Dodaj do ulubionych

Koncert Elefteria Arvanitaki - wiadomośc dla Tomka

21.08.06, 12:26
Tomku na stronie Elefterii pojawiły się zdjęcia z koncertu, który chyba
wszędzie wyglądał tak samo.www.arvanitaki.gr/en/index2.cfm
Obserwuj wątek
    • tomaszkozlowski1 Re: Koncert Elefteria Arvanitaki - wiadomośc dla 21.08.06, 15:23
      Dzięki smile smile smile
      • jacek1f ale ona spiewa, uch! ... 21.08.06, 16:59
        ...
        • bebiak Re: ale ona spiewa, uch! ... 21.08.06, 17:51
          A zauważyliście jaka ona jest okrutnie zimna? Moje Duże Chłopię (czytaj: mąż)
          wpadło w zachwyt kilka lat temu nad nią stąd płyt w domu sporo nawet, ale dla
          mnie ... nie, nie mogę - cenię ją jako artystkę, ale nie umiem jej słuchać w
          sposób bliski memu sercu: zimno - to jest to co odczuwam...
          A kiedy taka Haris, Haroulą zwana, coś mi zaśpiewa.... to wiem, że śpiewa
          tylko dla mnie i strumień boskiego ciepła przeszywa każdą mą komórkę porażając
          ją tak, że rozpadam się na kawałki ....

Hmm, wczoraj minął miesiąc odkąd nie słuchałam greckiej muzyki sad((
          Żoi mou kai lachtara mou....
          • tomaszkozlowski1 usłyszałem je w tym roku na żywo i porównałem 21.08.06, 23:43
            Arvanitaki to inny rodzaj ekspresji.Piosenkarka ulotnych chwil.Aleksiju- żywioł
            emocji(Arvanitaki też potrafi być bardzo żywiołowa ale w innym stylu).Aleksiju
            to "soczysta" zmysłowość,"Charula olon" (Charula wszystkich-jak nazywają ją
            Grecy),Arvanitaki-dalej cytując Greków-to neraida greckiej sceny.
            Byłem w tym roku w Atenach na koncercie obydwu niezwykłych artystek.Koncert
            Charuli niezwykle serdeczny,ciepły,witalny,ludzki,pełen emocji wyrażanych na
            zewnątrz.Koncert Eleftherii-w swych najpiękniejszych momentach- niezwykle
            nastrojowy,pełen emocji, nad którymi zastanawiamy się wewnątrz...
            Najbardziej niezwykłe momenty koncertu Elefterii to dla mnie dwie piosenki-
            1.moje ukochane-mówiące o naszych upadkach w trudnych chwilach ale i o
            podnoszeniu się- zeibekiko "Pao na piaso urano"("Idę uchwycić się nieba")(Πάω
            να πιάσω ουρανόwink,pochodzące z jej płyty "Ola sto fos"(Όλα στο φως,2004r.)oraz
            2.piosenka z połowy lat 90. "Parapono/Ksenitia"(Παράπονο/Ξενιτιάwink(Żal/Obczyzna-
            w lekko wolnym tłumaczeniu)-znam dobrze ten piękny utwór z płyty,ale to co
            usłyszałem w wykonaniu Elefterii przerosło moje najśmielsze wyobrażenia.Do dziś
            nie wiem jak można TAK czysto,tak nieprawdopodobnie,z tyloma wszelkimi
            odcieniami odczuć,zaśpiewać tę piosenkę.Gdy wykonywała ją Elefterija, cały
            piękny marmurowy teatr na wzgórzu Kastela w Pireusie po prostu zamarł.Byliśmy
            my i ona.Żadnego najmniejszego szelestu ani pomruku.Zatopienie w przejmującej
            pieśni,zapatrzenie w księżyc i migoczące na morzu,w widoku od razu za
            sceną,stateczki.
            Gdy Elefterija skończyła, rozległy się najniezwyklejsze brawa,jakie
            kiedykolwiek słyszałem i w jakich uczestniczyłem.Trwały pięć
            minut.Miarowe,jakby nierzeczywiste,jakby w transie.Biliśmy brawo,wciąż
            pogrążeni w zadumie ale i tęsknocie,o której tak niezwykle zaśpiewała nam
            Arvanitaki.
            Aleksiju i Arvanitaki nie sposób porównywać.Poruszają zupełnie inne struny
            naszych emocji...

------------------------------------
            Tragiczny dziś półwysep Kasandra,który traci swe najpiękniejsze lasy...

Tomek
            • matheos2 Re: usłyszałem je w tym roku na żywo i porównałem 22.08.06, 09:59
              Jak byłem na koncercie w Xanii nie zauważyłem zimności o której pisze Bebiak.
              Koncert oczywiście inny niż wszystkie, które widziałem, ale nie odniosłem
              takiego wrażenia. Kupiłem płytę z koncertem w restauracji Panos Kiamos i
              rzeczywiście tam może wydawać się ,że jest zimno. Choć muzycznie super to
              ludzko słabo. Widziałem również koncert w którym śpiewał Pasxalis Terzis,
              Antonis Remos, Christos Dantis, Basilis Karras i tam dopiero ładnie było.
              Jednak niezrównany jest Giannis Kotsirras na płycie DVD z 2003 w Pireusie. Nie
              widziałem i nie słyszałem niczego co można porównac, no chyba, że sławny
              koncert na cześć Grigorisa Bitsikotisa, w którym brały udział wszystkie
              najjaśniejsze greckie gwiazdy.
              • tomaszkozlowski1 koncertowe 22.08.06, 12:29
                Polecam Ci jeszcze na przykład piękną płytę koncertową "Den ksero poso
                s'agapo", która ukazała się wczesną wiosną i jest nagraniem z wyjątkowego
                koncertu poświęconego piosenkarce Viki Moscholiu(wyśpiewała wiele z
                ponadczasowych greckich przebojów),zeszłego lata, gdy kochana przez Greków Viki
                umierała na raka.Śpiewają słynne greckie piosenkarki- m.in.Charis Aleksiju,
                Elefterija Arvanitaki(pięknie,po prostu przepięknie śpiewa piosenkę "Chathike
                to fengari"),Dimitra Galani,Eleni Tsaligopulu i in. Wzruszający i piękny.
                Ale koncertu poświęconego Bithikotsisowi atmosferą chyba długo nic nie
                przebije smile
                Niezwykły jest też koncert poświęcony Manosowi Loizosowi (śpiewają
                Dalaras,Aleksiju,Galani,Kaladzis,Vas.Papakonstandinu)ze Stadionu Olimpijskiego-
                odbył się w latach 80.,ale teraz znów wyszło wznowienie.Genialny smile
                Tomek smile
                • matheos2 Re: koncertowe 22.08.06, 13:05
                  Tak mam tą płykę zarąbistą, słuchałem ostatnio, masz rację jest doskonała. Tego
                  drugiego nie słyszałem niestety... Może gdzieś zdobędę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka