Gość: Olek79 IP: *.sng.com.pl 05.04.06, 09:32 Mam rower Giant'a i chciałem do niego dokupic jakis fajny niedrogi amortyzator na przód. Czy to naprawde poprawioa komfort jazdy? Jaki najlepiej kupić? Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
lewocz Re: Przedni amortyzator - zakup 05.04.06, 11:10 Jak by nie poprawaiał komfortu to by nie montowali. Zresztą tu nie tylko o komfort chodzi, bezpieczeństwo też się liczy. No bo wyobraź sobie że lecisz 4 dychy po żwirówce, coś zaprząta na ułamek sekundy Twoją uwagę i nagle dostrzegasz na trasie głęboką dziurę.... Z dobrym amorkiem masz szansę się wykaraskać i dotrzeć cały do domu. Bez amorka masz 99 % że wyglebisz i możesz sobie krzywde zrobić. Wyobraź sobie inny scenariusz - masz juz amorek i wpadasz w taką dziurę. Oczywiście jedziesz dosyć szybko bo czułeś się z resorem bezpieczniejszy i popuściłeś hample. Wpadasz w dziurę, amorek ugina się, spręzyna ( jeśli to sprężynowiec ) kurczy się ..i nagle całą energię oddaje z powrotem, przód roweru dynamicznie podnosi się do góry, tracisz panowanie nad kierownicą.... To może Ci się przytafić jeśli będziesz miał amorek bez tłumienia. Dlatego nie kupuj wynalazków i pomyśl o markowych amorkach. Nie musie być od razu Sid czy Reba. Moja propozycja , jeśli śmigasz turytycznie i racze teren to Marzchocci Mx Comp Oil lub Air. Nie do zajechania amorki, płynna praca, długowieczność i bezobsługowość - cena okolo 600 zl na Allegro. Druga Suntour Axon - lekki, z blokadą na manetkę. Przydaje się gdy smigasz po asfalcie i pofaldowanycm terenie. Nie tak prstiżowy jak Bomber ale w miarę porządny - cena też około 600 zeta Link Zgłoś