31.07.07, 11:55
Czy możecie coś polecic skutecznego, wydajnego i niedrogiego :-) na rozstępy? Czy to co polecacie można stosowac podczas ciąży a następnie w czasie karmienia piersią? a może któraś z Was używała oliwki dla dzieci jako preparatu przeciw rozstępom - z jakim skutkiem? (słyszałam że niektóre kobiety stosują oliwkę dla niemowląt. Pozdrawiam i dziękuje
Obserwuj wątek
    • mama0609 Re: rozstępy 31.07.07, 13:22
      Jeżeli ktoś ma skłonności do rozstępów to nie ma środków, które spowodują, że
      ich nie będzie - można jedynie ograniczyć ich wielkość. Kilka zasad
      (sprawdziłam na sobie): 1. Nie jeść dużo (poprzez tycie skóra jeszcze bardziej
      się rozciąca, a ma się rozciągnąć tylko tyle żeby dzidziuś miał miejsce) 2. Nie
      brać gorących kąpieli i tylko prysznic 3. Bezwzględnie po każdej kąpieli i
      kilka razy w ciągu dnia smarować brzuszek, piersi, ewentualnie pośladki i uda
      tłustym kremem np Ziajka dla dzieci - wcierać krótko i delikatnie (żadne drogie
      kremy super hiper. Przez jakiś czas po porodzie również smarować, później
      pielęgnować skórę tak jak przed ciążą. Rozstępy są sprawą normalną i nie ma co
      się przejmować, z czasem bledną i są mniej widoczne. Twój partner na pewno to
      zaakceptuje. Po porodzie, będąc już mamą, w przypadku pamiątek po ciąży w
      postaci rozstępów można wymienić garderobę (w tym kostium kąpielowy)na
      bardziej "pełny". Pozdrawiam, wszystko będzie dobrze.
      • mamamikolaja7 Re: rozstępy 01.08.07, 13:02
        Ja używam kremu ziaja na rozstępy dla ciężarnych. Ostatnio czytałam że ważny
        jest sposób wcierania kremów. na piersiach i brzuchu ruchy okrężne, a na udach i
        pośladkach góra-dół. Dobre są też prysznice na zmianę zimny -ciepły;)
    • limmar Re: rozstępy 01.08.07, 23:08
      To raczej geny decydują.
      • mama0609 Re: do limmar 02.08.07, 09:15
        Geny nie mają nic wspólnego z rozstępami. Zarówno rozstępy, jak i celulit - to
        sprawa wiązań kolagenowych. Jedne kobiety mają mocniejsze wiązania inne nie.
        Pozdrawiam
        • kwiatekbratek Re: do limmar 02.08.07, 13:02
          rozstępy to inaczej blizny a na blizny dobra jest maść Cepan. Jeszcze nie próbowałam ale po porodzie na pewno wypróbuje :-) Macie jakies doświadczenia w stosowaniu tej maści?
    • dorcianos1978 Re: rozstępy 22.08.07, 10:27
      ja prawie od początku ciązy stosuję krem musteli, jest ich cała gama
      są dość drogie ale bardzo wydajne, krem poprawiający elastyczność
      skóry, w tubie 200ml mnie osobiście starcza na około 2 miesiące,
      obecnie jestem w 33 tyg ciązy i rozstępów nie posiadam, ale wiem że
      potrafią się pojawić nawet po ciąży, cóż pamiątka po ciązy, ale
      warto jej zapobiegać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka