Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bolące kolana :(

08.06.07, 12:53
    Co robicie? jakie macie sposoby na bolące kolanka ? Ja ratuję się galaretkami
    i kisielem, czasami glikozaminę, ale może jakieś maści sprawdzone macie ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Slav4 Re: Bolące kolana :( IP: 217.70.56.* 08.06.07, 13:25
        Galaretki i kisiel zawierają żelatynę, która bierze udział w syntezie kolagenu
        (tkanki łącznej). A to oznacza że wzmacniasz ścięgna, nie staw jako taki. Choć
        swego czasu zafundowałem sobie kurację kolagenowym preparatem FlexIt (bolące
        Achillesy) i nawet pomogło na pewien czas. Skutkiem ubocznym terapii był
        szybszy niż zwykle wzrost włosów i paznokci :o))) (włosy to też tkanka łączna)

Co do glukozaminy - słyszałem różne opinie na ten temat. U mnie działa, ale
        potrzebne były wysokie dawki - 2000-3000 mg na dobę, łączone z chondroityną i
        MSM. Po 3-4 tygodniach przestają boleć i efekt utrzymuje się parę miesięcy.

Wszystko oczywiście zależy od tego co jest powodem bólu. Ja mam akurat bardzo
        zużytą chrząstkę stawową (lata grania w kosza) a glukozamina akurat ją
        odbudowuje. Ale kolano to tzw. "wredny staw" - powodów bólu mogą być setki, bo
        tam jest za dużo elementów które musza współpracować z sobą.

Na "doraźne" bóle pomaga jakakolwiek maść z naproksenem/ ketoprofenem/
        diklofenakiem. Ostatnio odkryłem przeciwbólowy i przeciwzapalny spray z
        indometacyną (Elmetacin). Ale wszystkie tego typu wynalazki usuwają skutek, nie
        przyczynę.
        • nakole Re: Bolące kolana :( 10.06.07, 01:27
          Gość portalu: Slav4 napisał(a):

> Co do glukozaminy - słyszałem różne opinie na ten temat. U mnie działa, ale
          > potrzebne były wysokie dawki - 2000-3000 mg na dobę, łączone z chondroityną

Działa, ale nalezy przyjmować nie doraźnie tylko sysytematycznie przez dłuższy
          czas. Jednoczesne przyjmowanie Vit.C poprawia przyswajalność glukozaminy.
          • Gość: Slav4 Re: Bolące kolana :( IP: 217.70.56.* 10.06.07, 14:49
            Jasne że systematycznie (co najmniej 3-4 tygodnie). Doraźnie to sobie można
            łyknąć Ibuprom który zniesie uczucie bólu, ale przyczyny nie zlikwiduje.
            A co do bólu kolan - bardzo często przyczyna jest banalna. Zbyt nisko ustawione
            siodełko (kolano pracuje non stop w zgięciu) i po parunastu km boli jak cholera.
            Różnice rzędu 0.5-1 cm naprawdę są zauważalne.
            • nakole Re: Bolące kolana :( 10.06.07, 17:43
              Masz rację, zbyt nisko ustawione siodełko to masakra dla kolan. Sam tego w
              przeszłości doświadczyłem. Ból był okropny. Przypadkowo napotkany rowerzysta
              podczas rozmowy uświadomił mi co trzeba zrobić :-)
              • Gość: Super Zgred Re: Bolące kolana :( IP: *.dream.net.pl 11.06.07, 05:50
                Do wypowiedzi poprzedników dołączę tylko, że lekarz ortopeda zastosował
                leczenie: injekcja w staw kolanowy w odstępach tygodniowych diprophos
                (betamethason dipropionas).Nadto maść otholan (do nabycia w aptekach bez
                recepty), dwa razy dziennie.Częsciowo pomaga.Mogę jeździć, okresowo mam
                problemy z chodzeniem po schodach (dziwne).
      • Gość: mlody Re: Bolące kolana :( IP: *.olsztyn.mm.pl 16.06.07, 23:25
        hej swego czasu tez mialem problemy z kolanami ale tak jak pisali przedmowcy
        glukozamin dziala ale trzeba dluzszy czas stosowac ja mialem uszkodzona zepke
        spowodowane zbyt mocna ekspluatacja organizmu i kolana wysiadly lekaze
        stwierdzili ze do sportu juz nie wruce i zafundowali mi wlasnie leczenie ktore
        poza specjalistycznymi lekami (dosc drogimi)dali mi cos bodajze adhryl swinstwo
        w smaku ale pomoglo po 2 latach wrocilem do biegania a rehabilitacja odbywala
        sie na rowerku( ale poczatek jej byl trudny bo wlasnie problemy z sioddelkim
        byly a rechabilitant na to uwagi nie zwrocil i 1m-c rechabilitacji poszlo w
        pizdz...t)
        galaretki lubie do dzis
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka