Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przedni amortyzator - zakup

IP: *.sng.com.pl 05.04.06, 09:32
    Mam rower Giant'a i chciałem do niego dokupic jakis fajny niedrogi
    amortyzator na przód. Czy to naprawde poprawioa komfort jazdy? Jaki najlepiej
    kupić? Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • lewocz Re: Przedni amortyzator - zakup 05.04.06, 11:10
        Jak by nie poprawaiał komfortu to by nie montowali. Zresztą tu nie tylko o
        komfort chodzi, bezpieczeństwo też się liczy. No bo wyobraź sobie że lecisz 4
        dychy po żwirówce, coś zaprząta na ułamek sekundy Twoją uwagę i nagle
        dostrzegasz na trasie głęboką dziurę....
        Z dobrym amorkiem masz szansę się wykaraskać i dotrzeć cały do domu. Bez amorka
        masz 99 % że wyglebisz i możesz sobie krzywde zrobić.
        Wyobraź sobie inny scenariusz - masz juz amorek i wpadasz w taką dziurę.
        Oczywiście jedziesz dosyć szybko bo czułeś się z resorem bezpieczniejszy i
        popuściłeś hample. Wpadasz w dziurę, amorek ugina się, spręzyna ( jeśli to
        sprężynowiec ) kurczy się ..i nagle całą energię oddaje z powrotem, przód
        roweru dynamicznie podnosi się do góry, tracisz panowanie nad kierownicą....

To może Ci się przytafić jeśli będziesz miał amorek bez tłumienia. Dlatego nie
        kupuj wynalazków i pomyśl o markowych amorkach. Nie musie być od razu Sid czy
        Reba. Moja propozycja , jeśli śmigasz turytycznie i racze teren to Marzchocci
        Mx Comp Oil lub Air. Nie do zajechania amorki, płynna praca, długowieczność i
        bezobsługowość - cena okolo 600 zl na Allegro.

Druga Suntour Axon - lekki, z blokadą na manetkę. Przydaje się gdy smigasz po
        asfalcie i pofaldowanycm terenie. Nie tak prstiżowy jak Bomber ale w miarę
        porządny - cena też około 600 zeta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka