Dodaj do ulubionych

Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo n...

19.02.09, 17:37
Symbian: przestarzały system, kórego trzyma się jedynie Nokia. Dotykowy UIQ
upadł. Nowe Symbiany są niekompatybilne ze starszymi wersjami. Dotykowe Nokie
można policzyć na palcach jednej ręki. Ogólnie Symbian po prostu się kończy i
skończy się góra za 2-3 lata.

Android to wielka niewiadoma, o której póki co nie warto w ogole pisać. Dla
mnie to bezpośredni następca Linuksa, oby nie skończył tak jak on.

I wreszcie Windows. Dla casuali zbyt skomplikowany, choć i to się zmienia na
lepsze. Powstają nakładki ułatwiające i polepszające komfort pracy.

Nie zgodzę się z tezą artykułu, jakoby producentów sprzętu z WM ubywało. Co za
bzdura?

HTC rozwija się w tempie nieomal geometrycznym. Asus robi swoje. Gigabyte tak
samo. LG podpisał umowę z Microsoftem na produkcję PIĘĆDZIESIĘCIU modeli
komórek WM do roku 2012. Samsung ma swoją Omnię i i780, wkrótce nadejdą
następne. Na rynek wszedł gigant - Acer, który wykupił firmę Eten. Sony
Ericsson ma swoją Xperię, co prawda zrobioną w całości przez HTC, ale to się
zmieni. Nawet upadająca Motorola rzutem na taśmę próbuje coś wydłubać na bazie
Windowsa....

I tylko Nokia, dumna w tym swoim konserwatyzmie. Coroczne straty w udziale
rynku nic a nic nie dają jej do myślenia. Zobaczymy, jak długo jeszcze.
Obserwuj wątek
    • Gość: SPOTTY Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo n.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 18:29
      HTC RULE
      • Gość: Kris Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: 83.98.245.* 19.02.09, 18:37
        Mam omnie i tak prawde powiem ze jak mialem HTC to bylo gutes.
        Jednak chyba musze popchac omnie i zainwestowac znowu w HTC
      • 3cik <----------==--- 22.02.09, 12:08
        Jak już się silisz na pisanie w obcym języku - rób to poprawnie :(
      • Gość: autor ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha IP: *.gprs.plus.pl 25.02.09, 12:18
        hey, pracowniku microsoftu - ja rozumiem,że chcesz promować swoje,
        aletrochę realizmu i obiektywizmu by nie zaszkodziło.
        A tak Twoje wypowiedzi brzmią po prostu śmiesznie
    • Gość: karol Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: 217.17.37.* 19.02.09, 19:06
      >
      > Android to wielka niewiadoma, o której póki co nie warto w ogole pisać. Dla
      > mnie to bezpośredni następca Linuksa, oby nie skończył tak jak on.

A Linux w ogole cos skonczyl? :) Linux zaczyna byc wszedzie, i ja mysle, ze
      historia z Androidem pokazuje, ze w ciezkich czasach producenci beda spogladac w
      kierunku technologii bezlicencyjnych takich jak Android i Linux. W szczegolnosci
      jesli beda one wysokiej jakosci. To akurat ciezko ocenic po zaledwie jednym
      modelu telefonu na rynku, ale to do konca roku sie zmieni o tyle, ze modeli
      bedzie conajmniej 5.

Co do Motoroli, to ona skupia sie nie na Windows Mobile tylko na Androidzie, nie
      wiem skad masz te informacje, bo ja slyszalem wrecz przeciwne wiesci, ze
      Motorola konczy przynajmniej teraz przygode z WM i bedzie wypuszczac telefony
      dzialajace wylacznie na Androidzie. Kiedys jak wyjdzie WM7 to ma zrewidowac
      swoje plany,ale to dosc odlegle czasy.
      • kolodziejo Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo 19.02.09, 19:45
        Linuxa próbowała Motorola (V8, E8, Z6, U9) i chyba nie wyszło jej to na dobre -
        większość ludzi myśli, że to nie są w ogóle smartphone'y :P. Do tego zupełny
        brak aplikacji na tego Linuxa, zero promocji i rozwoju.
        • Gość: karol Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: 217.17.37.* 19.02.09, 19:53
          To ciekawe bo, CEO czy VP Motoroli mowi co innego....ale jak to w Polsce bywa,
          wszyscy wiedza lepiej od tych co wiedza najlepiej :)

• Gość: lolek Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: *.range81-155.btcentralplus.com 22.02.09, 17:47
            A co ma mowic? Ze sa be i ceny akcji powinny leciec w dol?
        • von.g Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo 19.02.09, 20:13
          Do tego zupełny
          > brak aplikacji na tego Linuxa, zero promocji i rozwoju.

????

Brak aplikacji na Linuxa? To nawet Maemo ( Linux ) obecnie 335 aplikacji do
          sciagniecia chociaż dziala na tym narazie tylko tablety internetowe. W zeszlym
          roku Google przeznaczyl na Android Contest 10 mln dolarow. Możesz sobie tylko
          wyobrazić ile ludzi zaczeło przez to pisać aplikacje i ile z tych aplikacji w
          tym roku wypłynie jak pojawią się komorki z androidem i ruszy z miejsca android
          market. To że czegoś nie widzisz nie znaczy ze nie istnieje.
      • Gość: Macho Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 21:18
        Android co niezgodna z nikim i niczym implementacja runtime Javy wisząca na
        Linuxie. Ani to Linux, ani to Java. Idea teoretycznie OK, ale mocno
        przekombinowana. Moc proców w komórkach pozwalałaby na szybką pracę nawet
        takiego śmiecia jak BASIC, wpieprzanie się w Jave to zwyczajny kanał. Kto zna
        Jave bedzie kosic kase na J2EE a nie piepszyc sie ze sprzetem trudniejszym w
        obsludze niz C64.
        A co do licencji... Microsoft jeśli zechce może udostępnić WM za darmo. Nie
        bedzie to open source, ale pozwoli skutecznie i szybko zajac rynek.
        • Gość: karol Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: 217.17.37.* 19.02.09, 21:34
          Widze, ze ludzie sie bardzo lubuja w powtarzaniu mitow nt. powolnosci Javy. Ok,
          to wasza sprawa pokazywac swoja niewiedze, ale tak ogolnie, nie wstyd wam? :)

A wiesz, ze mozesz pisac na Adroida w C/C++? Pewnie nie i stad piszesz "gupoty",
          podobnie jak to stwierdzenie: "Ani to Linux, ani to Java." Jakby takie HTC G1
          nie okreslac to on dziala na Linuksie, ile musi byc Linuksa w Linuksie zeby to
          wg Ciebie byl Linux? :) Mnie wystarczy, ze wpisanie uname -a zwroci cos w stylu
          Linux 2.6.28.

Pozatym pachnie z twojej wypowiedzi torollowaniem i nie wiem czemu odpisuje :)
          • Gość: savrin Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.09, 21:51
            mity maja jakieś tam źródła. Mam kupla fascynata javy, ostatnio pokazywał mi własnoręcznie napisanego odpowiednika grepa, który był faktycznie wielokrotnie szybszy i bardzo był z tego dumny. Czyli da się, wnioskuje z tego że wszelkie ociężałości javy wynikają z nieumiejętności posługiwania się tym językiem ?
            • von.g Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo 19.02.09, 22:04
              To wynika z kilku rzeczy. Częśc to faktycznie mity oparte na historiach z polowy
              lat 90. Częśc np Swing jest faktycznie dość wolna ale i tak 90% aplikacji z tego
              nie kożysta itd itp

A i tak każdy kod ta sie spierdzielić jak nieumiesz pisać ...
            • Gość: karol Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: 217.17.37.* 19.02.09, 22:16
              Java w latach 90 byla wolna. Ale chyba nie musze mowic, ze w przypadku
              informatyki 15 lat to przepasc czasowa. Obecnie Java jest bardzo szybka,
              dorownuje z latwoscia skompilowanym programom w C/C++, czasami moze je
              wyprzedzac. Wszystko zalezy od umiejetnosci programowania, sa pewne "zakazane"
              klasy (np. odnosnie operacji na ciagach znakow), ktore beda dzialac wolno, ale
              wiedzy na temat tego co sie powinno uzywac, a czego nie mozna sie dowiedziec
              latwo i szybko. Jest cale mnostwo stron na necie, ktore o tym traktuja.

• Gość: net Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: *.spray.net.pl 19.02.09, 21:37
          Microsoft może nawet dopłacać do WM a i tak nie zmieni faktu, że do gry o rynek
          smartfonow wchodzą nowi gracze.
          Jest Apple, Google, a może niedługo pojawi się Nokia z QT.

Nic tak nie wpływa na rozwój jak zdrowa konkurencja.
    • Gość: mickky Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo n... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.09, 20:34
      Symbian do niczego testowalem zawidlem sie. ciekawe jak tam z windows????
    • Gość: Autor Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo IP: *.chello.pl 19.02.09, 21:32
      No właśnie, co z tym androidem? Miał być rewelka, zdominować rynek, a na razie
      szału nie ma!

fabrykamarzen.webhost.pl
      • von.g Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo 19.02.09, 22:11
        To zależ co rozumiesz przez szał. Ja mam i mi sie podoba zarówno jako
        programiscie jak i użytkownikowi. Na rynku za chwile będą 2 telefony HTC ,
        Samsung pracuje nad kolejnymi. iPhona też nie odrazu zbudowano.
        • ffamousffatman Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo 21.02.09, 02:21
          Weźcie i sprawdźcie najpierw, co to Linux, jakie są Linuxy na komórki i co to
          środowisko, co język a co maszyna wirtualna Javy. Dopiero jak sprawdzicie,
          piszcie jaki OS na telesmartfon najlepszy i dlaczego WM.
    • Gość: autor ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha IP: *.gprs.plus.pl 25.02.09, 12:20
      hey, pracowniku microsoftu - ja rozumiem,że chcesz promować swoje,
      aletrochę realizmu i obiektywizmu by nie zaszkodziło.
      A tak Twoje wypowiedzi brzmią po prostu śmiesznie
    • szpr Re: Windows Mobile, Symbian czy Android - do kogo 27.02.09, 15:39
      Wydaje mi sie ze nie zauwazyles jednej rzeczy ktora w Barcelonia mozna bylo
      zauwazyc.

Co prawda wyszlo kilka telefonow na WM ostatnio (Omnia, HTC Touch i XPeria) ale
      Symbian jednak powraca. Nie zeby mnie to jakos specjalnie cieszylo bo osobiscie
      S60, ale trend sie zarysowal.

Samsung Omnia HD jest oparty wlasnie na S60, podobnie jak nowozaprezentowany
      Sony Ericsson Idou. To jest zastanawiajace bo przed Barcelona mialem podobne do
      Twojego zdanie o slepym zaulku Symbiana, S60 sprowadzonego tylko do Nokii i
      spektakularnym upadku UIQ. Moze moje zdanie bylo bardziej przepelnione wiara w
      Androida niz WM.

Jednak w Barcelonie widac bylo gdzies pod skora ten przelom ze S60 niedlugo
      bedzie dostepne na Nokii, Samsungu i SonyEricssonie a przy tym ze S60 5th Ed ma
      miec pelna obsluge ekranow dotykowych moze rozlozyc WM 6.5 szybciej niz Ci sie
      wydaje.

To co mnie mierzi w ostatnich telefonach z WM (Xperia, Touch HD), ze mimo
      ladnych skorek, obrazkow i nakladek, gdzies tam pod spodem ciagle zyje WM z jego
      wszystkimi chorymi wadami. Gdzies w rezultacie skonczysz na okropnym okienku
      wyjetym zywo z Windowsa 3 ktore kompletnie odbiega od filozofii uzywania telefonu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka