matheos2 21.08.06, 12:26 Tomku na stronie Elefterii pojawiły się zdjęcia z koncertu, który chyba wszędzie wyglądał tak samo.www.arvanitaki.gr/en/index2.cfm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomaszkozlowski1 Re: Koncert Elefteria Arvanitaki - wiadomośc dla 21.08.06, 15:23 Dzięki Odpowiedz Link
bebiak Re: ale ona spiewa, uch! ... 21.08.06, 17:51 A zauważyliście jaka ona jest okrutnie zimna? Moje Duże Chłopię (czytaj: mąż) wpadło w zachwyt kilka lat temu nad nią stąd płyt w domu sporo nawet, ale dla mnie ... nie, nie mogę - cenię ją jako artystkę, ale nie umiem jej słuchać w sposób bliski memu sercu: zimno - to jest to co odczuwam... A kiedy taka Haris, Haroulą zwana, coś mi zaśpiewa.... to wiem, że śpiewa tylko dla mnie i strumień boskiego ciepła przeszywa każdą mą komórkę porażając ją tak, że rozpadam się na kawałki .... Hmm, wczoraj minął miesiąc odkąd nie słuchałam greckiej muzyki (( Żoi mou kai lachtara mou.... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 usłyszałem je w tym roku na żywo i porównałem 21.08.06, 23:43 Arvanitaki to inny rodzaj ekspresji.Piosenkarka ulotnych chwil.Aleksiju- żywioł emocji(Arvanitaki też potrafi być bardzo żywiołowa ale w innym stylu).Aleksiju to "soczysta" zmysłowość,"Charula olon" (Charula wszystkich-jak nazywają ją Grecy),Arvanitaki-dalej cytując Greków-to neraida greckiej sceny. Byłem w tym roku w Atenach na koncercie obydwu niezwykłych artystek.Koncert Charuli niezwykle serdeczny,ciepły,witalny,ludzki,pełen emocji wyrażanych na zewnątrz.Koncert Eleftherii-w swych najpiękniejszych momentach- niezwykle nastrojowy,pełen emocji, nad którymi zastanawiamy się wewnątrz... Najbardziej niezwykłe momenty koncertu Elefterii to dla mnie dwie piosenki- 1.moje ukochane-mówiące o naszych upadkach w trudnych chwilach ale i o podnoszeniu się- zeibekiko "Pao na piaso urano"("Idę uchwycić się nieba")(Πάω να πιάσω ουρανό,pochodzące z jej płyty "Ola sto fos"(Όλα στο φως,2004r.)oraz 2.piosenka z połowy lat 90. "Parapono/Ksenitia"(Παράπονο/Ξενιτιά(Żal/Obczyzna- w lekko wolnym tłumaczeniu)-znam dobrze ten piękny utwór z płyty,ale to co usłyszałem w wykonaniu Elefterii przerosło moje najśmielsze wyobrażenia.Do dziś nie wiem jak można TAK czysto,tak nieprawdopodobnie,z tyloma wszelkimi odcieniami odczuć,zaśpiewać tę piosenkę.Gdy wykonywała ją Elefterija, cały piękny marmurowy teatr na wzgórzu Kastela w Pireusie po prostu zamarł.Byliśmy my i ona.Żadnego najmniejszego szelestu ani pomruku.Zatopienie w przejmującej pieśni,zapatrzenie w księżyc i migoczące na morzu,w widoku od razu za sceną,stateczki. Gdy Elefterija skończyła, rozległy się najniezwyklejsze brawa,jakie kiedykolwiek słyszałem i w jakich uczestniczyłem.Trwały pięć minut.Miarowe,jakby nierzeczywiste,jakby w transie.Biliśmy brawo,wciąż pogrążeni w zadumie ale i tęsknocie,o której tak niezwykle zaśpiewała nam Arvanitaki. Aleksiju i Arvanitaki nie sposób porównywać.Poruszają zupełnie inne struny naszych emocji... ------------------------------------ Tragiczny dziś półwysep Kasandra,który traci swe najpiękniejsze lasy... Tomek Odpowiedz Link
matheos2 Re: usłyszałem je w tym roku na żywo i porównałem 22.08.06, 09:59 Jak byłem na koncercie w Xanii nie zauważyłem zimności o której pisze Bebiak. Koncert oczywiście inny niż wszystkie, które widziałem, ale nie odniosłem takiego wrażenia. Kupiłem płytę z koncertem w restauracji Panos Kiamos i rzeczywiście tam może wydawać się ,że jest zimno. Choć muzycznie super to ludzko słabo. Widziałem również koncert w którym śpiewał Pasxalis Terzis, Antonis Remos, Christos Dantis, Basilis Karras i tam dopiero ładnie było. Jednak niezrównany jest Giannis Kotsirras na płycie DVD z 2003 w Pireusie. Nie widziałem i nie słyszałem niczego co można porównac, no chyba, że sławny koncert na cześć Grigorisa Bitsikotisa, w którym brały udział wszystkie najjaśniejsze greckie gwiazdy. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 koncertowe 22.08.06, 12:29 Polecam Ci jeszcze na przykład piękną płytę koncertową "Den ksero poso s'agapo", która ukazała się wczesną wiosną i jest nagraniem z wyjątkowego koncertu poświęconego piosenkarce Viki Moscholiu(wyśpiewała wiele z ponadczasowych greckich przebojów),zeszłego lata, gdy kochana przez Greków Viki umierała na raka.Śpiewają słynne greckie piosenkarki- m.in.Charis Aleksiju, Elefterija Arvanitaki(pięknie,po prostu przepięknie śpiewa piosenkę "Chathike to fengari"),Dimitra Galani,Eleni Tsaligopulu i in. Wzruszający i piękny. Ale koncertu poświęconego Bithikotsisowi atmosferą chyba długo nic nie przebije Niezwykły jest też koncert poświęcony Manosowi Loizosowi (śpiewają Dalaras,Aleksiju,Galani,Kaladzis,Vas.Papakonstandinu)ze Stadionu Olimpijskiego- odbył się w latach 80.,ale teraz znów wyszło wznowienie.Genialny Tomek Odpowiedz Link
matheos2 Re: koncertowe 22.08.06, 13:05 Tak mam tą płykę zarąbistą, słuchałem ostatnio, masz rację jest doskonała. Tego drugiego nie słyszałem niestety... Może gdzieś zdobędę. Odpowiedz Link