Dodaj do ulubionych

Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7

IP: 79.97.247.* 14.04.09, 18:04
nowy OS to tylko problemy
Obserwuj wątek
    • smetny_troche Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 14.04.09, 18:06
      Dokladnie...
      • mageillusionist Lenie nie profesjonaliści... 14.04.09, 18:52
        Ja tam używam Visty i się cieszę, że już nie muszę na zbugowane XP z którym nie
        działa połowa sprzętu, a do tego wszystko działa szybciej. No ale to trzeba być
        informatykiem, a nie słuchać komentarzy dzieciaków, którzy swoje komentarze
        opierają na wieloletnim doświadczeniu z XP i żadnego innego systemu na oczy nie
        widzieli. Ja przeżyłem już przejście z DOSa do win3.1, 95, 98, me, 2k, xp i
        viste i przesiadka xp oraz vistę to były 2 najmniej bolesne. Ludzie już dawno
        zapomnieli jakie były problemy z win98 czy me kiedy się przesiadalo z
        wczesniejszego systemu.
        • Gość: gupi Re: Lenie nie profesjonaliści... IP: *.net 14.04.09, 19:08
          No to gratuluję cierpliwości Twoim użytkownikom, którym wywalałeś OS co 2 lata,
          omijając przy okazji chyba najbardziej przełomowy OS do profesjonalnych
          zastosowań - Windows NT.
          • 10svb XP działa dobrze i w 100% mi wystarcza 14.04.09, 21:03
            Po cóż więc mam się przesiadać? Zrobię to jak Microsoft przestanie
            wypuszczać łaty dla XP, przy odrobinie szczęścia będziemy wtedy już
            wchodził Windows 8, a na pewno Windows 7 będzie po jednym czy dwóch
            service packach.
            • Gość: gupi Re: XP działa dobrze i w 100% mi wystarcza IP: 170.252.80.* 15.04.09, 09:56
              technologie.gazeta.pl/technologie/1,82008,6498882,Dzis_koniec_wsparcia_dla_Windows_XP__akt__.html
              • Gość: krakós Re: XP działa dobrze i w 100% mi wystarcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 11:04
                Koniec wsparcia technicznego, czyli że już nie możesz sobie zadzwonić
                do supportu i powiedzieć, że nie działa, a oni będą szukać powodu.

Łatki bezpieczeństwa wciąż wychodzą!
          • Gość: xxx a linuks? IP: *.toya.net.pl 14.04.09, 22:50
            czekamy w takim razie na użytkowników Linuksa, w linuksie wsparcie dla systemu
            to 1 rok (słownie: jeden rok) potem możesz zainstalować sobie nową dystrybucję,
            albo zaktualizować, ale pojawiają się wtedy problemy, więc lepiej zainstalować

a tak na marginesie, Xp i Vistę dzieliło 6 lat nie 2
            • Gość: to_ja Re: a linuks? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.04.09, 23:06
              > czekamy w takim razie na użytkowników Linuksa, w linuksie wsparcie dla systemu
              > to 1 rok (słownie: jeden rok) potem możesz zainstalować sobie nową dystrybucję,
              > albo zaktualizować, ale pojawiają się wtedy problemy, więc lepiej zainstalować

Bzdura! pogooglaj sobie np o lts.
              To ze gdzies w jakiejs gazetce wyczytales, ze suse lub ubuntu tak czesto sie
              pojawiaja nie znaczy ze nie ma innych wersji.
            • dawnotemuwkrakowie Re: a linuks? 15.04.09, 00:40
              Nie wiesz, o czym piszesz. Dlatego też napisałeś po prostu bzdurę.
        • Gość: dzieciak XP czas na emeryturę dziadku DOSie! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 20:02
          • and_nowak Jeszcze dłuuugo nie! 15.04.09, 08:58
            Wierz mi, jest mnóstwo oprogramowania pisanego pod DOS. Często jest ono używane
            "w oknie Windows", ale bywa, że na komputerku jest goły DOS.
            Dlaczego? Czy to oprogramowanie jest niezastąpione?
            Nie. Po prostu jest wygodne. Nie ma z nim kłopotów. Jest pod supportem, tzn.
            cały czas można zamówić ew. modyfikację u autora.
            A w hurtowni hydraulicznej (przykład rzeczywisty) naprawdę nie chodzi o bycie up
            to date z systemem operacyjnym.

Pomijam cenę. Wspominałem o cenie? Nie?

To już wyliczam:

Cena DOS: ZERO. Zero dlatego, że został kupiony 10 lat temu. Pomijam
            tanie/darmowe edycje non-MS DOS i sposób "na ustawę" (*)

Cena komputera: NISKA. Dowolnie stary komputer to rakieta dla takich
            zastosowań. Można np. mieć dysk 40GB - DOS z niego "wyciśnie" 8,4GB, a potrzeba
            ...kilka MB. Bo baza jest na sieci (Novell Netware).

Zagrożenie wirusami, problemy z obsługą, rekonfiguracje - ŻADNE.
            Hint: Wirusów brak, bo to zamknięty system.

(*)
            Posiadanie systemu przed wejściem w życie ustawy o prawie autorskim zezwala na
            jego użytkowanie.
        • Gość: infomatołatyk jaka połowa sprzętu nie działa z XP ? IP: *.chello.pl 14.04.09, 22:20
          z ciebie taki informatyk jak z koziej dupy trąba

marketing sprał ci mózg pajacu
        • rojberek Re: Lenie nie profesjonaliści... 14.04.09, 22:37
          Też używam Visty, wersja 64 bity, 8GB RAM i 4-rdzeniowy Phenom. Teraz wreszcie
          Photoshop śmiga aż miło. Na XP nie było tak "różowo" przy tej samej konfiguracji
          sprzętu.
          Vista to może jeszcze nie szczyt marzeń o dobrym OS'ie, ale wiele jej nie brakuje.
          Ci co używają jeszcze XP to albo z braku kasy na nowy, lepszy sprzęt, albo z
          masochizmu. Oczywiście nie uwzględniam tutaj ew. braku kasy na OS, bo ten w
          Polsce większość kradnie.
          Mimo, że kompa używam głównie zawodowo, to jednak od czasu do czasu porządny
          relaks w NFS lub World in Conflict się należy i tu znowu plus na rzecz systemów
          stajni MS, bo na Linuksie to za dużo zachodu, żeby się zabawić.
      • Gość: studencik Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: 80.51.201.* 14.04.09, 22:22
        bo profesjonaliści używają linuxa....
        • rojberek Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 14.04.09, 22:42
          Hehehe, żartujesz! Pracuję już w 3-ciej firmie informatycznej w Polsce i jednej
          wcześniej w Niemczech i w żadnej poza kilkoma serwerkami nie stosowano Linux'a.
          Cały soft jaki przez ostatnie moich 11 lat pracy zawodowej jako programista
          napisałem na MS Windows i nie widzę, abym w najbliższych latach tworzył soft pod
          inny OS. Nikomu potem nie chce się męczyć z konfiguracją Linux'a a tym bardziej
          z przyzwyczajeniem klienta.
          Klient wymaga aplikacji sprawnej, szybkiej, łatwej w użyciu oraz prostej i
          taniej w konserwacji. A te wszystkie wymagania na dziś spełnia głównie Windows,
          Linuksowi daleko jeszcze do tego poziomu.
          • Gość: Misiek Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.sds.uw.edu.pl 14.04.09, 23:53
            > Cały soft jaki przez ostatnie moich 11 lat pracy zawodowej jako
            > programista napisałem na MS Windows i nie widzę, abym w najbliższych
            > latach tworzył soft pod inny OS.

Znaczna część softu już nie zależy od OS. OS powoli przestaje mieć znaczenie.

> Nikomu potem nie chce się męczyć z konfiguracją Linux'a

Dziwny argument - generalnie Linuksa instaluje się szybciej.

> Klient wymaga aplikacji sprawnej, szybkiej, łatwej w użyciu oraz
            > prostej i taniej w konserwacji. A te wszystkie wymagania na dziś
            > spełnia głównie Windows, Linuksowi daleko jeszcze do tego poziomu.

Ta.... szkoda że Google czy IBM o tym nie wiedzą i głównie używają
            Linuks/UNIX a nie Windows...

Może im to zasugeruj? Bo z takimi zdolnościami to marnujesz się tu na forum...
          • dawnotemuwkrakowie Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 15.04.09, 00:46
            Po prostu z samego faktu że firma jest "informatyczna" nie wynika
            nic nt. profesjonalizmu.

Nota bene, 11 lat jako programista i zero umiejętności pisania
            programów niezależnych od systemu? To nie zazdroszczę - po zmianie z
            np. Windows 7 na Windows 8 możesz po prostu nadawać się na śmietnik.

Taki z ciebie profesjonalista że aż mnie zęby ze śmiechu bolą...
            • Gość: os_independent Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 07:06
              Bo on pisze w Visual Basicu :)
      • Gość: HH Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.silesiamultimedia.com.pl 14.04.09, 22:31
        Co dokładnie? Dokładnie umyłeś ząbki przed spaniem?
    • Gość: Krzysztof Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: *.57.72.8.static.user.ono.com 14.04.09, 18:27
      Większość ludzi też nie planuje śmierci, a wiadomo i tak co się
      stanie...
      • Gość: Krzysztof Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.57.72.8.static.user.ono.com 14.04.09, 18:30
        ...aha, no i też niektórzy szukają alternatywy w reinkarnacji albo w
        życiu pozagrobowym ;-)
    • Gość: Ziggi Kim są profesjonaliści? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 18:34
      Jeśli mowa o tzw. biznesie, to trzeba pamiętać, że w wielu firmach upgrade do
      windows XP dokonał się zupełnie niedawno - przesiadka z Windows 2000 została
      wymuszona dopiero na skutek zmian w oprogramowaniu serwerowym (Enterprise),
      które były niekompatybilne z Windows 2000.

Informatyka w firmach to jedna wielka kaszana - administratorzy bronią się przez
      zmianami jak mogą, bo faktycznie - każda zmiana oznacza ryzyko, że coś
      przestanie działać. Ale lenistwo adminów idzie nieraz w złą stronę - blokują na
      notebookach pracowników automatyczne updaty systemu (biuletyny Microsoftu)
      wierząc, że wszelkie infekcje systemu wyłapią na swoich firewallach (pracownicy
      nawet będąc w domu mają się łączyć z Internetem przez korporacyjne proxy,
      najczęściej MS ISA Server) - jednak, gdy jakaś infekcja się już wedrze, to staje
      się trudna do opanowania.

Więc nie ma złudzeń - rynek korporacyjny jest trudny. W zdecydowanej większości
      przypadków pracownikom do pracy wystarcza jakiś prosty pakiet biurowy, program
      pocztowy, przeglądarka internetu i komunikator. Windows XP jest wystarczającą
      platformą do tego typu zastosowań - jeżeli MS nie wymiści czegoś ciekawego dla
      firm po stronie serwerowej, co nie będzie działało pod Windows XP i wymusi
      przesiadkę na nowszy system - nie sądzę, żeby rynek korporacyjny zdecydowała się
      na szybki upgrade systemu operacyjnego.
      • Gość: Kobik Re: Kim są profesjonaliści? IP: *.cable.ubr03.aztw.blueyonder.co.uk 14.04.09, 20:47
        Oprócz tego dla firmy zatrudniającej kilkuset albo kilka tysięcy użytkowników
        taka przesiadka to olbrzymi koszt. I nie mówie o koszcie licencji tylko o czasie
        spędzonym przez dział IT. A firmy działają w oparciu o rachunek ekonomiczny -
        ponoszę koszt tylko jeśli widzę jakieś korzyści. Jakie korzyści w tej chwili
        przyniesie przesiadka na windows 7? Zwiększona wydajność? Heh - nie sądzę.
      • Gość: wrrr Re: Kim są profesjonaliści? IP: *.chello.pl 14.04.09, 20:58
        cóż z znafca się znalazł. Automatyczne updejty blokujesz bo sam nimi zarządzasz
        z wsusa czy innego. Potrafisz sobie wyobrazić co może zdziałać niekontrolowany
        update w sieci kilkuset i więcej stacji ...
      • Gość: Mart Re: Kim są profesjonaliści? IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.09, 00:36
        Otóż to! Pierwsza sensowna wypowiedź.
        Większość z Was to tacy informatycy jak z mysiej pipy worek na mąke!
        • dawnotemuwkrakowie Re: Kim są profesjonaliści? 15.04.09, 00:58
          Dodam: w RP "informatyk" to taki ktoś, kto skończył informatykę i
          potem zwykle administruje (zmienia papier w drukarce), lub robi coś
          podobnie kreatywnego.

Wiedza owych "informatyków" nie musi wykraczać poza Office,
          ewentualnie jakieś programiki CAD/CAM czy inne branżowe.
          Bezpieczeństwo? Owszem, klikanie na update i takie tam rzeczy. Górna
          granica możliwości to demo 1KB and/or napisanie jakiegoś wirusa.
    • Gość: aaa Darmowy Windows - ReactOS IP: *.cust.tele2.pl 14.04.09, 18:36
      Zapraszam. Może kiedyś powstanie.
      www.reactos.org/pl/index.html
    • Gość: Piotr System jest bardzo obiecujący IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.09, 18:38
      Moim zdaniem system jest bardzo obiecujący. Windows XP powoli się
      starzeje. Wcześniej czy później trzeba będzie dokonać migracji do
      nowszej wersji (np. jeśli mamy w komputerze 4 lub więcej GB RAMu...
      taki pierwszy lepszy przykład z brzegu). Win7 może skusić tych,
      których jak dotąd nie przekonała Vista (Windows7 to w dużej mierze
      taka poprawiona, dobrze zrobiona Vista). Linux pomimo sporych zalet
      nie zawsze sprawdza się w niektórych zastasowaniach (są dziedziny w
      których mimo wszystko Windows jest lepszy... np. multimedia; z kolei
      w grafice lepszy będzie MacOS).
      • Gość: k Re: System jest bardzo obiecujący IP: *.chello.pl 14.04.09, 19:03
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

Windows jest lepszy... np. multimedia

Że jak?
        Ja odnoszę wręcz odwrotne wrażenie.
      • Gość: . Re: System jest bardzo obiecujący IP: *.aster.pl 15.04.09, 07:42
        > z kolei w grafice lepszy będzie MacOS.

A konkretnie?
    • Gość: asdf Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: 194.46.235.* 14.04.09, 18:41
      Kiedy skonczy sie wsparcie dla XP a potem visty to sie rozmysla.
      Ignoranci
      • Gość: DawidN20 Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.icpnet.pl 14.04.09, 18:50
        Moim zdaniem, główne powody trudnego przejścia na nowy OS:
        1) mimo, iż wydany, nadal wymaga dopracowania: przykład z SP zarówno do XP jak i
        Visty
        2) każde, ale to każde oprogramowanie, nawet jak od MS nie cofa się do tyłu,
        tylko następuje rozwój, a co za tym idzie, wzrastają wymagania sprzętowe
        3) zmiana OS szczególnie wśród firm, wiąże ze sobą koszty i to nie małe (w
        przypadku Windows licencje, a w przypadku Linuks - często szkolenia dla
        pracowników + zatrudnienie prawdziwego administratora)
        4) Większość firm ma konkretne, i wcale nie wygórowane wymagania odnośnie
        systemu: ma być platformą bezpieczną, stabilną, obsługującą aplikacje biurową,
        przeglądarkę, pocztę, komunikator, musi pozwalać na wystawienie faktur,
        prowadzenie baz danych etc.
        • furry Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 15.04.09, 00:58
          > 1) mimo, iż wydany, nadal wymaga dopracowania: przykład z SP zarówno do XP jak
          > i
          > Visty

był SP1 do Visty- nie zauważyłem jakiegoś skoku jakościowego

> 2) każde, ale to każde oprogramowanie, nawet jak od MS nie cofa się do tyłu,
          > tylko następuje rozwój, a co za tym idzie, wzrastają wymagania sprzętowe

Rozwój? Niekoniecznie. Wymagania sprzętowe? Z pewnością.

> 3) zmiana OS szczególnie wśród firm, wiąże ze sobą koszty i to nie małe (w
          > przypadku Windows licencje, a w przypadku Linuks - często szkolenia dla
          > pracowników + zatrudnienie prawdziwego administratora)

Jak powszechnie wiadomo, do Windows nie trzeba administratora, bo systemem
          zajmują się dobre duszki łapane w parkach (duszki są za darmo, ale trzeba je
          złapać).

> 4) Większość firm ma konkretne, i wcale nie wygórowane wymagania odnośnie
          > systemu: ma być platformą bezpieczną, stabilną, obsługującą aplikacje biurową,
          > przeglądarkę, pocztę, komunikator, musi pozwalać na wystawienie faktur,
          > prowadzenie baz danych etc.

I że to wszystko niby Windows7, tak? Czy Vista? Ha!

• von.g Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 14.04.09, 19:12
        Całe szczęście są też alternatywy.
    • von.g Troszke wiecej i troszke ciekawiej 14.04.09, 19:10
      blogs.zdnet.com/BTL/?p=16208
    • Gość: devil Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 19:31
      Ile razy jeszcze dacie na pierwszą stroną temat ze słowem 'windows'? Rzygać
      się już chce.
      • Gość: hyniur mnie też , ale IP: 83.143.129.* 14.04.09, 19:46
        rzygac Ci się chce bo czytasz za darmo,
        oni za ten kilkumiesięczny cykl reklamowy dostali godziwe
        wynagrodzenie.
        Też im się już pewnie rzygać chce, jak piszą po raz kolejny o niczym
        ale co im podejdzie do gardła to zwitkiem banknotów wpychają do
        przełyku z powrotem :)
    • Gość: poinformowany Rozpoczęto już prace nad Windows 8 !!! IP: *.ists.pl 14.04.09, 19:33
      To są najświeższe wiadomości z Microsoftu. Nieoficjalne.

Teraz chodzi o to, aby jak najwięcej osób zakupiło Vistę w celu łatwiejszej
      migracji do Windows 7. Ponieważ jednak odkryto wiele niedoróbek w
      zabezpieczeniach, to trwają prace nad wielozadaniowym, wieloprocesorowym
      Windows 8 z możliwym wykorzystaniem 32 GB pamięci RAM DDR3 lub DDR4-DDR5.
      Jednak instalacja Windows 8 będzie możliwa dopiero po wykupieniu 2 poprzednich
      pakietów, zaś Windows 7 ma mieć wsparcie koncernu jedynie przez maksymalnie 3
      lata - ale okres ten może być nawet skrócony do 2 lat!!
      • Gość: ja Re: Rozpoczęto już prace nad Windows 8 !!! IP: *.gprs.plus.pl 14.04.09, 20:01
        Chrzanisz głupoty.Jak tylko będzie windows 7 po polsku to go kupie ponieważ wersja beta mi chodzi dużo lepiej niż vista którą miałem przez chwile
        • wkkr Re: Rozpoczęto już prace nad Windows 8 !!! 14.04.09, 20:10
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Chrzanisz głupoty.Jak tylko będzie windows 7 po polsku to go kupie
          ponieważ wer
          > sja beta mi chodzi dużo lepiej niż vista którą miałem przez chwile
          =======
          Mam XP na biurkowym komputerze.
          Vistę na laptopie.
          XP jest ok. Na Vistę nie narzekam.
          ==
          Tylko, że ja naprawdę nie rozumiem, dlaczego mam wydawać kasę na
          Vistę której nie potrzebuję? XP mi spokojnie wystarcza.

• Gość: ciekawe to też jest art. sponsorowany, wbrew pozorom IP: *.jjs-isp.pl 14.04.09, 20:21
      święta czy po świętach, naganiać trzeba...
    • Gość: nakki Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: *.chello.pl 14.04.09, 20:28
      Nie jestem amatorem. Pracuję na czterordzeniowym XP i to jeszcze w
      opcji ustawień dla jak największej wydajności czyli brak bajerów -
      wygląd jak Mi lub wcześniej. Nie wyobrażam sobie pracy z "nową
      generacją" M$.
    • Gość: zenn Coś Chip ostro kręci. Redaktor nie zrozumiał tekst IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.09, 20:34
      u źródłowego. Otóż 83% profesjonalistów nie planuje Win 7 na przyszły rok, ale
      planują go na rok 2011 i lata następne. I nie "rozważają", a przez jakiś czas
      "rozważali" Linuksa i Mac OS X-a. Już przestali rozważać, bo planują Windows 7.
      • von.g Re: Coś Chip ostro kręci. Redaktor nie zrozumiał 14.04.09, 20:56
        Chyba też tego artykułu nie zrozumiałeś :

za zdnet.com :

"50 percent of IT pros are considering a move from Windows. Operative word:
        Considering. You’d be dumb not to consider a move. In fact, I’d argue that the
        other half of IT pros aren’t doing their job: You should always assess alternatives.

Of the 50 percent considering a move away from Windows 14 percent are actively
        making a jump. That’s up from 11 percent in 2008 and 9 percent in 2007. Your
        choice: Determine whether the money quote here should be:"
    • Gość: ~ zaraz ukaże się kubuntu z KDE 4.2.2 - stabilne IP: 80.48.2.* 14.04.09, 21:04
      przytaczam akurat to distro, bo użytkownik lubi klikać w kolorowe. i słusznie,
      w sumie to narzędzie do pracy. interfejs tej wersji KDE jest naprawdę niezły i
      śmiało może stawać w szranki z płatnymi odpowiednikami M$.

zaś różnica w pracy pomiędzy linuxem a M$ shitem jest oczywista

• Gość: Abarakadabra Zzaraz ukaże się srutubuntu z KDE 6.4.5 IP: *.tpnet.pl 14.04.09, 21:10
        Gość portalu: ~ napisał(a):
        > przytaczam akurat to distro...

Przytaczaj sobie co chcesz. Najlepiej przytocz sobie kolejny antałek wina - sądząc po wpisie, niejeden już wypiłeś.
        • Gość: gosciu Re: Zzaraz ukaże się srutubuntu z KDE 6.4.5 IP: 87.204.210.* 14.04.09, 21:26
          a widziałeś, że piszesz;
          osobiście się zastanawiam (jako użytkownik indywidualny) nad
          przejściem na linuxa, a do netbooków to nawet polecam - bo na MS te
          padła nie chodzą
      • von.g Re: zaraz ukaże się kubuntu z KDE 4.2.2 - stabiln 14.04.09, 21:15
        Hehe zaraz dostaniesz "za swoje". Słowo Linux działa na miłośników M$ jak
        płachta na byka :)
        • Gość: hal_gravity a słowo support jak działa ? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 21:41
          ciekaw jestem jakie byś miał podejście po tym jakby ci się niskopoziomowo
          wysypał system plików na serwerze ...
          np usuń sobie pare dużych plików (120GB)w reiserfs na jajku 2.6.18 ...

jak dostaniesz segfaulta przy bootowaniu maszyny zmienisz zdanie.

wtedy słowo wsparcie nabiera innego znaczenia
          • von.g Re: a słowo support jak działa ? 14.04.09, 21:54
            Dobrze ,że Ci żony nie zabił :) A tak poważnie to kto Ci broni wykupić support?
            Ktoś tu kiedyś protestował przeciw supportom?
          • furry Re: a słowo support jak działa ? 15.04.09, 01:02
            Gość portalu: hal_gravity napisał(a):

> ciekaw jestem jakie byś miał podejście po tym jakby ci się niskopoziomowo
            > wysypał system plików na serwerze ...
            > np usuń sobie pare dużych plików (120GB)w reiserfs na jajku 2.6.18 ...
            >
            > jak dostaniesz segfaulta przy bootowaniu maszyny zmienisz zdanie.
            >
            > wtedy słowo wsparcie nabiera innego znaczenia

Cool story, bro!

Ale po to wymyślono backupy, nie?
          • Gość: hahaha Re: a słowo support jak działa ? IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 15.04.09, 01:20
            Używasz Reisera na maszynie produkcyjne? Serio?! Dobrze się czujesz?!!
    • ekiwok Przecież windowsów nie można aktualizować... 14.04.09, 21:46
      Można je upgradeować, a to coś innego niż aktualizacja. Dobrze, że profesjonaliści wiedzą co mówią w przeciwieństwie do Dimnesion Research.
    • Gość: Marek A Microsoft ma nie tylko w nosie, IP: *.it-net.pl 14.04.09, 22:20
      ale i głęboko w d..ie profesjonalistów, bo kasę zarabia na
      dziesiątkach milionów zwykłych użytkowników, a nie tysiącach
      profesjonalistów.
      • Gość: Juzek Re: A Microsoft ma nie tylko w nosie, IP: 194.183.33.* 14.04.09, 23:07
        Mylisz się.
        Największą kasę trzepią od firm, które muszą mieć legalny soft i
        wsparcie za miliony $.

Firma, w której pracuję, co roku płaci MS grube dziesiątki milionów
        zł za support i wdrożenia. Koszt licencji w przypadku MS to koszt
        prawie marginalny. Najwięcej kasy idzie na wdrożenia, które trzeba
        zrobić tak, żeby użytkownik nie był nawet tego świadomy.

Jak wdrażaliśmy XP to zadanie brzmiało - wprowadzić system na 3500
        komputerów w ciągu 30 dni, bo koszt testowania i developmentu na dwa
        systemy był za duży - mieliśmy tylko 30 dni na migrację (do której
        rok się przygotowywaliśmy).

Wszystko było tak dopięte, że sam zrobiłem 1500 instalacji przez
        SMSa, zupełnie automatycznie przez nocki - i nie był to upgrade,
        tylko nowe instalacje.
        Użytkownik wychodził z pracy a na drugi dzień miał całe swoje
        środowisko, tylko zamiast W2k miał XP :]

Na razie przymierzamy się do Windows 7, bo Vista nie wnosiła
        właściwie nic biznesowo - bo Xp mamy bardzo restrykcyjnie
        zarządzany, userzy nie mają admina - a i tak przy cyklu życia kompa
        5 lat mieliśmy za słaby sprzęt.
        A w przyszłym roku akurat na złom pójdzie ostatni stary sprzęt i
        będzie można ruszać z W7.
    • zaytzev Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 14.04.09, 23:12
      1. Po co wywalać kasę na nowy system, kiedy wszystko działa na starym. Dla firm działających od dłuższego czasu wiąże się to nie tylko z kosztem samego systemu, ale okazuje się, że potrzebne są wtedy nowe wersje wielu innych aplikacji. A licencje na nie też kosztują.

2. Jeszcze kilka miesięcy temu wiele narzędzi z którymi pracuję pod XP działała ze zgrzytami na Viście. To się oczywiscie cały czas poprawia, ale po co ryzykować?

Oczywiście są ludzie którym Vista wyjdzie na pewno na dobre, bo lepiej sobie radzi, kiedy w grę wchodzi kilka rdzeni i dużo pamięci. Sam korzystam z niej w domu, głównie do gier i multimediów. Ale do pracy i nauki mam Ubuntu i Win XP na Virtual Boxie. :)
    • Gość: Bri Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: 213.199.193.* 14.04.09, 23:26
      No a ja pierwszy raz zauważyłem że przesiadka z Visty na XP na komputerze
      firmowym jest zmiana na gorsze - nie spodziewałem się tego ale teraz w pracy
      proszę Visto wróć ;(
    • polld74 I słusznie bo po co? 14.04.09, 23:40
      Gdyby nie problemy z kontrolerem domeny i współpracy Windows 2003
      Serwer to w firmie gdzie administruję na stacjach byłyby Windows
      2000. Najśmieszniejsze jest to, że mamy oprogramowanie ERP od firmy,
      która otrzymała od Microsoftu złoty certyfikat jak partner czy coś
      takiego. I oni nie supportują swojego softu dla Visty i nie planują.
      Gadanie o wsparciu dobre jest dla korporacji, które nie wiedzą co
      robić z pieniędzmi, jeśli nie stać cie na złote karty Microsoftu za
      potężne pieniądze to w razie kłopotów jesteś zdany wyłącznie na
      siebie i tak było zawsze.
    • Gość: ads Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: *.chello.pl 15.04.09, 01:06
      od czasu nt4 i windows2000 ciezko cos lepszego w stajni m$ znalezc
    • Gość: Jasiom22 System musi byc dostosowany do wydajnosci sprzetu. IP: 92.7.38.* 15.04.09, 02:12
      System musi byc dostosowany do wydajnosci sprzetu...
      ...i do uzytkownika, nic wiecej... nie kazdy zmienia sprzet w tym
      samym w ktorycm sie rozwija wydajnosc, czy sá robione nowe systemy.

• antrax Byle nie syf Linux!!! 15.04.09, 07:28
      to najwiesze badziewie 21 wieku !!!
      • Gość: rip LunarBird CLH Re: Byle nie syf Linux!!! IP: *.subscribers.sferia.net 08.06.09, 10:16
        Przesiadłem się na Ubuntu 8.04 Hardy Heron zaraz po premierze Vista i wcale tego
        nie żałuję. Gry nie są mi potrzebne. Jeśli tobie są - płać za Windows sklepom
        komputerowym wciskającym ci kit. Twój szmal, twoje prawo wywalić go posłusznie w
        błoto w ślad za namowami marketingowych speców Microsoftu.
    • Gość: sarkasta Też mam w nosie Windows 7 a nie jestem pr0 IP: *.rkt.am.lodz.pl 15.04.09, 07:47
      Windows 7 to trochę "poprawiona" Vista, dodano nowy pasek, zmniejszono bufor
      aplikacji by system nie straszył zużyciem RAM, wyłączono parę Vistowych
      upierdliwości i TYLE. To jest ciągle Vista i żaden marketing szeptany po forach
      tego nie zmieni! Świadczy o tym najlepiej numerek jądra - NT 6.1 (Vista ma NT
      6.0). Skoro mam już Vistę i umiem sobie z nią poradzić (powyłączać zbędne lub
      upierdliwe funkcje dzięki czemu Vista zasówa lepiej od XP*) z pewnością nie
      rzucę się do sklepu po nowego Windowsa, spokojnie poczekam na NOWY system od MS.
    • Gość: Logos Linux prowadzi nawet samoloty IP: 88.220.105.* 15.04.09, 07:57
      W wielu krajach... niemczech na przykład.
    • and_nowak Bo profesjonaliści chcą pracować 15.04.09, 08:44
      Profesjonaliści chcą pracować, a nie bawić się komputerem. Profesjonalista ma
      ileś-tam aplikacji (czasem całkiem niewiele) i używa tych aplikacji DO PRACY.
      Sam OS, tak jak i komputer - to tylko niezbędna podbudowa. Jeżeli działa, to po
      co ją zmieniać?
      • Gość: gupi Herezja!! IP: 170.252.80.* 15.04.09, 10:05
        Co Ty tu za herezję uprawiasz - przecież wiadomo, że profesjonaliści właśnie NIE
        CHCĄ pracować, wolą się lenić.
        :-)
        • Gość: rip LunarBird CLH Re: Herezja!! IP: *.subscribers.sferia.net 08.06.09, 10:18
          Jakieś dowody, żę profesjonaliści pracować nie chcą, czy mamy ci w to wierzyć
          jak w prawdę objawioną?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka