Gość: lmr IP: 212.67.149.* 07.04.09, 12:33 No M$ jak coś wymyśli to tylko usiąść i płakać ze śmiechu... dociera do nich że ich nowe produkty są tak rewelacyjne że będzie możliwość downgradeu.... rewelacja, super pomysł... strzał w 10. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: von.g Re: Windows 7 zamienisz na XP IP: *.pp.htv.fi 07.04.09, 17:41 No super bo mozesz pozbyc sie zbednej gotowki i miec dalej stary system. Iscie salomonowe rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Kto takie dziwactwa wypisuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 08:32 Któż normalny chciałby zamieniać nowoczesny system operacyjny, wykorzystujący w pełni dostępny sprzęt, na jakiś 8-letni zabytkowy OS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Ten, kto chcialby... IP: *.stat.gov.pl 08.04.09, 08:42 Moze ten, kto chcialby zeby troche tych zasobow sprzetowych zostalo dla aplikacji, a nie zezarl ich kompletnie system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nott Brednie. IP: 217.98.20.* 08.04.09, 09:15 Gość portalu: realista napisał(a): > Moze ten, kto chcialby zeby troche tych zasobow sprzetowych zostalo dla aplikacji, a nie zezarl ich kompletnie system. Brednie. Gdyby było tak, jak mówisz, nikt nie uruchomiłby na Windows żadnego programu. Najpierw dowiedz się, jak działa Windows, potem dopiero się odzywaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Pod Vistą nie działają starsze programy IP: *.tx.res.rr.com 08.04.09, 09:50 Gość portalu: Nott napisał(a): > Brednie. Gdyby było tak, jak mówisz, nikt nie uruchomiłby na > Windows żadnego programu. Wpadasz w skrajność i piszesz głupoty. Pod Windows XP działają wszystkie starsze programy. Pod Windows Vista nie działają starsze programy, tzw. 16-bitowe, lub takie które mają wbudowane starsze procedury 16-bitowe. W efekcie Dell daje do wyboru Vista lub XP w sprzedawanych komputerach dla przedsiębiorstw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nott Re: Pod... IP: *.tpnet.pl 08.04.09, 11:11 Gość portalu: Miś napisał(a): > Pod Windows Vista nie działają starsze programy, tzw. 16-bitowe, lub takie które mają wbudowane starsze procedury 16-bitowe. 1. A co to ma wspólnego z bredniami "realisty" na temat zasobów? 2. Skąd nagle wzięła ci się Vista? Nie było mowy o tym systemie. 3. Programy 16-bitowe nie są "starsze", tylko stare jak węgiel kamienny i stosowane obecnie przez niewielkie grupki ludzi. Nie używaj eufemizmów, bo wprowadzasz w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc A kto chce w kólko wszystko zmieniać IP: 80.240.172.* 08.04.09, 08:44 Jeszce na 1 kompie Ale jak ma się rodzinę i każdemu trzeba wgrywać tłumaczyć to cholera bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
treblig Re: Kto takie dziwactwa wypisuje? 08.04.09, 08:45 na przykład ktoś kto nie chce zostać testerem wersji beta produktu MS (bo tym de facto są wszystkie najnowsze produkty MS) i na dodatek zapłacić za ten przywilej duuuze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
yez.hodowca Re: Kto takie dziwactwa wypisuje? 08.04.09, 10:42 Gość portalu: Marek napisał(a): > Któż normalny chciałby zamieniać nowoczesny system operacyjny, > wykorzystujący w pełni dostępny sprzęt, na jakiś 8-letni > zabytkowy OS? Nie tak szybko. Póki co Windows 7 nie ma porządnych sterowników do zwykłego SB Audigy. O ile wiem, Vista również miała problemy ze sterownikami do tej rodziny kart, i to jeszcze długo po premierze. Więc pisanie, że nowoczesny system operacyjny w pełni wykorzystuje dostępny sprzęt jest nie do końca prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Kto takie dziwactwa wypisuje? 08.04.09, 11:01 Gość portalu: Marek napisał(a): > Któż normalny chciałby zamieniać nowoczesny system operacyjny, wykorzystujący > w pełni dostępny sprzęt, na jakiś 8-letni zabytkowy OS? Dla niektórych to konieczność!! Jeśli tworzy się oprogramowanie (firma) współpracujące np. ze sprzętem Siemensa (np. karty Profibusa CP5611/5613), który wymaga drajwerów producenta, to okazuje się, że producent nie nadąża za MS! Wspomniany Siemens ma zazwyczaj opóźnienie rzędu dwóch lat!!! Przez tak długi czas tzreba korzystać ze starego systemu! No cóż, dla większości z Was pecet służy tylko do grania i słuchania muzyki, dla mneijszości to narzędzie pracy do tworzenia narzędzi pracy dla innych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kat.2 Windows 7 zamienisz na XP 08.04.09, 08:42 ci z MS to mają głowę do interesu! Najpierw przez parę lat mówią o rewolucji, niezawodności a później... kup sobie nowego OS a możesz mieć starego xp! W ten sposób nikt nie powie że windows 7 nie działa jak należy. Wgraj sobie xp! Do tego nie będzie zarzutów że zdzierają szmal - kupujemy przecież nie jeden a dwa OS-y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Płacisz za drogi produkt i bierzesz starego XP IP: 80.240.172.* 08.04.09, 08:42 To jest dobra droga Odpowiedz Link Zgłoś
treblig Windows 7 zamienisz na XP 08.04.09, 08:43 Genialne! O specach od marketingu z MS powinni uczyć na wszystkich uczelniach ekonomicznych! Musisz kupić za ciężka kasę jedną z najwyższych (a zatem najdroższych) wersji nowego OS (o stabilności typowej dla wszystkich nowych produktów MS) żeby móc legalnie zdobyć stary (ale sprawdzony i stabilny) program, którego BTW w inny sposób już kupić się nie da... Genialne doprawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj_dlugi Re: Windows 7 zamienisz na XP IP: 62.87.176.* 08.04.09, 09:22 treblig napisał: > najdroższych) wersji nowego OS (o stabilności typowej dla wszystkich nowych > produktów MS) Jakoś nie zauważyłem, żeby moja Vista zawiesiła się choć raz od kiedy jej używam. a nie reinstalowałem jej od ponad roku, robię różne dziwne rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arczi musze przyznac ci racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 09:40 sam uzywam visty i zlego slowa nie dam powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ nie dasz złego słowa powiedzieć? IP: 80.48.2.* 08.04.09, 09:57 mój call of duty chodzi szybciej niż gó...ana wiśta na kompie ślubnej. ona ma core duo,2gb ram, grafika 256. sprzęt hp. no tak, ale viśta jest kolorowa... bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arczi brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 10:08 mam desktopa z vista i gry chodza tak samo jak nie lepiej niz na xp. jesli ktos jest oferma i nie umie poprawnie skonfigurowac systemu niech da to zrobic specjaliscie a nie wylewa zale na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
treblig Re: brednie 15.04.09, 17:38 Jak sami napisaliście, komp służy Wam głownie do grania w gierki i na tej podstawie oceniacie stabilność Visty. Ja ma na myśli zastosowaniu Visty w pracy, głownie zaś o tworzenie map - jednoczesną obsługę wielu aktywnych warstw zawierających zróżnicowane informacje itp. I tu się Viśta wysypuje jak dotąd. Zaraz mi ktoś napisze, żebym uaktualnił oprogramowanie "pracowe" i kupił takie, które z Viśtą dobrze współpracuje. Dobry dowcip. Taki programik to nie nowa gierka za 150 zet, tylko grube tysiące PLN. I mam je wyrzucić w błoto, bo jutro MS oświadczy, ze kończy ze wsparciem dla Visty, a jedynie słusznym programem od dziś jest windows 7 ? Jak Wam zaświeci "ekran śmierci" to najwyżej wrócicie do ostatniego save'a w grze i już. Jak mi padnie system w czasie pracy - to tracę sporo czasu, czasami dane, a co za tym idzie - sporo czasu i kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Windows 7 zamienisz na XP 08.04.09, 09:26 pieprzenie z tą stabilnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von.g Re: Windows 7 zamienisz na XP IP: *.nokia.com 08.04.09, 09:35 To np obejzyj sobie otwarcie Olimpiady w Pekinie to zobaczysz stabilnosc windy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arczi piep...ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 09:48 masz wyksztalcenie IT ,ze takie glupoty opowiadasz? oprogramowanie jest tylko JEDNYM z elementow systemu informatycznego. moglo pasc cokolwiek. pamiec np, albo przegrzal sie system. wtedy nawet twoj cud linux z macosx razem wziete by nie pomogly. uzywam windowsa nt (2000, xp, vista) od 99 roku. widzialem 2 slownie DWA blue screeny i byla to wtedy awaria sprzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_O Re: piep...ie IP: *.chello.pl 09.04.09, 10:24 Dzieciaku przestan rzucac takimi tekstami. Unix/Linux chodzi nawet na centralkach, telefonach, a nawet- u mnie- na roz..nym dysku gdzie zalosna winda sie wywala na starcie. 2 blue screeny miales powiadasz? Z tego co pamietam to pierwszy powazniejszy windows NT4.0 mial ich sporo-szczegolnie z powodu problemow z obsluga hardware. Dla odmiany powiem, ze od kilku lat nie mialem sytuacji zeby Linux sie calkowicie zawiesil jak windows (wiesza sie caly zeby zapobiec dalszym stratom poniewaz jest tak niedopracowany,ze nie radzi sobie z obsluga podstawowych problemow/awarii). Mysle,ze nigdy-jesli nie byloby to absolutnie konieczne- nie zainstalowalbym w firmie/domu drogi windows na ktorym i tak musisz zaintaloawc drogie oprogramowanie firewall/antivirus/antitroyan etc etc. Na Linuchu nie mialem niestety nigdy zadnego vira. Szkoda... to takie nudne jak system sie nie psuje... co innego Windows! //lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: piep...ie IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 14:56 > Z tego co pamietam to pierwszy powazniejszy windows NT4.0 mial ich > sporo Tak - mial ich 27,4 ... ty w ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz. > wiesza sie caly zeby zapobiec dalszym stratom poniewaz jest tak > niedopracowany,ze nie radzi sobie z obsluga podstawowych > problemow/awarii). Wow! a Linux wiesza się pewnie do połowy albo tak na trzy czwarte? Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: piep...ie 16.04.09, 08:33 Gość portalu: Ktoś napisał(a): > Wow! a Linux wiesza się pewnie do połowy albo tak na trzy czwarte? TaK :-) Mi się w ciągu ostatnich 2 tygodni parę razy "zawiesiły" okienka (na Ubuntu beta), ale okazało się że to tylko coś z grafiką i na komputer dało się zalogować zdalnie i ubić gdm-a. Raz czy dwa musiałem go faktycznie zrestartować. Problem został już naprawiony, bo do bety pojawia się kilkadziesiąt poprawek dziennie. Nie wiem, czy sterowniki do grafiki to 1/2 linuksa, czy 3/4... No i zawsze jest "magic SysRq key" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Windows 7 zamienisz na XP 08.04.09, 09:48 raz do roku to i kura pierdnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_O Re: Windows 7 zamienisz na XP IP: *.chello.pl 09.04.09, 10:13 Niezle... widac jak nowy system bedzie sie sprawdzac pod wzgledem kompatybilnosci wzgledem oprogramowania i sprzetu wstecz. Az musza dodac stare dziurawe wersje zamiast czegos porzadnego... a czepiają się Linuxa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ czyżby 7 miał być shitem jak Viśta, skoro mozna IP: 80.48.2.* 08.04.09, 09:50 będzie zmienić na XP? A może cofnąć się w czasie bardziej i umożliwić zamianę na windows95? Też badziew i też już nie wspierany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj Re: czyżby 7 miał być shitem jak Viśta, skoro moz IP: 62.87.176.* 08.04.09, 09:56 Przecież to nie o to chodzi, że Nowe systemy nie nadają się do niczego... raczej chodzi o to, że wdrożenie na masową skalę nowego systemu operacyjnego do dużych firm wiąże się z gigantycznymi kosztami (poza nowymi licencjami do starych komputerów, po upgrade sprzętu, szkolenia pracowników itp). U mnie w firmie w której pracuje około 70 projektantów używających AutoCada nie możliwe jest już teraz przeniesienie się na choćby Vistę - z prostego powodu AutoCad w wersji niższej niż 2008 nie instaluje się i nie pracuje na Viście, a że w firmie niektórzy używają jeszcze starych wersji z 2005 i 2006 roku to przeliczcie jakie były by koszty takiej przesiadki... (W wersji LT Autocad kosztuje około 5000 PLN w wersji pełnej tak koło 20 000 PLN) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ może warto zainteresować się alternatywą? sprawdź IP: 80.48.2.* 08.04.09, 10:05 www.qcad.pl/ Odpowiednik linuxowy Twojego programu. Nie wiem po ile ale może warto zapytać. Raczej będzie sporo tańszy, a OS masz przecież gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: może warto zainteresować się alternatywą? spr 08.04.09, 10:16 odpowiednik? chyba tylko przez podobieństwo nazwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedni Re: może warto zainteresować się alternatywą? spr IP: 82.160.53.* 08.04.09, 10:30 A próbowałes uzywac open offica zamiast MS Office, to jest prawdziwa doroga przez piekło, prawda ze ten pierwszy jest darmowy, ale za to w ms office mozna edytowac tekst szybko latwo i przyjemnie, zamienniki moga uzywac osoby ktore sie ucza, albo takie ktore w domu uzywaja tych programow Odpowiedz Link Zgłoś
444a Windows 7 zamienisz na XP 08.04.09, 09:56 Używam Linuksa od kilku lat i NIGDY nie musiałem downgrade'ować żadnego stabilnego wydania. Działają wszystkie aplikacje ze starszych wersji. Żeby korzystać z Windows trzeba za kasę zatrudnić informatyka, który będzie umiał sprawić, że system działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj_dlugi Re: Windows 7 zamienisz na XP IP: 62.87.176.* 08.04.09, 10:06 444a napisał: > Używam Linuksa od kilku lat i NIGDY nie musiałem downgrade'ować żadnego > stabilnego wydania. Działają wszystkie aplikacje ze starszych wersji. > > Żeby korzystać z Windows trzeba za kasę zatrudnić informatyka, który będzie > umiał sprawić, że system działa. e nie no pewnie w domku to sobie można używać ;) ale w firmie? niestety nikt jeszcze nie wymyślił choćby zbliżonego programu do AutoCada ;) przerabiałem już różne darmowe i dużo tańsze odpowiedniki... niestety ze stabilnością u nich kiepściutko tak jak i z przyjaznością do użytkownika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Windows 7 zamienisz na XP 08.04.09, 11:02 Zależy w jakiej firmie. W większości firm całkowicie wystarczy pierwsza lepsza duża dystrybucja Linuksa. OK. są pewne programy (co do AutoCada się nie wypowiadam, bo nie szukałem odpowiedników), które mają swoją lepszą wersję pod Windows, ale czy to dowodzi wyższości systemu? Nie. (są też programy lepsze pod Linuxem niż odpowiedniki pod Windows, że nie wspomnę o XGL, które nie żre tyle pamięci co efekty w Windows, a więcej daje) Tylko tego, że producenci muszą (z powodu rozpowszechnienia i nakładów M$ na reklamę) robić programy pod MS. Pewnie już niedługo oprogramowanie tworzone będzie nie pod system, ale pod międzysystemowe środowisko np. Java itd. Zlikwiduje to problem niekompatybilności programu z systemem. Wtedy żegnaj Windows... (witajcie procesy o patenty na kliknięcie myszką, prowadzone przez M$). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornel Windows 7 zamienisz na XP IP: *.mif.pg.gda.pl 08.04.09, 10:08 "naraz" panowie dziennikarze, nie "na raz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Windows 7 zamienisz na XP IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 05:18 Microsoft juz nie wie co wymyslic. Wyraznie inwencja tworcza sie wyczerpala. Odpowiedz Link Zgłoś