Gość: bb IP: 79.97.247.* 14.04.09, 18:04 nowy OS to tylko problemy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smetny_troche Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 14.04.09, 18:06 Dokladnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Lenie nie profesjonaliści... 14.04.09, 18:52 Ja tam używam Visty i się cieszę, że już nie muszę na zbugowane XP z którym nie działa połowa sprzętu, a do tego wszystko działa szybciej. No ale to trzeba być informatykiem, a nie słuchać komentarzy dzieciaków, którzy swoje komentarze opierają na wieloletnim doświadczeniu z XP i żadnego innego systemu na oczy nie widzieli. Ja przeżyłem już przejście z DOSa do win3.1, 95, 98, me, 2k, xp i viste i przesiadka xp oraz vistę to były 2 najmniej bolesne. Ludzie już dawno zapomnieli jakie były problemy z win98 czy me kiedy się przesiadalo z wczesniejszego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupi Re: Lenie nie profesjonaliści... IP: *.net 14.04.09, 19:08 No to gratuluję cierpliwości Twoim użytkownikom, którym wywalałeś OS co 2 lata, omijając przy okazji chyba najbardziej przełomowy OS do profesjonalnych zastosowań - Windows NT. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb XP działa dobrze i w 100% mi wystarcza 14.04.09, 21:03 Po cóż więc mam się przesiadać? Zrobię to jak Microsoft przestanie wypuszczać łaty dla XP, przy odrobinie szczęścia będziemy wtedy już wchodził Windows 8, a na pewno Windows 7 będzie po jednym czy dwóch service packach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupi Re: XP działa dobrze i w 100% mi wystarcza IP: 170.252.80.* 15.04.09, 09:56 technologie.gazeta.pl/technologie/1,82008,6498882,Dzis_koniec_wsparcia_dla_Windows_XP__akt__.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: XP działa dobrze i w 100% mi wystarcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 11:04 Koniec wsparcia technicznego, czyli że już nie możesz sobie zadzwonić do supportu i powiedzieć, że nie działa, a oni będą szukać powodu. Łatki bezpieczeństwa wciąż wychodzą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx a linuks? IP: *.toya.net.pl 14.04.09, 22:50 czekamy w takim razie na użytkowników Linuksa, w linuksie wsparcie dla systemu to 1 rok (słownie: jeden rok) potem możesz zainstalować sobie nową dystrybucję, albo zaktualizować, ale pojawiają się wtedy problemy, więc lepiej zainstalować a tak na marginesie, Xp i Vistę dzieliło 6 lat nie 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja Re: a linuks? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.04.09, 23:06 > czekamy w takim razie na użytkowników Linuksa, w linuksie wsparcie dla systemu > to 1 rok (słownie: jeden rok) potem możesz zainstalować sobie nową dystrybucję, > albo zaktualizować, ale pojawiają się wtedy problemy, więc lepiej zainstalować Bzdura! pogooglaj sobie np o lts. To ze gdzies w jakiejs gazetce wyczytales, ze suse lub ubuntu tak czesto sie pojawiaja nie znaczy ze nie ma innych wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
dawnotemuwkrakowie Re: a linuks? 15.04.09, 00:40 Nie wiesz, o czym piszesz. Dlatego też napisałeś po prostu bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzieciak XP czas na emeryturę dziadku DOSie! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 20:02 Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Jeszcze dłuuugo nie! 15.04.09, 08:58 Wierz mi, jest mnóstwo oprogramowania pisanego pod DOS. Często jest ono używane "w oknie Windows", ale bywa, że na komputerku jest goły DOS. Dlaczego? Czy to oprogramowanie jest niezastąpione? Nie. Po prostu jest wygodne. Nie ma z nim kłopotów. Jest pod supportem, tzn. cały czas można zamówić ew. modyfikację u autora. A w hurtowni hydraulicznej (przykład rzeczywisty) naprawdę nie chodzi o bycie up to date z systemem operacyjnym. Pomijam cenę. Wspominałem o cenie? Nie? To już wyliczam: Cena DOS: ZERO. Zero dlatego, że został kupiony 10 lat temu. Pomijam tanie/darmowe edycje non-MS DOS i sposób "na ustawę" (*) Cena komputera: NISKA. Dowolnie stary komputer to rakieta dla takich zastosowań. Można np. mieć dysk 40GB - DOS z niego "wyciśnie" 8,4GB, a potrzeba ...kilka MB. Bo baza jest na sieci (Novell Netware). Zagrożenie wirusami, problemy z obsługą, rekonfiguracje - ŻADNE. Hint: Wirusów brak, bo to zamknięty system. (*) Posiadanie systemu przed wejściem w życie ustawy o prawie autorskim zezwala na jego użytkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: infomatołatyk jaka połowa sprzętu nie działa z XP ? IP: *.chello.pl 14.04.09, 22:20 z ciebie taki informatyk jak z koziej dupy trąba marketing sprał ci mózg pajacu Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Lenie nie profesjonaliści... 14.04.09, 22:37 Też używam Visty, wersja 64 bity, 8GB RAM i 4-rdzeniowy Phenom. Teraz wreszcie Photoshop śmiga aż miło. Na XP nie było tak "różowo" przy tej samej konfiguracji sprzętu. Vista to może jeszcze nie szczyt marzeń o dobrym OS'ie, ale wiele jej nie brakuje. Ci co używają jeszcze XP to albo z braku kasy na nowy, lepszy sprzęt, albo z masochizmu. Oczywiście nie uwzględniam tutaj ew. braku kasy na OS, bo ten w Polsce większość kradnie. Mimo, że kompa używam głównie zawodowo, to jednak od czasu do czasu porządny relaks w NFS lub World in Conflict się należy i tu znowu plus na rzecz systemów stajni MS, bo na Linuksie to za dużo zachodu, żeby się zabawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studencik Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: 80.51.201.* 14.04.09, 22:22 bo profesjonaliści używają linuxa.... Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 14.04.09, 22:42 Hehehe, żartujesz! Pracuję już w 3-ciej firmie informatycznej w Polsce i jednej wcześniej w Niemczech i w żadnej poza kilkoma serwerkami nie stosowano Linux'a. Cały soft jaki przez ostatnie moich 11 lat pracy zawodowej jako programista napisałem na MS Windows i nie widzę, abym w najbliższych latach tworzył soft pod inny OS. Nikomu potem nie chce się męczyć z konfiguracją Linux'a a tym bardziej z przyzwyczajeniem klienta. Klient wymaga aplikacji sprawnej, szybkiej, łatwej w użyciu oraz prostej i taniej w konserwacji. A te wszystkie wymagania na dziś spełnia głównie Windows, Linuksowi daleko jeszcze do tego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.sds.uw.edu.pl 14.04.09, 23:53 > Cały soft jaki przez ostatnie moich 11 lat pracy zawodowej jako > programista napisałem na MS Windows i nie widzę, abym w najbliższych > latach tworzył soft pod inny OS. Znaczna część softu już nie zależy od OS. OS powoli przestaje mieć znaczenie. > Nikomu potem nie chce się męczyć z konfiguracją Linux'a Dziwny argument - generalnie Linuksa instaluje się szybciej. > Klient wymaga aplikacji sprawnej, szybkiej, łatwej w użyciu oraz > prostej i taniej w konserwacji. A te wszystkie wymagania na dziś > spełnia głównie Windows, Linuksowi daleko jeszcze do tego poziomu. Ta.... szkoda że Google czy IBM o tym nie wiedzą i głównie używają Linuks/UNIX a nie Windows... Może im to zasugeruj? Bo z takimi zdolnościami to marnujesz się tu na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
dawnotemuwkrakowie Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 15.04.09, 00:46 Po prostu z samego faktu że firma jest "informatyczna" nie wynika nic nt. profesjonalizmu. Nota bene, 11 lat jako programista i zero umiejętności pisania programów niezależnych od systemu? To nie zazdroszczę - po zmianie z np. Windows 7 na Windows 8 możesz po prostu nadawać się na śmietnik. Taki z ciebie profesjonalista że aż mnie zęby ze śmiechu bolą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: os_independent Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 07:06 Bo on pisze w Visual Basicu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.silesiamultimedia.com.pl 14.04.09, 22:31 Co dokładnie? Dokładnie umyłeś ząbki przed spaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: *.57.72.8.static.user.ono.com 14.04.09, 18:27 Większość ludzi też nie planuje śmierci, a wiadomo i tak co się stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.57.72.8.static.user.ono.com 14.04.09, 18:30 ...aha, no i też niektórzy szukają alternatywy w reinkarnacji albo w życiu pozagrobowym ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziggi Kim są profesjonaliści? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 18:34 Jeśli mowa o tzw. biznesie, to trzeba pamiętać, że w wielu firmach upgrade do windows XP dokonał się zupełnie niedawno - przesiadka z Windows 2000 została wymuszona dopiero na skutek zmian w oprogramowaniu serwerowym (Enterprise), które były niekompatybilne z Windows 2000. Informatyka w firmach to jedna wielka kaszana - administratorzy bronią się przez zmianami jak mogą, bo faktycznie - każda zmiana oznacza ryzyko, że coś przestanie działać. Ale lenistwo adminów idzie nieraz w złą stronę - blokują na notebookach pracowników automatyczne updaty systemu (biuletyny Microsoftu) wierząc, że wszelkie infekcje systemu wyłapią na swoich firewallach (pracownicy nawet będąc w domu mają się łączyć z Internetem przez korporacyjne proxy, najczęściej MS ISA Server) - jednak, gdy jakaś infekcja się już wedrze, to staje się trudna do opanowania. Więc nie ma złudzeń - rynek korporacyjny jest trudny. W zdecydowanej większości przypadków pracownikom do pracy wystarcza jakiś prosty pakiet biurowy, program pocztowy, przeglądarka internetu i komunikator. Windows XP jest wystarczającą platformą do tego typu zastosowań - jeżeli MS nie wymiści czegoś ciekawego dla firm po stronie serwerowej, co nie będzie działało pod Windows XP i wymusi przesiadkę na nowszy system - nie sądzę, żeby rynek korporacyjny zdecydowała się na szybki upgrade systemu operacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobik Re: Kim są profesjonaliści? IP: *.cable.ubr03.aztw.blueyonder.co.uk 14.04.09, 20:47 Oprócz tego dla firmy zatrudniającej kilkuset albo kilka tysięcy użytkowników taka przesiadka to olbrzymi koszt. I nie mówie o koszcie licencji tylko o czasie spędzonym przez dział IT. A firmy działają w oparciu o rachunek ekonomiczny - ponoszę koszt tylko jeśli widzę jakieś korzyści. Jakie korzyści w tej chwili przyniesie przesiadka na windows 7? Zwiększona wydajność? Heh - nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: Kim są profesjonaliści? IP: *.chello.pl 14.04.09, 20:58 cóż z znafca się znalazł. Automatyczne updejty blokujesz bo sam nimi zarządzasz z wsusa czy innego. Potrafisz sobie wyobrazić co może zdziałać niekontrolowany update w sieci kilkuset i więcej stacji ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mart Re: Kim są profesjonaliści? IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.09, 00:36 Otóż to! Pierwsza sensowna wypowiedź. Większość z Was to tacy informatycy jak z mysiej pipy worek na mąke! Odpowiedz Link Zgłoś
dawnotemuwkrakowie Re: Kim są profesjonaliści? 15.04.09, 00:58 Dodam: w RP "informatyk" to taki ktoś, kto skończył informatykę i potem zwykle administruje (zmienia papier w drukarce), lub robi coś podobnie kreatywnego. Wiedza owych "informatyków" nie musi wykraczać poza Office, ewentualnie jakieś programiki CAD/CAM czy inne branżowe. Bezpieczeństwo? Owszem, klikanie na update i takie tam rzeczy. Górna granica możliwości to demo 1KB and/or napisanie jakiegoś wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Darmowy Windows - ReactOS IP: *.cust.tele2.pl 14.04.09, 18:36 Zapraszam. Może kiedyś powstanie. www.reactos.org/pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr System jest bardzo obiecujący IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.09, 18:38 Moim zdaniem system jest bardzo obiecujący. Windows XP powoli się starzeje. Wcześniej czy później trzeba będzie dokonać migracji do nowszej wersji (np. jeśli mamy w komputerze 4 lub więcej GB RAMu... taki pierwszy lepszy przykład z brzegu). Win7 może skusić tych, których jak dotąd nie przekonała Vista (Windows7 to w dużej mierze taka poprawiona, dobrze zrobiona Vista). Linux pomimo sporych zalet nie zawsze sprawdza się w niektórych zastasowaniach (są dziedziny w których mimo wszystko Windows jest lepszy... np. multimedia; z kolei w grafice lepszy będzie MacOS). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: System jest bardzo obiecujący IP: *.chello.pl 14.04.09, 19:03 Gość portalu: Piotr napisał(a): Windows jest lepszy... np. multimedia Że jak? Ja odnoszę wręcz odwrotne wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: System jest bardzo obiecujący IP: *.aster.pl 15.04.09, 07:42 > z kolei w grafice lepszy będzie MacOS. A konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: 194.46.235.* 14.04.09, 18:41 Kiedy skonczy sie wsparcie dla XP a potem visty to sie rozmysla. Ignoranci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DawidN20 Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows IP: *.icpnet.pl 14.04.09, 18:50 Moim zdaniem, główne powody trudnego przejścia na nowy OS: 1) mimo, iż wydany, nadal wymaga dopracowania: przykład z SP zarówno do XP jak i Visty 2) każde, ale to każde oprogramowanie, nawet jak od MS nie cofa się do tyłu, tylko następuje rozwój, a co za tym idzie, wzrastają wymagania sprzętowe 3) zmiana OS szczególnie wśród firm, wiąże ze sobą koszty i to nie małe (w przypadku Windows licencje, a w przypadku Linuks - często szkolenia dla pracowników + zatrudnienie prawdziwego administratora) 4) Większość firm ma konkretne, i wcale nie wygórowane wymagania odnośnie systemu: ma być platformą bezpieczną, stabilną, obsługującą aplikacje biurową, przeglądarkę, pocztę, komunikator, musi pozwalać na wystawienie faktur, prowadzenie baz danych etc. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 15.04.09, 00:58 > 1) mimo, iż wydany, nadal wymaga dopracowania: przykład z SP zarówno do XP jak > i > Visty był SP1 do Visty- nie zauważyłem jakiegoś skoku jakościowego > 2) każde, ale to każde oprogramowanie, nawet jak od MS nie cofa się do tyłu, > tylko następuje rozwój, a co za tym idzie, wzrastają wymagania sprzętowe Rozwój? Niekoniecznie. Wymagania sprzętowe? Z pewnością. > 3) zmiana OS szczególnie wśród firm, wiąże ze sobą koszty i to nie małe (w > przypadku Windows licencje, a w przypadku Linuks - często szkolenia dla > pracowników + zatrudnienie prawdziwego administratora) Jak powszechnie wiadomo, do Windows nie trzeba administratora, bo systemem zajmują się dobre duszki łapane w parkach (duszki są za darmo, ale trzeba je złapać). > 4) Większość firm ma konkretne, i wcale nie wygórowane wymagania odnośnie > systemu: ma być platformą bezpieczną, stabilną, obsługującą aplikacje biurową, > przeglądarkę, pocztę, komunikator, musi pozwalać na wystawienie faktur, > prowadzenie baz danych etc. I że to wszystko niby Windows7, tak? Czy Vista? Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 14.04.09, 19:12 Całe szczęście są też alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Troszke wiecej i troszke ciekawiej 14.04.09, 19:10 blogs.zdnet.com/BTL/?p=16208 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 19:31 Ile razy jeszcze dacie na pierwszą stroną temat ze słowem 'windows'? Rzygać się już chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyniur mnie też , ale IP: 83.143.129.* 14.04.09, 19:46 rzygac Ci się chce bo czytasz za darmo, oni za ten kilkumiesięczny cykl reklamowy dostali godziwe wynagrodzenie. Też im się już pewnie rzygać chce, jak piszą po raz kolejny o niczym ale co im podejdzie do gardła to zwitkiem banknotów wpychają do przełyku z powrotem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Rozpoczęto już prace nad Windows 8 !!! IP: *.ists.pl 14.04.09, 19:33 To są najświeższe wiadomości z Microsoftu. Nieoficjalne. Teraz chodzi o to, aby jak najwięcej osób zakupiło Vistę w celu łatwiejszej migracji do Windows 7. Ponieważ jednak odkryto wiele niedoróbek w zabezpieczeniach, to trwają prace nad wielozadaniowym, wieloprocesorowym Windows 8 z możliwym wykorzystaniem 32 GB pamięci RAM DDR3 lub DDR4-DDR5. Jednak instalacja Windows 8 będzie możliwa dopiero po wykupieniu 2 poprzednich pakietów, zaś Windows 7 ma mieć wsparcie koncernu jedynie przez maksymalnie 3 lata - ale okres ten może być nawet skrócony do 2 lat!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rozpoczęto już prace nad Windows 8 !!! IP: *.gprs.plus.pl 14.04.09, 20:01 Chrzanisz głupoty.Jak tylko będzie windows 7 po polsku to go kupie ponieważ wersja beta mi chodzi dużo lepiej niż vista którą miałem przez chwile Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Rozpoczęto już prace nad Windows 8 !!! 14.04.09, 20:10 Gość portalu: ja napisał(a): > Chrzanisz głupoty.Jak tylko będzie windows 7 po polsku to go kupie ponieważ wer > sja beta mi chodzi dużo lepiej niż vista którą miałem przez chwile ======= Mam XP na biurkowym komputerze. Vistę na laptopie. XP jest ok. Na Vistę nie narzekam. == Tylko, że ja naprawdę nie rozumiem, dlaczego mam wydawać kasę na Vistę której nie potrzebuję? XP mi spokojnie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe to też jest art. sponsorowany, wbrew pozorom IP: *.jjs-isp.pl 14.04.09, 20:21 święta czy po świętach, naganiać trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakki Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: *.chello.pl 14.04.09, 20:28 Nie jestem amatorem. Pracuję na czterordzeniowym XP i to jeszcze w opcji ustawień dla jak największej wydajności czyli brak bajerów - wygląd jak Mi lub wcześniej. Nie wyobrażam sobie pracy z "nową generacją" M$. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Coś Chip ostro kręci. Redaktor nie zrozumiał tekst IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.09, 20:34 u źródłowego. Otóż 83% profesjonalistów nie planuje Win 7 na przyszły rok, ale planują go na rok 2011 i lata następne. I nie "rozważają", a przez jakiś czas "rozważali" Linuksa i Mac OS X-a. Już przestali rozważać, bo planują Windows 7. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Coś Chip ostro kręci. Redaktor nie zrozumiał 14.04.09, 20:56 Chyba też tego artykułu nie zrozumiałeś : za zdnet.com : "50 percent of IT pros are considering a move from Windows. Operative word: Considering. You’d be dumb not to consider a move. In fact, I’d argue that the other half of IT pros aren’t doing their job: You should always assess alternatives. Of the 50 percent considering a move away from Windows 14 percent are actively making a jump. That’s up from 11 percent in 2008 and 9 percent in 2007. Your choice: Determine whether the money quote here should be:" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ zaraz ukaże się kubuntu z KDE 4.2.2 - stabilne IP: 80.48.2.* 14.04.09, 21:04 przytaczam akurat to distro, bo użytkownik lubi klikać w kolorowe. i słusznie, w sumie to narzędzie do pracy. interfejs tej wersji KDE jest naprawdę niezły i śmiało może stawać w szranki z płatnymi odpowiednikami M$. zaś różnica w pracy pomiędzy linuxem a M$ shitem jest oczywista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abarakadabra Zzaraz ukaże się srutubuntu z KDE 6.4.5 IP: *.tpnet.pl 14.04.09, 21:10 Gość portalu: ~ napisał(a): > przytaczam akurat to distro... Przytaczaj sobie co chcesz. Najlepiej przytocz sobie kolejny antałek wina - sądząc po wpisie, niejeden już wypiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Zzaraz ukaże się srutubuntu z KDE 6.4.5 IP: 87.204.210.* 14.04.09, 21:26 a widziałeś, że piszesz; osobiście się zastanawiam (jako użytkownik indywidualny) nad przejściem na linuxa, a do netbooków to nawet polecam - bo na MS te padła nie chodzą Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: zaraz ukaże się kubuntu z KDE 4.2.2 - stabiln 14.04.09, 21:15 Hehe zaraz dostaniesz "za swoje". Słowo Linux działa na miłośników M$ jak płachta na byka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal_gravity a słowo support jak działa ? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 21:41 ciekaw jestem jakie byś miał podejście po tym jakby ci się niskopoziomowo wysypał system plików na serwerze ... np usuń sobie pare dużych plików (120GB)w reiserfs na jajku 2.6.18 ... jak dostaniesz segfaulta przy bootowaniu maszyny zmienisz zdanie. wtedy słowo wsparcie nabiera innego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: a słowo support jak działa ? 14.04.09, 21:54 Dobrze ,że Ci żony nie zabił :) A tak poważnie to kto Ci broni wykupić support? Ktoś tu kiedyś protestował przeciw supportom? Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: a słowo support jak działa ? 15.04.09, 01:02 Gość portalu: hal_gravity napisał(a): > ciekaw jestem jakie byś miał podejście po tym jakby ci się niskopoziomowo > wysypał system plików na serwerze ... > np usuń sobie pare dużych plików (120GB)w reiserfs na jajku 2.6.18 ... > > jak dostaniesz segfaulta przy bootowaniu maszyny zmienisz zdanie. > > wtedy słowo wsparcie nabiera innego znaczenia Cool story, bro! Ale po to wymyślono backupy, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: a słowo support jak działa ? IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 15.04.09, 01:20 Używasz Reisera na maszynie produkcyjne? Serio?! Dobrze się czujesz?!! Odpowiedz Link Zgłoś
ekiwok Przecież windowsów nie można aktualizować... 14.04.09, 21:46 Można je upgradeować, a to coś innego niż aktualizacja. Dobrze, że profesjonaliści wiedzą co mówią w przeciwieństwie do Dimnesion Research. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek A Microsoft ma nie tylko w nosie, IP: *.it-net.pl 14.04.09, 22:20 ale i głęboko w d..ie profesjonalistów, bo kasę zarabia na dziesiątkach milionów zwykłych użytkowników, a nie tysiącach profesjonalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: A Microsoft ma nie tylko w nosie, IP: 194.183.33.* 14.04.09, 23:07 Mylisz się. Największą kasę trzepią od firm, które muszą mieć legalny soft i wsparcie za miliony $. Firma, w której pracuję, co roku płaci MS grube dziesiątki milionów zł za support i wdrożenia. Koszt licencji w przypadku MS to koszt prawie marginalny. Najwięcej kasy idzie na wdrożenia, które trzeba zrobić tak, żeby użytkownik nie był nawet tego świadomy. Jak wdrażaliśmy XP to zadanie brzmiało - wprowadzić system na 3500 komputerów w ciągu 30 dni, bo koszt testowania i developmentu na dwa systemy był za duży - mieliśmy tylko 30 dni na migrację (do której rok się przygotowywaliśmy). Wszystko było tak dopięte, że sam zrobiłem 1500 instalacji przez SMSa, zupełnie automatycznie przez nocki - i nie był to upgrade, tylko nowe instalacje. Użytkownik wychodził z pracy a na drugi dzień miał całe swoje środowisko, tylko zamiast W2k miał XP :] Na razie przymierzamy się do Windows 7, bo Vista nie wnosiła właściwie nic biznesowo - bo Xp mamy bardzo restrykcyjnie zarządzany, userzy nie mają admina - a i tak przy cyklu życia kompa 5 lat mieliśmy za słaby sprzęt. A w przyszłym roku akurat na złom pójdzie ostatni stary sprzęt i będzie można ruszać z W7. Odpowiedz Link Zgłoś
zaytzev Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 14.04.09, 23:12 1. Po co wywalać kasę na nowy system, kiedy wszystko działa na starym. Dla firm działających od dłuższego czasu wiąże się to nie tylko z kosztem samego systemu, ale okazuje się, że potrzebne są wtedy nowe wersje wielu innych aplikacji. A licencje na nie też kosztują. 2. Jeszcze kilka miesięcy temu wiele narzędzi z którymi pracuję pod XP działała ze zgrzytami na Viście. To się oczywiscie cały czas poprawia, ale po co ryzykować? Oczywiście są ludzie którym Vista wyjdzie na pewno na dobre, bo lepiej sobie radzi, kiedy w grę wchodzi kilka rdzeni i dużo pamięci. Sam korzystam z niej w domu, głównie do gier i multimediów. Ale do pracy i nauki mam Ubuntu i Win XP na Virtual Boxie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bri Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: 213.199.193.* 14.04.09, 23:26 No a ja pierwszy raz zauważyłem że przesiadka z Visty na XP na komputerze firmowym jest zmiana na gorsze - nie spodziewałem się tego ale teraz w pracy proszę Visto wróć ;( Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 I słusznie bo po co? 14.04.09, 23:40 Gdyby nie problemy z kontrolerem domeny i współpracy Windows 2003 Serwer to w firmie gdzie administruję na stacjach byłyby Windows 2000. Najśmieszniejsze jest to, że mamy oprogramowanie ERP od firmy, która otrzymała od Microsoftu złoty certyfikat jak partner czy coś takiego. I oni nie supportują swojego softu dla Visty i nie planują. Gadanie o wsparciu dobre jest dla korporacji, które nie wiedzą co robić z pieniędzmi, jeśli nie stać cie na złote karty Microsoftu za potężne pieniądze to w razie kłopotów jesteś zdany wyłącznie na siebie i tak było zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ads Większość profesjonalistów ma w nosie Windows 7 IP: *.chello.pl 15.04.09, 01:06 od czasu nt4 i windows2000 ciezko cos lepszego w stajni m$ znalezc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiom22 System musi byc dostosowany do wydajnosci sprzetu. IP: 92.7.38.* 15.04.09, 02:12 System musi byc dostosowany do wydajnosci sprzetu... ...i do uzytkownika, nic wiecej... nie kazdy zmienia sprzet w tym samym w ktorycm sie rozwija wydajnosc, czy sá robione nowe systemy. Odpowiedz Link Zgłoś
antrax Byle nie syf Linux!!! 15.04.09, 07:28 to najwiesze badziewie 21 wieku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rip LunarBird CLH Re: Byle nie syf Linux!!! IP: *.subscribers.sferia.net 08.06.09, 10:16 Przesiadłem się na Ubuntu 8.04 Hardy Heron zaraz po premierze Vista i wcale tego nie żałuję. Gry nie są mi potrzebne. Jeśli tobie są - płać za Windows sklepom komputerowym wciskającym ci kit. Twój szmal, twoje prawo wywalić go posłusznie w błoto w ślad za namowami marketingowych speców Microsoftu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarkasta Też mam w nosie Windows 7 a nie jestem pr0 IP: *.rkt.am.lodz.pl 15.04.09, 07:47 Windows 7 to trochę "poprawiona" Vista, dodano nowy pasek, zmniejszono bufor aplikacji by system nie straszył zużyciem RAM, wyłączono parę Vistowych upierdliwości i TYLE. To jest ciągle Vista i żaden marketing szeptany po forach tego nie zmieni! Świadczy o tym najlepiej numerek jądra - NT 6.1 (Vista ma NT 6.0). Skoro mam już Vistę i umiem sobie z nią poradzić (powyłączać zbędne lub upierdliwe funkcje dzięki czemu Vista zasówa lepiej od XP*) z pewnością nie rzucę się do sklepu po nowego Windowsa, spokojnie poczekam na NOWY system od MS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logos Linux prowadzi nawet samoloty IP: 88.220.105.* 15.04.09, 07:57 W wielu krajach... niemczech na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Bo profesjonaliści chcą pracować 15.04.09, 08:44 Profesjonaliści chcą pracować, a nie bawić się komputerem. Profesjonalista ma ileś-tam aplikacji (czasem całkiem niewiele) i używa tych aplikacji DO PRACY. Sam OS, tak jak i komputer - to tylko niezbędna podbudowa. Jeżeli działa, to po co ją zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupi Herezja!! IP: 170.252.80.* 15.04.09, 10:05 Co Ty tu za herezję uprawiasz - przecież wiadomo, że profesjonaliści właśnie NIE CHCĄ pracować, wolą się lenić. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rip LunarBird CLH Re: Herezja!! IP: *.subscribers.sferia.net 08.06.09, 10:18 Jakieś dowody, żę profesjonaliści pracować nie chcą, czy mamy ci w to wierzyć jak w prawdę objawioną? Odpowiedz Link Zgłoś