Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe ?

IP: *.bajtnet.lca.pl 23.09.09, 15:29
    Mam takich kilka przemyśleń , chciałbym się zastanowić i podyskutowac na tym czy takie firmy jak Kross, Author itp. to już są firmy rowerowe czy pretendenci ? Firma Author zaczynała na początku lat 90' tych sprzedawaniem byle jakich na początku i tylko "Górali" i powolutku zdobywła sobie rynek i polepszała swoje produkty, na początku stała w jednym szeregu np. z takim Olpranem obecnie marką zdegradowaną zupełnie. Podobnie Kross dorobił się na makrokeszach ale czy został już firmą czy tylko plebejuszem z fochami ?

Czy mają swe pokrycie w jakosci tych rowerów apetyty marketingowców w windowaniu cen ? bo różnice wielkie już nie są.

A może wogóle niema o czym dyskutowac ? w czasach gdy dla wielu marek robia ramy te same roboty spawalnicze w Tajwanie potem się dorzuci jakies czesci, wg zasady droszy rower - troszke droższe częsci ale i tak wszystko tylko by zrobić sobie brand a potem nieżle z brandu żyć ?

Czy też może produkcja i sprzedaz nie jest taka prosta ?
    Obserwuj wątek
      • soulshunter Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 23.09.09, 15:50
        > A może wogóle niema o czym dyskutowac ?
        Dokladnie tak. Proponuje na tym zakonczyc watek.
      • Gość: ml Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 16:24
        dziwny wątek.... powiedziałbym nawet cudaczny. jak nie rowerowe to jakie? agd?
        na authorze w zeszłym roku jeździła polska kadra szosowców. min. w tour de pologne
      • maciek_44 Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 26.09.09, 14:35
        Ja mniej więcej rozumiem przesłanie wątku. Kross może nie, ale Author moim
        zdaniem jak najbardziej kwalifikuje się do czołówki producentów rowerów. Miałem
        do czynienia z kilkoma modelami, słyszałem też sporo pozytywnych opinii.
        • settembrini Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 26.09.09, 18:41
          do czolowki? pod jakim wzgledem? prestizu? nowatorstwa? stosunku jakosci do ceny?
          dwa pierwsze na pewno nie, trzecie pewnie tak.
          • Gość: niji Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 17:15
            oj... athor ani prestiżowy ani nowatorski a stosunek cena / jakość to
            katastrofa. to przyzwoite rowery ale ceny jakie za nie wołają i to co za tę cenę
            oferują to disaster. tak patrzę na trekkingi i crossy i porównując z wyrobami
            konkurentów typu kellys, merida czy nawet nasz unibike wychodzi mi ze author to
            marka co najmniej ekskluzywna. bo co to za filozofia aby rower kosztujący 1500zł
            miał w składzie elementy które powinny znaleźć się w rowerze typu market?
            Ekskluzywny producent igdy takich cęści do roweru nie wstawi a marketowy rower
            bedzi ekosztowal odpowienio mniej
            • Gość: Marian Szarecki Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.bajtnet.lca.pl 01.10.09, 21:06
              Mam podobne przemyślenia , może ktoś w czechach doszedł do wniosku że wyrobili sobie brand i czas na nim zarabiać ? i obserwuje że Author aspiruje do topowych marek a co za to oferuje za swoją cene ?
        • Gość: bakalala kross 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 14:02
          Kross to już
          napewno marka godna polecenia, a kolekcja 2011 jest naprawdę spoko, mimo ze
          jeszcze nie widać specyfikacji
          • Gość: matt Re: kross 2011 IP: *.home.aster.pl 03.10.11, 18:57
            Pojawiły się już informacje o kolekcji kross 2012, mozna obejrzec tu

• Gość: KLM Perfect sport SPAM IP: *.aster.pl 04.10.11, 01:56
              Kiedyś na studiach zajmowałem się marketingiem wirusowym i powiem Ci, że jeśli podbijasz wątek który wygasł rok temu i od razu dajesz link do swojego zapyziałego sklepu to wszyscy wiedzą, że to spam, a nie rzetelna informacja dla użytkowników forum.
              • Gość: Marcin Re: Perfect sport SPAM IP: 94.75.125.* 20.02.12, 22:32
                Każdy kto to przeczytał z pewnością zauważy, ze SPAM to Twoja wypowiedź a nie informacja o nowych kolekcjach rowerów.
      • Gość: wwwwwwwwwww Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.ttk209.sta.nsm.pl 01.10.09, 21:36
        dokladnie - nie ma specjalnie nad czym dyskutować.

Ewentualnie mozna sie zastanowić jakie firmy ruszają to wszystko trochę do przodu.
        Pewnie takie które kombinują z materiałami, wymyślają nowe systemy zawieszeń ect. A takich firm bedzie raptem kilka na świecie.
        Należało by sie też pomyśleć co zrobić z takimi co to płodzą konstrukcje "oryginalne" choć bez wiekszego sensu (np. lefty).

Reszta to poprostu montownia + marketing choć one też mogą różnić sie np. jakością serwisu i obsługi klienta co może wpłynąć na markę.
        • Gość: Marian Szarecki Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.bajtnet.lca.pl 01.10.09, 22:21
          Proszę napisać jakie to firmy i co one robią bo jestem ciekaw, bo wszak załozenie roweru takiego jak go znamy dzis to ma z 100 lat i nie ma widoków i zapewne i potrzeb cy cos sie zmieniło ?
        • settembrini Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 02.10.09, 12:54
          nie mam osobiscie zadnych doswiadczen z lefty, ale wydaje mi sie to dosyc
          ciekawym rozwiazaniem, przynajmniej wagowo. cannondale akurat imo jest jedna z
          bardziej nowatorskich marek. kiedys za absolutna czolowke pod tym wzgledem
          mialem univege (tak z 10-15 lat temu), gdy w ofercie mieli ramy na materiale o
          nazwie bodaj borland.
          • Gość: socios Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.net.autocom.pl 05.09.10, 04:51
            Kross był, jest i pewnie jeszcze długo (jeśli nie zawsze) będzie
            marketowo/budżetową firmą.
            Author zaczął się cenić jak "specjaliści", ale daleko mu jeszcze do nich (za tą
            cenę wolę np. Gianta).
            W tym roku polecam Scott'a - trochę zapomniana firma, która mocno wraca na rynek
            sporo obniżając ceny (często poniżej Authora) prezentując ciągle klasę sprzed lat.
            • settembrini Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 05.09.10, 13:08
              jednak wsrod ilosci wrzuconych do sieci zdjec z polamanymi ramami scott dominuje.
              • lubicz68 Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 06.09.10, 13:59
                A ja drugi sezon mam Krossa trans Alpa i jestem bardzo zadowolony.
                • januszz4 Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 12.09.10, 00:01
                  lubicz68 napisał:

> A ja drugi sezon mam Krossa trans Alpa i jestem bardzo zadowolony.

Dokładnie - ja jeżdżę tym samym modelem trzeci sezon i też jestem zadowolony. Kross w ciągu ostatnich kilku lat zrobił spory postęp.

• Gość: Don Tuskone Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: 62.61.58.* 15.09.10, 21:03
                    Ja osobiście polecam Treka, jezdżę na modelu wiekowym bo z 97 roku. Kupiony jako już używany od zawodnika, model 930. Nie do zajechania do tej pory. Tylko zmiana łańcucha, zjechanej kasety, opon i dalej śmiga bez zająknięcia. Na oryginalnych przerzutkach i manetkach...
                    sorry za offtopic
                    • Gość: socios Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.net.autocom.pl 24.09.10, 05:44
                      Z Twoim poleceniem Trek'a jest podobnie jak z moim Scott'em. Rama z końca lat '90 jest nie do zdarcia, bo ludzie ją posiadający mają świadomość do czego jest ona przeznaczona.
                      "Nowi rowerzyści" wypisują zaś takie cuda:
                      "jednak wsrod ilosci wrzuconych do sieci zdjec z polamanymi ramami scott dominuje." - cytat @settembrini
                      Scott od zawsze żyłował parametry RAM DO XC, by obniżyć ich masę. Jak ktoś zaczyna na takiej ramie skakać, to jest rzeczą oczywistą, że ja połamie.
                      • settembrini Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 24.09.10, 09:07
                        akurat zdjecia popekanych ram scotta pochodza od doswiadczonych uzytkownikow, ktorzy stosowali je zgodnie z przeznaczeniem. wystarczy siegnac do archiwum listy pl.rec.rowery. parametry ram zyluje wielu producentow, ale jakos nie widzialem peknietej glowki ramy od cannondale'a czy speca.
                        • Gość: DHO Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.icpnet.pl 26.10.10, 17:37
                          Krossem i Kellysem się ludzie podniecają jeżeli nie mają specjalnego pojęcia o rowerach. Ramy, koła, komponenty - tragedia. Co z tego, że przerzutki o klasę wyższe niż konkurencja. przerzutka nie jedzie. Za jeżdzenie na tych wynalazkach musieli by mi płacić i to dużo. Kupisz Speca, Treka albo Cannona (byle ze zwykłym widelcem) i jeździsz wieki. Po pewnym czasie dopiero można się przekonać co w markowym sprzęcie kosztuje. I to wcale nie więcej.
                          • elpik Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 27.10.10, 07:48
                            Czyli dowiedzieliśmy się, że przerzutka nie jedzie. Co zatem jedzie?
                            Jedzie Spec, Trek albo Cannon ale ze zwykłym widelcem - nie dają działających widelców amortyzowanych w tych rowerach?
                          • bimota Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 27.10.10, 12:31
                            Zapomniales o Authorze...
                      • Gość: Don Tuskone Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: 62.61.58.* 29.10.10, 14:23
                        Ten mój Trek, mimo, ze rama jest Cro-mo i 21'-wiec duża- waży ok 12 kg. Wiec bez specjalnego żyłowania mniej więcej tyle co analogiczne rozmiarowo ramy ALU. Wiem bo miałem jeszcze Gianta Cold Rock i szybko się pozbyłem-ważył podobnie. Przepaść jakościowa, wszystko rzeziło, skrzypiało a przerzutka (SRAM7) sypnęła sie błyskawicznie.
                        Stary Trek, jeszcze made in USA, to jest to.
                        • Gość: słonce gorące Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: 78.8.79.* 29.10.10, 17:44
                          made in usa to już dawno i w opowiadaniach to se ne wrati a ramy CRo-mo to do nich jestem coraz bardziej przekonany, alu męczy mnie ...
        • Gość: cannondale Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 17:47
          Marki rowerowe to np: SCOTT, TREK, CANNONDALE, CENTURION, SPECIALIZED.
          A wyroby roweropodobne typu Kellys, Kross, Jamis, Northtec to po prostu ciężkie badziewie z ramą która przyjeżdża z Tajwanu sklecona do kupy jako rower. Ich lakier podzespoły na które patrzą tylko wprawieni (szprychy, mostek, kierownica, obręcze, nawet linki i pancerze, czasem piasty) to po prostu najniższa półka o strasznej jakości i dużej wadze.

Temat ten jest bardzo szeroki i rozległy. Nie da się powiedzieć zawsze o danej firmie że wszystkie rowery robi najlepsze. Jedna marka ma w danym roku lepsze szosowe rowery, inna mtb a kolejna Trekkingi, a np. w tych ostatnich nie chodzi o wagę ale o komfort. I tu zadam pytanie: Czy ktoś potrafi wskazać mi lepszy rower trekkingowy niż np. modele Voyager czy Ekspedition Marki UNIBIKE? Niby marka słaba ale wyposażenie ich Trekkingów (lampki po 120zł, siodła za 130zł, opony schwalbe, sztyce wysokiej jakości marki uno po 100zł itp.) pokazuje że Polska też jeszcze coś potrafi!
      • Gość: jubilatka Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe IP: *.centertel.pl 29.10.10, 10:01
        jeżdżę krossem trans alaskan już 4 lata, jest to super rower, polecam.
        • kitienna Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 23.11.10, 23:28
          ;) nie ma się co dziwić - Kross to największy europejski producent rowerów... To zobowiązuje ;) Ostatnio wyhaczyłam na sieci V6 Hexagon ( typowo MTB ) tu KLIK za niewiele ponad 1000 zł - warto brać teraz, gdy ceny są niższe, bo zima idzie ;)
      • moja_przerwa Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 28.11.10, 22:34
        proponuje gianta lub kone:D
      • franek.h A autor wątku to zamierza jeździć czy szpanować? 05.10.11, 10:39
        Bo jeśli szpanować przed snobistycznymi znajomymi, do których zapewne pretenduje, to rozumiem pytanie. Jeśli jeździć.... to nie rozumiem.
      • snowride Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 05.10.11, 18:19
        Author zszedł na psy, pod koniec lat 90tych byli naprawdę pożądani... a teraz, teraz wygląda na to że zatrzymali się w tamtych latach. Kross natomiast... z newsów pojawiających się w prasie branżowej można wnioskować jedno - że to marka innowacyjna robiąca porządne rowery.
        • settembrini Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 21.10.11, 01:41
          A co jest w Krossie innowacyjnego? Nic a nic, tyle że szybciej gonią trendy rynkowe.
          • snowride Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 21.02.12, 22:42
            Na skalę światową może i nie, ale jak na polskie warunki to są imo...
      • headvig Re: Czy Author lub Kross to już są marki rowerowe 23.02.12, 13:44
        eksploatowałam authora traction przez 7 lat - nie narzekałam. rok temu zmieniałam z górala na trekkingowo-miejski i zdecydowałam się na krossa. stosunek jakości do ceny o wiele lepszy niż authora, gdzie 30% ceny to zapłata za markę. co do jakości krossa, to trudno mi się wypowiadać, bo więcej stał w garażu niż był jeżdżony - takich epizodów/dystansów jak na autorze to jeszcze z nim nie robiłam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka