Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower bez pedałów

26.06.07, 10:54
    Witam Przez przypadek weszłam na stronę sklepu www.joozek.pl Spodobał mi się
    baner reklamowy. Zaczęłam oglądać co mają do sprzedaży, a tam rowerki bez
    pedałów. Wyglądają dosyć ciekawie. Nawet fajny filmik mają, ale jestem
    ciekawa czy to się sprawdza. Co myślicie o takich rowerkach? Próbował już
    ktoś czegoś takiego?
    Obserwuj wątek
      • dorsai68 Sprawdza się. 26.06.07, 11:10
        i to znacznie lepiej niż rower z kółkami bocznymi, czy tata z drągiem utrzymujący równowagę zamiast dzieciaka na rowerku.
        • gatka_b Re: Sprawdza się? 01.08.07, 17:51
          Czy dwulatkowi mogę już taki kupić? jaki wybrać?
          • uruk-hai Re: Sprawdza się? 02.08.07, 12:25
            Dwulatek dwulatkowi nie równy .....
          • dorsai68 Re: Sprawdza się? 02.08.07, 14:48
            gatka_b napisała:

> Czy dwulatkowi mogę już taki kupić? jaki wybrać?
            >
            O "śmigaczach" wiem tyle, że istnieją, jednak moja pewność, że się sprawdzają wynika z faktu iż na zwykłych rowerkach, tyle że pozbawionym pedałów, uczyłem dzieciaki jeździć. Dla nich zabawa była rzeczywiście przednia, a przesiadka na rower z pedałami bezproblemowa.
            Na stronie napisane jest, że "śmigacz" jest dla dzici od lat 2. Niemniej, jak wyżej napisał uruk-hai dwulatek dwulatkowi nie równy, nie wiem jak to będzie w Twoim przypadku. Podstawowa kwestia wg mnie, to zasięg nóg dziecka i jego cechy motoryczne. Jeśli dziaciak radzi sobie bezproblemowo z chodzeniem i bieganiem (czytaj: nie wpada na ściany i nie potyka o własne nogi), problemów być nie powinno. Moi "uczniowie" mieli po 3 i 4 lata. Im nauka utrzymywania równowagi poszła "migiem" i szybko przykręciliśmy pedały.
            • gatka_b Re: Sprawdza się? 02.08.07, 20:15
              Chyba spróbujemy. Mój synek jest energiczny ale przy tym ostrożny. Więc wersje
              są dwie ;) albo szybko załapie, albo się zrazi ;)
              • dorsai68 Re: Sprawdza się? 02.08.07, 23:30
                Naprzemienny ruch nóg wymagany do napędzania "śmigacza" nie powinien być problemem, wszak to naturalny ruch - jak chodzenie. Tego nauczy się dość szybko. Później zacznie odpychać się oboma nogami i tu widzę przewagę roweru nad śmigaczem - na rowerze zawsze może postawić sopy na osi suportu i nie zawiesza ich w powietrzu, przez co nabiera rowerowego odruchu.

Pytanie, czy "śmigacz" nie spodoba się maluchowi tak bardzo, że nie będzie miał ochoty na "zwykły" rower? :-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka