Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
      • gobelin10 Re: Pytanko 25.01.07, 10:20
        Witam forumowiczów,
        gdzieś kiedyś czytałem o najwyższej przejezdnej przełęczy w europie. Jeśli mnie
        pamięć nie myli było to gdzieś na płd Hiszpanii. Może ktoś z Was o takiej
        słyszał i wie o jaką przełęcz chodzi ? Prosiłbym o info bo chętnie w te wakacje
        podjechałbym pod taką górkę :) Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
        gobelin
        • bzaborow Re: Pytanko 27.01.07, 14:48
          gobelin10 napisał:

> Witam forumowiczów,
          > gdzieś kiedyś czytałem o najwyższej przejezdnej przełęczy w europie. Jeśli mnie
          >
          > pamięć nie myli było to gdzieś na płd Hiszpanii. Może ktoś z Was o takiej
          > słyszał i wie o jaką przełęcz chodzi ? Prosiłbym o info bo chętnie w te wakacje
          >
          > podjechałbym pod taką górkę :) Z góry dziękuję za odpowiedzi.
          >

pewnie chodzi Ci o górę Veleta w masywie Sierra Nevada, wysokosc 3400m npm, ok
          2900m wysokosci wzglednej, prowadzi na nią droga asfaltowa (konczaca sie
          kilkadziesiat metrow od szczytu) do 2500m npm dostepna dla samochodow...
          Widzialem tam pare lat temu kilku Polakow na szosowkach...

A gdzie tam przelecz? pewnie sie jakas znajdzie...
          (na pd. Hiszpanii nie ma wyzej polozonej drogi)
          • wentylpoziomy Re: Pytanko 27.01.07, 20:58
            W Alpach z Solden asfaltem jedziesz na 3000m pod lodowiec.
            Niestety zjazd tą samą drogą..:(. Stamtąd też graniczną przełęczą ok 2500m do
            Włoch..
            • gobelin10 Re: Pytanko 30.01.07, 15:00
              Dzięki za info :)

Pozdrawiam
              gobelin
          • gobelin10 Re: Pytanko 30.01.07, 14:59
            Wielikie dzieki za info.

"...pewnie chodzi Ci o górę Veleta w masywie Sierra Nevada, wysokosc 3400m npm,
            ok 2900m wysokosci wzglednej, prowadzi na nią droga asfaltowa (konczaca sie
            kilkadziesiat metrow od szczytu) do 2500m npm dostepna dla samochodow..."

Czy to oznacza, że jak kończy się asfalt to dalej nie ma już żadnej drogi ?
            Byłaby szkoda bo nie lubię wracać tą samą drogą :( Wolałbym zjechać na drugą
            stronę tej górki :)

pozdrawiam
            gobelin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka