Dodaj do ulubionych

Ip komputera...

27.04.09, 19:44
Witam !!!

Mam ostatnio problemy z połączeniami Voip'a.Mieszkam za granicą i nasz
dostawca internetu zaczął przeszkadzać.
Problem znika jeśli zmienię IP.Muszę niestety uzywac dodatkowego programu
(HSS) aby tego dokonać.
Zastanawiam się, czy istnieje możliwość wpisania na stałe tego IP abym nie
musiał za każdym razem tego robić..???
Jeśli tak to proszę o wskazówki...

Pozdrawiam omo11
Obserwuj wątek
    • barone Re: Ip komputera... 27.04.09, 23:16
      Twój dostawca pewnie przydziela Ci IP dynamicznie.
      Możliwe, że jest opcja wykupienia u niego stałego adresu.
      Programowo tego nie zrobisz.

Jakbyś napisał, w jaki sposób dostawca "przeszkadza"
      i w jaki sposób się łączysz z Internetem, to byłoby
      łatwiej znaleźć rozwiązanie.
      • omo_11 Re: Ip komputera... 28.04.09, 07:07
        Witam !!!

Mieszkam w Emiratach Arabskich.Tak na prawdę to nie wiem jakie IP przydziela mi
        tutejszy Etisalat, bo z nikim sie tu nie można dogadać.Jest to monopolista na
        rynku telefonicznym i internetowym i wszelka dyskusja jest zbędna.
        Nie wiem co znaczy "dynamiczne IP".Sprawdzałem na kilku stronach www swoje IP(np
        tu: Sprawdż swoje IP i jest ono, a dokładniej
        mówiąc ostatnie dwie cyfry, zawsze inne.
        Dziwne jest to, że sprawdzając swoje IP poprzez wtyczkę do FireFoxa mam
        całkowicie inne IP z których tylko pierwsze dwie cyfry są takie same jak na
        poprzedniej stronie a ostatnie dwie zmieniają się zawsze gdy połączę się
        ponownie z siecią.
        Jeszcze dziwniej(oczywiście dla mnie) wygląda to gdy kliknę prawym myszy na
        ikonkę swojego modemu, dzięki któremu łączę się z internetem i po wejściu w
        zakładkę Details widzę,że "Server IP adress jest ZAWSZE taki sam(xxx.xx.x.xx)
        ale Client IP adress jest już inny za każdym łączeniem się ale diametralnie inny
        niż te poprzednie dwa.Jego skład liczbowy wygląda tak: xx.xx.xxx.xxx przy czym
        poprzednie dwa miały składnię: xxx.xxx.xxx.xx (oczywiście x'em zastąpiłem
        prawdziwe cyfry)

Co do "przeszkadzania" to poprostu zaniża priorytet rozmów telefonicznych i
        przez to nie słyszymy sie wzajemnie.Czasem jest tak,że ja słyszę Polskę a Ona
        mie nie a czasem odwrotnie.Dopiero zmiana IP poprzez HotSpot Shield poprawia
        wszystko(choć też nie zawsze).

Pozdrawiam
        • smutas Re: Ip komputera... 02.05.09, 00:20
          Bedzie ci bardzo trudno pomoc, bo nie wiesz zbyt wielu rzeczy. Np. to jak ty to
          nazywasz skladnia IP nie ma zadnego znaczenia. Tzn. nie wazne ile cyfr jest w
          kazdym oktecie ale JAKIE to sa cyfry. Poczytaj w wikipedii o klasach adresow.
          Zmiany adresow IP nie maja rowniez znaczenia przy polaczeniach VoIP jesli
          tylko polaczenie jest realizowane. TO co opisujesz MOZE wynikac z bardzo wielu
          powodow. Pytania: jaka masz predkosc polaczenia, jakie to jest polaczenie
          (domyslam sie, ze to DSL), jak sie laczysz - czy masz osobna bramke VoIP czy np.
          mowimy tu o Gadu-Gadu lub Skype, jakie masz czasy pingow do lokalnych serwerow i
          do serwerow w Polsce. ????
          Jesli czasy pingow roznia sie zasadniczo, znaczy to ze to nie twoj doscawca robi
          cie na szaro, tylko, ze polaczenie z "backbone" jest do "d". Jesli czasy sa do
          siebie zblizone to MOZE byc, ze twoj dostawca "dlawi" predkosc na VoIP. W to
          akurat watpie. Jest tez WIELKIE prawdopodobienstwo, ze masz marnie
          skonfigurowana bramke VoIP. Ale bez wiedzy co sie z tym robi to raczej malo kto
          bedzie ci w stanie pomoc na tym forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka