Gość: agaw IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 23:03 Bardzo prosze o tytul Atkinsa nie widze nic takiego w merlinie.:)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: savena Re: Atkins!! IP: *.turboline.skynet.be 04.04.02, 08:13 robert atkins ,,nowa rewolucyjna dieta dr.atkinsa,, www.atkinscenter.com www.lowcarb.ca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Atkins!! IP: *.arthurandersen.com 04.04.02, 10:20 Mam pytanko do joggera. Własnie nabylam ksiazeczke Atkinsa i od dzisiaj ograniczam weglowodany. Mam tylko pytanko: czy otreby przenne to tez weglowodany, czy serki wiejskie mozna jesc wlasnie z otrebami, a zielony groszek i swiezo zrobiony sok z marchewki? Mam jeszcze pytanko co do alkoholi - wino, piwo lub ewent. wodka czy zawieraja weglowodany i ile i czy sa dozwolone w minimalnych ilościach? Błagam o odpowiedz? i jeszcze zielona herbata Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 04.04.02, 12:11 Gość portalu: Astra napisał(a): > Mam pytanko do joggera. Własnie nabylam ksiazeczke Atkinsa i od dzisiaj > ograniczam weglowodany. > Mam tylko pytanko: czy otreby przenne to tez weglowodany, czy serki wiejskie > mozna jesc wlasnie z otrebami, a zielony groszek i swiezo zrobiony sok z > marchewki? Otręby to przede wszystkim nieprzyswajalny błonnik, więc z nimi nie ma problemu. Groszek i marchewka już wchodzą do limitu. Przykładowo, Atkins podaje, że 20g węglowodanów (dzienna dawka) to pół filiżanki zielonego groszku. Z sokiem z marchewki trzeba b. uważać, bo w ogóle marchew jest najbardziej 'węglodajna' z warzyw. > Mam jeszcze pytanko co do alkoholi - wino, piwo lub ewent. wodka czy zawieraja > weglowodany i ile i czy sa dozwolone w minimalnych ilościach? Przy diecie wprowadzającej są niedozwolone - są to tzw. puste kalorie, które są zamieniane w energię oszczędzając tłuszcz. W kolejnych fazach można ostrożnie wprowadzać np. lampkę czerwonego wina czy szklankę piwa - w fazie kontynuacji utraty wagi raz na kilka dni, w fazie utrzymania nawet codziennie - ale cały czas kontrolując, czy coś się znowu nie zaczęło odkładać :-) > Błagam o odpowiedz? i jeszcze zielona herbata Generalnie kawa i herbata nie są zalecane przez Atkinsa ze względu na zawartość kofeiny. Kofeina może spowodować obniżenie poziomu glukozy we krwi, co wywołuje uczucie głodu i zwiększony apetyt. W przypadku zielonej herbaty można zrobić wyjątek ze względu na zawarte w niej antyutleniacze. Na wszelki wypadek lepiej pić ją po posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Atkins!! IP: 80.48.25.* 04.04.02, 15:31 Przeciez otreby przenne procz blonnika maja duzo skrobii. A jesli sier nie myle to skrobia tez jest weglowodanem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 04.04.02, 17:37 Błonnik też jest węglowodanem, ale takim, który nie tylko nie zmienia się w glukozę, ale również spowalnia uwalnianie glukozy do krwi. Fakt, że najlepsze są pod tym względem otręby owsiane. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 04.04.02, 11:41 Faktycznie z Merlina już Atkinsa wykupiono, jest jeszcze na Wirtualnej Polsce: www.ws.pl/wydawnictwa/index.html?szukaj=atkins&s=a3cac1d91ae45b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savena Re: Atkins!! IP: *.turboline.skynet.be 04.04.02, 22:17 czy platki owsiane to to samo co otreby ? co to sa otreby ? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 05.04.02, 15:42 Otręby powstają przy oczyszczaniu ziarna z otoczki. A ta otoczka właśnie to główne źródło błonnika, witamin i mikroelementów. Płatki są wytwarzane z ziarna, prawdopodobnie (nie jestem pewien) już pozbawionego otoczki, więc są nieco zubożone. Dlatego płatki owsiane i otręby owsiane to różne (choć naturalnie pokrewne) rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Atkins!! IP: *.acn.waw.pl 07.04.02, 18:09 Mam pytanko? czy przy diecie Atkinsa tez jest jakis ograniczony limit kalorii bo przecież przy tych tłustych rzeczach nie sposob jest przestrzegac limitu 1000 kalorii - w książce przeczytalam ze mozna jako przekaski pojadac zolty ser ale on przeciez jest b.kaloryczny. A tak poza tym to ile godz. przed snem powinno się spożywać ostatni posilek - czy tak jak w innych dietach ok. 4 godz. czy przy tej diecie to nie ma znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika Re: Atkins!! IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 18:31 Poprzegladaj wczesniejsze posty, sa odpowiedzi na twoje pytania! Po co jescze raz ten sam temat walkowac? Jogger pisal ze ostatnim posilkiem powinien byc obiad, i ze kalorie sa nieistotne calkowicie. ja rowniez mam opory co do serow... w dodatku atkins pozwala na tluste sery a ja na dietach zawsze sie katowalam tymi o obnizonej zawartosci tluszczu. trochce strach, ze jak zaczniemy wcinac sery po dietach niskokalorycznych to bedzie jescze gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norB Re: Atkins!! IP: *.acn.waw.pl 07.04.02, 18:35 A ja pije piwo i jest mi dobrze, brzuszek sam rosnie i jest sliczny takiego pieknego nikt na pewno nie ma, mozecie mi tylko pozazdroscic!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Atkins!! IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 19:05 fuj, juz sobie wyobrazam twoj opaslu brzuch! fajnie ze ci sie podoba, ale nie miej zludzen, JESTES GRUBY! btw co robisz na forum fitness skoro jestes tak zadowolony ze swojego opaslego cielska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norB Re: Atkins!! IP: *.acn.waw.pl 07.04.02, 19:09 Ja moge jesc i 5 tysiecy kalori dziennie i nie tyje...... a piwko tak dla zdrowia i ladnego brzuszka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: Atkins!! IP: *.atcom.net.pl 08.04.02, 17:30 czy w Montignacu i Atkinsie mozna w takim razie jesc do najedzenia np sery m- dzy posilkami? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 08.04.02, 17:48 Co do Montignaca nie jestem pewien, ale Atkins zakłada, że nie powinno się być głodnym. Uczucie głodu może nas zapędzić na powrót do węglowodanów. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 08.04.02, 16:28 Spokojnie, to niejedzenie kolacji dotyczy diety kopenhaskiej, która ogranicza kalorie. Przy Atkinsie jemy (oczywiście dozwolone produkty) dopóki nie zaspokoimy głodu. Jest to dieta bez ograniczeń kalorycznych. Przy niskim poziomie insuliny nic się nie odłoży a nadmiar kalorii jest po prostu usuwany z organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 09.04.02, 16:43 Mam pytanie do joggera! czy podczas Atkinsa mozna pic kawe bezkofeinowa i herbatki ziolowe np. miętę, różaną, rumianek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 09.04.02, 16:56 A czy przy diecie wprowadzającej moga byc ze słodzikiem(skład Sacharyna i Cyclamat- produkcji niemieckiej Huxol) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 09.04.02, 16:59 i jeszcze jedno pytanko czy przy diecie wprowadzajacej kawa ma byc niezabielona czy moze byc ze smietanką Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 09.04.02, 17:08 Rozumiem, że chodzi Ci o bezkofeinową? Śmietanę to można nawet popijać (30proc) ale tych kilka gramów węglowodanów wchodzi do bilansu (podobnie jak z żółtego sera - chodzi o laktozę, czyli cukier mleczny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 09.04.02, 17:10 Czyli jak rozumiem to bezkofeinowa mozna pic ze smietanka, tylko ograniczona iloscia, a tak swoja droga to jestem ciekawa ile taka smietanka do kawy ma wegli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 09.04.02, 17:14 i ile węgli ma żółty ser? bo ja go traktowałam jako przekąskę a teraz się zmartwilam, czyli 0 węgli ma tylko mięso i tłuszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 10.04.02, 09:21 Produkty mleczne zawierają laktozę, czyli tzw. cukier mleczny. Dla żółtych serów i śmietany można przyjąć 3.5 g węglowodanów na 100g produktu, jogurt - już ok. 15g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 10.04.02, 13:56 Jestem juz 3 dzien na Atkinsie i jest ok. jedyny problem jaki mam to od tej diety spuchł mi brzuch (moze klopoty z watrobą od tego tłuszczu)?? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 10.04.02, 14:14 Nie stwierdzono, żeby dieta Atkinsa komukolwiek zaszkodziła na wątrobę czy nerki. Przyczyna 'spuchnięcia' jest typowa: w związku z ograniczeniem węglowodanów w fazie indukcji występuje skłonność do obstrukcji (przez spadek ilości błonnika w diecie). Wystaczy kilka łyżeczek otrąb dziennie i powinno być po kłopocie. Węglowodany zawarte w błonniku nie mają wpływu na poziom cukru we krwi i nie trzeba ich brać pod uwagę wyliczając dzienny limit 20g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Atkins!! IP: *.acn.waw.pl 10.04.02, 19:28 Mam jeszcze jedno pytanko! Po jakim czasie zaczyna się gubic pierwszy kilogram bo na razie 3 dni i nic. A tak poza tym to podczas tej diety strasznie mi sie chce pic i pije ze 2-3 litry wody i herbatki ziolowe nie wiem czy takie ilości są ok. Ale jak na razie jestem pełna nadzieii i jeszcze ani razu nie mialam ochoty zjeść węgielków. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 11.04.02, 09:40 Gość portalu: Asia napisał(a): > Mam jeszcze jedno pytanko! Po jakim czasie zaczyna się gubic pierwszy kilogram > bo na razie 3 dni i nic. Przez pierwsze 2 dni organizm korzysta z rezerw własnych węglowodanów (glikogenu). W pewnym momencie następuje skokowy spadek wagi. Gdyby nie było efektu przez kilka dalszych dni, trzeba się będzie upewnić, czy weszłaś w ketozę (paski Keto-Diastix). > A tak poza tym to podczas tej diety strasznie mi sie > chce pic i pije ze 2-3 litry wody i herbatki ziolowe nie wiem czy takie ilości > są ok. I bardzo dobrze, bo przy ograniczeniu wydzielania insuliny nie ma doprowadzania soli (chlorku sodu) do tkanek i nie jest zatrzymywana woda. Dlatego tak podkreśla się konieczność picia dużych ilości płynów przy dietach odchudzjących. Początkowa utrata wagi jest z reguły duża właśnie przez ubytek wody. Tłuszczyk aż tak ostro się nie spala, więc potem tempo spadku wagi maleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 11.04.02, 15:34 czy oliwki maja duzo wegli, bo w Atkinsie jest napisane ze jedna ma 2.5 a na stronie dr.Kwaśniewskiego ze 100 gr. ma ok. 4,5 wegli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 11.04.02, 16:16 Mampytanie dzisiaj jestem 4 dzien na Atkinsie i kupilam sobie te paseczki i nic kolor nawet nie drgnal - co to znaczy, nie jjem wiecej niz 20 wegli dziennie, na lunch jajecznice na bodzku (2 jajka), lunch wolowinka duszona w smietance i oliwie z oliwek + 2 pieczarki + sałatka (serek pleśniowy +4 listki sałaty + 2 plasterki wedliny+2 rzodkiewki+3 oliwki), kolacja serek wiejski z otrębami lub puszka rybek w oleju. W ciagu dnia 2 plasterki żołtego sera (takiego w plasterkach) co wiec jest nie tak?? W ciagu dnia herbatki ziolowe ze slodzikiem lub 1 kawke bezkofeinowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 11.04.02, 17:54 Sam odkryłem te paseczki dopiero w tym sezonie, więc nie mam z nimi fizycznego doświadczenia. Od zeszłego tygodnia robię ketozę cykliczną (5 dni diety - 2 dni ładowania mięśni glikogenem). Jedyny raz, gdy pokazały się ślady ketonów, było to bezpośrednio po 1 1/2 godz biegu (przeszło 1000 kcal). Pocieszyło mnie to o tyle, że byłem na krawędzi głębokiej ketozy, tj. ketony były zapewne we krwi cały czas, ale same były zużywane i nie przechodziły do moczu. Gdyby nie było śladu ketonów przez dłuższy czas, Atkins radzi wejście na głodówkę tłuszczową (tylko serek śmietankowy i orzechy) i kolejne sprawdzenie. Co do oliwek, to nie mam książki pod ręką, ale na pewno te 2.5 g odnosi się do porcji, a nie pojedyńczej oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 12.04.02, 10:49 Jesli chodzi o ta glodowke tluszczowa to jakiej firmy serek polecasz i czy chodzi tu o bialy serek czy tez moze byc tlusty naturalny homogenizowany, a orzechy jaki rodzaj? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 12.04.02, 11:49 Trzeba sprawdzać zawartość procentową tłuszczu - im więcej, tym lepiej. Właśnie sprawdziłem mój - świeżo 'pożyczony' z domowej lodówki :-) - 'Śmietankowy ser twarogowy' z mleczarni Piaski - i ze zgrozą stwierdziłem, że ma tylko 50proc tłuszczu (poprzednia porcja jaką ściągnąłem miała 65proc). Stosuję orzechy brazylijskie, bo łatwo w nich liczyć węgle - 2g w 4 orzechach. Jak mi ich braknie, podjadam włoskie, ale tu już trzeba by je ważyć, więc nie czuję się z nimi bezpieczny :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savena Re: Atkins!! IP: *.turboline.skynet.be 16.04.02, 08:09 serek mascarpone ma 79% tluszczu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 15.04.02, 15:43 juz zaczynam sie martwic jestem 8 dzien na Atkinsie, wykluczylam juz prawie zupelnie jakiekolwiek warzywa tylko miesko,ryby, tluste sery i jaja, cwicze prawie codziennie po 40 minut i zgubilam tylko 0.5 kg... sama juz nie wiem. Nawet ostatni posilek ograniczylam do 4 godz. przed snem i nic czyzby czekala mnie tzw. glodowka tluszczowa tak jak juz napisales ale przeciez na takich porcjach to umre z glodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivi Re: Atkins!! IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 15:50 Asiu, ja jestem na Atkinsie 4 zien i zgubiłam ok 1,5 kilograma, ale jak na mnie to duzo, ponieważ chodzi mi o zrzucenie ok kilo. Cóż, może dla ciebie ta dieta nie jest odpowiednia. Na stronie centrum atkinsa radzą, że w twoim przypadku powinnas zglosic sie do lekarza, (choc to zalezy ie chcesz zrzucic. Jesli sporo, to lekarz zapisze ci Meridie). W kazdym razie powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 15.04.02, 15:55 a moglabys mi podac przykladowo co mniej wiecej jjesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivi Re: Atkins!! IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 16:01 rano albo omleta z samego jajka i przypraw a w srodku serek ,,creme bonjour" (tez nie jest dozwolony, ale chrzanie to :) albo sos z pomidorów (pół puszki+pomidorki suszone, troszkę czosnku i cebilki, na wirzch żółty serek) - półpuszki pomidorów Davia ma tylko 2 węglowodany! Ewentyalnie w środek wkładam pół świeżego pomidorka (zamiast sosu lub serka - kiey nie mam czasu. Na obiad jem ryby, zazwyczaj jest to łosoś, i do tego jakiś ser typu brie. Na kolacje jem rolade serowa (ser żólty roztopiony i rozwałkowany a w środku pasta z pieczarek. Ja ciągle muszę coś podskubywać więc podladam serami plesniowymi albo creme bonjour, albo jakas paróweczke (maja welowodany ale mało). Chyba sie mieszcze w tych 20 gr, ale nie licze Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 15.04.02, 16:37 Gość portalu: asia napisał(a): > juz zaczynam sie martwic jestem 8 dzien na Atkinsie, wykluczylam juz prawie > zupelnie jakiekolwiek warzywa tylko miesko,ryby, tluste sery i jaja, cwicze > prawie codziennie po 40 minut i zgubilam tylko 0.5 kg... sama juz nie wiem. > Nawet ostatni posilek ograniczylam do 4 godz. przed snem i nic czyzby czekala > mnie tzw. glodowka tluszczowa tak jak juz napisales ale przeciez na takich > porcjach to umre z glodu Jeśli ani nie uzyskujesz zabarwienia paska, ani nie tracisz wagi, możesz mieć albo silny opór metaboliczny przed utratą wagi (spadek spoczynkowej przemiany materii), albo ukryte węglowodany. Niekoniecznie ich źródłem musi być to, co jesz. Przyczyną może być samoodżywianie organizmu, np. drożdżami - Candida Albicans w przewodzie pokarmowym. Może pomóc przetrzebienie ich Citroseptem. Przy dużej podaży protein może następować produkcja glukozy z aminokwasów - stąd pomysł głodówki tłuszczowej. Uwaga: przy drożdżycy dodatkowo nie można jeść nic fermentującego, tj. śmietany i serów! są to pożywki dla drożdży! Pozostają tłuszcz zwierzęcy (bleeee:-( ) i podlewanie wszystkiego oliwą z oliwek i olejem lnianym. Można też dorzucić suplementy L-karnitynę, HCA i chrom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 16.04.02, 09:01 a czy ta kuracje citroseptem mozna robic podczas diety? a moze to jednak wina tych bialych wiejskich serkow i mlodych zoltych serów? Na razie je odstawie i zobaczę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savena Re: Atkins!! IP: *.turboline.skynet.be 16.04.02, 09:18 czy ten citrosept ma moze jakas inna nazwe. nie moge go u siebie znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 16.04.02, 10:31 Gość portalu: savena napisał(a): > czy ten citrosept ma moze jakas inna nazwe. nie moge go u siebie znalezc. Może mieć nazwę producenta - Cintamani Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 16.04.02, 10:18 Gość portalu: asia napisał(a): > a czy ta kuracje citroseptem mozna robic podczas diety? a moze to jednak wina > tych bialych wiejskich serkow i mlodych zoltych serów? Na razie je odstawie i > zobaczę.. Jeśli masz kandydozę, odstawienie serów może pomóc (nie dając jeść drożdżakom) ale nie od razu. Citrosept możesz brać zawsze, bo dawka np. 15 kropel na szklankę wody nie wpłynie na dietę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 15.04.02, 15:57 a tak poza tym to moglabys mi podac namiary na ta stronke Atkinsa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivi Re: Atkins!! IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 16:02 atkinscenter.com/dev/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melon biały ser IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 22:00 jakie to są świeże sery? czy można jeść biały ser w fazie indukcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: biały ser IP: 195.94.222.* 16.04.02, 08:44 a co z serem feta? tym 45% tluszczu? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: biały ser 16.04.02, 12:37 Gość portalu: asia napisał(a): > a co z serem feta? tym 45% tluszczu? Sery typu feta czy bryndza są serami dojrzewającymi (krótko bo krótko, ale zawsze :-) ) więc Atkins się na nie nie powinien gniewać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: biały ser 16.04.02, 12:35 Gość portalu: melon napisał(a): > jakie to są świeże sery? > czy można jeść biały ser w fazie indukcji? Świeże sery są to serki, którym nie pozwolono 'dojrzewać' (fermentować). Są to sery miękkie. Sery, które dojrzewają kilka tygodni, są półmiękkie, jak np. feta. Sery twarde dojrzewają przez kilka miesięcy. Generalnie w fazie indukcji nie można jeść świeżych serów, tylko dojrzewające, ale Atkins robi wyjątek dla sera śmietankowego (pod warunkiem, że był robiony z dodatkiem prawdziwej śmietany). Vivi mówi, że w kraju używa się do nich maślanki i dlatego nazwa jest oszukana. Sam do tej pory podjadałem właśnie twarożki śmietankowe, a teraz sam zacząłem mięknąć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: biały ser IP: 195.94.222.* 16.04.02, 12:51 czyli jak takie serki topione to sa miekkie, a te w plasterkach, a zolte sery np. morki czy edamski Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: biały ser 16.04.02, 14:35 Gość portalu: asia napisał(a): > czyli jak takie serki topione to sa miekkie, a te w plasterkach, a zolte sery > np. morki czy edamski Topione są robione z żółtego, więc są OK. Wszystkie żółte są długodojrzewające, a żółte w plasterkach podobno najdłużej (9 m-cy i więcej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: biały ser IP: 195.94.222.* 16.04.02, 14:36 to znaczy ze mozna je jesc? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: biały ser 16.04.02, 14:53 Oczywiście że można. Pamiętaj jednak o możliwej obecności Candidy! wszystko co fermentuje to dla drożdżaków idealna pożywka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: biały ser IP: 195.94.222.* 16.04.02, 15:40 Jak dlugo trzeba stosowac ten Citrosept zeby sie tego pozbyc raz na zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: biały ser 16.04.02, 16:04 Na zawsze to nigdy, bo jest to naturalny element flory jelitowej. Po prostu dzięki antybiotykom dochodzi do wytrucia zdrowych bakterii kwasu mlekowego i drożdże wpychają się na ich miejsce. Nie mam pod ręką ulotki, ale w opakowaniu znajdziesz dawkowanie przeciwko kandydozie. Żeby nie dopuścić do nawrotu drożdżaków, stosuj przez jakiś czas Trilac (bakterie kwasu mlekowego w kapsułkach). Trilac można też brać profilaktycznie, jak również przy różnych niestrawnościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: biały ser IP: 195.94.222.* 17.04.02, 14:47 Czy stosowanie Trilacu nie popsuje diety Atkinsa? bo tam jest sproszkowane mleko i sacharoza?? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: biały ser 17.04.02, 15:23 To są przecież miligramy, a nie gramy :-) nie ma powodu do paniki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivi Re: biały ser IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 17:36 Dopiero wrocilam z uczelni, dlatego wczesniej nie moglam interweniowac w waszej dyskusji serowej. Otorz zrobilammaly researcgh i okazuje sie ze topione sa do kitu, bowiem robione sa z mleka i maja duuuzo laktozy. Sa takie topione serki tyskie (pyszne) ale trzymajcie sie od nich z dalega. Serki w trojkacikach wcale nie sa dojrzewajace (uwierzcie!) a serki w plasterkach to sa zwykle serki topione, tyle ze rozplasterkowane. Pytalam sie ludzi z amerykanskich stron Atkinsa o ten cream cheese, i na 1000% procent nie jest to odpowiednik naszych serkow smietankowych (czyli sio z bieluchem, almette, białym serkiem, toską i wogóle) amerykańce każą tez unikac wszystkich dosmaczaych. Waniliowe sa bardzo niedobre. Kokluzja: zgodnie z tym co mowi Jogger, twarde sery zolta (ale i tak czytajcie etykiety, niektore sa jakos dziwnie robione. Poza tym kupowac sera zafoliowanego!) feta (ale ta wysokotluszczowa) oraz wszelkie sery plesniowe. Trzeba uwazac z ricotta, na poczatku unikac. Polecana jest za to mozarella (ale ta prawdziwa, tj. sprzedawana w foolii, biała pływająca w tym płynie) jest doskonala z oliwa z pomidorow suszonych! Moje nowe odkrycie. Ja osobiscie polecam Creme Bonjouur. Wg etykiet na on np wiecej wegli niz wiejski (ale z tym wiejskim to oni klamia, bo jets robiony z mleka, a zreszta Atkins zabrania go) ale Creme Bonjour ma tlusta konsystencje, i w sumie je sie go mniej niz tych granulwanych lub allmettowych. Jesli juz MUSICIE jesc biale sery to nie jedzcie spulchnionych. Niestety producenci lza na opakowaniach, wiec trzeba trocje zdrowego rozsadku, i jesli nie jestescie pewni, to lepiej wyrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: biały ser 16.04.02, 18:04 Co do topionych serów, pozwolę sobie zacytować fragment z książki 'Francuskie sery', który wprawdzie potwierdza, że dodaje się do nich mleko, ale ze względu na przewagę innych składników, procent laktozy nie powinien być szkodliwy dla diety: Sery topione zostały wynalezione ok. 1908 r. przez Szwajcarów. Był to wynik poszukiwań sposobów wykorzystania nadmiernych ilości sera. Produkcja sera topionego została skomercjalizowana w 1911 r. przez firmę Gerber. Ser topiony produkowano z sera Emmental. Na masową skalę ser topiony zaczął być produkowany w 1917 roku przez braci Graf w Jurze, we Francji. Ser topiony zdecydowanie różni się od innych serów. Powstaje on w wyniku podgrzania i zmieszania jednego lub więcej dojrzałych serów, mleka w proszku lub płynnego, śmietany, masła, kazeiny, serwatki i przypraw. Mieszankę tę ogrzewa się w temperaturze ok. 130-140oC. Niestety, kosztem długiego okresu przydatności sery topione nie mają zbyt oryginalnego i wyrazistego smaku. Dlatego często urozmaica się je dodając pieprz, zioła, szynkę, cebulę, pieczarki a nawet owoce morza. Bonjour - ten ser topiony - bez dodatków lub z szynką - jest produkowany dwa razy w roku specjalnie dla Armii Francuskiej. Pakowany jest w puszki, dzięki czemu bardzo długo zachowuje świeżość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivi Re: biały ser IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 18:21 Misiaczku, pozwole sobie zauwazyc, ze ciut przesadzasz z tym cytowaniem :) Bardzo cie lubie, i mam ta ksiazke w domu, wiec wiem z czego sie skladaja sery...ALE, to jest opis sera idealnego. chyba sobie nie wyobrazasz ze toska tychy czy jais tam hichland robia ser na francuskiej recepturze! Mowie wam, zamiast wierzyc w ksiazki spojrzcie na etykietke! W dodatku nalezy wuazac na te dodatki w topincach np oostatniio milaam takie cos z lososie, tyle ze te fragmenty to byla sama chemia i konserwanty.Atkins jasno mowi na stronie, ze mamy unikac chemii. Przeciez to oczywiste, ze w tych sztycznych serkach jest mnostwo wszytskiego tego czego nie powinnismy jesc. Jogger, chyba sobie zdajesz sprawe ze na kazdej diecie (Atkins nie jest wjatkiem) trezba jesc zywnosc jak najmniej przestworzona... a wiec naprawde nie uwazam zeby topionce mialy jakies zalety... pewnie w odpowiedzi mi cos zacytujesz ... fajnie... ale najpierw uzyj zdrowego rozsadku. Mimo tego ze popierasz nie moja opcie (topioncow) to i tak uwazam ze jestes super :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabelsk Re: biały ser IP: *.cro.cvx.blueyonder.co.uk 17.04.02, 00:23 Pognalam na dol do lodowki i oto co jest napisane na opakowaniach w UK: podaje w kolejnosci gatunek sera - g wegli/100g g - tluszczu/100g Gorgonzola - 0.1g/ 27 organiczny chedda(s.twardy)r- 0.1/ 27.2 feta1g/ 21 Pipo crem(plesniowy) 1.8/ 25 Churnton(s twardy) 0.1g /31 parmigiano reggiano d.o.p 0g/ 28.4 podobny do krowki smieszki - 7/ 21 cottage cheese 2 - 5.5/6 cream cheese 5.4/? izabelski Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: biały ser 17.04.02, 10:59 > a wiec naprawde nie uwazam zeby > topionce mialy jakies zalety... pewnie w odpowiedzi mi cos zacytujesz ... > fajnie... ale najpierw uzyj zdrowego rozsadku. Dla mnie ostatnio miały tę zaletę, że były w lodówce :-) i zeżarcie 2 trójkącików (takich mięciutkich i tłuściutkich, że się lepiły do sreberka - w ogóle zgroza dla tradycyjnej dietetyki :-) ) bardzo mi poprawiło humor i zaspokoiło apetyt. Co do serków śmietankowych, to po serku 60% było OK, ale już po 50% chciało mi się spać, co oznacza, że tej laktozy jednak tam było przydużo :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivi Re: Atkins!! IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 18:32 btw, polecam robic sobie samemu pyszne serki. ja miksuje swiezutkie pyszniutkie maselko smietankowe, smietane tlusta i gesta i np serek Ramy albo jakis inny , i przyprawiam. Mozna dodac ziola i czosnek, albo drobnosiekane suszone pomidorki z oliwką w której pływaja ( maja tylko 1 gram na pomidorka) mozna dodac co przyjdzie do glowy. Taki serek jest pewny, dokladnie wiadomo co w nim siedzi. Jesli serek sie zmiesza ze smietanka i measlem stezenie wegli w nim jest mmniejsze, wiec tym lepiej dla nas. Inna moja propozycja jest starty ser zolty+czosnek+majonez. Pychoto. Btw, uwaga na zolta cebule! 1 cebulka ma 10 gram, wiec uwazajcie z dodawaniem jej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 17.04.02, 08:42 czy kropelki slim mozna przyjmowac podczas Atkinsa? czy nie wplywaja na diete? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 17.04.02, 15:38 czy trilac stosuje sie rownoczesnie z citroseptem czy najpierw trzeba zakonczyc kuracje citro.. a potem trillac? jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savena Re: Atkins!! IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 17.04.02, 15:46 a ja szukalam tego citroseptu i w belgii i w holandii i tutaj nikt o nim nie slyszal.to co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 17.04.02, 16:51 Gość portalu: savena napisał(a): > a ja szukalam tego citroseptu i w belgii i w holandii i tutaj nikt o nim nie > slyszal.to co to jest? W niektórych krajach jest pod nazwą Cintamani (producent). Jest to wyciąg z pestek grejpfuta. Jest jeszcze podobny wyciąg innego producenta, ale nie pamiętam nazwy. Odpytaj po prostu o grapefruit seed extract. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 17.04.02, 15:49 Citrosept stosuj na pusty żołądek, a Trilac razem z posiłkiem. Te krople Slim... nie wiem, co zawierają, ale to też tylko miligramy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 17.04.02, 16:50 czy podczas tej kuracji mozna jesc serki plesniowe czy nie!! mam oczywiscie nadzieje ze tak..czy w ogole trzeba wykluczyć tego typu rzeczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 17.04.02, 16:57 Gość portalu: Asia napisał(a): > czy podczas tej kuracji mozna jesc serki plesniowe czy nie!! mam oczywiscie > nadzieje ze tak..czy w ogole trzeba wykluczyć tego typu rzeczy?? Jeśli masz zamiar wytruć ewentualne Candidy, to ich jednocześnie nie dokarmiaj! Wstrzymaj się z serami i śmietaną na tydzień. Spróbuj zastąpić je tłuszczami płynnymi - olej z pestek winogron, olej lniany... smaczne to nie jest, ale trzymam lniany w biurku i od czasu do czasu się przymuszam do łyżki :-( . No i tłuszcze w kapsułkach - tran, olej z wiesiołka, olej z pestek dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 17.04.02, 16:58 a jak dlugo trwa taka kuracja citroseptem? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 17.04.02, 17:25 Gość portalu: asia napisał(a): > a jak dlugo trwa taka kuracja citroseptem? Ulotkę mam w domu, odpowiem Ci jutro Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 18.04.02, 17:25 Candida albicans i inne grzybice, infekcje, pasożyty: I tydzień - spożywać 3-10 kropli na szklankę raz dziennie; II tydzień: jw. 2 razy dziennie; III tydzień: jw. 3 razy dziennie. Kurację należy kontynuować przez ok. 1-3 m-cy po ustąpieniu objawów - dawki jak w II tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 19.04.02, 11:11 Czesc! mam jeszcze jedno pytanko..czy teraz stosujac ten citrosept i trilac, jedząc tylko mięso, ryby, jaja i kilka rzodkiewek dziennie kiedy moge oczekiwac ze schudne... bo na razie stosowalam Atkinsa 11 dni i prawie nic - no moze 0,5kg i sama nie wiem. Juz z desperacji wzięlam ten citrosept i nie wiem kiedy moge spodziewac sie jakis efektów bo jestem juz bliska zaniechania tej diety, skoro nie przynosi rezultatów. Moze robie jakies bledy w jedzeniu. Na sniadanie 2 jajka na kielbasie i boczku Na lunch troche podsmażonej na oliwie wolowinki + 5-6 rzodkiewek Kolacja: rybki z puszki w oleju, ewent. kawalek kiełbaski, troche majonezu Mysle ze jest to juz naprawde bardzo okrojone menu i nie ma w nim prawie w ogole wegli. odstawilam nawet słodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 19.04.02, 13:31 Ja brałem dla oczyszczenia od razu 15 kropel Citroseptu, żeby przynajmniej poczuć ten efekt Herxheimera :-) . Wystarczyły 2 dni i z brzuszkiem spokój. Odczekaj na razie do poniedziałku. Czy możesz podać swój wiek, wzrost i wagę? Spróbuję wyliczyć Ci statystyczny metabolizm spoczynkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 19.04.02, 15:19 wiek:26 lat wzrost: 166cm waga: 61kg dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 19.04.02, 15:29 Wychodzi 1473kcal metabolizm spoczynkowy (utrzymanie akcji serca, oddychanie, utrzymanie temperatury ciała), z uwzględnieniem lekkiej aktywności fizycznej 1768 kcal. Tak że w limicie mieścisz się z zapasem. Jeśli Cirosept nic nie da, zainteresujemy się tarczycą. Czy jesteś zmarźluchem i/lub śpiochem? Korzystasz może z pigułek anty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 19.04.02, 15:40 i jestem zmarźluchem i spiochem i korzystam z pigułek anty, czy to ma jakis wplyw na chudnięcie Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 19.04.02, 16:02 Gość portalu: as napisał(a): > i jestem zmarźluchem i spiochem i korzystam z pigułek anty, czy to ma jakis > wplyw na chudnięcie Zdecydowany! Poziom hormonów tarczycy różny od średniego decyduje o odchyleniu tempa przemiany materii od średniej statystycznej. Niska aktywność tarczycy objawia się właśnie pośrednio problemami metabolicznymi (obniżoną przemianą materii) i krążeniowymi. Z kolei zwiększona dostawa estrogenu w pigułce powoduje zwiększone odkładanie się tłuszczu w miejscach uwarunkowanych genetycznie dla kobiet, a więc przeważnie udach, pośladkach i brzuchu (są to zapasy na okres ciąży i karmienia). Na pobudzenie krążenia i przemiany materii mogą Ci pomóc: miłorząb japoński (gingkofar, bilobil, nalewka), Kelp (wyciąg z alg zawierający naturalny jod) razem z wit.E 300mg. Co do anty, spróbuj przeszukać forum 'Zdrowie kobiety' - może jest tam coś o najnowszych pigułkach, które nie powodują odkładania tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 22.04.02, 14:49 Czesc Joggerku tak jak poleciles pije ten ohydny citrosept i zrobilam sobie badania na tarczyce dzis bede miala wyniki. Mam tylko jedno pytanko - czy jedząc tluszcze przy 20gr wegli juz trzeci tydzien (ps. prawie nic nie schudlam) to nie utyje na takiej diecie?? czy lepiej jej zaprzestac, wyleczyc sie ewent. citroseptem i dopiero zacząc od nowa bo juz sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 22.04.02, 15:30 Gość portalu: as napisał(a): > Czesc Joggerku tak jak poleciles pije ten ohydny citrosept i zrobilam sobie > badania na tarczyce dzis bede miala wyniki. Mam tylko jedno pytanko - czy > jedząc tluszcze przy 20gr wegli juz trzeci tydzien (ps. prawie nic nie > schudlam) to nie utyje na takiej diecie?? czy lepiej jej zaprzestac, wyleczyc > sie ewent. citroseptem i dopiero zacząc od nowa bo juz sama nie wiem. Póki nie dołożysz węglowodanów, na pewno nie utyjesz. Na razie trzymaj się diety. Gdybyś gwałtownie zwiększyła węgle, wzrost insuliny spowodowałby zatrzymanie wody i nabrałabyś wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 22.04.02, 15:47 czyli jak wyjade na weekend majowy i zaczne normalniej jesc i wypije troche alkoholu to przybiore na wadze?? i czy troche zwiekszajac wegle nadal trzeba tak tlusto jesc, czy wtedy wlasnie sie tyje....bo ja zastanawiam sie czy calkowicie nie zarzucic tej diety i nie przejsc na owocowo warzywną. Boje sie ze jedzac tluste rzeczy i jedzac wiecej wegli przytyje Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 22.04.02, 15:57 Gość portalu: as napisał(a): > czyli jak wyjade na weekend majowy i zaczne normalniej jesc i wypije troche > alkoholu to przybiore na wadze?? i czy troche zwiekszajac wegle nadal trzeba > tak tlusto jesc, czy wtedy wlasnie sie tyje....bo ja zastanawiam sie czy > calkowicie nie zarzucic tej diety i nie przejsc na owocowo warzywną. Boje sie > ze jedzac tluste rzeczy i jedzac wiecej wegli przytyje Dokładnie tak. Węglowodany będą źródłem energii i nadmiar kalorii z tłuszczu odłoży się na pewno. Gdy jesz węglowodany - wystrzegaj się tłuszczu (co nie znaczy, że nie utyjesz - owoce tuczą! (fruktoza), był wątek na ten temat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Atkins!! IP: 195.94.222.* 22.04.02, 17:03 Mam jeszcze jedno pytanko! czy z Atkinsa na Kopenhaska można przerzucic sie w ciagu 1 dnia?? czy trzeba zrobic jakas przerwe? (dodaje ze u mnie Atkins nie skutkuje) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 22.04.02, 17:37 Nie rób przerwy, bo skoczy ci insulina z wiadomym skutkiem. Poranna kawa może Ci przyspieszyć przemianę materii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: Atkins!! IP: *.bnet.pl / 10.10.29.* 22.04.02, 23:21 Chciałabym kupić książkę Atkinsa ale za cholere nigdzie jej nie ma- ten adres z wirtualnej polski joggerze coś nie taki, bo nie ma tam akurat TEGO atkinsa.A moze ktoś chce się pozbyć?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivi Re: Atkins!! IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 09:10 jest w empik na nowym swiecie, oraz na straganach, np. na roku swietokrzyskkiej i nowego swiatu. Jest pare kopii w bibliotece uniwersyteckiej i sklepie www.nepo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olala Re: Atkins!! IP: *.bnet.pl / 10.10.29.* 23.04.02, 16:43 vivi! niestety nie ma natej stronie, przynajmniej ja nie widzę, moze ślepa jezdem :-) a z warszawki też nie jestem wiec empiku nie odwiedze, najbliżysz mam w chorzowie bądź katowicach:) ale dziekuję za radę Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Atkins!! 24.04.02, 13:26 Gość portalu: olala napisał(a): > Chciałabym kupić książkę Atkinsa ale za cholere nigdzie jej nie ma- ten adres z > > wirtualnej polski joggerze coś nie taki, bo nie ma tam akurat TEGO atkinsa.A > moze ktoś chce się pozbyć?:) Sprawdziłem jeszcze na liderii i też nic - forumowicze wszystko wykupili! Odpowiedz Link Zgłoś