Gość: dosięcie Rozczarowanie IP: 77.236.0.* 09.09.09, 07:43 Zawiodłam się na tym artykule- spodziewałam się jakichś przełomów w filozofii Microsoftu, a tu stary, dobry flejm pod tytułem "mój OS jest najlepszy". Boże, to kłótnia jak jabłka vs. gruszki. Podawanie argumentów obrażałoby inteligencję czytających mój skromny post. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Nie dość że Micro to jeszcze w dodatku Soft? 09.09.09, 07:48 Nie wiele kobiet tak naprawdę lubi Małego i Miękkiego! Joanna Sosnowska powinna wiedzieć że to właśnie PINGWIN powybijał wszystkie okna! Prawidłowo zadane pytanie powinno brzmieć: Dlaczego Windows 7 NIE jest lepszy od Linux? Nie ma takiego systemu jak Linuks, czy Linuksa, jest natomiast LINUX (słowa LINUX sie NIE odmiemnia!) Mam zainstalowaną wersję Windows 7 Ultimate i potwierdzam że jest to bardzo dobry i bardzo szybki system, ale w żadnym przypadku nie jest lepszy od Linux. Windows 7 (czyli druga poprawiona i ulepszona wersja Windows Visty) to pierwszy prawdziwy dobry system jaki po tylu latach oszukiwania uzytkowników komputerów wreszcie stworzył Microsoft. 1. Linux nie będzie obsługiwał iPoda, Zune, oraz większości innych odtwarzaczy MP3. iPod to po prostu twardy dysk z odtwarzaczem, i doskonale ziała pod systemem LINUX 2. Linux nie wspiera sterowników do wielu drukarek, skanerów, i innego podobnego sprzetu. BZDURA, LINUX ma uniwersalne sterowniki które obsługuja każdy sprzęt. 3. Na Linuksie nie można zainstalować pakietu Windows Live Essentials. Nie można? Można ale po co instalować to zbyteczne badziectwo? 4. W World of Warcraft zagramy na Windows 1. Jak będziemy chcieli to zagramy. System operacyjny słuzy do odsługiwania komputera a nie jest konsolka do gier. O wiele lepsza alternatywą jest Sony Play Station, który to chodzi własnie pod ... LINUX. 5. Linux jest nie wspierany przez producentów Wsparcie WINDOWS przez producentów to tylko mit!. 6. Rozmowy wideo za pośrednictwem najbardziej popularnych komunikatorów można odbywać na Windows. Nie na Linuksie. Kłamstwem jest stwierdzenie ze pod LINUX nie można uzywać najbardziej popularnych komunikatorów. 7. Użytkownicy Ubuntu muszą aktualizować swój system kilka razy w ciągu miesiąca, przy czym dla użytkownika nie do końca jasne pozostaje, czy aktualizacja jest silnie zalecana, czy opcjonalna. To samo odnosi sie do Windows, z tym że użytkownicy LINUX nic nie muszą, mogą ale nie muszą! 8. Gdy zostanie wykryta luka w systemie, użytkownicy Linuksa są zdani sami na siebie, i mogą jedynie liczyć na to, że zostanie załatana. LINUX nie ma żadnych luk. Linux - kontra Oczywiście, na każdy z podanych wyżej argumentów znajdzie się kontra. Sam przy okazji komentuje, że: 1. iPod działa pod Linuksem. Zune za to nie współgra z Mac X OS. Po cholęrę mi ZUNE? 2. "Nie widziałem jeszcze drukarki która nie miałaby sterowników". 3. Dla Windows Live Essential powstały alternatywne, darmowe programy. Windows essential nie jest essential. 4. Wine rozwiązuje problem 5. Autor przypomina, że użytkownicy Linksa mogą liczyć na wsparcie ze strony Red Hat, Canonical albo Novell. Wsparcie jezeli takie jest potrzebne można zawsze znaleźć pod każdy ststem operacyjny. Microsoft pobiera opłaty za wsparcie ..... 6. Skype dla Linuksa. Jest wersja SKYOE jak i NERO dla LINUX. Komentarz [/i]Zarówno jedną, jak i drugą listę można byłoby jeszcze rozbudowywać. A argumenty jednej i drugiej strony mogą padać jak grad. Jedyną niewiadomą pozostaje, z czyich ust usłyszymy kiedyś "Touché!". Twierdzenia przedstawione powyżej jako część szkolenia marketingowego część mogą oburzać, część mogą śmieszyć. Portal linux.pl przypuszcza już, że chodzi o utajone obawy Microsoftu wobec linuksowej alternatywy. Cóż, według danych gemius, nieobecny jeszcze oficjalnie na rynku Windows 7 już przewyższa Linuksa popularnością... [/i] Windows 7 Vista, od dawna jest zainstalowany na około 5% PeCetów. Nie prawdą jest ze Windows 7 Vista przewyższa popularnościa Linux. Prawdą jest że po bardzo złej opinii jaką pajace wyrobili Windows Vista, Microsoft rozpętał szaleńczą propagandę marketingową! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nie dość że Micro to jeszcze w dodatku IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.09, 09:04 > 2. Linux nie wspiera sterowników do wielu drukarek, skanerów, i > innego podobnego sprzetu. > > BZDURA, LINUX ma uniwersalne sterowniki które obsługuja każdy > sprzęt. Sam gadasz bzdury. Poczytaj to: forum.gazeta.pl/forum/w,48,97821643,97821643,Linux_proba_uzywania_dlugie.html Po dziś dzień wifi mi nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Nie dość że Micro to jeszcze w dodatku Soft? 09.09.09, 10:26 xx napisał(a): > > 2. Linux nie wspiera sterowników do wielu drukarek, skanerów, > >i innego podobnego sprzetu. > > > > BZDURA, LINUX ma uniwersalne sterowniki które obsługuja każdy > > sprzęt. > > Sam gadasz bzdury. Poczytaj to: > forum.gazeta.pl/forum/w,48,97821643,97821643,Linux_proba_uzywania_dlu gie.html Mnie opinie tego UBeckiego szmatławca i idiotów expertów z CIEMNOGRODU na których (nawet o technologii) się kompromitują NIE INTERESUJA! Jeżeli kupujesz gó...any sprzęt aby zaoszczędzić kasę, to nie musi działać, ale podstawowe zawodowe urządzenia najbardziej "popularne" działaja bez instalowania specjalnych sterowników bez zarzutu! > Po dziś dzień wifi mi nie działa. A mnie bez zarzutów działa WiFi (Proxim PCI wifi card) nawet jak używam DVD disk z którego startuję PC! http://proxim.com/products/cp/pci.html Tak żę nie miej pretensji do róznych dystrybucji LINUX a tylko do siebie że kupujesz najtańsze badziectwo jakie jest na rynku! Jak instalujesz dodatkowy sprzęt pod Windows to musisz osobno załadować sterowniki i programy obsługujące ten sprzęt. ! Miej pretensję do producentów NIETYPOWEGO gó...anego sprzętu że nie dostarczają sterowników LINUX do drukarki, a nie do różnych dystrybucji LINUX. A następnym razwem zaoszczędź swoich idiotycznych wywodów bo robisz nie z innych a z tylko z samego siebie kompletnego kretyna! Windows 7 Vista jest pierwszym, jedynym bardzo dobrym systemem Micro i Softu który działa bez zastrzeżen, ale NIESTETY NIGDY nie dorówna jakością systemu operacyjnego z jadrem LinuX! Micro i Soft po prostu skopiował bardzo wiele "funkcji" z LINUX i z Leopard Mac OSów. Nie ma żadnej watpliwości że Mark Russinovich and Bryce Cogswell po wykupieniu ich firmy (sysinternals) przez Micro i Soft blogs.technet.com/markrussinovich/about.aspx technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb842062.aspx download.sysinternals.com/Files/SysinternalsSuite.zip www.sysinternals.com technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/default.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
patman Wszystko cacy... 09.09.09, 08:49 szkoda tylko, że na Win7 64-bit nie chciał działać Cool'n'quiet, pomimo instalacji sterowników płyty głównej. Pod Ubunciakiem nie musiałem nic robić, C'n'q działa od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.internet.malbork.pl 09.09.09, 10:11 Ciekawe ile z rzeczy takich jak New Vista Random Numbers to Include NSA Backdoor jest w siódemce... Odpowiedz Link Zgłoś
strachster Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 09.09.09, 23:48 1. Linux nie będzie obsługiwał iPoda, Zune, oraz większości innych odtwarzaczy MP3. iPod to po prostu twardy dysk z odtwarzaczem, i doskonale ziała pod systemem LINUX No pewnie a AppStore to tylko male gupotki nikomu nie potrzebne bo po co mi dodatkowa funkcjonalnosc iPoda zwlaszcza edycji Touch. Ale spoko dalej walczcie sobie w tych waszych 2% rynku aha i dalej dabrjcie sie w gentoo, ubuntu, fedora, mandriva, suse i inych srubuntach a Windowsa obojetnie czy to Ultimate czy Home Premium i tak zadziala wszystko po wyjeciu z pudla i podlaczeniu do pradu, ale spoko jak lubicie grzebac se w Jadrach i innych niecodziennych praktykach sztylecik na droge. 95% spoleczenstwa juz dawno wybrala system. Acha i jeszcze co do tych sterownikow jak sie przegladalem w linkach to zadziwiajace ze zaden sterownik nie pochodzil od Canona, dziwne co nie, ale to pewnie i tak jest spisek zydomasoneri. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 10.09.09, 22:00 Skoro nie ma już tu tego palanta kretynofila zostawiam se na koniec przywilej opowiedzenia krótkiej historii o wsparciu. Kumpel kupił Acera z Windą w Auchanie. Kto dostarcza wsparcie? Auchan. Dobranoc państwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.wroclaw.mm.pl 11.09.09, 23:44 Wsparcie majonezem :D Popłakałem się !!! Genialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.09, 15:41 Apropos teorii "wszystko działa" pod Linuxem. Praktyka wygląda tak: debian.linux.pl/viewtopic.php?t=9078 Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 13.09.09, 22:03 Gość portalu: xx napisał(a): > Apropos teorii "wszystko działa" pod Linuxem. Hm, nie znam tej teorii. Ale dlaczego nie masz pretensji do autorów firmy ipla.pl że nie zrobili wersji pod linuksa, tylko do samego linuksa? Nie rozumiem. OK, nawet nie zrobili, a udostępnili API. Ale nie, nie da się i to linuksiarze są jak zwykle winni że w szklanej kuli nie zobaczyli jak łączyć się z serwerami ipla.pl a ssh na porcie 22 jakoś nie wyświetla wideo. WTF? To to samo jak zwyczaj "Strona działa w przeglądarce Internet Explorer w wersji 6.0". To nie wina linuksa a leniwych deweloperów. To samo z postem poniżej o drukarce Lexmarka. Sorry, ale nie chce mi się odpisywać :-) Po wpisaniu w google, na pierwszej stronie znajdujemy zdanie: The problem is that Lexmark has not been very cooperative with Linux programmers in the past. Therefore, Linux techies haven't been able to write adequate drivers (the programmers must have source code in order to comply with Linux open source guidelines and patents) for most consumer Lexmark printers. Co mogę tylko potwierdzić. Drukarki Della robione przez Lexmarka działają pod linuksem z jakimiś dłubanymi sterownikami. Czyli kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.09, 16:21 Właśnie tego typu myślenie pogrąża całego Linuxa! Przez cały post dywagujesz na temat jakiejś iluzorycznej winy? Po co? Czy ustalenie winy spowoduje, że ipla lub drukarka lexmarka zacznie działać pod Linuxem? Z punktu widzenia użytkownika końcowego faktem jest, że ipla nie działa. Stąd prosty wniosek, że bajką dla naiwnych jest slogan, że pod wine można uruchomić dowolną aplikację Windowsową. Minie jeszcze dużo czasu zanim środowisko wokół Linuxa zrozumie, że ludzi nie obchodzi dlaczego, po prostu ma działać i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.09.09, 02:04 A mnie sie zdaje, ze nie ma tu nic z iluzorycznosci. Wina jest oczywista i lezy w tym wypadku po stronie Ipla, Lexmarka czy ZUSu wpuszczajacego pieniadze w Platnika. Jakos nie widac by podobne krzyki byly podnoszone w odniesieniu do MACa. Fakt, drukarki dzialaja. Ale jest spora ilosc programow, ktore na komputerach Apple nie rusza. W przypadku jakiegos niezaleznego grafika dzialajacego wylacznie na MACach brak Platnika moze tez byc problemem. Ale nie, to tylko Linux jest zly... Paranoja. Srodowisko Linuksowe dawno temu juz zrozumialo, ze "ma dzialac". Jednak jak to mowia najstarsi gorale - szklem d... nie wytrzesz. Nie ma specyfikacji - nie ma sterownikow. Nie ma zapotrzebowania na Ipla pod Linuksa, nie ma programu. Jesli malo kto wysili sie by chocby raz na jakis czas wyslac e-maila do developera, to napewno ten developer nie bedzie sie wysilal by portowac soft na inne platformu. Jesli idzie o sprzet to sprawa jest w miare prosta - nalezy kupowac taki, ktory jest wspierany i posiada konieczne stery. Oczywiscie nie jest to rozwiazanie dla kogos, kto chce zasmakowac czegos innego i posiada badziewny hardware... Ale coz, diesel choc tanszy nie specjalnie nadaje sie do Porsche'akow :-) I tak naprawde problem polega na tym, ze Linux jest wymagajacym system. Pojdzie na starym sprzecie, ale to musi byc dobry sprzet :-) cheers Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 18.09.09, 19:16 Wytlumacz mi prosze logike Twojego rozumowania. Zakladajac ze firma X napisze w tym roku super system Y . Zero wieszania , zero wirusow , nie do zlamania . mega bezpieczny , dziala na 486SX zabiera 4 MB ramu , potrafi czytac w myslach i dopasowac tapete do Twojego nastroju ... Ale wedlug Ciebie ten system i tak jest gowniany bo nie ma do niego sterownikow pod jakas tam drukarke firmy Z. I co wiecej to wina firmy X ... No to wniosek dla potencjalnych tworcow OSow jest nastepujacy : panowie system nalezy zaczac budowac od sterownikow i photoshopa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 00:08 Idziesz bardzo dobrym tropem. Jeśli faktycznie powstanie taki OS jak opisałeś, to rzeczywiście przez pierwsze kilka lat będzie bezużyteczny, bo nie będzie na niego softu (softu nie będzie, bo przecież nie spadnie z nieba, najnormalniej w świecie musi minąć czas, aby ktoś ten soft napisał). Co więcej nawet jak powstanie soft, to pojawi się problem, że mimo iż nowy OS jest taki super to i tak z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu, faktem jest, że np. 80% ludzi używa badziewia pt. Windows (bo przecież przesiadanie się ludzi na nowy OS to proces, więc będzie następował wolno i stopniowo). Zatem jest absolutnie konieczne, aby nowy OS umożliwiał komunikację z Windows. I stąd wynika kilka zupełnie nieoczywistych dla Linuxa wskazówek. Np. jeśli chcesz zmniejszyć problemy ze zgodnością OS to dodaj do OS bardzo bardzo bardzo dobry runtime do uruchamiania aplikacji z Windows. Inne rady to, dodaj bezproblemową komunikację z Windows (nie chodzi wcale o protokoły, chodzi np. o możliwość wysłania pliku, np. doc, albo umiejętność wyświetlenia strony WWW, która działa pod Windows). Dodaj możliwość wykorzystania sterowników z Windows (to by dało strasznego kopa). Z mojego punktu widzenia Linux od wielu lat drepcze w miejscu, bo nikt w tym środowisku nie ma żadnej koncepcji jak zrobić z niego działający system na desktop. > No to wniosek dla potencjalnych tworcow OSow jest nastepujacy : panowie system > nalezy zaczac budowac od sterownikow i photoshopa ... No to stwierdzenie jest bardzo nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boreq Kardynalne błędy luminarzy Linuksa IP: *.chello.pl 06.10.09, 00:17 Oto kilka rzeczy, które mi się nasuwają gdy używam linuksa. Zaznaczam, że nie chodzi tu o głupie krytykanctwo, tylko stwierdzenie dość oczywistych faktów. 1. Środowisko Linuksa mam problem z deweloperami, bo tam panuje przeświadczenie "róbta co chceta". Z tego wynika bałagan, synkretyzm i brak spójności pomiędzy aplikacjami, częściami systemu operacyjnego czy usługami, 2. Deweloperzy linuksa nadal nie rozumieją, że konfiguracja programu z poziomu konsoli czy edycji plików tekstowych jest mocno niezjadalna dla użytkownika XXI. 3. Komputery są już od dawna na tyle mocne, że można całość obsługi systemu i aplikacji zrzucić na nawet bardzo zaawansowane graficznie GUI; linuksiarze wolą konsolę (sic!), 4. Nie można budować stabilnego systemu na zasadzie dokładania kolejnych nowych rozwiązań jak kolejne piętra na źle postawione kondygnacje (przykład: proszę prześledzić jak skonstruowane są mechanizmy renderowania grafiki w linuksie), 5. Nikt nie ogarnia chaosu wersji, podwersji, forków, klonów i innych wybryków pisanych na zasadzie "bo ja to zrobię lepiej", 6. Na koniec: Unix to system oparty na przestarzałych obecnie założeniach (wszystko jest plikiem). Użytkownik XXI w. nie myśli tymi realiami. Unix to system dla hakerów, nie dla klientów. Możnaby jeszcze dołożyć stwierdzenie, że cała ta czerada open source/free software foundation/linuksiarze nie rozumieją praw rynku. Zamiast się zrzymać na niego, należy na nim po prostu... konkurować. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 18.09.09, 19:41 OK, spróbuję inaczej. Odpowiedz mi na pytanie: kto może sprawić, że ipla.pl będzie dostępna spod linuksa? Bo samo się nie zrobi. I nie chodzi o wine, tylko o sposób zrobienia tego serwisu. Teraz fersztejen? Ale szczerze mówiąc, ipla mi zwisa. Ich cyrk, ich małpy. Bardziej denerwuje mnie itvp.pl (telewizja, jakby nie było publiczna): www.tvp.pl/test-drm?ref=/pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 00:14 Twórcy ipla lub twórcy Linuxa. Chyba nie zaprzeczysz, że ipla skompilowana na i686 może być po prostu uruchomiona pod Linuxem przy odpowiednim wsparciu ze strony Linux? I teraz rozważ komu zależy na tym, aby ipla działał pod Linuxem? Czy zależy na tym twórcom ipla? Chyba nie bardzo, bo komu by się chciało wywalać kasę na wsparcie platformy, której używa na desktopie około 1% użytkowników. Czy Linuxowi powinno zależeć, aby ipla pod nim działała? Jest to dość abstrakcyjne pytanie. Jednak z całą pewnością Linuxowi powinno zależeć, aby wszystkie windowsowe aplikacja działały pod nim bez problemów. Porządny runtime dla aplikacji windowsowym z pewnością nie byłby wadą Linuxa. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 19.09.09, 10:57 Gość portalu: xx napisał(a): > Twórcy ipla lub twórcy Linuxa. Chyba nie zaprzeczysz, że ipla skompilowana na > i686 może być po prostu uruchomiona pod Linuxem przy odpowiednim wsparciu ze > strony Linux? Zaprzeczę. Widzę że nie do końca wiesz o czym piszesz, więc tym postem kończę wymianę poglądów. > I teraz rozważ komu zależy na tym, aby ipla działał pod Linuxem? Czy zależy na > tym twórcom ipla? Chyba nie bardzo, bo komu by się chciało wywalać kasę na > wsparcie platformy, której używa na desktopie około 1% użytkowników. Nie chodzi mi o to, komu zależy, tylko kto może coś zrobić, żeby zadziałało. A są to autorzy ipla.pl. Nie chce się im? OK, ich sprawa. Nie chcą sami pisać? To niech udostępnią specyfikację. Woleli wybrać zamknięte rozwiązanie? OK, ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 19.09.09, 11:26 A tvp.pl jednak działa, choć nie wszystko :-( Właśnie sobie oglądam "Modę na sukces" odcinek 4492. Ale "Siedem życzeń" zakodowane WMV jakoś nie chce, pewnie DRM zabezpieczone przed tymi przebrzydłymi linuksowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 17:56 Zapewniam cię, że po 8 latach studiów na najbardziej renomowanej informatyce w Polsce, obecnie wykładaniu na tymże wydziale od 3 lat, po paczowaniu kernela i poprawianiu bugów m.in. w Postresie, zdecydowaniem mam pojęcie o czym piszę. Obawiam się, że ty masz bardzo wąski horyzont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.dsl.bell.ca 20.09.09, 17:34 W szkoly nie wnikam. Nikt tu nie bedzie wklejal skanow z wlasnych dyplomow. Chcialbym jednak zauwazyc, ze studiowanie / wykladanie a praktyczne stosowanie wiedzy w codziennej pracy to dwa konce swiata. Jednak widze tu logiczny blad twojego myslenia: 1. jesli tak latwo przeportowac kod z jednej platformy na druga to czemu to niby ma tyle kosztowac? Przeciez wg. ciebie sprowadziloby sie to do zapuszczenia gpp na 4 godziny pod Linuksem i po herbacie. 2. O jakim wsparciu ze strony Linuksa mowisz? Przeciez KAZDY moze sobie sciagnac zrodla i dopasowac swoj soft do wymagan kernela. 3. Oczywista "wina" ipla jest korzystanie z zamknietych rozwiazan w tym z zamknietego DRM. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.09, 13:47 > 1. jesli tak latwo przeportowac > [...] herbacie. O, jak tak twierdziłem? Chyba zostałem opacznie zrozumiany. Jeśli chodzi o uruchomienie ipla pod Linuxem, to nie mam na myśli kompilowania go specjalnie dla Linuxa, tylko uruchomienie go wprost na Linuxie. Jeśli ipla jest kompilowana dla Win32 dla i686, to nie ma żadnej przeszkody technologicznej, aby ten sam exe uruchomić wprost na Linuxie. Zupełnie inaczej byłoby np. na procu z Big endian, ale to raczej oczywiste. Generalnie normalny kod uruchamiany w trybie użytkownika jest oddzielony od sprzętu za pomocą API, więc jedyny problem, aby móc wczytać obraz programu do pamięci i odpowiednio rozwiązać przypisania do wywołań zewnętrznych, oczywiście trzeba też mieć do czego przypisać. Zresztą Wine dokładnie tak próbuje to robić (zwróć uwagę na różnicę pomiędzy rozwiązaniami Wine, VMWare - pełna wirtualizacja maszyny czy UAE - pełna softwarowa emulacja maszyny). Aby jednak to było możliwe trzeba włożyć mnóstwo pracy w napisanie głównie dobrych bibliotek API. Ale zauważ, co byłoby strategicznie bardziej na drodze do zwiększenia popularności Linuxa, możliwość uruchomienia dowolnej aplikacji z Windows tak po prostu, czy też kolejna wersja 1.2.3.2.1-pre-pre-alfa skórki do wtyczki do tematu do Sawfisha? 2. Tu nie bardzo rozumiem o co chodzi i do której z moich wypowiedzi jest ten komentarz. > 3. Oczywista "wina" ipla jest korzystanie z zamknietych rozwiazan w tym z > zamknietego DRM. W kontekście tego co pisałem w punkcie 1, przy wsparciu ze strony Linuxa nie miałoby to żadnego znaczenia. Natomiast w kontekście stanu zastanego ludzie z ipla być może nawet podjęli tą decyzję (o użyciu DRM) świadomie. Prawdopodobnie przy rozważaniu tej czy innej technologii zignorowanie istnienia Linuxa (w końcu około 1% rynku) mogło być bardzo rozsądne. Ale to jest takie dywagowanie bez sensu, bo równie dobrze można by rozważać, że nie działa na PSP, na Wii czy na mojej pralce. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 28.09.09, 12:26 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,60488,7077543,ipla_lite_dla_uzytkownikow_Mac_OS_i_Linux.html i wielki banan na twarzy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_rycho Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 13.09.09, 02:18 ..."2. "Nie widziałem jeszcze drukarki która nie miałaby sterowników"... To prosze Lexmark X4550, brak i nie zanosi by byly sterowniki. Bynajmniej nie krytykuje Linuksa sam go uzywam Linux Mint, ale drukarki nie moge obsluzyc ot jest jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linshit Ten caly Lynuks i jego programy IP: 167.83.9.* 19.09.09, 17:59 to polprodukty, jakby jacys studenci pisali je na kolanach. Linuchowi mowie nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.09, 18:39 I jeden i drugi system jest dobry - tylko: np. linux nie nadaje się na laptopie - znaczy się zainstalowałem sobie - jest fajnie - ale jako system do pracy mobilnej ... bee [distro gentoo] nie obsluguje acpi klawiszy multimedialnych czytnika lini papilarnych itp itd... stąd 7 [bo Vista w moim wypadku się nie sprawdziła]. Na razie RTM po rozpoczęciu roku MSDN AA... ;) Natomiast desktop gentoo; bo jak ktoś napisał, sterownik do skanera pod linux'a to ja napiszę swoje - sterownik do Creative CT4760 [bodajże] to taki stary poczciwy Live Platinum - świetna dzwiękówka - wykorzystuje na niej jedynie wyjście cyfrowe bo zintegrowana karta mi padła - proszę jakiegoś cwaniaczka niech mi to zainstaluje na Win7 - albo niech napisze sterownik - od razu mówię KX nie trybią, i co ? gleba? windows jest nie kompatybilny w dół - już nie wspominając o tym że mam sporo innego sprzętu - starszego ale jeszcze sprawnego, którego musiałbym się pozbyć, gdybym chciał przesiąść się na 7, ot np. smart card reader na port szeregowy... dla mnie jest nie halo, że producenci sprzętu wymuszają na klientach ponowny zakup tego samego, tylko dlatego że zminił się system operacyjny... a ten nowy jakimś dziwnym trafem nie chce wspierać tego starego, mimo że już leciwego to w pełni sprawnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cośik ten tego no Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 21:40 a to trza pisać sterownik do canona???????????? a próbowałeś pytać na forum ubu jak się skanuje? zaraz sprawdzę.............czy tam byłeś może coś ci doradzę....... osobiście przez ostatnie kilka lat pracuję wyłącznie na linuksie mam ulubione dystybucje, a co do ms wingroza to xp dał mi nie raz popalic a o viście już nawet mi się gadać nie chce , no ale to juz indywidualny wybór zależny od tego czym kto był karmiony za młodu. tera kończę i pędzę na forum ubu sprawdzić czy kolega tam był ze swoim problemem......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek w linuxie wszystko za darmo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.09, 12:05 Nie wspomniano, ze w Windows za wszystko trzeba placic a w Linux jest za darmo. Rowniez nowe wersje programow pojawiaja sie znacznie czesciej w Linux niz w Windows. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: w linuxie wszystko za darmo 01.10.09, 12:13 W Linuxie wszystko jest za darmo o ile twój czas wolny nic nie kosztuje. A szybki wysyp wersji służy usuwaniu wstydliwych błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: w linuxie wszystko za darmo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.09, 17:19 Oczywiscie, ze czas kosztuje. Ale nie mow mi, ze obsluge Windowsa masz wpisana w DNA - tez musiales sie jej nauczyc. Mowisz "wstydliwe bledy"? Czy i w Widows ich nie ma? Sa, kolego, tylko, ze MS skrzetnie "zamiata je pod dywan" i uzytkownik dowiaduje sie o nich jako ostatni. W pierwszej kolejnosci odkrywaja je hackerzy, dla ktorych Windows jest kura znoszaca zlote jajka. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek warto sprawdzic sterowniki przed zakupem skanera IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.09, 12:54 Osobiscie uzywan skanera Epson V700 ktory znakomicie wspolpracuje z Ubuntu i Vuescan, do tego GIMP. Niestety za Vuescn trzeba zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boreq Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.chello.pl 05.10.09, 23:52 "Siódemka", podobnie jak XP, najpewniej skopie tyłki konkurencji. Linuksiarze-podpaleńcy będą prześcigać się w kontrowaniu tych marketingowych sloganów przeznaczonych dla kompletnych komputerowych laików. Szkoda to w ogóle komentować, a już w ogóle nie wypowiadam się o "wsparciu" firm dla linuksa. Od zawsze jest tak: albo coś od nas kupujesz i możesz wtedy liczyć na nasze wsparcie, albo jak jakiś gołodu*iec próbujesz być chytry, ale wtedy radź sobie sam. Rynek, proszę Państwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejL@PCLinuxOS Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.251.179.111.threembb.ie 28.01.10, 17:56 Witam. Jako uzytkownik Linuxa (www.pclinuxos.com) chcialbym sie ustosunkowac do argumentacji Microsoftu. 1) Linux nie będzie obsługiwał iPoda, Zune, oraz większości innych odtwarzaczy MP3. Nieprawda... Istnieje darmowe oprogramowanie takie jak gtkpod oraz atunes ktore swietnie radza sobie z obsluga tego urzadzenia. 2) Linux nie wspiera sterowników do wielu drukarek, skanerów, i innego podobnego sprzetu. Nieprawda... Posiadam 2 drukarki Lexmark AIO x2650 i HP AIO DJ F2180... obie dzialaja bez zarzutu. Poza tym nie spotkalem jeszcze drukarki ktora by nie dzialala... 3) Na Linuksie nie można zainstalować pakietu Windows Live Essentials. Istnieja za to jego darmowe / lepsze / wirusoodporne wersje ktore nie ukrywaja w sobie backdoorow i nie wysylaja fingerprintu wielkosci boiska footballowego... 4) W World of Warcraft zagramy na Windows... Nieprawda... Wine, Crossover, Cedega, PlayOnLinux, dos4unix to zaledwie pare z wielu mozliwych rozwiazan... 5) Linux jest nie wspierany przez producentów. Nieprawda. Dzieki tanim chwytom Microsoft uzyskal chwilowa przewage na rynku sprzetu... Firmy takie jak HP, Asus, czy Dell zaczynaja rozpoznawac zalety / jakosc otwartego oprogramowania co mozna stwierdzic chocby po tym ze Dell sprzedaje laptopy uzbrojone w Ubuntu... W Linuxie sterowniki do sprzetu pisza pasjonaci. Nieraz dysponujac limitowana wiedza na temat specyfikacji sprzetowych. Specyfikacje sa trzymane w tajemnicy by utrudnic im to zadanie... 6) Rozmowy wideo za pośrednictwem najbardziej popularnych komunikatorów można odbywać na Windows. Nie na Linuksie. Pidgin od jakiegos juz czasu obsluguje rozmowy glosowe i video. Skype dla Linuxa istnieje od dawna... Kwestia czasu jest zanim reszta podazy za nimi... 7) Użytkownicy Ubuntu muszą aktualizować swój system kilka razy w ciągu miesiąca, przy czym dla użytkownika nie do końca jasne pozostaje, czy aktualizacja jest silnie zalecana, czy opcjonalna. Ta wypowiedz jest wyjatkowo irytujaca... Ubuntu to zaledwie jedna z WIELU dystrybucji Linuxa a nie jedyna. Istnieja dystrybucje takie jak PCLinuxOS (www.PCLinuxOS.com) ktore uaktualniane sa na bierzaco (rolling release aka meta distro)i ktore sa radykalnie proste w obsludze i piekne zarazem... 8. Gdy zostanie wykryta luka w systemie, użytkownicy Linuksa są zdani sami na siebie, i mogą jedynie liczyć na to, że zostanie załatana. Natomiast gdy zostanie wykryta luka w systemie Windows fakt ten jest ukrywany przed uzytkownikami przez 17 lat... To chcieli nam powiedziec? Jestesmi skazani na samych siebie? A w microsofcie wujaszek Gates za odpowiednia oplata napisza nam patcha do dziury. Patch ten z kolej otworzy 2 kolejne dziury... I tak dalej i tak dalej... Problemy z Linuxem rozwiazywane sa na forach dyskusyjnych i listach e-mailowych, kanalach irca itd. itp... Dodatkowo tak jak napisal autor użytkownicy Linuxa mogą liczyć na wsparcie ze strony Red Hat, Canonical albo Novell... Na koniec dodam iz brudne zagrania marketingowe microsoftu od dawna nastawione byly na proby zniszczenia Linuxa - jak dotad bezskutecznie. Linux jest lepszy. Szybszy. Stabilniejszy. Wiruso-odporny. Darmowy. Moglbym dodac jeszcze wiele roznych ciekawych informacji ale jesli to co do tej pory napisalem nie zmusi Was do refleksji to nie ma to wedlug mnie sensu. Jest wiele wyszukiwarek internetowych... zalecam uzycie ich. Zycze ciekawej lektury. AndrzejL@PCLinuxOS.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Linux a Windows 7 IP: 83.238.48.* 11.03.10, 14:26 Linux jest najdynamiczniej rozwijanym systemem niż jakikolwiek Windows, początkowo też szukałem alternatywy trafiłem na Ubuntu Linux, bardzo spodobała mi się ta dystrybucja od wersji 6.12 do wersji 9.10 korzystam z niej na codzień a każde nowe wydanie to coraz lepsze wydanie, nie czuje potrzeby jak inni używania systemu Windows, Linux jest o wiele bardziej wygodny niż Windows polecam wszystkim go spróbować a to co piszą o Linuxie to same bzdury pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś