Dodaj do ulubionych

czy paint obcina ramki?

IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 12.12.03, 17:55
Mam obrazek z ramką, ale ona mi się nie podoba. Czy w paincie istnieje taka
opcja,żeby ją obciąć, czy do tego trzeba innego programu? I czy są darmowe
programy, które to umożliwiają? Dziękuję z góry. Kiedyś wiedziałam, ale
zapomniałam. Od tego robienia stron dostaję już kręćka i umykają mi
najprostsze rzeczy.Help/
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: czy paint obcina ramki? 12.12.03, 18:19
      Czy paint to potrafi, nie wiem, nie bawiłem sie tym. IfranView napewno ma
      mozliwość wycięcia fragmentu obrazu, więc się da to zrobić. Z bardziej
      zaawansowanych, darmowych, polecam GIMPa (oczywiście wersja pod Win, bo to chyba
      masz). Naprawdę świetny, konkurencja dla PhotoShop. Trochę dziwny interfrejs,
      jak dla ludzi przyzwyczajonych do Win, ale po przyzwyczajeniu się do tego OK.
    • mika_p Re: czy paint obcina ramki? 13.12.03, 00:09
      Oczywiście, że potrafi, i to na dwa sposoby !

1. Zaznaczasz żądany fragment obrazka - ikonka prostokąta z przerywanych linii -
      kopiujesz albo wycinasz, otwierasz nowy plik, wklejasz, zapisujesz i masz.
      Jeżeli domyślny rozmiar obrazka jest większy i masz dużo białego po prawej i na
      dole, sprawdzasz współrzędne prawego dolnego rogu fragmentu, wchodzisz w Obraz -
      > Atrybuty i ustawiasz wysokość i szerokość.

2. Sprawdzasz współrzędne prawego dolnego rogu żądanego fragmentu, wchodzisz w
      Obraz -> Atrybuty i ustawiasz je. Po czym wchodzisz w Obraz -> Przerzuć/Obróć -
      > Obróć o kąt -> 180 stopni. Czynność powtarzasz, zapisujesz.

Do kadrowania i zmniejszania obrazków Paint nadaje się jak najbardziej.
      • Gość: brukselka Re: czy paint obcina ramki? IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 13.12.03, 10:21
        Bardzo dziękuję, co dziwne, próbowałam i w paincie i w Infran view, ale mi nie
        wyszło.Druga opisana metoda wydaje mi się nieskuteczna. Ale sprawdzę jeszce
        raz. Gimpa gdzieś tam mam i może jest to pora, aby się z nim przeprosić.A poza
        tym, obudziłam się w środku nocy i przypomniało mi się, że jest taki
        programik, "A smaller image" i chyba w nim można robić wycinki z całości...
        Pa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka