Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy mogę potraktować łańcuch rozpuszczlnikiem

30.07.05, 17:11
    do farb? bo nic innego pod ręką nie mam, no chyba ze H2O
    Obserwuj wątek
      • Gość: Alonzo Re: Czy mogę potraktować łańcuch rozpuszczlnikiem IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 18:28
        Możesz.
        POzdrawiam
        Alonzo
      • dr.krisk Zalezy do czego i jaki to rozpuszczalnik... 30.07.05, 18:32
        Do mycia - rozpuszczalnik do farb olejnych moze byc. Nitro - w zadnym
        wypadku!!!!
        KrisK
        • Gość: Alonzo Re: Zalezy do czego i jaki to rozpuszczalnik... IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 19:02
          A czemu to?O ile mi wiadomo łańcuchy rowerowe nie posiadają elementów innych niż
          metalowe??Prędzej łańcuch się rozciągnie do niebotycznych długości niźli nitro
          czy benzyna(którą niektórzy polecają) rozpuści łańcuch.
          • Gość: beldin Re: Zalezy do czego i jaki to rozpuszczalnik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 20:49
            Mylem nitro i jakos nic sie zlego nie dzieje. Po wymyciu trzeba tylko lancuch
            dokladnie wysuszyc a pozniej nasmarowac.
          • dr.krisk Rozpuszczalnik nitro... 30.07.05, 21:10
            Znakomity odtluszczacz. Wypluczesz caly smar z lancucha - oczywiscie nie ma
            sprawy jezeli potem wymoczysz go obficie w odpowiednim smarowidle. Tylko po co
            takie kombinacje?
      • dr.rocco Benzyna , a lepiej nafta !!!!!!! 30.07.05, 23:05
        Jakies rozpuszczalniki to nie wiem jak dzialaja , ja nie stosuje , tobie
        tez radze nie sprawdzac :)
        • Gość: sd Re: Benzyna , a lepiej nafta !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 10:18
          czasami jak czytam takie wątki to mam ubaw po pachy ;))))) Wyluzujcie trochę panowie
        • gozin Re: Benzyna , a lepiej nafta !!!!!!! 31.07.05, 20:58
          Zamoczyłem w tym rozpuszczalniku i wszystko pięknie się wyczyściło:)dzieki
          • aniapakero Re: Benzyna , a lepiej nafta !!!!!!! 31.07.05, 21:19
            Ja tam wsadzamw benzyne,rozpuszczalniki i jakos dziala:D ostatanio znalazlam
            tylko benzyne lakowa...do tej pory nie wiem do czego to. Ale umylam i jezdzi;)
      • villac Re: Czy mogę potraktować łańcuch rozpuszczlnikiem 31.07.05, 21:27
        A na przyszłość zapamiętaj taką "metodę" prostą acz niezwykle skuteczną:
        bierzesz słój litrowy wlewasz do niego pół litra NAFTY, wkładasz łańcuch,
        zakręcasz i potrząsając , doskonale wypłukujesz z łańcucha wszelkie paskudztwo.
        Niczym nie zrobisz dokładniej, żadnymi szczoteczkami itp...
        A jeszcze lepiej gdybyś pozwolił łańcuchowi poleżeć przez noc, to nafta
        rozpuści wszelkie nawet zaschnięte złogi starych smarów z błotem. Same
        korzyści, nafta nie dość , że wypłucze to jeszcze z natury rzeczy jest tłusta
        więc nie odtłuści totalnie bębenków a daje dobry podkład pod porządny smar.
        W przypadku bardzo brudnego łańcucha naftę można zmienić na nową i czynności
        powtórzyć. Ja jeżdżąc sezonowo, na zakończenie sezonu zawsze w ten sposób
        płuczę łańcuchy w swoich rowerach.
        • Gość: las_i_woda Re: Czy mogę potraktować łańcuch rozpuszczlnikiem IP: *.itpp.pl 01.08.05, 13:11
          ja tak robie po każdej dłuższej jeździe w terenie :) inaczej zamiast co 2
          miesiące musiałbym zmieniać łańcuszek po 2 tygodniach a to sie średnio kalkuluje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka