Dodaj do ulubionych

WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk tward...

28.01.09, 09:59
500GB na talerz? Tzn że na siłę się wsadzili 4 talerze i zrobili 2GB żeby
przebić marketingowo Seagate, bo zwykle montuje się 2 lub 3 talerze. Poza tym,
co z tego że mają duże pojemności, skoro dyski twarde nawet te najnowsze
ciągle padają?
Obserwuj wątek
    • speev WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk tward... 28.01.09, 10:02
      heh - wydawałoby się, że to dużo - a ja sam 2 m-ce temu kupiłem do
      użytku domowego 1TB Caviar Black, bo 320GB + 250GB to było za mało :)
      • Gość: coder Re: WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk twa IP: *.icpnet.pl 28.01.09, 10:23
        Czyli prawdopodobnie ściagasz dużo filmów:) Chociaż jest też możliwość, że rzeczywiście potrzebujesz takiej pojemności do pracy - żebyś się nie obrażał:) No ale nie oszukujmy się, jeżeli prywatna osoba kupuje dysk o pojemności 1GB lub wiekszej to na 90% musi mieć niezłą kolekcję nielegalnych multimediów:)
        • speev Re: WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk twa 28.01.09, 10:48
          no oczywiście, że mam wielką kolekcję multimediów - z mojej własnej
          kamery cyfrowej (i aparatu) :P
          • Gość: coder Re: WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk twa IP: *.icpnet.pl 28.01.09, 12:31
            No dobra, wiem że zdjęcia (zwłaszcza RAWy) i własne filmy zajmują sporo miejsca, ale mimo wszystko uważam, że w wiekszości przypadków na dyskach zalegają filmy, które wyreżyserował ktoś inny:)
            • manhu Re: WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk twa 28.01.09, 13:47
              I po co zalegają? Film się ogląda raz (czasem dwa) i kasuje. Do takich celów (śmieci) rzeczywiście ogromny HDD się przyda.

Ważniejsze, żeby się debile skupili na bezawaryjności! Co mi po awaryjnym dysku? A obecnie na rynku panuje paranoja: żądam 2x droższych i 2x mniej pojemnych HDD, ale o awaryjności 0,1% na 5 lat! Dysk twardy nie ma prawa się psuć, pojemność jest 3-ciorzędna.
        • Gość: lichttrager Re: WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk twa IP: *.lubzel.com.pl 28.01.09, 10:56
          coder napisał:
          >No ale nie oszukujmy się, jeżeli prywatna osoba kupuje dysk
          >o pojemności 1GB lub wiekszej to na 90% musi mieć niezłą
          >kolekcję nielegalnych multimediów:)

E tam!
          Wystarczy, że lubi kręcić filmy i robi zdjęcia.
          Godzina filmu w jakości DV do dalszej obróbki to tak gdzieś z 10GB to samo dotyczy zdjęć w formacie RAW. Jak ktoś kupił/zrobił sobie komputer multimedialny to zaraz chce mieć wszystko na dysku bo mu się nie chce płytek zmieniać i w ten sposób 1TB to okaże się wcale nie dużo. A zewnętrzny HD jest do tego super bo nie musi być jakoś bardzo szybki a wszystko co masz możesz wziąć ze sobą wszędzie i nie myśleć co wybrać.
        • naprawdetrzezwy Bredzisz - masz 13 lat jak redaktorzy Gazety? 28.01.09, 11:43
          Gość portalu: coder napisał(a):

> nie oszukujmy się, jeżeli prywatna osoba kupuje dysk o pojemności
          > 1GB lub wi
          > ekszej

1 GB to w 1994 roku kupowałem.

> to na 90% musi mieć niezłą kolekcję nielegalnych multimediów:)

I znowu brednia - moja podstawowa kolekcja wstępnie posortowanych
          zdjęć ma teraz niecałe 50 GB.
          Cała liczy sobie 400 GB.
          Wg ciebie powinienem to trzyamć na dyskach 2 GB?
          ;>>>

(o filmach nie wspominam, bo nie obejmiesz takich ilości terabajtów)
          • Gość: coder Re: Bredzisz - masz 13 lat jak redaktorzy Gazety? IP: *.icpnet.pl 28.01.09, 12:28
            Nie czpeiaj się tego 1GB, bo trzeżwo myśląca osoba domyśla się, że chodziło mi o 1TB. Po prostu z przyzwyczajenia wpisałem GB.
    • Gość: Herod Re: WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk twa IP: *.tvk.torun.pl 28.01.09, 10:05
      Mylisz się. 4 talerze są równie powszechne jak 2 i 3. Na dodatek Hitachi ma w ofercie dyski z 5 talerzami. W przypadku WD dałoby to 2,5TB. Osiągnięciem technologicznym, które wyprzedza konkurencję jest natomiast upakowanie 500GB na talerz - tyle nie zmieścił jeszcze nikt.
    • Gość: kibuc Re: WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk twa IP: 80.68.236.* 28.01.09, 10:16
      Gramatyka gra-ma-ty-ka GRA!MA!TY!KA! Nosz kur...
    • Gość: noise213 WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk tward.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 10:18
      dobrze, dobrze - kupię sobie :D
    • hollowcat ssd nadchodzi 28.01.09, 10:27
      a w sumie to już nadszedł ;) a za 5 lat mało kto bedzie instalował wolnego twardziela (czas dostepu do danych mimo wszystko jest długi) tylko każdy bedzie instalował dysk SSD w stacjonarnym komputerze.
      • Gość: Black Re: ssd nadchodzi IP: 83.2.194.* 28.01.09, 10:56
        Niby są już Dyski hybrydowe twarde które mają wszystkie dane i tak
        zapisane na talerzach, a do pamięci flash są wrzucane dane, które
        już za chwile będą używane. I skoro można już robić hybrydy to
        dlaczego nie można robić twardzieli 100% flashowych?? Pomyśl to
        rozwiązanie napewno ma jakąś wadę!!
        • Gość: lichttrager SSD - Solid State Disk -nie są dyskami hybrydowymi IP: *.lubzel.com.pl 28.01.09, 11:34
          Są bardzo szybkie ale drogie. Choć pojemnością sięgają już 500GB to te najpopularniejsze mają od 32 do 80 GB. No i oczywiście są w pełni półprzewodnikowe bez ruchomych części. Różnią się znacznie od zwykłych dysków i aby wykorzystać ich parametry wymagają innych systemów plikowych.
        • Gość: kmin Re: ssd nadchodzi IP: *.touk.pl 28.01.09, 12:15
          skad sie urwales?
          mam dysk flashowy (nie hybrydowy ale SAM FLASH) od wrzesnia zeszlego roku.
          ciekawe jak go moge uzywac skoro takich dyskow nie ma? hahahaha
          • Gość: gość Re: ssd nadchodzi IP: *.chello.pl 28.01.09, 14:15
            a masz na nim Os postawiony ?
    • Gość: blum ...880zł.... IP: *.tueuropa.pl 28.01.09, 12:31
      A ja swojego PC 386 z dyskiem twardym 40MB kupiłem 15 lat temu za
      5,5 tys złotych. Mogłem poczekać 15 lat....
      • Gość: matriksio Re: ...880zł.... IP: 94.254.214.* 30.01.09, 01:58
        Nic straconego! Poczekaj jeszcze kolejnych 15-ście lat
    • Gość: Rafał WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk tward... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 13:21
      ostro 2tb na jednym dysku, ja się cieszę, że moge sobie wypalić 50gb na jedna płytke od kiedy mam świetna nagrywarkę lg a tu coś takiego ładnie ładnie tylko cena pewnie taka że się wszystkim odechce.
      • papuka Re: WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk twa 28.01.09, 22:49
        Gość portalu: Rafał napisał(a):

(...)ładnie ładnie tylko c
        > ena pewnie taka że się wszystkim odechce.
        CZytanie ze zrozumieniem się kłania. Przeczytaj jeszcze raz tekst i powiedz jaka
        jest sugerowana cena :)
    • Gość: khagan WD Caviar Green: Pierwszy na świecie dysk tward.. IP: *.artronik.net 28.01.09, 14:20
      WD z serii Green mają jedną wadę, a mianowicie są trochę wolniejsze od "zwykłych" modeli. Bliżej im do dysków o szybości 5400 obrotów na minutę i jeśli ktoś przerzuca setki gigabajtów danych, może to mieć znaczenie. Róznica jest niewielka, a w zamian otrzymujemy energooszczędny, cichszy i chłodniejszy dysk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka