Gość: Goś Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 13:49 jak tak zupełnie z innej bajki. Mam problem zasechł mi tusz dodrukarki. TO jest HP 840 C. Długo nie była uzywana i teraz nie wiem co zrobić. Tusz z cala pewnością jeszcze jest, moczyłam w ciepłej wodzie ok godziny. Poradźcie co zronic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 23:08 Jeżeli dasz rade to musisz tam dodać ze cztery krople benzyny lun terpentyny. Jeżeli nie tto sprobuj zamrożić ten pojemnik ( tak!w zamrażarce) a potem do gorącej wody ( nie wrzącej) na pewno pomoże. sam tak robiłem kiedyś.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPEN SOURCE Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 16:23 Ciekawe kto sponsoruje tę akcję policji - bo pieniędzy podobno nie ma? Myślę ze ms w ramach porozumienia z rządem Leszka Millera. Billl da Milerowi źródła programów ms a polska policja pomęczy internautów żeby wydali 500 zł na windowsa, podczas gdy ludzie zarabiają 1000zł miesięcznie a bezrobotnych jest 16%.Akcja na Śląsku jest szczególnie wymowna gdyż tam ludzie nie maja co jeść i jest największe bezrobocie. Poszukaliby dilerów narkotyków których jest jak psów, zresztą pies psa nie ruszy!! OPEN SOURCE www.opensource.org/ to jedyne wyjście, Linux to jedyny system na komputer który się nadaje, windows to wymuszenie przez producentów i pracodawców. Pozdrawiam Internautów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mise Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 21:31 pewnie dogadali się z microsoftem i dostaną troche sprzętu z LEGALNYM oprogramowaniem :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś_25_student Re: Z@rzucają sieć na sieć(przeczytajcie,bo warto) IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 05.12.03, 02:43 Co Wy opowiadacie, że dał trochę sprzetu Millerowi. Nie Millerowi tylko zaponsorował szkołom Windowsy za złotóweczkę, a w zamian za to obiecali mu łapanki na niewinnych ludzi. Dużych firm nie ruszą, bo mają za duże wpływy. A więc żeby się wykazać wujkowi Billowi z Ameryki to trzepią niewinnych ludzi. Ot właśnie tak się to robi. Nie ruszyć na górze nikogo i wykazać się. No i mamy sprawę wyjaśnioną. Pozdrawiam. Aha i poczytajcie sobie co ten śmieszny komisarz Olejniczak, mądry i praworządny funkcjonariusz (rzecznik prasowy w jednej osobie) napisał. Swoją drogą ciekawe oświadczenie. "Szanowni Państwo! W ostatnich dniach wiele uwagi poświęcono „zainteresowaniu się” policji sieciami internetowymi i nielegalnym oprogramowaniem komputerowym. Duże poruszenie wśród internautów świadczy niestety o skali tego zjawiska. Problem lekceważenia praw autorskich dla wielu osób nie jest postrzegany w kategoriach przestępstwa. Tymczasem tzw. przestępczość intelektualna rozwija się wraz ze wzrostem liczby posiadaczy komputerów. W ostatnich miesiącach śląscy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej skontrolowali kilka sieci internetowych, w których, jak ustalono, rozpowszechniano nielegalne oprogramowanie. W wielu przypadkach został zabezpieczony sprzęt komputerowy i nośniki z „pirackimi” programami. Należy pamiętać, iż każda uzyskana przez policję informacja o przestępstwie jest sprawdzana. Użytkownik nielegalnego oprogramowania musi liczyć się z tym, że informacja o nim dotrze do policji. Gdy istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa, policjant ma obowiązek podjąć działania polegające na zabezpieczeniu dowodów. Zgodnie z przysługującymi uprawnieniami policjant przeprowadza przeszukanie legitymując się nakazem prokuratora lub sądu, a w sytuacjach nie cierpiących zwłoki, legitymacją służbową. Policjant może również żądać dobrowolnego wydania rzeczy za stosownym pokwitowaniem. Wizyty policji z pewnością nie powinny obawiać się osoby korzystające z legalnego oprogramowania. Osoby mające wątpliwości co do tożsamości policjantów mogą ją potwierdzić kontaktując się z Oficerem Dyżurnym właściwej Komendy Policji." www.katowice.kwp.gov.pl./aktualnosci1.htm - oto źródło Haha, ale śmieszne, on sobie chyba kawały robi... Bez komentarza Pozdrawiam wszystkich, prócz komisarza Oleniczaka, jego nie pozdrawiam, bo jest godny pożałowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serdel Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 21:38 według mnie ten kto nie sprzedaje nielegalnego oprogramowania nie ma co sie bać sam posiadam trohe giga mp3 filmuw i gier i sie nie boje bo tego nie sprzedaje ale sie wymieniam z inymi ??????????????????????????????????????????????????? po warszawsku hwdp po olsztynsku pnm ???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bad.dog Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: 213.77.7.* 05.12.03, 10:23 Art. 272 KPK - nakazuje wladzom publicznym zachowanie umiaru i poszanowanie godnosci osob oraz nie wyrzadzanie niepotrzebnych szkod przy stosowaniu srodkow orzymusu procesowego (...) Oznacza to, ze mozemy skladac na psy skarge, kiedy w ramach "usuwania nielegalnego oprogrmowania" sformatuja nam twardziela! Pewnie nic to nie da, ze wzgledu na znikoma szkodliwosc spoleczna, ale zawsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: 62.233.159.* 05.12.03, 11:50 Pierdo***** kotka za pomocą młotka... Mogą mi skoczyć na... CHWDP chcą nas tylko nastraszyc. Ale to im sie nie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer69 Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.bnet.pl / 10.10.29.* 05.12.03, 13:17 Panika!!!!! Cytuję: "Wychodzi na to ze cała afera związana z Rudą Śląską przybrała charakter miejskiej legendy, a wszystko po raz kolejny wzięło początek od nierzetelnych informacji w Gazecie Wyborczej, która zamiast podawać sprawdzone informacje i (w tym przypadku) stan prawny odnośnie tego co jest, a co nie jest przestępstwem określanym mianem piractwa komputerowego, szuka taniej sensacji, sieje popłoch i nabija sobie wejścia na prowadzone w swoim portalu fora internetowe. Jeśli komuś podniosło się ciśnienie po lekturze artykułu i zamieszonych na forum postów to potwierdza to tylko fakt, że nieznajomość prawa szkodzi:) Tak więc, żeby zakończyć temat i uspokoić domorosłych ?piratów? podaję cytat z wykładu wygłoszonego przez Dr hab. Andrzeja Adamskiego (Katedra Prawa Karnego i Polityki Kryminalnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu ) : ?2. Czy używanie nielegalnych kopii prawnie chronionych programów komputerowych jest w Polsce przestępstwem? Nie. Polski ustawodawca nie przyjął takiego rozwiązania (zalecanego przez rekomendację Rady Europy nt. Przestępstw Komputerowych z 1989 r.). Zdecydował się natomiast na objęcie zakazem karnym szeregu innych form naruszeń autorskich praw majątkowych w odniesieniu do programów komputerowych, takich jak ich nieuprawnione: zwielokrotnianie [art. 117 ustPrAut], kopiowanie [art. 278 § 2 k.k.], rozpowszechnianie [art. 116 ustPrAut] oraz paserstwo [art. 118 ustPrAut , art. 293 k.k.]. Cały artykuł w formacie pdf dostępny w sieci pod adresem URL www.law.uni.torun.pl/KOMP-LEX/Jabl_3.pdf., traktuje o podstawach prawnych zatrzymania sprzętu komputerowego przez Policję. Podaję tez treść wspomnianych w cytacie artykułów definiujących przestępstwa komputerowe Art. 117. 1. (Prawo Autorskie) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Zwrócić należy uwagę na konstrukcję tego przepisu, a w szczególności warunkowanie popełnienia przestępstwa od celu dokonywanych działań czyli utrwalania lub zwielokrotnia. O przestępstwie możemy mówić jedynie wtedy kiedy są to działania podjęte w celu rozpowszechniania. Wiec posiadanie zainstalowanego windowsa bez licencji nie podpada pod ten przepis. Art. 278 § 1 (K.K) . Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. Tej samej karze, podlega kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Tym razem fakt popełnienia przestępstwa uwarunkowany jest działaniem w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc dotyczy tylko handlujących piratami lub osób wykorzystujących nielegalne oprogramowanie w prowadzonej działalności gospodarczej. Art. 116. 1. (P.A) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Nie wymaga komentarza Art. 118. 1. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przedmiot będący nośnikiem utworu, artystycznego wykonania, fonogramu, wideogramu rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom nabywa lub pomaga w jego zbyciu albo przedmiot ten przyjmuje lub pomaga w jego ukryciu, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. W celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc nie wymaga komentarza. Art. 291 § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. W przypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Art. 292 § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie , karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. Art. 293 § 1. Przepisy Art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego. Niebezpieczne przepisy, ale tylko na pierwszy rzut oka. Bo dotyczą paserstwa czyli np. przyjęcia rzeczy pochodzącej z przestępstwa (np. skopiowanego windowsa od kolegi ? przestępstwo kolegi polega na nielegalnym rozpowszechnianiu, patrz odpowiednie przepisy wyżej), ale jeśli sami dokonaliście kopii oryginalnego windowsa kolegi (co nie jest przestępstwem jeśli nie zrobiliście tego w celu rozpowszechnienia lub uzyskania korzyści majątkowej) to o paserstwo nie można posądzić. Podsumowując ? posiadanie i używanie nielegalnego oprogramowania w Polsce nie jest przestępstwem, więc rzekome naloty Policji są całkowicie bezpodstawne, co pozwala przypuszczać, ze opisane na forum sytuacje to faktycznie złośliwe plotki (może jakaś nowa kampania Microsoftu?) I jeszcze słowo o mp3 Dopóki na pliki MP3 przetwarzamy (do użytku domowego) własną, zakupioną w sklepie płytę, jest to legalne. Gdy zaczniemy sprzedawać płyty z utworami MP3 - złamiemy prawo. Wątpliwości zaczynają się pojawiać w chwili, gdy udostępnimy piosenki na stronie WWW lub nagramy na płytę CD-RW utwory pobrane z innych stron. Według jednych jest to forma tzw. dozwolonego użytku domowego - stanowisko takie prezentuje na przykład Andrzej Kosmala, dyrektor generalny Związku Producentów Audio i Video (Gazeta Komputer, 5.01.1999). W takim przypadku, podobnym do nagrywania muzyki z radia, płacimy wytwórniom muzycznym, kupując sprzęt nagrywający. Jest to wliczone w jego cenę i wynosi ok. 3% wartości. Dozwolony użytek prywatny obejmuje przegranie płyty od kolegi nawet w do postaci MP3, tak długo jak dokonywane jest to prywatnie i na własny użytek Zakres własnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. Przepisów poszukajcie sobie sami." i to tyle po co płakać na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limal Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.12.03, 00:18 Rozwiązanie jest proste: aby większa większość kupowała legalne oprogramowanie a nie od hurtowników- to oprogramowanie musi być w języku polskim i na polskie warunki musi być cena ustalona (czytaj przystępna),,, no dobrze ile-ktoś może zapytać i jak ustalać ceny. Bardzo prosto, jeżeli w Niemczech np. kosztuje 10 euro to trzeba wziąść przelicznik ile zarabia przeciętny Niemiec a ile przeciętny Polak i cenę programu podzielić przez wynik. Wiem zaraz podniosą się protesty i będzie tysiąc argumentów aby tak właśnie nie zrobić,,,,ale to mój pomysł,,,,,a może ma ktoś lepszy,,,,proszę bardzo słucham. Na poparcie takiej sprzedaży powiem krótko: Lepiej codziennie małą łyżeczką jeść miód niż patrzeć jak nam ktoś zabiera całą beczkę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maczuga23 Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.12.03, 10:54 Przede wszystkim powinni zrobić porzadek z tymi, co handlują na giełdach, stadionie itp, a takze z tymi, którzy maja strony internetowe, na ktorych proponują zakup filmów, gier czy programów. To jest złodziejswto. Urzywanie na własny rachunek windowsa chyba nie jest przestępstwem - jeśli wierzyc tłumaczeniom niektórych prawników, choć w sadzie pewnie wygra ten, który ma wiecej pieniędzy :-) albo raczej ten, który ma wygrac. Ogólnie same działania do używania tego typu rzeczy jest kompletnym nonsensem. Jest to niewykonalne by sprawdzic wszystkich ludzi posiadajacych komputer. Poza tym jesli juz kupuje nagrywarke i czyste plyty cd, to place okreslony procent tantiem dla artystow i producentow, wiec pytam sie na jakiej podstawie mam placic, skoro nie moge tam nagrac nic co by nie zostalo stworzone przeze mnie, badz nie byloby darmowe? Za kopie bezpieczenstwa plyty mam placic? To jakaś paranoja, by zamykac ludzi za to, ze przegrali sobie pare plyt od brata czy siostry. Ja np. lubie sobie robić skladanki do discmana. Gdy kupuje plyte to zazwyczaj mam na niej ulubione piosenki, jak równiez te gorsze. Jak gdzies wyjezdzam lubie w podroz zabrac te plyty, ktore lubie ale chyba nie ma sensu targac wszystkiego, wiec robie takie the best of mojej plytoteki. Czy to tez jest piractwo? Czy za to place tantiemy od kazdego cd romu? Inna kwestia to taka, że jest masa ciuchów podróbek, za których użytkowanie powiino sie karac w ten sam sposób, co przy uzytkowaniu pirackiego softu. Tak przynajmniej jest sprawiedliwie i analogicznie. Beda łapanki jak za okupacji i beda patrzyli w metke czy aby oryginal :-) Zaczyna to wszystko byc chore. Jednakze wydaje mi sie, ze te naloty na mieszkania prywatne byly spowodowane raczej jakimis dowodami w postaci stron www zachecajacych kupno pirackiego oprogramowania! Aha, dlaczego portale internetowe nie ponosza odpowiedzialnosci za tresc tych stron? Przeciez jakby nie bylo to na ich serwerach sa te strony. To tak jak w przypadku paserstwa - przetrzymujesz ukradziony samochód w wynajetym ode mnie garażu to ja tez ponosze odpowiedzialnosc. Jak ktos znajdzie u mnie w mieszkaniu narkotyki, to tez ja jestem podejrzany i nie ma znaczenia, czy to kolega x na efekt rewizji ukryl tam swoje pod moim tapczanem bez mojej wiedzy. Ogólnie mozna by tak piac i pisac a i tak temat jakby sie juz skonczyl, sa teraz ciekawsze rzeczy jak katastrofa ponoc super nowoczesnego mi-8 albo proces rywina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 01:04 Hehe, śmieszna ta cała afera. Przecierz wg. prawa Polskiego posiadanie nielegalnej kopii oprogramowania jest karalne wtedy kiedy służy do celów zarobkowych. To samo tyczy się plików mp3. Jak zwykle ktoś coś powiedział, ktoś coś źle usłyszał i mamy plotkę, i to na dodatek głupią :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.waw.pl 07.12.03, 16:39 Żyjemy w kraju, w którym wykrywalność przestępstw takich jakich kradzieże samochodów, napady, włamania do mieszkań itp jest na poziomie kilku procent. Od niepamiętnych czasów nie widziałem patrolu policji na ulicy. Niedawno w sobotę przed południem koło Nowego Światu włamano mi się do samochodu. A policja ma czas i zapał do ściagania ludzi, którzy kupili piracką wersję windowsów ?!! Tak naprawdę to na tym ściganiu zarabia prywatna firma, mająca umowę z microsoftem. Tyle, że ta firma nie ma prawa wchodzić do mieszkań. Więc potrzebuje policji, która akurat w tej sprawie się uaktywniła. Przypadek ? A może raczej panowie policjanci mają "bodźce materialnego zainteresowania " od firmy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BLACK JACK Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: 82.139.13.* 09.12.03, 01:31 W LEGNICY DZISAJ CHODZILI PO WROCŁAWSKIEJ!!! WSZYTKO KONFISKOWALI. TO NIE SĄ PLOTKI. SAM DZISAJ NA LINUXA PRZESZEDŁEM. EJ PAMIETAJCIE IM BARDZIEJ BEDZIEMY SKŁUCENI TYM ŁATWIEJ BEDZIE NAS KONTROLOWAC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na wszelki wypadek Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 20:17 Kiedy będą w Bielsku-B? Heh ja słyszałem o jakiś cenach że po skonfiskowaniu 2000PLN za wykupienie komap 5PLN za 1płyte z MP3 i 15PLN za 1 plyte z filmem :/. Dowcipnisie ja proponuje sprawdzić ich kompy a zresztą myśle że większość internałtów ma mp3, program albo coś np. z Kazaa'y :]. Free download!! Pozdrawiam :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: 212.244.107.* 10.12.03, 20:52 Ta panika została wywołana celowo żeby zacząć kupować licencje które są straszliwie drogie jak na nasze warunki. Udało się. Podobno trzeba czekać bo sklepy nie nadążają ze sprzedażą. Czy w Polsce wszystko musi być najdroższe ? Od paliwa porzez telefony, internet ... Kto tak gospodaruje co to za maciek który nie potrafił kiedyś obrobić sego ara ziemii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riczjo Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: 213.155.181.* 12.12.03, 11:15 W SZczecinie w akademikach Politechniki straszliwy popłoch jest bo każdy się boi że nas zaczną sprawdzać!! Jak by mnie było stać na orginalny program to nie kupował bym piratów może tak by obniżyć ceny to problem z piratami sam się rozwiąże i nie trzeba będzie naszej policji nadwyrężać i spokojnie będzie ona mogła zająć się łapaniem prawdziwych przestępców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 15.12.03, 08:37 Akcje policji w mieszkaniach prywatnych bez nakazu prokuratorskiego sa nielegalne !!! internauci brać adwokatów i atakowac policje o łamanie prawa !!!! to jest naruszenie tak zwanego miru domowego i skandal !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEDI Re: A co z kolędami IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.12.03, 18:14 Mam kilkanaście kolęd przekonwertowanych na mp3.Za to też mnie rozstrzelają? Niech mi ktoś odpowie za jakie utwory na mp3 będę uważany za przestępcę. A może mp3 samo w sobie to przestępstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.lodz.mm.pl 17.01.04, 14:14 Bzdura ,bzdura w domu to moge sobie psiadac milion plikow Mp3 ,niech ten pan przeczyta jeszcze raz kodeks.. Odpowiedz Link Zgłoś