Dodaj do ulubionych

z Fuerte na Lanzarote

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 09:11
Witam
12.12 lecę na Fuertaventurę, do Costa Calma ponieważ tym razem chcę jeszcze
odwiedzić po sąsiedzku Lanzarote to czy lepiej zrobić to zorganizowaną grupą
(nie lubię) czy równie dobra i skuteczna będzie indywidualna wycieczka - tzn
jak z promami, skąd, czy brać samochód itd - może ktoś był?
Z góry dzięki za odpowiedzi. A przy okazji moze ktoś z dzieckiem leci w tym
czasie do Costa Calma to moja miałaby towarzystwo :) - 6 lat.
pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 15.11.05, 09:55
      W/g mnie najlepiej przepłynąć promem z Corralejo (FT) do Playa Blanca (LZ) i
      tam wypożyć samochód...

reservas.fredolsen.es/reservas/horarios/horarios.aspx?Trayecto=QLYQFU

A na Lanzy jest co zwiedzać!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19974126

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=18862582&a=20518512

Pozdrawiam

bah7
      • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 10:09
        Dzieki serdeczne - słyszałem że na Lanzarote jest co zwiedzać - mam nadzieję że
        małej też się spodoba :) a że mi bezpłatnie przedłużyli pobyt :):):) to będę się
        nudził na plaży.....
        Tylko z Costa do Corralejo mam kawał drogi i tu też przydałby się samochód,
        chyba że coś tam kursuje publicznego? Jak byłem 3 lata temu to po prostu na
        cały tydzień wziąłem auto ale bez sensu płacić za prom dodatkowo
        dzięki
        pozdr
        • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 15.11.05, 11:37
          > mam nadzieję że małej też się spodoba :)

Chyba tak, choćby dlatego, że miejscami wygląda tam jak na Księżycu... ;-)

> Tylko z Costa do Corralejo mam kawał drogi i tu też przydałby się samochód,
          > chyba że coś tam kursuje publicznego?

Oczywiście kursują autobusy, ale:
          1. Musisz uwzględnić 2 linie: #1 (jedzie przez Costa Calma do Puerto del
          Rosario) + #6 (z Puerto del Rosario do samego portu w Corralejo), co zajmie min
          2,5 h.
          2. Np. 1 bilet z Costa Calma do Puerto del Rosario to już 5,85€.
          3. Trzeba (chyba) zdążyć na nocleg, a 1 dzień na Lanzarote to bardzo mało...

Pzdr.

bah7

• Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 16:39
            Bah7 - przekonałeś mnie :) czyli jednak samochód na Fuerte i potem najwyżej na 1
            dzień II na Lanz. z tego co pamiętam to za twingo na F. płaciłem cos koło 25
            euro za dzień w styczniu więc lepiej byc nie może :)
            Oczywiscie zawsze istnieje szansa że tak mi się znów spodoba na F że przez
            tydzień nigdzie dalej się nie ruszę...
            pozdr
            • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 16.11.05, 08:05
              Trypel, chyba warto się jednak ruszyć na Lanzarote - ci, którzy lubią piękne
              widoki, przeważnie są zachwyceni urlopem spędzonym właśnie tam...

Pzdr.

bah7

• Gość: piotr Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.119.40.93.cust.suomicom.fi 15.11.05, 22:53
            do B. Przepraszam,ze sie wtracam do waszej dyskusji ale czy jestes pewien ,ze
            bus
            dojezdza do samego portu? Wprawdzie z terminalu autbusowego do portu jest 10 min
            piechota przejsc z ulica gen.Garcia Escamez,ale to tez trzeba "doliczyc",jesli
            rozklad jazdy bedzie napiety.Obym sie mylil-pewnie wiesz lepiej.Wedlug mnie tez
            nie ma sensu jechac i wracac busem a w porcie jest zawsze miejsce na auto. Na
            www.fuertevetura.com sa potrzebne mapy Corralejo i drogowe oraz inne ciekawe
            wiadomosci Sam wybieram sie w grudniu do Corralejo.B,mieszkasz na Kanarach
            Pzdr piotr
            • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 16.11.05, 07:49
              Witaj Piotrze!

> Przepraszam,ze sie wtracam do waszej dyskusji...

Spoko, po to jest Forum... ;-)))

> czy jestes pewien ,ze bus dojezdza do samego portu?

Cóż, oczywiście piszę tylko to, czego sam jestem pewien...
              Nb. jechałem z/do portu guagua #6:

www.tresw.es/tiadhe/06.html

> Wprawdzie z terminalu autbusowego do portu jest 10 min...

Dla mnie na wakacjach także każde 10' jest bezcenne...

> B,mieszkasz na Kanarach...

Niestety, nie. :-(
              Ale marzę o tym!
              Ech, cały rok chodzić w krótkich spodenkach... :)

Masz jeszcze jakieś pytania?

Pozdrawiam

bah7
              • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 08:36
                Witam ponownie,
                jeszcze jedno Bah7 - jeżeli 1 dzień na L to mało to moze lepiej od razu założyć
                że na miejscu szukamy noclegu i wtedy spokojnie płyniemy na 2 dni - jak jest z
                indywidualnymi noclegami na Wyspach ? Czy jednak da radę się wyrobic w 1
                wstając wcześnie płynąc pierwszym i wracając ostatnim promem - nie chodzi o to
                żeby zobaczyć całą L :):):) bo niewątpliwie znów tam trafię... tylko żeby
                zobaczyć coś fajnego BEZ POŚPIECHU :)
                Dzięki z góry
                • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 16.11.05, 09:20
                  Trypel, masz rację, na Kanary się wraca... :)

A skoro tak, to wybierz się teraz na 1 dzień - zwiedzisz południe Lanzy:
                  Papagayo, wulkany etc. - przejrzyj linki, które Ci podałem.

> Czy jednak da radę się wyrobic w 1
                  > wstając wcześnie płynąc pierwszym i wracając ostatnim promem..

Podałem Ci przecież rozkład rejsów "Fred.Olsen" - ostatni prom jest o 18:00.
                  Zresztą potem nie warto płynąć - nie widać delfinów, ryb latających itp. :)

Pzdr.

bah7
                  • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 10:54
                    Bah7 - mówisz poważnie? - córa ma szansę zobaczyć delfiny i ryby latające??
                    Naprawdę?? Czyli po prostu - MUSZĘ POPŁYNAĆ PROMEM :):):) + wulkany i będzie
                    super
                    • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 16.11.05, 14:54
                      > córa ma szansę zobaczyć delfiny i ryby latające??

Ma szansę.
                      Ale na trasie Corralejo - Playa Blanca promy kursują jak tramwaje...

Prawie pewność daje dopiero rejs z Corralejo do Puerto del Carmen wzdłuż
                      wybrzeża Lanzarote.
                      Ja płynąłem takim stateczkiem z przezroczystym dnem, więc widziałem także rybki
                      pod wodą...

bah7
              • Gość: piotr Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.119.40.93.cust.suomicom.fi 16.11.05, 19:30
                Naprawde mam pytanie :ile kosztuje taxi z portu lotniczego do Corralejo,a moze
                sa jakies autobusy? Wydaje mi sie ze bedzie ok.40km.W tym roku wykupilem tylko
                przelot i sam rezerwowlem hotel.Podobno 1km-1E (taxi).Czy u nich jest zwyczaj
                placic tez za kurs powrotny? Pzdr piotr
                • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 16.11.05, 20:09
                  > ile kosztuje taxi z portu lotniczego do Corralejo?

33-35 €.

> a moze sa jakies autobusy?

Oczywiście, najpierw guagua #3 do Pto. Rosario, potem #6 do Corralejo, razem
                  ok. 3.5 €.

Na lotnisku są też wypożyczalnie aut...

Pzdr.

bah7
                  • Gość: piotr Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.119.40.93.cust.suomicom.fi 17.11.05, 17:41
                    Dzieki B,ale czy pobieraja za kurs powrotny,nie wiesz?Mam na mysli taxi z
                    lotniska do Corralejo
                    • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 17.11.05, 23:56
                      Nic o tym nie słyszałem.
                      W/g mnie, podana cena za kurs jest raczej stała i może być wyższa chyba tylko w
                      święta i w nocy...

Pzdr.

bah7
                  • Gość: piotr Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.119.40.93.cust.suomicom.fi 19.12.05, 17:00
                    Ale Ty masz wiadomosci,Bah,dokladnie tyle zaplacilem.Juz w domu Pzdr piotr
                    • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 19.12.05, 19:10
                      Dzięki :D

No to teraz czekamy na Twoją relację z najfajniejszych miejsc, które
                      odwiedziłeś...

Pzdr.

bah7
                      • Gość: piotr Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.119.40.93.cust.suomicom.fi 19.12.05, 23:43
                        nie musialem nic zwiedzac,widzialem to na zdjeciach,jestem leniwy!Lobos i lanze
                        widac z plazy,gdzie opalalem sie przez 2 tygodnie.Zaliczylem El Cotillo-kilka
                        pieknych lagunowych plaz.O! bilet aut. corralejo-el cotillo 2,40 e, po drodze
                        kilka malowniczych miejscowsci (LA OLIVA) ale samo el cotillo to dziura!!
                        Polecam kurs surfa :3 dni 120e, wszystko w cenie,szkola na plazy miedzy
                        corralejo
                        a riu hotelami.Wyjatkowo cieplo,wcale nie padalo.Morze tez wyjatkowo cieple bylo
                        Najtanszy samochod przez hotel od 28e+ benzyna: 0,75c/l itd ... pzdr piotr
      • Gość: j Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.Red-81-38-157.dynamicIP.rima-tde.net 17.11.05, 20:30
        Tak ciezko napisac Lanzarote??? "Lanza"... Tez cos!
        • Gość: piotr Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.119.40.93.cust.suomicom.fi 17.11.05, 21:57
          Mnie nawet duze L by wystarczalo,nie widze w Lanza nic "strasznego"-wiadomo
          w temacie o co chodzi:Lanza,jak Lanzarote a Fuerte,jak Fuerteventura.No problem.
          Kip smajling,tez bym zrozumial.
        • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 18.11.05, 00:14
          Ależ nie!
          Z prawdziwą przyjemnością piszę Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote,
          Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote,
          Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote, Lanzarote...
          Lanza i Fuerte to jest tak z czułością, jak Oli o aparacie Olympus'a. :)

A gdy bedę używał bardziej oficjalnych skrótów poszczególnych Wysp Kanaryjskich
          (LZ, FV, GC, TF, LP, LG, EH), to będzie dobrze?

bah7
          • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 08:44
            No bah7 - opowiedziałem wczoraj córce o tych latających rybach a ponieważ to jej
            pierwszy wyjazd z nami (wcześniej była za mała) to jak usłyszała to o niczym
            innym nie mówi :) chyba musze wziąć na wszelki wypadek karpia i rzucić go
            odpowiednio wysoko jak nic innego nie przeleci...
            Zostało mi juz tylko 23 dni do wylotu :):):)
            • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 18.11.05, 09:33
              > chyba musze wziąć na wszelki wypadek karpia i rzucić go
              > odpowiednio wysoko jak nic innego nie przeleci...

Myślę, że płynąc wzdłuż brzegu Lanzarote wystarczy tylko będzie mieć oczy
              szeroko otwarte, aby ujrzeć latające ryby:

www.yoga-breath.com/html/wild_life.html

Dużo trudniej będzie Ci je sfotografować, ale może wystarczy dobry aparat
              cyfrowy + zdjęcia seryjne...

Tu masz jeszcze fotkę wyjątkowo pięknych okazów, ale to Bahamy... :D

community.webshots.com/photo/270681771/270681771zNbtLE

Pozdrawiam

bah7

• Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:08
                Piekne są te rybki na drugim zdjeciu ale to bardziej dla mnie a nie dla małej.... :)
                Na razie zastanawiam się czy brać jakieś sprzęty do nurkowania - na Fuerte nie
                warto bo w Costa Calma widać głównie piasek ;) ale może gdzieś na wyspie są
                miejsca gdzie warto trochę popływać pod wodą i cos zobaczyć - np co robią te
                ryby jak nie latają :)
                • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 18.11.05, 11:13
                  Niestety, nie nurkuję, ale najciekawsze podwodne fotki z Wysp Kanaryjskich,
                  które widziałem, są właśnie z Fuerteventury:

www.punta-amanay.com/scuba%20diving%20english/diving%20spots.htm

Pzdr.

bah7
                  • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:34
                    Pieknie ale to raczej nie snorkling tylko poważniejsza zabawa... poza tym
                    wszyskie rejony są praktycznie wokół Isla de Lobos czyli kawał od Costa Calma -
                    a tam znów jest piasek, piasek i jeszcze raz piasek a w takich warunkach
                    widoczność pod wodą powiedzmy 100-200 m od brzegu jest ograniczona nieraz do 50
                    cm. Ale w sumie jadę tam dla tego piasku... a nurkować mogę w Egipcie następnym
                    razem :)
                    Kupiłem wczoraj przewodnik i sprawdzam sobie dokładnie tę Lanzarote :)
                    • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 18.11.05, 12:16
                      To trudno, na pocieszenie zrób sobie może fotkę wraku statku "American Star",
                      on jest też trochę zanurzony w wodzie... ;-)

www.foto-just.de/fuerte/fuerte_e.htm

bah7
    • monia1996 Re: z Fuerte na Lanzarote 22.11.05, 09:05
      Na pewno można na własną rękę, z tym że w Timanfaya (co jest chyba jazdą
      obowiazkową na Lanzarote) z prywatnego samochodu i tak się trzeba przesiąść do
      autokaru, gdyż wszyscy turyści muszą być pod kontrolą. Kiedy byliśmy w marcu
      turyści indywidualni czekali z reguły około godziny na dostanie się do parku:
      jest wpuszczana określona ilość autobusów, a grupy zorganizowane mają łatwiej.
      • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 22.11.05, 13:38
        Polecam przybycie do parku przed samym otwarciem, czyli przed 10:00, nim zaczną
        nadjeżdżać liczne autokary wycieczkowe.

www.lanzarote.com/LugTimanfaya-in.html

bah7
        • petromin Re: z Fuerte na Lanzarote... 23.11.05, 21:28
          Zgodnie z radami baha byliśmy tuż po 10 i nie było jeszcze dużych tłumów. Jak
          2 godziny później wyjeżdżaliśmy kolejka samochodów chętnych na wjazd na parking
          do Parku czasowo mogła wynosić do 2 godzin. Tak czy inaczej koniecznie trzeba
          zobaczyć.

A tu jeszcze raz kilka zdjęć z naszego wyjazdu z czerwca 2005

sus.univ.szczecin.pl/~petromin/Lanzarote.htm
          • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 08:26
            Witam,
            a czy jest realna szansa żeby bez wstawania w środku nocy w Costa Calma wyrobic
            się na wczesny prom, dopłynąc do Lanzarote i dojechać do Parku ?? chyba nie...
            więc przyjdzie mi stać w kolejce chyba :( trudno
            Natomiast pozytywnym jest fakt że wylot już za 16 dni :):):):)
            pozdr
            • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 24.11.05, 09:08
              Pocieszysz się potem w widokowej restauracji "El Diablo" - polecam kurczaka z
              wulkanicznego grilla + pyszne białe wino (wspaniała małmazja) z niezwykłych
              winnic Lanzarote... :)

bah7

• Gość: Juan Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.05, 13:16
              Byłem też w Costa Calma - apartamenty Ursula z Neckermanem. Wycieczka na
              Lanzarote jest obowiązkowa, jechaliśmy tam własnym autem z wypozyczalni. Punto
              z klimą. Najpierw na prom i dalej objazd - El golfo, Timanfaya, winnice na
              lawie, Mirador, Jaskinie - wybraliśmy Manriqego cueva del aqua, może
              przekrecam nazwy ale nie mam czasu sprawdzić. Wszystko w ok. 6 godzin.
              Najlepsze wakacje, jakie mieliśmy!!!! W Calmie strasznie wiało - jest
              przewężenie wyspy i nie ma gór - raj dla surferów. W przypadku pytań chętnie
              pomogę.
              • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 16:04
                super że tu trafiłeś - czy jechaliście własnym samochodem tylko do portu czy też
                promem też i dalej na Lanzarote? Dało rady wszystko w jeden dzień bez wariactwa?
                bo na wakacjach nie lubię pędzić... wystarczy na co dzień tutaj :(
                Ja w Costa Calma byłem tylko na wycieczce ale faktycznie tam wieje i już :) mam
                jakiś Club Green Oasis trochę daleko od oceanu ale spacer to zdrowie ;)
                Od czasu I razu na wyspach minęło sporo czasu i zdążyłem być i na Sri Lance i w
                Egipcie nie licząc corocznych wypraw do Rumunii i Bułgarii motocyklem ale
                szczerze mówiąc Fuertenentura do dzisiaj pozostaje niedoścignionym wzorem
                idealnych wakacji - nastrój jaki tam panuje niesamowicie wycisza i daje dużo
                pozytywnej energii :)
                tak się rozmarzyłem :):):)
                • Gość: Juan Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.05, 17:34
                  Samochód wynajęliśmy na 10 dni. Po pierwszym dniu spędzonym w Calmie
                  zorientowalismy się, że jest to mało atrakcyjne miejsce, o niestety chyba
                  najmniej atrakcyjnej plaży i krajobrazie na wyspie. Za to świetna baza wypadowa
                  do zwiedzania w prawo-lewo. Plaża Sotavento najpiękniejsza jaką w życiu
                  widziałem jest w odległości tylko ok. 10 km. Niestety pieszo nie dojdziesz,
                  musisz mieć brykę, Na autobus, taksówkę nie licz. To jest Fuerte i na tym
                  polega jej genialność. Wcześniej jest zjazd do hotelu Gorriones - zobacz tutaj
                  plażę, nie pożałujesz - pustynia - żeby dojść do wody potrzebujesz dużo czasu.
                  Wszędzie żywego ducha. Dalej w dół playa Butihondo - równie wspaniała, z
                  zupełnie innej bajki bo w skałach. Poniżej Moro Jaable. Ideał kurortu, jeżeli
                  takowe są wogóle konieczne. Dalej w dół nie dojechałem z racji wypożyczenia
                  Punto, a nie jeepa - drogi są szutrowe, nie ryzykowałem. W górę wyspy masz
                  Tarajaleho - miasto z tubylcami i czarną, niezbyt ładną plażę, ale wyjątkową.
                  Na lewo u góry La Pared, przez wielu miejsce uważane za najpiękniejsze. W
                  Pascalu napisali opuszczony kurort trzeciego świata. Pojeby. Nie daj się
                  zwieść. Uważaj na przypływy. Może być cała zalana i nic nie zobaczysz. Przed
                  Corralejo ciągną się przecudne piachy, na myśl o których dostaję gęsiej skórki.
                  Notabene droga na Corralejo zapiera dech, zwłaszcza gdy na horyzoncie staje ci
                  ta piekielna czerwona góra. Jadąc na pn-zachód.... i tak dalej. Sam widzisz bez
                  bryki nie ujedziesz. A jeszcze Betancuria. Co do Lanzarote. To perła, ale na
                  zupełnie inną przygodę - czytaj 2 tygodnie wakacji. Wjechaliśmy na pierwszy
                  prom ok. 10.00 rzecz jasna naszym puntkiem. Przeprawa trochę drożej, ale i tak
                  się opłaca, bo jak z Calmy dojechać do Corralejo o świcie? I co dalej, mając
                  tylko parę godzin i perspektywę powrotu. Co do tempa zwiedzania Lanzarote to
                  było oczywiście wariackie. Widzieliśmy tylko najwazniejsze miejsca i cały czas
                  z zegarkiem w ręku. El golfo śniło mi się po nocach. Od razu tam pojechałem.
                  Potem Timanfaya i ten autobus na który tu pomstują. Jako wielbiciel wulkanów
                  miałem swoje 5 minut. Dalej na północ do punktu widokowego Mirador. Z racji
                  zboczenia zawodowego chciałem zobaczyć dzieła Manriquego, stamtąd więc do tej
                  jego jaskini. I tak minęło ok. 5 godzin i walimy w dół do Playa Blanca na
                  ostatni prom. Reasumując oczywiście musieliśmy to zrobić i wjechać na
                  Lanzarote. To był rzecz jasna tylko przedsmak czegoś co mam nadzieję nastąpi.
                  Te dwie wyspy są jak dwa zywioły przeciwieństw i warto je razem zobaczyć. Chyba
                  nie masz wyjścia........Na tarasie w Calmie siedzielśmy w czerwcu pod kocem.
                  Weź ciepłe ciuchy.
                  • Gość: piotr Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.119.40.93.cust.suomicom.fi 24.11.05, 21:51
                    a ja za tydzien bede na tych piachach przed corralejo byczyl sie .Pozdrawiam
                    wszystkich lubiacych Fuerte
                    • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 09:38
                      Juan dzięki serdeczne - trzeba będzie cały wątek wraz z postami Bah7 wydrukować
                      i wklepić do przewodnika :)
                      Jak byłem ostatnio na Fuerte to też wziąłem autko tylko twingo z odsuwanym
                      dachem (taki sentyment - kiedyś tzn 12 lat temu starym renault4 z odsuwanym
                      dachem pojechałem do Syrii ;) ) też na cały pobyt bo cała przyjemność na Fuerte
                      polega na tym że jedziesz 15 minut i masz plażę tylko dla siebie :)
                      Tylko trochę przesadzasz z ciuchami - byłem w styczniu i ciepła bluza wieczorami
                      spokojnie wystarczała...
                      Jeszcze dwa tygodnie...
                      • Gość: Juan Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.05, 10:54
                        Z pogodą nie zmyślam. Bylismy na przełomie czerwiec/lipiec. Pierwszy tydzień
                        t.j. czerwcowy był gorszy - w ciągu dnia owszem ciepło ale w słońcu i wyłącznie
                        w miejscach osłonietych przed wiatrem. Na plaży takiej jak Sotavento, nie
                        osłoniętej żadnym naturalnym wyniesieniem urywało głowy. Chowaliśmy się w
                        grajdołach. Nic dziwnego jest to jedna z najlepszych plaż na świecie dla
                        serferów. Chłodno było po zachodzie, gdzie nadal wiało, a słoneczka brak.
                        Długie spodnie, kurtka te sprawy. O wiele cieplej było w Corralejo, zupełnie
                        jakbyśmy byli na innej wyspie, nie mówiąc o Lanzarote - tam można było się
                        porządnie wygrzać. Pewnie trafisz na zupełnie inne klimaty, ale jestem ciekaw
                        jak daleko odmienne od moich spostrzeżeń. Po powrocie daj znać na forum i zdaj
                        fanom Fuerte relację.
                    • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 25.11.05, 12:06
                      > Tym razem jednak bede musial wynajac auto i cos niecos
                      > zobaczyc a nie tylko droge Rosario(lotnisko)-Corralejo.
                      > a ja za tydzien bede na tych piachach przed corralejo byczyl sie...

Juan już porównał wietrzne plaże Fuerteventury z dużo bardziej zacisznymi
                      plażami Lanzarote (np. prześliczną plażą El Papagayo).
                      Ale na kilku spośród licznych plaż LZ też często wieje - taka Famara to ogromna
                      gratka i raj dla windsurferów!

Jadąc z lotniska do Corralejo, musiałeś mijać słynne wydmy i 2 ohydne hotele
                      RIU w samym ich sercu (na fotce poniżej to są te brudne plamy):

martinasworld.net/fuertebild09.html

Ale nie martw się, jeśli odejdziesz trochę od tych hoteli w kierunku PdRosario,
                      to trafisz na najładniejszy w/g mnie odcinek tych wydm...

A jak podoba Wam się korzystanie z kamiennych "igloo" przeciwwiatrowych na
                      plażach FV?

community.webshots.com/photo/456745703/456745703tyVrVb

Może się przyda info i foto nt. wszystkich plaż FV?

www.rentalia.com/beaches/fuerteventura/p476.htm?page=1

Oczywiście, prawie wszystkie są oznaczone naturystycznym listkiem... :-)

bah7
                      • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:23
                        Wrocilem w poniedzialek rano... bylo wspaniale!!! lanzarote tez zaliczylem,
                        niestety padl mi komputer wiec wiecej napisze jutro lub w piatek.
                        Aha- szukam znow czegos na marzec - oczywiscie tylko Fuerte :):):)
                        pozdr
                        PS dzieki za rady przydaly sie wiele razy - tez opisze :)
                        • Gość: Kasia Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.12.05, 18:02
                          Lece na ta wysepkę 22 stycznia. Proszę o wszelkie informacje jak najlepiej
                          spezic te 10 dni :))) pozdrawiam podaje maila kasiaf2004@wp.pl
                        • Gość: Juan Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.05, 09:59
                          Trypel do roboty!!! Opowiadaj jak było i co widziałeś.
                          • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:32
                            Przepraszam :( zapominam wciąż mapy zeby opisac dokladnie gdzie co i jak...
                            ale zapisalem sobie juz w telefonie i mi wieczorem zapimpa wiec wezme. Ogólnie
                            żałuj Juan ze nie miales tej terenówki bo to co zobaczylem to moje :):):) a
                            najciekawsze zaczyna sie tam gdzie Ty juz odpuścileś.
                            Tylko do jednego to przyznam się Wam dzisiaj - Lanzarote zrobila na mnie dużo
                            mniejsze wrazenie niz się spodziewalem i sporo mniejsze niz Fuerte... Może
                            dlatego że lubie miejsca gdzie nie ma ludzi a na Lanzarote byly w porownaniu z
                            Fuerte tłumy (stałem w korku !!!)
                            W każdym razie rezygnuje z nart w tym sezonie i kolo marca znów Wyspy :):):)
                            pozdrawiam (reszta jutro)
                            • Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 19:08
                              Komputera dalej nie mam (matryca czy coś) ale jakos znalazłem miejsce i czas :)
                              Co do samego Costa Calma- aż za bardzo "calma" ogólnie bez samochodu to kiszka
                              bo plaża niby ładna ale jak człowiek wie co za rogiem czeka to żal serce
                              ściska... fajniejsza jest obok przy Hotelu Esmeralda ale tam znów pełno golasów
                              w wieku pow lat 60 a nie chciałem żeby moja córa zepsuła sobie gust w wieku 6
                              lat. Wiec już w poniedziałek zapadła decyzja że od wtorku na 3 dni bierzemy
                              auto. Na to jakie decydowałem się jakieś 10 s bo 127 euro za jimnego na 3 dni to
                              swietna wg mnie cena i w ten sposób od wtorku od 9 rano miałem do dyspozycji nie
                              żadnego SUVa tylko prawie prawdziwą terenówkę. Na wtorek zaplanowaliśmy całą
                              Jandię + kawałek reszty wyspy. Zaczęliśmy od jazdy na samo południe czyli obok
                              plaży Sotavento (nie stawałem bo znałem ją z poprzedniego razu) przez Mororo
                              Jable aż do latarni morskiej w Puerto de la Cruz. Tuż za Morro Jable zaczyna się
                              droga szutrowa składająca się z mniejszych czy większych kamieni i powiem
                              szczerze że nawet osobówki dają radę jechać nią 20 na godz ale trzeba pamiętać
                              że do latarni jest 20 km czyli godzina osobowym lub 20 minut terenówką (i to
                              fajnej zabawy) po drodze dzicz jak to na Fuerte na samym końcu świata stoi przed
                              latarnią parenascie domów (Puerto de la Cruz) i koło 100 przyczep kampingowych
                              wyglądających jakby je porzucili hippisi ze 30 lat temu :) ja lubie takie widoki
                              wiec zajechalismy tam do uroczej knajpki wiszącej tuż na skałach nad oceanem -
                              mimo że miejscowość wygląda na wymarłą są tam 3 knajpy :)
                              Stamtąd stwierdziliśmy że koniecznie musimy dojechać od południa na plażę
                              Barvolento przez Cofete tym bardziej że od drogi żwirowej z Morro Jable było
                              odbicie na Cofete. No i pojechalismy... widok jak roztacza się przez człowiekiem
                              stojącym na Serra de Licanejo (przełęcz - chyba dobrze piszę) wart jest
                              przyjazdu na wyspę, z góry widać ciągnącą się kilometrami bezludną plażę
                              otoczoną surowymi górami -bajka. Potem zjazd na dół dojazd do plaży na której
                              niestety było już z 10 osób ( w tym jedni w corsie !!) więc jedziemy plażą do
                              Barvolento... nie powiem było ciężko - jimny nie ma blokady mostów a opony tez
                              raczej tez nie na piach ale dalismy radę. Po jakiś 4-5 km przy brzegu leży
                              skalista wysepka El Islote a obok rozciąga się najpiękniejsza plaża na wyspie i
                              chyba najpiękniejsza jaką w życiu widziałem. Gdybym umiał robić zdjęcia to bym
                              się pochwalił ale tak wiem że znów tam wrócę :)
                              Po paru godzinach stwierdzilismy że jedziemy dalej do Barvolento ale - uprzedzam
                              - nie da się plażą tego zrobić a zawrócić ciężko...
                              W każdym razie zdążyliśmy na obiad a po obiedzie czekał na nas Ajuy i American
                              Star.
                              Ajuy - niesamowita mała plaża z jaskiniami w których pełno czerwonych wielkich
                              krabów. Ale warto pójść ścieżką z prawej na cypel a potem dalej oznaczoną trasą
                              aż dojdziemy do następnej zatoki z dwoma wielkimi jaskiniami/sztolniami i uwaga
                              - konieczna latarka - bo najprawdopodobniej jaskinie mają drugie wyjscie tylko
                              po ciemku ciężko się w nich poruszać. Warto również.
                              American Star - Ciężko trafić bo trzeba jechać na azymut, statek rozbił się na
                              terenie Zona Militar + Zona Prohibida cokolwiek strasznego to znaczy :) ale da
                              radę oczywiście i to nawet jest droga na tyle dobra że przejedzie osobówka.
                              Trafiliśmy na miejsce 5 minut przed zachodem słońca i warto było po nastrój jaki
                              wytworzył się wokół wraku tuż po zachodzie to istny klimat horrorowy :) mniam mniam
                              Powrót postanowiliśmy objechać krótszą drogą objezdzając zasieki i jadąc przez
                              Zona Militar - jazda w zapadającym mroku po wertepach obok lejów po bombach czy
                              czymś tam wybuchowym miała tez swój urok:)
                              Jutro część druga - reszta wyspy + Lanzarote
                              pozdr
                              • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 04.01.06, 22:52
                                Trypel, bardzo ciekawa opowieść, powędrowałem sobie z przyjemnością
                                (wirtualnie) z Tobą!

> Gdybym umiał robić zdjęcia to bym się pochwalił...

Pozwoliłem sobie więc trochę zilustrować tę opowieść...

> pełno golasów w wieku pow lat 60...

Tylko tacy?

www.fuerteventura.com/Naturism/index.shtml

No cóż, na Fuerte trafiają też takie śliczne Cuda Natury, jak Elena (ale i ona
                                będzie miała kiedyś 60!):

community.webshots.com/photo/456347098/456742169miieQk#

> latarni morskiej w Puerto de la Cruz...

A właściwie już na samym Punta de Jandia:

home.netpower.no/olavt/palmg10.html

> z Morro Jable było odbicie na Cofete...

community.webshots.com/photo/456347098/456751670yXAWiR

> z góry widać ciągnącą się kilometrami bezludną plażę otoczoną surowymi
                                > górami -bajka...

community.webshots.com/photo/456761443/456761443eVxOBo

> czekał na nas Ajuy - niesamowita mała plaża z jaskiniami...

Plaża obok tej wioski o przepięknie brzmiącej nazwie, jest równie ciekawie
                                nazwana - to Playa de los Muertos:

www.isla-fuerteventura.de/ajuy.htm

> American Star...

To jego tragiczna historia:

www.ssaustralishomepage.co.uk/history1.html

I kadry z filmu o nim:

www.ssaustralishomepage.co.uk/wreck.html

> mniam m niam...

Jeśli to ja Cię namówiłem na ten wrak, to podwójnie się cieszę, że tak
                                smakowało... ;-)

Czekam na c.d.

bah7

• Gość: trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:32
                                  Bah7 zdjęcia super - niby to wszystko widziałem ale na MOICH zdjęciach wygląda
                                  to jak okolice PGRu w Babulewie Dolnym.
                                  Poza Eleną... jej nie było akurat.

Wracając na wyspę... Środa, rano tradycyjnie wyszło słońce więc przed
                                  zwiedzaniem stwierdziliśmy że dobrze by było walnąć się na godzinkę na plaży a
                                  ponieważ obok było Sotavento to 5 minut i byliśmy na miejscu... Miejsce w którym
                                  zakochaliśmy się 3 lata temu po wizycie wtorkowej na Cofete straciło 50% swojego
                                  czaru i jakoś am się tam przestało podobać więc szybak decyzja i jedziemy do La
                                  Pared. Tam dla odmiany jest... inaczej tzn fajne małe plaże z drobnym
                                  piaseczkiem - wieje ze 3 x słabiej niż z drugiej strony wyspy, surferzy uczą się
                                  na falach... ale najfajniejsze jest otoczenia takie śmieszne górki jakby
                                  zastygnięte babki z błota stawiane przez olbrzyma :):):)
                                  Pisząc wczoraj o Cofete zapomniałem dodać że jadąc na plaże po stronie
                                  zachodniej mamy dodatkowy bonus w postaci fal :) fale są takie że stojąc z
                                  dzieckiem w wodzie do pół łydki zostałem przewrócony, zmaltretowany i wyrzucony
                                  na brzeg i całe szczęście że mała miała kamizelkę... ale w sumie zabawa niezła.
                                  Oczywiscie w La pared było podobnie stąd ci surferzy.
                                  Poza małymi plażami i górkami jest w La Pared jedna knajpa i nic więcej. Więc
                                  koło 12.30 wróciliśmy na obiad a po jazda dalej...
                                  Wyruszyliśmy wybrzeżem w kierunku stolicy żeby w rejonie Gran Tarajal skręcić w
                                  głąb wyspy na Tuineje, ten kawałek był nieciekawy natomiast droga z Tuineje do
                                  Betancurii przez Pajare sprawiła że zatęskniłem za motocyklem... zakręty,
                                  zakręty i jeszcze raz zakrety w górę i w dół i piękne widoki i przepaście... a
                                  na przełęczy Degollada de Sice parking oblężony przez oswojeone wiewiórki skalne
                                  (tak je nazwałem) które jadły z ręki dawały się głaskać a było ich ze 125 :)
                                  Potem Pajara z uroczym kosciółkiem i wreszcie Betancuria... Nie dajcie się
                                  nabrać na drogowskaz Castillo de Lava jakieś 3 km przed Betencurią - może kiedyś
                                  coś tam było le teraz jest to po prostu miejsce na piknik z placem zabaw i
                                  stolikami :) a trzeba do niego dojechac jakies 3-4 km
                                  Betencuria - jestem takim dziwnym facetem na którym nie robią wrażenia
                                  przesadnego żadne dzieła rąk ludzkich (wyjątek Haghia Sophia) i zdecydowanie
                                  wolę oglądać dzieła natury więc ani Betencuria ani Antiqua to dla mnie nic
                                  specjalnego. Z Antiquy wróciliśmy na wybrzeże drogą do Caleta de Fuste żeby
                                  przypomniec sobie miejscowość gdzie bylismy tydzien 3 lata wczesniej. I powiem
                                  szczerze że mimo paskudnej plaży jako miejsce wypadowo-rozrywkowe Caleta to
                                  lepszy wybór niż Costa Calma. Uwaga - ceny kosmetyków zdecydowanie niższe niż
                                  gdzie indziej :)
                                  Stamtąd już po zmroku powrót, kolacja i szykowanie się do Lanzarote w dniu
                                  następnym. cdn :)
                                  • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.01.06, 20:15
                                    Witaj Trypel!

> oswojeone wiewiórki skalne
                                    > (tak je nazwałem) które jadły z ręki dawały się głaskać...

community.webshots.com/photo/456751292/456751292BffbUF

community.webshots.com/photo/456347098/456751665IDVSEL

> jestem takim dziwnym facetem na którym nie robią wrażenia
                                    > przesadnego żadne dzieła rąk ludzkich ... i zdecydowanie
                                    > wolę oglądać dzieła natury...

A np. Elena to jest z której kategorii? ;-)))

community.webshots.com/photo/456347098/456751613ZBXMvn

> zakręty, zakręty i jeszcze raz zakrety w górę i w dół i piękne widoki i
                                    > przepaście...

A myślałeś o tym, aby wybrać się latem na wspaniałą Korsykę?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=25159864&a=25514478

Trochę się dziwię, że nie zaglądasz na mój wątek o wycieczkach samochodowych...

Pzdr

bah7

• trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... 06.01.06, 18:20
                                      Bah7 bo ja jakoś nie trafiłem na wątek o wycieczkach... :( ale poszukam jak
                                      tylko skończy się pracowe szaleństwo i odzyskam domowy komputer :)
                                      O Korsyce myślałem i to motocyklem ale... zostawiam sobie tamte rejony jak bede
                                      stary i obrzydliwie bogaty bo nie znoszę oszczędzać a Włochy/FRancja to
                                      cholernie drogie okolice...
                                      Elena jest zdecydowanie dziełem natury porównywalnym co najmniej z Żelazną Bramą
                                      na Dunaju :):):)
                                      A wiewiórki były rewelacyjne :)

A teraz dalej - mamy czwartek i 7.30 - pobudka, śniadanie i wyjazd o 8.15 do
                                      COrralejo... zdążyliśmy na 9.30 więc w kolejkę do kasy - razem 94 euro za auto
                                      + 3 osoby i na prom. Tu dobra rada - jak ktoś się śpieszy na prom bez śniadania
                                      to lepiej nie korzystać z barów na terminalu - na promie są świetne ceny i
                                      smacznie. Rejs faktycznie krótki i za chwilę byliśmy na miejscu. Tu idąc za
                                      radami z forum gaz w podłogę i kierunek Ogniste Gory - nie powiem robią wrażenie
                                      chociaż dla mnie lepsza byłaby zupełna cisza w autokarze niż te 3 języki na
                                      zmiane. Ale super naprawde. Potem wycieczka w głąb wyspy i szczerze mówiąc nie
                                      podobało nam się w porównaniu do Fuerte... skoro nic nie pamiętam to musiało być
                                      kiepsko :) i powrót z zahaczeniem o El Golfio - cudooo!!!!!! przez duże C i
                                      takie rzeczy lubie :) powrót na prom lepiej wykonać drogą wzdłóż wybrzeża - jest
                                      ciekawsza niż główna i przebiega obok odsalarni wody morskiej a fantazyjne
                                      skały wzdłóż wybrzeża zosatną na długo w pamięci... POtem znów prom, powrót do
                                      Costa Calma, kolacja, i następne 3 dni bez samochodu.... tęskniliśmy za Cofete
                                      ale w ten sposób będzie do czego wrócić :)
                                      A teraz dodatek specjalny - Green Oasis - apartamenty o *** (dla mnie bardziej
                                      **) ale czysto i ładnie, all przyzwoite do północy zazwyczaj chociaż alkohol
                                      bardzo pośledni a wino z kartonów fujjjjj..., za to dla dzieci mędzy posiłkami
                                      frytki a woda w basenie ciepła. A teraz największy plus hotelu - świetne
                                      jedzenie - owoce morza, ryby, jagnięcina itd kupa owoców, wybór naprawdę duży.
                                      Wada - dobry kilometr do plaży ale dawaliśmy radę. w razie pytań służę a ja
                                      chyba w lutym znów tam skoczę :)
                                      • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.01.06, 20:18
                                        Witaj Trypel!

> jakoś nie trafiłem na wątek o wycieczkach... :(

Poważnie? Przecież posty z niego często tu cytuję:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&v=2&s=0

Francja nie jest aż tak cholernie drogim krajem - jakie ceny tak Cię przerażają?
                                        Myślę, że nie musiałbyś nocować w aucie...

> Potem wycieczka w głąb wyspy i szczerze mówiąc nie podobało nam się w
                                        > porównaniu do Fuerte... skoro nic nie pamiętam to musiało być kiepsko :)

A przyznaj się, że nie widziałeś ponad połowy z polecanych przeze mnie atrakcji:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19974126

> chyba w lutym znów tam skoczę :)

Czyli w lutym kolejne Twoje opowieści?

Pozdrawiam serdecznie

bah7

• trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... 08.01.06, 19:44
                                          Witaj Bah7
                                          więc szczerze powiem że czytanie wątku o wycieczkach samochodowych chyba z uwagi
                                          na obszerność zostanie na emeryturę ;) albo jakies pare dni luzu przynajmniej...

Francja i Włochy to są cholernie drogie kraje - tu nie zmienię stanowiska :) We
                                          Włoszech w zeszłym roku za 3 dni w Wenecji z dojazdem samochodem na wielkanoc
                                          (indywidualnie) poszło mi koło 5000 pln... za te same pieniądze w 2004 zrobiłem
                                          17 dniowy objazd Turcji na motocyklu -też śpiąc w hotelach i jedząc w knajpach a
                                          wrażenia... nieporównywalne :)
                                          Co do Lanzarote - szczerze mówiąc po Fuerte najbardziej przeszkadzał mi tam tłum
                                          ludzi i miejscowych i turystów... ja tam nawet stałem w korku :):):) ale
                                          niewykluczone że nastepnym razem polecę tam albo na La Palmę (też nęci), ale
                                          szczerze mówiąc znalazłęm ciekawy wyjazd do Algarve w lutym z Berlina za
                                          śmieszną kase i zastanawiam się czy nie zobaczyć Portugalii... tysiąc pomysłów
                                          na minutę bo potem obowiązkowo na motocyklu w Wielkanoc Węgry i Tokaj (ulubione
                                          miejsce) a w weekend majowy po raz chyba 5 Transylwania więc plany są tylko czy
                                          tyle urlopu będzie...
                                          W każdym razie jakbys miał pytania co do ciekawych tras i miejsc w Rumunii,
                                          Bułgarii i Turcji to śmiało pytaj... ludzie boją się a całkiem niesłusznie
                                          tamtych rejonów a dla mnie to ostatnie ostoje gdzie stosunek do turysty =
                                          stosunek do człowieka a nie do karty kredytowej... oczywisćie poza rejonami
                                          czysto rozrywkowymi typu Alanya, Mamaia itd
                                          pozdrawiam serdecznie
                                          • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 09.01.06, 00:01
                                            Witaj Trypel!

> tysiąc pomysłów na minutę...

Mój wątek to właśnie bardzo dobre miejsce do pisania o swoich planowanych i
                                            zrealizowanych wycieczkach objazdowych po Europie - znajdziesz tam inspirację
                                            także np. na temat Portugalii, a niedługo (tym razem moją) relację z La Palmy.
                                            Jest tam także np. relacja z Krety - niezbyt drogo, a drogi bardzo ciekawe,
                                            także szutrowe!

> W każdym razie jakbys miał pytania co do ciekawych tras i miejsc w Rumunii,
                                            > Bułgarii i Turcji to śmiało pytaj...

Pytałem już o to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14247415

A teraz pytam Ciebie - z przyjemnością poczytam np. wszystko na temat
                                            bułgarskiego odcinka mojej letniej trasy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=26050150

Zapraszam.

bah7
                                            • trypel Re: z Fuerte na Lanzarote... 09.01.06, 12:27
                                              No to Tobie nie mogę odpowiedzieć byle jak tylko muszę się do tego poważnie
                                              przygotować :) ale ja oczywiście rozwinąłbym Bułgarię i wrócił przez Rumunię a
                                              nie autostradami przez Serbię.... ale pewnie masz jakiś limit czasu. Ogólnie
                                              nawet 2 tyg po Bułgarii i Rumunii pozostawiają uczucie niedostytu. Wszędzie
                                              pełno magicznych miejsc typu przełęcz Szipka w Bułgarii gdzie z pokrytych gęstym
                                              lasem zboczy gór wynurzają się złote kopuły monastyrów a w hotelu na przełęczy z
                                              widokiem na dolinę róż zawsze można spotkać jakiegoś ciekawego osobnika
                                              wędrującego po świecie :)
                                              Daj mi parę dni a rozbuduję Twoją trasę po BUłgarii...
                                              pozdrawiam
                                              m
                                              • Gość: bah7 Re: z Fuerte na Lanzarote... IP: *.crowley.pl 09.01.06, 14:12
                                                Trypel, cieszę się, że mi poważnie odpowiesz, ale:

# proponuję tu więcej nie pisać o innych tematach niż Hiszpania (ale na moim
                                                wątku);

# mam limit czasowy - tym razem najważniejszy będzie Peloponez i GR, a potem
                                                muszę z Grecji wrócić (więc tym razem tylko trochę atrakcji BG - w pobliżu
                                                mojej trasy);

# chętnie poczytam o takich Cudach Natury jak np. piramidy ziemne w Melniku
                                                (zbieram takie info na przyszłe trasy)...

Pzdr

bah7

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka