Gość: asdf IP: *.chello.pl 04.04.09, 19:41 a wezcie wszyscy w pi*** tylko truc zycie nie macie innych pomyslow zeby sie wzbogacic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ffamousffatman Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane.. 04.04.09, 21:25 Jeżeli Mardok powiedział, co ja przeczytałem, to Mardok jest kretyn. Za kilka lat ludzie będą płacić ZA NIECZYTANIE wiadomości. ZA NIECZYTANIE źródeł które sami zaabonowali. Za selekcję i obróbkę i wyciągnięcie wniosków będą płacić a nie za szum niusowy. Nius sam jest o kant de, to wstęp do orientacji a orientacja to odcinanie sie od inflacji niusów. Żeby wobqczyc czerwone trzeba nastawić się na właściwe fotony. I co Mardok może wiedzieć sprzedawaniu niusów, Mardok produkuje niusy dla tych, którzy płacą, bo nie wiedzą że płacą, taki target rednekowo-frajerski en masse ma. A jeżeli miał na myśli adresowane inteligentne usługi, to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czyta 05.04.09, 10:12 Jest na odwrót. Ludzi prosi się, aby czytali wiadomości. Ludzi prosi się, aby zechcieli poświęcić swój czas na czytanie newsów i komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czyta 05.04.09, 12:21 Będziemy płacić, ale chyba w innym modelu niż przedstawiony prez Murdocha. Po pierwsze to najszybciej powstaną płatne wersje serwisów już istniejących, ale z ograniczonymi reklamami. Po drugie, użytkownik płacący jest bardziej wymagający, więc artykuły sponsorowane (takie jak w portalu gazeta.pl - patrz cennik portalu) będą musiały zniknąć. Kolejna rzecz, to serwisy społecznościowe - mógł powstać darmowy linux, powstaną darmowe serwisy informacyjne. Inna sprawa analizy i komentarze: często sprzeczne w ramach jednego serwisu, a nawet jednego artykułu - za to użytkownicy płacić nie będą chcieli. A na koniec, najweselsze przed nami: procesy o prawa autorskie do newsów - to będzie jazda :) "John Smith skazanay na 100k$ za wysłanie maila z informacją zamieszczoną w serwisie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgi Czemu tylko za czytanie w internecie? IP: 80.54.22.* 06.04.09, 18:52 Może wiadomości w TV też staną się płatne? Już to widzę… _____________ my.opera.com/Jurgi/ Odpowiedz Link Zgłoś
phemieh_tusk ____ Wg Murdocha internauci to jelenie ... ___ 05.04.09, 12:24 Wg Murdocha internauci to jelenie. Najpierw podesla za friko zdjecia z komorki czy cyfrowki oraz informacje o jakims zdarzeniu, ktore widzieli, a pozniej jeszcze za nie zaplaca, zeby o tym przeczytac w portalu. W ten sposob dziennikarze beda mieli materialy za darmo i jeszcze kase na koncie. Jak w Alert24. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergo MurdoH: Moja stara mnie bila jak bylem maly IP: *.zone3.bethere.co.uk 05.04.09, 13:06 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergo Murdoch: Ludzie powinni placic za myslenie IP: *.zone3.bethere.co.uk 05.04.09, 13:07 im madrzejszy tym wiekszy podatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Murdoch: Ludzie powinni placic za myslenie IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 08:30 Tobie to nie grozi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkolny cham ja juz teraz mógłbym płacic IP: *.range86-147.btcentralplus.com 05.04.09, 13:10 jesli podniosłoby to pozim artykułów, to bardzo chetnie zapałace za uczciwe i ciekawe informacje a nie chłam który serwuje np gazeta przeciez wiadomo ze byłyby to jakies grosze a poziom skoczyłby maksymalnie i wymusiłoby to na autorach artykułów profesjonalizm i 110% pozimu popatrzcie. jle czasu tracimy na te daRMOWE portale (gazeta) które rzucają nam plotkarski chłam, nasz wolny czas kosztuje o wiele wiecej niz opłata za ciekawą ,swietnie zredagowaną prawdziwą informację,dzieki której wzbogacimy samych siebie. lepiej płacic za ciekawe dziennikarstwo, niz czytac darmowy chłam i tracic czas i robic sobie wodę z mózgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Fantasto.. IP: *.ists.pl 05.04.09, 16:10 Dziennikarze tak przywykli do kłamstw, złodziejstwa, bumelki, agentury i braku przyzwoitości, że weszło im to w nawyk. Wprowadzą powszechny podatek od posiadania internetu i nadal będą ci sączyć bzdury. To jest zmiana paradygmatu, padł system wartości, zwyciężyły antywartości. Zamiast propagowania rodziny - propagowanie burdeli, zamiast propagowania prawdziwych uczuć wyższych masz propagowanie "uczuć p. premiera", zamiast propagowania modelu życia na swój koszt ze swojej własności jest szerzenie modelu życia na cudzy koszt z cudzej własności. Zamiast autorytetów masz "autorytety moralne" i "skarby narodowe", zamiast przywódców religijnych masz agentów jak pewien lubelski dostojnik wypisujący głupoty w cynicznej prasie. Na każdym kroku bandytyzm, agentura, dyspozycyjność, kłamstwa piramidalne. To jest już koniec, teraz już nic się nie da zrobić, zwiać z tego burdelu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Fantasto.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 06:54 dzwoń po Kononowicza - on zrobi porządek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drwal Re: ja juz teraz mógłbym płacic IP: 121.22.29.* 06.04.09, 01:45 Tam gdzie komercja nie masz co marzyć o tym, że informacje będą rzetelne informacje, no chyba, że chodzi ci o bardziej szumne, bardziej wyśrubowane i bardziej pasujące do tego jak myślą ludzie, i niekoniecznie informacje, które są prawdą. Już teraz dziennikarstwo polega na produkowaniu masy informacyjnych śmieci bez odzwierciedlenia w rzeczywistości byle tylko wypełnić rubrykę. Bo gdyby chcieli przekazywać prawdę to nie pomijali by tego co pomijają i filtrują ale nie chce mi się na ten temat nawet rozwodzić. Sądzisz, że jak wejdą w to pieniądze z twojej kieszeni to jakość informacji się poprawi? Wielce naiwne. Dawniej za mój czas mi oferowano wynagrodzenie. Teraz gdy mi dupę zawraca ankieter, nie dostaję nic za moje zdanie, za moją opinię, za mój czas. Tym samym ankietera traktuję jako intruza i wyzyskiwacza. To samo banki, dawniej bank obracając naszymi pieniędzmi miał zyski, a nasze konto w zasadzie nic nas nie kosztowało. Teraz mało, że robią gigantyczne obroty nasza forsą, to każą sobie płacić za przelewy, za karty, za sam fakt posiadania u nich konta... Świat stanął na głowie. Murdoch nie ma pojęcia w jaką stronę zmierza Internet lecz ma pojęcie w jaką on chce by zmierzał. Nasza cywilizacja ukazuje w różnej formie, że na dłuższą metę komercyjne rozwiązania szlag trafi. Dlatego też tacy ludzie jak Murdoch marzą by mieć władzę nad Internetem, by go zdominować, by móc filtrować to co im nie odpowiada, zupełnie tak jak mogą robić właściciele największych światowych wydawnictw, gdzie rodzaj informacji i jej wydźwięk jest zależny od tego co się chce osiągnąć i jak wpłynąć na masy. Tutaj już nei ma rzetelnego dziennikarstwa od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik zawodowy no spoko, to będziemy płacić i wymagać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 10:12 W płatnej wersji gazety zapewne: - nie będzie literówek i błędów ortograficznych - nie będzie głupich i idiotycznych tytułów artykułów - będzie dobra jakość obrazków, wykresów i innych - bęzie absolutny brak reklam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik zawodowy i przede wszystkim!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 10:13 nie będzie sponsorowanych artykułów :/ czyli artykułów z szefem jakiejś korporacji deweloperskiej, albo samochodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok tak, tak, albowiem dochody będą super???? 05.04.09, 10:26 nie opowiadajcie bajek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4 Re: tak, tak, albowiem dochody będą super???? IP: *.range86-147.btcentralplus.com 05.04.09, 13:13 reklamy bedą ,ale nie nachalne jak teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: tak, tak, albowiem dochody będą super???? IP: 79.97.84.* 05.04.09, 16:25 > reklamy bedą ,ale nie nachalne jak teraz na reklamy jest addblock , zainstalowalem go ponownie po wczorajszym ryciu glowy jaki zaserwowala mi gazeta w postaci "HEJ TY" myslem ze sie porzygam co do oplat dziadkowi sie cos pomieszalo z wysilku oplaty za internetowe wydania gazet czy dziennikow obowiazuja dzisiaj ale to wszystko co moze sie zdarzyc zreszta jak dobrze poszukac w internecie jest wszytko za darmo i nie zamierzam za nic placic thepiratebay.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drwal Re: no spoko, to będziemy płacić i wymagać IP: 121.22.29.* 06.04.09, 01:56 Ale nadal będzie fałszowanie informacji gdy ktoś za to będzie chciał zapłacić, nadal będzie unikanie tematów, które zostały opłacone by ich unikać lub przynależność do danej organizacji samego właściciela wydawnictwa będzie narzucać co jest niewygodne i co należy ocenzurować. Ileż to tematów media unikają i filtrują. Media straciły dla mnie wszelką wiarygodność, ich tzw. informacje osobiście traktuję jako stek bzdur. jaki to ma wpływ na moje życie, że komuś pies nasrał na trawnik, albo ktoś powiększył sobie cycki, jaki wpływ ma informowanie i tego typu bzdurach. Media stały się siedliskiem negatywnych emocji, ten tego zgwałcił, ten zabił, tamten się powiesił. No i co mi taka informacja daje w praktyce? NIC kompletnie NIC. A właśnie tak wygląda współczesne (tfuuu tfuu) "dziennikarstwo" poza bardzo ale to bardzo nielicznymi przypadkami. Niewyobrażalnie naiwne jest stanowisko, że skomercjalizowanie informacji w Internecie nagle odwróci się w drugą stronę i stanie się jak z bajki. Jak można w ogóle sądzić, że komercjalizacja spowoduje odwrót nawyków, układów, korupcji w mediach w drugą stronę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logika Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane... IP: *.toya.net.pl 05.04.09, 10:17 A mnie powinni płacić operatorzy sieci i stron za oglądanie masy reklam w sieci, która nie służy do reklamowania tylko do publikowania wiadomości i informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czyta 05.04.09, 10:37 Jakich reklam? Zmień IE na przeglądarke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 10:19 Widać, że TV już nie jest tak skuteczna w manipulacji ludźmi, więc teraz chcą kontroli wolnego medium, czyli internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kyoden Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane.. IP: *.eranet.pl 05.04.09, 10:25 Nie przejmujcie się tym starym zgrzybiałym dewiantem ;) Stary to bredzi :D nikt na takie coś nie pójdzie, bo jak zauważył jeden z przedmówców, o przeczytanie newsa trzeba prosić - to po pierwsze, a po drugie, wprowadzenie powszechnej płatności za serwisy informacyjne wygeneruje kolejny rynek piractwa sieciowego; pojawią się całe legiony hakerów z pełnymi rękami roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mendok Kryzys Murdochowi rozumek zjadł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 10:35 Wprowadzenie odpłatności za czytanie internetu to koniec internetu. Może się Pan spodziewać, Panie Murdoch, że w dniu w którym Internet zacznie być płatny od strony, zapukają do Pana goście z widłami i pałkami i takich jak Pan już na świecie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Kryzys Murdochowi rozumek zjadł 05.04.09, 10:52 Naście lat temu MS chciał internetu jako sklepu dostępnego z licencjonowanego konta internauty. Internauty przez to konto i jedyną przeglądarkę kontrolowanego. Tylko wykończył Password i wykończy IE (nie wykończył jeszcze bo nie każdy juzer kojarzy IE z Planem, tem bardziej że plan upadł i z czym kojarzyć*). * - z ficzerami systemu dającymi po przechwyceniu bedbojsom** moc obliczeniową wystarczającą do przejęcia władzy nad światem, którą wykorzystują dorozsyłania spamu. ** - nie dotyczy wókyzcńihC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arachne Re: Kryzys Murdochowi rozumek zjadł IP: 212.67.151.* 05.04.09, 11:39 Albo pisz składniej, albo nie pij więcej - nie przystoi w niedzielę palmową od rana w czub dawać :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwok Powinien być wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 10:39 Wersja portalu darmowa zapieprzona reklamami do zrzygania i wersja bez reklam płatna. Tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Nie ma darmowyh obiadów, zawsze ktoś płaci 05.04.09, 10:59 Dzisiaj płaci reklamodawca, patrząc na ilość użytkowników portalu. Konsekwencją jest ogromna liczba reklam na portalu, i tłumy idiotów na forach. Przeciętnie kumaty internauta pozbywa się tego śmiecia przy pomocy kilkunastu kliknięć myszą. Ale może się okazać, że w przyszłości bardziej się będzie opłacało zapłacić parę zeta, niż samemu walczyć z bezwartościową internetową kaszaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aidi Re: Nie ma darmowyh obiadów, zawsze ktoś płaci IP: *.aster.pl 05.04.09, 14:40 Nie trzeba nawet kilkunastu kliknięć... wystarczy przeglądarkę odpowiednio ustawić i za darmo żegnamy się z reklamami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!! Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane.. IP: 80.50.233.* 05.04.09, 11:00 To bardzo dobrze!Przestaną wreszcie irytować i manipulować nawet POLITYKAMI! JESTEM ZA! A za plagiaty ukryte agencje polskie będą zaczną płacić wreszcie? Dziennikarstwo śledcze dziennikarstwem śledczym,ale wszystko ma swoje granice! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZDROWIONKA Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane.. IP: 80.50.233.* 05.04.09, 11:04 PŁATNE BĘDĄ MUSIAŁY BYĆ TE ,KTÓRYCH NIKT NIE CHCE CZYTAĆ! TO JEST OCZYWISTE! RESZTA BĘDZIE FREEEEEE! DO TYCH PŁATNYCH NALEŻEĆ BĘDZIE GAZETA-NA OSTATNIM MIEJSCU W RANKINGU PORTALI Odpowiedz Link Zgłoś
puma-2008 Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane.. 05.04.09, 11:14 Proponuje darmowy Internet a wtedy mogę płacić za to co czytam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ chciwy kapitalista ciągle nienachapany IP: 80.48.2.* 05.04.09, 11:31 koniec globalizacji zmiecie niczym szczota takie śmiecie jak Murdoch. płacić, za wszystko płacić, płacić ... a co z tymi co nie mają tyle co żydzisko Murdoch? ano nic - warzywko ... bez informacji, bez niczego. płacić, płacić ... takiego wała żydzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!!! Re: chciwy kapitalista ciągle nienachapany IP: 80.50.233.* 05.04.09, 12:26 główny inwigilator ludzkości!Murdoch ze swymi hakerami!To ponoć jest karalne....Ale żeby być tak bezczelnym i prawić o płatnym czytaniu w necie......Ale JAJA! Odpowiedz Link Zgłoś
sybirak2 Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane... 05.04.09, 11:40 Jak Mardoch każe płacić, to zbankrutuje, bo przestaniemy czytać jego bzdury, a przy okazji ucierpi też internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Internet nie ucierpi, on zyska. IP: *.ists.pl 05.04.09, 15:58 Jeśli nie będzie "jego bzdur", to internet zyska na jakości. I bardzo dobrze. A Murdocha będą utrzymywać jego bogaci fani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane.. IP: *.lds-bng-011.adsl.virginmedia.net 05.04.09, 11:42 Wszystkie idiotyzmy tego swiata pochodza z Ameryki.Cale zlo i lichwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozmeen Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane... IP: 77.236.0.* 05.04.09, 11:44 jak to nie płacę???!!!! jak to za darmo??? przepraszam bardzo, a abonament za internet to niby co? heh.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak A ja WOLĘ płacic. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.09, 11:44 Tak, chcę płacic i miec informację na poziomie. Coż z tego, że jest "za darmo" skoro do niczego się nie nadaje a połowa "newsów" się kupy nie trzyma? Z informacją naukową już, dawno tak jest, poważnych darmowych naukowych opracowań ze świecą szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!! Re: A ja WOLĘ płacic. IP: 80.50.233.* 05.04.09, 12:28 Gdzie ze świecą szukać? W Polsce na pewno...Jakichkolwiek.....zresztą..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ chcesz płacić? czytaj serwisy PAP a ja podam ci IP: 80.48.2.* 05.04.09, 14:38 numer mojego konta. zainteresowany? daj znać - chcesz płacić, proszę bardzo. frajer... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Re: A ja WOLĘ IP: *.sol2.cable.ntl.com 05.04.09, 20:34 twoja Jole.Ty chyba wierzysz w garbate aniolki? Bedziesz placil i czytal dokladnie te same bzdety co do tej pory.Gdyby tak zdurnieli i wprodadzili jakokolwiek oplate to..ja dziekuje i nie korzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 11:50 Jeżeli media będą wtedy reprezentować interes sponsorów- osób płacących za wiadomości, a nie interes reklamodawców, to jestem za. Płacę-wymagam rzetelnej i uczciwej informacji. Rozmarzyłem się, wiadomo jak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
88i88 Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane... 05.04.09, 11:53 Nie ma sprawy , ale wtedy portale bez reklam! 25-35% powierzchni portalu gazeta.pl zajmują reklamy. Do tego pop-upy. Stawka za unikalnego klikacza to 0d 2 do 90 groszy ! Do tego dochodzą stawki prowizyjne od przekierowanych nabywców róznych dóbr ! W przypadku np karty kredytowej jest to nawet ponad 100 zł! Więc co się bardziej opłaci wydawcy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 reklamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 14:21 to w Internecie sa jakies reklamy? Oo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietro Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane... IP: 213.17.156.* 05.04.09, 11:59 Żenada...cały ten zasrany świat tylko myśli o kasie...mam nadzieje, że kiedyś ktoś całą ludzkość wytruje! Człowiek to istny samodestrukcyjny twór;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czyta IP: *.chello.pl 05.04.09, 12:01 Przestanę czytać i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arma Gienek Już płacicie za słuchanie radia w taxi czy sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 12:02 Podziękujcie dziadkom z Zaiksu . Zbierają haracze od najmniejszych od największych sklepów i zakładów usługowych . Płacicie za każdy usłyszany kawałek czy nawet za słuchanie reklam !!!! Chciwość zniszczy cywilizację zachodu !! Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Przecież to już ma miejsce 05.04.09, 12:14 Przecież to już ma miejsce: w Polsce wiekszość dzienników i tygodników można zakupić, ściągnąć na komputer i czytać za pomocą programy eGazety. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Czy naprawde tak argumentowal?A Chiny,Indien 05.04.09, 12:24 Czy naprawde tak argumentowal?A Chiny,Indien inne uwzglednil? Mamy potem info,news tylko z tamtych krajow otrzymywac? Mamy polityke innych krajow akceptowac zamiast EU,USA,Au,jp?? Mamy stracic demokracje na czesc kultu jednej osoby ktora by byla w stanie przez media,"swoje"cele osiagnac? Mamy znowu wrocic do bezwzglednej inkwizycji i cenzury? Mamy osiagnac tak jak jest w polskiej prasie czy niemieckiej, ze organizujac forum,prasa,media wlaczaja moderatora,ktory jest wyjatkowo subjektywny i wprowadza swoja cenzure, dla celow rowniez politycznych swojego wydawcy?? _____________ Od lat czytam GW i jeszcze nie spotkalem tak odwaznych dziennikarzy czy tez gigantycznego archiwum czy tez takiej wolnosci slowa jaka ma miejsce u was. Szkoda ze nie robicie konkurencji nasza-klasa co by bylo mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
rory_gallagher Murdoch: Ludzie powinni płacić za newsy czytane... 05.04.09, 12:36 Sorry, ale koles chyba zwariowal... 'oderwal' sie od rzeczywistosci. W momencie, gdy trzeba bedzie placic ludzie przestana czytac i przerzuca sie na serwisy darmowe, ktore beda wtedy pewnie uznawane za 'pirackie'. W internecie generalnie udaje sie tylko to co jest za darmo dla uzytkownikow. Oczywiscie semi-monopolisci w stylu Murdocha chca to zmienic, ale raczej nic z tego nie wyjdzie. Motywacja, ze serwisy upadna bo zabraknie wplywow z reklam jest po prostu smieszna Odpowiedz Link Zgłoś
amrik A ja sobie zablokowalem wszystkie reklamy 05.04.09, 12:43 hehehe i czytam GW BEZ REKLAM. Co za ulga jak nie ma tych wyskakujacych okienek z debilna trescia. Odpowiedz Link Zgłoś