Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanko czystko rowerowe...optarty tylek od siodel

21.02.05, 23:36

zawsze jak sie wybieram na rower i oczywisice na mase to potem mam dwa dni
    optarte dupsko...siodelko mam niezle mozna powiedziec wygodne...co na to
    mozna poradzic? czy nosicie cos specjalnego? ja sie ubieram w jeansy i
    normalne slipy.dzieki i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • beczus Re: pytanko czystko rowerowe...optarty tylek od s 21.02.05, 23:50
        Witanko.Najlepsze są spodenki rowerowe.Zimą moze być coś na polarze ale
        zapewniające wymiane ciepła.Zbyt obszerne spodnie mogą spowodowac że materiał
        obciera różne strefy ...

Pozdro
      • roweroraffi Re: pytanko czystko rowerowe...optarty tylek od s 22.02.05, 01:08
        lucyferr napisał:

>
        > zawsze jak sie wybieram na rower i oczywisice na mase to potem mam dwa dni
        > optarte dupsko...siodelko mam niezle mozna powiedziec wygodne...co na to
        > mozna poradzic?

Tak... im węższe siodełko tym mniejsze obtarcia... szerokie siodełka (tzw
        kanapy) niestety powodują obtarcia, choć dla kości ogonowej bywają przyjemne.
        Pomysl o zmianie siodelka na mniej szerokie to problem najpewniej sie skonczy.

> czy nosicie cos specjalnego? ja sie ubieram w jeansy i
        > normalne slipy.dzieki i pozdrawiam

Niektorzy noszą specjalne rowerowe spodnie z wkładką antybakteryjną (tzw
        pampersem), jednak myślę, że problem potu (powodującego obtarcia) oraz problem
        tego co obciera można łatwo rozwiązać taniej (spodnie takie to koszt od około
        80zł wzwyż).
        Pomyśl może o bokserkach lub mniej obcisłych gaciach (najczęściej to
        zakonczenia 'nogawek' w gaciach obszyte grubym materialem powoduja obtarcia w
        okolicach pachwiny)...i o luźniejszych spodniach nieco - dżins wygląda ładnie,
        ale na rower nie jest najlepszy, a poza tym uciska grubym materialem dodatkowo
        te slipy wewnątrz... może więc tak spodnie z polaru? dresy? ;-) Dodatkowo na
        obtarcia dobre są posypki dla nimowląt...

Ja osobiscie ubieram sie tak: slipy luzniejsze (i nie obszywane jakims grubym
        materialem), kalesony i luźne spodnie z polaru. Siodlo mam srednio szerokie
        (nie kanape, ale i nie waziutkie), żelowe i obtarcia zdarzaja mi sie tylko na
        dlugich wyprawach (kilka tygodni dzień w dzień po >100km), zazwyczaj gdy mam
        mokre ciuchy.
        • krakers1 Re: pytanko czystko rowerowe...optarty tylek od s 22.02.05, 10:10
          roweroraffi napisał:
          >spodnie takie to koszt od około
          > 80zł wzwyż

i to niestety jest najprostszy krotki model letni. wiesz, dobor siodla zalezy od
          tego jaka zajmujesz pozycje na rowerze, jesli pochylona to im wezsze tym lepsze
          (mimo ze nikt nie chce mi uwiezrzyc ze moje siodlo jest naprawde wygodne) a im
          bardziej jezdzisz wyprostowany tym szerszy powinno miec tyl. jescze sporo zalezy
          od pokrycia siodla. a jeansy... ja jezdze codziennie (poza zima, teraz jezdze w
          cieplych rowerowych) w podwinietych jeansach do szkoly i w ogole czesto jak cos
          mam gdzies do zalatwienia i nie narzekam.
          pozdr
          • roweroraffi Re: pytanko czystko rowerowe...optarty tylek od s 22.02.05, 21:52
            krakers1 napisał:

> i to niestety jest najprostszy krotki model letni.

Zgadzam się.. z szelkami, wymienną wkłądką itp itd sa już droższe i to czasem
            kilkukrotnie.

> wiesz, dobor siodla zalezy o
            > d
            > tego jaka zajmujesz pozycje na rowerze, jesli pochylona to im wezsze tym
            lepsze
            > (mimo ze nikt nie chce mi uwiezrzyc ze moje siodlo jest naprawde wygodne) a im
            > bardziej jezdzisz wyprostowany tym szerszy powinno miec tyl. jescze sporo
            zalez
            > y
            > od pokrycia siodla.

Zgadzam się, aczkolwiek przy pozycji wyprostowanej szeroka powinna być TYLNA
            część siodła... przednia zawsze powinna być wąska, bo to przednia część
            powoduje obtarcia... jednak niestety jak robią szerokie siodło, to szersze jest
            nie tylko z tyłu.
      • freaky_mati Re: pytanko czystko rowerowe...optarty tylek od s 22.02.05, 10:22
        W 100% zgadzam sie z Raffim.

Dodam tylko, ze jesli nie przeszkadzaja Tobie obcisle ubrania, to spodenki
        kolarskie sa bardzo dobre. ;)

Gdy jest troche chlodniej to poprostu zakladam na spodenki jakies luzne spodnie
        i wszystko jest git.

A tak na marginesie, to mam pytanko; czy kombinacja Jeansy+Rower jest dobra
        opcja? Ja nie nosze jeansowych ubran juz od dluzszego czasu bo uwazam je sa
        troche niewygodne. Myslalbym, ze na rowerze to jest istna tortura...

Pozdro,
        Mati
        • roweroraffi Re: pytanko czystko rowerowe...optarty tylek od s 22.02.05, 21:54
          freaky_mati napisał:

> A tak na marginesie, to mam pytanko; czy kombinacja Jeansy+Rower jest dobra
          > opcja? Ja nie nosze jeansowych ubran juz od dluzszego czasu bo uwazam je sa
          > troche niewygodne. Myslalbym, ze na rowerze to jest istna tortura...

Nie no aż tak tragicznie to nie jest o ile jeansy nie są zbyt obcisłe. Inna
          rzecz, ze szerokie nogawki takich spodni idealnie wkręcają się pomiędzy łańcuch
          a największy blat korby i albo się rwą i strzępią, albo w najlepszym wypadku
          brudzą. Ja to głównie dlatego nie używam już jeansów do jazdy ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka