Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prędkość

09.10.14, 21:50
    Mam pytanie:ile najszybciej jechaliście na rowerze?
    Liczy się po prostym i z górki.
    Ja po prostym w mieście 30 km./h.
    Z górki nie wiem,bo jak bardzo stroma to hamuje,bo boje się rozpędzić za bardzo.
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: Prędkość 10.10.14, 06:56
        Był już taki wątek, poszukaj.
      • rincono Re: Prędkość 10.10.14, 07:59
        Odpowiedzi imo winny być uzupełnione o inf nt.: roweru, wielkości kół, opon.

mtb - 26 - 1.95 - 42km/h - 66km/h
        • zbyfauch Re: Prędkość 10.10.14, 09:05
          rincono napisał:
          > Odpowiedzi imo winny być uzupełnione o inf nt.: roweru, wielkości kół, opon.

Tudzież o ciężar rowerzysty, kierunek i siłę wiatru, powierzchnię natarcia wiatru ... :)
          • rincono Re: Prędkość 10.10.14, 10:01
            zbyfauch napisał:

> rincono napisał:
            > > Odpowiedzi imo winny być uzupełnione o inf nt.: roweru, wielkości kół, o
            > pon.
            >
            > Tudzież o ciężar rowerzysty, kierunek i siłę wiatru, powierzchnię natarcia wiat
            > ru ... :)

Tak, tak i strukturę gumy opon oraz stopień chropowatości podłoża po którym odbywała się jazda.
            Sama prędkość niewiele mówi.
            • ikato Re: Prędkość 10.10.14, 10:39
              MoŻliwe!ze wątek o tej tematyce juz był,ale ten będzie aktualniejsz;)A może ktoś zmienił sprzęt od tego czasu?
              Faktycznie uzupełnia swój wpis:
              Rower miejski,kola 26x1.9, 30km/h po prostym,ścieżka asfaltowa rowerowa w mieście.
              • gom1 Re: Prędkość 10.10.14, 11:36
                Rowery nie zmieniły się od lat, możliwości rowerzystów (amatorów) również. Każdy starszy wątek będzie równie aktualny jak ten.
                • ikato Re: Prędkość 10.10.14, 14:07
                  Trudno.Wątek juz zalozyłam.Co zrobisz.
                  Będzie miło jeśli mimo tego zostanie uzupełniony.
      • uthark Re: Prędkość 10.10.14, 12:50
        Moj stary licznik pokazywał "E", gdy przekroczylo się 65km/h. Kiedyś mi pokazał, gdy zjeżdżałem z górki z osiedla, na którym mieszkam, miałem pewnie 70km/h.. Nowy licznik nie ma tego feleru, ale przy 40km/h zaczynam hamować (mam teraz rodzinę).

Komunikacyjnie jadę 15-20km/h (w "cywilkach", więc nie chcę, żeby T-shirt przylepił się do pleców), rekreacyjnie 20-30km/h, czasami szybciej, jak chcę się zmęczyć.

Rower trekking 26''x2, w 1996r. kosztował 650zł, dziś podobne kosztują 800zł.
        • ikato Re: Prędkość 10.10.14, 14:11
          40na godz.Też sporo.Tak myślę,ze na moim miejskim dałoby rade i 35,ale 30 to i tak dużo.Czuje szum w uszach i wiary na twarzy.Że o włosach nie wspólne;)Ale to tylko przez chwilę mam sile tak szybko jechać.
          Na razie moja rekreacyjna jazda to 15-20 km/h.Wiadomo w mieście się nie poszaleje i kondycja na razie jeszcze kuleje,ale jest coraz lepiej.Jade tyle,na ile mam siły.
          • azm2 Re: Prędkość 10.10.14, 14:37
            38 km/h, koła 26 x 1,95. Zjazd ścieżką rowerową (asfalt) wzdłuż ul. Podleśnej (od Marymonckiej do Gwiaździstej) w W-wie. Na odcinku ok. 500 m w ogóle nie trzeba pedałować.
            Mam nadzieję, że nie wymienią asfaltu na kostkę.
            • toxicwaltz Płaska jest ta Warszawa. 12.10.14, 21:28
      • poohdell Re: Prędkość 13.10.14, 10:11
        Po prostym 60 km/h (raz za autobusem - nie polecam, plus kilka razy przy starcie na jakiś zawodach), z gorki 80 km/h po asfalcie, prawie 70 km/h po szutrowej drodze. Wszystko na góralu, na szosie mam zwykle wiekszego cykora ze wzgledu na duzo słabsze hamulce.
        • rincono Re: Prędkość 15.10.14, 14:06
          poohdell napisał(a):

> Po prostym 60 km/h (raz za autobusem - nie polecam, plus kilka razy przy starci
          > e na jakiś zawodach), [...] Wszystko na góralu, ...

60 (?!) na jakich kołach?!
          • gom1 Re: Prędkość 15.10.14, 14:11
            rincono napisał:
            > 60 (?!) na jakich kołach?!

Zapewne góralem (26''). Jazda 60-tką za busem/TIRem to akurat żaden wyczyn.
          • uthark Re: Prędkość 15.10.14, 14:24
            60km/h w tunelu aerodynamicznym za dużym pojazdem to podobno betka. Głównym oporem, jaki ma rowerzysta, jest opór powietrza. Jak go zmniejszysz, to szybciej pojedziesz.

Kiedyś czytałem, że jakiś facet obudował rower leżący osłoną z włókien węglowych czy czegoś podbonego lekkiego i bardzo wytrzymałego. Spokojnie osiągnął ok. 100km/h, gdyż osłona była bardzo aerodynamiczna.
          • poohdell Re: Prędkość 15.10.14, 15:53
            26 cali. Szybki start peletonu w zawodach, czyli aerodynamika, testosteron plus emocje. Przerzutek mi brakowało. Za autobusem da się i szybciej, ale to zabawa dla samobójców.
            • rincono Re: Prędkość 15.10.14, 20:41
              poohdell napisał(a):

> 26 cali. Szybki start peletonu w zawodach, czyli aerodynamika, testosteron plus
              > emocje. Przerzutek mi brakowało. Za autobusem da się i szybciej, ale to zabawa
              > dla samobójców.

No cóż.... to tylko pokazuje jak mi daleko do takich 60.
              Tak wiem co to jechać za kimś wobec jechania przed kimś ale rzeczywiście za czymś dużym nie jechałem.

A gdyby tak spróbować za osobówką? Znajomą osobówką która by wiedziała, że nie wolno hamować... czy auto osobowe potrafi wytworzyć odpowiednią dziurę? :)
              • gom1 Re: Prędkość 15.10.14, 20:58
                Osobówka się nie nadaje. Za niska. I nie chodzi o hamowanie, tylko o stan nawierzchni. Dziury i przeszkody auta biorą między koła, przy niewielkiej odległości za zderzakiem rowerzysta nie ma czasu na reakcję.
              • poohdell Re: Prędkość 16.10.14, 09:19
                Musiałbys sobie znaleźć dłuższy kawałek drogi i kogos kto Cie "poholuje". Jakis minivan powinien wystarczyć. Ale nie namawiam do testów. Powiem tak - mozna i ponad 100 km/h sie rozbujać.
              • azm2 Re: Prędkość 17.10.14, 12:12
                Spróbuj za osobówką, dlaczego nie.
                Problem w tym, że i osobówka, i droga muszą byc trochę nietypowe:
                www.canosoarus.com/08LSRbicycle/LSR%20Bike01.htm
                www.gtspirit.com/2012/10/14/bizarre-record-attempt-with-a-porsche-and-a-bike/
      • anna_sla Re: Prędkość 14.10.14, 14:23
        z górki 49km/h, po płaskim czasami się zdarza 33-34km/h, ale jednak najczęściej max 27km/h ;)... pod górkę masakra :D wstyd napisać :P
        • anna_sla Re: Prędkość 14.10.14, 14:26
          uzupełniam wpis..
          rower mtb 26'' 2,10
          waga rowerzysty - fiu fiu :P
        • poohdell Re: Prędkość 14.10.14, 14:39
          Pod górke nalezaloby napisać, z jaką najmniejsza prędkościa udało sie utrzymac na rowerze:-)
        • uthark Re: Prędkość 15.10.14, 14:25
          Nie masz powodu do wstydu. Jeździsz normalnym tempem rowerowym.
        • ikato Re: Prędkość 16.10.14, 13:07
          Zależy pod jaką górkę.Górka górce nierówna:)
          • ikato Re: Prędkość 16.10.14, 13:10
            Aha u mnie przeciętnie 20na godz,takie miarowe,równe tempo po prostym,płaskim.
          • anna_sla Re: Prędkość 16.10.14, 21:03
            góóóóóóórka :D.. mieszkam na przedgórzu, widzę w oddali góry z balkonu :)
            • poohdell Re: Prędkość 17.10.14, 10:27
              W poblizu których gór?
              • anna_sla Re: Prędkość 17.10.14, 19:21
                góry Izerskie, Świeradów Zdrój itp.
                • poohdell Re: Prędkość 20.10.14, 09:52
                  To zazdroszczę:-)
                  • anna_sla Re: Prędkość 20.10.14, 17:48
                    no fajne miejsce, stosunkowo blisko singletrack, Jakuszyce. Wczoraj właśnie z dzieciakami woziliśmy się po Jakuszycach, Chatka Górzystów, Orle, ale niestety z nimi to była ostatnia wycieczka w tym roku, za zimno już i za mokro dla nich, my może (przez wielkie MOŻE) się jeszcze z raz skusimy.
                • zbyfauch Re: Prędkość 20.10.14, 11:38
                  anna_sla napisała:
                  > góry Izerskie, Świeradów Zdrój itp.

Byłem przekonany, że to Świerardów. :)
                  • stefan4 Re: Prędkość 20.10.14, 16:25
                    zbyfauch:
                    > Byłem przekonany, że to Świerardów. :)

Na wzór i podobieństwo Żyradowa?

- Stefan
                    • zbyfauch Re: Prędkość 20.10.14, 16:31
                      stefan4 napisał:
                      > Na wzór i podobieństwo Żyradowa?

Najprawdopodobniej
                      • ikato Re: Prędkość 20.10.14, 17:45
                        Ja też w górach.Co prawda nie za wysokich,ale zawsze to cos ;)
                        A dzisiaj prędkość była utrudniona przez wiatr.U Was też tak dmuchalo?
                        • anna_sla Re: Prędkość 20.10.14, 18:03
                          > Ja też w górach.

No ja podgórze. Mam 26km do Świeradowa w linii prostej, 40km do Szklarskiej Poręby.

> A dzisiaj prędkość była utrudniona przez wiatr.U Was też tak dmuchalo?

Wczoraj w Jakuszycach (Szklarska Poręba) dęło fest.
      • zbyfauch Dwie weekendowe wycieczki zapisane Mundziem. 20.10.14, 19:16
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sd/qf/mqca/4aUpNb8TtOE08fTdbX.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka