Gość: killbill IP: *.met.pl / 217.153.134.* 14.06.06, 16:53 tzn gdzie go macie przypietego w czasie jazdy? miałem kupić ale muszę się jeszcze zastanowić bo strasznie duży i szpeci rower Link Zgłoś Obserwuj wątek
robertrobert1 Re: Jak jeżdzicie z u-lockiem? 14.06.06, 19:20 Ja wypracowalem wlasny sposob. Otoz do gornej rory przedniego trojkata ramy roweru doszywam ( w formie petli) 2 kawalki z tasmy parcianej (lepszego okreslenia nie znalazlem ale ow tasme mozna na metry dostac w kazdej pasmanterii lub sklepie z linami). Tak wiec mam juz 2 male petle i wlasnie przez te petle wprowadzam otwartego U-locka po czym go zamykam. Zalety: - minimalna waga systemu mocujacego - praktycznie bezawaryjnosc mocowania Wada takiego rozwiazania jest fakt, ze zapiecie nieco obija sie o rame ale i na to jest sposob: obklejasz miejsce styku kawalkiem zuzytej detki. Link Zgłoś
Gość: tetetka5 Re: Jak jeżdzicie z u-lockiem? IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.06.06, 21:16 mam kryptonite evolution ls o długości 29 cm.Próbowałem umieścić uchwyt do niego pod ramą,nie zmieścił się,w końcu przymocowałem ten uchwyt do przedniego (sztywnego)widelca ,ale też nie zdawało to egzaminu.W końcu wożę u-locka w plecaku Link Zgłoś
Gość: strzyklista Re: Jak jeżdzicie z u-lockiem? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 16.06.06, 17:44 Gość portalu: killbill napisał(a): > tzn gdzie go macie przypietego w czasie jazdy? miałem kupić ale muszę się jeszc > ze zastanowić bo strasznie duży i szpeci rower IMHO rower bez u-locka to lamerstwo i festyniarstwo. Prawdziwego rowerzystę można właśnie poznać po dobrym zapięciu. U-locka wozi się wewnątrz trójkąta ramy, na specjalnym uchwycie. W Holandii większość rowerzystów wozi u-locki swobodnie dyndające na kierownicy. W Niemczech często przypinają je do bagażników. Link Zgłoś
nakole Po takim stwierdzeniu... 16.06.06, 19:10 ...to ja się "wypisuję" z kolarstwa. Gość portalu: strzyklista napisał(a): >...rower bez u-locka to lamerstwo i festyniarstwo. Prawdziwego rowerzystę > można właśnie poznać po dobrym zapięciu.<< Najlepiej to w koszyku wozić ze sobą wściekłego bulterriera! Też swoje waży, a złodziejowi rękę odgryzie na poczekaniu. Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: Po takim stwierdzeniu... IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 16.06.06, 19:26 Jest też Kryptonite Lock w werski "mini" tylko nie wiem czy dostępny w PL www.sheldonbrown.com/lock-strategy.html Jak mi się będzie chciało to przetłumaczę :o) Ale tak na poważnie - to napisałem do faceta że bardzo mi się podoba stronka, etc, etc, a ten zaproponował mi współudział w redagowaniu swojej strony poprzez tłumaczenia na polski. Kto to jest Sheldon Brown ? GURU rowerów i rowerowania we wszelakiej postaci.... PS A tak off-topic: nie odpowiadajmy na posty trolli takie jak jeden z powyższych. Forum "Rowery" to nieliczne z gazetowych forów tematycznych wolne od trollingu. Nie zmieniajmy tego. Link Zgłoś
Gość: tetetka5 Re: Po takim stwierdzeniu... IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.06.06, 19:59 krótsza wersja tego u-locka jest dostępna w Polsce,ale dłuzsza wersjA ma zalety,są większe mozliwości przypięcia roweru.Niestety wersja ta może i wejdzie pod ramę,o ile nie mamy tam koszyków na bidony:( Link Zgłoś
nakole Re: Po takim stwierdzeniu... 16.06.06, 20:06 To pacnij w trolla. Kasacja i po smutku. Link Zgłoś
Gość: strzyklista Re: Po takim stwierdzeniu... IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 17.06.06, 02:44 Gość portalu: Slav4 napisał(a): > Jest też Kryptonite Lock w werski "mini" tylko nie wiem czy dostępny w PL > > www.sheldonbrown.com/lock-strategy.html I tu się Sheldon myli bardzo. Po pierwsze - nigdy nie zapinaj u-lockiem tylnego koła, tylko przednie. Bo przednie można ukraść w 5 sekund, a nie w 30 jak wg. Sheldona tylne - bo nie trzeba go wyplątywać z przerzutki, brudzić się itp. Ewentualnie można zapiąć tylne koło, ramę i przednie koło - uprzednio wypięte z szybkozamykacza. Ale nie da się tego zrobić przy pomocy "mini-ulocka". Ten pomysł to zupełne nieporozumienie. U-lock musi być możliwie duży, żeby dawało się sprawnie przypiąć rower do różnych stojaków, krat, płotów itp. Mini-ulock nie sprawdza się. Wystarczy zobaczyć, jakie zapięcia używa się w krajach, gdzie rower jest powszechnie używany (i czego używają kurierzy). Duże u-locki, osobny zamek na tylne koło, ewentualnie profesjonalny łańcuch z ogniw ze specjalnej stali. > Kto to jest Sheldon Brown ? GURU rowerów i rowerowania we wszelakiej > postaci... LOL. Wyjaśniając tę tajemnicę stajesz się 1/80 guru. :) Link Zgłoś
skuter70 Re: Po takim stwierdzeniu... 27.06.06, 08:12 > > I tu się Sheldon myli bardzo. Po pierwsze - nigdy nie zapinaj u-lockiem tylnego > koła, tylko przednie. Bo przednie można ukraść w 5 sekund, a nie w 30 jak wg. > Sheldona tylne - bo nie trzeba go wyplątywać z przerzutki, brudzić się itp. przednie jest tansze tylne drozsze wybor nalezy do ciebie:) Link Zgłoś
Gość: andes Re: Jak jeżdzicie z u-lockiem? IP: 217.153.205.* 17.06.06, 13:37 Widziałem na jakiejś stronie www fajny patent. U-lock za pomocą specjalnego uchwytu był przymocowany do sztycy podsiodłowej i robił jako bagażnik. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak jeżdzicie z u-lockiem? IP: *.crowley.pl 27.06.06, 14:57 Gość portalu: strzyklista napisał(a): > Gość portalu: killbill napisał(a): > > IMHO rower bez u-locka to lamerstwo i festyniarstwo. Prawdziwego rowerzystę > można właśnie poznać po dobrym zapięciu. IHMO to jest akurat na odwrót. Pomacaj się pod sufitem Link Zgłoś
Gość: killbill Re: Jak jeżdzicie z u-lockiem? IP: *.met.pl / 217.153.134.* 26.06.06, 19:18 www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/275 a co sądzicie o tym zapięciu? myślę, że to może być dobry sposób na rozwiązanie mojego problemu Link Zgłoś
skuter70 Re: Jak jeżdzicie z u-lockiem? 27.06.06, 08:12 w sakwie a na male dystanse dyndajacy na kierownicy. Link Zgłoś
olo3000 Re: Jak jeżdzicie z u-lockiem? 01.07.06, 20:12 ja kupilem u-lock'a....i po 30 min. zwrocileg go do sklepu jak po raz pierwszy chcialem rower przypiac do lawki.Zamienilem na solidna linke z dobrym zapieciem. Link Zgłoś
mirxx jeżdżę z u-lockiem! 01.07.06, 22:36 na klapie torby, z którą jeżdżę naszyłem kieszeń z siateczki i w niej mieści się moje zapięcie. wyciąganie lub chowanie zajmuje dwie sekundy. pręt okleiłem taśmami odblaskowymi, więc u-lock służy mi także za odblask. jeśli torbę mam nadmiernie wypchaną i kieszeń nie jest tak wygodna, to zapinam po prostu u-locka przez pasek torby i wygodnie znajduje się on pod pachą albo bez problemu obciążam zapięciem pasek od spodni (lub pasek torby biodrowej)i tak sobie pomykam. sam piłowałem u-locka (musiałem "poprawić " po złodziejach, którzy próbowali kraść sprzęta)i wiem, że porządny pręt porząndej firmy jest solidną ochroną. pozdrowienia! Link Zgłoś