowego Roku! spotkaj się z przyjaciółmi, nie siedź sam w kapciach
        przed TV.
        • Gość: ddfsc Re: chyba kiepsko spędzasz Sylwestra stąd ten pes IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.08, 19:59
          ty za to chyba musiałeś najeść się grzybków na sylwestrze
        • starybaca Re: chyba kiepsko spędzasz Sylwestra stąd ten pes 31.12.08, 22:43
          4v napisał:

>filmy muzyka i gry? to technologia? ja bym
          > raczej zaliczył do sztuki,

A ja nie. Sztukę ostatnio tworzono w czasach Renesansu, teraz
          to juz tylko technologiczne wypociny.

> a nanotechnologia, słyszałeś o tym w ogóle? genetyka?

Wierz mi, więcej niż słyszałem :-) Zajmuję się zawodowo dziedziną, która wykorzystuje masę technologii. Kiedyś bardzo się ekscytowałem
          najnowszymi osiągnieciami nauki i techniki, i myślałem podobnie
          jak Ty.
          Teraz jednak widzę, że nauka i technika nie rozwiązały ani
          jednego istotnego problemu czlowieka. To, o czym pisali Platon
          i Arystoteles jest aktualne jakby zostalo napisane wczoraj.
          Po dwóch tysiącach lat, mimo całego "postępu" jesteśmy, że tak
          powiem, z ręką w nocniku...
          Pożyjesz trochę dłużej, to dojdziesz do tego samego wniosku -
          prawie każdy wcześniej czy póżniej to odkrywa...

> Szczęśliwego Nowego Roku! spotkaj się z przyjaciółmi, nie siedź
          > sam w kapciach przed TV.

Dzieki za życzenia - choć mocno chybione, ostatnio dobrowolnie oglądałem TV jakieś 15 lat temu :-)

Szczęsliwego Nowego Roku - oby go nam żadna nowa technologia nie
          zepsuła :-)
          • Gość: hug Re: chyba kiepsko spędzasz Sylwestra stąd ten pes IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.09, 07:24
            Nauka raczej nigdy nie rozwiaze blankietowo wszystkich problemow, np: "ot i
            jestesmy niesmiertelni". Duh, poczytaj troche nowszych filozofow niz Sokrates
            (ostatnie dwa ysiace lat to jednak dosc spory czas dla rozmyslan), a szybko
            zdasz sobie sprawe, ze greckie idealy sa raczej nieosiagalne.

A tak pozatym - dwukrotnie zwiekszylismy srednia dlugosc zycia, to samo w sobie
            jest gigantycznym osiagnieciem.
            Umozliwilismy istnienie 6 miliardow ludzi, cos zupelnie nieporownywalnego do
            tych marnych kilkuset milionow zyjacych w starozyntosci. Ogolnie, naukaosiagnela
            naprawde wiele i jest na dobrej drodze by osiagnac jeszcze wiecej!
          • smutas Re: chyba kiepsko spędzasz Sylwestra stąd ten pes 01.01.09, 21:01
            starybaca napisal:
            ztukę ostatnio tworzono w czasach Renesansu, teraz
            to juz tylko technologiczne wypociny.

Sztuka jest osobistym doznaniem tak odbiorcy jak i tworcy. Stawianie sprawy w
            taki sposob jak twoj nie ma sensu. Jest podobne do stwierdzenia, ze najlepszy
            obraz artysta maluje jako prace dyplomowa ASP. Filozofia rowniez, tak jak sztuka
            ewoluowala - Starozytni to fundament. Ale nie da sie mieszkac w domu bez dachu.
    • Gość: huh Cztery technologiczne hity na 2009 rok IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.09, 07:27
      Meh, dzwiek surround jest tak jakby w kazdym telewizorze prodkukowanym od jakis
      10 lat. SRS to pies?:P To samo wideo na zyczenie (w czym niby po IP ma buyc
      lepsze niz przez satelite?), a bezprzewodowe HD jak bylo, tak jest niewykonalne.
      To ok 5-10 Gb/s, a najszybsza obecnie stosowana technologia - wifi jest w stanie
      osiagnac 54mb/s. Wiecej komentowac nie trzeba.
      • Gość: Bart Re: Cztery technologiczne hity na 2009 rok IP: *.icpnet.pl 01.01.09, 11:33
        HD to ok 40 Mbit/s
      • smutas Re: Cztery technologiczne hity na 2009 rok 01.01.09, 21:17
        To samo wideo na zyczenie (w czym niby po IP ma buyc
        > lepsze niz przez satelite?)

Roznica jest jakosciowa - VOD to technologia dwukierunkowa w odroznieniu od
        wiekszosci satelit. Pozwala na "ciagniecie" i zdalna kontrole strumieni video.
        Czyli film jest natychmiasowo dostepny od momentu nacisniecia guzika na pilocie.
        mimo, ze oryginal znajduje sie na serverze mozesz zatrzymac, przewinac i ogladac
        go wielokrotnie. Technologia PPV - pay per view - dostepna przez satelite nie
        pozwala na to. Transmisja satelitarna pochlania spore spektrum RF, kazdy
        strumien musi miec przydzielona wlasna czestotliwosc, niezaleznie od tego czy
        ktokolwiek dany program oglada to i tak musi on byc nadawany. W technologii IP
        nie ma takich ograniczen. Nadawany jest tylko ogladany program, jesli uzytkownik
        zmienia kanal jest to rownoznaczne z "oddaniem" miejsca dla transmisji innej
        zawartosci. Czyli poprostu packet switched network zamiast circuit switched.
    • smutas DOCSIS 3.0 01.01.09, 21:06
      Ja stawiam na DOCSIS 3.0 jak przelomowa technologie w dostarczaniu internetu.
      Chyba tak samo wazna jak wynalazek DSL czy internetu na kablu TV. Wiazanie
      kanalow w tej technologi pozwala na predkosci conajmniej 160down/120up Mb/s,
      czyli mozna odlozyc na jakis czas sny o swiatlowodach do kazdego domu.
      • kell99 Re: DOCSIS 3.0 02.01.09, 09:02
        Obawiam sie, ze problem bedzie nie po stronie technologicznej, ale po stronie
        chciwych dostawcow uslug telekomunikacyjnych. Firma ktora zarabia ogromne
        pieniadze sprzedajac Tobie kablowke/telefon i dostep do internetu nie jest
        zainteresowana zebys zaczal ogladac tv przez internet i korzystac z technologii
        voip, bo wtedy to co im placisz zmniejszy sie o ~2/3 miesiac.

Dlatego tez w wielu krajach giganci telekomunikacyjni blokuja rozwoj
        nowoczesnych technologii przez np wprowadzanie limitow przesylania danych
        (60GB/miesiac przy 16mbps dsl jest smieszne - szczegolnie gdy myslisz o filmach
        hd) czy ograniczanie roznych typow polaczen (np p2p). Do tego wiekszosc uslug
        jest ograniczona do danego kraju - masz dostep do tvp.pl/hulu.com/pandora.com ?

Przeciez gdy chce obejrzec 3-4 kanaly TV, a nawet poszczegolne programy musze
        wykupic caly pakiet cyfrowy z kanalami HD ktore czesto sa tak przesadnie
        skompresowane, ze nie powinno sie ich nazywac HD. Zupelnie sie nie dziwie
        popularnosci p2p i obiecuje sobie, ze gdy zobacze kolejna podwyzke juz teraz
        sporego rachunku to bedzie czas powiedziec dosc placenia coraz wiekszych
        pieniedzy za coraz gorsze uslugi.
        • smutas Re: DOCSIS 3.0 02.01.09, 21:05
          Masz racje. W niektorych stanach wprowadzono ograniczenia rzedu 4 do 6
          GB/miesiac. Ale tez mam swiadomosc tego, ze jestesmy na granicy "zycia"
          telewizji w znanej nam formie. Coraz wieksze znaczenie mam VOD czy SDV - czyli
          telewizja na zadanie. Mysle, ze nastapi rozlam pozostanie cos co bedzie tylko
          namiastka tradycyjnej telewizji - takie Basic Cable dla ubogich a obok powstanie
          cala masa technologii na zadanie. Nie bedzie juz ograniczenia zwiazanego z
          fizycznym polaczeniem (satelita, kabel, DSL). Juz dzis bezprzewodowy transfer
          danych przez WiMax i podobne to 7 a nawet 10 Mb/s. Firmy, ktore dzisiaj
          zarabialy na dostarczaniu konkretnego programu, nie beda tego juz robily. Beda
          jedynie dostaczaly mozliwosc polaczenia a to co chcesz ogladac bedzie zalezalo
          tylko od ciebie. Podobnie jak platne autostrady - mozesz jechac maluchem, mozesz
          smigac BMW ale stawka na przejazd i tak bedzie taka sama. DOCSIS 3.0 to wlasnie
          taka autostrada. Powiem ci, Kell, ze sam w zasadzie juz nie ogladam TV, to co
          potrzebuje w wiekszosci dostepne jest on-line. Ograniczenie 60 czy 95 GB jak do
          tej pory mi starcza, ale spodziewam sie, ze juz nie dlugo. Wtedy wlasnie
          poprosze o wiecej i anuluje kablowke :-) Co w sumie wyjdzie na te same pieniadze.
      • Gość: kaziukasiu Re: DOCSIS 3.0 IP: 81.210.9.* 09.01.09, 13:51
        popieram - zwłaszcza, że z poprzednich technologii można w relatywnie łątwo się przenieść do DOCSIS 3.0 nie ponosząc horrendalnych kosztów czytałem niedawno o tym - www.vector.com.pl/article/47094_Latwa_migracja_do_DOCSIS_3.0_z_ARRIS_C4%C2%AE.htm
    • Gość: Obal Cztery technologiczne hity na 2009 rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 13:41
      Ciekawie się zapowiada, chociaż pewnie drogo bedzie kupowac takie nowinki, ja narazie z nowinek to jestem na etapie blu ray zakupiłem sotatnio nagrywarkę Lg ciekawy sprzęt z dobrymi parametrami w niezłej cenie.
      • Gość: Mistrz Re: Cztery technologiczne hity na 2009 rok IP: *.121.225.195.static.bait.pl 03.01.09, 16:01
        Nowinek 2008:P ja bym sie nawet pokusił o stwierdzenie ze to wynalazek roku
        zeszłego:D
        • Gość: Kazel Re: Cztery technologiczne hity na 2009 rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 13:58
          Ale trzeba przyznać że użyteczne to to. Ja bym sie teraz bez tego nie obył.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka