15.07.07, 08:27
Na wstępie chcę się przywitać ....... no to witajcie big_grin

Jedziemy w tym roku na Rodos. 20 wrzesień-4 paźdź. Czy mogę liczyć na super
pogodę? Jedziemy z 14 miesięczną córką i gigantycznych upałów nie oczekujemy
ale nastawiam się na opalanie, chodzenie bez swetrów, ciepłe noce, kąpiel w
morzu itp. jak to na wczasach z dzieckiem. Zwiedzanie odpuszczamy, no chyba
ze mała okaże się podróżniczką z krwi i kości wink to pojeździmy na własną ręke
po wyspie. Byliśmy kilka lat temu na Krecie w tym terminie i było gorąco jak
w Polsce w najlepsze lato. Czego mogę spodziewac sie na Rodos? Jednak Kreta
jest bardziej na południu.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Pogoda 15.07.07, 10:11
      nie byłam w tym terminie, za to polecę Ci świetny serwis pogodowy:
      www.weatheronline.co.uk/Greece/Rhodes.htm
      bardzo go lubię, naprawdę się sprawdza. Jak klikniesz w "history" , możesz
      sprawdzić, jaka była pogoda w minionych latach. Popatrzyłam,że rok temu wrzesień
      aż do końca był upalny. Polecam popatrzenie. Wygląda na to, że chyba jest szansa
      na to, czego oczekujesz, ale niech jeszcze wypowiedzą się ci, co więcej może o
      pogodzie w tym czasie wiedzą.
      • ewamalgorzata Re: Pogoda 15.07.07, 11:26
        To ja tylko podkreślę coś, co wszyscy wiedzą i bez tegosmile Pogoda jest
        nieprzewidywalna i tylesmile W 2004 roku jechałam w ostatnum tygodniu września na
        Krete z mieszanymi pogodowymi uczuciami - i przez calutki tydzień było czyste
        niebo, piękne słońce, 28-33 stopnie w dzień, koło 25 w nocy. A w ubiegłym roku -
        bodaj drugi tydzień września - słońce przez chmury, temperatry jak na greckei
        wakacje- spokojne, myślę, że 30 stopni rzadko bywało.
        Podsumowując: reguł nie ma, zimno nie będziesmile Mogą być upały, może byc
        zwyczajnie ciepłosmile Ale na wszelki wypadek, na wieczory na tarasie czy plazy -
        jeden sweterek bym wzięłasmile
      • gruba_dynia Re: Pogoda 15.07.07, 11:29
        Sprawdziłam pogodę w serwisach ale kurcze ... denerwuje się. No niby widze że
        jest w dzień 27 stopni i kiedy tak jest u nas i to bez wiatru to pot się leje z
        człowieka. Ale wszędzie czytam, że Rodos to taka wietrzna wyspa więc moze te 27
        bedzie odczuwalne jak 24? To co w takim razie jak będzie 24? Odczuwalne 20?
        Hehehe i tak się zapędzam i stresuję big_grin
        Może jest ktoś kto był na Rodos jesienią i sam na własnej skórze odczuł tę
        pogodę.
        • ewelline Re: Pogoda 15.07.07, 13:11
          Może zasięgnij rady jasnowidza smile
          Bo chyba zdajesz sobie sprawę, że nikt Ci nie powie jaka będzie za 2 miesiące
          pogoda. Ja też jadę w drugiej połowie września, sprawdziłam sobie średnie temp.
          i wiem, że wynoszą 27 stopni i woda w morzu 24 stopnie, i tyle. Ale ja jadę do
          Grecji kontynentalnej+Santorini.
    • eridan Re: Pogoda 15.07.07, 21:18
      Odległość Krety i Rodos nie ma tutaj najmniejszego znaczenia, obie leżą w tym
      samym zasięgu pogodowym. Kiedyś czytając książkę "Klimaty kuli ziemskiej"
      dowiedziałem się, że Dodekanez jest najbardziej nasłonecznioną częścią Grecji.
      Im dalej na wschód w kierunku Bliskiego Wschodu, tym więcej słońca. Rodos jest
      pod tym wględem zbliżona do Cypru. Ale oczywiście pogoda jest nieprzewidywalna
      i jeśli będziesz miała pecha to trafisz na kilkudniowy okres ulew, co się
      zdarza i czego Ci nie życzę.Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka